Een tuindagboek vol links
Heel veel te melden maar eigenlijk geen tijd. En dat komt omdat we het zo druk hebben, van zaaien en verspenen tot planten en poten. De gele uien zijn eindelijk gepoot, de rode moeten nog, maar dat doe ik altijd pas in april, dus dat is in ieder geval op tijd :-).
De vroege en middelvroege aardappelen zijn gepoot, alleen de bijzondere paars- en roze-vlezige en gevlekte aardappelrassen die ik kocht bij Leven van het Land moeten nog gepoot worden, dat staat voor zaterdag op het programma.
En dat was dan gelijk link nummer 1 (elke link in dit tuindagboek opent zich overigens in een nieuw venster). Tussendoor natuurlijk wel al wat (vrolijke) foto’s (vind ik dan).
Eerst even een foto:
De stoofpeer Gieser Wildeman in knop. Niet op de foto te zien maar er zijn heel veel knoppen in deze kleine boom te zien, dat wordt weer stoofpeertjes in rode wijn inmaken in oktober :-).
Volgende link is voor het tijdschrift Groei en Bloei. Zij hebben me gevraagd of ik voor elk Albert Heijn-moestuintje (en dat zijn er 20) een kort stukje wil schrijven met wat teelttips voor mensen en kinderen die de AH-moestuintjes willen zaaien en maar nog niet heel ervaren zijn. De andijvie, radijsjes en doperwten zijn al hier te vinden, met mijn eigen foto’s, dat vind ik zelf wel heel bijzonder, op zo’n grote website te zien staan ‘tekst en foto’s Diana Stek :-).
Afijn, hier vind je de stukjes: Groei & Bloei AH-moestuintjestips en via deze weg: Basilicum
Volgende foto:
Niet heel veel maar er zijn een stuk of 10 van deze trosjes knoppen in de appel ‘Dijkmans Zoet’. Appels zijn altijd duidelijk roziger in knop dan peren. En dit wordt mijn eerste oogst stoofappeltjes. Deze appeltjes zijn niet lekker om zo te eten maar hebben de eigenschap om heel zoet en droog te zijn zodat je ze kunt stoven en ze niet tot moes koken, dus voor ouderwetse gerechten als gestoofde appeltjes, tuttifrutti, maar ook voor de inmaak en om te drogen. Ik ben er zelf erg benieuwd naar!
Nog een link: ik heb ondertussen ook weer een stukje op de website van Pokon geschreven, en daar laat ik zien hoe het nu met de pepers en paprika’s gaat (groot geworden!), hoe druk en vol het in de kassen is met zaaisels en zaailingen, en wat ik nog moet/kan/wil zaaien. De directe link: Overal zaailingen.
Dan weer een foto (dat breekt toch ook een beetje het verhaal):
Na een beurtjaar in 2015 is de pruim Reine Victoria weer helemaal terug en in knop, de eerste bloempjes gaan al open. De Avalon heeft dit jaar een beurtjaar. Het zou leuk zijn als ze ombeurten een beurtjaar hebben, want dan hebben we dus elk jaar pruimen :-).
Nog een link: ik mag van Pokon 2 x 2 kaarten weggeven voor de Tuin- en Lifestyle Beurs van 14 tot en met 17 april in de Ahoyhal in Rotterdam. Pokon staat daar zelf ook, in hal 1, stand 58. Ik kan zelf niet maar ik mag dus 2 keer 2 kaarten weggeven aan wie ik wil. Nou heb ik zoiets nog nooit gedaan, ik kan moeilijk mensen die er interesse in hebben een cijfer onder de tien laten noemen :-). Maar ik heb bedacht dat, mocht je er interesse in hebben, je dan op dit tuindagboek kunt reageren met het woord Verloting. Sluiting is op zondagavond 10 april 23.00 uur. En dan spreek ik met vriendin Yvonne af dat zij 2 getallen noemt, en dat die 2 berichtjes waarvan ik de melding van de post krijg dan de 2 kaartjes p.p. krijgen. En zo is het eerlijk volgens mij.
Edit: ik heb zojuist de namen van alle mensen die mee doen (en dat zijn er 24) in willekeurige volgorde op een papier geschreven en Yvonne heeft via de app 2 willekeurige nummers genoemd. En die corresponderen vervolgens met de nummers voor de namen van Jan Dijkgraaf en Inge de Baat. Gefeliciteerd!! Ik ga jullie zo even mailen. Iedereen hartelijk dank voor het mee doen!
Nog een link? Ja nog een link. Ik heb een paar weken geleden gewoon op deze eigen website een pagina geschreven over de teelt van aardperen, die kun je hier vinden: Aardpeer.
En dan nog een link, ik heb in de afgelopen weken de groentezaaikalender eens helemaal nagekeken en aangepast. Via deze weg kun je de vernieuwde groentezaaikalender vinden, met ruim 70 soorten groenten, van aardappelen tot zuring, in een schema, wat wanneer en waar gezaaid kan worden en wat de plantafstand is, te downloaden in een excel- en pdf-versie: Groentezaaikalender
Ook een vrolijke foto vind ik zelf, het gaat goed met de knofloken, prima de winter doorgekomen en nu al weer goed aan de groei, zelfs de olifantenknoflook die toch altijd minder winterhard lijkt en sneller schimmelt en dan niet meer op komt.
Laatste link en melding: aan het einde van de komende week sluit ik de zadenlijst. Ik wil iedereen die zaden heeft besteld heel hartelijk danken!! En ik hoop dat de zaden goed kiemen en een goede opbrengst gaan geven of goed gaan bloeien! Voor wie nog wat beschrijvingen wil kopiëren, doe dat dus deze week nog. Aan het einde van de week haal ik de zadenlijst helemaal van de website om hopelijk over een paar weken alweer te gaan beginnen met de eerste beschrijvingen voor een nieuwe zadenlijst. De link: Zadenlijst. Soorten die je niet meer in de lijst kunt vinden kun je altijd nog terugvinden via de databases van tomaten, pepers, eenjarigen, etc.: Databases
Zo, tot zover dit tuindagboek. Ik vrees dat ik het vanaf nu wel zo druk ga krijgen dat ik niet meer elke dag vragen kan beantwoorden, ik probeer 1 of 2 keer per week zoveel mogelijk te beantwoorden maar ik hoop dat mensen ook antwoord op elkaar kunnen geven, alsjeblieft niet teleurgesteld zijn als het me niet lukt om te beantwoorden, tijd tekort in deze maanden. Uiteraard blijf ik wel elke week een tuindagboek schrijven, ik hoop met veel foto’s van de tuin, groenten, bloemen, oogst en noem maar op.
Tot slot nog een foto:
Ons avondeten voor vandaag. Zo te zien hebben de slakken er ook al een maaltijd aan gehad.
Verloting. Beste Diana, jammer dat je niet kunt, maar het lijkt mij heel gezellig om met mijn vriendin te gaan. Tussen de drukte van het tuinseizoen door! Lieve tuingroetjes Ingrid.
Hoi Diana,
Herkenbaar allemaal! 🙂 Ook hier een volle kas en nog vollere vensterbanken. Ik loop me kleurenblind achter al het grut aan maar geniet met volle teugen. Alles wat ik bij je gekocht heb is tot nu toe opgekomen. Ik ben zeer benieuwd naar het eindresultaat.
Werkze en fijn weekend!
Groetjes, Marlies
Hallo Marlies,
Goed om te horen dat de zaden goed zijn gekiemd!
Ja, het voorjaar is heel druk maar daarom ook zo verwachtingsvol en leuk :-).
Veel plezier met de verzorging van alle zaaisels en zaailingen!
Diana
Hi Diana,
We kunnen spijtig genoeg niet meedoen aan de verloting, het is wat ver rijden mochten we winnen.
Wederom een leuk geschrijf en heel leuke foto’s. Je knoflook ziet er prima uit. Bij ons staan ze er ook mooi bij, bijna iedere dag halen we er een paar uit de grond en gebruiken ze als “verse knoflook” of zoals sommige Fransen zeggen “Ailette”.
Liz & Co
Hallo Liz & Co,
Verse knoflook is wel echt enorm lekker. Ik gebruik het niet zo vaak, vind het ook stiekem ook wel weer zonde om zulke onvolwassen lookjes te gebruiken zonder bolletje. Misschien moet ik er voortaan gewoon wat meer zetten en dan altijd een deel voor de verse oogst houden :-). Knoflook kopen doen wij in ieder geval echt bijna nooit, alleen als we meer eten dan we hebben gezet.
groetjes,
Diana
Verloting!!!!!!!
Hi Diana,
Ook ik heb weer genoten van dit tuindagboek! Erg blij met de herziene zaaikalender en je stukjes op Groei over de AH moestuintjes zijn leuk geschreven! Jouw pepers aan paprika’s staan er mooi bij, je hebt ze goed verwend 😉
Groetjes,
Zuhal
Hallo Zuhal,
Jouw pepers en paprika’s staan er ook goed bij!
Misschien wordt het al wel tijd om ze eens uit te gaan planten :-).
groetjes,
Diana
Verloting!
We zijn druk bezig met de inrichting van onze tuin, dus die beurs zou goed van pas komen 🙂
Nog even een vraag nav je pagina over aardperen: ik heb zelf al jaren aardperen die ik in een kuip kweek. Maar mijn knollen zijn wel degelijk anders van vorm en kleur dan die je in de winkel ziet liggen. Mijne zijn een stuk ‘kronkeliger’ en veel lichter; ongeveer dezelfde kleur als aardappels. Is dit dan een andere kweekvorm oid?
Leuk tuindagboek weer, ik lees het iedere keer met plezier en haal er veel inspiratie uit!
Groet,
Alexandra
Hallo Alexandra,
Ja, dat is me ook wel opgevallen. Wat het verschil is durf ik niet te zeggen, maar onze aardperen zijn ook meer langwerpig en gekronkeld dan supermarktaardperen. Misschien dat iemand anders weet wat het verschil is tussen de 2 vormen, voor zover ik weet zijn er geen andere species maar ik weet het ook niet helemaal zeker.
groetjes,
Diana
…misschien even bij Vreeken’s zaden kijken, die heeft flink wat soorten in de catalogus en wellicht is de jouwe daarbij!
Groet,
Janneke
….ik bedoelde de aardperen :-))
J.P.
Hallo Janneke,
Dankjewel voor het meedenken! En voor de tip! Ik wist niet dat er nog een aantal Cultivars bestaan die wat van vorm van grootte verschillen, en ik zag zelfs een rode aardpeer. Voor zover ik las en begreep zijn de smaakeigenschappen allemaal hetzelfde. Dankjewel!! Ik zal het ook gelijk even op de pagina van de aardpeer schrijven.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Altijd leuk om jouw dagboeken te lezen! Voor mij ook altijd een leidraad voor het zaaien, verspenen en verplaatsen van mijn baby’s.
Ik heb ook een tomaat staan van zaden van jou (als het goed is) die jij niet meer op je lijst had staan, namelijk de golden surprise… Deze heb ik via het moestuinforum gekregen. Ik ben heel benieuwd hoe de tomaten gaan smaken.
Groet,
Cindy
Hallo Cindy,
Ik heb nog nooit de tomaat Golden Surprise geteeld, wel de Golden Sunrise, http://tatianastomatobase.com/wiki/Golden_Sunrise, maar dat is zo lang geleden dat ik er niet eens foto’s van heb en ze ook niet in mijn database staat (en met lang heb ik het dan wel over minimaal 8 of 10 jaar geleden). Misschien toch van iemand anders dan……
Maar ik hoop dat ze lekker is!!
groetjes,
Diana
Verloting…… (leuk dagje uit. Druk met de tuin bezig dus misschien steken we nog wat op (
Verloting…… leuk !!!!!!!
Marike van Slee
Verloting 🙂
groetjes,
Ronald
Lijkt me leuk zo’n “VERLOTING”.
Ries van Maanen
Lijkt me leuk om samen met mijn vrouw te gaan.
Verloting
Wauw, de pepers enzo zien er al goed uit zeg! Op het eerste gezicht lijken ze net zo groot als van mij, maar de mijne nog zonder knopjes. Wederom ook weer een leuk stukje op de pokon website!
Groetjes
Verloting!
(Leuk om te zien hoe jouw ster rijst aan het firmament der schrijfsels. Ben echt trots op je!)
Verloting. We zijn nieuwe moestuinierders, dus lijkt ons wel wat.
Verloting. Ik heb nog nooit iets gewonnen, maar wie niet waagt, wie niet wint.
Verloting! En dank voor weer een heerlijk stukje 🙂
Verloting! Top dagje uit lijkt mij
Verloting!
Hoi Diana,
Nog een vraagje, het is tijd om mijn pepers en paprika’ te verpotten.
Zet jij de paprika’ s ook met zijn 3en in een pot? Of per plant een pot?
Groetjes Wilma
Ps. Ik hou je op de hoogte hoe de aardappeltoren zich ontwikkelt!
Hi Wilma,
Ook de paprika’s gaan per 3 op z’n Diana’s
Net als de aubergines overigens.
Groet
Zuhal
Dank voor je antwoord! Ga ik gelijk doen!
Hoi Wilma,
In dit tuindagboek uit 2013 kan je meer lezen over pepers/paprika’s per 3: https://www.mooiemoestuin.nl/pepers-per-3/
Zoals je daar ziet zet Diana haar pepers en paprika’s ook met 3 in een pot. In het geval van de Masquerade die genoemd wordt staan er zelfs 5 in een (grote) pot.
Groetjes,
Ruben
Verloting!
Wat jammer dat je zelf niet naar de beurs kunt gaan.
Maar wij boffen met zo’n verloting!
Dank voor de nieuwe groentenzaaikalender…de oude zit nog in mijn tuinmap.
Binnenkort zal ik ze omwisselen.
Wat een schat aan info in de zaailijst!
Verloting
Hoi Diana,
Ik lees al een tijdje op je blog en vind het leuk om op die manier meer te leren. Dit is ons 2e moestuinjaar en hopelijk zitten we in een stijgende lijn om lekker van onze eigen groenten en fruit te kunnen genieten!
verloting.
Oh wat leuk!
Verloting!!
Verloting…
Ik heb perongeluk op de verkeerde regel gedrukt, en nu ben ik afgemeld.Dat wil ik niet!!! Groet Willemke Steinbuch. Geniet ontzettend van jou nieuwsbrieven Diana.
Hallo Willemke,
Ik heb je opnieuw de bevestigingsmail gestuurd. Ik denk dat het zo lukt om je opnieuw aan te melden.
groetjes, Diana
Verloting, leuke actie
Hallo Diana, ik kan helaas niet meeloten want ik woon ver weg. Hoop dat de gelukkigen een hele fijn tijd hebben! Ik heb mijn schroom overwonnen om te schrijven via het internet. Ik geniet van je site, al jaren, en ik vindt dat je leuke lezers hebt! En nu mag de wijde wereld het weten. Ik schrijf je, Diana, omdat ik een vraagje heb over peultjes. Vorig jaar heb ik echt de slechtste oogst gehad in mijn leven, dankzij de familie muis ondergronds en in de polytunnel, de families kraai, ekster en duif. Ik had vorig jaar de peultjes in de volle grond gezaaid en er is niet één opgekomen omdat de familie muis alle peultjeszaden hebben opgegeten. Ook de aardappels waren geen probleem voor ze. Omdat ik volgens de geldende moestuinmores mijn aardappels op rijtjes plant trokken de muizen recht vooruit en proefden van werkelijk elke aardappel! Nu heb ik besloten om de peultjes in huis in een bakje uit te zaaien en in de polytunnel in kleine potjes uit te planten. Zogezegd zogedaan. Echter, terwijl ik zo bezig was zag ik dat de planterwt van de peultjes nog aan de zaailing zit terwijl wat lager de worteltjes zich flink aan het ontwikkelen zijn. Toen bekroop mij een angstige gedachte nl. stel dat ik de peulenplantjes in de volle grond zet en de muisjes komen eraan en doen hap naar de zaaierwt! Dan bijten ze de zaailing op een dusdanige plek dat wortels van de plant gescheiden raken en dat ze dus doodgaan. Die gedachte is al genoeg om mij een rusteloze nacht te bezorgen dus ik schrijf naar jou om te weten hoe het zaaierwtje zich nu verder in de tijd gaat ontwikkelen? Verdwijnt ie? Schrompelt ie weg en zoja hoe lang duurt dat? Kan ik het zaaierwtje zelf van de zaailing afhalen en wat is het gevolg? Moet ik gewoon af en toe een zaailing uit het potje tillen en kijken of de erwt verdwenen is? Ik heb al meer dan een jaar zo’n zin in eigen gekweekte peultjes dat ik echt heel boos ben op de familie muis! Hoop vurig op een verlossend antwoord. Dag lieve Diana met je mooie moestuin. Ook de groeten aan de wind onder je vleugels; Ruud. PS Mijn zus en mijn nicht zijn ijverig en voorbeeldig te werk gegaan in Suriname met jouw (peper)zaden. Ik zag laatst een fotootje van wat peperzaailingen. Hele mooie stevige plantjes met mooi donkergroen blad.
Hallo Sireen,
Het erwtje dat nog aan de wortels van je zaailingen vast zit zal moeten verteren maar dat kan wel even duren. Ik plant de zaailingen altijd pas uit als de worteltjes onderuit het potje of de tray komen en dan zijn de zaailingen zo sterk dat muizen hier in ieder geval niet meer naar de zaailingen omkijken. Wel de duiven en dus dekken we de zaailingen na het uitplanten altijd nog af met een net. En mocht je toch bang zijn dat de muizen aan de worteltjes knagen plant ze dan gewoon wat dieper, de kans dat muizen dan nog zover onder de grond gaan knagen is echt heel klein.
Ik hoop dat het zo gaat lukken! En ik hoop dat je dit jaar een betere opbrengst krijgt van de planten!
En leuk om te horen dat zelfs in ver Suriname de zaden mooie plantjes worden!!
Ik hoop dat het goed gaat met de gezondheid van je zus en nicht!!
groetjes,
Diana
Hallo Diana, dank voor je antwoord. Ik ga de peultjes zo lang mogelijk in potten in de polytunnel houden en af en toe loeren of de planterwt op is. Dan ga ik ze zo diep mogelijk buiten planten met voor de zekerheid wat ijzeren pinnen ertussendoor in de grond geprikt. En zeer zeker ga ik ze met netten beschermen. Wat op dit moment in ieder geval helpt is dat er een (hele mooie zwarte) kat regelmatig zijn ronde doet in mijn polytunnel omdat ik de deur sinds deze winter altijd open laat staan. Ik heb een doos met stro voor hem neergezet op een tafel en aan het gezellige kuiltje erin te zien slaapt hij vaak in de kas. Ik heb inderdaad totaal geen last van muizen gehad in de kas. Verder is er een andere kat die nu in de weilanden jaagt op muizen bij ons en volgens mij gaat hij dit jaar in de moestuin helpen tegen de muizen. Trouwens ik moet ook netten gebruiken voor de plantuitjes want de eksters pikken ze uit de grond en gooien ze verderop neer. Ik heb tot 7 keer moeten zoeken en herplanten dus ben het zat. Het is natuurlijk heel romantisch zo op het platteland in Frankrijk met heel veel ruimte. Maar dat geeft ook heel veel dierenvriendjes waarmee we vaker goedschiks, gelukkig, dan kwaadschiks mee moeten samenleven. En we willen geen enkel gif gebruiken want we krijgen zelfs de ooievaars te gast op ons land. …… en die lusten dit jaar hopelijk véééél muisjes. Groeten. PS De peperplantjes zijn nu al 15 tot 20 centimeter hoog en in de volle grond in SME.
Hallo Sireen,
Het klinkt alsof je de teelt van de erwten goed dichtgetimmerd tegen muizen hebt :-).
Misschien ook handig; leg op het stro als slaapplaats voor de poes een handdoek o.i.d., en schraap na een paar dagen de kattenharen eraf en leg die tussen je zaaisels; muizen ruiken kattenharen op afstand en ook dat helpt wellicht weer.
Zo is het in Frankrijk, maar zo is het hier ook hoor, ook hier worden plantuitjes uit de grond getrokken (maar dan door eenden), moeten we alle zaaisels met zetmeelrijke zaden beschermen, met gaas of vliesdoek of perspexplaatjes. moeten we kolen beschermen tegen de duiven, aardbeien tegen de merels, etc., etc.. We leren er mee leven, en ik zou ze ook niet willen missen, dat heel zeker niet.
groetjes,
Diana
‘Verloting’. Ik ben erg nieuwsgierig naar de Tuinbeurs in Ahoy. Fijn deze mogelijkheid!
Ondanks onze voorbereidingen lopen wij hier erg achter met zaaien. Onderschatting denk ik.
Groetjes en succes, Angelique
Leuke post, en wat ben ik jaloers op je appelboom. Stoofappels zie ik hier in Limousin niet veel, en ik had een prachtige loot aan mijn appelboom waar ik een stoofappel aan zou enten. Maar toen een buurman vriendelijk mijn boom kwam snoeien knipte hij de loot zonder pardon weg, terwijl ik hem in mijn beste Frans mijn ent-plannen had uitgelegd. Toch maar weer op les…???
Hallo Gerda,
Ja, ik ben er ook erg blij mee, je ziet ze hier in Nederland trouwens ook niet vaak hoor, frisse, knapperige dessertappels is toch ook wat je in Nederland vooral ziet.
Buurmannen…. wat ik altijd als laatste redmiddel gebruik tegen mannen die iets willen snoeien, wieden of hakken dat ik wil behouden; rode linten. Alles met rode linten is hier verboden toegang voor wie dan ook :-).
Ik hoop dat er dit jaar weer een mooie en gezonde loot gaat groeien die je voor het enten kunt gebruiken (rood lintje niet vergeten)!
Diana
Hallo Diana,
Leuk verloting ik doe mee. Leuke site heb je met ontzettende goede informatie
Verloting. Wat een ontzettend leuke actie. Wist trouwens niet eens van het bestaan af. Dank je daar voor. Ik doe op de valreep nog even mee.
‘doe ook een gokje verloting
Gr Martin
Hallo Diana
Allereerst mijn complimenten,je website is prachtig en erg informatief.
Wij zijn in 2013 geëmigreerd naar Hongarije,groot huis,en een nog groter
stuk grond.Er stonden verschillende fruitbomen,en notenbomen op het
terrein,en de rest was begroeit met gras.
Ik wilde al jaren zelf proberen wat groentjes te kweken,en nu had ik de kans.
Eerst zoeken op internet,en jouw site was snel gevonden.Heb er al veel
plezier van gehad.Ik had uit Nederland nog wat zaden meegenomen,maar
wat een armzalige kwaliteit was me dat,gelukkig tuiniert iedere Hongaar
op het “platteland”en er is genoeg te koop hier.Wel de plaatselijke groentjes.
Witlof en tuinbonen(vinden wij toevallig heel erg lekker)heb ik hier nog niet
gezien.Dat is jammer,maar och,daar voor in de plaats genoeg ander lekkers.
Nu heb ik wel een vraag…vorig jaar okra gezaaid,prachtig opgekomen,en
een mega oogst,erg lekker en mooie bloemen.Ik had wat doorgeschoten okra’s
bewaard,om dit jaar te zaaien.Ik doe precies hetzelfde als de eerste keer,maar
de zaden willen maar niet ontkiemen.Wat doe ik verkeerd?Heb het zaad geweekt
en in een zaaibakje gelegt,heb het droog in een zaaibakje gelegt,en uit pure wanhoop
heb ik nu ook zaden gewoon in de volle grond gezaaid.Ik hoop dat je een tip hebt voor
me.Alles groeit en bloeit hier geweldig,dus waarschijnlijk is het mijn onkunde!
Ondertussen lees ik lekker verder op je site(ps je recepten zijn grandioos)
groetjes Anita
Hallo Anita,
Klinkt allemaal heel spannend een bijzonder. Ik hoop dat jullie in Hongarije een mooi leven opbouwen! En lang leve internet, heel veel zaadhandels versturen hun zaden ook gewoon naar andere landen, dus zo kun je misschien toch ook nog gewoon aan tuinbonen en witlof komen.
Over je okra: het ius voor mij heel lastig om te bedenken waarom je zelfgeoogste okra-zaden niet willen kiemen, het kan te maken hebben met de kwaliteit van de zaden (waren ze wel volgroeid en rijp en droog genoeg?), of met de bewaring (goed gedroogd, niet in het licht, te warm, er mag helemaal geen vocht meer zijn, etc.). Wellicht kun je in die hoek bedenken wat er met je zelfgeoogste okrazaden mis zou kunnen zijn.
groetjes,
Diana
Hallo Diana , ik wil ook wel mee loten, erg leuk!
Ooo, jammer, ik ben te laat.
Maar wel een leuke beurs denk ik, dus ik ga er toch maar heen.
Groetjes, Inge.
Hallo Diana,
Mijn rabarber is ca. 40 cm hoog en gaat bloeien. Gewoon laten gaan of moet ik dit wegsnijden?
Hallo Diana,
Ik heb het antwoord net op je website gevonden. Dus bespaar je de moeite van antwoorden. Ik zal ze wegsnijden en proeven.
Groet,
Rosalie
Dag Diana,
Leuk die verloting! Zelf moet ik dan werken, dus ik doe niet mee.
Op dit moment groeien de ‘Solanum Spontaneum’ de Ikea Socker kasjes uit. Ik wil ze graag naar buiten doen, in een simpele tomatenkas (groen doek). Dan hebben ze meer ruimte en is er op de vensterbank plaats voor andere zonaanbidders. Zou dit al kunnen?
Groetjes Kristel
Hallo Kristel,
Goed om te horen dat de Solanum spontaneum goed is gekiemd en de zaailingen het goed doen! Of ze al naar buiten kunnen hangt van meerdere factoren af. Ik zie in de weerberichten voor de komende 2 weken geen nachtvorst maar dat zegt niet alles, het kan nog een maand lang best koud worden in de nacht. Je zult het vooral dus zelf moeten beslissen en de risico’s afwegen. En als je het risico wilt nemen kun je beste wel ook zorgen dat de zaailingen zijn afgehard, ze overbrengen van een warme huiskamer naar een toch nog steeds behoorlijk koude buitenlucht is wel een grote schok voor ze. Je schrijft over ‘groen doek’, ik neem aan dat de zaailingen daarmee niet onder glas komen te staan, en dat is toch iets anders (onder glas kan het overdag opwarmen en die warmte ‘s nachts weer gebruiken/afstaan). Misschien heb je een tussenstation voor ze, in het volle licht op een onverwarmde slaapkamer, zolder, schuur of wat dan ook. En anders in ieder geval heel goed naar de weerberichten kijken (en daar is ook niets mis mee, dat moet ik ook elke dag :-)).
groetjes en succes met de zaailingen!
Diana
Dag Diana,
Hartelijk dank voor je snelle reactie!
Ik denk dat ik ga improviseren op de vensterbank van de logeerkamer. Daar had ik niet eerder aan gedacht, omdat we boven inzet horgordijnen hebben die ook een deel van het licht wegnemen. Maar zo’n gordijn kan ik er makkelijk uit nemen.
Groetjes Kristel
Hoi Diana,
Toch weer een paar zonnige dagen gehad. Nu maar hopen dat er de komende dagen niet al te veel regen valt. Het is nog best nat op de tuin. Van de week de doperwtjes in de tuin geplant, net erover ter bescherming tegen de vogels. Alle aardappelen zitten erin. Binnenkort de stokken klaarzetten voor de stokbonen. Duurt niet zo heel lang meer, en dan kunnen we daarmee ook aan de slag. Heb jij ze al voorgezaaid in bakken? Ik twijfel nog of ik ze ter plaatse zaak, of toch in bakken. Wel wat muizen op de tuin zagen we dit weekend…
Wanneer zet jij de zaailingen van de krootjes in de tuin? Ze zijn bij mij nog niet zo heel groot. Sommigen hebben net hun 3e en 4e blaadje.
Groetjes Margriet
Hallo Margriet,
Ik heb nog geen stokbonen voorgezaaid hoor, ik ga dat over een week of 2 doen, begin mei. Dan zijn de zaden half mei gekiemd en kunnen de zaailingen rond de 3e tot 4e week van mei worden uitgeplant, en dat is hier een mooi moment. Maar de stokken gaan al wel naar buiten, maar dan vooral omdat we te weinig ruimte in de kas hebben en we de tomaten daar al naartoe brengen (nog niet uitplanten maar wel binnen 2 weken).
groetjes,
Diana
Hallo Diana
bedankt voor je antwoord,jij bent sneller met antwoorden dan ik.
Druk,druk, druk in de tuin,hier blijkt alles sneller te gaan dan in
Hollandia.Wortels,patison,courgette,doperwten en spinazie zijn al
vollop aan t opkomen,en dus het onkruid ook….pfffffff,mijn rug(grijns)
Maar over de okra’s,zoals ik al vermoedde,ligt het ws gewoon aan mij.
Ik had ze vorig jaar na de oogst in de zon gedroogt,en daarna in de stal
gelegt,de peulen zien er goed droog uit.Ik ga toch maar eens op een
link van jou kijken naar een zaadhandel.
Wat leuk om al die reacties hier te lezen,en natuurlijk de antwoorden.
Gouden site,dank daar voor.
Groetjes anita
Hallo Anita,
Misschien warmt de grond in Hongarije sneller op dan hier, grondtemperatuur is voor groenten (en onkruid :-)) natuurlijk belangrijker dan luchttemperatuur. Maar ook hier begint het onkruid te groeien hoor, de heermoesstengels schieten als paddenstoelen uit de grond.
Voor de oogst van zaden moet je planten en vruchten echt zo lang mogelijk laten hangen voor het doorrijpen, ‘eetrijp’ en dan drogen is voor heel veel soorten niet voldoende maar gewoon laten hangen tot de peulen helemaal dor en droog worden en dan pas oogsten en nadrogen.
groetjes,
Diana
hallo Diana
Ik heb trouwens nog een andere vraag.Mijn tuin is werkelijk overal begroeit
met hondsdraf,moelijk uit te roeien,en een echte woekeraar.
Meestal probeer ik te wieden voor de bloei,maar het wortelstelsel is niet
zichtbaar en het komt op waar je het niet verwacht.Maar nu dus de vraag,terwijl
ik het uitrek,met bossen,ruikt het zo lekker,dat ik me afvraag,is het ook eetbaar?
Misschien als keukenkruid.Ik heb ernaar gezocht,maar de antwoorden varieren
van wel tot giftig niet doen.Aangezien jouw recepten ook zo lekker zijn,neem
ik aan dat jouw antwoord betrouwbaar is.
Groetjes Anita
Hallo Anita,
Nee, ik vrees dat ik je niet kan helpen in dit geval, ik heb geen verstand van Hondsdraf (en zeker geen opleiding in/kennis van giftige planten, daar waag ik me niet met al die honderdduizenden planten die er bestaan. De Latijnse naam is Glechoma hederacea, misschien kun je via die Latijnse naam meer informatie over het gebruik ervan in keuken of in de homeopathie vinden.
groetjes,
Diana
Hallo Diana
Grappig,op de latijnse naam,komt er meer informatie uit.
Dankje voor de info.En nu twijfel ik dan toch weer,goed voor
bijen etc.Dan mag het blijven staan,met uitzondering van
de moestuin.Dan heeft iedereen er wat aan:)
Verders gaat alles hier lekker zijn gangetje.
heb al meerdere eierdopjes gevonden in de tuin,dus ben ik
er zeker van dat de tuinwieterkes gezinsuitbreiding hebben.
Alles bloeit en groeit,en het zware werk is gedaan,nu kwestie
van goed bijhouden.
veel tuinplezier allemaal.
Groetjes anita
Dag Diana,
Al de tomaten zaden die ik bij je gekocht heb zijn opgekomen. Ze staan nu boven in het licht, iets kouder zodat ze niet te dun en lang worden. Ik vind het hier nog te koud (in het midden van het land) om ze in de kas te zetten. Volgende week wordt het warmer en mogen ze verhuizen. Ik heb te veel gezaaid, zodat ik medetuinders ook blij kan maken.
Dan nog een vraag. Ik heb pronkboonmix bij je gekocht. Firestorm en Snowstorm. Ongetwijfeld stond er informatie op je zadenlijst, maar die heb je terecht gesloten en ik heb niets genoteerd. Zijn het stok of stambonen? (van ieder 4). Wanneer het stokbonen zijn kan ik ze per 4 rond de stok leggen? En zou jij deze voorzaaien of kan ik ze rechtstreeks in de volle grond leggen. Ik heb dat wel met de peultjes en ook met de tuinbonen gedaan, ze doen het, ondanks het koude weer, heel goed.
Alvast hartelijk dank voor je antwoord! Ik heb mij ook voor je nieuwsbrief aangemeld, ik leer heel veel van je website, maar vergeet soms te kijken, en zo wordt ik steeds aan jouw berichten herinnerd!
Met hartelijke groet,
Janneke
Hallo Janneke,
Goed om te horen dat de zaden goed zijn gekiemd!
Ja, de temperatuur gaat de komende dagen met 2 graden per dag omhoog, en minstens zo belangrijk, ook de nachttemperatuur stijgt en de zon gaat langer en vaker schijnen. Eindelijk echt lente.
Over je vraag: Ik heb de tekst en foto’s nog wel bewaard van de Storm-mix: https://www.mooiemoestuin.nl/moestuinzaden/stokpronkboon-moonlight/
Het zijn stokbonen, 4 per stok is helemaal prima en ik zou ze voorzaaien (de volle grond is nog zo koud, de zaden kunnen rotten als het heel nat is, of gestolen en opgepeuzeld worden door muizen of vogels). Peultjes en tuinbonen zijn echt heel andere groenten dan bonen, ze zijn echt helemaal geen familie, peulen, erwten, tuinbonen en kapucijners houden van koel weer en worden in het vroege voorjaar gezaaid. Bonen, snijbonen, sperziebonen, pronkbonen, spekbonen zijn allemaal familie van elkaar en kunnen geen vorst verdragen, houden van warme en droge grond.
Ik zal er een tuindagboek over schrijven want ik krijg veel vragen over dit onderwerp en er zijn veel onduidelijkheden en verwarringen over het (niet bestaande) broederschap tussen bonen en tuinbonen, etc. :-).
groetjes en veel plezier met de opkweek en het uitdelen van de tomaten!
Diana