Nazomeren

Appel Gloster 6Nu het nog steeds mooi weer is, nog zo vaak mogelijk naar de tuin (want er is nog zoveel te doen). Gistermiddag heeft Ruud nog wat paadjes naast de bakken in de nieuwe tuin gelegd, ik vooral opgeruimd, schoongemaakt, geoogst, etc.. Vandaag snel weer verder want er is nog steeds veel te doen.

En door de mooie zomer en nazomer vertekent het beeld, het is toch al oktober. We verwachten dat over een week of 3 tot 4 (afhankelijk van het weer) de eerste paardenmest wordt bezorgd. En dat we dan kunnen gaan spitten. Gisteren de oerprei en de knoflook geplant…….in de nieuwe tuin in een bak :-).

Afgelopen weekend de eerste 6 Gloster-appels geoogst. Heerlijke appel, friszoet/zuur, knapperig, altijd een goede opbrengst, nog nooit een beurtjaar gehad, ook nog best lang te bewaren (al heb ik daar niet heel vaal ervaring mee, ze gaat hier meestal vrij vlot pot en fles en droogapparaat in). Gisteravond sambal van 4 appels gemaakt; met 2 uien, 2 tenen knoflook, 25 Aribibi’s en 2 Habanero Pastel pepers, wat zout, beetje citroensap en een schepje suiker, gebakken in wat arachideolie. Alleen nog maar warm geproefd, maar ze was toen al lekker. En vanmorgen bij het opendoen van de huiskamerdeur kwam de geur van Habanero’s me al weer tegemoet :-).

Pepers 2013 overzichtIk wil nog wat meer soorten sambal maken (manis, badjak), en misschien dit jaar eindelijk ook weer eens sambal van groene pepers. In ieder geval is de oogst niet heel goed, teveel rassen hadden problemen met het lang koud blijvende voorjaar (en daardoor late bloei, of ze nog op tijd zullen rijpen hangt af van het weer en de temperatuur de komende 2 maanden). Maar ik kan toch best leuke soorten oogsten.

Op de foto zie je van links naar rechts, boven beginnend: Habanero Pastel, Serrano Purple, Starfish, Korean Maraca, Lombardo. Tweede rij: Aribibi Gusano, Fidalga Roxa, Chilaca, Aji Dulce #2, Hot Lemon, Foodorama Scotch Bonnet. Onderste rij: Aji BLanco Cristal, Large Red Cherry, Habanero Peach, Habanero Long Chocolate, Peru Scarlet Lantern, en Aji Colorado.

En dus ook weer druk met het oogsten van de zaden. Ik heb al 2 mailtjes gekregen van mensen die vroegen of ik dit jaar weer een zadenlijst heb en wanneer (ik vrees dat het nog even gaat duren, elke avond een uurtje of 3 met de zaden bezig, maar overdag toch gewoon te druk met de tuin en andere zaken, ik verwacht niet voor half november alles te hebben kunnen oogsten, schonen, labelen, verpakken en beschrijvingen met foto’s maken).

Eustachys distichophyllaMaar het is wel de tijd om te gaan verzinnen over volgend jaar. Afgelopen week de catalogus van Graines Baumaux en van Plants of Distinction opgezocht (die van vorig jaar natuurlijk), en alvast eens in zitten neuzen. En natuurlijk gelijk een wensenlijst gemaakt. Pas als ik weet wat ik wil kijk ik bij wie ik het beste kan bestellen (daar waar ze de meeste soorten uit mijn wensenlijstje hebben, voor een goede prijs, en het komt maar zelden voor dat ik bij slechts 1 zaadhandel bestel :-)).

Op de foto zie je de de zaden van de Eustachys distichophylla aan het rijpen. Een leuk gras met parapluachtige bloeiwijzen. Vorig jaar als plant gekocht (bij kwekerij Morning Glory), en via de website van Tom Clothier gevonden dat ze een koudekiemer is. En dus begin februari in de koude kas gezaaid. En 8 maanden later is dit het resultaat, het was het wachten waard.

Kweepeer in ontwikkelingVandaag weer naar de tuin. Verder met de nieuwe tuin, bakken vullen, paden maken. Maar ook de rest van de appels plukken, want ze beginnen nu ook te vallen. Nog een weekje geduld maar dan kunnen we ook de stoofperen oogsten.

En eens een blik geworpen op de kweeperen. Die zijn aan een groeispurt begonnen, al zijn ze niet zo groot als in andere jaren (wellicht door de droogte in de afgelopen maanden). En ze beginnen al geel te verkleuren. Zodra de eerste kweepeer valt ga ik ze oogsten.

Voor gelei natuurlijk, maar dit jaar wil ik er ook eens snoepjes van proberen te maken (eerst gelei maken en dat dan op siliconenvellen in het droogapparaat drogen tot het een beetje Turks Fruit-achtig eruit ziet). En misschien nog likeur, want kweeperenlikeur (en pruimenlikeur) vind ik de lekkerste likeur om zelf te maken.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Simone

Hallo Diana,
Alles heeft z’n tijd van oogsten en zaaien en we hoeven pas volgend voorjaar weer te zaaien ! Dus laat je niet opjagen en je hebt genoeg nu te doen heerlijk oogsten je tuin verder klaar maken .
Die zadenlijst komt wel

Groetjes Simone

Janneke

Goeiemorgen Diana,
Ik ben het helemaal met Simone eens, alles op zijn tijd. Maar ik hoop wel dat de Eustachys op je zadenlijst komt, wat een pracht!
Ik wil ook nog even melden dat bijna al jouw zaden het hier goed hebben gedaan, zowel tomaten en pepers als bloemen en planten. Ook de kosmoskalender weer trouw gebruikt, dwz.,tot de oogsttijd, want als ik een prachtige rijpe tomaat zie hangen, loopt het water me in de mond en gaat ze terplekke naar binnen, kalender of geen kalender. Veel succes met je nieuwe tuin, ik weet uit ervaring hoe het voelt om weer iets nieuws onder handen te nemen, daar krijg je vleugels van.

Groeten,
JannekeP

jan verschaeren

Hoi Diana, hier zijn de appels en peren al van de boom, gisteren de laatste peren geoogst want die waren goed om te stoven, vorige week al een deel potten ingemaakt in suikerstroop van ruwe rietsuiker gekookt met enkele kaneelstokken en kruidnagels en enkele peperbolletjes en ze waren heerlijk, die kan ik gebruiken voor een vlaai of bij het gehaktbrood, heerlijk en ik ga ook de site nauwlettend in de gaten houden om ook eens een paar zaden te bestellen! Wel heb ik veel last van de wortels van de fruitbomen en moet dus steeds een stuk hiervan af blijven om te spitten, maar dit jaar een tevreden makende oogst kunnen doen tot hiertoe.

petro

hoy Diana ik lees dat jij als bemesting gebruikt paarde mest dat doe ik ook
er gaan veel verhalen rond dat paarde mest niet echt heel goed is
hoe ervaar jij dit is stalmest beter dan paarde mest om ieder jaar te gebruiken of
is paarde mest beter
gr petro

petro

Hoy Diana ik heb al heel wat paardestrond zonder stro in de grond zitten ik wist dit niet met stro ik hoop dat ik daar geen problemen mee krijg maar bedankt voor je tip gr petro

Henk Coopmans

Hallo Diana,

Ik heb al enkele keren op jou site zaaitrays gezien.
Het lijken me 126 gaats harde trays te zijn.
Waar kun je die kopen, nieuw of 2e hands?

Groeten, Henk Coopmans

Linda Buteneers-Andries

Hallo Diana,
Als beginnend tuinier ben ik een trouwe lezer van je site en heb ik al heel wat bijgeleerd. Maar nu had ik een vraagje. De tomatenoogst in onze koude kas was enorm en is nu zo goed als voorbij. Maar we hebben nog heel wat planten staan met Barancio paprika’s. De planten dragen erg goed, de paprika’s zijn ook al ruim groot, maar ze blijven groen. Wat kan ik nu het beste doen? Laat ik de planten beter nog een tijdje staan in de koude kas of niet? Een collega heeft me aangeraden om de paprika’s nu te plukken en ze te laten narijpen in een houten kist onder papier. Dit had ik nog nooit gehoord en ik had toch graag even jouw mening hierover geweten.
Groetjes, Linda

Linda Buteneers-Andries

Hallo Diana,
Ik heb de Barancio paprikaplanten inderdaad in potten staan. Morgen ga ik ze meteen strippen en dan laat ik ze voorlopig nog even aan de zuidzijde in de koude kas staan. Het is nu nog voldoende warm in onze koude kas, zo’n 22°C. Als het kouder wordt haal ik ze in huis. Op hoop van zegen dan maar. Alvast heel erg bedankt voor je goeie raad.
Groetjes,
Linda

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties