De vorderingen

De nieuwe tuin 23-09-13De rest van de tuin begint er een beetje onder te lijden (daar groeit het onkruid welig :-)), maar we willen graag de nieuwe tuin voor de winter klaar hebben. En dus besteden we elk uur dat we op de tuin zijn aan dat stuk tuin (of aan oogsten natuurlijk).

De eerste 3 bakken staan nu helemaal goed, waterpas. Paden tot en met bak 3 gelegd, waterpas.

Gelukkig staat de rest van de tuin niet op de foto, want dat is echt een enorme ravage, soms nog wat planten, maar vooral veel gaten waar planten hebben gestaan, planken, kruiwagens, rommel, etc. Dat is werk voor vandaag, eerst dat stuk maar eens opruimen.

Maar de eerste 2 bakken zijn klaar en gevuld. De eerste bak heb ik gevuld met een mengsel van tuingrond (die uit dezelfde tuin komt, daar waar grond uit is gekomen om zand te leggen voor de paden, etc.), gemengd met een klein deel gecomposteerde mest (waar de courgettes dit jaar op hebben gestaan), en met flink wat zand.

De nieuwe tuin eerst bak klaarDat levert deze zanderige bak op. Uiteraard gelijk planten erin, en water gegeven.

In de bak staan: Salvia officinalis (Salie), Artemisia dracunculus (Dragon), Tijm en Citroentijm, Rozemarijn, Saturea montana (vast bonenkruid), Egyptische ui, Oregano. En 2 Salvia’s, voor het mooi (La Siësta en Royal Bumble, omdat ik roze met rood zo mooi vind). Dat kun je echter op de foto niet zien, omdat ik ook even de gieter met de sieraardbei Toscana er heb neergezet. Omdat ik er nog wat bij wil, maar nu niet heb (in ieder geval een Rosmarinus prostratus, een hangende rozemarijn die helaas afgelopen winter in de achtertuin dood is gegaan). En wellicht volgend jaar een paar leuke eenjarige kruiden ertussen (wellicht Dille, of Tagetes lucida, of zoiets).

Er komt nog een tweede bak voor kruiden, iets minder zanderig en vooral minder zonnig, voor bieslook, peterselie, selderij, etc.. Maar dat is voor later. In de tweede bak heb ik een mengsel van tuingrond en mest van de courgettemesthoop gedaan, veel zwaarder van structuur dus. Ik heb er wat veldsla in gezaaid, Winter Gem sla en Fristina sla. En volgend jaar kan daar misschien iets van paarse boerenkool in, of sla, andijvie, geen idee, dat zien we volgend jaar wel :-).

Peper Fidalga Roxa aan plantNog even wat foto’s van de rest van de tuin, daar waar we nu dus niet zo veel komen :-). Op de foto zie je rijpe pepers van het ras Fidalga Roxa. Erg mooi! De kleine pepers rijpen van donkerpaars naar dit lila met abrikoosroze. Erg heet ook, en lekker kruidig. We eten ondertussen ook volop paprika’s uit de kas, maar er zijn ook al peperplanten weggegooid die nu nog moesten gaan bloeien (o.a. Aji Panca en Habanero Green – als ze nu nog moeten gaan bloeien zullen ze nooit meer rijpe pepers voor de winter geven en kan ik licht en lucht, voeding en vocht beter ter beschikking stellen aan de peperplanten die er ook staan en rijpende pepers dragen).

En tot slot nog een foto van de vrucht van de Aubergine Rosa Bianca. Een witte, ovale aubergine met lilaroze streepjes. Erg mooi, en lekker. En dus wil ik er ook zaden van oogsten.

Aubergine Rosa Bianca rijpt voor zadenEn dat kun je pas doen wanneer de vruchten rijp zijn (je eet dus altijd onrijpe aubergines), want als ze eenmaal rijp zijn, zijn ze anders van kleur, heel hard, zeer bitter….. en uiteraard met veel zaden. Witte en wit-roze aubergines verkleuren bij rijpheid naar geel. Maar roze en paarse aubergines verkleuren naar bijna zilverachtig donkergrijs. Groene aubergines verkleuren ook vaak naar geel. Er zijn ook nog aubergines die naar rood verkleuren (uit de aethiopica-groep). In ieder geval verkleurt elke aubergine uiteindelijk naar een andere kleur, en dan pas zijn ze rijp genoeg voor de oogst van zaden.

En ik wacht bij deze Rosa Bianca al sinds eind juli op die zaden, maar verkleuren wil ze niet. Wel groeien, want ze is ondertussen zo groot als een flinke meloen (zo rond de 25 centimeter). En nu maar hopen dat ze nog wil rijpen/verkleuren voor het echt koud wordt. Om dat een beetje te stimuleren heb ik in ieder geval bijna al het blad weggeknipt en ben gestopt met water geven, de laatste aubergines geoogst en gegeten…. het enige wat haar nog rest is dus de 2 allerlaatste aubergines behouden voor het nageslacht :-).

13 reacties op De vorderingen

iet 23 september 2013 om 15:20

Er s al heel wat werk verzet zie ik , heel erg goed van jullie

yvonne ziekman 23 september 2013 om 17:44

Hallo Diana
Wat leuk om te lezen hoe enthousiast jullie zijn over de moestuin.
Ook wij (mijn man en ikke) zijn graag in onze moestuin bezit. Op dit moment mijn man iets minder vanwege rugklachten. Wij hebben een tuin van 400 m2 en verbouwen behalve groenten ook onze aardappelen. Daarnaast maak ik ook een heleboel in want ja weggooien gaat toch erg aan mijn hart. Ik heb zaterdag nog kleine trostomaatjes met sjalotjes op het zuur gemaakt en ook nog tomatenjam want ja de zomer was gul dit jaar zodat ook wij “‘omkwamen”‘ inde tomaten. De recepten die je beschrijft zijn heel overzichtelijk en ik ben ook blij dat er vermeld staat hoeveel potjes je er voor nodig hebt (heel handig).
En ook de tip hoe je kunt zien of de geoogste zaadjes kiemkracht hebben is goed ontvangen. Wij hingen nu met onze neus in een beker met de zaadjes van onze gele pepers om te kijken of het werkte en ja hoor, er kwamen er een heleboel boven drijven. Dat wij daar nu pas achter moeten komen.
Jullie heel veel succes met het veranderen van de tuin en hopelijk blijft het weer mee zitten. Groetjes van ons
Yvonne Ziekman

Diana 25 september 2013 om 08:01

Hallo Yvonne,

Onze tuin is maar iets groter dan die van jullie (482 gram), we zullen dus zo ongeveer dezelfde hoeveelheid oogst hebben :-).
Bij paprikazaden en peperzaden is het wel handig te weten dat het testje alleen werkt bij verse zaden (drogere zaden blijven altijd allemaal drijven).
Niet kiemkrachtige paprikazaden kun je na het drogen ook nog altijd herkennen aan het feit dat ze wat grauwer van kleur zijn, soms met een zwart randje (maar niet altijd), en heel dun, zonder kiempje van binnen. Als ik ze in een plastic bakje laat vallen kan ik het verschil tussen kiemkrachtige zaden horen, niet kiemkrachtige zaden zijn veel lichter en vallen niet, maar ‘dwarrelen’ bijna. Ik zal dit najaar eens een foto maken van een kiemkrachtig en een niet-kiemkrachtig peperzaadje en die op de website zetten.

groetjes en veel plezier en succes in de tuin en met het oogsten!
Diana

coby 23 september 2013 om 18:17

Hoi Diana.

Dat ziet er al netjes uit.
Ik geloof best dat er nog veel werk aan komt voor jullie .
Heerlijk om jouw verhalen te lezen , elke dag probeer ik wel even te kijken of
je al en update geplaatst heb van jullie mooie moestuin.
Of dat je mss nog wat uitleg heb geplaatst van verschillende dingen , zoals recepten of inmaken :).

Kijk al uit naar je volgende update
Groetjes coby

Diana 25 september 2013 om 08:17

Hallo Coby,

Dankjewel! Ik heb heel veel plannen voor de website, ga inmaakrecepten in een database zetten, makkelijker zoeken, ik moet nog een database van pepers maken, ik wil nog wat nieuwe stukjes schrijven (over Yakon en andere soorten groenten/kruiden die ik dit jaar heb geteeld, ik heb veel foto’s gemaakt voor in het hoofdstuk over zelf zaden oogsten, noem maar op). Ik hoop in de komende winter genoeg tijd te vinden daar mee aan de slag te gaan :-).

groetjes,
Diana

edwin 24 september 2013 om 10:15

hallo Diana ,
die bakken die jullie gaan gebruiken ,daar heb ik er ook 1 van .wat doen jullie met de aarde die daar in gaat na de oogst ? die van mij is praktisch 1 bonk wortels geworden.
is dit weer te hergebruiken ? aangezien ik in een rijtjes huis woon zou ik niet weten waar ik er mee heen moet (is al snel 4a5 kruiwagens vol)

Diana 25 september 2013 om 08:23

Hallo Edwin,

Dat is voor ons wat gemakkelijker, op een volkstuin. Je kunt de aarde zeker weer gebruiken, uiteindelijk zullen de wortels wel gaan composteren, maar afhankelijk van de hoeveelheid en dikte van de wortels, en de kwaliteit van de grond, kan dat best lang duren. Hier hebben we nu al, bij het verwijderen van vaste planten, stukken met veel wortels in de grond. Die schud ik een beetje met een riek uit de grond en dan gaan ze de composthoop op. Misschien kun je hetzelfde doen, maar dan de dikkere wortels die je uit de grond hebt gehaald/geschud/gezeefd dan maar gewoon in de groene bak doen. Het eventuele tekort in de grond kun je dan opvullen met wat compost of bemeste tuinaarde, daarmee verbeter je gelijk de structuur van de bak weer. Want 1 bonk wortel klinkt niet alsof de structuur van je grond heel goed is, de grond is hier niet heel droog of heel nat en dan kan ik de wortels redelijk makkelijk uit de grond halen.

Ik hoop dat je iets aan het antwoord hebt!
Diana

meatfreak 24 september 2013 om 19:26

Is erg netjes geworden zo met de bakken, Diana. Goed werk van Ruud. Mocht je zaden van die Rosa Bianca kunnen oogsten hou ik me zeker aanbevolen voor volgend seizoen, wat een prachtige kleurenpatroon! Die Fidalga Roxa’s zijn echt aandachttrekkers hé, daar valt meteen je oog op zowel onrijp als rijp. De kruising waar ik over sprak lijkt er qua kleuren een beetje op,
http://i1094.photobucket.com/albums/i453/meat_freak/IMAG3271.jpg

Eén van de ouders is een Pimenta de Neyde, pepers zijn eerst pikzwart, daarna paars, groen/paars, abrikoosroze met paarse vegen. Eentje om volgend seizoen proberen te stabiliseren wat mij betreft 🙂

Groetjes,
Stefan

Diana 25 september 2013 om 08:34

Hallo Stefan,

Ik ga met de Rosa Bianca mijn best doen, elke dag even tegen haar praten dat ze niet meer hoeft te groeien maar moet rijpen voor het koud wordt :-).

Ziet er mooi uit! Ik ben benieuwd of ze dan komend jaar stabiel wordt (mijn (beperkte) ervaring daarmee is dat dat met tomaten wel makkelijker gaat dan met pepers en paprika’s). Al meerdere keren zaden van nieuwe soorten gekocht die in hun 2e jaar hier dan toch anders worden (dus eerste jaar wel kloppen, maar in het tweede jaar toch anders van kleur en/of vorm worden, zonder dat ik met zekerheid kan zeggen dat de zaden hier zijn gekruist.

Misschien voelt iemand zich nog een geroepen om eens de Fidalga Roxa te kruisen met de CGN 21500, dat lijkt me ook een erg mooie kleurencombinatie (maar ook in smaak en opbrengst :-)).

groetjes,
Diana

Ine 24 september 2013 om 20:51

Dag Diana,

Jullie hebben al heel wat werk verzet, petje af! Het ziet er mooi uit! Ik las dat je de salvia Royal Bumble hebt gepoot. Die heeft inderdaad prachtige rode bloemen, en hij bloeit ook lang door. Voor zover ik weet is de plant niet winterhard, ik overwinter hem bij de overige kuipplanten. Hij heeft bij mij een wat heesterachtig uiterlijk, ben benieuwd hoe groot hij uiteindelijk wordt.
Het wordt afkicken voor jullie deze winter, na al dat harde werken! Maar wel genieten van al die lekkere dingen uit de tuin!

Hartelijke groet,

Ine

Diana 25 september 2013 om 08:49

Hallo Ine,

Ik heb de Salvia Royal Bumble een jaar of 8 geleden ook eens gehad, gewoon in de tuin, en toen heeft ze zeker een jaar of 4 gewoon de winter overleefd. Ze heeft het begeven toen ik haar, vlak voor een natte winter, heb verzet en teruggesnoeid (eigen schuld). Hier overleven de meeste Salvia microphylla, greggii en x jamensis wel gewoon de winter in de volle grond (maar het is hier dan ook altijd in de winter wel een paar graden minder koud dan in het Noorden/Oosten van Nederland). Voor alle zekerheid neem ik wel altijd wat stekken in het najaar die ik dan op zolder of in de koude kas overwinter.

Hier kon de plant trouwens behoorlijk groot worden, in de volle grond was ze hier zo rond 2008-2009 wel zo’n 90 centimeter hoog en 80 centimeter breed, één van de best groeiende Salvia’s uit de 3 groepen die ik hier heb gehad.

groetjes,
Diana

Renée van Esch 27 september 2013 om 09:59

Hoi Diana (én man natuurlijk)

Als eerstejaars moestuiner, ben ik een trouwe lezer van je site.
Ik wil je bedanken voor alle info én humor, vind het een feest om te kezen.
Soms duizelt alle info wel, maar dan ga ik de volgende dag weer met volle energie “leren”

Dank dank dank

Diana 27 september 2013 om 16:41

Hallo Renée,

Gefeliciteerd met je eerste moestuinjaar, ik hoop dat je in deze mooie zomer een goede oogst hebt gehad!
En je hoeft nooit alles tegelijk te leren, uiteindelijk leer je het best/meest van je eigen tuin/grond/omstandigheden.
Ik leer ook nog elk jaar van mijn eigen tuin, dat houdt nooit op :-).

groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties