Lang leve internet

Vroeger was niet alles beter. Sommige dingen wel hoor, mijn conditie bijvoorbeeld, want vandaag gevoeld dat die wel weer even wat oefening nodig heeft. Maar bijna alles is nu bereikbaar via internet. En dus een nieuwe aanwinst:

Grelinette

Jawel, een grelinette. Uiteindelijk gekozen voor de grelinette van de Wiltfang, rib uit ons lijf maar het apparaat voelt en ziet er al uit alsof het ons gaat overleven. Zwaar ook, je moet er zeker niet mee heen en weer sjouwen maar gewoon na elke ‘steek’ de grelinette een stukje naar achteren trekken om de tanden weer in de grond te steken.

En gekocht omdat andere mensen er zo positief over zijn, zelf niet geprobeerd of gezien (behalve op YouTube), maar er zijn gewoon bijna geen negatieve reviews, iedereen die er één heeft is er blij mee. En wij nu ook! We moeten er nog wel heel even aan wennen maar in een half uurtje de helft van de kas ‘omgewoeld’, waarbij alleen de bovenste 30 centimeter van de grond wordt gewoeld, de grond eronder blijft dus op zijn biologisch verantwoorde plaats.

We hebben de grelinette vooral gekocht omdat we niet willen spitten, de grond met stro willen bedekken maar er ook achter zijn gekomen dat de grond na de winter toch wel flink hard is geworden, regenwater wat minder goed doorlaat en gewoon wat dichtgeslagen is. En daar lijkt het in ieder geval heel goed tegen te helpen. Want na een uurtje is dit kas 2:

Kas na grelinette

Één kant klaar, alles ‘omgewoeld’, lucht in de grond. Alle bakken met zaailingen over gezet, morgen de rechterkant doen. En zo komen we ook gelijk allerlei ontwaakte kasbewoners tegen.

Welkom!

Pad ontwaakt

Een padje, centimeter of 5 groot. De winter overleefd en ontwaakt door de warmte in de kas. Nog half in de grond, beetje sloom.

Word maar op je gemak wakker, padje, en dan mag je kijken of je wat lekkers te eten kunt vinden in de kas (voor alle duidelijkheid, ze eten geen planten maar slakken en insecten en larven en zo). Handig!!

Minder welkom:

Distels

Slierten van distels, de eerste heermoesuitlopers, straatgras, rode klaver, ook dat ontwaakt allemaal weer. Zucht, het hoort er nu eenmaal bij.

Oh ja, nog meer gekocht via internet. Planten! Voor ons een hele rit naar kwekerij Bastin in Limburg, maar ook daar kun je nu via internet planten bestellen; specialist in Lavendels, kruidenplanten, mediterrane planten, Salvia’s, etc., bijzondere soorten, mooie grote planten en heel goed en veilig thuisbezorgd.

Bestelling Bastin

Voor in onze gerenoveerde achtertuin, veel eetbare planten, maar ook mooi, en ook heel lekker geurend. O.a. gekocht; Helichrysum italicum (kerrieplant), Hopmarjolein, ananassalie, blauw bloeiende hyssop, Lavandula Contrast, etc.. Ook erg blij mee!!

En dus vanavond vroeg naar bed, morgen vroeg op, en vroeg naar de tuin. Want er moet nog enorm veel gebeuren, veel zaaien, veel wieden, grond ‘grelinetteren’ en weer afdekken met stro, verspenen, uitplanten, poten en noem maar op. Alles tegelijk in deze tijd.

Tot slot van dit tuindagboek nog even over de tomatenzaailingen. Thuis zagen ze er zo uit;

Tomatenzaailingen naar de kas

Eigenlijk gewoon niet mooi, te lang en dun. Maar ja, ze hebben dan ook een tweederangs plekje in huis, het lichtste en zonnigste plekje is ingenomen door de pepers en paprika’s. En dus besloten de tomaten naar de kas te brengen.

Ondertussen zijn ze verspeend naar 9-centimeter potjes. En vooralsnog hebben ze het goed naar hun zin:

Tomatenzaailingen

Nog klein, maar al wat extra blad, zonder langer te worden. En als het de komende dagen mooi weer wordt, dan warmt de kas verder op, blijft het ook in de nachten wat warmer en dat is dan weer goed voor de groei.

Het blijft wel een echte gok, ik ga het helemaal niemand aanraden. Bedenk dat wij 18 kilometer van zee wonen, op Voorne-Putten, heel wat anders dan Limburg of Drenthe of Friesland. Voor de komende 2 weken wordt als laagste temperatuur 4 graden genoemd, en dat kunnen de tomaten wel aan. Maar als het toch nog gaat vriezen, dan zal ik alle zaailingen moeten gaan beschermen tegen de vorst, met vliesdoeken en emmers warm water.

En alle zorgen………..midden in de nacht wakker worden en voor het raam kijken of het toch niet per ongeluk vriest. Elke dag vier verschillende websites bekijken met weerberichten en weersvoorspellingen. Doe het jezelf niet aan, bespaar je de nachtmerries over bevroren planten en overnieuw moeten zaaien. Maar hier zijn de tomaten dus verhuisd, met zorgen, dat wel.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

70 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Angelique

De iele tomatenplanten zijn zoooo herkenbaar! Ik heb er vandaag weer een boel verpot en laat ze buiten staan vannacht. Het zou hier afkoelen tot maar 10 graden en dichtbij huis is het zelfs nog warmer. Zonder wind wil ik het ook wel gokken en ik slaap er wel prima bij. Ik breng ze alleen nog niet weg. Kan er nog geen afstand van doen denk ik. Ze zijn nog zo klein, net kleine kindjes die net naar school gaan. Thuis lijken ze al flink, maar als ze dan aan het handje lopen over het schoolplein denk je ach wat een kleine prutsels, wat doe ik ze aan! Maar het moet he! Opgroeien!!! Slaap lekker, geen kou vannacht 🙂

Paul

Als ik zo’n delicaat plantje aan mijn kas heb toevertrouwd, wil ik in geval van ‘misschien wel vorst’ nog wel eens een olielampje (of eigenlijk petroleum pitje) aansteken in mijn kas, blijft zo’n 8 tot 10 uur branden en geeft net die paar graden meer in de kas…

margriet

Hoi Diana. Wij gisteren ook flink aan het werk geweest. Hele tuin is gespit. Hekwerk voor de doperwten is klaar. Sjalotten en gele ui en knoflook hadden we al gepoot. Gisteren de vitabella gepoot en de rode plantui. Paar rijtjes pastinaak en twee rijtjes zomerwortel. Een woelvork leek mij ook geweldig maar ik vrees dat eventueel opgekomen onkruid daarmee niet weggewerkt wordt. .. of zou het wel? Doe je alleen de kassen hiermee of de hele tuin?

Groet margriet

Marja

Rode plant-ui kan je beter wat later zetten , grond moet warmer zijn i.v.m. doorschieten. Zo eind april begin mei is beter.

Sarah

De grote vork is een uitkomst voor de tuin maar ook voor lijf en leden!
Omdat het nogal een investering is, heeft mijn echtgenoot bij een ijzerboer het materiaal gekocht en zelf de hele boel aan elkaar gelast…
Ik gebruik de vork nu voor het tweede seizoen. Ideaal!
Verder staat hier alleen nog 2 rijtjes aardappelen in de grond. Het weer werkt niet mee…
Veel plezier met de vork

Marieke

Dit keer extra genoten van je tuindagboek. Ik heb namelijk ook begint dit jaar grelinette gekocht! De tuin omspitten is niet aan mij besteed (qua rugpijn en vrouwelijke kracht ;)), en nu heb ik een stukje tuin zo los gewoeld. De bijkomende voordelen van het goede in de grond boven laten en niet onderspitten maakt mij ook blij.

Birgitte

Misschien een domme vraag van mij. Maar wat is het verschil tussen een grelinette en een gewone riek? Volgens mij doen ze hetzelfde, grond losmaken.

Rosalie Rook

Hallo Diana,
Even iets anders (wij zitten nog volop in de spitfase, maar leer wel van bovenstaande)
Van al mijn zaaisels kwam de rucola als eerste op. Blij als ik was om alvast wat in huis te hebben, wordt ik nu net onaangenaam verrast met een concurrerende liefhebber! Bijna alle blaadjes zijn weggevreten. Ik kan niets in de grond vinden. Ik zie, behalve een irritante vlieg, niets rondvliegen. Enig idee wat de dader zou kunnen zijn?

Rosalie Rook

Dag Diana,
Het staat binnen op de vensterbank. Ik zet het gelijk buiten. Dank voor je tip!
Groetjes,
Rosalie

arie geervliet

dag Diana, Ik zit op zandgrond in Breda die altijd zeer snel het water doorlaat. . Is het dan toch nodig de grond om te woelen met b.v. de grelinette? De 2e vraag is of je de totale tuin bedekt met stro en zo ja hoe poot je dan .v. de aardappels. Ik ben altijd geïnteresseerd in zo natuurlijk mogelijk te tuinieren en leer graag bij. m.v.g.arie geervliet

Linda

Hoi Diana, ja lang leve internet ! Ik heb de grenilette ook aangeschaft en erg blij mee. Ik woon dan weer lekker kort bij Bastins, dus dat is weer een meevaller, maar verder is voor mij als Limburger internet dus echt een uitkomst.
Ik wist niet dat tomaten het zo fris mogen hebben (4 graden?). Hier in mijn kas wordt het al zo warm dat mijn automatische ramen al rond 10.30 openschuiven. Misschien kan ik ze ook al naar de kas zetten, want mijn vensterbanken beginnen ook aardig vol te raken. En de pepers, paprika’s en aubergines? Die zijn bij mij al groter dan de tomaten en doen het super. Kunnen die ook al naar de kas denk je?
Een vraagje. Ik plant mijn tomaten uiteindelijk in 15 liter potten. Dat doe ik al lang en bevalt goed. Alleen nu ga ik er steeds meer zetten, de kas vol (ongeveer 25 potten) en daarnaast dit jaar ook een soort die het goed buiten doet tegen mijn grote muur op de zonnige zuiderkant. Alleen het wordt natuurlijk wel redelijk kostbaar in zakken potgrond. Ik werk met de DCM potgrond voor groenten. Heb jij misschien een idee over een goed, maar mogelijk iets goedkoper alternatief? Groetjes Linda

Jolande van der Vegte

Dag Linda, ik zag bij Gardener’s World ooit dat ze de potgrond van verleden jaar weer hergebruikten. Ze stortten de potten los in de kruiwagen, mengden het met wat eigen compost en organische mest en vulden dan de schoongemaakte potten weer. Je kunt ook bladaarde gebruiken als je daar ruimte voor hebt om dat te maken. Kan je ook maken in de herfst in vuilniszakken met gaatjes er in geprikt. Ik gebruik 3 delen bladaarde met 1 deel compost en wat organische mest en dat werkt prima en kost bijna niks. Groeten, Jolande

Linda

Joalnda en Diana, bedankt voor de tips. Ga ik zeker eens proberen. En met bladaarde bedoelen jullie? Ik heb namelijk een overdaad aan beukenbladeren. Is dat een optie?

Annemarie Mulder

Hoi Diana, dank je wel voor je fantastische website! Ik heb sinds een jaar ook het moestuin virus te pakken en ik leer heel veel van jouw site. Uiteraard ook door het zelf te ondervinden, maar het is heel fijn dat jij zo’n uitgebreide database hebt. Ik ben me nu aan het verdiepen in wisselteelt en groenbemesting. Nogmaals; DANK! Groetjes Annemarie

ed

Hoi Diana,
Vandaag naar de tuin geweest en zag dat de perzikenboom al in bloei staat. Ook de knoppen van de peren en kersenboompje beginnen te zwellen. Een echte voorjaarsdag. En de tomatenzaadjes die ik via jou verkregen heb zijn mooie plantjes geworden. Ze staan niet te warm en in het licht. Groeien doen ze nog zie niet hard, maar dat hoeft ook nog niet. Nu er meerdere soorten naast elkaar staan is goed te zien dat iedere soort ook weer een iets ander plantje geeft. Ze mogen nog even blijven staan tot het einde van de maand. Kortom, het is leuk om met de tuin bezig te zijn. Groeten, Ed.

Yvonne

Hoi Diana,
Wat mooi en handig je nieuwe grelinette. Heb je de kas in zo’n korte tijd zelf omgewoeld, of had je hulp?! Veel plezier er mee.

Esp.

Hoi Diana,

Wat ziet de Grelinette er handig uit. Is deze alleen voor zandgrond of ook voor hele vaste kleigrond te gebruiken? Wij hebben hele vaste klei grond namelijk die bijna die niet breken is.

Groeten, Esp.

Ron

Ter info, de grelinette bestaat reeds een aantal jaren in draagt de naam “woelriek” in onze mooie gedeelde nederlandse taal. Hier loopt het ook wel los met de tomatenplantjes in de polytunnel alleen is de grond hier niet bruikbaar wegens vervuiling uit de vorige eeuwen en moet hier alles in kuipen en potten die netjes op worteldoek staan om het oprukkend “on”kruid te minimaliseren. In de open lucht zijn er euro palet frames met aarde in gebruik als meterbakken. De chilis en paprikas komen einde deze maand in de tunnel en staan tot dan nog in mijn zelfbouw powerLED nursery kast tot de sterk genoeg zijn. De koriander heeft ook in deze kast gestaan en is reeds verplaatst nar de tunnel wegens weelderige groei.

Succes nog met de woelriek.
Ron

Marjolein

Hoi Diana,

Ik lees met belangstelling je verhaal over de grelinette. Ik wist al wel van het bestaan maar kende niemand die er gebruik van maakte, dus ben blij te lezen dat jij er zo over te spreken bent.

Maar wat ik me afvraag, is of het gebruik van de grelinette te combineren valt met het onderwerken van mest en compost? Of val je dan toch terug op het aloude spitwerk?

Fijn hè, dat de lente nu echt begonnen is!

Groetjes,
Marjolein.

Marjolein

Dat klinkt als een logische gedachtengang! Ik heb ook een grelinette besteld en denk en hoop met je mee dat het inderdaad zo werkt…

Bij ons op de volkstuin gaan we volgend jaar met een aantal mensen biologische, gedroogde mest bestellen. Dat is veel minder zwaar en volumineus, stinkt niet, en nog belangrijker: je kunt het gewoon op de grond verspreiden, in plaats van onderspitten.

In combinatie met de grelinette geef ik het een goede kans. Bodem blij, plantjes blij, rug blij 🙂

Groene groet,
Marjolein.

Berber de Jong

Hoi Diana,
Ik ben benieuwd hoe de grelinette je gaat bevallen. Ik heb er ook al veel over gelezen en er laatst één ‘in levende lijve’ bewondert bij een tuinbuurvrouw. Het lijkt me ideaal in combinatie met bodembedekking en op kleigrond zoals jullie dat ook hebben. Maarja, de prijs hè.
Wat leuk (en handig tegen de slakken) dat er een padje in jullie kas woont!

Ik ben zelf afgelopen week ook al vanalles aan het zaaien geweest en wacht nu heel (on)geduldig tot het opkomt:-). Sinds een tijdje houdt ik ook een blog bij, dus als jij of een van je lezers het leuk vindt om de avonturen van een beginnende mede-tuinier te lezen, kom gerust eens kijken! Het adres is [email protected].
Groetjes Berber

Judith

Hoi Diana,

Ik ben sinds kort de trotse bezitster van een boerderij met een flinke lap grond. In het huis moet nog veel gebeuren, maar nu zijn we vooral lekker buiten bezig.
Weet jij misschien een goed adres in het oosten (in de buurt van Arnhem of in de achterhoek) waar ik verschillende bessenstruiken aan zou kunnen schaffen?

groet,

Judith

Kaatje

Mijn broer gaat altijd naar de batterij in Ochten, voor zijn fruitbomen en bessenstruiken.

Cilia

Hallo Judith,

Je kan eens gaan kijken bij boomkwekerij en groencentrum De Batterijen in Ochten (in de Betuwe). Ze hebben daar veel soorten fruitbomen en struiken. Heb daar een paar jaar geleden een paar blauwe bes struiken gekocht.

Groetjes,
Cilia

Ingrid Kristal

Hallo Diana,
Hé lekker, weer na de winterstop te beginnen aan de moestuin en dus ook weer rondstruinen op jouw site naar allerlei weetjes … heerlijk, en DANK je wel, ik heb vandaag alweer meer geleerd over fijnere afstemming mbt moestuinbemesting! Ik ben een beetje laat dit jaar omdat mijn siertuin dit keer eerst aan de beurt is voor een grote renovatie.
Enne , over de Grelinette: ik heb vorig jaar een bio- dynamische moestuincursus gedaan op een bio-dyn. boerderij: daar hadden ze er ook één: “de docent” die al zijn leven lang met zijn handen en voeten in de grond werkt en staat, vond het dé uitkomst voor verantwoord spitten: er sneuvelen minder regenwormen en ander bodemleven, je kunt dieper omwoelen, en het is sneller en minder zwaar werk ….. hij bevestigt dus ook jouw bevindingen. Ik wist niet dat dat ding zo prijzig was.. Heb een fijn moestuin-voorjaar en hartelijke groet,
Ingrid K.

Johan

Dag, Diana
Als ik op google een tomatenras intoets, kom vanzelf al bij jou terecht.
Om de grond los te maken, heb ik destijds in Vlaanderen een tuinklauw gekocht.
Om de rug te sparen, is de hoogte verstelbaar, je draait heen en weer, zoals het stuur
van een auto en dat bevalt me prima. Misschien ook een mogelijkheid.
Groetjes Johan.

Dagmar

Hallo Diana en mede tuinierders,

Een aantal reacties eerder ging het over geschikte tuin(pot)grond.
Graag wil ik hier even op reageren.

Vorig jaar ontdekte ik Terrafin, een kant en klaar product dat bestaat uit een samenstelling van diverse grondsoorten aangevuld met compost, turf en is zeer rijk aan voedingsstoffen.
Daarnaast is het niet zo prijzig, ongeveer 25 euro voor een kuub.

In het voorjaar woel ik de aarde (dikke klei, ik woon in Zeeland) in de moestuin om en verdeel er dan ongeveer een 10 cm dikke laag Terrafin overheen.
Dit heeft een veel fijnere structuur om in te zaaien dan de harde kluiten klei.

Of het ook geschikt is voor het opvullen van bloempotten durf ik niet te zeggen en heb ik (nog) geen ervaring mee.
Maar als grondverbeteraar of als ophoging van de vakken in de (moes)tuin vind ik het een zeer fijn product om mee te werken.

Voor meer info google op http://www.terrafin.nl

Aan allen een vruchtbaar tuinseizoen gewenst,

Dagmar (Middelburg)

Zuhal

Hi Dagmar,

Wat een goeie tip, dank!!! Ook ik tuinier op zware kleigrond en sjouw me kapot aan zakken potgrond etc deze periode. Dus in 1x een hele kuub bestellen klinkt aantrekkelijker (ok, dan moet ik wel weer héél veel kruien )

Yvonne

Dag Diane en mede-enthousiastelingen,
Nee, ik reageer niet op je grenilette (al lijkt hij me superhandig! ). Maar wil Diane even bedanken voor de leuke site, de heldere uitleg en alle informatie die je deelt, maar ook die door ‘anderen’ gedeeld wordt. Sinds januari heb ik een volkstuintje en aangezien ik ‘groen’ ben in moestuinland zijn alle tips en trucs handig. Ik lees, raadpleeg en bedenk van alles naar aanleiding van de site. Nogmaals dank en voor iedereen: een mooie, vruchtbare zomer gewenst!

Janneke

Hallo Diana,

Wat leuk om alle reacties door te lezen. Je leert steeds weer bij.
Geef jij je tomatenplanten nu al extra mest? Wat geef je. Ze staan er bij mij ongeveer net zo voor als bij jou…

Janneke

We gaan ongeveer gelijk op, ik heb ook eind maart de plantjes verspeend en ben er net stokjes aan het bijplaatsen. morgen even elastiekjes halen en dan kunnen ze gesteund worden.
Jij gebruikt dus geen stalmest in de kas. Wij hebben dat dit jaar nog wel gedaan omdat we drie jaar geleden op arme weidegrond met de kas begonnen zijn.

Aileen

Dag Diana,

Elke keer weer fijn dat je wat nieuws op je site zet. Ik kijk er elke dag wel minstens 2x op.
Ik wil dit jaar ook Tomaten op de tuin hebben. De kas is al vol en wil toch een paar tomaten buiten kweken. Hiervoor wil ik een simpele overkapping maken. Zodat ze geen water op hun koppie krijgen. Nou heb ik wel een leuk ontwerp gezien die ik na wil maken maar ik zit met een vraagje. Moet het dakje persee lichtdoorlatend zijn? Transparant? Of kan het ook met een grijze of groene golfplaat?
Licht krijgen ze wel van de zijkanten want die blijven open. Het gaat dus puur om de bovenkant.

Dan nog even zeggen dat wij ook al jaren een grelinette hebben! Echt ideaal! Op losse grond groeit het fantastisch en de verschillen waar je wel en niet grelinette is zeker zichtbaar bij de plantgroei!

Succes en geniet ervan !

Cilia

Hoi Diana,
Ik heb ook de grelinette besteld. Zat er vorig jaar al naar te kijken maar was het weer uit het oog verloren totdat ik je verhaal las. Wij hebben hier ook zware kleigrond in Westervoort en aangezien ik ook zo natuurlijk mogelijk wil tuinieren zal dit ook hier een uitkomst bieden.

Zojuist de groene zaaitrays binnen gekregen van het Vlaams Zaadhuis. En zijn inderdaad van stevige kwaliteit zoals iemand al eerder beschreef. Ga zo beginnen met de bietjes te zaaien.

Groetjes,
Cilia

Janneke

Kan je met de grelinette ook stalmest onderwerken of gebruik je korrels?

Cheryl

Hoi Diana!

Vorige week heb ik 3 aardbeiplantjes gekocht, 2x Pineberry en 1x Bubbleberry. Ze maken alleen nu al bloemen, is het verstandig om die bloemen weg te halen? Het zijn nog maar kleine plantjes.

Ik hoor het graag!
Groetjes, Cheryl

Cheryl

Bedankt voor de reactie! Ik zal de bloemetjes eraf knippen.

Groetjes, Cheryl

Anneke Bouckaert

Hallo Diana,
Denk er over om een propagator aan te schaffen. Vooral dus voor tomaten, paprika etc.
Jij hebt er ervaring mee. De prijzen varieren nogal .
Kun je me een goede tip geven. Ga er misschien nu nog mee aan de slag.
Dank alvast.

Simon

Hoi Diana,

Heb je ook ervaring met het gebruiken van de Grelinette om groenbemester onder te werken op zware kleigrond?

Groeten,
Simon

Simon

Hoi Diana,
Ik ben benieuwd naar het resultaat, ik wilde het ook op dezelfde manier aanpakken, maar had het ook nooit eerder gedaan. We gaan het zien.

Peter

Hallo Diana,

Dit bericht is al even geleden, ik ben wel benieuwd of je deze woelvork nog hebt, nog tevreden bent? Je tuiniert toch op kleigrond? Ik ook en ben ook op zoek naar een model.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties