De vorderingen in de nieuwe tuin

De nieuwe tuin 02-10-13We hebben het er maar druk mee. En het weer zit mee, dus gaan we maar door (voor hetzelfde geld regent het de hele maand november en kunnen we niks doen – in de tuin dan – want in de kassen kan er heel veel worden opgeruimd, schoongemaakt, verwijderd, en noem maar op).

En we schieten al aardig op! Zie foto voor de nieuwe tuin zoals ze afgelopen donderdag was; bakken staan waterpas, delen van paden zijn weer gelegd, en er is een begin gemaakt met het plaatsje achter de appelboom. Het wordt geen zitje (al staat er wel een bakje, maar dat is zo oud en krakkemikkig dat we er net op kunnen zitten, maar ze is wel leuk, om pompoenen op te leggen, misschien een niet al te zware pot met planten.

En ondertussen zijn we al weer verder dan je op de foto kunt zien, vrijdag en gisteren nog veel gedaan, maar geen fototoestel bij me. Vanmiddag maak ik een foto en zet deze vanavond even in dit tuindagboek erbij.

Appel Gloster oogstEn nu wordt het ook lastiger. Men begint in een hoek en dan lijkt de tuin nog recht. Nu we naar het einde toe werken blijkt de tuin natuurlijk helemaal niet recht. En nu wordt het dus passen en meten, moeten er straatjes worden gelegd die in de breedte verlopen, komen er nog bakken die niet vierkant of rechthoekig meer zijn en we ‘passend’ moeten maken. Het wordt nog een leuke puzzel.

En ondertussen gaat ook de rest van de tuin door. Ik probeer daar tussen de bedrijven door wat aan te doen maar dat lukt niet heel goed. We eten nog elke dag van de tuin, er staan nog heel veel groenten, en nog meer onkruid.

Afgelopen donderdag de oogst Gloster-appels mee naar huis genomen. En daar moet ik dus ook nog iets mee doen. Het lijkt op de foto niet zoveel maar uiteindelijk zijn het bij elkaar 135 appels (ik heb iets met ‘tellen’).

En nu dus snel naar de tuin, en ik hoop vanavond dit tuindagboek op deze plaats nog even aan te vullen met de foto’s van de nieuwe tuin die ik vanmiddag maak.

De nieuwe tuin 06-10-13Bij deze dan alsnog de foto van de tuin zoals die nu is.

Niet zo heel goed te zien, maar het ‘pottenpleintje’ is klaar. Betegeld en al een flink aantal potten zijn er neergezet. En de tuintafel, bij het bankje. En nog een bak af, en die ook gelijk gevuld. En niet op de foto te zien maar de laatste 4 bakken worden bakken van gebruikt betonplex. En die moeten wel geverfd worden (op de zaagranden). Dat is vandaag gedaan en dus kunnen morgen die laatste 4 bakken worden gemaakt.

En dan begint het puzzelen hoe we dat kunnen gaan plaatsen, zo gunstig mogelijk qua ruimte, maar ook voor de looppaden. En al plannen gemaakt voor de voor- en achterkant van de tuin. Achterin komen 2 hekwerken, 1 met een vijg, 1 met een leipeer. En voorin komt een leikweepeer. De compostbak wil ik de komende maanden gaan vullen, zodat ik er volgend jaar een Tropaeolum in kan laten groeien.

Peren oogstDus zeker allemaal nog niet klaar, maar het begint wel allemaal wat meer vorm te krijgen. Morgen de bakken maken (mits de verf droog is).

En dan sluit ik me dinsdag en woensdag 2 dagen thuis op. Met potten en pannen. En appels en peren. Want vanmiddag ook de Gieser Wildeman peren geoogst.

En speciaal voor Janneke; het zijn er 219 🙂

Er staan nu 9 emmers vol met appels en peren in de schuur, in de weg. Dinsdag en woensdag ga ik mijn best doen daar wat van te maken; gedroogde appeltjes, appeltaartjam, appelmoes, appeltjes in witte wijnsiroop, stoofperen in rode wijn, peertjes in siroop. Alles even gecheckt; genoeg potten in huis, soda in huis, geleisuiker en gewone suiker in huis, kaneel, steranijs, sinaasappel in huis, wijn in huis. Maar morgen eerst nog even genieten van een mooie dag weer en de tuin, want daarna wordt het snel kouder en wisselvalliger.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
liny

wat heerlijk appels uit eigen tuin.lekker en gezond.
ga zo door gr liny

Janneke

Wat ziet dat er goed uit! En het wordt nog mooier als ze volgend jaar vol staan. . Ik heb ook iets met “tellen”, soms word ik er niet goed van. Ik heb bv. 95 tomatillo’s van één plant geoogst, geen 1048 gram maar 95 stuks! Als we ergens op vakantie trappen lopen, vraagt mijn man als we boven zijn steevast: hoeveel treden?
Succes en tot de volgende foto, ben benieuwd.
Groet, JannekeP

Janneke

219! WOW! Dat wordt kramp in de vingers van het schillen.
Mooi hoor, die laatste foto,
Fijne kookdagen toegewenst,
JannekeP

tanja

jeetje iedere keer sta ik weer versteld wat jullie allemaal doen. En oogsten.
Ik heb ook een stukje tuin in Bolsward en wij zijn een gezin met 3 jonge kinderen (10,12 en 14). Wij kunnen er bijna niet tegenaan eten wat er van onze tuin komt, en als ik dan bij jullie zie, tsjongejonge. Nou zijn onze kinderen ook wel erg kieskeurig wat eten betreft, maar ik ga er geen discussie punt van maken, het wordt langzaam aan wel iets beter. Ze moeten dan soms een dessert lepeltje groente, want je moet gewoon wel alles proeven. Ik had dit jaar aanzienlijk minder oogst en keek meteen op jou site, hoe dat zou kunnen komen. En ja hoor….net als jullie heb ik waarschijnlijk te weinig gemest en teerde ik lange tijd op de goede zorgen van de vorige eigenaar. Dus ik doe nu beter mijn best en hoop volgend jaar weer iets meer te hebben. Gr Tanja

Inge Wendrich

Hallo Diane,
Wat ziet de tuin er al goed uit, wat een klus!
Ik wil je even laten weten dat de tomaten die ik van je heb gekregen bij een bestelling van jou, een snoeptomatenras “lollepop” maar doorgaat met heerlijke kleine gele tomaatjes te geven, ik heb hiervan 6 planten staan, en er komen iedere twee dagen nog zeker een pond vanaf, er komen zelfs nog nieuwe bloempjes aan.
Ik ben de kas aan het leeg halen omdat we een maand weg gaan, maar ik kan het nog niet goed over mijn hart krijgen om ze er uit te halen, donderdag gaat het toch gebeuren. Ik heb tussen de tomaten een paar weken geleden spitskool en bloemkool geplant, en ook een paar knoflookjes.
Ik ben benieuwd wat dit zal doen.
Diane veel Sukses met alles, en ik hoop weer te horen als je weer zaden hebt.
Groetjes ! Inge

simone

Wat een keurige nette tuin heb je nu ! ik zie het al voor me nooit meer paden schoffelen heerlijk.
Je schrijft over een leikweepeer maar hoe kom je aan zo’n leiboompje van een kweepeer ? en hoe krijg je er zelf een goede vorm in/aan ?
Je appeltaartjam is een groot succes, heerlijk; ook gemakkelijk als je zin hebt om een appeltaart te bakken en geen appels in huis hebt ( ik ben niet in het bezit van appelbomen zoals jullie) de jam is dus gemaakt van gekregen appels
kan ook 🙂 groetjes Simone

Edda

Dag Diana,

Maak je de stoofperen ook in?
Heb hier thuis een zak staande zou ze het liefst allemaal inmaken, maar weet niet of dat goed gaat.

Groetjes,
Edda

Elisa

Wat heerlijk zo’n tuin, vind echt super dat je zo veel ruimte hebt om je eigen groenten te kweken. Geweldig

Kurt

Flinke veranderingen met die talrijke kweekbakken.
Kan je er ook wat meer detail van vertellen? Afmetingen, houtsoort, montage…?
Of wat detailfoto’s?
Het paadje ertussen, liggen de tegels gewoon op de aarde of eerder op een zand/cement laag?
Je hebt heel wat bakken, ga je er een soort wisselteelt toepassen?

Elise

Hallo Diana,
Wij hebben sinds kort ook een moestuin, en willen net als jij ook bakken gaan maken. Maar hoe heb jij ze gevuld? Heb je xtra grond laten komen of heb je het ergens anders vandaan?
Ik vind dat je een heel leuke site hebt, ik lees graag en veel, want ik moet nog een hoop leren!
Groetjes van Henk en Elise.

egon

Hallo,

Leuke en informatieve website :), ik ga van het voorjaar mijn potten moestuin beginnen omdat ik maar een half schaduw/zon tuin heb.
Ik kan de meeste informatie goed gebruiken als leidraad :).

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties