Meer bakken….

De nieuwe tuin gefreesdEn alweer hard gewerkt afgelopen week. Het weer helpt dan ook wel echt heel fijn mee, en zolang het nog zo droog en warm is kunnen we flink vorderingen maken op de nieuwe tuin.

De 4 vierkante bakken aan de rechterkant staan en zijn gevuld met grond/mest/zand, en ook al deels gevuld met kruiden en sla. In het middenstuk stond enorm veel onkruid, dus dat hebben we eerst goed gespit, en daarbij zoveel mogelijk wortels verwijderd. Grappig dat je op een gegeven moment onkruid aan de wortels kunt herkennen; diepe penwortels van de meeste distelsoorten, de zwarte wortels met vertakkingen van heermoes, de spierwitte kronkelige wortels van winde. We hebben geprobeerd zoveel mogelijk van die wortels gelijk te verwijderen, anders komt dat allemaal volgend jaar in de bakken, of tussen de tegels weer naar boven.

En daarna de tuin gefreesd (zodat de grond fijn van structuur is, is wat makkelijk om dan bakken uit te meten en te zetten en paden te leggen). Ondertussen hadden we afgelopen week ook al bakken in elkaar gezet, langwerpige dit keer. Klein discussiepunt in huis; ik wilde wel graag dat de bakken qua standplaats wat zouden verspringen (anders doet het me zo denken aan een begraafplaats). Maar Ruud vindt dat niet handig, en hij had daarin wel een punt; als je bakken kriskras neerzet is het heel veel lastiger om er paden langs te maken, er met een kruiwagen te rijden, etc. Het zou betekenen dat er overal tussen paden passtukjes zouden moeten worden gelegd van andere formaten tegels, om te zorgen dat toch alles netjes ‘dicht’ ligt.

De nieuwe tuin bakken middenstukZo zag de tuin eruit toen we vanmiddag naar huis gingen.

Dus oké, de bakken komen naast elkaar te staan. In ruil daarvoor mag ik de bakken indelen zoals ik wil, en zullen die volgende zomer (hopelijk) vol komen te staan met groenten en éénjarigen, door elkaar. Dat zal het allemaal wat ‘losser’ maken. En mijn ‘pleintje’ komt nog naast de bakken. Met daarop de tafel, en zoveel mogelijk potten, met munt, éénjarigen, citroenmelisse, Stevia, etc..

Maar dat is voor later zorg; eerst de gemaakte bakken plaatsen, waterpas, paden er langs, en de bakken vullen. Erg fijn dat het de komende dagen nog zulk lekker weer blijft, zo hopen we eind volgende week in ieder geval alle bakken goed te hebben staan en alle tegels/paden te hebben gelegd.

We zouden de rest van de tuin bijna vergeten. Dat is niet zo natuurlijk, maar ze ziet er wel wat verwaarloosd uit. Het zij zo, komt vanzelf wel weer goed (niet vanzelf natuurlijk, het zal ons ook in de wintermaanden wel van de straat houden :-))

Paprika meerdere rassenIn ieder geval komt de echte oogst van pepers nu op gang (wel erg laat dit jaar). We hebben al planten verwijderd, van rassen die nu nog niet eens bloeiden. Maar sommige planten geven nu prima rijpende pepers. Ik hoop in het eerstvolgende tuindagboek eens wat verschillende pepers te kunnen laten zien, niet iedereen weet dat er zoveel diversiteit bestaat (zowel in kleur als in vorm als in smaak als in heetheid). Op de foto zie je een paar paprika’s die ik vandaag kon plukken. Ook daarin al flink wat verschillen. Links bovenin zie je de blokpaprika Top Boy. In het midden de veel kleinere Lipstick. Rechts de Orange Bell. En onder de extra grote (ruim 20 cm) Spanish Sweet.

Komende week zijn er nog wel wat andere klusjes naast het verder gaan met de nieuwe tuin. Zoals de oerpreibolletjes planten. En knoflook, het wordt volgende week oktober, voor het planten van knoflook aan de vroege kant (liever plant ik ze in de laatste 2 weken van oktober), maar nu weet ik zeker dat ik het niet vergeet tussen alle andere werkzaamheden door. En wellicht wel zo leuk om knoflook en oerprei in de bakken op de nieuwe tuin te planten.

Yakon 20-09-13En tot slot dan nog een foto van de Yakon zoals ze er nu bij staat. Morgen nog maar eens water geven, want planten die zo groot zijn en voor de teelt van de knollen wordt geteeld kunnen wel wat extra vocht gebruiken (denk ik zo). De planten zijn nu zo hoog als de dakgoot van de kas, en die staat op 2,20 meter.

Ik begin benieuwd te worden hoe de knollen eruit zien, en natuurlijk hoe ze zullen smaken. Ruud heeft in ieder geval maar een hekwerk voor de planten gemaakt zodat ze niet over het hoofdpad hangen. Wellicht over een week of 2 eens 1 plant rooien…. zelfbeheersing is nooit mijn sterkste punt geweest en zal het ook niet worden :-).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Saskia

Leuk om te zien dat de Yacon het zo goed doet!

Groetjes, Saskia.

Harold

Mooi gemaakt zeg!
Zo wil ik het volgend jaar ook in mijn eigen tuin gaan maken.
Weet je ook voor hout jullie gebruiken en hoe lang dat ongeveer mee zou moeten gaan?
Alle hout verrot natuurlijk na een bepaalde periode maar als die periode nou zo lang mogelijk is…
Groeten, Harold

Robin

Hallo Diane is het een idee op je bakken te schilderen om ze langer mee te laten gaan?

Gerard

Hoi diana,
Heb je al het voordeel bedacht van een bak en een kas?
Bv in de kas die vorig jaar is ondergelopen.
Kan je in maart je eigen lange rechte worteltjes oogsten.
Groeten gerard

Renée van Esch

Hoi diana,

Even een vraagje over knoflook planten. Gisteren zag ik bij de Albert Heijn VERSE knoflook liggen. Kun je die in oktober planten of moet je gedroogde hebben ?

Beginneling……

renée

Renée van Esch

Dank voor je reactie,
Zal ze ook voor het eerst hoor. Nog even wachten (las ik op je site) dan zal ik ze in de grond stoppen.

Dank voor alle info !!!!

Renée

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties