Appels en peren

Inmaak 08-10-13 benodighedenZoals eerder gezegd; mezelf ´opgesloten´ voor de inmaak. Gaat ook een dagje langer duren dan verwacht. Want uiteindelijk pas gisteren tegen de middag begonnen, eerst nog even wat ingrediënten kopen (zoals jenever voor de kweeperenlikeur).

En gisteren mijn vingers bijna gekneusd op de kweeperen, wat zijn die dingen toch hard. Ik kon er uiteindelijk 64 oogsten, ik heb de 20 mooiste gehouden, de rest heb ik op de volkstuin aan aanwezigen gegeven, die waren er ook blij mee.

En dus begon ik gistermiddag zoals op de foto. Aanrecht schoon en leeg, de spullen verzameld (want terwijl kweeperengelei staat te pruttelen is er geen gelegenheid om tussendoor even naar zolder te lopen voor benodigdheden).

En dus staat klaar: suiker en geleisuiker, zoete rode wijn (voor stoofpeertjes), zoete witte wijn (voor appelstukjes), jenever en alcohol van 95% (voor kweeperenlikeur). Grote pannen, kruiden als steranijs, kaneelstokjes, maar ook mijn zelfgedroogde plakjes gember en sinaasappel. Op de grond, buiten beeld, staan 2 dozen met potten in verschillende formaten. En niet te vergeten de 20 kweeperen, 4 emmers appels en 5 emmers peren.

Inmaak KweeperenjamEn waar dan te beginnen…. met de kweeperen dan dus maar. Ik heb er jam van gemaakt. En van de schillen (handig om ook iets met het ´afval´ te doen) maak ik kweeperenlikeur (samen met pruimenlikeur de twee lekkerste likeuren uit eigen tuin).

De jam heb ik gemaakt door 2 deciliter witte wijn en 2 deciliter versgeperst sinaasappelsap op te zetten met wat kaneel, steranijs en plakjes gember en sinaasappel. Ondertussen de kweeperen wassen (het dons eraf) en schillen (en in water met citroensap leggen, anders verkleuren ze!). De klokhuizen, kont en kop bij het sap doen en samen een half uurtje laten koken. Uiteraard regelmatig roeren. Het mengsel af zetten en af laten koelen. Kweeperen bevatten veel pectine en door de klokhuizen, wat restje schillen, etc. komt de pectine in het sinaasappel/wijn-mengsel.

Inmaak Kweepeer op jeneverDe geschilde kweeperen wegen en bepalen hoeveel suiker je wilt gebruiken (ik gebruik graag de helft van het gewicht in suiker – dus op 1 kilo kweeperen 500 gram suiker – maar dat is geheel eigen smaak, bedenk wel dat suiker de houdbaarheid verhoogt, dus bij voorkeur niet heel veel minder dan de helft aan suiker gebruiken). Na het zeven het sap weer op het vuur zetten en dan de geschilde en in stukjes gesneden kweeperen toevoegen en de hoeveelheid suiker die je wilt gebruiken.

En dan maar zachtjes koken tot de kweeperen zacht worden, en regelmatig roeren, want het brandt snel aan. Na ongeveer een half uurtje is de jam dan wel ongeveer klaar en kun je gaan testen. Even proeven, dan kun je misschien nog wat toevoegen (wat extra suiker naar smaak bijvoorbeeld, of wat citroensap om het wat frisser te maken).

Inmaak stoofpeertjesEn test 2; schep een theelepeltje jam op een schoteltje en zet dat in de vriezer. Binnen een minuut of 3 kun je het er dan uithalen en kijken, voelen, proeven of de jam dik genoeg is. Als de jam te dun is kun je het mengsel op laag vuur door laten koken tot het dik genoeg is. Je kunt trouwens ook in plaats van de schillen en klokhuizen voor de pectine gebruiken, kiezen voor geleisuiker of geleisuiker speciaal; is wat zekerder (want het is lastig te bepalen hoeveel pectine er in de klokhuizen zit, daar heb je geen last van bij geleisuiker, en het gaat natuurlijk ook wat sneller dan eerst pectine moeten winnen, maar wel natuurlijk en handig om dat te gebruiken wat er al in de kweepeer aanwezig is).

En als het goed is, dan mag de jam de gesteriliseerde potten in, en ondersteboven afkoelen. Ondertussen bij het schillen van de kweeperen die schillen al in 2 grote potten verdeeld. In die 2 potten had ik per pot 1 liter jenever met 2 schijven gedroogde sinaasappel (maar dat mag natuurlijk ook vers zijn), per pot 1 kaneelstokje, 5 zwarte peperkorrels, 2 plakjes gember en 5 pimentbessen. Schillen erbij tot de pot vol zit en onder de alcohol staat. En dan 3 maanden naar de donkere zolder. Over 3 maanden mag ze naar beneden komen, ga ik de inhoud van de potten zeven en dan per liter kweeperenjenever 300 gram suiker toevoegen. Dat dan nog een weekje laten staan tot de suiker goed is opgelost (af en toe roeren of zachtjes schudden). En dan is de likeur klaar.

Inmaak Handperen in siroopEn verder……. stoofpeertjes in rode wijn, handperen in wittewijnsiroop, appelstukjes in witte wijnsiroop. En vandaag nog wat stoofpeertjes maken (gisteren vond ik het om 23.30 uur ‘welletjes’). En dan nog appeltaartjam en appelmoes en gedroogde appeltjes. Dat gaat niet in 1 dag lukken. Maar dat geeft niet, ik hoor net dat het morgen de hele dag regent. Dan hoop ik morgenavond een voorraadkost vol te hebben met inmaak, want dit is ook zo ongeveer het laatste wat ik dit jaar inmaak (op nog wat potten sambal na natuurlijk).

 

 

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
José Marinus

Beste Diana, heerlijk om je verhalen te lezen. Zondag heb ik van Carolien Nijland een weck workshop gehad. Erg leuk met veel informatie. Op de derde foto zie ik dat jij ook weckflessen hebt met witte rubbers/ringen. Ik mocht ze niet gebruiken omdat het schadelijke stoffen kan afgeven. Heb jij hier ervaring mee? Of kan het in jouw`n inzicht niet veel kwaad.. Ik heb namelijk best veel pottenngekregen voor mijn verjaardag en wil ze graag gebruiken. Veel succes morgen met het koken.
Gr José

Karin

Wat geweldig om te zien, en super gestructureerd, daar hou ik van 😉
Heerlijk om zo’n voorraad in huis te hebben, laat de winter maar komen!
Succes nog met verdere inmakerij, we zien de resultaten wel voor bij komen, altijd heel inspirerend.

Groet, Karin

Pien

Hoi Diana, als ik je verhalen lees en de foto’s van het inmaken zie weet ik niet wat leuker is, het begin van het tuinseizoen of juist het einde. Heeeeerlijk en wat fijn dat wij zo lekker met jullie mogen meeleven. Kijkend naar je recept voor de kweeperen, waar koop je alcohol van 95% maar ook, klopt het dat je het in het recept niet terug laat komen?
Overigens heb ik zelf dit jaar werkelijk een recordoogst aan kweeperen. Mijn boom is gewoon geel dus dat belooft wat. Elk jaar heerlijke chutney maar Ik ga er dit jaar voor het eerst handcreme van maken, pitten in een potje, scheutje jenever er op, het schijnt binen drie dagen al fantastische gelei op te leveren. Als het lukt laat ik dat weten. Gr. Pien

opi Bernard

Welke appels zijn geschikt om te drogen ?

Heb dit jaar veel goudreinetten, maar zijn die wel geschikt om te drogen in bv. in de zon of electr. oven ?
Zijn nu noch niet om te eten, groen en keihard, maar als appelmoes al wel goed om te eten.
Vr. groet,
Bernard M.

Yvonne van der Male

Hallo Diana,
Vandaag appeltaart jam gemaakt en kweeperenjam. Warm beide al zo lekker dat ik Ary nu al zo ver heb dat wij ook een kweepeer gaan kopen!!!
Groetjes Yvonne

Geertje en Pieter

Hoi Diana,

Wat een leuke recepten allemaal!
We hebben vandaag jam en likeur gemaakt van kweeperen.
Misschien nog een goeie tip: zet de kweeperen(zonder dons) een dag voor je er mee aan de gang gaat in de week.En een uur voor het schillen in warm water. Dan is het een makkie!
We hadden nog zelf gemaakte pruimenbrandewijn. Dat smaakte prima tijdens de werkzaamheden 😉
Groetjes,
Geertje en Pieter

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties