Allemaal baby’s
De vogels laten al met veel geluid weten dat het lente is en fluiten dat het een lieve lust is. Er zit een pimpelmees te broeden in de koolmezennestkast, en we hebben een polygamist in de vorm van een vrouwtjeseend die met 3 mannetjeseenden tegelijk in de tuin aan het vozen is. We hebben zelfs al jonge eendjes gezien in de sloot.
Ook met planten gaat het zo, als het eenmaal lente is…….
Deze zaailingen fotografeerde ik op 07 april 2016. Het zijn (van links naar rechts) 5 zaailingen van de Ageratum houstonianum Red Sea, 6 x de Amaranthus Hopi Red Dye, en 4 x de Amaranthus Orange Giant.
En 6 dagen later, op 13 april 2016 zien dezelfde zaailingen er zo uit:
Grappig om te zien dat elke soort in deze omstandigheden zijn eigen tempo heeft, ze groeien allemaal prima, maar de Amaranthussen groeien wel sneller dan de Ageratum (vast geen verrassing dat de Ageratum ook wel een week langer over de kieming deed dan de Amaranthus, heeft in alles een iets langzamer tempo).
Ik ga deze zaailingen waarschijnlijk niet meer uitdunnen, tenzij er wel echt heel veel te dicht bij elkaar staan. Gewoon geen tijd om al die tientallen vakjes met zaaisels en zaailingen na te kijken. Onder het mom ‘ze zoeken het maar uit, de sterkste mag winnen’ laat ik het zo maar lekker groeien zoals het wil. Alleen bij groenten zoals bietjes dun ik wel uit, en natuurlijk bij soorten waar er wel 20 opkomen in een vakje of potje.
Dus de baby’s gaan al goed groeien. En sommige volwassenen denken al aan baby’s maken:
De eerste knopjes al gezien in de bieslook.
En nu is de bieslook wel een grote plant, wel echt een volwassene. Ik kan me nu al verheugen op haar eerste lilapaarse bloemen.
Maar soms zijn er ook planten die wel erg vroeg aan kinderen beginnen:
De tuinboon bloeit al. De peulen moeten groter worden dan het hele plantje nu is, dus of dat nog iets wordt…. Zoals ik wel eerder zei; als het tijd is houden wij het niet tegen. Ik kan die bloempjes eruit knippen maar de kans dat de tuinboon dan denkt; ‘Oh, Diana vindt het niet verstandig dat ik al kinderen krijg dus ga ik eerst maar verder met groeien tot ik groot genoeg ben om kinderen te krijgen’……. is zo ongeveer nihil.
In plaats van groeien zal de zaailing gewoon nieuwe bloemen gaan maken. En dat is dan 2 keer energie gebruiken (of misschien is verbruiken in dit geval een beter woord) voor de bloei. De zaailingen zijn amper groot genoeg om zelfs maar één keer die energie te gebruiken.
En dus laat ik het zo, als ze denkt dat ze kinderen kan maken, dan hoop ik maar dat ze dat in een iets lager tempo doet en ondertussen ook wat haast maakt om te groeien; ze zal toch zelf ook wel begrijpen dat ze geen 12 centimeter grote peulen kan dragen als ze zelf pas 15 centimeter groot is.
Nog een voorbeeld van een kind met baby’s:
De Ipomoea transvaalensis heb ik al heel vroeg gezaaid. Dat heb ik gedaan omdat ze heel veel warmte nodig heeft en dan nog langzaam kiemt en in het begin even langzaam groeit. Net als pepers, en daarom heb ik haar ook rond diezelfde tijd gezaaid, en net zo warm. Dus begin februari de feloranje heel harde zaden in een bakje water in de propagator op 27 graden gezet. Zodra de kiempjes zichtbaar werden de zaden bij kamertemperatuur in 9 centimeter-potjes gezaaid. En die eerste 2 maanden groeide ze heel langzaam.
Maar sinds een week of 2 is ze sterker aan het worden, groeit ze sneller. En misschien is ‘sneller’ niet eens het goede woord; het lijkt bijna op een groeispurt van een kind in de puberteit, in 1 week tijd is ze ongeveer 40 centimeter gegroeid. En aangezien ze een slingerplant is gebruikt ze het draad waar de luxaflex langs loopt maar als klimhulp. Dus luxaflex moet maar omhoog blijven tot de planten over 2 weken echt naar buiten mogen, een grotere pot in, met verse grond en voeding. Met wat mooi weer zal ze al snel verder groeien en ook bloeien.
Want bloeien gaat ze nu al, dat hoort misschien ook wel een beetje bij de puberteit der eenjarigen; als je goed kijkt zie je bij het 3e bloempje van boven al een bloemknopje.
Tot slot dan nog een foto die ik zelf wel mooi vindt. Eind februari de sjalotten in een verhoogde vak uitgeplant. En door de wind en de vogels zijn de cacaodoppen een beetje over de sjalotten heen gewaaid. Bij zaaisels in de volle grond haal ik 2 keer per week het stro of de cacaodoppen of welke bedekking dan ook weer netjes weg. Maar de sjalotten zijn geen zaden maar sterkte bolletjes die toch wel door zo’n laagje heen kunnen breken.
En jawel, daar komt ze:
Het licht gevonden. Ik vind het er net uitzien als de vingers van een hand die boven de grond komen, en dat doet me dan weer een beetje denken aan zo’n zombie-horrorfilm waar ik nooit naar kan en wil kijken :-).
Morgen is het half april, wat gaat de tijd toch snel, zo veel te doen in de tuin dat de dagen letterlijk voorbij vliegen. Gelukkig komt er ook een tijd dat we kunnen gaan zitten en er van genieten. Maar nu nog niet :-).
Hallo Diana,wat een mooie foto,s,en ja,het gaat heel erg vlug nu,ook bij mij zijn de eerste bloemknopjes van de erwt al in aantocht,de worteltjes komen al op,de andijvie gaat erg goed,en de paprika,s die ik bij jou had gekocht staan op dit moment al in een klein kasje in 9 cm potjes en groeien enorm goed,en zou jou willen vragen wanneer de osmocote er bij mag,ik denk als ze in de grote potten gaan.
De foto,s zijn prachtig om te zien,en het is erg leuk om te zien dat het in zeer korte tijd zo snel kan groeien,onvoorstelbaar,maar het gebeurt toch,en de tijd gat ontzettend snel,voordat je het weet is er weer een maand om,en kunnen we aardig gaan oogsten,en dat is iets om ook weer naar uit te zien,ik wens jullie veel succes met de rest van de tuin,en een heel fijn weekend,vriendelijke groet,Trudie.
Hallo Trudie,
Ja, voor we het weten kunnen we gaan oogsten.
Ik moet eerst de vriezer nog schoonmaken :-).
Heel veel plezier met alles wat groeit en bloeit in de lente!
Diana
Beste Diana,
ik krijg al knopjes in mijn paprikaplantjes! Plantjes, want ze zijn nog maar 20 cm hoog. Komt dat nog goed? Worden ze dan wel groter?
Hoop het wel, want we verheugen ons er erg op.
Groetjes
Jenny
Hallo Jenny,
Ik heb ook al wat knopjes in de paprikaplanten. Ik heb er in mijn blog op de pokonwebsite wat over verteld, ook over het wel of niet verwijderen van die bloemknopjes:
https://www.pokon.nl/blog/22/overal-zaailingen/, wellicht kun je daar even kijken.
groetjes en succes en plezier met je zaailingen!
Diana
Ik vind je foto’s heel erg mooi. Ook bij ons zijn de vogels weer hun nestjes aan het maken. Ik vind je website erg leuk. Ik heb weer eens likeur gemaakt van Spaanse pruimen. Heerlijk en ook de perenlikeur was erg lekker. Wel bedankt voor je goede tips bij inmaken.
Hallo Els,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Ik heb afgelopen jaar geen likeur gemaakt maar ga zeker dit jaar weer een wat ‘brouwen’, pruimenlikeur en kweeperenlikeur zijn wel mijn favorieten maar misschien ga ik weer eens op zoek naar een ander leuk recept.
groetjes,
Diana
Wat ik raar vind is dat jullie zeiden dat ik alles veel te vroeg had gezaaid maar als ik nu lees dan zitten jullie precies een pak voor op mij :p mijn plantjes groeien nu ook wel maar zeker nog geen knopjes. Sommige tomaten zelfs droog en geel blad bij mij. Ik vermoed te veel en te enthousiast water gegeven. Zelf heb ik alles naar de kas verhuisd al vorige week en ze doen het daar wel prima. Mijn erwten steken hun kopjes boven de grond momenteel en ik zie minuscule sprietjes van de worteltjes 🙂
Tuinbonen dacht ik dat pas in mei buiten gezaaid kunnen worden? Of zijn er dat voorgezaaid zijn en nu ergens staan te wachten ?
Moet je basilicum uitdunnen? Ik heb 2 potten 30 cm volgezaaid en ze beginnen op weekje tijd al volop te kiemen 🙂
Leuk allemaal… Alleen niet zo leuk ik zit met ratten of muizen in de kas en ze hebben al een volle doos vergif gegeten en blijven maar komen. Tot nu toe geen reuzewchade maar vind het wel zeer creepy 🙁
Hallo Joris,
Ik heb niet gezegd dat je alles veel te vroeg hebt gezaaid, je mag dat allemaal zelf weten, soms is iets handiger of juist niet maar er is nooit iets fout. Maar je zaait nu pas tuinbonen (terwijl ik op de pagina van de tuinbonen plus in mijn tuindagboek echt heel duidelijk aangeef dat ze van kou houden en al in februari buiten gezaaid kunnen worden). Je zaait in maart al komkommers en courgettes (als ik het me nog goed herinner) terwijl ik die pas volgende week ga zaaien omdat ze geen graad vorst kunnen verdragen en dus pas op 12 mei kunnen worden uitgeplant, ook dat staat gewoon op de pagina van de courgettes en pompoenen en komkommers.
Zoals gezegd, er niets fout. Maar je zaait op andere momenten dan ik, vraagt vervolgens elke keer wat je er nu mee moet doen, ik geef dan aan dat ik op andere momenten zaai en geef links naar de pagina’s met de zaaitabel en informatie en probeer ook nog uit te leggen en te helpen hoe je de planten kunt helpen. Ik vind dat ik elke keer echt heel erg mijn best doe om je nog te helpen, maar zoals ik zei; doe vooral wat je zelf wilt, zaai wanneer je wilt zaaien, plant wanneer je wilt planten, tuinieren is geen wetenschap maar iets waarin je vooral door ervaring je eigen weg vindt.
groetjes,
Diana
Hahaha, irritatiegrens bereikt! 🙂
Hoi Chantal,
Ja, erop en eroverheen :-)!
Alles goed met je? Je hebt ondertussen zwangerschapsverlof, las ik op je website.
Je hebt je dochter al aangestoken met het moestuinvirus, zij voelt zich duidelijk thuis tussen grond, gras, onkruid, groenten en modder :-).
Ik hoop dat je je goed voelt, heel veel sterkte en succes en plezier in de laatste weken van je zwangerschap!
Diana
Hallo Joris,
Wat ik vorig jaar tegen de muizenplaag heb gedaan in mijn polytunnel is lege transparante PET-flessen de bodems afgesneden en over de individuele potjes gedaan. Per kleine potje had ik meerdere plantjes dus ik kon in ieder geval wat planten beschermen tegen de muizen/ratten. Bovendien werkt een pet-fles zoder bodem en over een klein plantenpotje heen gezet als een kleine kas dus de planten gingen nog harder groeien dan normaal in de kas. Probeer het ook met in bosjes uitgeplante basilicum en misschien kweek je de basilicum op tot ze naar buiten kunnen. Succes, muisjes in je kas zijn vre-se-lijk! Ik koester mijn wilde zwarte kat.
Ik heb verhoogde bakken gemaakt naar voorbeeld van jouw foto’s, en de tomaten heb ik maar vast buiten gezet want binnen groeide ze wel heel hard. Nu alleen nog een manier vinden om de hond te weerhouden van tuinieren. Die wil steeds maar graven
Ik zelf gebruik stro als mulch, mijn kat laat mijn tuin op die plaatsen met rust zodat mijn planten kunnen groeien. En als ze net ontkiemen dan ook nog een net tegen de vogels en de omdat op die plaatsen de mulch open ligt.. Maar ik weet niet of het je hond zal tegenhouden!
Hallo Mayra,
Leuk! Mijn verhoogde bakken zijn gewoon gemaakt naar de standaard maat van de steigerplanken die wij hebben gekocht om de bakken van te maken. In principe is er geen vaste maat of vorm, alles is goed als je vanaf het paadje naast de bak maar overal bij kunt want het is onhandig om een bak zo groot te maken dat je er in moet gaan staan als je iets wilt zaaien, wieden, oogsten of wat dan ook (maar ook dat kan dus wel). Ik hoop dat je er veel plezier van krijgt!
Hier staan de tomaten ondertussen in de kas, nog klein hoor, er wordt voorlopig de komende 2 weken geen nachtvorst verwacht maar we houden het weerbericht wel in de gaten.
groetjes en veel plezier en succes met verhoogde bakken, tomaten en gravende hond 🙂
Diana
Oh oh, wat vind ik het heerlijk om hier te lezen en te snuffelen. Ik heb hele studies gemaakt van je tips. Dit is mijn eerste moestuin-poging. Maar ik woon twee hoog, met beperkt balkon en nog minder ruimte binnen. Daardoor heb ik alles al buiten gezet in de hoop dat het op twee hoog niet zo koud is als aan de grond. Vooralsnog gaat het goed. Daarbij staat alles in bakken uiteraard. Iedere keer als ik mijn balkon zie schiet ik in de lach. Ik was iets te enthousiast. Grote potten bij Kwantum gehaald en nu kan ik er niet meer lopen. Prioriteiten…
Maar dat komt goed want ik heb net een huis gekocht met tuin van 18 meter lang! Volgend jaar ga ik los!
Hallo,
Dankjewel voor je aardige woorden! En gefeliciteerd met je aanstaande woning met grote tuin!
Als je nu al niet goed kunt lopen op je balkon vrees ik dat je komende zomer wellicht niet verder dan de deuropening komt :-), maar dat klinkt heel vrolijk en vol en uitbundig.
En alle potten en bakken kun je volgend jaar gewoon in je grotere tuin weer gebruiken.
Heel veel plezier op je krappe balkon de komende maanden, en veel succes en plezier met de verhuizing en het plannen en indelen van je nieuwe tuin daar!
Diana
Beste DIana
Hartelijk dank weer voor je berichten. Jouw site is mijn favoriet. Mijn bijbel…
Je kan goed leuk en duidelijk schrijven, precies wat me aanspreekt. Dus zelfs ook geabonneerd op je nieuwsbrief. Vaak leerzaam, herkenbaar en motiverend!
heel veel dank. Heb tomatenzaadjes bij je gekocht. Die doen het goed. Het zijn er alleen veels te veel…… denk wel 40 planten voor nog geen 10 m2 kas. Daar kan ik vast wel iemand blij mee maken of anders ga ik er ook wat buiten proberen.
hartelijke groet
Emilie
Hallo Emilie,
Ook jij hartelijk dank voor je aardige woorden!
En goed om te horen dat de tomatenzaden goed zijn gekiemd. Er zijn altijd mensen blij met tomatenzaailingen, zeker van bijzondere rassen! In de database in de menubalk kun je de tomatendatabase vinden, en daar kun je voor de rassen die je hebt gezaaid nog terugvinden welke rassen er vroeg, middelvroeg en laat zijn en welke er dus geschikt zijn voor de buitenteelt en welke niet.
groetjes en veel plezier met het uitdelen en uitplanten van je zaailingen!
Diana
Hallo Diana,
Een vraag waar ik diverse antwoorden van verschilende tuinders op heb gekregen. Ik heb sugerbeans staan met daarbij een rek van bamboe stokken, andere hebben een gaasrek staan, Mijn vraag is; wat is het beste klimrek volgens jou voor de sugersnaps ?
Alvast bedankt !
Groet Sylvia.
Hallo Sylvia,
Sugarsnaps kunnen dus zowel aan stokken als aan gaas staan. Onze voorkeur ligt bij gaas; sugarsnaps zetten we individueel op 5 centimeter (in tegenstelling tot bijvoorbeeld stoksnijbonen waarbij we 7 bonen per stok uitplanten). Als je sugarsnaps bij stokken uit wilt planten heb je dus wel relatief veel stokken nodig. Bovendien kunnen stoksnijbonenplanten elkaar met de ranken vasthouden omdat ze met meer planten dicht bij elkaar staan. En dat kunnen sugarsnaps dus niet, omdat ze op 5 centimeter afstand staan, de rankjes hangen dan wel eens in het luchtledige te zoeken naar houvast (maar het is een kleine moeite om die ranken even bij de stok en andere planten te binden).
Maar daarom zetten wij stokbonen bij stokken, en sugarsnaps, erwten, kapucijners, peulen bij gaas. Maar het kan dus allebei, misschien is het leuk om zelf een deel van je sugarsnaps bij gaas te zetten en een deel bij stokken, en dan ervaren wat je zelf het handigst vindt.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Mijn peperplantjes ( zaadjes van jou!) zijn al net zo hoog als die van jou schat ik. Sommige zijn echter een beetje krom gegroeid. Waarschijnlijk in het begin iets te warm gestaan waardoor ze te hard zijn gegroeid. Inmiddels zijn de kromme stelen wel mooi dik geworden, maar dus nog steeds wat krom. Kan ik deze planten bij het verpotten, net als tomaten, wat dieper zetten? Bijvoorbeeld een centimeter of 4? Of kunnen ze daar niet tegen?
Bedankt alvast voor je antwoord!
Groet, karin
Hallo Karin,
Pepers kunnen er heel goed tegen om iets dieper te worden gezet, als je nog maar wel wat steel onder het onderste blad boven de grond laat uiteraard.
Maar ik heb ook wel eens een peper met een wat kromme steel, later zijn ze zo dik dat ze wel krom zijn maar toch prima de hele plant kunnen dragen.
Dus of je ze nu iets dieper zet of niet, als je ze aanbindt komt het hoe dan ook goed.
Veel succes met het uitplanten van je zaailingen, leuk om te horen dat de zaden goed zijn gekiemd!
Diana
Hoi Diana, wij hebben inderdaad ook een hele bak vol met allerlei babay’s 🙂
We hebben de tuinbonen voorgetrokken en een paar weken geleden uitgeplant, stonden er prachtig bij. Ik zie op jouw foto geen vraat van bladrandkevers, daar zijn we dus heel jaloers op. Wij worden er gek van, zowel tuinbonen als erwten als kapucijners, we hebben zelfs het idee dat de groei er stil van staat.
Als ik de zoeker gebruik dan kan krijg ik geen resultaat, heb je ergens al geschreven wat je aan bladrandkevers kunt doen…
En meteen maar even doorgezocht naar de aardvlooien, daar schrijf je iets over wat met wisselbouw te maken heeft, dat doen we keurig, maar ook tegen de komst van die rotbeesten zien we al weer op, lijkt ook niks aan te doen. Misschien heeft pokon iets biologisch ervoor?
groeten Elleke en Carla
Ook bij mij een invasie van hongerige bladrandkevers…
En ze spannen samen met de slakken 🙁
Resultaat is behoorlijk zielige tuinbonenplanten, die zo mooi begonnen, zes weken geleden…
Ze komen niet lekker in de groei, geven geen grondscheuten en willen al wel bloeien…
Ik (ver)wijt het een beetje aan mijzelf, toch. Dit jaar de klei verrijkt met bladcompost. Laten de bladrandkevers daar nu juist in overwinteren… Helaas las ik dat dus toen het al te laat was.
Ook mijn kapucijners en peulen lijden eronder. Mijn animo voor strobedekking neemt eerlijk gezegd ook wel af: ik haal zoveel slakken onder het stro vandaan!
Maar we laten de moed niet zakken. Toch nog nieuwe tuinbonenplantjes aan het kweken, die zet ik dan wel ‘veilig’ in de achtertuin 🙂
Hallo Christa,
Alles heeft een tegenpool, het is de hele grap van de natuur, elke manier van tuinieren lokt wel een bepaald dier naar je tuin.
Ik heb het idee dat we ook al 2 jaar meer slakken hebben dan normaal. Komt het door het stro of door de zachte winters?
Zelf hebben we 2 verschillende tuinbonen gezaaid, ze staan naast elkaar in hetzelfde vak. Het lage ras dat we als eerste zaaiden staat er ook zo klein en zielig te bloeien bij, krijgt al gelig blad. Er direct naast staat de Karmazyn, later gezaaid, nog niet in bloei maar wel al 2 keer zo groot en met gezond groen en onaangetast blad.
Oftewel; ik begrijp het ook niet :-).
groetjes,
Diana
Hallo Elleke en Carla,
Wij hadden vorig jaar veel last van de bladrandkevers hoor, toen een slecht tuinbonenjaar. Er is elke jaar wel iets wat mislukt, ook elke jaar iets dat geweldig goed gaat. Als het niet te ingewikkeld is probeer ik wel iets te doen aan een plaag of ziekte, maar vaak geef ik het op en dan eten we gewoon iets anders.
Ik heb dan ook geen verstand van de bestrijding van welke beestjes dan ook. De Latijnse naam voor de bladrandkever is Sitonia lineatus, als je op deze Latijnse naam googelt vind je veel meer pagina’s met informatie en tips m.b.t. preventie en bestrijding.
Hetzelfde geldt voor aardvlooien. Vroeger hadden we wel veel last van aardvlooien maar sinds we de tuin bedekken met stro niet meer (en dat is misschien wel logisch want aardvlooien houden van droogte, en onder het stro is het altijd vochtig. Op de website van Velt staat een handig artikel over aardvlooien, ik zag dat ze ook te bestrijden zijn, met pyrethrum (zoals Spruzit) maar da dood je wel gelijk ook veel nuttige dieren: http://www.velt.nu/aardvlooien
Ik hoop dat jullie iets aan het antwoord hebben!
Diana
Hoi Diana,
dat stelt ons gerust, zie dat je in je blog ook aandacht besteed aan dingen die niet goed gaan. Dat geeft de burger moed, dacht dat wij iets verkeerd deden.
Fijn die tip met Latijnse naam, inderdaad meer tips te vinden. Ik ga in ieder geval rabarbergier proberen, daar heb ik dan wel weer genoeg van.
Wat ga jij doen aan de vorst die komende week verwacht wordt? Ik heb de tomaten ook al in de kas… Ik hoop dat je er in je blog iets over roept, denk dat ik niet de enige ben met die zorg
groetjes Carla
Hallo Carla,
Ik vrees dat ik niet veel anders kan doen dan afwachten en elke dag naar de weerberichten kijken, maar ik beloof er morgen of zaterdag nog even een nieuw tuindagboek over te schrijven, want er zijn wel wat dingen die je zelf kunt doen, al hou je echte kou niet tegen.
groetjes,
Diana
Hey Diana,
Hier gaat ie ook allemaal lekker. Sla, spinazie en aardappelen gaan al goed, de bloemknopjes ontstaan al in de framboos en de sperzie- en snijbonen, de paprika’s/pepers en tomatenplanten staan er zoals vanouds weer prima bij. Van de courgetteplant hebben we vorig jaar zo’n enorme opbrengst gehad dat we er nu nog van eten, dus we gaan er nu nog meer zetten zodat we nog meer kunnen afgeven aan wat vrienden en familie. Iedereen die wij kennen is er dol op! We wilden ook de flespompoen proberen dit jaar en we hebben er 2 gezaaid maar we zien nog steeds helemaal niks gebeuren. Het is al wat ouder zaad dat we gehad hebben van een kennis. Wat denk jij? Er is na 4 weken nog niks te zien, is de kiemkracht al verloren en kan ik beter nieuw zaad halen of is het al te laat om pompoen te zaaien? Groetjes!
Hallo Mark en Marion,
Het kan oud zaad zin geweest, maar een jaar of 4 blijft pompoenenzaad wel kiemkrachtig (mits koel en donker bewaard). Het kan ook zijn dat je ze hebt gezaaid en de grond te nat hebt gemaakt. De grote zetmeelrijke zaden rotten makkelijk. Ze hadden in ieder geval binnen 4 weken zeker moeten kiemen (ze moeten net als courgettes wel lekker warm gezaaid worden, bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen 1 tot 2 weken). Misschien kun je gewoon een potje voorzichtig leeg storten en het zaadje opzoeken. Is het grijs en zacht, dan is de kans groot dat het te oud is geweest. Is het zacht en komt er een witte prut uit als je er in knijpt, dan is het waarschijnlijk te nat geweest. En als je het zaadje ziet met een klein kiempje eraan, dan gewoon heel voorzichtig weer terug in het potje met grond doen, warm en niet te nat zetten tot de zaailing boven komt.
Ik hoop dat jullie hier verder mee kunnen!
Diana
We gaan het proberen! En als het toch niks wordt dan is nieuw zaad zo gehaald. Dank je wel!
He dit heb ik nou ook. De courgettes en alle andere pompoensoorten zijn al gekiemd en aardige kiemplantjes al, maar de flespompoen laat echt op zich wachten… heel raar dit.
Hallo Diane,,
Wat is het toch een fijne website, ik lees met zoveel plezier!
Ik ben ook al weer druk in de weer met zaaien e.d, ik vind dit zo fijn!
Al heb ik wel een naar berichtje, ze hebben op onze volkstuin in de schuur van ons en van onze naaste buren ingebroken, en er is nogal wat ontvreemd.
Bij de buren een zitgrasmaaien, bij ons een grote BARBEQUE en en kindereethoekje e.d.van de kleinkinderen, en nog wat andere voor ons kostbare spullen, en een aanhangwagen.
Je geloof het toch niet hé, maar ja. We laten ons niet ontmoedigen.
DIane, ik heb voor het eerst waterkers gezaaid in een grote pot, met de voet in een emmer water, volgens onze schoonzoon een lekkere sla-soort, heb jij hier ervaring in? we zullen zien of het lukt.
Diane, ik wens je weer veel tuinplezier (als je er tijd voor hebt)…. Groetjes, Inge
Hallo Inge,
Wat vervelend! Het blijft altijd iets wat op de loer ligt, en het is van alle tijden. Het gaat hier nu al weer een paar jaar goed maar ook hier zijn er jaren dat er wordt gestolen of vernield, hetzij omdat er leden zijn die niet van de spullen van iemand anders af kunnen blijven, hetzij omdat de toegangshekken niet op slot worden gedaan en er daardoor mensen van buitenaf het tuincomplex op kunnen lopen. Sterkte en ik hoop dat het bestuur maatregelen gaat nemen!
Over waterkers; ja, ken ik, en gaat prima, en is erg lekker. Ik zet de pot met waterkerszaailingen in een onderbak met water waardoor ze altijd zoveel kan drinken als ze wil. Ik ga haar vandaag toevallig zaaien (vandaag heel erg veel zaaien).
groetjes,
Diana
HAllo,
Ik heb een vraag over de zout-bouillionpasta (onder het kopje “inmaak”): ik kon daar niet reageren, althans ik vond geen mogelijkheid, vandaar dat ik hier op reactie hoop. Ik ga deze bouillionpasta maken, er staat dat er geen jodium in het zou mag zitten, waarom is dat? Kan het kwaad voor het recept? Je hebt toch juist toegevoegd jodium nodig?
groetjes Stella
Hallo Stella,
Ja, we hebben jodium nodig, o.a. voor een goedwerkende schildklier, maar in brood zit zoveel zout met jodium dat we via brood voldoende jodium binnen krijgen (weet ik niet zeker, maar heb ik wel eens gehoord). Hoe dan ook, ik gebruik zout zonder jodium in de bouillonpasta (en in alle andere inmaak die ik maak) omdat de jodium in het zout wel eens kan reageren met de inmaak (aangezien we geen conserveringsmiddelen gebruiken), en dan kan het voor verkleuring zorgen en soms voor een wat metaalachtige smaak. En dus heb ik altijd gewoon zout met jodium staan voor keukengebruik en een pakje zeezout zonder jodium voor bouillonpasta maar ook alle andere inmaak. Ik doe er makkelijk een heel jaar mee, als het niet langer is (tenzij ik ook nog pepercitroenzout maak 🙂
Wij gebruiken nu nog bouillonpasta die ik in de winter van 2014 op 2015 maakte en die is nog steeds prima van smaak.
groetjes,
Diana
Oh, ik ben jaloers, jij hebt een mezennestje. Bij mij zit vanaf januari al een mezenkerel zo hard te twieten als hij kan, maar hij versiert niets. Ik heb onder het kastje zelfs nog een vetbol & pindastreng gehangen, als ‘sales incentive’, maar het is qua mees gewoon een slechte makelaar. Ik denk de mezenvariant van een vieze spuuglok en goedkoop confectiepak?
En ja, die Amaranthus gaat hier ook hard. Gaat elke dag naar buiten om lekker rood te worden in de zon. Heb jij ook mizuna? Die gaat ook al zo hard. Alleen mijn quinoa plantjes zijn omgeknakt. Teveel wind vorige week, denk ik.
Hallo Linda,
Wat sneu, een vrijgezelle mees :-). Ik hoop dat hij alsnog een lieve vrouw vindt, desnoods voor de tweede leg!!
Hier kiemden de quinoazaden binnen een week (kamertemperatuur), dus ik hoop dat je nog voldoende zaden hebt want je kunt haar prima nog overnieuw zaaien.
Mizuna zaai ik ook wel eens, meestal vroeg in het voorjaar in de kas, maar dit jaar niet gekocht.
groetjes en doe de groeten aan je mezenmannetje :-)!
Diana
Hallo Diana,
Leuk he al dat kleine grut!
Bij mij staat de kas ook vol en staan te popelen om in de grond gezet te worden.
Maar het is nog te koud voor sommige planten, die moeten nog even wachten.
De Pepers,paprika en tomaten hebben veel dorst als de zon op de kas schijnt.
De planten worden echte “pubers”.
De bloemkool begint al een krop te krijgen, ik heb er 4 staan nu maar hopen dat ze t.z.t. eruit kunnen, dit om plaats te maken voor de tomaten, pepers en paprikas.
Vorig seizoen heb ik meerdere planten bij een stok gezet dat ging erg goed en wil het dit jaar weer alle planten zo zetten.
Ik heb moeten om de planten weg te gooien, na al die tijd dat ik ze gekoesterd heb, vind ik dat ze ook het recht hebben om groot te worden.
Geen plaats dan maar thuis in bakken onder een afdak, dat gaat ook goed.
De soja-bonen die ik bij je besteld heb wil ik binnenkort voor kiemen, een keer wat anders.
Lijkt mij leuk als je eters hebt om dit als voorgerecht te serveren met de peul eromheen.
Moet ik de sojabonen ( zwarte) met gaas ondersteunen of kan het ook door ze in pollen te zetten?
Veel succes met jou tuin.
Groet D’s
Hallo D’s,
Ja, ook hier wachten we met smart op de bloemkool, zodat we de grond klaar kunnen maken voor de zomergroenten.
De sojabonenplanten worden hier zo’n 40 tot 45 centimeter hoog, alleen als het heel hard waait/regent wil er nog wel eens één omvallen, maar wij zetten er 5 bij elkaar en dan kunnen ze elkaar overeind houden en hebben ze geen ondersteuning nodig.
Ja, lekker, zoals bij de Japanner, de kort gekookte peulen met zout bestrooien en dan zelf doppen en eten – de moderne variant op de doppinda’s van vroeger die we als kind in een krant op de bank kregen en zelf mochten openmaken en opeten :-). Gekookt en gedopt zijn de sojaboontjes trouwens erg lekker (en kleurrijk) in een salade.
Net als bij bonen niet te nat zaaien hoor, warm en niet te natte grond, daar houden ze van.
groetjes en succes met alle zaaisels en zaailingen!
Diana
Hoi Diana,
Je had gelijk voor wat betreft de pompoen. Het zaad was al aan het ontkiemen gelukkig. Bedankt voor de tip!
Hi diana,
Ik heb een vraag over meerjarige monarda. Lopen die planten pas later in de lente uit? Mijn salvia’s lopen wel al goed uit. Ik heb de planten in november geplant, omgeven door compost en afgedekt met stro voor de winter. De grond draineert goed. Wat is jouw ervaring met monarda?
Groetjes, maartje
Hall Maartje,
Het is lastig voor mij om te bepalen hoe het met je Monarda gaat, in principe zijn ze goed winterhard. En ook hier is ze nog niet boven de grond hoor, ze komt altijd vrij laat op. En ze wortelen vrij ondiep en dat maakt ze wel kwetsbaar (in een winter met strenge vorst en/of met heel veel regen). Ik ben wel eens een jonge Monarda verloren doordat de hele tuin dagenlang onder water stond na elke dag weer flinke regenbuien.
Ik hoop dat je Monarda de winter heeft overleefd, in ieder geval nog wat geduld hebben, ook hier zie ik haar nog niet uitlopen.
groetjes,
Diana
Dankjewel voor het snelle antwoord! Geduld hebben valt af en toe niet mee 🙂
Diana,
Ik heb mij denk ik vergist met stamsnijboon. Ikzelf kom uit belgie en hier noemen we de dingen soms anders… ik heb ze nu waarschijnlijk gewoon allemaal door mekaar geslagen 🙂
Maar maakt niet uit hoor 😉 je moet alleen niet zo kwaad reageren, ik lees ECHT wel wat je schrijft hoor, alleen is het soms moeilijk omdat er op het doosje andere informatie staat dan op uw blad en dan begin ik te twijfelen 😉
Ik zal vanaf nu gewoon afgaan op wat er op de doosjes of zakjes staat, het probleem is dat deze soms of zelfs meestal niet volledig is. meestal staat er alleen op wanneer buiten te zaaien en wanneer te planten/oogsten.
Groetjes en mijn excuses voor het misverstand, ik zal proberen de hollandse termen ook wat onder de knie te krijgen 🙂
Hallo Joris,
Ik denk dat we elkaar heel vaak niet goed begrijpen. Ik hoop dat je bedenkt dat ik gemiddeld zo’n 10 tot 15 uur per week aan mijn website besteed, en dat doe ik met veel plezier, maar als iemand dan heel veel vraagt en de antwoorden gewoon op mijn website staan, dan raak ik inderdaad uiteindelijk na zoveel berichten en vragen wel geïrriteerd. Ik ben geen bedrijf en ik heb geen blad, ik ben gewoon een hobbyist die het heel druk heeft met familie, huishouden, tuin, etc., en ook een website. En als iemand dan, nadat ik alle vragen toch telkens probeer te beantwoorden regeert met ‘jullie zeiden dat ik op een bepaalde manier moest doen en nou ben ik te laat’, dan schiet ik inderdaad wel uit mijn slof. Excuses daarvoor. Want ik probeer juist op mijn website te vertellen hoe ik het doe maar tegelijkertijd aan te geven dat er veel meer manieren zijn, dat tuinieren geen wetenschap is, ik vertel nooit iemand hoe ze iets ‘moeten’ doen. En uiteindelijk doe je het ook nooit zoals ik het doe, want je zaait in een ander medium dan ik doe, zaait komkommers, tomaten, tuinbonen, etc. allemaal op andere momenten dan ik, en stelt vervolgens vragen hoe het nu verder moet. Ik hoop dat je eigen vragen in de afgelopen tuindagboeken terug wilt lezen en mijn antwoorden daarop. En ik hoop dat je dan ziet dat ik elke keer veel tijd besteed aan het beantwoorden van je vragen. Ook voor je laatste bericht met vragen, en uiteindelijk blijk je dan gewoon tuinbonen met snijbonen te verwarren (dat was dan wel erg zonde van het kwartier dat ik nodig had om je vraag te beantwoorden :-)).
Ik hoop dat je beseft hoeveel tijd het me elke keer kost terwijl het zadenzakje lezen, de juiste pagina op mijn website lezen en gewoon googelen je beter hadden kunnen helpen.
Als je moet kiezen tussen de informatie op de achterkant van een zadenzakje en mijn website; kies dan altijd de achterkant van het zakje, want het bedrijf dat die zaden verkoopt weet wat de beste omstandigheden zijn voor dat ras.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ook hier veel ‘kindertjes’, genieten!Alleen de maggi wil maar niet kiemen. Ik heb zaden van jou van 2015 en 2014 geprobeerd. Heb je nog tips? Dank voor je altijd-fijn-te-lezen dagboek.
Groet, Helene.
Hallo Helene,
Wat jammer dat de maggi niet kiemt! Het is lastig om te bedenken waarom ze niet wil kiemen, ze zou binnen een week of 2 moeten kiemen bij kamertemperatuur, en ik oogst alleen verse zaden die ik overrijp oogst (als ze al zo rijp zijn dat ze vallen). Misschien zou een koudeperiode nog kunnen helpen? Dat staat niet in de boeken maar ik zie het altijd als laatste redmiddel. Als de maggi-zaden bij andere lezers ook niet willen kiemen, willen mensen dat hier dan laten weten? Of als ze juist wel kiemen, dan hoor ik het ook graag, en dan graag met temperatuur en tijd erbij. Dan kan ik bedenken of ik iets verkeerd doe bij het oogsten of gewoon pech is of wat dan ook.
Ik hoop dat het nog gaat lukken met het kiemen!
Diana
Hallo Diana,
Wat een heerlijk vooruitzicht om over niet al te lange tijd weer tomaten en komkommers, paprika’s enz. uit eigen tuinkas te eten. En dan dit jaar ons eerste moestuinjaar. Ben erg benieuwd of het een goed jaar wordt. Er zal vast wel het een en ander mislukken. Maar ben zo blij dat op jouw site zoveel nuttige informatie te vinden is. Voor beginners en ook voor gevorderden een prachtige informatie site.
De broccoli is groot genoeg om uit te planten, de krootjes ook zo langzamerhand, al zijn hiervan een aantal zaailingen toch achtergebleven. Van beide soorten denk ik toch ca 60 zaailingen. Ach, als daar de helft van goed groeit op de tuin, dan ben ik al best tevreden voor een eerste jaar. Maar de spruitkool blijft hier en daar wat achter. Een paar zijn redelijk gegroeid, maar er zijn nog paar die wat achterblijven. Ik denk dat ik maar ca 8 goede planten houdt om uit te planten. Is dan wel voldoende voor af en toe een maaltje? Of zou ik dan nu nog een paar zaadjes bij kunnen zaaien?
Afgelopen week en weekend de pompoen, courgette, meloen en snack komkommer gezaaid. Hopen dat het weer een beetje mee zit en alles over een week of 3 / 4 naar de tuin en naar de kas kan. (het wordt een beetje vol hier in de vensterbank), maar als ik jouw foto’s zo bekijk, slapen jullie bijna tussen de zaailingen 🙂
Groetjes Margriet
Hallo Margriet,
Ja, ik kan me er ook al op verheugen, maar het duurt helaas nog wel even hoor 🙂
En succes met je eerste moestuinjaar! Natuurlijk gaat er iets mislukken, ik hoop dat ik je daarmee niet teleurstel. Wij hebben 25 jaar een moestuin en ook hier mislukt er elk jaar iets. Er kan zoveel fout gaan in de tuin, afhankelijk van kwaliteit van zaden, van het weer en temperatuur, regen, natte perioden, koude perioden, voeding, droge perioden, alle beestjes die er zijn en voor succes of juist mislukking kunnen zorgen, en noem maar op. En tegenover iets wat mislukt staan altijd grote successen bij andere groentesoorten :-).
Je kunt zeker nog spruiten zaaien, ik heb ze zelf vorige week gezaaid, ze beginnen hier juist te kiemen. Wij zetten altijd ongeveer 10 planten en kunnen daar wel 3 tot 5 keer van eten (beetje afhankelijk van de kwaliteit en opbrengst en dat kan per jaar en per ras verschillend zijn).
Er komt nog een koude nacht vannacht, met nachtvorst, en daarna een aantal koude dagen, maar na het weekend lijkt de temperatuur te stijgen en gaan wij beginnen met het uitplanten van zaailingen die groot genoeg zijn, zodat er wat ruimte in de kas komt (en ook in ons hoofd trouwens, want ik weet nu vaak zelf ook niet waar ik wat aan het doen ben :-).
Veel plezier en succes met alle zaaisels en zaailingen en je eerste moestuinjaar!
Diana
iemand dat bericht gelezen over een “witte” koningsdag?
Ja, Witte Willem hoorde ik ook ergens, ik moest even nadenken waar dat over zou kunnen gaan :-).
Er komt vannacht ook al een erg koude nacht aan, we duimen maar dat alles wat er buiten en in de kas staat goed door de komende nacht heen komt en dan gaan we het maar dag voor dag bekijken.
groetjes,
Diana
Diana
Vorig jaar had ik komkommers in de kas ,bij de oogst van de komkommers waren deze heel erg bitter ,heb je enig idee wat hier de oorzaak van zou kunnen zijn?
Kees
Hallo Kees,
Ik weet niet waar je de zaden hebt gekocht en welk ras het was maar komkommers staan erom bekend dat ze bitter kunnen zijn. Er zijn rassen die er gevoeliger voorn zijn dan andere rassen, en kruisingen tussen komkommerrassen onderling geven heel vaak bittere komkommers. Komkommers bevatten van nature een bittere stof maar die zit normaal gesproken alleen in blad en stengels. Maar door bijzondere omstandigheden (en dan vooral bij extreme hitte en/of droogte) kan de bittere stof in de komkommers komen. En bevruchtte komkommers die dik worden en zaden vormen worden ook wel bitter. Maar dat alles is dus ook voor een deel afhankelijk van het ras.
Ik hoop dat je iets aan het antwoord hebt en dit jaar betere/lekkerdere komkommers krijgt!
Diana
De verwachtingen zijn inderdaad niet best, maar niets zo veranderlijk als het weer 🙂
Hallo Diana,
Er is een dilemma. De verwachting is winterse buien wat dat ook brengen moge. De nachtvorst is nog niet uit de lucht maar mijn koolplantjes zijn al een eindje op weg. Ze staan nog in mijn geïmproviseerde koude bak en ik dek de glasplaat ‘s nachts af. Overdag doe ik bakstenen tussen de glasplaat en de betonrand zodat de wind er onder door kan spelen. Het dilemma is de witte kool uit te planten of niet. het zijn met name de witte kolen die aardig groot beginnen te worden en eigenlijk uit de potjes moeten. Maar die winterse buien he? En de vorst aan de grond. Wat zou jij doen?
En over spinazie. Mijn opa zaliger zaaide spinazie al in februari. Ik ben wat later begonnen en ik zie dat er over anderhalve meter er tien centimeter op komt, dan een heel eind niets en dan hier en daar weer wel wat. Komt dat goed denk je of doe ik wat verkeerd? Over de zaailijntjes heen heb ik overigens kanariegaas gezet. Niet om de vogeltjes binnen te houden maar juist buiten. Dit heb ik ook over de pastinaken en schorseneren gedaan maar die moet je bijna verwaarlozen en dan opeens, daar zijn ze.
Groetjes Martin.
Hallo Martin,
Ja, dilemma. Ik zou niet bang zijn voor de kou en de planten wel uit durven te planten. Maar die winterse buien, dat is de gok; ik heb wel eens door een flinke hagelbui een heel veld vol gesneuvelde sla en andijvie gehad. Over een weekje is de kans op die winterse buien voorbij, ik zou ze nog een weekje in de bak laten staan (het wordt over 3 dagen flink kouder en dan zullen ze toch even niet zo hard meer groeien), of ik zou ze uitplanten en er een wat dikker net (bijvoorbeeld bouwnet) dan normaal over spannen. Tegen de duiven maar tegelijk kan een fijnmaziger net ook wel hagel tegen houden. En voor hetzelfde geld valt er niets of een vlokje sneeuw en maken we ons druk om niets. Niet alleen regeren maar ook tuinieren is vooruitzien :-).
Over je spinazie; ik durf het niet te zeggen, misschien te nat geweest, of juist net even te droog tijdens de kieming. Hier is wel eens een hele oogst spinazie verloren gegaan door muizen (en dat was ook scherpzaad), we konden de sporen van het graven met kleine pootjes bij elk zaadje nog zien. Dat hebben we maar twee keer in al die jaren gehad maar het kan dus wel. Maar als je het helemaal goed hebt afgeschermd kan dat het niet zijn (al hebben muizen maar 2,5 cm opening nodig om naar binnen te glippen :-).
Misschien kun je kijken of de zaden die niet kiemden er nog liggen, als je ze nog kunt vinden dan kan het dus droogte, oud of matig zaad zijn, als het helemaal weg is, is het te nat geweest en gaan rotten of gewoon gestolen door muizen.
groetjes,
Diana