Water

Zo, het kan maar duidelijk zijn waar dit tuindagboek over gaat:

Water tuin Willem

Dit is gelukkig niet onze tuin, dit is de tuin van onze naaste buurman. Maar wel echt vreselijk, voor hem, voor de tuin, voor de oogst, en voor de groentewortels en beestjes die aan het verzuipen zijn.

Nee, dan onze eigen tuin:

Volkstuin na regen

Dat lijkt droger. Het zal wel komen omdat het stro op het water drijft, geen idee, ik had geen enkel behoefte om onder het stro te kijken, mijn humeur was al tot ver onder de zeespiegel gedaald toen ik de tuin van de buurman zag.

En wat doe je, als je tuin er zo uit ziet, je de weerberichten ziet (voor aanstaande donderdag wordt 22 millimeter regen voorspeld, misschien kunnen we rijst gaan verbouwen), en het humeur net zo slecht is als het weer?

Koken natuurlijk :-)!!

En dus kijken we nog even snel naar de lucht:

Tuincomplex bij regen

Ja, nieuwe buien in aankomst! Snel even de tomaten, pepers, paprika’s en aubergines tikken in de kassen, en rabarber oogsten:

Rabarber stengels

En vervolgens toch nog in de regen naar huis fietsen. Tuurlijk, kan er ook nog bij.

Maar in huis is het droog, en in de keuken brandt (met dank aan het donkere en natte weer) het licht. Uiteindelijk had ik na het schoonmaken iets meer dan 3,5 kilo rabarberstukjes.

Rabarberstukjes

Moes, jam, chutney? Wat zal ik er eens mee maken? Moes wordt het, maar dan niet van die natte moes, rabarbermoes uit eigen inmaak kan soms zo dun zijn. En dus besluit ik om 1/3e deel van de suiker te vervangen door geleisuiker, om iets meer binding te geven.

Er zijn nog wel wat mensen die de smaak van geleisuiker niet lekker vinden, ik heb vast geen geweldige smaak maar ik proef het niet. Geleisuiker is in principe suiker die wordt aangevuld met pectine dat is geoogst uit fruit (zoals appelklokhuizen,  citroenschillen, etc.), plus wat ascorbinezuur voor de houdbaarheid (en dat is vitamine C, ook van organische oorsprong). Ik vind er eigenlijk niks mis mee, zowel qua smaak als qua gezondheid niet – tenzij ik wil nadenken over hoeveel suiker ik wil gebruiken, maar dat wil ik niet als ik rabarber inmaak, rabarber zonder suiker is voor mij geen optie :-).

En zo verbetert mijn humeur langzaam, tijdens het uitkoken van de potjes, het pruttelen van de rabarber, het wordt zelfs bijna warm in huis van al dat gekook.

Rabarbermoes met sinaas en gember

En zo is het geworden, in totaal heb ik 12 potten met rabarber, mooi donkerroze van kleur, iets dikker dan moes, iets dunner dan jam. En terwijl ik dit schrijf proef ik mijn zelfgemaakte brouwsel op een cracker. Goed gelukt, lekker!! Ik heb op 3,5 kilo rabarberstukjes gebruikt:

  • 1 kilo geleisuiker speciaal
  • 1,5 kilo gewone suiker
  • het sap van 3 sinaasappels
  • de fijne rasp van 1,5 sinaasappelschil
  • 4 tot 5 centimeter fijn geraspte verse gember

En wij vinden het lekker zo, wel echt zoet, maar ook duidelijk nog flink zuur (waar je even zo’n speekselvloed van krijgt bij de eerste hap, en soms zelfs een klein traantje in je ogen 🙂 Duidelijk sinaasappel maar niet overheersend, juist aanvullend, en hetzelfde geldt voor de gember. Deze houden we erin, ‘receptbewarenswaardig’ vinden wij. Ik zal het recept ook bij de inmaakrecepten gaan zetten.

En dat brengt me gelijk bij een voor mij echt belangrijk punt; ik hoop tijd te vinden om het recept te plaatsen maar ik heb het heel erg druk. Ik heb meerdere keren gevraagd om wat minder reacties in mijn tuindagboek maar toch worden het er elke week meer. Ik ben  minimaal 2 uur bezig met vragen beantwoorden, elk dag. En dat wordt me teveel. En ik vind het heel lief dat andere mensen me willen helpen en dan antwoord geven, maar soms ben ik het dan (pietepeuterig als ik kan zijn :-)) niet eens met het antwoord, of ik wil nog iets aanvullen. Ik heb in mijn vorige tuindagboek een record gebroken; meer dan 100 reacties op 1 tuindagboekje (inclusief mijn antwoorden natuurlijk). Ik kan het niet meer aan, ik geef het toe :-).

Ik ben nu ook vaak op internet aan het zoeken naar een oplossing voor een probleem van iemand anders, terwijl iedereen ook zelf kan zoeken, wat ik kan vinden kan iedereen vinden want ik heb nergens voor geleerd.

Ik moet dus gaan verzinnen wat ik wil; wil ik schrijven: tuindagboeken, nieuwe hoofdstukken, want ik heb echt ideeën en plannen genoeg voor nieuwe pagina’s, oude pagina’s bijwerken, met nieuwe foto’s die ik op bestaande pagina’s toe kan voegen, aanvullingen op teksten, etc.). En wil ik nog een zadenlijst maken, ook enorm veel werk, oogsten en schonen, drogen, verpakken, maar ook de beschrijvingen en foto’s van al die soorten. Of wil ik vragen beantwoorden van mensen. Als ik ook nog gewoon mijn eigen tuin wil onderhouden (en op tijd naar bed wil :-)), zal ik moeten kiezen. En help me daar vooral bij, want ik vind alles leuk, maar heb niet voor alles tijd. Ik moet of het plaatsen van reacties op mijn tuindagboek gaan schrappen (want vragen of mensen minder reacties willen plaatsen heeft bewezen geen nut te hebben), of stoppen met de zadenlijst, of nieuwe pagina’s en het bijwerken van oude pagina’s uit mijn hoofd zetten.

Tot slot nog even terug naar de tuin (en het weer); de weeronline belooft dat na die 22 millimeter die er donderdag valt (ik ben er nu al bang voor 🙂 ), beterschap in de vorm van een droge warme periode. Lijkt me heerlijk!

En dus hopen we misschien over 2 weken de eerste rijpe tomaatjes te oogsten. Dit jaar weer erg leuke soorten, o.a. deze:

Tomaat Striped Roman onrijp

Ziet er bijna niet meer uit als een tomaat zoals je die in de winkel ziet, ze heet Striped Roman. Ik vermoed geen geweldige smaak bij rauwe consumptie (te droog) maar des te meer als basis voor soepen en sauzen.

En ook leuk:

Dianthus superbus Spooky

De eenjarige Dianthus superbus Spooky, leuke naam ook (voor wie het stukje op de Pokon-website nog niet heeft gelezen, vorige week heb ik daar een stukje geschreven over; de toepasselijkheid van rasnamen).

En dan nu even snel naar de tuin, om even te tikken, en te kijken hoe de tuin er na alle regen van gisteren bij ligt, even een bolletje knoflook oogsten, de in trays gezaaide knolvenkel, pastinaken, rucola, krulandijvie, savooikool, etc. water geven (verder water geven zal niet nodig zijn :-), een krop sla meenemen voor het avondeten, en dat is alles. Maar ik denk wel vaker een half uurtje naar de tuin te gaan voor dat soort klusjes en dan 3 uur later pas weer thuis te komen (zonder een idee wat ik nu eigenlijk in al die tijd heb gedaan, van alles wat blijkbaar).

Graag hoor ik wat mensen die mijn tuindagboek lezen het liefst willen, het maakt het misschien makkelijker om zelf de keuze te maken; vragen beantwoorden, schrijven, zadenlijst.

Edit maandagavond 22.30 uur: ik heb al enorm veel reactie gekregen, waarvoor nogmaals mijn hartelijke dank!! En nu gaat er iets mis, telkens blijft bij het schrijven van een nieuwe reactie het mailadres van de schrijver daarvoor in de reactiebalk staan. Wellicht overbelasting :-). Ik heb in ieder geval voor nu maar even de mogelijkheid tot reageren uitgezet. Voor alle duidelijkheid. Ik hoop het te kunnen repareren, want anders is dit wel een erg abrupt einde 🙂

 

141 reacties op Water

Willem 21 juni 2016 om 12:05

Goed, dan reageer ik dit keer wel even 🙂 Wat mij betreft schrijven.
Misschien goed dat de vragenstellers voor een vraag te stellen eerst even Googlen of misschien naar http://www.moestuinforum.nl.

Diana 21 juni 2016 om 14:21

Hoi Willem,
Dankjewel voor je mening, duidelijk!!
En het moestuinforum is inderdaad een erg leuke en drukbezochte plaats voor vragen en het uitwisselen van ervaringen, etc..
groetjes,
Diana

Suus 21 juni 2016 om 12:21

Schrijven én zadenlijst! Ik haal info en herkenning uit je stukjes en de vragen die ik hier niet beantwoord zie, zoek ik wel op op het grote wijde web :-). En door je zadenlijst heb ik veel nieuwe planten leren kennen – en ik merk dat ik voor vertrouwde planten ook best vaak je website als naslagwerk gebruik.
Trouwens geweldig dat je het probleem zo duidelijk verwoordt en de vraag stelt.

Diana 21 juni 2016 om 14:23

Hoi Suus,
Dankjewel voor je mening, staat genoteerd!
groetjes, Diana

Joris 21 juni 2016 om 12:32

Naar mijn mening is het “allemaal” even belangrijk omdat het van iemand komt met eigen levenservaring en juist niet zomaar uit boeken of van het internet. Want als je het internet moet geloven dan kan volgens mij alles :p
Wat ik zou doen is een gulden middenweg zoeken en de zaken wat combineren. Heb je eens geen tijd voor een reactie…misschien gaat er dan wel iemand anders zijn mening geven?
geen tijd voor vandaag een artikel? misschien dan binnen enkele dagen.

Het zal misschien allemaal wat langzamer gaan maar we hoeven dan zeker ook niets te missen 🙂

Ik heb hier trouwens op mijn werk ook iemand die al even een moestuin heeft en als ik nu een ervaring heb die ik nog niet had gezien of wist dan vraag ik eerst zijn advies. Zo heeft hij bijvoorbeeld ook zelf het fenomeen dat er nieuw gevormde paprikaknippen gewoon na enkele tijd afvallen, zonder ziek te zijn op het zicht. Wij denken nu samen dat het normaal zal zijn, misschien te weinig voeding of energie voor al die 10tallen kleine knopjes?

Ik wens je allessinds veel succes met welke beslissing je ook neemt en de informatie die reeds op deze site te vinden is is super 😉

Diana 21 juni 2016 om 14:31

Hallo Joris,
Dankjewel voor je mening. Maar dan heb ik het niet goed genoeg uitgelicht, ik ben al een jaar bezig met de gulden middenweg, maar die werkt dus niet. Want als mensen een vraag stellen dan wil ik ze graag ook op korte termijn antwoord geven. En dus ben ik bijna een jaar geleden begonnen met een pagina over pruimen, en die is nu voor de helft af.
Ik heb ook gewoon nog een leven, met familie, kleinkinderen, huishouden, cursus, katten, tuin, vrienden, koken, dat soort dingen :-).
2 tot 2,5 uur per dag alleen maar vragen beantwoorden is ruim 15 uur per week, is prima, maar dat is dus geen tijd voor zaden of schrijven.
Een beetje van alles is eigenlijk van alles niet zoveel 🙂
groetjes,
Diana

Hansje 21 juni 2016 om 12:34

Ontzettende leuke en leerzame blog! Geniet er al een hele tijd van. Subiet stoppen met de vragen, oeverloos.
Doe wat jij zelf het liefste doet, ik denk dat wij daar ook heel blij mee zullen zijn. Veel succes!

Diana 21 juni 2016 om 14:35

Hoi Hansje,
Ook jij hartelijk dank voor je mening, duidelijk!!
Ja, vaak wel dezelfde vragen, of vragen die gewoon te vinden zijn op de website of internet, of vragen die ik niet kan beantwoorden, maar wel ook heel leuke reacties waarin mensen hun mening geven, of een tip, of recept, of wat dan ook. Die zou ik dan wel gaan missen. Maar ik ga kiezen!!
Nogmaals dank!
Diana

Christel 21 juni 2016 om 13:03

Ik ga ook zeker voor schrijven en zadenlijst.

Diana 21 juni 2016 om 14:36

Hoi Christel,
Ook jij hartelijk dank voor je mening, ik ben al aan het turven 🙂
groetjes,
Diana

Gisela 21 juni 2016 om 13:17

Schrijven!!! Ik leer zoveel van jouw blog, echt super leuk! De wekelijkse berichten zijn gewoon erg handig om te vergelijken met mijn eigen tuin 🙂

Diana 21 juni 2016 om 14:37

Hoi Gisela,
Dankjewel voor je mening, duidelijk en staat genoteerd!!
groetjes,
Diana

Sjaak 21 juni 2016 om 13:56

Dag Diana,

Het schrijven en de zadenlijst vind ik persoonlijk erg leuk. Een vraag stellen doe ik nooit, heb ik internet en medetuinders voor. Ik vermoed dat het lezen van en reageren op berichten veel tijd kost. Doe gewoon de dingen die zelf het leukst is. Je site is erg duidelijk en informatief.
De zaden die je gestuurd hebt deze winter zijn bijna allemaal opgekomen!!

Succes met het water! Bij ons in Woerden is het net zo!

Diana 21 juni 2016 om 14:38

Hallo Sjaak,
Dankjewel voor je mening!!
En leuk om te horen dat de zaden van vorig jaar het goed hebben gedaan!
groetjes,
Diana

Michiel 21 juni 2016 om 13:57

Schrijven natuurlijk! Dan wordt je site nog mooier en completer. En helemaal met Willem eens: Het moestuinforum doet al uitstekend dienst als vraagbaak.
Groeten uit Rotterdam waar we nu eens bezig zijn met een recordpoging onderwatersnijbiet en – kropsla kweken.

Diana 21 juni 2016 om 14:41

Hallo Michel,
Dankjewel voor je mening, duidelijk!!
En ik ga zeker eens reclame maken voor het moestuinforum en mensen daarnaar verwijzen, dank voor de tip!
En hé, onderwatersnijbiet, die zag ik hier zojuist ook in onze tuin 🙂
groetjes,
Diana

Angelique 21 juni 2016 om 14:16

Dan van mij ook maar een al genoemde reactie: Schrijven en de zadenlijst alstublieft. Op http://www…. kun je zoveel zelf vinden en als jij het altijd beantwoord, zoeken de mensen ook minder. Is wel makkelijk zo. Succes met beslissen!

Diana 21 juni 2016 om 14:43

Hoi Angelique,
Dankjewel voor je mening!! Staat genoteerd!
groetjes,
Diana

Yvonne 21 juni 2016 om 14:22

Als trouwe fan wil ik deze keer wel reageren.
Je stukjes zijn leuk om te lezen, motiverend (zelfs nu met al het water) en informatief.
Voor informatie, vragen, problemen raadpleeg ik je site heel vaak , zelfs vaker dan het Velt-boek. Ik heb al meerdere recepten van je gemaakt, allemaal even lekker. Via de zadenlijst heb ik voor mij onbekende planten leren kennen die nu in mijn tuin staan.
Kortom mijn voorkeur gaat absoluut uit naar schrijven en zadenlijst,
Ik denk ook dat je hiermee meer mensen bereikt dan met individuele vragen beantwoorden. Mensen kunnen ook zelf op zoek gaan naar antwoorden en tuinieren is ook iets wat je door zelf te proberen en ervaren moet en blijft leren.
Vaak zijn het ook nog vragen waarvan de antwoorden al op je site staan.

Diana 21 juni 2016 om 14:46

Hallo Yvonne,
Dankjewel voor je mening!!
Ja, ik ben wel meerdere keren per jaar dezelfde vragen aan het beantwoorden, en de website is te groot om zelf nog die antwoorden nog te kunnen vinden (op mijn eigen website notabene :-)).
Je mening staat genoteerd, nogmaals dank!
Diana

Saskia 21 juni 2016 om 14:24

Hoi Diana,

Allereerst moet je kiezen wat je zelf het leukste vindt. Dan blijft het leuk om te doen. Ik lees jouw tuindagboeken nu bijna twee jaar en blijf ze heel fijn vinden, maar veel vragen kun je gewoon op jouw site vinden. Als je graag onze mening wil zeg ik : schrijven!!!
Ik begrijp dat je nog heel veel ideeen hebt voor nieuwe pagina’s. Kijk er nu al naar uit!

Diana 21 juni 2016 om 14:50

Hoi Saskia,
Dankjewel voor je mening!!
Het is wel eens lastig, ik vind vragen ook helemaal niet erg, vind het ook leuk om mensen te helpen. En ik krijg er ook heel leuke reacties, of tips, links naar websites die ik ook niet ken, andere mensen met andere meningen en ervaringen. Maar wel ook veel vragen, soms dubbel, vaak ook waarvan de informatie gewoon op de website staat, etc.. Blijft een beetje dubbel. Maar ik ga erover verzinnen, en alle meningen en reacties die ik nu krijg zijn erg waardevol, dus nogmaals hartelijk dank!!
groetjes,
Diana

Sjoerd 21 juni 2016 om 14:26

De blog vind ik al een paar jaar een genot om te lezen! En om eerlijk te zijn lees ik de reacties praktisch nooit. De zadenlijst is ook uniek en superleuk, dus ik zou zeggen: laat anderen maar reageren op vragen 🙂

Diana 21 juni 2016 om 14:52

Hoi Sjoerd,
Dankjewel voor je mening!
Au, nooit reacties en antwoorden lezen, daar zit ongeveer een werkdag per week aan tijd in :-).
Maar maakt wel gelijk heel veel duidelijk, en daar ben ik heel blij mee!!
groetjes,
Diana

Machteld 21 juni 2016 om 14:34

Hoi Diana,

Ik lees de igfo op jouw site ook al sinds geruime tijd, heb er zoveel van opgestoken! En vind het vaak ook veel duidelijker, concreter, praktischer dan (moes)tuin boeken. Je blogs vind ik ook fantastisch. Voorkeur dus voor het schrijven!!!

Ik denk dat er nu ook veel ‘stille’ lezers zijn die geen vragen stellen. Als je gaat focussen op vragen beantwoorden, zal je blog voor hen minder interessant worden denk ik.

Maar uiteindelijk eens met wat eerder ook al werd aangeeven. Je moet doen wat jij leuk vindt, het is jouw site! 😀

Groetjes! Machteld

Diana 21 juni 2016 om 14:55

Hoi Machteld,
Ook jij hartelijk dank voor je mening, en voor je aardige woorden!
Ja, als er tijd verdeeld moet worden, dan kan ik zelf ook niet kiezen, want als er vragen worden gesteld, dan is de keuze al gemaakt voor beantwoorden in plaats van schrijven en zaden.
groetjes,
Diana

Yvonne 21 juni 2016 om 14:46

Schrijven en zadenlijst! Leuk als mensen reageren maar sommige zijn wel erg lang van stof en makkelijk. Zoek in jouw site en op internet en gij zult het antwoord vinden!

Diana 21 juni 2016 om 14:56

Hallo Yvonne,
Dankjewel voor je mening, duidelijk, en staat genoteerd :-)!!
groetjes,
Diana

Ria van Munster 21 juni 2016 om 14:47

Ik reageer niet zo vaak, maar ik lees wel altijd alles, ook alle reacties en antwoorden. En heel vaak is het zo dat men door zelf even te zoeken het antwoord al kan vinden.
Ik raad je zeker aan om voorrang te geven aan je eigen tuin, aan je zaden, aan je inmaak en ander gekokkerel. En daarna pas aan je leuke schrijfsels.

Hartelijke groeten,
Ria

Diana 21 juni 2016 om 14:59

Hallo Ria,
Ook jij weer hartelijk dank voor je aardige woorden en je duidelijke mening!!
Eergisteren nog een erg lekker dessert met aardbeien gemaakt, dat ga ik zeker in een volgend tuindagboek melden.
groetjes,
Diana

Nina 21 juni 2016 om 14:53

Hoi Diana, ik zal de stilte (van mijn kant) ook doorbreken om mee te stemmen:
#1 schrijven!
#2 zadenlijst
#3 schrijven!
#4 zadenlijst
#5 evt. reacties…
😉 Groetjes, Nina

Diana 21 juni 2016 om 15:02

Hallo Nina,
Dankjewel dat je ook reageert en je mening, staat genoteerd!!
groetjes,
Diana

Wilma 21 juni 2016 om 14:55

Hallo Diana,

Ik geen nooit een reactie, maar nu wel.
Voor mij schrijven (inclusief de lekkere en bruikbare recepten) en de zadenlijst.
En kies wat je zelf graag doet.
Veel succes verder nog.

Wilma

Diana 21 juni 2016 om 15:04

Hallo Wilma,
Ook jij dankjewel voor de moeite om aan te geven wat jij belangrijk vindt!!
En leuk om te horen dat je ook de recepten leuk vindt!!
groetjes,
Diana

Ruben 21 juni 2016 om 14:58

Mijn voorkeur gaat ook absoluut uit naar schrijven en de zadenlijst!
Je zou ook alleen de vragen kunnen beantwoorden waar je zo 1, 2, 3 uit je hoofd het antwoord op weet. De rest kan je dan alsnog doorsturen naar het moestuinforum of ze gewoon eerst zelf grondig laten zoeken 🙂 Al kan ik me voorstellen dat je dat liever niet doet als het in je aard zit om iedereen tevreden te willen houden…
Misschien is het ook een idee om een stukje op je homepage te schrijven over het stellen van vragen en dat je liever hebt dat mensen dat niet teveel doen (met eventueel een link naar je pagina met ‘favoriete sites’ erbij).

Succes met beslissen wat je gaat doen!

Diana 21 juni 2016 om 15:08

Hoi Ruben,
Dankjewel voor je mening!!
En wat je noemt is inderdaad ook de spagaat, ik kan wel denken, dat doe ik morgen, maar dan heb ik morgen dus 2 keer zoveel vragen te beantwoorden. En soms zijn het ook vragen waarvan ik weet dat mensen op een antwoord zitten te wachten omdat er iets niet goed gaat of ze iets willen knippen of dieven of planten of snoeien of wat dan ook dat niet kan wachten. Misschien is een soort faq-pagina nog wel eens een idee, waar de meest gestalde vragen in staan.
Ik ga er over verzinnen!
groetjes,
Diana

Saskia 21 juni 2016 om 14:59

Schrijven!
Je moet in ieder geval vooral doen wat goed is voor Jouzelf!
Ik lees jouw site heel vaak, vooral als naslagwerk, maar als ik iets niet weet en daar niet vind, dan zijn er allerlei andere best betrouwbare sites, ik heb nog een paar boeken, en buurmannen op de moestuin. Andere mensen kunnen vast ook wel dit soort alternatieve oplossingen voor als ze iets niet weten te vinden!

Diana 21 juni 2016 om 15:10

Hallo Saskia,
Dankjewel voor je reactie!
Ik ga er de komende dagen eens goed over verzinnen, en elke mening of gezichtspunt of optie van anderen is daarbij van harte welkom.
groetjes,
Diana

Jeroen 21 juni 2016 om 15:21

Je eigen tuin op een! En af en toe wat schrijven om je ervaringen met ons te delen. Je bent niemand iets verplicht…!

Diana 21 juni 2016 om 16:11

Hoi Jeroen,
Dankjewel voor je berichtje!
En je hebt eigenlijk ook helemaal gelijk 🙂
groetjes,
Diana

Marjolein 21 juni 2016 om 15:25

Hoi Diana,

Voor mij een ‘no brainer’; blijf alsjeblieft schrijven en zadenlijsten maken! Je website is, met alle leuke en leerzame info en de prachtige foto’s, een soort instituut geworden, en als ik een vraag heb, dan ga ik altijd eerst bij jou op zoek naar antwoorden.

Het geven van reacties en het beantwoorden van vragen is volgens mij gewoon een beetje uit de hand gelopen. Je doet het heel goed en heel plichtsgetrouw, en dat is heel erg aardig, maar je maakt het mensen misschien wel te gemakkelijk op die manier. Want met een klein beetje moeite is bijna alles op je site te vinden, en anders is de rest van het internet geduldig.

Maar het belangrijkste is natuurlijk dat je vooral doet wat jou het beste past. Succes met kiezen, en nog maar weer eens bedankt voor de vele uren leesplezier!

Groetjes,
Marjolein.

Diana 21 juni 2016 om 16:14

Hallo Marjolein,
Dankjewel voor je mening, ook weer hartstikke duidelijk!!
En je hebt gelijk; ik heb soms ook wel het gevoel gehad dat het zo makkelijk is om te vragen; er is iets, vraag het aan Diana, die gaat dan wel zoeken naar een oorzaak of oplossing, terwijl iedereen kan googelen, kost alleen wat tijd :-).
groetjes,
Diana

Ruben 21 juni 2016 om 15:37

Schrijven!

Diana 21 juni 2016 om 16:15

Hoi Ruben,
Duidelijk, dankjewel!!
groetjes,
Diana

GroentePiet 21 juni 2016 om 15:56

Hoi Diana,

Alleen het idee al: stoppen met schrijven…
Daar moeten wij toch niet aan denken, hè medevolgers 🙂
Altijd lekker even in de pauze kijken of Diana iets geschreven heeft, nee, dat wil ik echt niet missen.
Zelf doe ik (nog) niets met de zadenlijst, maar blijkbaar ook een grote favoriet van velen onder ons.

Ik zou het beantwoorden van vragen aan je volgers onderling overlaten.

Een mens is nou eenmaal geen duizendpoot. Rond deze tijd van het jaar is het gewoon heel druk met een groentetuin. Je kunt er zowat heel de dag mee vullen. Daarnaast ben je ook nog blogger, kok, heb je je gewone huistaken, wil je je sociale contacten onderhouden etc etc. En soms moet je dus ook tijd vrijmaken om de batterij op te laden, voordat hij echt helemaal leeg is ….

Sterkte met het maken van je keuze(s) :-).

Diana 21 juni 2016 om 16:19

Hoi Groentepiet,
Ook jij weer bedankt voor je mening!!
Iets over laten aan anderen zit gewoon niet zo in mijn systeem, ik heb al snel de neiging om het in ieder geval mee te lezen, en dan natuurlijk vervolgens weer aan te vullen of te verbeteren of wat dan ook als ik dat bedenk, aard van het beestje 🙂
groetjes,
Diana

GroentePiet 21 juni 2016 om 16:33

Ja, je komt uit de zorg hè? 🙂
Ik zit er nog … Ja, en af en toe in Spijk 🙂

Diana 21 juni 2016 om 16:43

Hoi Groentepiet,
Ja, maar wel nog uit de oude tijd, A-verpleegkundige noemden we dat toen nog 🙂
Sindsdien is het er niet rustiger op geworden, maar ik hoop dat je het er nog prima naar je zin in hebt!!
groetjes,
Diana

De Mecheleer Barbara 21 juni 2016 om 16:09

Tomaten hebben de plaag in 1 serre! Dank aan het natte vochtige weer! Zo erg na opkweken plantjes begin maart!

Diana 21 juni 2016 om 16:23

Hallo Barbara,
Dat is wel heel erg vervelend!! En dat betekent dat je de planten nu waarschijnlijk zult moeten gaan rooien om je kas schoon te houden voor volgend jaar.
Geen oogst, ik moet er niet aan denken! Misschien nog een optie om wat tomaten te stekken of wat plantjes te kopen en die de komende 3 weken binnen te houden tot hopelijk de planten eruit zijn en de phytophthora weer is verdwenen en het weer eindelijk beter wordt?
Groetjes en veel sterkte ermee!
Diana

jacqueline 21 juni 2016 om 16:20

Ha Diana,

Schrijven en de zadenlijst zou ik zeggen! Maar natuurlijk moet je doen wat je het liefste doet! Ik had wat opstart problemen met de paprika/peper/tomaat die ik van je had, maar het zijn hele mooie planten geworden. Ik had daarna niet meer gereageerd, maar bij deze een aantal maandne later alsnog 🙂

Succes!

Groetjes,
Jacqueline

Diana 21 juni 2016 om 16:25

Hallo Jacqueline,
Dankjewel voor je berichtje!!
En goed om te horen dat het alsnog goed is gekomen met je paprikaplanten.
Ik hoop dat je een mooie oogst krijgt!!
groetjes,
Diana

Kristof 21 juni 2016 om 16:43

Diana,

Ik reageer meestal ook niet, maar hierbij mijn reactie. Ik ben zelf begonnen aan het maken van een website en daar kruipt extreem veel werk in. Dus ik begrijp jouw probleem. Jij bent een gepassioneerd persoon en ik heb het gevoel dat je het moeilijk kan loslaten. Ik zou zeggen doe vooral waar je zelf zin in hebt. Moest ik persoonlijk kiezen, dan zou ik het antwoorden laten. Je wint dan toch 2 uur per dag en je zet misschien standaard op het einde van je dagboek dat je wegens gebrek aan tijd er op rekent dat vragen beantwoord worden door andere lezers. Nog veel succes!

Diana 21 juni 2016 om 17:22

Hallo Kristof,
Dankjewel voor je reactie!
Ja, een website kost altijd meer tijd dan gedacht en ingeschat. Niet erg want ik vind het leuk, zoals andere mensen breien of iets verzamelen of bridgen :-).
Maar het wordt tijd om keuzes te maken, en ik ben blij met alle reacties die ik krijg!
Diana

Carla Boskma 21 juni 2016 om 16:48

Hoi Diana
Volgens mij moet je kiezen voor je tuindagboek en zadenlijst. En uiteraard voor je eigen leven ( inclusief moestuin). Ik heb veel geleerd van je site.
Gr. Carla

Diana 21 juni 2016 om 17:23

Hallo Carla,
Dankjewel! Blij met elke reactie!
Diana

Ingrid de Baat 21 juni 2016 om 16:54

Hallo Diana,
Voor mij ben je de internet-tuinvriendin die hetzelfde meemaakt als ik in mijn tuin.
Ik zou het fijn vinden als je blijft schrijven en de zadenlijst blijft maken.
Kies in ieder geval wat je zelf het fijnste vind, want dat is het belangrijkste.
Lieve tuingroetjes, Ingrid

Diana 21 juni 2016 om 17:25

Hallo Ingrid,
Dankjewel voor je aardige woorden en je bericht!!
groetjes,
Diana

Hanneke 21 juni 2016 om 16:59

Eens met velen voor mij: stoppen met het beantwoorden van vragen. Mensen kunnen Google gebruiken of op het moestuinforum kijken, en als jij bij de helpdesk van een tuincentrum had willen werken, dan was je wel bij de helpdesk van een tuincentrum gaan werken. 🙂 En lekker doorgaan met je dagboek schrijven en alle dingetjes die je leuk vindt en waar je tijd voor kan vinden.

Fijn trouwens dat jouw tuin niet onder water staat, ik duim voor je dat het ook onder het stro reuze meevalt!

Diana 21 juni 2016 om 17:28

Hallo Hanneke,
Je hebt gelijk!! Maar op de één of andere manier is het zo gegroeid, in het begin 3 reacties op een tuindagboek met de opmerking dat iets herkenbaar was tot een soort allesomvattende vraagbaak waarbij ik maar moet bedenken wat er mis is met iemand z’n peulen en wat de oplossing is (ik weet in mijn eigen tuin vaak het antwoord niet eens :-), tot hoe iemand een vruchtwisseling moet maken en alles daar tussenin.
Dankjewel!!
Ik hoop dat we morgen en donderdag ook nog een soort van droog doorkomen, daarna schijnt het echt beter te worden!
Diana

Boer Jennes 21 juni 2016 om 17:05

Diana, je bent gewoon mateloos populair! Bij Google kom je bij een zoektocht naar groente telen steevast bovenaan te staan. Dus ik begrijp heel goed dat je keuzes moet maken.
Je artikelen vind ik heel informatief, en met mij vele anderen gezien de vele reacties. Maar als ik jou was zou ik stoppen met reageren op de individuele reacties. Daar zijn de diverse fora meer voor geschikt. En zie je een rode draad in de reacties? Schrijf er dan een artikel over, dat kost veel minder werk.
Laatst noemde mijn buurman tuinder mij “de meester” en dat vond ik onterecht. Dus zei ik tegen hem dat ik mijn kennis voornamelijk haal van het Internet van “een meesteres”. Oh? zei hij, bedoel je Diana?

Diana 21 juni 2016 om 17:33

Hallo Boer Jennes,
Dankjewel voor je mening en aardige woorden!!
En ik meesteres…. :-), ik doe ook gewoon maar wat, en ben qua tuinieren in de afgelopen 25 jaar zo vaak gevallen en weer opgestaan dat ik soms denk te weten hoe het nu wel redelijk goed zou kunnen gaan. En zodra ik dat denk gebeurt er iets (wateroverlast, slakken, spinselmot, hagel in juni, of wat dan ook) waardoor ik direct weer met beide benen op de grond sta en weer opnieuw moet gaan verzinnen en zaaien en tuinieren :-).
groetjes,
Diana

Charlotte 21 juni 2016 om 17:06

Dag Diana!

Wat mij betreft blijf je schrijven en de zadenlijst doen! Graag zelfs. Je schrijft altijd op een leuke leerzame manier. En met humor! De foto’s in je verhalen vrolijken het ook helemaal op! En blijf fijn tuinieren!
Hartelijke groeten, Charlotte.

Diana 21 juni 2016 om 17:34

Hallo Charlotte,
Dankjewel dat je de moeite neemt om te reageren, en je mening!
Staat genoteerd :-)!
Diana

Thony de Waal 21 juni 2016 om 17:28

Hoi Diana,
een afwijkende reactie van mij. Ik zou het liefste zien dat je zadenlijst de hoogste prioriteit krijgt.
Daarna graag blijven schrijven, ik lees het altijd en heb er veel momenten van herkenning in en ook haal ik er goede adviezen uit.
Het beantwoorden van vragen kan wat mij betreft stoppen. Er zijn zat forums voor vragen.
Je zou hoogstens een contactformulier kunnen handhaven voor als mensen iets nuttigs toe te voegen hebben. Ik meen dat je zelf ook wel eens een vraag hebt. Maar de druk om er dan meteen antwoord op te moeten geven voor de rest van de wereld er mee aan de haal gaat is een stuk minder.
Ook niet onbelangrijk: er moet ook een mogelijkheid overblijven om te laten weten dat we je schrijfsels waarderen 🙂

Diana 21 juni 2016 om 17:42

Hallo Thony,
Dankjewel!
Nee hoor, niet afwijkend, ondertussen al veel reacties gekregen waarbij in ieder geval vaak schrijven of de zadenlijst of beiden de voorkeur hebben, en het beantwoorden van vragen eigenlijk als allerminste prioriteit wordt gekozen. En als ik heel eerlijk ben, ben ik daar bijna een beetje opgelucht door, het maakt het makkelijker om een beslissing te nemen die toch al een tijdje door mijn hoofd spookt als ik weer om 07 uur in de ochtend al typend met ontbijt tussen mijn tanden vragen zit te beantwoorden :-).
Maar heel waardevol om alle meningen te lezen, het gaat me zeker helpen om een goede keuze te maken!!
Ik kan trouwens per pagina/tuindagboek beslissen of ik reacties wil toestaan of niet, dus ik kan in uitzonderlijke gevallen (en als ik zomaar eens, en als ik heel weinig te doen heb :-)) besluiten reacties toe te staan, met 1 klikje.
groetjes,
Diana

Diniedam 21 juni 2016 om 17:32

Kort en krachtig;
Schrijven en de zadenlijst natuurlijk!!
Groetjes,
Danielle

Diana 21 juni 2016 om 17:43

Hallo Dinie,
Dankjewel!!
Duidelijk en staat genoteerd 🙂
groetjes, Diana

yvonne 21 juni 2016 om 17:37

Hoi Diana,

ik gebruik je tuindagboek heel vaak als referentie voor mijn eigen tuin. Zo van: ‘o, diana gaat nog rucola zaaien dus blijkbaar kan dat nu nog. dat ga ik dan ook snel nog doen. ‘ En ik gebruik de info op je site vaak als naslagwerk, bijvoorbeeld toen ik een kas ging kopen. Echt heel erg informatief!
Eerlijk gezegd gebruik ik alleen je recepten niet:) Maar dat ligt niet aan jouw recepten maar aan het feit dat ik meer dan drie boekenplanken vol met kookboeken heb!
Wat je ook kiest om te delen met ons: in mij blijf je een trouwe lezer vinden!
groetjes,
yvonne

Diniedam 21 juni 2016 om 17:37

Hoi Diana, of mijn berichtje komt nu 2x of ik heb zelf wat fout gedaan.
Ik wilde je iig ook zeggen…
Schrijven en zadenlijst!;-))))

Groetjessss Danielle

Ghislaine 21 juni 2016 om 18:04

Mijn mening als trouwe lezer die geen reacties plaatst: eerst je eigen leven, je tuin en lekker de keuken in, dan je stukjes en dan zadenlijsten. Reacties geven gewoon lekker laten zitten. Mensen zijn volgens mij liever lui dan moe, ze kunnen best zelf even zoeken 🙂

Diana 21 juni 2016 om 21:16

Hallo Ghislaine,
Dankjewel voor je reactie!
Diana

Lotte 21 juni 2016 om 18:34

Hahahahhaa, volgens mij nog nooit een dagboek gezien waar zo snel, zoveel reacties op gekomen zijn. Dit gaat je vorige record doorbreken hoor! 🙂
Wel heel fijn dat alle medelezers zo eensluidend zijn in de meningen en waardering!
(Ik voeg mezelf daar bij deze maar meteen aan toe)
Oh, en moet een heeeel klein beetje gniffelen, dat je ook hier alle reacties weer beantwoordt – hihihi. Hoeft niet joh!

Diana 21 juni 2016 om 21:19

Hallo Lotte,
Ja, ik vrees dat dit tuindagboek wel weer een nieuw record wordt, wellicht het laatste :-).
Dankjewel voor je berichtje!
Diana
(p.s.: ja, netjes antwoorden als iemand iets vraagt of meldt zit er gewoon in, en ik ga nu aan waarschijnlijk het einde er ook maar niet meer stoppen, ik hou het nog even vol :-))

Linda 21 juni 2016 om 18:36

schrijven !

Diana 21 juni 2016 om 21:19

Hallo Linda,
Duidelijk, dankjewel!
Diana

Margriet 21 juni 2016 om 19:17

Schrijven! En zadenlijst. Heerlijk om te lezen en inderdaad is het meeste op je website terug te vinden. En anders wel via Internet. Succes met kiezen maar kies vooral wat je zelf het leukste vindt!

Groetjes margriet

Diana 21 juni 2016 om 21:20

Hallo Margriet,
Dankjewel voor je reactie!
Diana

Rika ter Beek 21 juni 2016 om 19:24

SCHRIJVEN. SCHRIJVEN SCHRIJVEN.!!!!!!!!!

Lieve tuingroet. Rika

Diana 21 juni 2016 om 21:20

Hallo Rika,
Ook jij hartelijk dank voor je reactie!
Diana

Liesbeth 21 juni 2016 om 19:39

Hoi Diana,
Blijf vooral genieten van het moestuinleven. Het moet geen werk worden hè. Ik heb zelf geen moestuin of plannen in die richting maar lees al enige jaren met veel plezier je stukjes. Ga dus vooral door met schrijven en laat die vragen langs je heen gaan. De vragers hebben je website op internet gevonden. Het lijkt me dat ze hun vragen daar dan ook kunnen vinden. Een kwestie van zoeken.
Hopende op drogere tijden en een goede oogst mvg,
Liesbeth

Diana 21 juni 2016 om 21:23

Hallo Liesbeth,
Ga ik zeker doen!! En wat beter weer zou wel helpen :-)!
Dankjewel voor je mening!
Diana

Annemieke 21 juni 2016 om 19:42

Je tuin, je leven en dan:
schrijven en zadenlijst, natuurlijk. Zo waardevol. 🙂

En ook hier niet op reageren, ik weet dat je vraagt om een mening (dapper) en dan bedankt voor het krijgen daarvan. Is genoeg voor mij.

Groet! En succes met je keuzes.
Annemieke

Diana 21 juni 2016 om 21:26

Hallo Annemieke,
Ook jij hartelijk dank voor je berichtje en mening!!
(een klein bedankje lijkt mij het minste gebaar als iemand de moeite neemt om een berichtje te schrijven :-))
Diana

Agnita 21 juni 2016 om 19:43

Je stukjes maken jouw website nu net zo leuk.
Ik zou lekker stukjes schrijven waar niemand meer reactie op kan geven
en daarnaast je eigen forum, met een aantal hoofdstukken (zoals je die zelf ook al hebt: groenten, fruit, ziektes, zaaien en misschien nog een paar),waarin je lezers hun vragen en ideeën in kwijt kunnen en elkaar helpen. En alleen als je tijd/zin hebt kun je dan eens een keertje ook iets beantwoorden. Vergt wel wat discipline natuurlijk 🙂
Ik ben ook geen computernerd, dus ik weet niet of het veel werk is een forum aan je website toe te voegen, maar eenmaal klaar ben je ook klaar
succes met alle ideeën van iedereen

Diana 21 juni 2016 om 21:31

Hallo Agnita,
Ook jij hartelijk dank voor je berichtje!!
Ik vrees dat een forum nog wel ingewikkeld is, het moet opgezet worden, maar er moet ook minimaal 1 beheerder zijn (maar liefst meer), voor aanmeldingen, die de controle houdt en zorgt dat er geen akelige dingen worden gezegd, die systeemfouten herstelt en andere fouten kan herstellen, zorgt dat er geen spam kan worden geplaatst, etc.. Maar het moestuinforum vind ik zelf een echt heel groot en leuk en aardig forum, waar veel wordt gepraat, gevraagd en geantwoord: http://www.moestuinforum.nl
groetjes,
Diana (die ook computernerd is en al iemand anders nodig heeft om af en toe bij deze website te helpen :-))

Ronald 21 juni 2016 om 19:50

Diana,

Gewoon regelmatig jouw ervaringen kunnen lezen; super!
(en vanalles te vinden in het archief; ik zoek vaak zelf via google en kom dan toch weer bij jou terecht ;-))

Groetje,
Ronald

Diana 21 juni 2016 om 21:31

Hallo Ronald,
Dankjewel voor je berichtje en mening!
Diana

cees 21 juni 2016 om 19:54

Hoi Diana,

als ik ook nog wat mag roepen: de zadenlijst moet blijven!
Overigens iets heel anders: het emailadres van degene die hier als laatste een reactie geeft blijft “in Cache” . Ik heb nu dus Ronald zijn emailadres en degene na mij mijn adres…

gr Cees

Diana 21 juni 2016 om 21:33

Hallo Cees,
Ook jij hartelijk dank voor je mening!
En wat vreemd dat de laatste persoon met reactie blijft staan, ik ga er vanavond gelijk naar kijken (en dan heel hard HULP roepen naar Rogier, vrees ik :-))
groetjes,
Diana

Letty 21 juni 2016 om 20:08

Ik reageer ook nooit maar als antwoord op je vraag: SCHRIJVEN EN ZADENLIJST

Diana 21 juni 2016 om 21:33

Hallo Letty,
Ook jij hartelijk dank voor je berichtje en mening!!
groetjes,
Diana

Wilma 21 juni 2016 om 20:09

Schrijven en zadenlijst!

Antwoorden op vragen kan iedereen op internet vinden.
Het is alleen makkelijk om jou de vraag te stellen en altijd zo snel antwoord te krijgen!
Jammer dat het niet mogelijk is om alleen echt moeilijke vraagstukken te behandelen.
Er is geen middenweg denk ik.
Dus aan jezelf denken en de dingen doen die jij leuk vind! We krijgen zoveel info van je met je tuindagboek, dus alsjeblieft daarmee doorgaan!
Hartelijke groetjes, wilma

Diana 21 juni 2016 om 21:37

Hallo Wilma,
Ook jij hartelijk dank voor je berichtje en mening!!
Nee, ik vrees dat er geen middenweg is, dat probeer ik al heel lang maar het komt als een boemerang weer terug 🙂
Maar ik kan er zelf voor kiezen wanneer ik een keer reacties wel toe wil staan, misschien bij iets waarvan ik het idee heb dat mensen er vragen over zouden willen stellen en ik genoeg tijd heb om die te beantwoorden.
groetjes,
Diana

Irene 21 juni 2016 om 20:18

Hallo Diana,
Je hoeft niet meer te turven denk ik want de reacties zijn overduidelijk!
Ook ik lees met heel veel plezier je blog en hoop dat nog lang te kunnen doen!
Uit de bij jou bestelde zaden komen verassende mooie planten en ik kijk al weer uit naar de nieuwe Zadenlijst.

Diana 21 juni 2016 om 21:39

Hallo Irene,
Ook jij hartelijk dank!!
Nee, ik denk dat ik al wel een duidelijk beeld heb gekregen van wat de meeste mensen het belangrijkst en leukst vinden 🙂
En goed om te horen dat de zaden goed zijn gekiemd!
groetjes, Diana

Letty 21 juni 2016 om 20:27

Wat mij betreft: Schrijven en zadenlijst

Diana 21 juni 2016 om 21:39

Hallo Letty,
Hartelijk dank voor je berichtje en mening!!
groetjes,
Diana

Dinet 21 juni 2016 om 20:28

Hoi Diana,

Ik vind het aan jou, ik ben blij met alles (maar vooral wat je schrijft en de zadenlijsten) …

Diana 21 juni 2016 om 21:40

Hallo Dinet,
Dankjewel voor je aardige woorden en mening!
groetjes,
Diana

Jolanda 21 juni 2016 om 20:44

Beste Diana,
Het allerbelangrijkste is dat je kiest voor wat JIJ het leukst vindt! Het is jouw hobby en jouw tijd! Sowieso je tuin dus, en verder…??
Als ik zou mogen kiezen, zou ik je blog op 1 zetten. Je schrijfstijl is prettig en humoristisch, erg leuk om te lezen en bovendien reuze-informatief.
Bij de reacties valt het mij in toenemende mate op dat mensen hun vragen soms wel erg makkelijk bij jou neerleggen… ook als het antwoord heel eenvoudig via Google (en via Google vaak ook weer op jouw site) te vinden is. Je bent hun persoonlijke vraagbaak niet!
Op nummer 2 zou ik je zadenlijst zetten, want daarmee mogen wij meegenieten van de bijzondere soorten uit jouw collectie. Maar afgelopen jaar heb ik wel een heel kleine indruk gekregen van het enorme beslag dat het afhandelen van alle bestellingen op jouw tijd en energie heeft gelegd, en dan heb ik natuurlijk nog niet over alle werk dat daaraan voorafgaat voor het winnen, drogen, labellen etc. van alle zaden. Als ik jou was, zou ik daar dus nog eens héél goed over nadenken dit jaar…
Kortom, kies voor waar JOUW voorkeur naar uitgaat en laat je niet gek maken door al die veeleisende mensen! 😉 Jouw plezier én je gezondheid gaan voor alles!
Groetjes,
Jolanda

PS: Sjonge, wat een enorm verhaal weer…. reageer er maar niet op, hoor! 😉

Diana 21 juni 2016 om 21:44

Hallo Jolanda,
Dankjewel voor je aardige woorden!!
Niet reageren vind ik echt niet oké als iemand de moeite neemt om een bericht met mening te schrijven, want dat kost jou ook tijd en aandacht.
Dank daarvoor!!
groetjes, Diana

Willeke 21 juni 2016 om 20:47

Dag Diana,

Ook hier een “stille lezer” en ik sluit me aan bij de rest. Ik lees de reacties op je stukken wel elke keer, ‘voor het geval dat’, maar dan erger ik me toch vaak aan mensen die wéér het zelfde vragen. Dat is gewoon zonde van jouw kostbare tijd! Zet die reacties maar uit, of maak een koppeling naar het moestuinforum zodat de reacties daarop geplaatst worden.

Ik geniet heel erg van je stukjes elke keer en je website is mijn voornaamste bron van moestuininformatie. Nog even opscheppen dan: ik heb in mijn kleine stadstuintje knoflook, courgette en sinds dit jaar boontjes en de mexican sour gherkin. Op zolder (jazeker!) heb ik, dankzij grote dakkapellen aan beide kanten (dus de hele dag licht), al jaren met veel succes mijn tomatenplanten in pot (bouwemmers van 12 liter per plant, 15 planten). Ik denk dat het slagen van al deze lekkere dingen toch zeker voor de helft door alle informatie op jouw website komt, dus ga vooral door met schrijven!

mvg,
Willeke

Diana 21 juni 2016 om 21:47

Hallo Willeke,
Ook jij hartelijk dank voor je mening!!
En van harte gefeliciteerd! Op zolder je eigen kas hebben, klinkt bijzonder en heerlijk tegelijk!
Hier is het daar veel te donker voor, met slechts 1 veluxraampje van 1 x 1 meter houd ik hier nog geen onkruid in leven 🙂
groetjes,
Diana

Joyce 21 juni 2016 om 20:50

Wat mij betreft schrijven en zadenlijst. Vind het leuker een aantal x in de week een stuk van jou te lezen dan vragen van een ander!

Even een belangrijke opmerking: er staat automatisch bij naam: letty en ook haar mailadres staat automatisch ingevuld. Vervelend als dat openbaar wordt.

Diana 21 juni 2016 om 21:49

Hallo Joyce,
Ook jij hartelijk dank voor je berichtje en mening!!
En Cees meldde een paar berichten geleden ook al dat het mailadres van het laatste bericht blijft staan, ik ga er straks gelijk naar kijken, dankjewel voor de melding!
groetjes,
Diana

Emily 21 juni 2016 om 21:08

Hoi Diana,

wat mij betreft ook schrijven hoor! Ik vind het zo leuk en leerzaam om je dagboek te lezen! Sindsdien heb ik er zoveel meer beleving bij gekregen! Het eerste paprikaatje via de denomethode hebben we met 6 personen gedeeld, zo leuk! De reacties lees ik ook altijd (als ik tijd heb…) en ik vind het zo knap en bewonderingswaardig dat je altijd de moeite neemt om een volledige reactie te geven….pfff….maar het wordt gewoon teveel! Kan het me helemaal voorstellen! Misschien kan je in de toekomst een keer (sporadisch) een “vragenuurtje” er tussen door gooien….daar stel je dan bijvoorbeeld een tijdslimiet voor jezelf aan of je geeft je reactie op een x aantal vragen….
Is maar een idee hoor! Je moet vooral doen wat goed voor jezelf voelt!
Succes en dank je wel,
Groetjes Emily

Diana 21 juni 2016 om 21:51

Hallo Emily,
Ook jij hartelijk dank voor je berichtje en mening!!
Klinkt bekend, de eerste peul met doperwtjes eten Ruud en ik altijd samen op, rauw bij de plant. Dat geldt trouwens ook voor de eerste aardbei, soms hebben we geluk en oogsten we er twee en hebben allebei een hele 🙂
groetjes, ik hoop dat er nog vele paprikaatjes geoogst kunnen worden!
Diana

Cilia 21 juni 2016 om 21:18

Ik lees ook altijd met veel plezier je tuindagboek. En de zadenlijst vind ik zelf ook zeer informatief, dus mijn voorkeur ligt daar.

Even terugkomend op je bereiding van de rabarber. Heb je wel eens gewerkt met Marmello 1 of 2. Dat is een mooi alternatief als je niet zo veel suiker wilt gebruiken bij het maken van jams etc.

Diana 21 juni 2016 om 21:57

Hallo Cilia,
Dankjewel voor je berichtje en mening!
En ik ken Marmello wel, http://www.brouwmarkt.nl verkoopt trouwens ook pure pectine, gewonnen uit appels of uit citrusvruchten, ook handig.
Zelf gebruik ik wel vaak geleisuiker maar dan geleisuiker speciaal (waarbij je de helft minder suiker hoeft te gebruiken dan bij gewone geleisuiker). En bij vruchten die van zichzelf al veel pectine bevatten (zoals appels, zwarte bessen, kruisbessen) gebruik ik vaak gewoon suiker zonder bindmiddel. Ik heb ook nog ergens een recept waarbij je je eigen pectine maakt (van afval van vruchten, schillen van appels en citroenen, klokhuizen, etc.) maar heb even geen idee in welk boek of schrift dat staat maar zoek ik eens op.
groetjes,
Diana

Julie 21 juni 2016 om 21:28

Hallo Diana,

Ik lees je leerzame blog/ site nu drie jaar en dit is mijn eerste reactie :).

Eerst en vooral doen wat je graag doet!

Persoonlijk opteer ik wat betreft het online gedeelte voor:

1: blog (zonder vragen te beantwoorden)
2: zadenlijst
3: pagina’s updaten

Diana 21 juni 2016 om 21:58

Hallo Julie,
En ook jij hartelijk dank voor je berichtje en duidelijke voorkeur!!
groetjes,
Diana

Aria 21 juni 2016 om 21:31

Hallo Diana,
Mijn verbazing was al ontzettend groot door al het werk wat je verzette. Ben blij dat je keuzes gaat maken. Net als de meeste voorganger gaat mijn voorkeur uit naar je heerlijke stukjes over tuin en koken. Aansluitend vindt je zadenlijst ook altijd verrassend. Graag dit houden.
Groetjes, Aria.

Diana 21 juni 2016 om 21:59

Hallo Aria,
Ook jij hartelijk dank voor je moeite om te laten weten waar jouw voorkeur ligt!!
groetjes,
Diana

Anja den Butter 21 juni 2016 om 21:43

Dag Diana,
Als ik iets wil Googelen als ik een “tuinvraag” heb, kom ik al heel vaak als eerste link op jouw site terecht. Dat zegt wel iets over hoe compleet je site al is lijkt me:-) Ik waardeer je tuindagboek heel erg en heb me altijd al afgevraagd waar je de tijd vandaan haalt om altijd heel geduldig alle vragen van een deskundig antwoord te voorzien.
De vragen die gesteld worden zijn toch wel vaak niet heel erg relevant voor mij en wellicht ook andere dagboeklezers.
Wat mij betreft heel duidelijk: je tuin op nr. 1, dagboek op nr. 2 en zadenlijst op nr. 3.

Diana 21 juni 2016 om 22:00

Hallo Anja,
Ook jij hartelijk dank voor je berichtje en je duidelijke mening!!
groetjes,
Diana

Diana 21 juni 2016 om 21:52

Hallo Mayra,
Ja, ik werd er vanavond al door 2 andere mensen op gewezen. Geen idee wat er is gaat maar ik ga het strak gelijk nakijken
Bedankt voor de melding!
Diana

Marjolein 21 juni 2016 om 21:55

Lekker doen wat je leuk vindt, het is jouw blog :D. We zullen heus niet direct met z’n allen afhaken als je minder reageert.

Veel bloggers reageren uberhaupt niet, of schaars, op reacties, dat is “extra”. En als je wel wilt reageren, of het zelf in de hand wilt houden, kan je eventueel een tijdslimiet/vaste dag(en) daarvoor instellen voor jezelf en op de andere momenten de andere dingen doen.

Mensen die echt heel erg hard hulp nodig/willen hebben kan je misschien via een soort hulppagina contact laten opnemen? Een beeeetje moeite doen in zo’n geval doet niemand kwaad. En anders is het niet echt dringend. Illegale vragen op ander plekken stug negeren of doorverwijzen naar de juiste pagina, niet beantwoorden, ff volhouden in het begin ;).

Ergens een disclaimer plaatsen dat je niet (meer) of minder reageert op vragen onder reacties omdat dat te veel is, en welke opties er wel zijn. Of daarnaar linken in blogs. Hoef je dat ook niet elke keer opnieuw te noemen.

Of onder de standaard vragen een standaard antwoord knippen/plakken met een link naar de meeste antwoorden die er vast al lang zijn. Mensen zijn lui….. 😀 En we zullen dat blijven als jij zo behulpzaam bent en blijft :D.

Geniet van de tuin, ondanks de regen…..

Diana 21 juni 2016 om 22:07

Hallo Marjolein,
Ook jij hartelijk dank voor je bericht en mening!!
Ik kan gelukkig zelf per bericht aanvinken of ik wel of geen reacties toe wil laten dus ik kan dat zomaar nog eens kiezen als ik denk dat dat handig is.
En verder ga ik vooral verwijzen naar andere websites waar men vragen kan stellen, ik ga gewoon schrijven en zaden oogsten, en ik heb toch geen invloed op het aantal lezers, mensen komen naar de website of niet, ik kan mezelf niet veranderen en hoop dat de mensen die komen kijken hier handige informatie vinden, beter 100 tevreden mensen dan 1000 ontevreden, zo denk ik dan maar 🙂
groetjes, Diana

Marjolein 21 juni 2016 om 21:58

Zelfde hier, gegevens van iemand anders opeens in beeld en mijn oorspronkelijke reactie lijkt verdwenen.
Mogelijk te druk met mensen die op hetzelfde moment typen en verzenden en dat er dan een kinkje in de (internet)kabel komt….?
Alleen…. niet andermans gegevens open en bloot zo neerzetten, da’s niet handig! Misschien kan dat verwijderd worden?

Marieke 21 juni 2016 om 22:01

Voor mij ook het tuindagboek en de zadenlijst :).
Met plezier en herkening lees ik altijd je tuin dagboek. En door de uitgebreide informatie bij je zadenlijst heb ik ook al 2 jaar zaden bij je besteld (zit in mijn 3e moestuin jaar;)).
Als ik graag iets wil weten zoek ik zelf op jou uitgebreide website en vind dan vaak wat ik wil weten, zo niet dan google ik het.
Ik moet eerlijk bekenen dat ik de reacties van andere vaak niet lees of het moet ergens over gaan waar ik ook tegen aan loop en er dus graag een oplossing voor wil hebben.
Groetjes Marieke

Diana 22 juni 2016 om 08:18

Hallo Marieke,
Ook jij hartelijk dank voor je bericht en mening!!
En dan heb ik nu wel genoeg reacties gekregen, zoveel dat gisteravond blijkbaar het plaatsen van reacties overbelast raakte en na elke reactie het mailadres van de vorige schrijver bleef staan (ik denk omdat er meerdere mensen tegelijktijdig reacties wilden plaatsen, geen idee. Het probleem lijkt nu verholpen maar ik heb genoeg meningen gekregen, waarvoor nogmaals mijn hartelijke dank!!
En ik weet ook wel gelijk wat ik zelf wil, hetzelfde als wat ruim 75 mensen op één middag en halve avond al aangaven; ik 63 maal geturfd voor het schrijven, 53 maal geturfd voor de zadenlijst en slechts 3 x geturfd voor het beantwoorden van vragen. Ik ga stoppen met de reacties en dus vragen beantwoorden en gewoon weer schrijven, nieuwe pagina’s, oude pagina’s aanvullen waar nodig en nieuwe foto’s plaatsen, en natuurlijk starten met de zadenlijst (in de hoop dat ik genoeg zaden kan oogsten, eerst maar hopen op een toch nog mooie zomer na alle regen en slakken en andere tegenslagen).
Marieke, en alle andere mensen die hebben gereageerd, nogmaals hartelijk dank voor jullie mening en vaak aardige woorden!!
groetjes,
Diana

Diana 21 juni 2016 om 22:26

Maar Joyce staat in de balk waarin je je berichtje typt. Vandaar, geen idee of het overbelasting is, maar ik zie je in mijn administratie als Joyce en met haar mailadres. Dat is waarschijnlijk ook nog wel een peer keer eerder gebeurd. Geen idee wat het is, ik ga het uitzoeken maar misschien is het een soort van overbelasting van het programma, met meer dan 150 berichten op 1 dag. Sorry voor de overlast, ik ga mijn best doen om het te repareren!
Diana

Diana 22 juni 2016 om 08:08

test

Aileen 22 juni 2016 om 08:25

Ik heb nog een paar ananasplantjes staan, die wil ik onder mijn afdak zetten. Zal ik deze in een grote pot zetten zodat hij in de winter naar binnen kan of gewoon in de volle grond en dan in de winter afdekken met vliesdoek?

Ik wil namelijk proberen om de plant te laten overwinteren maar ben geen voorstander van planten in potten.

Groetjes !

Ps, ik zal minder reageren, maar het is zo fijn om dingen te lezen en te delen. 😉

Sjoerd 22 juni 2016 om 09:18

Ik zou de ananasplantjes naar binnen halen in de winter, anders heb je kans dat ze kapotvriezen…

Aileen 22 juni 2016 om 09:19

Ananaskersplantjes zijn het. excuus

Ilse 22 juni 2016 om 09:19

Hoi Aileen,

Ik zou ze in een pot zetten. Na zo’n natte zomer weten we niet wat de winter brengt natuurlijk. Stel dat het hard gaat vriezen, dan helpt een vliesdoek niet voldoende.
In pot kan je de planten binnen zetten. Let op! Je mag ze dan niet te veel water geven, ze groeien natuurlijk ook minder door het weinige licht (lichtsterkte).

Diana 22 juni 2016 om 09:47

Hallo Aileen,
Je hebt ananaskersplantjes (voor alle duidelijkheid naar andere lezers toe). Ananaskers is wel meerjarig maar in de verte nog niet winterhard, bij temperaturen onder de 6 of 7 graden zal de plant al ineen gaan zakken. Overwinteren is heel lastig omdat je een plaats zult moeten zoek die licht en ronde de 10-15 graden is, en dan liggen er veel ziekten en vooral schimmels op de loer. Op Wikipedia kun je er alles over vinden (https://en.wikipedia.org/wiki/Physalis_peruviana), en als je googelt op de Latijnse naam Physalis peruviana vind je nog veel meer informatie. Ik zelf zaai haar gewoon altijd als eenjarige.
groetjes,
Diana

Rolf 22 juni 2016 om 08:32

Ik lees alle berichten met plezier en voel mee met alle tuinders die wateroverlast in de tuin meemaken. Dit jaar hebben wij in het noord-westen van Nederland erg geluk: er valt net genoeg , niet teveel, niet te weinig! Vorig jaar kreeg ik de tip van een tuinder dat de enorme hoeveelheid suiker in verse rabarber beduidend gereduceerd kan worden wanneer je de rabarber kookt, laat afkoelen en dan pas suikert. Misschien iets minder lekker, dat kan ook verbeelding zijn, maar het scheelt echt heel veel suiker. Zonder suiker gaat de gekookte rabarber ook bij ons de diepvries in en dt gaat prima. Veel succes met je site!

Diana 22 juni 2016 om 09:52

Hallo Rolf,
Dankjewel voor de tip!! Handig bij het invriezen van rabarber, dan doe ik er ook geen suiker bij want dan gebruik het later voor welk recept ik dan ook wil maken en voeg ik pas na het ontdooien en uitlekken suiker toe volgens dat recept. Ik vrees dat het voor het maken van echte inmaak van moes of jam geen optie is om geen suiker toe te voegen omdat de jam of moes natuurlijk heet de potten in moet. Tenzij mensen ongezoete moes of ‘jam’ willen maken en dan na het smeren op de boterham nog een schepje suiker willen strooien (of niet maar ik huiver al bij het idee :-))
groetjes,
Diana

Manon van Wijk 22 juni 2016 om 08:46

Hoi Diana,

Blijf schrijven joh!
Jouw schrijfstijl ervaar ik als zo motiverend en ondersteunend!
En ik stel nooit een vraag, maar zoek het zelf op en kom al op zoveel ideeen door jouw informatie dat het prima lukt het verder uit te pluizen op internet.

Dank voor je mooie tuinverhalen,
Manon

Diana 22 juni 2016 om 09:53

Hallo Manon,
Dankjewel voor je aardige berichtje!!
Ik blijf zeker schrijven!
groetjes, Diana

loes 22 juni 2016 om 09:17

hallo Diana

ik lees ieder week jou tuinblog
heb er veel
zo door gaan
gr loes

Diana 22 juni 2016 om 09:54

Hallo Loes,
Dankjewel voor je berichtje!
Ik blijf schrijven maar ga wel stoppen met het beantwoorden van persoonlijke vragen na het tuindagboek.
groetjes,
Diana

john 22 juni 2016 om 09:36

Hoi Diana,

“k heb al snel de neiging om het in ieder geval mee te lezen, en dan natuurlijk vervolgens weer aan te vullen of te verbeteren of wat dan ook als ik dat bedenk, aard van het beestje ”

Ik vind het buitengewoon spannend en leerzaam je huidige blog. Hoe je schrijft, je tips en dan ook je antwoorden op elk bericht. Ik ben echter ook van mening dat het je te veel wordt en je veel tijd besteedt en aandacht voor het onderwerp, hetgeen ten koste gaat van je eigen werk. Heel toepasselijk onderschrijf ik de berichten van vele hier dat ook jij een prive leven hebt en het vaak iets te veel wordt. Vragen zou ook door schrijvers die meer verstand van tuinieren hebben hier eens beantwoord kunnen als ze dit willen. Zoals je bovenstaand zelf schreef, “de aard van het beestje”, daar verander je weinig aan en dat geeft aan dat je een geweldig mens bent. De gulden middenweg vindt je ongetwijfeld, vr gr John

Diana 22 juni 2016 om 10:05

Hallo John,
Dankjewel voor je mening!
Het is mijn website, ik zou niet weten wie ik zou kunnen en willen vragen om vragen te beantwoorden, als mensen eenmaal bedenken dat het wel elke dag 2 uur tijd kost (nu, op dit moment, maar wat brengt de toekomst, elke week zijn er meer vragen), en ik wil ook dat elke dag vragen worden beantwoord. En dan dus mensen die meer verstand hebben van tuinieren, en dan ook zonder betaling. Ik vrees dat er niemand voor te vinden is ;-).
En het zomaar laten gaan kan ik niet, want als er mensen antwoord geven waar ik het niet mee eens ben (en dat zou dus al betekenen dat ik altijd en elke dag in ieder geval alle reacties zou moeten lezen), ben ik daar toch ook niet blij mee. Ik zeg liever dat ik het niet weet dan dat ik maar een oplossing bedenk die wellicht niet werkt.
Ik heb gelukkig al besloten wat het wordt; ik ga gewoon stoppen met persoonlijk antwoorden geven, zoals tientallen mensen hier al hebben aangeven is bijna elk antwoord op internet te vinden. De oplossing zoals jij die hebt bedacht is enorm goed geschikt voor een forum, en dat is er al in Nederland; op http://www.moestuinforum.nl kan er naar oplossingen worden gezocht, kunnen mensen vragen stellen waar door veel mensen op kan worden gereageerd, etc.. De perfecte plaats, en dan kan ik gewoon schrijven en aan een zadenlijst gaan werken (en tuinieren :-)).
groetjes,
Diana

José Kaats 22 juni 2016 om 10:04

Lekker doen wat jou het beste uitkomt. En waar je tijd voor hebt! Dat lijkt mij het belngrijkste. Je doet dit vrijwillig, moet geen verplichting worden. Ik lees graag je stukjes, alleen al voor de herkenning van veel dingen. Dus….doe waar je zin in hebt!
PS: wat erg voor je buurman, ik zou zo hard huilen als het mijn tuin zou zijn……

Diana 22 juni 2016 om 10:08

Hallo José,
Dankjewel voor je bericht!
Ja, heel erg voor de buurman! Hij is nu op vakantie, hij komt dinsdag terug en ik hoop van harte dat het water dan weg is (afhankelijk van wat er morgen weer gaat vallen) en hij van een onbezorgde vakantie heeft kunnen genieten. Maar ik vrees voor zijn aardappelen. We zullen hem voorzichtig inlichten volgende week, dan weet hij in ieder geval wat hij kan vinden.
groetjes,
Diana

Riek 22 juni 2016 om 10:09

Hoi Diana,
Graag blijven schrijven en zaadjes schonen, als ik mag kiezen.
Je bent net zo lang van stof als ik, merk ik. Ook op al deze reacties heb je een antwoord gegeven. Dat hoefde toch niet??? Veel plezier in je tuin en in de keuken!!

Diana 22 juni 2016 om 10:12

Hallo Riek,
Dankjewel voor je reactie en mening!
Ik vind dat als mensen de moeite nemen om een berichtje te schrijven, ik ook best de moeite kan nemen om heel even dankjewel te schrijven 🙂
groetjes,
Diana


Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties