De eerste bakken…

De nieuwe tuin 20-09-13Afgelopen week hard gewerkt. Juist het regenachtige weer heeft ook z’n voordelen; in de kassen staan alleen nog paprika’s, pepers en aubergines. Alle tomatenplanten zijn eruit gehaald, en ook de komkommer en meloen.

Alles heeft zijn tijd gehad, de planten hebben heel veel opbrengst gegeven maar zijn nu op/leeg/klaar. Ruud wil graag de kassen leeg houden komend winter om alles eens goed op te ruimen, te spitten, te mesten, schoon te maken en een paar ruiten te repareren of vervangen waar een scheur in zit. En dus hebben we besloten geen wintergroenten in de kas te zetten, Wel jammer, wan ik had al wintersla, weeuwenteelt bloemkool, etc. gezaaid. Maar het kan niet allemaal tegelijk, en eens grote opruiming houden in de wintermaanden is ook wel eens prettig. Met de zaailingen kan ik vast nog wel iemand blij maken, en wij hebben dan zelf ruimte en tijd om alles eens goed na te kijken. En ach, over 13 weken is het kerst, en daarna gaan we toch alweer aan de lente denken :-).

En als ik het zo bekijk, dan hebben we nog enorm veel werk te doen; te beginnen met de nieuwe tuin natuurlijk. Ruud heeft de beschoeiing helemaal klaar, die kan weer een aantal jaren mee. En de eerste 4 bakken zijn gemaakt. Vandaag hebben we ze eens neergezet, opgemeten, eens wat tegels neergelegd om te kijken of dat breed genoeg is om op te lopen, zo in de bakken te kunnen werken. Morgen gaan de tegels en bakken weer uit de tuin. Ruud heeft besloten de tuin te freezen. Daarmee maak je de grond los, kun je daarna gemakkelijk gelijkmatig harken. En dan wachten we tot het heeft geregend en de grond weer wat is ingeklonken, en dan gaan we de bakken ook daadwerkelijk neer zetten en paden maken.

Appel Gloster rijpVolgorde, maten, etc. weten we nog niet zeker (we hebben er nog discussie over, dat is wellicht een betere uitdrukking :-)). Als het eerste stuk is gefreesd kunnen we er toch een aantal dagen beter niet op lopen, maar kunnen we wel de laatste planten in de rest van het stuk tuin eruit halen. En het onkruid. En opruimen. Ter voorbereiding van deel 2.

En ondertussen zijn de appels van de leiboom Gloster rijp. Die gaan we komende week plukken, en appeltjes drogen en er nog appeltaartjam van maken. En verder staat er nog een tuin vol groenten; van de laatste bonen tot spitskool, rode kool, boerenkool, etc. tot knolvenkel, bietjes, winterandijvie, heel veel prei, worteltjes en winterpeen, knolpeterselie, pompoenen en courgettes.

We eten nog elke dag uit de tuin (vandaag boontjes, morgen voor de laatste keer tomatentaart, zondag savooiekool, elke dag kunnen we nog kiezen en de vriezer is alleen nog maar open geweest om te kijken of er nog iets bij kan (niet dus :-)).

Amaranthus DreadlocksTot slot nog een foto van de Amaranthus Dreadlocks. Ik had haar dit jaar niet gezaaid, maar ik vond in het voorjaar zaailingen op de plaats waar ze vorig jaar stond. En dus toch nog een paar planten laten staan. En nu siert ze de tuin met haar bijzondere bloeiaren.

Als je goed kijkt zie je rechts van haar nog de Stokpronkboon Riley; een pronkboon met zalmroze bloemen en zeer lange pronkbonen (en opvallend; enorm grote, gitzwarte zaden).

Abonneer
Laat het weten als er
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Stefan

Hoi Diana,

Heel veel prei, schrijf je. Mijn prei is op 1 of 2 exemplaren na (stuk of 40 geplant) helemaal opgegeten door de preivlieg. Doe jij daar nog iets speciaals tegen?

Groet,

Stefan

johan

komt de Stokpronkboon Riley terug in je zadenlijst?

Marinke

Wat een fascinerende bloem van die stokboon!
En je tuin begint er mooi uit te zien met die bakken, veel werk verzet!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties