Van alles en nog wat

Ligt het aan mij of is dit wel een soort van moeizaam jaar?

De winter te warm waardoor in december de fruitbomen al uit gingen lopen. Die kregen vervolgens een flinke tik omdat het in het voorjaar lang koud bleef. Dan dat gedoe met die slakken. En niet te vergeten telkens 1 week mooi weer en dan weer 1 week verregenen.

Niet dat het hier echt slecht gaat hoor. Maar geweldig is het ook niet. We hebben het opgegeven met de worteltjes, 3 keer gezaaid en 3 keer niks (met verse zaden van betrouwbare herkomst), slakken? Pastinaken idem dito. Maar we zijn niet voor 1 gat te vangen. Haha, ik heb ze nu gewoon voor gezaaid, in een tray met extra diepe vakjes, in de kas, dat zal ze leren (de pastinaken, of de slakken of wat er dan ook telkens mis gaat). Ook hier weer verse zaden gebruikt want pastinaakzaden blijven echt niet veel langer dan een jaar kiemkrachtig dus kopen we er elk jaar een vers zakje van).

Even ter illustratie, onze maaltijd van eergisteren:

Tuinboontjes met kapucijners en erwtjes

We kunnen zo weinig tuinboontjes en kapucijners en doperwtjes oogsten dat we genoodzaakt zijn om van alle drie de soorten dan maar het weinige te plukken dat geoogst kan worden en dat te mengen. Kort gekookt en gemengd met gebakken hamreepjes, een stengelui uit de tuin (ja, die doen het goed zeg!) en wat munt was het toch een feestmaal. ‘Geniet ervan’, zei ik tegen Ruud, ‘nog 2 keer zo’n maaltje en het is voorbij met de oogst’ :-).

Zoals gezegd, we klagen niet hoor, ondanks dat de 7 aardappelen die uiteindelijk boven de grond zijn gekomen nu alsnog worden opgevreten door de slakken.

Want er is genoeg te genieten, als de zon schijnt, de vogels fluiten en we zomaar een kropje sla kunnen oogsten :-). Maar het gaat (ik tik het tussen het typen door even af) prima met de tomaten in de kas.

Tomaat Liguria onrijp

Het tomatenras Liguria. Als ik morgen naar een onbewoond eiland zou moeten gaan en ik zou 1 plant mee mogen nemen, dan zou het de tomaat Liguria zijn (of Sprite, dat zou ook kunnen maar die heb ik dit jaar niet). Een prima opbrengst, fel donkerrode grote tomaten met weinig gel maar toch veel sap, en een heerlijke, volle tomatensmaak. Nog een paar weekjes geduld, maar zelfs onrijp zien ze er al een soort van smakelijk uit. Die linkse heeft wel echt een heel vreemd friemeltje aan zich hangen, als een mini-tweeling. Ja, dat kan gebeuren met niet-hybriderassen.

Ook met de aardbeien gaat het goed, al vinden ze deze regen natuurlijk niet leuk, ondanks dat ze wel wat droger op het stro liggen dan vroeger op de grond. Al een paar kilo geplukt en er hangen nog heel veel kleine en onrijpe aardbeitjes aan de planten, die kunnen we gaan plukken als het weer na het weekend (wordt ons echt beloofd) droger en zonniger wordt.

Aardbeien oogst

We hebben ze al gegeten en ook al wat ingevroren (lekker voor later door de yoghurt, of een aardbeienbavarois als er visite komt, en anders maak ik er later alsnog jam van).

De vierde (!!) zaai van bietjes gaat nu eindelijk goed, maar toch ook nog maar wat bij gezaaid, van bietjes kun je (net als van prei) nooit genoeg hebben. En knolvenkels gezaaid want de langste dag komt al in de buurt. En krulandijvie, en cichorei, en nog wat goudsbloemen, rucola, savooikool, en noem maar op. Omdat de aardappelen zijn mislukt hebben we echt heel veel tuin te verdelen onder allerlei groenten.

Courgette planten

Wat ook heel goed gaat; courgettes, en op een ander veldje de pompoenen. Deze foto is al weer een week oud, ondertussen zijn de planten al weer gegroeid en bloeien ze volop. Komend weekend kunnen we zeker 3 of 4 courgettes oogsten. Heerlijk!! We gaan ze eten met pasta, want aardappelen hebben we niet :-).

En wat moet een mens zonder basilicum (zeker niet als er pasta met courgettes wordt gegeten komend weekend).

Op de foto de Basilicum a Foglie Violetta di Lattuga

Basilicum aFvdF

Al zo groot dat we er van kunnen oogsten. Maar wat me opvalt is dat ze elk jaar dat ik haar teel (ik oogst dan zelf zaden) wat in kleur terug loopt. Dat ervaar ik niet bij ‘smaakjesbasilicum’, zoals de Subja (smaakt nog net zo zoet en vanilleachtig als bij de eerste teelt), of de Mrs. Burns Lemon (smaakt nog net zo sterk citroen-anijsachtig als bij de eerste teelt). Maar de kleurtjes lijken terug te lopen.

Dat was de a Foglie Violetta di Lattuga in 2014:

Basilicum a Foglie Violetta di Fattuga 2014

Toen was ze duidelijk donkerder van kleur, wel ook gevlamd met groen, maar het blad is in 2014 ook meer slabladig en in 2016 al wat meer als het Genovese-type. En dat terwijl ik toch alleen zaden oogst als ik denk dat het veilig is (en veiliger dan een ras als enig basilicum-ras achterin een kas kan bijna niet, lijkt mij). Kruisen kan altijd, maar soms bedenk ik of ze terug kan lopen naar de originele vorm en kleur van waaruit ze misschien ooit is ontworpen/gekweekt. Ach, ze is hoe dan ook lekker, en dat is altijd nog wel het allerbelangrijkst.

Ik heb nog een heel klein plekje over in een kas en vorige week nog een basilicum gezaaid. En dan nu de basilicum Crimson King, die ik in 2013 als enige basilicum in een kas had (als enige basilicum trouwens in onze hele tuin) . En die zag er toen zo uit (sorry, geen geweldige foto):

Basilicum Crimson King 2013

Maar, donker hè? Erg mooi, verder Genovese-type, en lekker en bijzonder om er bijvoorbeeld een heel donkere pesto van te maken.

En aangezien een mens (net als bietjes en prei) nooit genoeg basilicum kan hebben, vorige week de toen zelf geoogste zaden gezaaid. En dit is na 5 dagen al het resultaat:

Basilicum Crimson King gekiemd

Verhip, er zit een groene tussen. En als je goed kijkt zie je er ook al drie die niet meer helemaal effen donkerpaars zijn. Ook gekruist? (achterin een kas met pas op 50 of 60 meter verderop een kas van een buurman waar ook basilicum in stond). Ik ken de route van een bij of hommel niet, maar over die afstand en dan de hindernis van 2 kassen erbij, lijkt meerdere gekruiste bloemen toch heel onwaarschijnlijk.

Het grote mysterie van het tuinieren :-). En het maakt ook niks uit, wij discrimineren niet op groene basilicum, ze mogen allemaal blijven en zijn vast allemaal even lekker. Het duurt nog even voor deze baby’s net zo groot zijn als de a Foglie Violetta di Lattuga, maar dat komt eigenlijk wel goed uit, als die groot is en gaat bloeien, kunnen we van deze Crimson (& Green) King volop oogsten (hoewel je van bloeiende basilicumplanten natuurlijk ook gewoon kunt oogsten).

Tot slot nog even een melding: ik heb op de website van Pokon ook weer een blog geschreven, en dit keer gaat dat over de leuke namen die soms worden verzonnen en gegeven aan verschillende plantenrassen, met vrolijke foto’s ter illustratie. Je kunt het stukje hier vinden (opent in een nieuw tabblad): Verleidelijke namen

 

107 reacties op Van alles en nog wat

Linda 15 juni 2016 om 00:29

Hey Diana,

Ik weet niet of ik het onder deze blog mag plaatsten maar kan geen andere plek vinden. Ik heb gisteren al mijn plantjes overgeplant en ben ik mijn enthousiasme 1 plant vergeten om er een sticker op te doen. Ik heb nu geen idee meer wat het is. Het moet een kruid zijn? Ik heb wel een foto ervan die ik eventueel kan sturen. Aangezien u zoveel ervaring met kruiden en planten heeft zou ik willen vragen of u er misschien tijd voor heeft naar de foto te kijken? (maar weet niet hoe ik die hier moet uploaden)

Groetjes Linda

Diana 15 juni 2016 om 07:44

Hallo Linda,
Het handigst is om hier een link te plaatsen, dan ik niet alleen maar ook andere mensen die meelezen de foto zien en bedenken wat het is.
Er zijn websites waar je foto’s op kunt zetten en dan via een link hier kunt delen (zoals Picasa, Flickr, Photobucket, Imageshack mijnalbum.nl, etc..
Maar als je zeker weet dat het een kruid moet zijn kun je wellicht ook achterhalen wat het is door gewoon voorzichtig een blaadje te kneuzen en te ruiken en te proeven.
En mocht het uploaden van foto’s niet lukken en het ruiken en proeven geen uitkomst geven, mail me dan de foto even ([email protected]pcmail.nl).
groetjes,
Diana

Hanneke 15 juni 2016 om 23:17

Even een tip: Op het Moestuinforum (leuk forum!) is een topic speciaal voor de identificatie van gezaaid spul waarvan het labeltje kwijt is, of onbekende dingen die opeens opkomen in je tuin. Voordeel daarvan is wat Diana al zegt: er kijken zoveel mensen mee dat er altijd wel iemand is die kan zeggen wat het voor plantje is.

Leuke update weer, Diana! En zo herkenbaar, dat alsmaar opnieuw zaaien, hier zijn het vooral die slakken en dingen verdwijnen regelmatig spoorloos na het uitplanten. 🙁 Worteltjes, pastinaken, bietjes, ik had toch wel gedacht dat ik die dit jaar uit de tuin zou kunnen eten, maar dan zal ik ze (weer) opnieuw moeten zaaien… Gelukkig lukken andere dingen wel goed, jouw boomspinazie doet het bijvoorbeeld prima. Smaakt goed en ziet er prachtig uit in de sla. En (durf ik dit wel te zeggen?), ik heb vandaag de eerste aardappels van dit jaar uit de tuin gegeten. Opperdoezer Rondes (nou ja zo mag je ze eigenlijk niet meer noemen als ze in Spijkenisse uit de grond worden gehaald), erg lekker maar een ramp om te schillen zeg.
Er staan er nog in de tuin, ik heb er een paar vroeg gerooid omdat ik plek nodig had, en ze staan mooi wit te bloeien naast de roze bloeiende Texla’s. Ik denk dat ik de Opperdoezers net op tijd had gepoot (ze stonden al boven de grond toen jouw aardappelen verzopen en waren dus minder kwetsbaar), en dat ik daar geluk mee heb gehad. Zo blijft het wel onvoorspelbaar, maar in elk geval niet saai!

Diana 16 juni 2016 om 08:58

Hallo Hanneke,
Dankjewel voor de tip!!
Ik heb er helaas geen tijd voor maar Ruud leest wel eens de belangrijkste berichten, het is inderdaad een leuk en goed bezocht forum!!
Gefeliciteerd met je aardappeloogst!! Ik was gisteren in Zuidland en daar zag ik ook echt prachtige aardappelplanten, vol in blad, mooi in bloei. Volgend jaar gaan we het gewoon weer opnieuw proberen, natuurlijk, tuinieren en opgeven horen niet bij elkaar :-).
En saai is het inderdaad nooit 🙂
groetjes,
Diana

Linda 16 juni 2016 om 01:27

Ahh okay ik heb het even zitten uitvogelen en het is me (denk ik gelukt 😀 )
Dit zijn de 3 foto`s die ik er net van gemaakt heb… Ik proef er zelf niet echt een smaak nog aan trouwens… Heb ook echt geen idee wat het is? Het moet in ieder geval een kruid zijn want ik had hem bij de kruiden staan. Hopelijk zien jullie de foto`s. Wederom bedankt voor de hulp alweer allemaal 🙂

https://www.flickr.com/photos/[email protected]/shares/8u7kc8
https://www.flickr.com/photos/[email protected]/shares/T73w40
https://flic.kr/p/J9uerq

Ik heb ook een foto van mijn tijm gemaakt die ik een tijdje geleden gezaaid heb…. (als jullie daar eens naar willen kijken? ) Ik denk dat het niet de bedoeling is dat deze zo lang en slap word als op deze foto? Of is dat normaal? Op google vind ik alleen maar mooie plantjes en bosjes ….

https://flic.kr/p/HLWK1E

Groetjes Linda

Diana 16 juni 2016 om 09:04

Hallo Linda,
Fijn!!
Ik vrees dat ik je alleen niet kan helpen, het is zeker geen bekend kruid, ik ken het in ieder geval niet.
Ik hoop van harte dat je niet per ongeluk onkruid aan het vertroetelen bent. Ik hoop dat iemand anders het herkent! En anders zul je moeten wachten tot het gaat groeien en bloeien, dat maakt soms ook ineens nog veel duidelijk. Ik herken het in ieder geval niet, sorry.
Over je tijm; die ziet er wel heel slecht uit. Maar ik zie ook dat je alles nog in huis hebt staan? Daar is het veel te donker en te warm, zaailingen worden dan heel makkelijk lang en dus (op zoek naar het licht). Als je nu je zaailingen naar buiten wilt verhuizen (en dat kan ik wel aanraden), dan moet je wel voorzichtig zijn, de zon is al zo sterk dat de blaadjes makkelijk verbranden. Eerst een week of 2 op een beschutte plak in de schaduw zou een mooie plaats zijn.
groetjes en veel succes ermee!
Diana

Linda 16 juni 2016 om 23:37

Aha okay haha dat is duidelijk… Ja ik vind hem er ook erg raar uitzien en zou het zelf ook echt niet weten. Ik ga gelijk de rest van de plantjes ook buiten zetten. Is de tijm nog te redden? Of kan ik beter nieuwe zaaien? Of beter een plantje kopen? Het is me niet echt goed gelukt merk ik haha maar goed deze site helpt in ieder geval heel veel en geeft meteen ervaring van wel en niet te doen. Leuk dat jullie zo behulpzaam zijn!

Diana 17 juni 2016 om 08:24

Hallo Linda,
Ik weet niet of je tijm nog te reden is, ze ziet er niet best uit, zeg ik eerlijk. Maar binnen gaat ze zeker dood, dus er is niet zoveel keuze.
In de schaduw, beschut tegen regen en wind, dat is voor nu de beste plaats voor haar. En dan duimen dat ze het overleeft. Een plantje kopen is voor tijm vaak wel nuttiger dan zaden kopen (omdat tijm zaaien best wat kunde en kennis vergt en het heel lang duurt voor je er van kunt oogsten, vaak langer dan een jaar, terwijl gekochte plantjes gelijk al veel wortels hebben en dus sterker de winter in gaan, en je er al gelijk van kunt oogsten). Maar misschien ken je iemand die tijm in de tuin heeft, dan kun je er heel gemakkelijk met een mesje tot diep onder de grond een stukje vanaf halen, een bosje met wat worteltjes pot je op in een mengsel van potgrond en 1/5e deel grof zand (voor de afwatering, tijm houdt niet van vaste (pot)grond), en dan heb je ook een plantje waar je al binnen een paar weken voorzichtig van kunt oogsten.
groetjes,
Diana

Martien 17 juni 2016 om 13:54

De vraag is of het om eenjarige of overblijvende tijm gaat. De eenjarige is het meest geurige en, de naam zegt het al, hoeft niet de winter in te gaan.

Diana 18 juni 2016 om 08:24

Hallo Martien,
Voor zover ik weet bestaan er geen eenjarige tijmsoorten, ik ken alleen de vaste heesterachtige tijmsoorten. En als ik op Wikipedia kijk zie ik staan:

The genus Thymus (/ˈtaɪməs/;[3] thymes) contains about 350[4] species of aromatic perennial herbaceous plants and subshrubs to 40 cm tall in the family Lamiaceae, native to temperate regions in Europe, North Africa and Asia.

Dus er zouden 350 species bestaan maar wel allemaal heesterachtig en vast.
Webwinkels die ‘eenjarige tijm’ verkopen bedoelen daar vast mee dat die betreffende tijmspecies niet winterhard genoeg is om in Nederland als meerjarig te telen, tenzij als kuipplant. Wel wat misleidend want eenjarig is eenjarig en vast is vast, en tijm als eenjarige zaaien lijkt me heel lastig omdat ze zo traag groeit, ik heb het wel eens gedaan met wat meer bijzondere species maar die waren in de herfst pas 15 centimeter hoog en dan moeten ze overwinterd worden, met alle problemen die daar soms bij kunnen horen.
groetjes,
Diana

Linda 17 juni 2016 om 15:48

Dat ga ik morgen even doen bij mijn vriendin die heeft tijm in de tuin! Bedankt! Als laatste vraag wilde ik heel graag weten (omdat veel mislukt is nu) behalve de aardbei en bosaardbei. Kunnen die samen in een hele grote bak? Die 2 ? En doen die het volgend jaar weer of is het maar voor 1 jaar? Want ik lees verschillende berichten op google…..

Diana 18 juni 2016 om 08:36

Hallo Linda,
Om antwoord te geven op je vraag over aardbeien heb ik heel veel te vertellen, misschien is het handiger om gewoon de pagina over aardbeien te lezen, je vindt daar veel informatie over opkweken en stekken, over bemesting, standplaats, etc.: https://www.mooiemoestuin.nl/fruit/aardbei/
Met de informatie daar hoop ik dat je mooie grote planten op kunt kweken en er volgend jaar aardbeien van kunt oogsten!!
groetjes,
Diana.

Annemieke 16 juni 2016 om 10:50

Google reverse image komt er niet uit:
“Beste gok voor deze afbeelding: plant” Is het antwoord. Zover waren we al 😉

Vraagje, heb jij toevallig eerder ‘wilde aardappel’ (Thladianthe dubia) in de tuin gehad?
Plantje ziet er niet zo blij uit, maar lijkt van dat hartvormige blad te hebben, zie je klimdraadjes? Maar ik denk dat de kans klein is, het deed mij er alleen in de verte aan denken.

Misschien inderdaad dat moestuinforum proberen. Laat je het even weten? Want raadsels, raadsels..

Linda 16 juni 2016 om 23:35

Nee nog nooit gehad. Hij staat in een potje ik heb een balkon helaas geen tuin. Heb het in ieder geval van een zakje zaad maar geen idee meer wat? Toch super bedankt voor het meedenken! 😀

Marcel 16 juni 2016 om 18:02

Is het geen Look-zonder-look? Het blad lijkt er wel iets op, al lijkt het op jouw foto’s iets te glad van structuur. Ruikt het blad in de verte naar knoflook? Een andere gok zou klein kaasjeskruid kunnen zijn…

Diana 17 juni 2016 om 08:14

Hallo Marcel,
Ik dacht zelf inderdaad ook even aan een Malva-achtige, maar omdat Linda er van overtuigd is dat het een kruid moet zijn heb ik dat weer weggestreept.
Het blad komt me wel wat bekend voor in de vorm, maar ik kan niet bedenken wat het zou kunnen zijn. Maar groei en bloei kunnen wonderen doen voor de herkenning van een plant. Misschien dat het dan duidelijk wordt.
Dankjewel voor het meedenken!
Diana

Martien 17 juni 2016 om 13:59

Als het look zonder look is, dan moet er een lichte uiengeur merkbaar zijn als je een blaadje fijnwrijft.

Nadi 18 juni 2016 om 10:21

Is dit niet toevallig een Kransworsie plant/ bonsai mint? Kwam hier toavllig van de week mee in aanraking. Ik krijg een stek van mijn buurvrouw 🙂 vind het blad er een klein beetje op lijken…
https://www.vreeken.nl/831848-kransworsies

Diana 16 juni 2016 om 08:07

Hallo Annemieke,
Dankjewel voor de tip!
Handig!!
Diana

Boer Jennes 15 juni 2016 om 07:12

Op ons Eiland aan de Veen zijn ook meerdere zaaisels van wortelen mislukt (gemengde klei en veengrond). Terwijl in de nieuwe tuin 50 meter verderop lukken ze wel (pure veengrond). Een deel van de bietjes kwam ook niet op, dus voorgezaaid in de kas met vermiculiet en dat lukt nu wel. De tuinbonen hebben goed gebloeid, maar alleen de onderste bonen lijken bestoven te zijn want de bovenste helft van de planten doen niet veel. Het is dus erg wisselend dit jaar. Te koud, te nat, te warm, te droog, maar weinig er tussenin. Maar ja, zo is de natuur!

Diana 15 juni 2016 om 07:52

Hallo boer Jennes,
Ik hoor van veel mensen dat bietjes, worteltjes en pastinaken mislukken.
En dat is inderdaad het lot van een moestuinder, je kunt nog zo je best doen en hard werken en goede zaden kopen en noem maar op, als het weer en andere factoren tegen zitten, dan wordt het niks. Gelukkig zijn er altijd groenten het juist prima doen als andere groenten falen :-). Hier staan kolen er prima bij, en de prei, uien, knoflook, tomaten, komkommers, boontjes, etc.. Je kunt altijd aan onze vriezer en voorraadkast zien wat het goed heeft gedaan :-).
groetjes en veel succes/plezier met alles dat het wel goed doet!
Diana

marco 15 juni 2016 om 07:31

ha diana, gelukkig ben ik niet de enige die moeite heeft met wortels…ik heb nu 2 keer gezaaid en de opkomst in minimaal. vanavond een laatste poging dan zijn de zakjes leeg.

gr. marco

Diana 15 juni 2016 om 07:54

Hallo Marco,
Ik hoor het inderdaad van veel mensen.
Ik heb bedacht dat ik, als de knofloken en sjalotten over een paar weken zijn geoogst, ronde Parijse worteltjes ga zaaien in die 2 verhoogde bakken. Misschien dat dat nog wil lukken. En anders wordt het maar een wortelloos jaar, het is niet anders.
groetjes,
Diana

Trudie Jansen 15 juni 2016 om 07:56

Hallo Diana,ook hier gaat het heel minnetjes met de wortels,daar het eerste worteltjesgroen werd opgevreten door huisjesslakken,en met dit vochtige weer zijn de naaktslakken ook behoorlijk aanwezig,en het lijkt wel of ze elke week groter worden.
Ik wilde ook even iets vragen over de bushbaby courgette,hoe groot kunnen deze worden,er zitten er 2 aan,maar de eerste blijft maar 3 cm,en heb het idee dat deze niet meer groeit,en zit me af te vragen of dit zo hoort,kan ik die er niet beter af halen.
Ook hier gaan de erwten iets minder,maar gaan nu weer bloeien dus hoop ik weer wat te kunnen oogsten,ik eet ze meteen op,rauw als ze zijn,erg lekker,lekkerder als dat ze gekookt zijn,dus Diana,ook in Nijmegen gaat het niet echt denderend,maar voor mij nog steeds erg leuk om te doen,vriendelijke groet,Trudie.

Diana 16 juni 2016 om 07:59

Hallo Trudie,
De eerste courgettes kunnen soms gewoon niet goed gaan, simpelweg omdat er nog niet zo veel courgetteplanten bloeien en ze dus slecht bevrucht worden.
Ik denk dat je ze er inderdaad het beste af kunt snijden, dan kan de plant haar energie besteden aan nieuwe bloemen en vruchten. En ondertussen bloeien er dan wellicht ook al wat meer ‘mannetjes’ voor een goede bevruchting. De planten blijven wat kleiner dan normaal maar de courgettes zelf worden gewoon net zo groot als de bekende courgettes die je kunt kopen.
groetjes,
Diana

Agnita 15 juni 2016 om 08:30

hallo Diana,
jaren geleden zag ik in Gardeners World iemand die zomerworteltjes in een ton kweekte op ca anderhalve meter hoogte (bovenrand van de ton).
Dat ben ik ook gaan doen in een grote speciekuip van de bouwmarkt en sindsdien heb ik elk jaar de prachtigste worteltjes, soms wel 200 in de kuip. Aangezien de wortelvlieg niet zo hoog vliegt ook geen aantastingen. Het is elk jaar weer een feestje. Ik heb hem op wieltjes staan, eerst in het hok om te kiemen en dan naar buiten.
En over bijen gesproken, die vliegen tot wel 3 km en kassen zijn echt geen obstakels.
groetjes
Agnita

Marjolein 15 juni 2016 om 09:57

Hoi Agnita,

Wat leuk om te lezen dat de worteltjes het bij jou zo goed doen in een kuip! Dat geeft mij het idee dat ik het ook kan proberen in een van de grote zinken teilen in mijn achtertuin, maar mag ik vragen wat voor grond je dan in de kuip gebruikt? Pure potgrond, of een eigen mengsel?

Groetjes,
Marjolein.

Agnita 16 juni 2016 om 08:32

Probeer een zo luchtig mogelijk mengsel, anders krijg je misschien van die rare vertakte worteltjes. Ik heb dit jaar voor het eerst aarde van de makkelijke moestuin mix nagebootst, 1/3 turfstrooisel (geen tuinturf) 1/3 compost en 1/3 vermiculiet. De eerste oogst is al binnen en ze zien er goed uit. (half febr gezaaid). Maar ik heb ze ook gekweekt in gewone potgrond (dan tijdens het seizoen wel wat bijmesten met vloeibare mest). Deze grond klinkt wat meer in, maar de worteltjes deden het er ook goed op. Het is ook een beetje wat je voor handen hebt en wat je er aan uit wilt geven.
Denk er wel aan gaten te maken in de kuip, want met hoosbuien, die wij hier van de week hadden, staan ze in een mum onder water. Succes.

Marjolein 16 juni 2016 om 20:00

Dank je wel Anita, dan ga ik het denk ik eerst gewoon met potgrond proberen!

Groetjes,
Marjolein.

GroentePiet 15 juni 2016 om 15:31

Hallo Agnita,

Worteltjes in een speciekuip! Wel 200! Klinkt makkelijk te realiseren. Welke grond gebruik je? En je boort gaten in de kuip voor de afwatering?
Dat gaan we natuurlijk ook proberen….

Agnita 16 juni 2016 om 08:34

hallo Piet,
Het is ook makkelijk en ziet er heel mooi uit ook nog. Zeker gaten boren en hier boven heb ik de rest beantwoord (Marjolein)
veel plezier!

Agnita 16 juni 2016 om 08:39

hallo Piet
had je vraag beantwoord, maar na het plaatsen is het verdwenen, dus nog maar eens.
Het is inderdaad makkelijk en mooi ook nog eens. Zeker gaten boren.
Wat grond betreft, zie even mijn antwoord hierboven bij Marjolein
Veel plezier!

Hanneke 15 juni 2016 om 23:26

Wat een goed idee! Ik denk dat ik het ook ga proberen met die speciekuip.

Diana 16 juni 2016 om 08:06

Hallo Agnita,
Dankjewel voor de tip! Hier staan de speciekuipen al vol met vijgen en aardperen, maar ik ga de worteltjes in ieder geval nog één laatste keer proberen te zaaien in een verhoogde bak, wellicht dat dat nog lukt.
Over bijen en bevruchting; ik bedoel te zeggen dat er voor kruisbestuiving tussen 2 basilicumrassen er natuurlijk een vrijwel direct contact moet zijn. Als de bijen het stuifmeel van basilicumras 1 aan hun voeten hebben, dan moeten ze voor kruisbestuiving dus de kas uit, zonder daar verder nog bloemen van komkommers, meloenen, pepers, aubergines en tomaten te bezoeken, dan de buitentuin over te steken, zonder bloemen van bonen, goudsbloemen, pompoenen, courgettes, doperwtjes, etc. te bezoeken, dan het raam van kas 2 vinden, en ook daar weer de bloemen van tomaten, pepers, paprika’s, aubergines, etc. overslaan om linea recta naar de basilicum daar te vliegen. En die kans lijkt me best klein (maar niet onmogelijk) :-).
groetjes,
Diana

marjolein 15 juni 2016 om 12:30

Nou, gelukkig ben ik niet de enige. Worteltjes, pastinaak en bietjes deden het super slecht dit jaar. En ik maar denken dat ik oud zaad had voor de worteltjes (was niet zo!), en het was de eerste keer dat ik pastinaak probeerde. Nu nog maar even proberen in een bloembak inderdaad. Misschien dat die het wel overleven.
Ook mijn kolen zijn allemaal opgevreten al twee keer, ik zaai nu nog een keer maar dan voorzaaien in bakjes ipv meteen in de volle grond.
Daarentegen doen onze aardappelen het supergoed, in tegenstelling tot die bij jullie. En mijn courgette en komkommer dan weer minder, die worden ook opgegeten door de slakken…. Het blijft behelpen dat tuinieren :-)))

Diana 16 juni 2016 om 08:10

Hallo Marjolein,
Ja, soms zijn er overeenkomsten, soms verschillen. Bij heel veel mensen dit jaar slechte bieten en worteltjes en pastinaken. maar aardappelen zijn heel wisselend. Hier heel slecht, maar hier doen de kolen het dan juist wel eigenlijk prima.
Uiteindelijk zullen we allemaal toch nog genoeg kunnen oogsten, alleen waarschijnlijk niet alles waar we ook op gerekend hadden :-).
groetjes, en plezier en succes met alles dat het wel goed doet!!
Diana

Mayra 15 juni 2016 om 13:36

Hier geen tomaten dit jaar. Alles dood helaas
.

Diana 16 juni 2016 om 08:12

Hallo Mayra,
Dat is wel heel verdrietig!
Ik weet niet wat de omstandigheden zijn, of je veel of weinig planten had, in grond of pot, in kas of buiten, maar dat doet er dan ook niet zo veel meer toe, het is gewoon heel jammer dat al in juni je tomatenplanten het hebben begeven.
Ik hoop dat andere groenten of vruchten in je tuin het wel goed doen en je daar een goede oogst van krijgt!
Diana

Sterckx Joris 15 juni 2016 om 13:51

Ik heb maandag ook de eerste doperwten geoogst, ze waren redelijk lekker, maar niet zo goed als vorig jaar, zal met de zon te maken hebben denk ik.
Gisteren kwam ik thuis van het werk en heb gezien dat er heel wat erwtenpeulen opgevreten zijn op één nacht. Ook van mijn aardappelloof is goed gegeten, weet ook niet meteen door wat.

Bij mij gaan worteltjes het tweede jaar als vanzelf :p ik zaai mooie lange rijen en bijna alles komt uit.
Pastinaken hetzelfde, hier wel minder resultaat maar ik gebruik dan ook zaden die ik al even in mijn bezit heb.

Vraagje over mijn uien, deze zijn zowieso nog klein momenteel en ze groeien zo lelijk (het loof dan). Naar alle richtingen, echt kronkelend alsof het ongezond lijkt? Zou dit door de wind/regen komen of is er meer aan de hand?

Diana 16 juni 2016 om 08:19

Hallo Joris,
Het is lastig om te bedenken wat er mis gaat met je uien (als er al iets mis gaat), ik ken je omstandigheden natuurlijk niet.
Misschien heb je uien te sterk bemest met een stikstofrijke mest, van stikstof krijg je veel blad. Het zou verklaren waarom je zo weelderig blad hebt en maar kleine uien (voor de ontwikkeling van de ui heeft de plant maar weinig stikstof nodig en juist relatief veel kali). Maar hier zijn de uien ook nog klein hoor, alles lijkt dit jaar gewoon wat later te zijn dan normaal.
groetjes,
Diana

ton notermans 22 juni 2016 om 16:14

Zoek maar eens bij Google op uienvlieg, ik denk dat je de oplossing dan hebt.
Ik heb die nu voor het tweede jaar en ik heb ze gewoon laten staan. De helft komt nog redelijk goed en de rest verrot en stinkt dan in de tuin. Dat is de Sturion gele ui in maart geplant.
Worteltjes er tussen gezaaid hebben geen invloed gehad.
Sjalotten vlak ernaast hebben er ogenschijnlijk geen last van en de later geplante rode en witte uiten ook nog niet.
Verder dik tevreden over de moestuin!

Ps Diana wordt het niet eens tijd voor een leuk boerderijtje met een mooie tuin er aan vast en lekker hoog gelegen?

Diana 23 juni 2016 om 09:18

Hallo Ton,
Dankjewel voor het meedenken (zelf weet ik eigenlijk even niet meer wat de vraag was en kan die ook in de enorme hoeveelheid berichten niet meer terug vinden 🙂
Op dit moment zou ik liever een tent in de Sahara willen :-), het heeft hier vannacht echt gestortregend, zo hard dat we net de trap moesten soppen omdat er water via de schoorsteen naar binnen is gekomen en daarlangs naar beneden is gesijpeld. En nog niet klaar, er komt nog 16 millimeter aan. Diepe, diepe, echt heel diepe zucht.
groetjes,
Diana

Paula Bos 15 juni 2016 om 14:31

ja Diana, ook bij mij moeizaam jaar. Nauwelijks pruimen dit jaar, het hele complex zit zonder. Mijn bloemkolen kon ik rooien omdat ze doorschoten, evenals eerder de spinazie en nu weer de andijvie. Komt denk ik door de constante wisselingen in temperatuur en regen. Hier in Haarlem overigens heel weinig de afgelopen maand. Ach ja, zo blijven we proberen.

Diana 16 juni 2016 om 08:22

Hallo Paula,
k heb al 2 keer spinazie gezaaid, de eerste ronde schoot al door voor de planten 5 centimeter hoog waren :-). Zomerspinazie is ook best lastig, ik ga gewoon nog een poging wagen, we geven het niet op :-). Ja, koud – warm – koud, droog – kletsnat – droog, allemaal niet echt bevorderlijk voor een goede groei, hier schoot ook de krulandijvie al door, ook al was ze nog klein.
Succes met alle nieuwe pogingen!!
Diana

ann verheyde 15 juni 2016 om 17:13

goedag.
jullie mogen echt niet klagen. hier -tenerife noord- ook geen weer; of alle regen samen of alle hitte samen. erwten ok, ui ok, prei en look ok. maar tomaten geen doen aan. als ze eindelijk groeien en bloeien komt de TUTA. een beestje die alle tomaten doodt voor bloei en groei of eet de tomaten levend op. gefeliciteerd met jullie moestuin en lang leve de organisatie van australie…… groeten en zoenen en ik geniet toch elke keer weer van jullie nieuwsbrief.

Diana 16 juni 2016 om 08:31

Hallo Ann,
Gelijk even gegoogeld, Tuta blijkt Tuta absoluta te zijn, in het Nederlands Tomaatmineermot. Klinkt akelig!!
En ik las gelijk dat ze ook al in Nederland en België is gesignaleerd, ze komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika.
Ik hoop niet dat ze van plan is om te emigreren naar koel en nat Nederland (maar mijn vader zegt nog wel eens dat er vroeger helemaal geen witte vlieg was, die is ook over komen waaien vanuit warmere gebieden en gewend geraakt aan ons klimaat).
Sterkte met alle tegenslag!!
Diana

Marieke 15 juni 2016 om 17:19

Hoi allemaal,

Hier gaat het allemaal ook niet zo denderend. Het lijkt wel dat door het stro dat ik dit jaar voor het eerst heb liggen extra veel slakken heb. Ik heb al drie keer stokbonen voorgezaaid en geplant en de laatste keer het stro er ver vandaan gehaald maar het mag niet baten. Tot de nerf helemaal opgegeten. De slakken lijken er dit jaar ook goed op te groeien. Vorig jaar had ik wel van die naaktslakken van max 2 cm. Nu zijn ze soms wel 8cm lang!!!

Daarnaast vinden ze mijn bietenplantjes erg lekker, al twee keer mijn courgetteplanten opgegeten, mijn 8 pompoenplantjes, de erwtjes en peulen…..ze laten niets voor me over.

Wat het wel heel goed doet zijn mijn tomaten en pepers in de kas. Er zitten echt heel veel kleine tomaatjes aan en nog veel meer bloemen. Daar ben ik dan wel weer heel blij mee.

Mocht je echt alleen maar courgette overhouden heb ik nog wel een lekker en simpel recept. De courgette in de lengte in plakken van ca 1 cm dik. Deze marineer je met de peper/knoflook olie van de ah (of zelfgemaakt) en wat zeezout en dan grillen op de bbq. Dan moet het wel wat beter weer gaan worden want het regent hier pijpenstelen…

Diana 16 juni 2016 om 08:38

Hallo Marieke,
Ruud zegt ook dat we meer slakken hebben sinds we stro hebben. Dat is denk ik ten dele waar, we hebben er niet meer maar ze hebben wel een betere schuilplaats. Bij onze tuinbuurman zonder stro zijn trouwens ook alle bietjes opgevreten door de slakken. Ik denk dat er gewoon heel veel slakken de zachte winter hebben overleefd en zich al vroeg zijn gaan vermenigvuldigen, het stikt hier van de jonge slakjes. Met of zonder stro, we kunnen nu niet veel meer doen dan ons best en opnieuw zaaien, zaailingen uitplanten wanneer ze wat groter zijn, slakken vangen, andere groenten zaaien (die ze minder lekker vinden), etc., etc..
Dankjewel voor de tip!! Gegrilde courgettes, erg lekker!
Diana

Daniela 15 juni 2016 om 20:25

Pffffew, goed om te lezen dat meer mensen problemen ervaren. Dacht dat ’t aan mij lag. Mijn bietjes willen ook niet en de erwten blijven klein. Ze raken wel volgroeid maar er zitten maar 4 of 5 erwtjes in een peul. De eerste lichting radijzen ging prima maar het volgende zaaisel, op een andere plak, gaat al helemaal doorschieten zonder dat de radijzen groter worden.

Jammer maar zo eis het, volgend jaar beter.

Diana 16 juni 2016 om 08:40

Hallo Daniela,
Ja, het is inderdaad niet anders, aan ons ligt het niet, maar als het weer en de plaagbeesten niet mee willen werken….. gewoon maar doorgaan en opnieuw zaaien of andere soorten zetten, of desnoods nog wat bloemen zaaien (ik heb hier 2 weken geleden nog maar Amaranthussen gezaaid, zet ik de tuin daar lekker vol mee 🙂
groetjes,
Diana

Mark en Marion 15 juni 2016 om 20:33

Het Diana hier ook veel pech dit jaar. Om te beginnen een enorme luizenplaag die korte metten gemaakt heeft met al onze sla en paprika’s. Alles lijkt bovendien langzame te groeien en geeft minder opbrengst. De pepers, courgetes, pompoenen, blauwe bessen en wortelen doen het gelukkig wel goed. De pruimenboom zelfs beter dan ooit tevoren. Vreemd jaar dit jaar…

Diana 16 juni 2016 om 08:42

Hallo Mark en Marion,
Luizen hebben we hier nog niet (ik tik het even af, want het hebben hier genoeg andere ellende wel :-)).
Inderdaad een vreemd jaar, ons eerste jaar in 25 jaar dat we geen aardappelen hebben. Gelukkig doet ook hier genoeg soorten het wel goed, maar ik kan niet uitstaan dat we geen eigen aardappelen dit jaar, dat is dus echt nog nooit gebeurd.
groetjes,
Diana

José Kaats 15 juni 2016 om 21:09

Hallo,
Het klinkt misschien niet aardig, maar ben altijd zo blij als ik dit soort berichten lees! Ik denk altijd dat het alleen bij mij fout gaat…..en het is dan prettig om te lezen dat het bij anderen ook hier en daar fout gaat! Hier ook een wortel probleem, heb een stukje wat het goed doet, maar achter wel drie keer opnieuw gezaaid, en het komt op…en de volgende dag is het weg. Slakken vrees ik. En ja , ook courgette, en pompoenplanten verdwijnen….en dingen komen niet op….maar gelukkig gaat er ook veel wel goed! Dus vaker blij dan sip, gelukkig! Succes allemaal!

Diana 16 juni 2016 om 08:44

Hallo José,
Nee hoor, het gaat niet alleen bij jou fout :-).
Uiteindelijk is het allemaal heel simpel; we eten wat wel goed gaat 🙂
Succes met alles wat wel goed gaat!
Diana

Marja 15 juni 2016 om 21:27

Beste allemaal,
Ik durf het haast niet te melden, maar waar jullie allemaal last van hebben, bij mij niets van
dit alles. Wij hebben alleen last van dat monster (veenmol) , maar die schijnt ook slakken te
eten, dus ik heb geen slakken. Onze wortelen staan er prachtig bij, zowel de zomer als wimter-wortelen. De eerste aardappels (Frieslander) al gegeten, verder bloemkool,rucola,
radijs,postelein,spinazie,paksoy,raapstelen,diverse soorten sla, ook mini-sla klein duimpje en
tagetje (oude rassen) zijn 1 persoons kropjes, krulandijvie, en niet te vergeten de aardbeien.
Ik jeb er jam van gemaakt zonder suiker met Marmello. Te koop in de reformwinkel.Ikworstel
alleen met de etiketten , die laten zich bij mij moeilijk van de potten verwijderen. Hoe doe jij
dat.? Dit weekend wordt het weer aardbeien plukken, rabarber nog een keer en de doperwten, kapucijners en tuinbonen. P.s. De tomaten en paprika’s doen het ook goed in het
kasje. Ik ben dik tevreden en hoop, dat ik jullie niet al te gefrustreerd achter laat. Wij hebben dit jaar veel aan grondverbetering gedaan en dat werpt zijn vruchten af. O.a. flink wat wormen-compost (ong.15 cm) en wij zijn ook in de weer geweest met microferm ( mengsel van actieve bacterieen,schimmels en gisten) http://www.emnatuurlijkactief.nl en wij gebruiken ook
Lavameel.Wij moesten onze bodem echt verbeteren, want er zat nog maar weinig leven in.
Groetjes en don’t give up.

Diana 16 juni 2016 om 08:49

Hallo Marja,
Gefeliciteerd :-). Het is zeker ook leuk om eens positieve berichten te lezen, want van alleen maar alles horen wat niet goed gaat wordt een mens ook niet vrolijk. Ik ben blij dat er ook mensen zijn met een goede opbrengst (wij mogen ook niet klagen hoor, het is alleen een raar jaar met veel soorten die het zeer goed doen maar ook een aantal soorten die het niet doen (niet eens niet goed doen maar gewoon echt helemaal niet doen dus :-)).
Ik heb lavameel besteld om komend najaar eens te gebruiken, met stro en zonder spitten geeft toch nog wel een allesbehalve losse structuur.
De microferm ken ik niet maar ga ik zeker even op de website bekijken. Dank voor de tip!
groetjes,
Diana

GroentePiet 17 juni 2016 om 12:20

Hallo Marja,

Wij hebben ook ontzettend veel last van veenmollen. Ze vreten alles op wat ze tegenkomen….. tomatenplanten, andijvie, rode bieten, worteltjes, paprikaplanten. Grrrr.
Hoe bestrijden jullie het monster?

nicolette van leijden 15 juni 2016 om 21:42

Wat jullie dus te veel aan regen krijgen, krijgen wij te weinig. Ik heb de laatste weken al zo veel moeten sproeien in Schoorl. Dan merk je ook dat de aardappelen het perfect doen en alle bonen en doperwten en peultjes….ik heb het gewoon op een stukje in de voortuin en achtertuin, dus ik pluk mijn maaltje elke dag. Stuur maar wat regen deze kant op…hoewel….toch maar niet 😉

Diana 16 juni 2016 om 08:50

Hallo Nicolette,
Bij droogte kun je water geven, bij overvloedige regen kun je alleen maar afwateringsgeultjes graven en hopen dat het ophoudt.
Ik zou ook kiezen voor droogte 🙂
groetjes en veel plezier met oogsten!
Diana

Nadi 18 juni 2016 om 08:22

Wij hebben hier nog wat water over voor jullie haha. Hier zijn we al iedere dag deze week water aan het weg scheppen. En dan heb ik het niet over een paar emmers maar een paar 1000 liter…. geulen graven leek geen zin meer te hebben dus zijn we maar gaan scheppen in de hoop dat we onze aardappelen kunnen redden .. sterker word je er wel van (spierpijn!)
En of het nog zin heeft weet ik ook niet eigenlijk maar we doen er alles aan de planten te redden. Als ze het toch niet overleven hebben we in iedergeval alles gedaan en kan ik me er maar bij neerleggen. Op een ander droger bed wel alle aardappel loof verwijderd, leek al alsof er phytophtora zat en had geen zin af te wachten of dat wel echt zo was. Ik zal maar niet eens beginnen over alle beesten overlast…
Verder lijkt de rest van de tuin het wel oké te doen ondanks alle regen. Courgette en maïs hebben blijkbaar geen probleem met een overvloed aan water ze groeien rustig door. De kas planten zijn opzich ook wel blij alleen is de bladluis daarheen verhuist om wat droger te kunnen dineren.
Ik word wel een beetje moedeloos van alle regen het mag nou even ophouden.
Maargoed ik ben er weer van door….water scheppen!

Groeten en succes iedereen met alle tegenslagen.
Nadi

Diana 18 juni 2016 om 09:08

Hallo Nadine,
Het klinkt vreselijk! Hier is het nog niet zo erg maar wel zoveel water gevallen dat er eendjes kunnen zwemmen in de plassen, zo groot en diep zijn ze 🙂 of eigenlijk :-(.
We gaan vanmiddag naar de tuin, maar eerst gaat het vandaag nog regenen, alweer.
Moestuinierders zijn eigenlijk wel heel sterke mensen; allerlei onzekerheden en vraagstukken, waarom kiemt iets niet, waarom groeit iets niet, door wat wordt iets nu weer opgevreten, letterlijk en figuurlijk vechten tegen de elementen, je verlies kunnen nemen, en telkens weer opstaan en met goede moed overnieuw beginnen. Je zou je bijna af kunnen vragen of het nou wel een hobby is of een soort masochistisch tijdverdrijf :-). Vreemd genoeg lijken we ook al die ellende weer snel te vergeten als het een week mooi en droog weer is, we een bosje Lathyrus kunnen plukken en een courgettesoepjes kunnen koken van eigen oogst. Eigenlijk is dat best vreemd.
Ook jij heel veel sterkte, met al dit akelige weer en idem beesten!
Diana

Jolanda 18 juni 2016 om 13:57

Hoi Diana,
Hahaha, licht masochistisch begint het zo langzamerhand inderdaad wel te voelen, ja! 😉
Iedereen veel sterkte met de strijd! 🙂
groetjes,
Jolanda

Janny 15 juni 2016 om 22:56

Ik zie tot mijn verbazing dat de worteltjes bij jullie het ook niet doen. Hier op het Drentse land, dachten wij dat het wel aan de droogte zou liggen (ja ja, wij hebben hier niet van die hoosbuien gehad gelukkig)……zou het zaad (ook van goede komaf) dit jaar misschien niet goed zijn geweest……?

Diana 16 juni 2016 om 08:54

Hallo Janny,
Ik vrees dat de worteltjes hier gewoon bij het kiemen al direct worden opgevreten door de slakken (ik heb 3 soorten gezaaid, zomerworteltjes, winterpeen en Parijse). Maar ik weet het ook niet zeker, was het maar zo dat er bij de soorten die het niet of niet goed doen een bordje stond met de reden, dat zou tuinieren wel makkelijker maken :-).
Ik ga ze gewoon nogmaals zaaien, in een verhoogde bak, in de hoop dat ze het nu wel gaan doen.
groetjes,
Diana

Celine 16 juni 2016 om 07:44

Hallo,
Vraagje over die speciekuip, zitten er gaten onderin?
Hier ook een miljoen slakken en konijnen, zelfs mijn zonnebloemen gaan eraan

Agnita 16 juni 2016 om 08:44

Zeker gaten onderin

Diana 16 juni 2016 om 09:06

Hallo Celine,
Voor een goede afwatering heeft elke pot of kuip gaten in de bodem nodig.
Konijnen hebben wij gelukkig niet, maar wij hebben hier duiven, ook niet te onderschatten trouwens.
Sterkte met alle plaagbeesten!
Diana

Lisa Ramdhani 16 juni 2016 om 08:23

hallo Diana ,wat ik gedaan weet ik niet maar ik heb vroeg pronk bonen in de volle grond gezet. maar ze doen het prima, ranken zijn al heel hoog en zijn al heel veel rode bloemetjes te zien.
al twee keer andijvie gegeten.al met al mijn tuin doet het prima (foto volgt
vr groet lisa
)

Diana 16 juni 2016 om 09:08

Hallo Lisa,
Gefeliciteerd!! In een vorig tuindagboek meldde je ook dat je vroeg gezaaide pronkbonen het zo goed doen.
Ik hoop dat je er binnenkort van kunt gaan oogsten!!
Veel plezier daarmee!
Diana

ed 16 juni 2016 om 10:30

Hoi Diana,
Een vraag over de paprika plant. Dit jaar heb ik voor het eerst dat de bovenste blaadjes misvormd zijn. Ook groeit zeer langzaam. Ik heb bij enkele blaadjes luis gezien, maar niet bij alle blaadjes. Wat zou jij doen in dat geval? Spuiten met groene zeep en spiritus?

Het ziet er nu een beetje zielig uit. Weet jij raad?

Zuhal 16 juni 2016 om 18:56

Hi Ed,

Tegen luis werkt 2 eetlepels groene zeep en 1 eetlepel (sla) olie gemengd met water heel goed. Gewoon boven en onderkant inspuiten en volgende dag weer afspuiten me schoon water.

Succes! Zuhal

Diana 17 juni 2016 om 07:49

Hallo Ed,
Soms is het inderdaad zo dat de bovenste blaadjes tijdelijk wat gekruld zijn, hier zie ik dat ook sporadisch en dat gaat dan vanzelf weer over. Maar ik kijk altijd, als ik het hier zie, wel gelijk of het niet door luis komt. Want die kunnen ook dat krullerige veroorzaken (omdat de luizen de sappen uit de bladeren eten/drinken trekt het blad iets in). Ik zou in ieder geval de luizen goed in de gaten houden, want ze vermenigvuldigen razendsnel en kunnen zo’n plaag worden dat je plant er niet direct dood van gaat maar het wel zo slecht naar haar zin krijgt dat ze geen of amper vruchten krijgt.
Ik vernevel, als het nodig is, met 2 eetlepels groene zeep, 1 eetlepel olie op 1 liter water. Niet bij zonnig weer, want dan kan het blad verbranden.
Maar ik hoop dat het niet nodig is en dat het gewoon een tijdelijk iets is waarvan ik ook niet weet wat het is maar soms ook bij mijn eigen planten zie.
groetjes,
Diana

Jacquelien 16 juni 2016 om 11:02

Goedemorgen Diana…
Wat geniet ik toch iedere keer van jou blogs…. super interessant en erg leerzaam!
Ik heb dit jaar zelf van uit zaad(van de Lidl) augurken gekweekt… uit eindelijk 5 geplant in de kas. Nu dat alles in bloei komt…vraag ik me toch hoe nu verder hahahah, er vormen zich mannelijke en vrouwelijke bloemen vrouwelijke vruchten hebben wel de augurk ,aangezien er geen insecten in de kas komen vraag ik me af of ik zelf moet bestuiven..of dat als er augurkaanzet is bij de vrouwelijk bloem het wel goed komt?

Diana 17 juni 2016 om 08:00

Hallo Jacquelien,
Ik weet niet welk ras je van de augurk hebt, er bestaan parthenocarpe rassen (die hebben geen bestuiving nodig om augurken te vormen, zoals veel komkommers die eigenschap ook hebben), en niet parthenocarpe rassen. Heb je geen deur of raam waar de insecten naar binnen kunnen? Overdag komen hier bij warm weer ook geen insecten in de kas, veel te warm, maar in de avonduren en op bewolkte dagen kan het hier nog best druk zijn in de kas, niet met grote hommels en bijen maar vooral de kleine solitaire bijtjes, want er is genoeg te halen in de kas (tomaten zijn meestal niet aantrekkelijk, maar paprika’s, pepers, aubergines, meloenen en komkommers, eventueel basilicum, des te meer.
Het zelf bestuiven van augurken is wel lastig, en ik denk, dat als je een raam of deur hebt die open blijft, het goed komt met je augurk (zo zag ik dat tenminste bij een tuinbuurvrouw die hier een augurk in de kas had, zelf heb ik haar buiten staan/liggen).
groetjes,
Diana

Jacquelien 17 juni 2016 om 14:21

Volgens mij is het Petit Paris….. op de verpakking staat verder niks over parthenocarpe.. vandaar ik ff advies zocht 😀
De kas staat gekoppeld aan onze schuur.. ik ga de kas binnen via de schuur die deuren kunnen idd wel open staan.
Ik ga het even afwachten…. Bedankt iig voor je antwoord!

Diana 18 juni 2016 om 08:30

Hallo Jacquelien,
Meloenen staan wel bekend om hun lastige bestuiving, zouden eigenlijk in de korte tijd dat ze bloeien meerdere bezoeken van bestuivers moeten krijgen voor een bevruchting. In de kas waar de meloen staat heb ik een paar wattenstokjes liggen en elke dag dat ik op de tuin ben tip ik zoveel mogelijk kriskras mannelijke en vrouwelijke bloempjes aan om de bevruchting een beetje te helpen bij gebrek aan grote hoeveelheden bestuivers in de kas. Misschien kun je dat overwegen bij je augurken!
groetjes en succes ermee!!
Diana

christian 16 juni 2016 om 16:20

Hoi Diana!

Helemaal eens dat het een moeizaam jaar is… en slakken… SLAKKEN…. OVERAL!
Mijn ervaring met stro onder de aardbeien is niet van dien aard dat ik zulke mooie (puntgave) exemplaren in mijn (dagelijkse pluk!) krijg hoor… maar er hangt (al zijn de planten echt al zeker 5 jaar oud) weer enorm veel aan! 🙂

Toch nog wel een vraag… de tuinbonen zitten namelijk van top tot teen (en zo hoog zijn ze nog niet, laat staan dat er bonen in hangen (wel bloemmetjes)) onder de zwarte bonenluis…
betekent dit het einde van de tuinbonen oogst, of maakt het voor de boonontwikkeling niet(zo veel) uit?
Ik hoop dat ik er wat aan kan doen want oh, wat zijn rauwe jonge tuinboontjes lekker :-p

Diana 17 juni 2016 om 08:07

Hallo Christian,
Ja, veel slakken dit jaar (vorig jaar trouwens ook al wel, het lijkt gewoon elk jaar erger te worden).
Ik weet niet wat er mis is met je tuinbonen, het kan een combinatie van factoren zijn (bijvoorbeeld te weinig voeding is te weinig groei en geen energie voor het maken van peulen na de bloei, en daar wordt de plant ook zwak van en dan krijg je eerder luis. Maar het kan ook aan het ras liggen, of andere omstandigheden. Hier zagen we trouwens ook wel de eerste bonenluis in de tuinbonen, het is half juni, lekker warm en vooral flink nat, ideaal weer voor luis.
Normaal gesproken top je nu je tuinbonen, om bonenluis te voorkomen en de groei van peulen te bevorderen, maar dat heeft niet zoveel zin als je planten geen peulen hebben.
groetjes,
Diana

Christian alderliesten 17 juni 2016 om 12:54

Maar kan ik de tuinbonen nu beter weggooien, of groeien ze uiteindelijk gewoon uit tt peulen, ondanks de luis?

Diana 18 juni 2016 om 08:16

Hallo Christian,
Dat kan ik niet zeggen, ik weet niet welk ras je hebt, waar ze staan, hoe slecht het met ze gaat of niet.
Er komt een moment dat elke tuinder lastige beslissingen moet nemen, eruit of nog een kans geven, laten staan of er iets anders voor in de plaats zetten. Het is hetzelfde dilemma als wij met de aardappelen en de pastinaken en worteltjes en bieten hadden en die beslissing kan alleen jij nemen :-).
groetjes,
Diana

Guus 16 juni 2016 om 21:41

Hallo Diana,
Vervelend dat de slakken zo actief zijn. Dit jaar zijn er verschrikkelijk veel. Om te voorkomen dat ze mijn wortels opeten zaai ik onder insectengaas. Dat doe ik in de 1e plaats omdat ik nogal last heb van wortelvlieg. Bijkomend effect is dat de slakken er niet bij kunnen. Het is wat meer werk, maar geeft een prima resultaat.

Ik gebruik ook slakkenvallen. Op die manier kan ik goed zien waar de slakken zijn (of niet zijn). Ze zijn te koop, maar ook goed zelf te maken van bijv. een kwarkbakje. Bijkomend voordeel is de doorzichtige bovenkant. Ik gebruik half bier/half water. Flesje Jumbo bier 21 cent, dus de kosten vallen mee. Gisteren had ik in 3 vallen nogal wat slakken gevangen tussen de aardbeien. De foto’s zijn hier te vinden: http://www.guusvandriel.nl/slakken/index.html . Door op een aantal plekken in mijn moestuin een val te zetten heb ik een goede indicatie waar veel of weinig of geen slakken zijn.

Na de overvloedige regen deze week zijn er weer erg veel.

Groet, Guus

Anneke 16 juni 2016 om 23:12

Bedankt allemaal voor de goede ideeen. Mijn paprikaplanten in de kas hebben ook veel last van luis. Ik ga Zuhal’s tip proberen, en Guus ook bedankt voor de tip over de slakkenvallen. Zo simpel, maar ik was er niet opgekomen. Kwarkbekertjes genoeg 😉

Diana 17 juni 2016 om 08:17

Hallo Guus,
Dankjewel voor de tips! In de achtertuin heb ik ze onder de knie (met dank aan bakjes met kattenbrokjes en dan opruimen na een regenbui en in de schemering.
Maar op de tuin is er geen beginnen aan, alles wat ik vang of wat dood gaat van de Escargo wordt direct opgevolgd door nieuwe hordes vanuit de omliggende tuinen.
Ik kreeg van Oscar ook een goede tip, dat werkt ook met gaas in een opstaande rand. Insectengaas is heel duur maar wel heel erg fijn, want het houdt ook witte vlieg, wortelvlieg, etc. tegen.
groetjes,
Diana

Annemieke 17 juni 2016 om 10:01

Hallo Diana en Guus,

horregaas is niet stijf, maar wel een heel stuk goedkoper (Blokker/Action) en relatief makkelijk om een raamwerk te spannen. Zou dat ook geschikt zijn?
Of is de maas van insectengaas nog kleiner?

Groet,
Annemieke

Guus 17 juni 2016 om 21:37

Hallo Annemieke,

Goed idee dat blokker of action horrengaas.
De maaswijdte is bepalend voor het effect. Ik heb geprobeerd of ik van de action of blokker informatie kon vinden over de maaswijdte via google, maar dat is niet gelukt. Maar misschien staat het op de verpakking.
Dit gaas gebruik ik van van der Wal zaden (Artikelnr: 5101):
Leverbaar vanaf de rol, 360 cm breed, maaswijdte 1,35×1,35 mm. Speciaal tegen wortel-en kool-en uienvlieg. Materiaal: UV-gestabiliseerd polyethyleen. Gewicht: ca. 60 gram per vierkante meter. Draaddikte: ca. 0,24 mm. Ventilatiereductie: ca. 5% Lichtdoorlaat: ca. 90% Leverbaar af rol. Breedte 366 cm Kleur wit.
Het gaas gaat, als je er geen gaten in maakt, jaren mee.

Groet,
Guus

Diana 18 juni 2016 om 08:38

Hoi Guus,
Sorry, ik zag je bericht pas na mijn antwoord op Annemieke.
Dankjewel voor de aanvullende informatie!! Ik zag inderdaad dat van der Wal ondertussen meerdere insectengazen verkoopt (en zelfs vliegengaas met een 1,35 x 0,95 millimeter maaswijdte).
groetjes,
Diana

Diana 18 juni 2016 om 07:59

Hoi Annemieke,
Ik durf het niet te zeggen want ik weet niet wat de maaswijdte van horregaas is. Van der Wal verkoopt insectengaas in verschillende soorten en formaten: https://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/shop/netten_gazen_protectienetten. Ik zie daar dat de maaswijdte van de meeste insectengazen 1,35 x 1,35 millimeter is. De verschillende prijzen hebben vaak te maken met de dikte en stevigheid van het materiaal, de uv-bestendigheid, afmeting, etc..
Maar het kan zeker een oplossing zijn, als de maaswijdte toch nog iets te groot is, dan houdt het vast in ieder geval wel een aantal vliegende plaagbeesten tegen.
groetjes,
Diana

Sterckx Joris 17 juni 2016 om 12:22

Gisteren de eerste komkommer gegeten uit de kas 🙂 ik dacht enkel dagen geleden nog, komkommers dat word niks want zag niet veel groeien en uit het niets ineens een 50cm lange gekrulde komkommer 😀 en het was smullen want de smaak zat redelijk goed, misschien iets meer vocht had beter geweest, ga nu paar dagen water geven om te zien of ze hiervan beter worden :p

Gisteren ook mijn eerste paprikaplant uitgetrokken die door een ziekte helemaal dood is gegaan. De andere planten hebben het allemaal wel overleefd.
Er zat een bruinachtige kleur onderaan de stam die anders was dan bij de andere, precies afgerot.

Bij het “checken” van de tomaten zag ik dat de kerstomaten al beginnen kleuren naar rood en geel 😀 ik gok nog een weekje als de zon schijnt en ik kan tomaten eten :p

Weet er iemand of dit normaal is? ik heb al een watermeloen met een diameter van 15cm maar de twee meloenen die ernaast staan die hebben nog maar een minuscuul knobbeltje hangen. Is het zo dat gewone meloenen veel later zijn dan watermeloenen?

Dan heb ik nog een groot algemeen probleem, op heel veel van mijn planten heb ik steeds het fenomeen dat ze in begin groen zijn maar na enkele weken lichtgroen of gelig worden. Het is duidelijk een tekort aan iets en heb dit voor in zowel volle grond als in potjes. Kunnen jullie mij zeggen waar dit meestal aan ligt?

Ik ga binnenkort eens proberen om hier ook mijn foto’s te plaatsen via een link, kunnen we een beetje vergelijken hé, ik ben beginnend tuinierder en misschien zijn er hier nog die net beginnen en dan is het leuk om te weten of iets goed of minder goed gelukt is en waar ik nog kan “verbeteren”.

Diana 18 juni 2016 om 08:13

Hoi Joris,
Als een plant al zak is of een zwakke plek heeft kunnen bijvoorbeeld pissebedden ook wel onderaan de stam knagen.
Gefeliciteerd met je eerste aanstaande tomaatjes!! Ik verwacht dat het hier nog wel 2 weken gaart duren, de enorme regenval en nul zon heeft de afgelopen week niet meegeholpen (gelukkig wordt het komende week zonnig en warm en vooral droog).
Uiteindelijk is de vroegheid van het ras belangrijk, er zijn vroege watermeloenrassen en late meloenrassen en dan kan het zo gebeuren, maar over het algemeen hebben watermeloenen meer tijd en warmte nodig dan meloenen (uitzonderingen dus daargelaten).
Geel wordende bladeren kan op meerdere dingen wijzen; voedseltekort (maar ik neem aan dat je weet wat de aanbevolen hoeveelheid op een verpakking is en wat je hebt gegeven en dus kunt beredeneren of en wat er eventueel tekort kan zijn). In potgrond zit voor ongeveer 7 weken voeding, daarna moet je bij gaan voeden zoals ook op de verpakking staat, dus ook hierbij kan je bedenken wanneer je hebt geplant, wat je daarna hebt gegeven en in welke hoeveelheid en of er dus een tekort is. Een andere oorzaken van geel blad kan bijvoorbeeld teveel vocht zijn, maar ik heb het ook wel gezien bij een overbemesting.
Als je een beginnend tuinierder bent en graag foto’s deelt kan ik je van harte http://www.moestuinforum.nl aanbevelen, een leuk forum met veel leden waar je vragen kunt stellen, recepten kunt delen, je tuin kunt laten zien, etc.. Ik krijg hier al zoveel berichten dat ik elke dag zo’n 2 uur bezig ben om tuindagboek te schrijven, dingen op te zoeken en vragen te beantwoorden en niet meer toekom aan het schrijven van nieuwe pagina’s (terwijl ik dat echt heel graag zou willen, en dan heb ik het nog niet over mijn familie, de tuin, het koken en het dagelijkse leven :-)). Met 79 reacties in mijn laatste tuindagboek ga ik het niet meer aankunnen om alles nog te kunnen beantwoorden en ik ben ook al lang het overzicht kwijt.
groetjes,
Diana

Joris 18 juni 2016 om 09:43

Snap ik Diana, ik zal misschien idd daar meer posten en hier meer informatie halen 🙂

Deze morgend de ontdekking gedaan dat mijn paprikaplanten ziek aan het worden zijn. Er hangen aan vele planten joekels van paprikas maar sinds kort vallen alle nieuwe paprikaknoppen af en ik weet niet waarom… ik zie niet echt iets verkeerds aan de meeste planten.

Ik heb er wel 2 moeten volledig uittrekken omdat de stam boven de hoofdstam gewoon volledig rot was vanbinnen, ik denk dat het diezelfde ziekte is als bij de aardappel als ik het opzoek op internet.
Weet niet meteen wat ik hier kan tegen doen dus ik hoop maar dat mijn andere paprikaplanten gespaard zullen blijven.
Dit zou echt wel een ramp zijn als ik 32 paprikaplanten de vuilbak moet opsmijten, al heb je natuurlijk niet veel keuze als zoiets gebeurd.

Diana 19 juni 2016 om 08:47

Hallo Joris,
Dat is erg jammer, ik durf ook niet te zeggen wat er mis is met je paprikaplanten, het kan inderdaad phytophthora zijn maar dat heb ik zelf nog nooit gezien bij onze paprika’s in de kas.
Ik hoop dat het mee gaat vallen en je andere paprikaplanten gezond blijven!
Diana

john 19 juni 2016 om 11:34

” Van alles en nog wat”, zeer toepasselijk onderwerp over het werk in de groententuin en de ups en downs. Tjaaa Diana, ook hier de nodige zorgen, de tomaten en paprika,s willen niet, terwijl de rode pepers hier massaal groeien. Mijn pronkbonen hangen er slapjes bij, de sperciebonen voor de derde keer kaal gevreten ondanks alle netten, de komkommer wil de lucht niet in evenals de olijfkomkommer die er slap bij hangt en ga zo maar verder: Alles bemest zoals je het voorstelde, maar evengoed ik blijf proberen waarbij ik goed kijk naar de tips die je geeft voor de teelt.

Toch ook succesjes, late aardappel gaat goed, de peulen hangen hier massaal, sla en andyvie gaat goed, de uien, de wortelen knoflook zeer goed, de witloof komt goed naar boven en laat ik hopen dat mijn boerenkool en spruiten zoals vorig jaar een mooie opbrengst geven. Voor de rest de geplande wintergroenten, daar hoop ik dat alles goed gaat.

Even een vraag Diana, die koperfolie voor het afweren van de slakken, heeft iemand hier ervaring mee? en dan het jaarlijks spitten van de tuin, ik lees veel over mensen die dit niet doen maar de grond steeds opbouwen met mest van bv paarden, humus en diverse meststoffen. Groetjes John en je artikel vond ik super zoals altijd.

Diana 20 juni 2016 om 09:50

Hallo John,
Dat is bijzonder!! Zo ongeveer alles wat het hier niet of niet goed doet, doet het bij jou prima. En alles wat bij jou slecht gaat doet het hier dan juist weer prima. Maakt voor mij altijd weer duidelijk dat er heel veel verschillen kunnen zijn door plaatselijk omstandigheden als grondsoort, bemesting, temperatuur, regen, zadenrassen en noem maar op.
Over het niet spitten; wij hebben 24 jaar lang elke winter gespit, wij dachten dat dat op onze vette kleigrond nodig was. Pas de laatste jaren hoor je steeds meer over permacultuur en wat er gebeurt als je spit (waarbij je bijvoorbeeld de laag met nuttige organismen letter en figuurlijk op hun kop gooit). Dus dit jaar voor het eerst niet gespit, maar dat blijkt hier toch niet heel geweldig (de vette kleigrond wordt hier te vast, en als grond zo vast wordt dat ze geen lucht meer doorlaat, dan groeien ook planten er niet goed meer in. Dit hopen we nu op te kunnen lossen met de grelinette, ik heb er hier al iets over geschreven: https://www.mooiemoestuin.nl/lang-leve-internet/
En of je wilt spitten of niet is iets wat je helemaal zelf zult moeten bepalen, het hangt af van je grondsoort, en hoe lang je al tuiniert en wat je allemaal al hebt geprobeerd en waar je tevreden over bent. Ik wil niet meer spitten maar helemaal niets doen is op onze vette klei (ook al geven we al 25 jaar elk jaar veel oude mest en compost als we kunnen) ook geen optie, vandaar het ‘omwoelen’. Ik zal er later nog eens een tuindagboek over schrijven, als ik er wat meer mee heb gedaan en verschillen kan zien.
Over slakken: koper (folie, banden, etc.) staat er om bekend dat slakken er niet overheen kruipen omdat ze een soort ‘schok’ krijgen. Ik heb er zelf geen ervaring mee, ik hoop dat iemand anders antwoord kan geven op je vraag!
groetjes,
Diana

john 20 juni 2016 om 15:53

Hallo Diana, klei hebben wij ook die blauw grijze. Als de zon schijnt klotteren ze aaneen en worden het echte rotsblokken. Mijn overbuur en ik hebben vanaf dit jaar besloten om deze leemgrond kleingehakt zover als het gaat, met de nieuwe paardenmest te mixen en elke 2 maanden om te spitten. daarbij doen we bestrooien met kalk, groenbemester en afval zoals bladeren etc. Het heeft slechts 2 flessen Wodka gekost om dit idee te verwezelijken haha.

Maar even zonder flauwe kul, wij hebben hier 4 paarden en de opbrengst is groot. Ben benieuwd komend jaar. Weer bedankt voor je uitleg in je bericht, vr gr John

Diana 21 juni 2016 om 09:10

Hallo John,
De vette blauwgrijze grond is geen leemgrond maar kleigrond hoor (hoeveel er ook wel gemengde vormen zijn (klei-leemgrond).
Wij zien het hier ook wel op het complex bij tuinders die nog niet zo ervaren zijn, komen in februari spitten en laten het dan liggen tot eind april om te komen zaaien. Maar dan is het inderdaad net beton, je hebt een pikhouweel nodig om ze te breken (we adviseren ze dan altijd om er een aantal gieters water op te gooien en dan fijn te maken….. of op zoek te gaan naar een frees 🙂
Of elke 2 maanden nou gunstig is, het lijkt me niet perse goed voor het bodemleven en als het goed is staat de tuin vol met groenten. Wij hebben gewoon elk jaar in november gespit zodat de brokken grond in de winter kapot kunnen vriezen, en daarbij gelijk flinke hoeveelheden verse (paarden)mest onderspitten met veel stro erin. De mest met het stro heeft de hele winter om in te trekken en te composteren. In maart kun je dan harken en de grond fijn maken voor een nieuw tuinjaar. En stukken bedekken met mest + stro is al de vorm warin wij nu tuinieren, alleen spitten wij niet meer maar woelen de grond alleen nog maar om voor het inbrengen van lucht.
groetjes en veel succes ermee, het spitten en mesten van vette klei, altijd veel en zwaar werk, weten wij uit ervaring 🙂
Diana

john 21 juni 2016 om 10:05

Hallo Diana, sorrie ik denk niet duidelijk te zijn geweest of ik vergis me bij het lezen.

Zowel mijn overbuur als ik hebben onze grond vrij goed in orde, de bovenste 15 cm zijn dacht ik gelezen te hebben het belangrijks, en blijven omspitten is idd niet goed. Het geen wij voor ogen hebben is juist met onze kleigrond een waardevolle grondsoort te maken om de bestaande grond in de moestuin te blijven verbeteren en in kleine laagjes op te bouwen enkele malen naar behoefte van de groenten en planten. Onze verse mest mixen wij met alles, tuinafval, compost, humus, groenbemesters etc en is gedacht om de bodem met kleinbe lagen juist vruchtbaarder te maken als de mest goed vergaan is: Het geen wij nu doen is mest voor het komende jaar en het 2 maandelijks omspitten is slechts bedoelt om zuurstof toe te voegen zodat alles goed composteerd: Aan de huidige grond doe wij enkel naar behoefte bemesten zoals jij dit adviseerd en werken het licht onder.

Sorrie voor mijn onduidelijke uitleg, en hetgeen wij doen leek ons een goed idee, goede grond maken voor t komende jaar om de grond beter en waterdoorlatender te maken. Vr gr John

Diana 21 juni 2016 om 12:05

Hallo John,
De bovenste 15 centimeter van de grond zijn inderdaad heel belangrijk, maar ook de ondergrond is heel belangrijk hoor, wortels van fruitbomen, -struiken, maar ook van aardappelen, bieten, paprika’s, worteltjes, prei, etc., etc. gaan dieper dan 15 centimeter. Ook goed voor de afwatering om ook aan de onderlaag te denken, en voor het bodemleven. Maar je bovenlaag wordt zeker vruchtbaarder en luchtiger en zal meer organismen, etc. bevatten als jullie het gaan doen als je beschrijft.
Veel succes, want het blijft veel werk :-)!!
Diana

Janneke 20 juni 2016 om 05:21

Even een tip. Ik koop al jaren de goedkoopste vitrages van de ikea ls bescherming tegen de wortelvlieg. Werkt fantastisch!
Groet, Janneke

Diana 20 juni 2016 om 10:03

Hallo Janneke,
Ja, ik weet het, ik moet ze ook weer eens kopen, die ik nu nog heb worden ondertussen slecht.
Ik weet niet meer welk merk ik toen had maar volgens mij verkopen ze dat niet meer, dat was een soort van mannennaam, in mijn herinnering.
Mag ik vragen, heb jij nu de Lill of de Teresia?
http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/categories/departments/living_room/10654/. Want de Lill heeft kant en dat lijkt me niet handig, maar de Teresia is smaller en daardoor minder handig voor de grootte van de vakken.
groetjes,
Diana

Diana 21 juni 2016 om 09:00

Hoi Jolanda,
Nou, of we er blij mee moeten zijn……. Het wordt gewoon eens tijd voor een bloedhete droge zomer en vervolgens een ouderwetse elfstedentochtwinter, dat zal ze leren :-).
Leuk stukje!
groetjes,
Diana

Aileen 21 juni 2016 om 09:51

Diana,

Ik heb een vraag over ananaskers, kan ik die zo hier stellen of wil je liever dat ik je een mail stuur of iets dergelijks?
De groe(n)ten, Aileen

Diana 21 juni 2016 om 12:00

Hallo Aileen,
Ja kunt je vraag hier stellen hoor, misschien kun je meelezers meedenken, ik weet ook niet alles.
groetjes,
Diana

Jeannette 22 juni 2016 om 22:33

Kort, maar krachtig: tuindagboek schrijven en zadenlijst.

Diana 23 juni 2016 om 09:18

Hallo Jeannette,
Dankjewel voor je reactie en mening!!
groetjes,
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties