Lang leve internet
Vroeger was niet alles beter. Sommige dingen wel hoor, mijn conditie bijvoorbeeld, want vandaag gevoeld dat die wel weer even wat oefening nodig heeft. Maar bijna alles is nu bereikbaar via internet. En dus een nieuwe aanwinst:
Jawel, een grelinette. Uiteindelijk gekozen voor de grelinette van de Wiltfang, rib uit ons lijf maar het apparaat voelt en ziet er al uit alsof het ons gaat overleven. Zwaar ook, je moet er zeker niet mee heen en weer sjouwen maar gewoon na elke ‘steek’ de grelinette een stukje naar achteren trekken om de tanden weer in de grond te steken.
En gekocht omdat andere mensen er zo positief over zijn, zelf niet geprobeerd of gezien (behalve op YouTube), maar er zijn gewoon bijna geen negatieve reviews, iedereen die er één heeft is er blij mee. En wij nu ook! We moeten er nog wel heel even aan wennen maar in een half uurtje de helft van de kas ‘omgewoeld’, waarbij alleen de bovenste 30 centimeter van de grond wordt gewoeld, de grond eronder blijft dus op zijn biologisch verantwoorde plaats.
We hebben de grelinette vooral gekocht omdat we niet willen spitten, de grond met stro willen bedekken maar er ook achter zijn gekomen dat de grond na de winter toch wel flink hard is geworden, regenwater wat minder goed doorlaat en gewoon wat dichtgeslagen is. En daar lijkt het in ieder geval heel goed tegen te helpen. Want na een uurtje is dit kas 2:
Één kant klaar, alles ‘omgewoeld’, lucht in de grond. Alle bakken met zaailingen over gezet, morgen de rechterkant doen. En zo komen we ook gelijk allerlei ontwaakte kasbewoners tegen.
Welkom!
Een padje, centimeter of 5 groot. De winter overleefd en ontwaakt door de warmte in de kas. Nog half in de grond, beetje sloom.
Word maar op je gemak wakker, padje, en dan mag je kijken of je wat lekkers te eten kunt vinden in de kas (voor alle duidelijkheid, ze eten geen planten maar slakken en insecten en larven en zo). Handig!!
Minder welkom:
Slierten van distels, de eerste heermoesuitlopers, straatgras, rode klaver, ook dat ontwaakt allemaal weer. Zucht, het hoort er nu eenmaal bij.
Oh ja, nog meer gekocht via internet. Planten! Voor ons een hele rit naar kwekerij Bastin in Limburg, maar ook daar kun je nu via internet planten bestellen; specialist in Lavendels, kruidenplanten, mediterrane planten, Salvia’s, etc., bijzondere soorten, mooie grote planten en heel goed en veilig thuisbezorgd.
Voor in onze gerenoveerde achtertuin, veel eetbare planten, maar ook mooi, en ook heel lekker geurend. O.a. gekocht; Helichrysum italicum (kerrieplant), Hopmarjolein, ananassalie, blauw bloeiende hyssop, Lavandula Contrast, etc.. Ook erg blij mee!!
En dus vanavond vroeg naar bed, morgen vroeg op, en vroeg naar de tuin. Want er moet nog enorm veel gebeuren, veel zaaien, veel wieden, grond ‘grelinetteren’ en weer afdekken met stro, verspenen, uitplanten, poten en noem maar op. Alles tegelijk in deze tijd.
Tot slot van dit tuindagboek nog even over de tomatenzaailingen. Thuis zagen ze er zo uit;
Eigenlijk gewoon niet mooi, te lang en dun. Maar ja, ze hebben dan ook een tweederangs plekje in huis, het lichtste en zonnigste plekje is ingenomen door de pepers en paprika’s. En dus besloten de tomaten naar de kas te brengen.
Ondertussen zijn ze verspeend naar 9-centimeter potjes. En vooralsnog hebben ze het goed naar hun zin:
Nog klein, maar al wat extra blad, zonder langer te worden. En als het de komende dagen mooi weer wordt, dan warmt de kas verder op, blijft het ook in de nachten wat warmer en dat is dan weer goed voor de groei.
Het blijft wel een echte gok, ik ga het helemaal niemand aanraden. Bedenk dat wij 18 kilometer van zee wonen, op Voorne-Putten, heel wat anders dan Limburg of Drenthe of Friesland. Voor de komende 2 weken wordt als laagste temperatuur 4 graden genoemd, en dat kunnen de tomaten wel aan. Maar als het toch nog gaat vriezen, dan zal ik alle zaailingen moeten gaan beschermen tegen de vorst, met vliesdoeken en emmers warm water.
En alle zorgen………..midden in de nacht wakker worden en voor het raam kijken of het toch niet per ongeluk vriest. Elke dag vier verschillende websites bekijken met weerberichten en weersvoorspellingen. Doe het jezelf niet aan, bespaar je de nachtmerries over bevroren planten en overnieuw moeten zaaien. Maar hier zijn de tomaten dus verhuisd, met zorgen, dat wel.
De iele tomatenplanten zijn zoooo herkenbaar! Ik heb er vandaag weer een boel verpot en laat ze buiten staan vannacht. Het zou hier afkoelen tot maar 10 graden en dichtbij huis is het zelfs nog warmer. Zonder wind wil ik het ook wel gokken en ik slaap er wel prima bij. Ik breng ze alleen nog niet weg. Kan er nog geen afstand van doen denk ik. Ze zijn nog zo klein, net kleine kindjes die net naar school gaan. Thuis lijken ze al flink, maar als ze dan aan het handje lopen over het schoolplein denk je ach wat een kleine prutsels, wat doe ik ze aan! Maar het moet he! Opgroeien!!! Slaap lekker, geen kou vannacht 🙂
Hallo Angelique,
Ja, opgroeien en los laten, een beetje dan :-).
Maar daar zijn ze inderdaad nog veel te klein voor. Gewoon elke dag goed naar de kinders en naar het weer kijken en dan bedenken wat voor deze dag de beste plaats voor ze is :-).
Succes met je zaailingen!
Diana
Als ik zo’n delicaat plantje aan mijn kas heb toevertrouwd, wil ik in geval van ‘misschien wel vorst’ nog wel eens een olielampje (of eigenlijk petroleum pitje) aansteken in mijn kas, blijft zo’n 8 tot 10 uur branden en geeft net die paar graden meer in de kas…
Hallo Paul,
Ja, dat helpt heel veel. Of potten met kaarsen. Maar dat durf ik hier niet (de volkstuin ligt aan een doorgaande weg waar nog wel eens wat opgeschoten jongeren lopen, er zijn jaren dat het goed gaat en er zijn jaren dat er wordt geprobeerd de kas in te gooien, of er wordt ingebroken en vernield of wat dan ook. Ik wil niemand met wat lichtjes op welk idee dan ook brengen. Maar als er nog vorst komt lossen we het zo op: ik maak in de kas een lage ‘tent’ van vliesdoek en zet aan het einde van de middag volle gieters met warm water onder de tentjes tussen de planten in. Het geeft hetzelfde effect, maar als we de kas bij huis hadden gebruikte ik zeker een petroleumlampje of petroleumkacheltje. Dank voor de tip!
Diana
Hoi Diana. Wij gisteren ook flink aan het werk geweest. Hele tuin is gespit. Hekwerk voor de doperwten is klaar. Sjalotten en gele ui en knoflook hadden we al gepoot. Gisteren de vitabella gepoot en de rode plantui. Paar rijtjes pastinaak en twee rijtjes zomerwortel. Een woelvork leek mij ook geweldig maar ik vrees dat eventueel opgekomen onkruid daarmee niet weggewerkt wordt. .. of zou het wel? Doe je alleen de kassen hiermee of de hele tuin?
Groet margriet
Hallo Margriet,
Ja, wij gaan vandaag de laatste aardappelen en uien poten, en tuinbonen planten, en verspenen, en dan is de dag vast om. Morgen zaaien.
Nee, de grelinette helpt zeker niet om onkruid tegen te gaan, ze is echt een ‘losmaker’ en beluchtiger van de grond, in plaats van een spade dus.
Maar na het losmaken gaat hier het stro er terug op, en dat gaat dan de groei van onkruid tegen.
groetjes,
Diana
Rode plant-ui kan je beter wat later zetten , grond moet warmer zijn i.v.m. doorschieten. Zo eind april begin mei is beter.
De grote vork is een uitkomst voor de tuin maar ook voor lijf en leden!
Omdat het nogal een investering is, heeft mijn echtgenoot bij een ijzerboer het materiaal gekocht en zelf de hele boel aan elkaar gelast…
Ik gebruik de vork nu voor het tweede seizoen. Ideaal!
Verder staat hier alleen nog 2 rijtjes aardappelen in de grond. Het weer werkt niet mee…
Veel plezier met de vork
Dit keer extra genoten van je tuindagboek. Ik heb namelijk ook begint dit jaar grelinette gekocht! De tuin omspitten is niet aan mij besteed (qua rugpijn en vrouwelijke kracht ;)), en nu heb ik een stukje tuin zo los gewoeld. De bijkomende voordelen van het goede in de grond boven laten en niet onderspitten maakt mij ook blij.
Hallo Marieke,
Goed om te horen dat je er ook zo blij mee bent!
Ja, het gaat inderdaad heel snel, zelfs in de natte, kleierige, vastgetrapte grond van de kas was het in een half uurtje gebeurd. Lucht en licht in de grond, is beter voor de wormen, voor de tomatenwortels die er straks in moeten groeien, makkelijke mest geven, makkelijker wieden.
Veel succes met woelen :-)!
Diana
Misschien een domme vraag van mij. Maar wat is het verschil tussen een grelinette en een gewone riek? Volgens mij doen ze hetzelfde, grond losmaken.
Hallo Brigitte,
Ik neem aan dat je een spitvork bedoelt? Een riek heeft kromme dunne tanden en een spitvork meer rechte en platte tanden. Ik kan hier niet met een riek de kleigrond in zonder er met mijn voet op te staan en dat lukt met (mijn) riek niet, wel met de spitvork.
Een grelinette lijkt veel op een spitvork. Toch is ze het niet. Maar vorig jaar zei ik precies hetzelfde als jij, en heb ik ook wel wat ‘gewoeld’ met een spitvork.
Maar deze tanden zijn niet plat maar 29 centimeter lang en wel 1 centimeter per tand dik. Alles is groter en breder en ik kan het niet uitleggen, misschien dat iemand anders dat ergonomisch beter kan dan ik, maar door alle andere verhoudingen is het woelen met de grelinette veel minder zwaar dan met een spitvork (op onze vette klei). Tegenwoordig is er op bijna elke tuinbouwvereniging wel iemand met een grelinette, en misschien is het dan heel leuk en interessant als je jouw spitvork op jouw grond zou kunnen vergelijken met de grelinette. Want ik zeg zeker niet dat een grelinette een onmisbaar gereedschap is, ik heb 25 jaar zonder getuinierdm het ligt ook aan je grondsoort, grootte en indeling van je tuin, en vooral hoe je tuiniert. Maar ik ben nu wel erg blij dat ik hem heb :-).
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Even iets anders (wij zitten nog volop in de spitfase, maar leer wel van bovenstaande)
Van al mijn zaaisels kwam de rucola als eerste op. Blij als ik was om alvast wat in huis te hebben, wordt ik nu net onaangenaam verrast met een concurrerende liefhebber! Bijna alle blaadjes zijn weggevreten. Ik kan niets in de grond vinden. Ik zie, behalve een irritante vlieg, niets rondvliegen. Enig idee wat de dader zou kunnen zijn?
Hallo Rosalie,
Ik weet niet waar je de rucola hebt voorgezaaid, als ze gewoon buiten staat dan is de kans groot dat het slakken zijn, maar ook konijnen, eenden, etc. willen allemaal wel wat eten nu er nog niet zoveel anders te vinden is. En dan kan ik je het best adviseren om je zaaisels gewoon te beschermen, met bijvoorbeeld vliesdoek of een heel fijnmazig net.
Als je de rucola binnen hebt staan, dan zou ik zo snel niet weten wat er van je rucola eet, dan kunnen het zoveel verschillende beestjes zijn. Maar dan zou ik de zaaisels buiten zetten, want door de temperatuur zouden de beestjes dan misschien wel kunnen verdwijnen.
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Het staat binnen op de vensterbank. Ik zet het gelijk buiten. Dank voor je tip!
Groetjes,
Rosalie
dag Diana, Ik zit op zandgrond in Breda die altijd zeer snel het water doorlaat. . Is het dan toch nodig de grond om te woelen met b.v. de grelinette? De 2e vraag is of je de totale tuin bedekt met stro en zo ja hoe poot je dan .v. de aardappels. Ik ben altijd geïnteresseerd in zo natuurlijk mogelijk te tuinieren en leer graag bij. m.v.g.arie geervliet
Hallo Arie,
Ik durf het niet te zeggen, ik kan alleen maar zeggen dat ik op onze kleigrond vooralsnog heel tevreden over de grelinette ben. Maar of het ook heel nuttig is op zandgrond…. je kunt op YouTube filmpjes vinden waarin mensen de grelinette gebruiken en daar zie ik ook zandgronden. Maar misschien kan iemand met een grelinette en op zandgrond tuiniert deze vraag beter beantwoorden dan ik.
Ik heb een hoofdstuk geschreven over de bodembedekking, waarom en hoe en wat de voor- en nadelen zijn: https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/bodembedekking/. Als je zo natuurlijk mogelijk wilt tuinieren dan is het zeker iets om even te lezen en over na te denken. In de natuur bestaat er geen kale grond, die wordt altijd bedekt (hetzij door blad, dennennaalden, onkruid of wat dan ook, maar grond blijft nooit zwart en kaal). Wij hebben ondertussen onze hele tuin bedekt met stro en zijn daar erg tevreden over (trekt bodemleven aan, houdt onkruidgroei tegen, houdt vocht vast in de bodem, etc.). Het planten en poten duurt wat langer omdat we het stro wat opzij moeten schuiven om de aardappelen te potten (gewoon zoveel stro wegschuiven tot we een vakje van 20 x 20 centimeter kale grond hebben en daar de aardappel dan in poten, als de aardappelen eenmaal opkomen, dan schuiven we het stro weer zoveel mogelijk terug langs de stengels van de plant.
groetjes,
Diana
Hoi Diana, ja lang leve internet ! Ik heb de grenilette ook aangeschaft en erg blij mee. Ik woon dan weer lekker kort bij Bastins, dus dat is weer een meevaller, maar verder is voor mij als Limburger internet dus echt een uitkomst.
Ik wist niet dat tomaten het zo fris mogen hebben (4 graden?). Hier in mijn kas wordt het al zo warm dat mijn automatische ramen al rond 10.30 openschuiven. Misschien kan ik ze ook al naar de kas zetten, want mijn vensterbanken beginnen ook aardig vol te raken. En de pepers, paprika’s en aubergines? Die zijn bij mij al groter dan de tomaten en doen het super. Kunnen die ook al naar de kas denk je?
Een vraagje. Ik plant mijn tomaten uiteindelijk in 15 liter potten. Dat doe ik al lang en bevalt goed. Alleen nu ga ik er steeds meer zetten, de kas vol (ongeveer 25 potten) en daarnaast dit jaar ook een soort die het goed buiten doet tegen mijn grote muur op de zonnige zuiderkant. Alleen het wordt natuurlijk wel redelijk kostbaar in zakken potgrond. Ik werk met de DCM potgrond voor groenten. Heb jij misschien een idee over een goed, maar mogelijk iets goedkoper alternatief? Groetjes Linda
Dag Linda, ik zag bij Gardener’s World ooit dat ze de potgrond van verleden jaar weer hergebruikten. Ze stortten de potten los in de kruiwagen, mengden het met wat eigen compost en organische mest en vulden dan de schoongemaakte potten weer. Je kunt ook bladaarde gebruiken als je daar ruimte voor hebt om dat te maken. Kan je ook maken in de herfst in vuilniszakken met gaatjes er in geprikt. Ik gebruik 3 delen bladaarde met 1 deel compost en wat organische mest en dat werkt prima en kost bijna niks. Groeten, Jolande
Hallo Jolande,
Dankjewel voor het meedenken en de tip!
Ja, potgrond hergebruiken gaat prima, het is en blijft een prima grond, alleen zijn de voedingsstoffen eruit en soms zitten er wat wortelresten in. Maar zeker herbruikbaar (ik hergebruik het vaak om verhoogde bakken weer wat mee op te vullen aan het einde van het jaar).
groetjes,
Diana
Hallo Linda,
Tomatenzaailingen kunnen meer kou verdragen dan volwassen tomatenplanten, maar natuurlijk geen vorst. Maar de kas kan bij mooi weer al zo opwarmen dat de grond waar de tomaatjes in staan misschien al wel 20 graden wordt. En die warmte wordt dan in de nacht weer afgestaan en zo koelen de zaailingen minder af dan wanneer ze buiten zouden staan. Maar het blijft gokken, en als iemand een mooie en lichte plaats in huis heeft voor de zaailingen, dan zou ik zeker adviseren om ze nog een paar weken binnen te houden.
Pepers, paprika’s en aubergines kunnen veel minder goed tegen die kou, hier blijven ze echt zeker nog 2 weken binnen.
Over de potgrond; als je een biologische potgrond wilt gebruiken, dan is dat altijd kostbaar. Natuurlijk zijn er vervangers, van goedkopere potgrondsoorten die niet bio zijn tot zelfgemaakte mengsels van compost, tuinaarde en zand of vermiculiet. Maar het hangt heel erg af van de kwaliteit van de compost en grond wat het resultaat zal worden, er bestaan geen regels voor, het zal experimenteren worden als je dat zou willen, maar dat is misschien voor 1 of 2 planten juist leuk, en dan zelf bedenken hoeveel beter of slechter het gaat met de planten die in je zelf samengestelde mengsel staan.
groetjes,
Diana
Joalnda en Diana, bedankt voor de tips. Ga ik zeker eens proberen. En met bladaarde bedoelen jullie? Ik heb namelijk een overdaad aan beukenbladeren. Is dat een optie?
Hallo Linda,
Bladaarde is compost die je maakt van bladafval. Wordt als één van de beste compostsoorten die er zijn gezien; het composteren van blad duurt vrij lang (door de nerven die langzaam verterenn), maar het levert een mooie, rulle, rijke compost op.
groetjes,
Diana
Hoi Diana, dank je wel voor je fantastische website! Ik heb sinds een jaar ook het moestuin virus te pakken en ik leer heel veel van jouw site. Uiteraard ook door het zelf te ondervinden, maar het is heel fijn dat jij zo’n uitgebreide database hebt. Ik ben me nu aan het verdiepen in wisselteelt en groenbemesting. Nogmaals; DANK! Groetjes Annemarie
Hallo Annemarie,
Dankjewel voor je aardige woorden, leuk om te horen dat je handige informatie op mijn website kunt vinden!
Diana
Hoi Diana,
Vandaag naar de tuin geweest en zag dat de perzikenboom al in bloei staat. Ook de knoppen van de peren en kersenboompje beginnen te zwellen. Een echte voorjaarsdag. En de tomatenzaadjes die ik via jou verkregen heb zijn mooie plantjes geworden. Ze staan niet te warm en in het licht. Groeien doen ze nog zie niet hard, maar dat hoeft ook nog niet. Nu er meerdere soorten naast elkaar staan is goed te zien dat iedere soort ook weer een iets ander plantje geeft. Ze mogen nog even blijven staan tot het einde van de maand. Kortom, het is leuk om met de tuin bezig te zijn. Groeten, Ed.
Hallo Ed,
Ja, leuk hè! Gisteren hier ook een echte lentedag, vogels fluiten, eerste bloempjes in de stoofpeer, in de kas was het gewoon warm, echt lentegevoel.
Leuk om te horen dat de tomatenzaden goed zijn gekiemd! En hier ook al spannend, verschillende bladtypes bij de verschillende rassen te zien, en de blauwe tomaten voor dit jaar hebben zelfs iets paarsblauw in het blad. Het gaat zo snel nu, ook hier nog klein maar met deze stijgende temperaturen gaan ze binnenkort sneller groeien.
Heel veel plezier met al het zaaien en planten en opkweken!
Diana
Hoi Diana,
Wat mooi en handig je nieuwe grelinette. Heb je de kas in zo’n korte tijd zelf omgewoeld, of had je hulp?! Veel plezier er mee.
Goedemorgen Yvonne,
Ja, handig hè. Op 4 steken na zelf omgewoeld. En dat viel wel tegen, want ik verwachtte eigenlijk dat als mensen vragen of ze het ook eens mogen proberen, dat ze gelijk wel een wat groter stukje zouden woelen. Vandaar ook maar de halve kas gedaan, ik dacht, misschien iemand anders de andere helft van de kas. Kan trouwens nog steeds, ik laat het wel voor je liggen…… :-).
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Wat ziet de Grelinette er handig uit. Is deze alleen voor zandgrond of ook voor hele vaste kleigrond te gebruiken? Wij hebben hele vaste klei grond namelijk die bijna die niet breken is.
Groeten, Esp.
Hallo Esp,
Nee hoor, ook prima voor vette klei (wij hebben zelf vette kleigrond). Maar met alleen de grelinette heb je dan nog niets natuurlijk. Uiteindelijk blijft het altijd het belangrijkst om de grond te verbeteren, verluchtigen, meer humus in te brengen. Dus mest, compost, spitten of omwoelen zorgt vervolgens dat er meer lucht in de grond komt, en dat zorgt dan weer voor een beter bodemleven, en die gebruiken dan weer de mest en compost die je geeft. En zo komt er weer meer luchtigheid en wordt het gebruik van de grelinette makkelijker en woel je makkelijker om en wordt de bodem nog luchtiger en kan er nog meer bodemleven groeien en wordt er nog meer mest en compost opgenomen, etc., etc., een positieve vicieuze cirkel, waar de grelinette niet voor zorgt maar wel een radar in het geheel is.
groetjes,
Diana
Ter info, de grelinette bestaat reeds een aantal jaren in draagt de naam “woelriek” in onze mooie gedeelde nederlandse taal. Hier loopt het ook wel los met de tomatenplantjes in de polytunnel alleen is de grond hier niet bruikbaar wegens vervuiling uit de vorige eeuwen en moet hier alles in kuipen en potten die netjes op worteldoek staan om het oprukkend “on”kruid te minimaliseren. In de open lucht zijn er euro palet frames met aarde in gebruik als meterbakken. De chilis en paprikas komen einde deze maand in de tunnel en staan tot dan nog in mijn zelfbouw powerLED nursery kast tot de sterk genoeg zijn. De koriander heeft ook in deze kast gestaan en is reeds verplaatst nar de tunnel wegens weelderige groei.
Succes nog met de woelriek.
Ron
Hallo Ron,
Ja, als je googelt op woelriek of woelvorm zie je ook veel modellen. En ik zie ook wel de naam Guerilu, hoewel die een net weer iets andere vorm heeft.
Ik heb toevallig vandaag de koriander gezaaid, en nog veel meer. Het is wel bijna plotseling echt lente geworden, het tuinseizoen is nu echt losgebarsten.
groetjes en veel plezier met alle zaaisels en zaailingen!
Diana
Hoi Diana,
Ik lees met belangstelling je verhaal over de grelinette. Ik wist al wel van het bestaan maar kende niemand die er gebruik van maakte, dus ben blij te lezen dat jij er zo over te spreken bent.
Maar wat ik me afvraag, is of het gebruik van de grelinette te combineren valt met het onderwerken van mest en compost? Of val je dan toch terug op het aloude spitwerk?
Fijn hè, dat de lente nu echt begonnen is!
Groetjes,
Marjolein.
Hallo Marjolein,
Er wordt gezegd dat je compost en (oude) stalmest met de grelinette niet onderwerkt maar door de grond heen werkt. Als je op YouTube filmpjes bekijkt van de grelinette zie je dat. Maar dat is allemaal wel een lossere grond dan onze vette klei, moet ik eerlijk zeggen. maar omdat wij niet meer spitten hadden we al bedacht dat we voortaan met de grelinette de grond luchtiger maken, vervolgens mest en compost op de tuin gooien en dan alles afdekken met stro. En aan het einde van het jaar heeft het bodemleven zijn werk gedaan en is in alle lagen aanwezig. En als we dan de grelinette weer gebruiken worden de lagen gemengd en vervolgens weer mest en compost erop en afdekken. Of het zo ook gaat lukken durf ik niet te zeggen, zo denk en hoop ik dat het gaat :-).
groetjes,
Diana
Dat klinkt als een logische gedachtengang! Ik heb ook een grelinette besteld en denk en hoop met je mee dat het inderdaad zo werkt…
Bij ons op de volkstuin gaan we volgend jaar met een aantal mensen biologische, gedroogde mest bestellen. Dat is veel minder zwaar en volumineus, stinkt niet, en nog belangrijker: je kunt het gewoon op de grond verspreiden, in plaats van onderspitten.
In combinatie met de grelinette geef ik het een goede kans. Bodem blij, plantjes blij, rug blij 🙂
Groene groet,
Marjolein.
Hoi Diana,
Ik ben benieuwd hoe de grelinette je gaat bevallen. Ik heb er ook al veel over gelezen en er laatst één ‘in levende lijve’ bewondert bij een tuinbuurvrouw. Het lijkt me ideaal in combinatie met bodembedekking en op kleigrond zoals jullie dat ook hebben. Maarja, de prijs hè.
Wat leuk (en handig tegen de slakken) dat er een padje in jullie kas woont!
Ik ben zelf afgelopen week ook al vanalles aan het zaaien geweest en wacht nu heel (on)geduldig tot het opkomt:-). Sinds een tijdje houdt ik ook een blog bij, dus als jij of een van je lezers het leuk vindt om de avonturen van een beginnende mede-tuinier te lezen, kom gerust eens kijken! Het adres is [email protected].
Groetjes Berber
Hallo Berber,
Ja, ik ook. Ik ben er nu tevreden over maar heb natuurlijk nog heel veel te ‘greniletteren’ voor ik er een echt oordeel over kan vellen op mijn grond.
Misschien mag je hem een keertje een uurtje van je buurvrouw lenen om te ervaren of je zelf het (inderdaad forse) bedrag er voor uit wilt geven.
Leuk dat je ook een eigen weblog bijhoudt! De link die je geeft deed het niet, dus even gegoogeld en hier de nieuwe link: http://www.berbertuiniert.blogspot.nl/.
Veel succes en plezier in de tuin en met je weblog!
Diana
Hoi Diana,
Ik ben sinds kort de trotse bezitster van een boerderij met een flinke lap grond. In het huis moet nog veel gebeuren, maar nu zijn we vooral lekker buiten bezig.
Weet jij misschien een goed adres in het oosten (in de buurt van Arnhem of in de achterhoek) waar ik verschillende bessenstruiken aan zou kunnen schaffen?
groet,
Judith
Hallo Judith,
Gefeliciteerd!! Ik ken geen kwekerijen in de buurt van Arnhem, dat is voor ons letterlijk aan de andere kant van het land. Maar als je gewoon googelt op de naam van wat je zoekt plus de omgeving en dan vind je vanzelf adressen.
groetjes en succes met je nieuwe huis en tuin!
Diana
Mijn broer gaat altijd naar de batterij in Ochten, voor zijn fruitbomen en bessenstruiken.
Hallo Judith,
Je kan eens gaan kijken bij boomkwekerij en groencentrum De Batterijen in Ochten (in de Betuwe). Ze hebben daar veel soorten fruitbomen en struiken. Heb daar een paar jaar geleden een paar blauwe bes struiken gekocht.
Groetjes,
Cilia
Hallo Diana,
Hé lekker, weer na de winterstop te beginnen aan de moestuin en dus ook weer rondstruinen op jouw site naar allerlei weetjes … heerlijk, en DANK je wel, ik heb vandaag alweer meer geleerd over fijnere afstemming mbt moestuinbemesting! Ik ben een beetje laat dit jaar omdat mijn siertuin dit keer eerst aan de beurt is voor een grote renovatie.
Enne , over de Grelinette: ik heb vorig jaar een bio- dynamische moestuincursus gedaan op een bio-dyn. boerderij: daar hadden ze er ook één: “de docent” die al zijn leven lang met zijn handen en voeten in de grond werkt en staat, vond het dé uitkomst voor verantwoord spitten: er sneuvelen minder regenwormen en ander bodemleven, je kunt dieper omwoelen, en het is sneller en minder zwaar werk ….. hij bevestigt dus ook jouw bevindingen. Ik wist niet dat dat ding zo prijzig was.. Heb een fijn moestuin-voorjaar en hartelijke groet,
Ingrid K.
Hallo Ingrid,
Dankjewel voor je verhaal over de grelinette! Het zijn in ieder geval maar vijf (maar wel ruim een centimeter dikke) tanden en ze zijn 29 centimeter lang, ik kan me er zeker iets bij voorstellen dat ze niet veel ‘beestjes’ aanprikt of doorsnijdt zoals een riek, spitvork of spade.
Hij is inderdaad prijzig, euro 114,50 inclusief verzenden. Maar er zijn ook goedkopere modellen en webwinkels, ik zie ze ‘al’ vanaf euro 79 op internet. maar ik vond het een mooi cadeau en b3edacht dat als we de grelinette toch wilden ik dan het extra geld uit zou geven voor een grelinette van de Wiltfang (zoals ik ook een heel goede schrepel heb, me zo vaak geërgerd aan zo’n goedkoop ding dat het niet goed deed dat ik nu een goede heb en bedenk dat 3 keer een slechte/goedkope even duur was als in één keer een goede maar alleen over deze ene goede tevreden ben, en die gaat ook heel veel langer mee.
Ook jij een mooi tuinvoorjaar gewenst!
Diana
Dag, Diana
Als ik op google een tomatenras intoets, kom vanzelf al bij jou terecht.
Om de grond los te maken, heb ik destijds in Vlaanderen een tuinklauw gekocht.
Om de rug te sparen, is de hoogte verstelbaar, je draait heen en weer, zoals het stuur
van een auto en dat bevalt me prima. Misschien ook een mogelijkheid.
Groetjes Johan.
Hallo Johan,
:-), ik kan er ook niks aan doen. Maar als je eens een heel uitgebreide tomatendatabase wilt zien, kijk dan eens naar de database van Tatiana: http://t.tatianastomatobase.com:88/wiki/Category:Tomato_Variety_List
De tuinklauw ken ik wel, er is in het verleden veel reclame voor gemaakt. Op onze vette klei werkte de klauw niet goed, de grond te zwaar om te draaien, maar waarschijnlijk juist weer heel goed voor zandgrond.
groetjes,
Diana
Hallo Diana en mede tuinierders,
Een aantal reacties eerder ging het over geschikte tuin(pot)grond.
Graag wil ik hier even op reageren.
Vorig jaar ontdekte ik Terrafin, een kant en klaar product dat bestaat uit een samenstelling van diverse grondsoorten aangevuld met compost, turf en is zeer rijk aan voedingsstoffen.
Daarnaast is het niet zo prijzig, ongeveer 25 euro voor een kuub.
In het voorjaar woel ik de aarde (dikke klei, ik woon in Zeeland) in de moestuin om en verdeel er dan ongeveer een 10 cm dikke laag Terrafin overheen.
Dit heeft een veel fijnere structuur om in te zaaien dan de harde kluiten klei.
Of het ook geschikt is voor het opvullen van bloempotten durf ik niet te zeggen en heb ik (nog) geen ervaring mee.
Maar als grondverbeteraar of als ophoging van de vakken in de (moes)tuin vind ik het een zeer fijn product om mee te werken.
Voor meer info google op http://www.terrafin.nl
Aan allen een vruchtbaar tuinseizoen gewenst,
Dagmar (Middelburg)
Hallo Dagmar,
Dankjewel voor de tip!
Ik ken het zelf niet en zie dat ze verschillende producten verkopen, standaard grond, humusgrond, compost, etc..
Wij liggen zelf na 25 jaar compost en mest en grond sjouwen wel hoog genoeg (ik heb ondertussen lange armen van al die jaren kruien :-)), maar er zijn zeker mensen die heel blij zijn met je tip!
groetjes,
Diana
Hi Dagmar,
Wat een goeie tip, dank!!! Ook ik tuinier op zware kleigrond en sjouw me kapot aan zakken potgrond etc deze periode. Dus in 1x een hele kuub bestellen klinkt aantrekkelijker (ok, dan moet ik wel weer héél veel kruien )
Dag Diane en mede-enthousiastelingen,
Nee, ik reageer niet op je grenilette (al lijkt hij me superhandig! ). Maar wil Diane even bedanken voor de leuke site, de heldere uitleg en alle informatie die je deelt, maar ook die door ‘anderen’ gedeeld wordt. Sinds januari heb ik een volkstuintje en aangezien ik ‘groen’ ben in moestuinland zijn alle tips en trucs handig. Ik lees, raadpleeg en bedenk van alles naar aanleiding van de site. Nogmaals dank en voor iedereen: een mooie, vruchtbare zomer gewenst!
Hallo Yvonne,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Ik wens je een heel mooi eerste moestuinjaar toe, en natuurlijk een goede oogst!!
Diana
Hallo Diana,
Wat leuk om alle reacties door te lezen. Je leert steeds weer bij.
Geef jij je tomatenplanten nu al extra mest? Wat geef je. Ze staan er bij mij ongeveer net zo voor als bij jou…
Hallo Janneke,
Nee hoor, we hebben de tomaten pas eind maart verspeende dus de potgrond waar ze nu in in de potjes staan bevatten nog ruim voldoende voeding voor de komende weken. We gaan over een week of 2 tot 3 de eerste tomatenzaailingen in de grond uitplanten dus we hebben wel gisteren de grond in de kassen een organische meststof gegeven en in de grond geharkt.
groetjes,
Diana
We gaan ongeveer gelijk op, ik heb ook eind maart de plantjes verspeend en ben er net stokjes aan het bijplaatsen. morgen even elastiekjes halen en dan kunnen ze gesteund worden.
Jij gebruikt dus geen stalmest in de kas. Wij hebben dat dit jaar nog wel gedaan omdat we drie jaar geleden op arme weidegrond met de kas begonnen zijn.
Dag Diana,
Elke keer weer fijn dat je wat nieuws op je site zet. Ik kijk er elke dag wel minstens 2x op.
Ik wil dit jaar ook Tomaten op de tuin hebben. De kas is al vol en wil toch een paar tomaten buiten kweken. Hiervoor wil ik een simpele overkapping maken. Zodat ze geen water op hun koppie krijgen. Nou heb ik wel een leuk ontwerp gezien die ik na wil maken maar ik zit met een vraagje. Moet het dakje persee lichtdoorlatend zijn? Transparant? Of kan het ook met een grijze of groene golfplaat?
Licht krijgen ze wel van de zijkanten want die blijven open. Het gaat dus puur om de bovenkant.
Dan nog even zeggen dat wij ook al jaren een grelinette hebben! Echt ideaal! Op losse grond groeit het fantastisch en de verschillen waar je wel en niet grelinette is zeker zichtbaar bij de plantgroei!
Succes en geniet ervan !
Halo Aileen,
Uiteindelijk groeit een tomaat naar boven naar het licht, dus het licht dat daar vandaan komt lijkt mij zelf het belangrijkste licht. Maar bij gebrek daaraan is een goede plaatsing voor een afdak voor tomaten natuurlijk ook een optie. Let bij het plaatsen waar de zon opkomt en ondergaat en zet je afdakje zo dat zo lang mogelijk de zon schuin kan schijnen op de tomatenplanten. En ik zou dan zelf een kleur kiezen (als ik iets zou mogen kiezen :-)) die licht is en wellicht wat licht doorlaat (golfplaat heb je bijvoorbeeld ook in een iets licht doorlatend beige).
En leuk om je ervaring met de grelinette te horen, dankjewel! Wij gaan er vrijdag weer mee werken/spelen :-).
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Ik heb ook de grelinette besteld. Zat er vorig jaar al naar te kijken maar was het weer uit het oog verloren totdat ik je verhaal las. Wij hebben hier ook zware kleigrond in Westervoort en aangezien ik ook zo natuurlijk mogelijk wil tuinieren zal dit ook hier een uitkomst bieden.
Zojuist de groene zaaitrays binnen gekregen van het Vlaams Zaadhuis. En zijn inderdaad van stevige kwaliteit zoals iemand al eerder beschreef. Ga zo beginnen met de bietjes te zaaien.
Groetjes,
Cilia
Hallo Cilia,
Ik ben benieuwd wat je er van gaat vinden! Wij moeten er ook nog een beetje mee oefenen hoor. En het tuinieren is al volop begonnen, de meeste vakken zijn al met stro bedekt. En dus willen we vooral elk landje dat komende zomer en herfst leeg komt met de grelinette los woelen en dan voor de winter afdekken mest stro, we doen het nu een beetje verkeerd om, maar dat is nu even niet anders.
Veel plezier met het zaaien van de bietjes in je nieuwe zaaitray’s!
Diana
Kan je met de grelinette ook stalmest onderwerken of gebruik je korrels?
Hallo Janneke,
Als de grond los genoeg kun je er oude mest mee onderwerken. Maar ik denk dat onze grond er voor nu veel te vast voor is, mijn plan is om komende nazomer, wanneer er een veld leeg komt de grond met de grelinette om te woelen. Vervolgens de oude mest of compost erop en dan afdekken met stro. En dan laten rusten tot het voorjaar. En voeding geven doe ik sowieso altijd met een organische korrel (bijvoorbeeld bio moestuinmest van Pokon of groene Culterra of moestuinmest van DCM), want oude mest is heel goed voor de grond maar levert niet heel veel voedingsstoffen.
groetjes,
Diana
Hoi Diana!
Vorige week heb ik 3 aardbeiplantjes gekocht, 2x Pineberry en 1x Bubbleberry. Ze maken alleen nu al bloemen, is het verstandig om die bloemen weg te halen? Het zijn nog maar kleine plantjes.
Ik hoor het graag!
Groetjes, Cheryl
Hallo Cheryl,
Ik zou inderdaad de bloempjes eraf knippen, het is nu wel belangrijk dat zulke jonge plantjes eerst nog groeien en een gezond wortelgestel maken en voldoende blad voor ze vruchten kan gaan dragen.
groetjes,
Diana
Bedankt voor de reactie! Ik zal de bloemetjes eraf knippen.
Groetjes, Cheryl
Hallo Diana,
Denk er over om een propagator aan te schaffen. Vooral dus voor tomaten, paprika etc.
Jij hebt er ervaring mee. De prijzen varieren nogal .
Kun je me een goede tip geven. Ga er misschien nu nog mee aan de slag.
Dank alvast.
Hallo Anneke,
Ik heb een 64/50 met dimmer en zelf een thermometer erbij gekocht om wel te zorgen dat ik de temperatuur kan controleren en die niet te hoog wordt.
Ik gebruik de propagator alleen voor pepers, paprika’s en aubergines. En ik zaai er tropische planten in, of soorten waarvan ik weet dat ze een hoge temperatuur willen bij het kiemen. En ik week er in een glas water zaden in voor. Veel meer dus niet, maar omdat ik zoveel paprika’s en pepers zet is het voor mij de prijs van zo’n 75 euro meer dan waard. Ik zou hem echter niet kopen als ik maar 5 of 8 pepers en paprika’s zou zetten, geef ik eerlijk toe. Er valt ook nog wel wat te besparen, hier kost de propagator bijvoorbeeld euro 55,=: http://www.seedo.nl/propagator-6450-kweekbak-verwarmd-59x39x24cm-%C3%82%E2%82%AC5500-p-1217.html exclusief verzendkosten, en een dimmer kun je bij elke bouwmarkt en doe-het-zelf-zaak kopen. De thermometer heb ik zelf bij een online aquariumwinkel besteld voor iets van 9 euro. Ik had een thermotimer maar die ging na 2 jaar al kapot en het was ook een nodeloos ingewikkeld apparaat.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt!
Diana
Hoi Diana,
Heb je ook ervaring met het gebruiken van de Grelinette om groenbemester onder te werken op zware kleigrond?
Groeten,
Simon
Hallo Simon,
Nee, dat heb ik zelf nog niet geprobeerd. Ik had juist het idee (maar dat ga ik dit jaar dus voor het eerst proberen) om groenbemester te zaaien en te laten groeien, dan het blad af te knippen en te laten liggen, daar verse mest op (zodat de planten en het blad ook afsterven/composteren) en vervolgens een laagje compost erop. En dat wil ik dan in maart/april met de grelinette omwoelen. Of dat ook lukt en hoe het er dan uit gaan zien weet ik dus ook nog niet. Ik hoop van harte dat dat de juiste/beste volgorde is maar ik ben zelf ook heel benieuwd.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Ik ben benieuwd naar het resultaat, ik wilde het ook op dezelfde manier aanpakken, maar had het ook nooit eerder gedaan. We gaan het zien.
Hallo Diana,
Dit bericht is al even geleden, ik ben wel benieuwd of je deze woelvork nog hebt, nog tevreden bent? Je tuiniert toch op kleigrond? Ik ook en ben ook op zoek naar een model.
Hallo Peter,
Ja, ik heb de woelvork nog steeds. Ik gebruik die wel steeds minder vaak, omdat ik steeds meer verhoogde bakken heb, mulch, en vooral omdat de grond steeds losser en ruller wordt waardoor er helemaal geen bewerking meer nodig is. Maar op stukken war ik bijvoorbeeld komende herfst de frambozen weg ga halen en waar het echt nog behoorlijk vette klei is ga ik de woelvork zeker weer gebruiken.
Over de woelvork zelf kan ik maar 1 ding zeggen: ze gaat mij overleven 🙂
Zonder grap: ze is bijzonder zwaar en stevig, roest niet en kan dus ook echt tientallen jaren meegaan. Een klein nadeeltje daarvan is dat ze best zwaar is, je kunt de woelvork echt niet aan een spijkertje ophangen (ze staat hier op de vorken in een schuurtje op de tuin).
groetjes,
Diana