Niet altijd alles geweldig

Natuurlijk laat ik hier altijd de mooiste foto’s zien die ik maak, wie wil er nu kijken naar foto’s van opgevreten en afgestorven planten, of aardappelen die niet opkomen of wat dan ook. Maar natuurlijk hebben we daar ook wel last van (zoals de kapucijners die nu enorm opgevreten worden door slakken, we hebben nog maar de helft staan van wat ik zaaide, de rest tot op de nerf afgevreten). Ik maak daar alleen geen foto’s van, beter voor mijn humeur ook.

Maar vooruit, 2 mislukkingen gefotografeerd:

Muntkever

Nu nog geen probleem. Maar er zijn 3 plukjes van de Zwitserse munt boven de grond en ik zie al weer een muntkever. Ik vind ze erg mooi, zo bijna metallic donkerblauw. En hiervandaan zie je de mond en kaken niet. Maar die heeft ze wel, en als komende zomer er weer 50 in plaats van één muntkevertjes op de plant zitten, en die plant helemaal is opgevreten, dan ben ik er wel weer klaar mee en vind ik ze ondertussen foeilelijk.

In de kas hebben we 10 weeuwenteelt bloemkoolplanten staan, met zoveel liefde al in september gezaaid, uitgeplant in de kas, de hele winter en lente voor gezorgd en vertroeteld. En dan kom je in de ochtend en vind je dit:

Bloemkool met slak

Ze denkt dat ze zich verdekt heeft opgesteld aan de rechterkant, maar ze is al zo volgevreten dat er weinig meer te verschuilen valt. En dat ze dan in haar uppie onze hele bloemkool in delen opeet is één ding, maar dat ze vervolgens gelijk poept waar ze eet, dat is het toppunt.

Bloemkool uit de grond gerukt en op de composthoop gegooid, inclusief slak, vreet daar maar verder, en ondertussen hopen wij dan dat je binnen een dag door een vogel wordt gevonden en opgepeuzeld. Ja, tuinieren maakt soms ook haatdragend. Gelukkig nog 9 bloemkolen over, met argusogen controleren we ze elke dag op slakken.

Vorige week liet ik een foto zien van een sjalot die bijna als een soort van ‘klauw’ boven de grond/cacaodoppen kwam. Één luttele week later is ze al ruim 2 keer zo groot, en al haar broertjes en zusjes komen ook mooi op. Als je de snelheid van groeien ziet kun je je bijna voorstellen dat ze over een maand of 3 tot 4 al weer geoogst kan worden.

Sjalotten groeien

Vandaag was het een zonovergoten dag, veel te warm in de kas (al ruim 30 graden) en dus vandaag vooral buiten getuinierd. Mijn tuintafel was onderhand wel aan de beurt. Zo zag ze er vanmorgen nog uit:

Tuintafel 20-4-16 ochtend

Vorige week had ik het onkruid al weggehaald, alles aangeveegd en de eerste potten weer buiten gezet, tafel schoongemaakt, dode bladeren weggeknipt, etc..

En vandaag alle potten voor zover mogelijk alvast gevuld en weer in een vrolijke volgorde gezet:

Tuintafel 20-4-16 middag

Ondertussen staat de zon dan al aan de andere kant van de tuin en zitten we nog een uurtje heerlijk te kijken na (en naar) alle gedane arbeid. Ik heb een ratjetoe van potten, kan geen afstand doen van de mooie maar zo zware stenen en terracotta potten. Maar ik heb mezelf voorgenomen alleen nog maar plastic te kopen en dus staan ze nu allemaal gemengd bij elkaar.

Sommige potten al gevuld, o.a. met Erytrichium nanum, Salvia microphylla, 2 potten met een Fuchsia en de rest zoveel mogelijk al gevuld zodat de nu nog kleine zaailingen er volgende week gelijk in kunnen worden geplant.

Ik gebruikte er vroeger alleen potgrond voor en dat is wel heel erg vet en vast, weinig lucht- en vochtdoorlatend. Sinds enige jaren meng ik potgrond altijd met brekerzand, een grof soort zand dat in ieder geval voor meer luchtigheid zorgt, 95% van de planten groeien nu eenmaal beter in een grond die een luchtige structuur heeft.

En dit jaar voor het eerst door de potgrond een deel brekerzand en een deel vermiculiet gemengd, met als gevolg een heerlijk luchtig, vol maar ook zacht en los mengsel. En aangezien ik van de zakken moestuinmix die ik van Pokon kreeg nog 1 zak over had, ook daar nog 2 potten mee gevuld, ook heel luchtig en rul, het rolt door je handen en ik kan me voorstellen dat planten het er erg fijn in hebben, de vermiculiet maakt de grond minstens zo luchtig als het brekerzand, en houdt het vocht vast wanneer de grond vochtig genoeg is maar staat het weer af als het droog wordt.

Ik weet niet hoe het deze zomer gaat lopen, ik ga mijn zelfgemaakte mix van potgrond, vermiculiet en brekerzand eens vergelijken met de kant-en-klare moestuinmix (uiteraard moet ik beiden over een week of 6 gaan bijvoeden), maar het is weer een interessant projectje, vind ik.

En ik denk dat ik de grond (beiden, zowel mijn zelfgemixte grond als de kant-en-klare moestuinmix) na gebruik volgend jaar weer kan en ga proberen te  hergebruiken (uiteraard dan direct goed voeden), de structuur is los genoeg om na het weghalen van uitgebloeide planten gewoon weer gebruikt te worden. Mocht je interesse hebben in de moestuinmix, een mengsel van turf, compost, houtvezel en vermiculiet, de Praxis verkoopt het deze week met 2 euro korting: Praxis-aanbieding (aanbieding geldig tot en met 24-04-16). Mocht je interesse hebben in het brekerzand, die is toevallig deze week met 25% korting in de aanbieding bij de Gamma: Brekerzand.

Dan tot slot nog een foto van de eerste huisvlijt van het jaar:

Radijsjes zoetzuur

De laatste radijsjes uit de kas (ze moesten eruit, plaats maken voor tomaten en paprika’s, etc.). Ik heb ze samen met een in halve ringen gesneden ui ingemaakt in een mengsel van azijn, water, suiker, zout, mosterdzaad en citroensap. Lekker pittig! Als het goed blijft zal ik het recept bij de inmaakrecepten zetten.

Iedereen sterkte met de laatste koude dagen en vooral nachten die er nog aan komen!! Als die volgende week voorbij zijn is het bijna mei, IJsheiligen in aantocht en dan kan het tuinseizoen op alle fronten gaan beginnen.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Berbie Vleeshouwers-Creemers

Tjeetje wat zien die potten er prachtig uit. Ik heb veel ingemaakt, maar ben nooit op het idee gekomen om dat met radijsjes te doen.

peter

Beste diana
Even een heel klein stukje over mijzelf en dan volgde mijn vraag.
Ik heb sinds 7 jaar een eigen moestuin van +-300 m2 altijd hielp ik mijn ouders.
Ik heb druiven.zwarte bessen aalbessen en heel veel bramen (mijn kleinkinderen) zijn er gek op.en heel veel fruitbomen.ik maak hiervan een hoop wijn (heerlijk) zo’n hobby je wordt er gewoon vrolijk van ha ha.
Nu dan mijn vraag de ene zegt van wel en de ander zegt van niet kan jij mij hierop een goed antwoord geven .
Ik heb zoals iedereen onkruit groeien en altijd zit er aarde aan .dus als je het weggooien dan kom je tuin steeds lager te liggen.kan ik dit gewoon in de kompostton doen en eind van het jaar weer op de tuin in een kuil doen zodat de aarde toch op de tuin blijven mijn tuin voeding krijg.of heb ik het volgende jaar een heleboel onkruit extra er door.
Alvast hartelijk bedankt voor je antwoord.
Ik weet niet hoe ik anders contact moet opnemen met je vandaar deze mail.
Vriendelijke groet Peter.

peter

Beste Diana .
Hartelijk bedankt voor je antwoord ik gaat het zeker proberen.
Vriendelijke groeten Peter

Jolande van der Vegte

Dag Peter,
Het antwoord van Diana klopt volgens mij helemaal. Wat ik doe met de ‘foute’ onkruiden is ze in een afgesloten emmer met water gooien. Samen met paardebloem, brandnetels en smeerwortel krijg je na een paar weken een heel voedzame gier die je kunt gebruiken als mest. De plantenresten kunnen dan alsnog op de compost omdat ze al dood zijn. Zo houd je alle goede voedingsstoffen in je eigen tuin. Succes, Jolande

Joyce

Hee Diana,

Wat vervelend zeg dat er een hoop aangevreten wordt. Hier werken slakkenkorrels bij niemand. Men zegt dat het muizen en/of konijnen zijn. Echt vervelend zeg :-(. Zelfs mijn aardbeienplantjes worden aangevreten. Nergens slakkensporen te bekennen.
Hopelijk valt het voor de rest van de plantjes mee.
Ik had nog 2 vraagjes: als je de paprika’s etc naar de kas brengt, zet je ze dan meteen in volle grond?
Wat betreft eenjarige bloemen: hoeveel zaadjes zaai je per potje en hoe kom je er achter? Vandaag met mijn moeder plantjes gehaald voor de tuin thuis. Het viel me op dat bv dr franse geranium 1 stengel is en ik zag dat dr allysum een hoop stengeltjes heeft.

Groetjes

Marlies van Drimmelen

Hoi Diana,
Vermakelijk stukje vandaag weer. Zonde van die bloemkool en al het harde werk… You win one you loose one. Hier sjouwen we elke avond bakken vol zaailingen vanuit de kas naar binnen. Mij te link die paar graden nachtvorst. Overigens hebben de calendulas een wonderbaarlijk herstel laten zien. Ben zo benieuwd. 🙂
Fijne avond!
Groetjes, Marlies

Mayra

Tranen van het lachen bij dat stukje over die slak! Herkenbaar ook!

Gerda

Zo gauw ik de eerste sporen van slakken zie, loop ik een paar avonden met een zaklamp de plantjes na en knip de slakken doormidden. Niet zo aardig, maar anders loopt het snel uit de hand. Ze mogen overal wonen en eten, maar niet in de bedden. Dus de groentetuin is (grotendeels) slakvrij, zeker omdat vogels de volgende ochtend snel door hebben waar de makkelijk hapjes te halen zijn, en een egeltje ook: die kom ik ´s avonds vaak tegen.

Lizzy

Bah bah dacht het alleen maar hier gebeurde met die slakken, maar ik heb een mooi kunstje gedaan dennennaalden rondom gelegd en ze houden er echt niet van. Jammer dat slakken vanuit de grond naar boven klimmen en dan de jonge zaailingen sapjes opzuigen. Ik heb ook van alles geprobeerd en niks hielp ja bier maar dat is eigenlijk wel zonde.
Ik heb al last van wantsen ook geen leuk iets maar vandaag heb ik ze verzopen in de regenton:).
Maar oppassen allemaal je weet nooit wat na boven komt.

Petra

In midden van het land bij ons is het af en toe zo koud s’ nachts dat ik waxinelichtjes laat branden onder een rood stenen bloempot die op twee stenen staat. Gaat de pot lekker van blozen en houdt zo de kas vorstvrij. Is helaas nog even nodig…. Succes met jouw bloemkool, mooi verhaal en herkenbaar. Ik vang slakken in de ochtend en breng ze ver weg, over de brug. Doorknippen vind ik echt verschrikkelijk.

Leon van de Kerkhof

Hoi Diana,
vroeger werd in fruitboomgaarden met vuurpotten de prille bloesem beschermd tegen nachtvorst. Laatst nog gezien in een Engelse serie. In een kas zijn waxine lichtjes heel nuttig. Net als Petra maak ik ook gebruik van een aardewerk stoofje. Afhankelijk van de grootte van de pot gebruik ik 3of 4 waxinelichtjes. Die kunnen variëren tot 6 uur brandtijd. Op internet vindt je voorbeelden hoe je met meerdere aardewerk potten samen een soort kacheltje maakt.
Verder gebruik ik bij meerdere graden vorst een metalen telescoop stofzuigerbuis die aansluit op een PVC T-stuk naar de buitenlucht. Een conservenblik met restjes kaarsenvet en een lont zorgt voor de verwarming in de buis; eventueel een manteltje erom heen om de rook mee af te voeren door de buis. Alle beetjes helpen, niet duur en je gooit minder weg.
Groetjes, Leon.

Chantal

Hai Diana, lekker om je dagboek weer te lezen. (Ook al doe ik het dit jaar wat rustiger aan.) Valt er nog iets buiten te zaaien deze weken? Ook al wordt het koud?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties