Allemaal baby’s

De vogels laten al met veel geluid weten dat het lente is en fluiten dat het een lieve lust is. Er zit een pimpelmees te broeden in de koolmezennestkast, en we hebben een polygamist in de vorm van een vrouwtjeseend die met 3 mannetjeseenden tegelijk in de tuin aan het vozen is. We hebben zelfs al jonge eendjes gezien in de sloot.

Ook met planten gaat het zo, als het eenmaal lente is…….

Deze zaailingen fotografeerde ik op 07 april 2016. Het zijn (van links naar rechts) 5 zaailingen van de Ageratum houstonianum Red Sea, 6 x de Amaranthus Hopi Red Dye, en 4 x de Amaranthus Orange Giant.

Zaailingen 07-04-16

En 6 dagen later, op 13 april 2016 zien dezelfde zaailingen er zo uit:

Zaailingen 14-04-16

Grappig om te zien dat elke soort in deze omstandigheden zijn eigen tempo heeft, ze groeien allemaal prima, maar de Amaranthussen groeien wel sneller dan de Ageratum (vast geen verrassing dat de Ageratum ook wel een week langer over de kieming deed dan de Amaranthus, heeft in alles een iets langzamer tempo).

Ik ga deze zaailingen waarschijnlijk niet meer uitdunnen, tenzij er wel echt heel veel te dicht bij elkaar staan. Gewoon geen tijd om al die tientallen vakjes met zaaisels en zaailingen na te kijken. Onder het mom ‘ze zoeken het maar uit, de sterkste mag winnen’ laat ik het zo maar lekker groeien zoals het wil. Alleen bij groenten zoals bietjes dun ik wel uit, en natuurlijk bij soorten waar er wel 20 opkomen in een vakje of potje.

Dus de baby’s gaan al goed groeien. En sommige volwassenen denken al aan baby’s maken:

Bieslook in knop

De eerste knopjes al gezien in de bieslook.

En nu is de bieslook wel een grote plant, wel echt een volwassene. Ik kan me nu al verheugen op haar eerste lilapaarse bloemen.

Maar soms zijn er ook planten die wel erg vroeg aan kinderen beginnen:

Tuinbonen bloeien al

De tuinboon bloeit al. De peulen moeten groter worden dan het hele plantje nu is, dus of dat nog iets wordt…. Zoals ik wel eerder zei; als het tijd is houden wij het niet tegen. Ik kan die bloempjes eruit knippen maar de kans dat de tuinboon dan denkt; ‘Oh, Diana vindt het niet verstandig dat ik al kinderen krijg dus ga ik eerst maar verder met groeien tot ik groot genoeg ben om kinderen te krijgen’……. is zo ongeveer nihil.

In plaats van groeien zal de zaailing gewoon nieuwe bloemen gaan maken. En dat is dan 2 keer energie gebruiken (of misschien is verbruiken in dit geval een beter woord) voor de bloei. De zaailingen zijn amper groot genoeg om zelfs maar één keer die energie te gebruiken.

En dus laat ik het zo, als ze denkt dat ze kinderen kan maken, dan hoop ik maar dat ze dat in een iets lager tempo doet en ondertussen ook wat haast maakt om te groeien; ze zal toch zelf ook wel begrijpen dat ze geen 12 centimeter grote peulen kan dragen als ze zelf pas 15 centimeter groot is.

Nog een voorbeeld van een kind met baby’s:

Ipomoea transvaalensis klimt al

De Ipomoea transvaalensis heb ik al heel vroeg gezaaid. Dat heb ik gedaan omdat ze heel veel warmte nodig heeft en dan nog langzaam kiemt en in het begin even langzaam groeit. Net als pepers, en daarom heb ik haar ook rond diezelfde tijd gezaaid, en net zo warm. Dus begin februari de feloranje heel harde zaden in een bakje water in de propagator op 27 graden gezet. Zodra de kiempjes zichtbaar werden de zaden bij kamertemperatuur in 9 centimeter-potjes gezaaid. En die eerste 2 maanden groeide ze heel langzaam.

Maar sinds een week of 2 is ze sterker aan het worden, groeit ze sneller. En misschien is ‘sneller’ niet eens het goede woord; het lijkt bijna op een groeispurt van een kind in de puberteit, in 1 week tijd is ze ongeveer 40 centimeter gegroeid. En aangezien ze een slingerplant is gebruikt ze het draad waar de luxaflex langs loopt maar als klimhulp. Dus luxaflex moet maar omhoog blijven tot de planten over 2 weken echt naar buiten mogen, een grotere pot in, met verse grond en voeding. Met wat mooi weer zal ze al snel verder groeien en ook bloeien.

Want bloeien gaat ze nu al, dat hoort misschien ook wel een beetje bij de puberteit der eenjarigen; als je goed kijkt zie je bij het 3e bloempje van boven al een bloemknopje.

Tot slot dan nog een foto die ik zelf wel mooi vindt. Eind februari de sjalotten in een verhoogde vak uitgeplant. En door de wind en de vogels zijn de cacaodoppen een beetje over de sjalotten heen gewaaid. Bij zaaisels in de volle grond haal ik 2 keer per week het stro of de cacaodoppen of welke bedekking dan ook weer netjes weg. Maar de sjalotten zijn geen zaden maar  sterkte bolletjes die toch wel door zo’n laagje heen kunnen breken.

En jawel, daar komt ze:

Sjalot loopt uit

Het licht gevonden. Ik vind het er net uitzien als de vingers van een hand die boven de grond komen, en dat doet me dan weer een beetje denken aan zo’n zombie-horrorfilm waar ik nooit naar kan en wil kijken :-).

Morgen is het half april, wat gaat de tijd toch snel, zo veel te doen in de tuin dat de dagen letterlijk voorbij vliegen. Gelukkig komt er ook een tijd dat we kunnen gaan zitten en er van genieten. Maar nu nog niet :-).

Abonneer
Laat het weten als er
guest

57 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Trudie Jansen

Hallo Diana,wat een mooie foto,s,en ja,het gaat heel erg vlug nu,ook bij mij zijn de eerste bloemknopjes van de erwt al in aantocht,de worteltjes komen al op,de andijvie gaat erg goed,en de paprika,s die ik bij jou had gekocht staan op dit moment al in een klein kasje in 9 cm potjes en groeien enorm goed,en zou jou willen vragen wanneer de osmocote er bij mag,ik denk als ze in de grote potten gaan.
De foto,s zijn prachtig om te zien,en het is erg leuk om te zien dat het in zeer korte tijd zo snel kan groeien,onvoorstelbaar,maar het gebeurt toch,en de tijd gat ontzettend snel,voordat je het weet is er weer een maand om,en kunnen we aardig gaan oogsten,en dat is iets om ook weer naar uit te zien,ik wens jullie veel succes met de rest van de tuin,en een heel fijn weekend,vriendelijke groet,Trudie.

jenny van der Klaauw

Beste Diana,
ik krijg al knopjes in mijn paprikaplantjes! Plantjes, want ze zijn nog maar 20 cm hoog. Komt dat nog goed? Worden ze dan wel groter?

Hoop het wel, want we verheugen ons er erg op.

Groetjes
Jenny

Els van Dort

Ik vind je foto’s heel erg mooi. Ook bij ons zijn de vogels weer hun nestjes aan het maken. Ik vind je website erg leuk. Ik heb weer eens likeur gemaakt van Spaanse pruimen. Heerlijk en ook de perenlikeur was erg lekker. Wel bedankt voor je goede tips bij inmaken.

Joris

Wat ik raar vind is dat jullie zeiden dat ik alles veel te vroeg had gezaaid maar als ik nu lees dan zitten jullie precies een pak voor op mij :p mijn plantjes groeien nu ook wel maar zeker nog geen knopjes. Sommige tomaten zelfs droog en geel blad bij mij. Ik vermoed te veel en te enthousiast water gegeven. Zelf heb ik alles naar de kas verhuisd al vorige week en ze doen het daar wel prima. Mijn erwten steken hun kopjes boven de grond momenteel en ik zie minuscule sprietjes van de worteltjes 🙂

Tuinbonen dacht ik dat pas in mei buiten gezaaid kunnen worden? Of zijn er dat voorgezaaid zijn en nu ergens staan te wachten ?

Moet je basilicum uitdunnen? Ik heb 2 potten 30 cm volgezaaid en ze beginnen op weekje tijd al volop te kiemen 🙂

Leuk allemaal… Alleen niet zo leuk ik zit met ratten of muizen in de kas en ze hebben al een volle doos vergif gegeten en blijven maar komen. Tot nu toe geen reuzewchade maar vind het wel zeer creepy 🙁

Chantal

Hahaha, irritatiegrens bereikt! 🙂

Prinses en de Erwt aka Sireen

Hallo Joris,
Wat ik vorig jaar tegen de muizenplaag heb gedaan in mijn polytunnel is lege transparante PET-flessen de bodems afgesneden en over de individuele potjes gedaan. Per kleine potje had ik meerdere plantjes dus ik kon in ieder geval wat planten beschermen tegen de muizen/ratten. Bovendien werkt een pet-fles zoder bodem en over een klein plantenpotje heen gezet als een kleine kas dus de planten gingen nog harder groeien dan normaal in de kas. Probeer het ook met in bosjes uitgeplante basilicum en misschien kweek je de basilicum op tot ze naar buiten kunnen. Succes, muisjes in je kas zijn vre-se-lijk! Ik koester mijn wilde zwarte kat.

Mayra

Ik heb verhoogde bakken gemaakt naar voorbeeld van jouw foto’s, en de tomaten heb ik maar vast buiten gezet want binnen groeide ze wel heel hard. Nu alleen nog een manier vinden om de hond te weerhouden van tuinieren. Die wil steeds maar graven

Maartje

Ik zelf gebruik stro als mulch, mijn kat laat mijn tuin op die plaatsen met rust zodat mijn planten kunnen groeien. En als ze net ontkiemen dan ook nog een net tegen de vogels en de omdat op die plaatsen de mulch open ligt.. Maar ik weet niet of het je hond zal tegenhouden!

K. Roberts

Oh oh, wat vind ik het heerlijk om hier te lezen en te snuffelen. Ik heb hele studies gemaakt van je tips. Dit is mijn eerste moestuin-poging. Maar ik woon twee hoog, met beperkt balkon en nog minder ruimte binnen. Daardoor heb ik alles al buiten gezet in de hoop dat het op twee hoog niet zo koud is als aan de grond. Vooralsnog gaat het goed. Daarbij staat alles in bakken uiteraard. Iedere keer als ik mijn balkon zie schiet ik in de lach. Ik was iets te enthousiast. Grote potten bij Kwantum gehaald en nu kan ik er niet meer lopen. Prioriteiten…
Maar dat komt goed want ik heb net een huis gekocht met tuin van 18 meter lang! Volgend jaar ga ik los!

Emilie

Beste DIana

Hartelijk dank weer voor je berichten. Jouw site is mijn favoriet. Mijn bijbel…
Je kan goed leuk en duidelijk schrijven, precies wat me aanspreekt. Dus zelfs ook geabonneerd op je nieuwsbrief. Vaak leerzaam, herkenbaar en motiverend!
heel veel dank. Heb tomatenzaadjes bij je gekocht. Die doen het goed. Het zijn er alleen veels te veel…… denk wel 40 planten voor nog geen 10 m2 kas. Daar kan ik vast wel iemand blij mee maken of anders ga ik er ook wat buiten proberen.
hartelijke groet
Emilie

Sylvia kortekaas

Hallo Diana,

Een vraag waar ik diverse antwoorden van verschilende tuinders op heb gekregen. Ik heb sugerbeans staan met daarbij een rek van bamboe stokken, andere hebben een gaasrek staan, Mijn vraag is; wat is het beste klimrek volgens jou voor de sugersnaps ?

Alvast bedankt !

Groet Sylvia.

Karin

Hallo Diana,
Mijn peperplantjes ( zaadjes van jou!) zijn al net zo hoog als die van jou schat ik. Sommige zijn echter een beetje krom gegroeid. Waarschijnlijk in het begin iets te warm gestaan waardoor ze te hard zijn gegroeid. Inmiddels zijn de kromme stelen wel mooi dik geworden, maar dus nog steeds wat krom. Kan ik deze planten bij het verpotten, net als tomaten, wat dieper zetten? Bijvoorbeeld een centimeter of 4? Of kunnen ze daar niet tegen?
Bedankt alvast voor je antwoord!
Groet, karin

carla

Hoi Diana, wij hebben inderdaad ook een hele bak vol met allerlei babay’s 🙂
We hebben de tuinbonen voorgetrokken en een paar weken geleden uitgeplant, stonden er prachtig bij. Ik zie op jouw foto geen vraat van bladrandkevers, daar zijn we dus heel jaloers op. Wij worden er gek van, zowel tuinbonen als erwten als kapucijners, we hebben zelfs het idee dat de groei er stil van staat.
Als ik de zoeker gebruik dan kan krijg ik geen resultaat, heb je ergens al geschreven wat je aan bladrandkevers kunt doen…
En meteen maar even doorgezocht naar de aardvlooien, daar schrijf je iets over wat met wisselbouw te maken heeft, dat doen we keurig, maar ook tegen de komst van die rotbeesten zien we al weer op, lijkt ook niks aan te doen. Misschien heeft pokon iets biologisch ervoor?
groeten Elleke en Carla

Christa Vogel

Ook bij mij een invasie van hongerige bladrandkevers…
En ze spannen samen met de slakken 🙁
Resultaat is behoorlijk zielige tuinbonenplanten, die zo mooi begonnen, zes weken geleden…
Ze komen niet lekker in de groei, geven geen grondscheuten en willen al wel bloeien…
Ik (ver)wijt het een beetje aan mijzelf, toch. Dit jaar de klei verrijkt met bladcompost. Laten de bladrandkevers daar nu juist in overwinteren… Helaas las ik dat dus toen het al te laat was.
Ook mijn kapucijners en peulen lijden eronder. Mijn animo voor strobedekking neemt eerlijk gezegd ook wel af: ik haal zoveel slakken onder het stro vandaan!
Maar we laten de moed niet zakken. Toch nog nieuwe tuinbonenplantjes aan het kweken, die zet ik dan wel ‘veilig’ in de achtertuin 🙂

carla

Hoi Diana,
dat stelt ons gerust, zie dat je in je blog ook aandacht besteed aan dingen die niet goed gaan. Dat geeft de burger moed, dacht dat wij iets verkeerd deden.
Fijn die tip met Latijnse naam, inderdaad meer tips te vinden. Ik ga in ieder geval rabarbergier proberen, daar heb ik dan wel weer genoeg van.

Wat ga jij doen aan de vorst die komende week verwacht wordt? Ik heb de tomaten ook al in de kas… Ik hoop dat je er in je blog iets over roept, denk dat ik niet de enige ben met die zorg
groetjes Carla

Mark en Marion

Hey Diana,

Hier gaat ie ook allemaal lekker. Sla, spinazie en aardappelen gaan al goed, de bloemknopjes ontstaan al in de framboos en de sperzie- en snijbonen, de paprika’s/pepers en tomatenplanten staan er zoals vanouds weer prima bij. Van de courgetteplant hebben we vorig jaar zo’n enorme opbrengst gehad dat we er nu nog van eten, dus we gaan er nu nog meer zetten zodat we nog meer kunnen afgeven aan wat vrienden en familie. Iedereen die wij kennen is er dol op! We wilden ook de flespompoen proberen dit jaar en we hebben er 2 gezaaid maar we zien nog steeds helemaal niks gebeuren. Het is al wat ouder zaad dat we gehad hebben van een kennis. Wat denk jij? Er is na 4 weken nog niks te zien, is de kiemkracht al verloren en kan ik beter nieuw zaad halen of is het al te laat om pompoen te zaaien? Groetjes!

Mark en Marion

We gaan het proberen! En als het toch niks wordt dan is nieuw zaad zo gehaald. Dank je wel!

nadi

He dit heb ik nou ook. De courgettes en alle andere pompoensoorten zijn al gekiemd en aardige kiemplantjes al, maar de flespompoen laat echt op zich wachten… heel raar dit.

Inge Wendrich

Hallo Diane,,
Wat is het toch een fijne website, ik lees met zoveel plezier!
Ik ben ook al weer druk in de weer met zaaien e.d, ik vind dit zo fijn!
Al heb ik wel een naar berichtje, ze hebben op onze volkstuin in de schuur van ons en van onze naaste buren ingebroken, en er is nogal wat ontvreemd.
Bij de buren een zitgrasmaaien, bij ons een grote BARBEQUE en en kindereethoekje e.d.van de kleinkinderen, en nog wat andere voor ons kostbare spullen, en een aanhangwagen.
Je geloof het toch niet hé, maar ja. We laten ons niet ontmoedigen.

DIane, ik heb voor het eerst waterkers gezaaid in een grote pot, met de voet in een emmer water, volgens onze schoonzoon een lekkere sla-soort, heb jij hier ervaring in? we zullen zien of het lukt.
Diane, ik wens je weer veel tuinplezier (als je er tijd voor hebt)…. Groetjes, Inge

stella spaargaren

HAllo,

Ik heb een vraag over de zout-bouillionpasta (onder het kopje “inmaak”): ik kon daar niet reageren, althans ik vond geen mogelijkheid, vandaar dat ik hier op reactie hoop. Ik ga deze bouillionpasta maken, er staat dat er geen jodium in het zou mag zitten, waarom is dat? Kan het kwaad voor het recept? Je hebt toch juist toegevoegd jodium nodig?

groetjes Stella

Linda

Oh, ik ben jaloers, jij hebt een mezennestje. Bij mij zit vanaf januari al een mezenkerel zo hard te twieten als hij kan, maar hij versiert niets. Ik heb onder het kastje zelfs nog een vetbol & pindastreng gehangen, als ‘sales incentive’, maar het is qua mees gewoon een slechte makelaar. Ik denk de mezenvariant van een vieze spuuglok en goedkoop confectiepak?

En ja, die Amaranthus gaat hier ook hard. Gaat elke dag naar buiten om lekker rood te worden in de zon. Heb jij ook mizuna? Die gaat ook al zo hard. Alleen mijn quinoa plantjes zijn omgeknakt. Teveel wind vorige week, denk ik.

D's

Hallo Diana,

Leuk he al dat kleine grut!
Bij mij staat de kas ook vol en staan te popelen om in de grond gezet te worden.
Maar het is nog te koud voor sommige planten, die moeten nog even wachten.
De Pepers,paprika en tomaten hebben veel dorst als de zon op de kas schijnt.
De planten worden echte “pubers”.
De bloemkool begint al een krop te krijgen, ik heb er 4 staan nu maar hopen dat ze t.z.t. eruit kunnen, dit om plaats te maken voor de tomaten, pepers en paprikas.
Vorig seizoen heb ik meerdere planten bij een stok gezet dat ging erg goed en wil het dit jaar weer alle planten zo zetten.
Ik heb moeten om de planten weg te gooien, na al die tijd dat ik ze gekoesterd heb, vind ik dat ze ook het recht hebben om groot te worden.
Geen plaats dan maar thuis in bakken onder een afdak, dat gaat ook goed.
De soja-bonen die ik bij je besteld heb wil ik binnenkort voor kiemen, een keer wat anders.
Lijkt mij leuk als je eters hebt om dit als voorgerecht te serveren met de peul eromheen.
Moet ik de sojabonen ( zwarte) met gaas ondersteunen of kan het ook door ze in pollen te zetten?
Veel succes met jou tuin.
Groet D’s

Mark en Marion

Hoi Diana,

Je had gelijk voor wat betreft de pompoen. Het zaad was al aan het ontkiemen gelukkig. Bedankt voor de tip!

Maartje

Hi diana,

Ik heb een vraag over meerjarige monarda. Lopen die planten pas later in de lente uit? Mijn salvia’s lopen wel al goed uit. Ik heb de planten in november geplant, omgeven door compost en afgedekt met stro voor de winter. De grond draineert goed. Wat is jouw ervaring met monarda?

Groetjes, maartje

Maartje

Dankjewel voor het snelle antwoord! Geduld hebben valt af en toe niet mee 🙂

Sterckx Joris

Diana,

Ik heb mij denk ik vergist met stamsnijboon. Ikzelf kom uit belgie en hier noemen we de dingen soms anders… ik heb ze nu waarschijnlijk gewoon allemaal door mekaar geslagen 🙂

Maar maakt niet uit hoor 😉 je moet alleen niet zo kwaad reageren, ik lees ECHT wel wat je schrijft hoor, alleen is het soms moeilijk omdat er op het doosje andere informatie staat dan op uw blad en dan begin ik te twijfelen 😉

Ik zal vanaf nu gewoon afgaan op wat er op de doosjes of zakjes staat, het probleem is dat deze soms of zelfs meestal niet volledig is. meestal staat er alleen op wanneer buiten te zaaien en wanneer te planten/oogsten.

Groetjes en mijn excuses voor het misverstand, ik zal proberen de hollandse termen ook wat onder de knie te krijgen 🙂

Helene

Hallo Diana,
Ook hier veel ‘kindertjes’, genieten!Alleen de maggi wil maar niet kiemen. Ik heb zaden van jou van 2015 en 2014 geprobeerd. Heb je nog tips? Dank voor je altijd-fijn-te-lezen dagboek.
Groet, Helene.

Margriet

Hallo Diana,
Wat een heerlijk vooruitzicht om over niet al te lange tijd weer tomaten en komkommers, paprika’s enz. uit eigen tuinkas te eten. En dan dit jaar ons eerste moestuinjaar. Ben erg benieuwd of het een goed jaar wordt. Er zal vast wel het een en ander mislukken. Maar ben zo blij dat op jouw site zoveel nuttige informatie te vinden is. Voor beginners en ook voor gevorderden een prachtige informatie site.
De broccoli is groot genoeg om uit te planten, de krootjes ook zo langzamerhand, al zijn hiervan een aantal zaailingen toch achtergebleven. Van beide soorten denk ik toch ca 60 zaailingen. Ach, als daar de helft van goed groeit op de tuin, dan ben ik al best tevreden voor een eerste jaar. Maar de spruitkool blijft hier en daar wat achter. Een paar zijn redelijk gegroeid, maar er zijn nog paar die wat achterblijven. Ik denk dat ik maar ca 8 goede planten houdt om uit te planten. Is dan wel voldoende voor af en toe een maaltje? Of zou ik dan nu nog een paar zaadjes bij kunnen zaaien?
Afgelopen week en weekend de pompoen, courgette, meloen en snack komkommer gezaaid. Hopen dat het weer een beetje mee zit en alles over een week of 3 / 4 naar de tuin en naar de kas kan. (het wordt een beetje vol hier in de vensterbank), maar als ik jouw foto’s zo bekijk, slapen jullie bijna tussen de zaailingen 🙂
Groetjes Margriet

Mark en Marion

iemand dat bericht gelezen over een “witte” koningsdag?

K Daling

Diana
Vorig jaar had ik komkommers in de kas ,bij de oogst van de komkommers waren deze heel erg bitter ,heb je enig idee wat hier de oorzaak van zou kunnen zijn?
Kees

Cilia

De verwachtingen zijn inderdaad niet best, maar niets zo veranderlijk als het weer 🙂

Martin

Hallo Diana,

Er is een dilemma. De verwachting is winterse buien wat dat ook brengen moge. De nachtvorst is nog niet uit de lucht maar mijn koolplantjes zijn al een eindje op weg. Ze staan nog in mijn geïmproviseerde koude bak en ik dek de glasplaat ‘s nachts af. Overdag doe ik bakstenen tussen de glasplaat en de betonrand zodat de wind er onder door kan spelen. Het dilemma is de witte kool uit te planten of niet. het zijn met name de witte kolen die aardig groot beginnen te worden en eigenlijk uit de potjes moeten. Maar die winterse buien he? En de vorst aan de grond. Wat zou jij doen?

En over spinazie. Mijn opa zaliger zaaide spinazie al in februari. Ik ben wat later begonnen en ik zie dat er over anderhalve meter er tien centimeter op komt, dan een heel eind niets en dan hier en daar weer wel wat. Komt dat goed denk je of doe ik wat verkeerd? Over de zaailijntjes heen heb ik overigens kanariegaas gezet. Niet om de vogeltjes binnen te houden maar juist buiten. Dit heb ik ook over de pastinaken en schorseneren gedaan maar die moet je bijna verwaarlozen en dan opeens, daar zijn ze.

Groetjes Martin.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties