De omslag

Donderdag gingen we nog met een trui aan naar de tuin en hadden we het zo koud dat zelfs de jas aanbleef tijdens het werken in de tuin, want er stond, zoals we dat altijd noemen, ‘een koude rotwind’. Omdat er in alle opzichten beter weer werd voorspeld bedacht ik dat het zelfs handig zou zijn om in de kassen nog een rondje te maken met dieven en opbinden. Normaal gesproken ben ik daar wel 2 uurtjes zoet mee maar nu had ik aan een half uurtje genoeg want alle planten zijn nog zo klein.

Uiteindelijk heb ik toch nog besloten om wat tomaten te stekken (van de dieven die ik van de planten kon nemen die wel gezond waren). Maar verder bestond het werk in de tuin afgelopen week vooral uit ‘water naar zee dragen’.

Elke dag haalden we een aantal gieters water uit de verschillende tonnen, want ergens moet ook een afvoer onder de grond verstopt zitten, dat kan bijna niet anders (hoewel we ook bij tuinburen flinke plassen en planten die in de modder stonden zagen hoor). Op zaterdag was er zoveel regen gevallen dat we als volleerd leden van de curling bezemploeg letterlijk honderden liters water samen langs paden de sloot in hebben gebezemd :-).

Ondertussen hielden de weersvoorspellingen ons positief; er kwam toch echt beter weer aan. En toen werd het vrijdag. We werden ‘s ochtends eens niet wakker van het getik van de regen op het raam, en we zagen ook nog eens een blauwe lucht toen we opstonden. Voorzichtig deden we de achterdeur open: jawel, weinig wind en al duidelijk 5 graden warmer dan de dag ervoor. Eindelijk!

En hoe grappig, of in ieder geval opvallend: tijdens het slechte weer ging alle aandacht en zorgen naar alles wat niet goed gaat. Ik zag het weerbericht met wederom slecht nieuws, ik hoorde de regen, zag de in de modder zwemmende tomatenplanten, maakte me zorgen om de aardappelen die onregelmatig bovenkwamen. Ik werd verdrietig van de slap hangende komkommer en de wegkwijnende dahliazaailingen. Maar nu het weer omslaat zie ik ineens andere dingen: dat de rozen in knop komen, dat de snijbiet het licht heeft gezien en gaat groeien (foto bovenaan de pagina), dat het eigenlijk wel prima gaat met de knofloken, en dat de doperwten gaan bloeien. Ik dacht afgelopen week nog in problemen en oplossingen maar nu denk ik ineens aan het mooie van tuinieren en aan mogelijkheden. Ik heb gelijk al weer wat gezaaid; soorten waarvan de zaden al enige weken in mijn zaaitasje zitten (maar geen zin, tijd, puf en inspiratie om te zaaien), zoals eenjarige bloemen, broccoli, etc.

Ik let nu wat minder op deze:

Ze zal zelf moeten voelen of ze het nog redt, ik heb er nu niet veel invloed meer op (ik heb de ongeveer 10 tot 15 zielige zaailingen zoals deze nog wel wat zeewiermeel en gesnipperde smeerwortel gegeven). Het wordt tijd dat ik mijn aandacht nu richt op de gezonde tomaten:

Een stuk leuker; een diefje weghalen, zien hoe vrolijk ze bloeit, tikken, en aan de stok aanbinden.

En als ik een goede hoek in de tuin uitzoek kan ik zomaar deze vrolijke zonnige foto maken:

Let niet op de sneue aardappelplanten onderin, en het nog half lege vak rechts (dat ga ik volgende week snel vullen met onder andere gekiemde zaailingen van McGregor-bietjes, knolvenkel, tomatillo, etc., maar gisteren stonden er nog plassen in). De pronkbonen en sperziebonen zijn al wel uitgeplant maar ook de plek waar de spekbonen en snijbonen moeten komen stond gisteren nog onder water (dus die heb ik nog niet gezaaid).

Dan nog even: het is lang geleden dat ik iets over de zaaiagenda schreef. Laura en ik hebben getwijfeld maar toch besloten om, nu de derde druk bijna uitverkocht is, zelfs nog voor een vierde druk te gaan. Om die reden staan de laatste agenda’s van de derde druk met € 2,50 euro korting in de webwinkel van Laura. Het enige verschil tussen de derde en de vierde druk is trouwens een spelfout die in de vierde druk is verbeterd (het woorden kouseband is vervangen door kousenband). Kijk voor meer informatie over de agenda op deze pagina: Zaaiagenda.

En zelf heb ik de agenda dus ook weer opengeslagen, want wat kan ik nu nog zaaien? Voor de plekken waar paprikaplanten dood gaan. Voor de plekken waar koolplanten zijn opgevreten door duiven, en knolselderij juist door de slakken zijn verorberd. En voor de plekjes waar eenjarige bloemen langzaam zijn weggekwijnd door regen, wind en kou. Ik ga nog pompoenen zaaien om de plaats van 2 door slakken opgevreten exemplaren in te nemen. En eindelijk ook de sojabonen, en nieuwe koolrabi (want de zaailingen van de eerste zaai zijn voor 2/3e opgevreten), en palmkool (want die was ik geheel vergeten). Vanavond ga ik alvast voorbereidingen treffen voor een lang tuinweekend: labels en watervaste stift klaarleggen, en de zaden die ik wil zaaien. En de boormachine want Ruud moet nog even 3 gaatjes in een zinken gieter boren zodat ik er een vetplantje in kan zetten. En de laatste cannaknollen kunnen mee naar de tuin, net zoals bindertjes voor de tomaten. Ik ga alvast water in de koelkast zetten want fris koud water wordt nu belangrijk (2 dagen geleden dronken we nog warme thee uit dezelfde thermosfles). Het heeft dit jaar heel erg lang geduurd maar het wordt eindelijk lente. Ik wens iedereen een heerlijk warm, zonnig en groeizaam weekend!

Tot slot nog 1 foto, van de doornloze klimroos Zéphirine Drouhin die gaat bloeien

Abonneer
Laat het weten als er
guest

26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jeanne heijmans

Goedenavond Diana en ruud.toch nog druk en nog eens druk hebben jullie het.
Vindt het altijd zo knap dat je dan ook nog tijd hebt om je blog te schrijven.
Ja de regen en kou het heeft niet veel goeds gebracht,voor de tomaten,komkommer,courgette etc.maar er komt gelukkig verandering.hier in Frankrijk al 2 dagen best warm.nu maar kijken hoe de planten daarop reageren.
Ik wens jullie veel succes.jeanne

Robert

Hey Diana
Wat leuk. De doornloze klimroos Zéphirine Drouhin heb ik ook staan sedert mei 2019.
Ook bij mij begint ze te bloeien. Heerlijk hoe goed ze ruikt. Het is pas het eerste jaar dat ze zo welig bloeit.
Welke voeding geef je haar ?
Groetjes
Robert

Gery

Hallo Diana, vandaag ook helemaal blij en vol energie van de weeromslag, heerlijk hé.ik heb een vraagje: de gesnipperde smeerwortel die je bij een zielig plantje gaf, wat is de functie daar van, ik heb ook een flinke smeerwortel staan die ik eigenlijk wide verwijderen. Maar als ik hem kan gebruiken ….

Carine p

Dag Gerry, Diana,
Misschien nog aan toevoegen dat je best eerst de bladeren van brandnetels in het plantgat en rond de plant gooit en pas na een paar weken de bocking smeerwortel. Brandnetels bevat veel stikstof, dus goed voor de start van de planten en het wortelgestel. Eénmaal goed op dreef, geef ik smeerwortel omdat dit de vruchten bevordert. Zoveel je bladeren en bloemen hebt…
Het grote voordeel van de bocking smeerwortel in de groententuin, is ook het aantal bijen en hommels, wat dan weer zorgt voor een goede bevruchting van een aantal planten.
Een Bocking smeerwortel zou ik zeker niet verwijderen, eerder verplaatsen, zelfs in de siertuin is deze heel mooi. Een wilde smeerwortel kan je best verwijderen, want deze zaait zich in een heel snel tempo verder.
Veel succes hiermee.
Groetjes carine

Suzy

Hallo Diana, ik geniet telkens zo van je blog. Ook hier in België eindelijk de lang verwachtte omslag :-). Kan je nog wat tips geven voor eenjarige zomerbloeiers die nu nog te zaaien zijn.
En zou ik basilicum nu nog kunnen zaaien? Ik zet er normaal veel rond de tomaten want ze zouden een beschermende werking hebben volgens Monty Don. De reeds in april gezaaide exemplaren in mijn kas staan er toch maar triestig bij .

José Geurtse en Hans Geurtse

Goedemorgen Diana

Weet jij ook waar je groene asperge planten of zaad kunt kopen. En kunjij ook iets vertellen over de groei enz. zou ik heel dankbaar voor zijn.

Marjarie

Hallo Jose en Diana,

Ik kocht mijn groene aspergeklauwen dit jaar on-line bij Aspergeplantjes.nl, maar als je de zoekterm ‘aspergeplanten kopen’ intikt in google verschijnt er een hele lijst van kwekers en webwinkels. Succes, Marjarie

Con

Hallo Diana en Ruud,
Een groot compliment voor jullie blog. Ik lees er altijd weer nieuwe tips in.
Jullie „zaaiagenda“ is die qua klimaat, alleen geschikt voor Nederland en België?
Wij wonen aan de zuidkant van de bergen in Oostenrijk in Klagenfurt am Wörthersee in Kärnten, dus een wat ander klimaat als bij jullie, warmere zomers en koudere winters en meestal wenig regen, als uitzondering dit voorjaar met erg veel regen. En met een kleine handicap, „herten“, die lusten alles, waar de slak nog wat laat staan, eet de hert gelijk alles weg.
Ben zeer geïnteresseerd in jullie kalender, maar heb ik er hier in Oostenrijk wat aan?
Groetjes

Con

Hallo Diana,
Dank voor je reactie. Je hebt natuurlijk helemaal gelijk wat het zaaien betreft. We hadden deze winter nachten met minus 20, dan krijg je geen zaadje in de grond laat staan dat het gaat kiemen. Een paar weken geleden hadden we nog een mooi sneeuwlaagje. Overigens hebben we een zeer ongebruikelijke winter gehad. Als de wind uit het zuiden komt in de winter is het slecht, de wind uit het noorden komt niet over de Alpen en blijft het hier lekker warm. Heel veel vaste planten hebben de kou niet overleeft dit jaar.
Ik begin niet voor eind april en dan alleen in bakken die ik zo binnen kan zetten of af kan dekken. Wegen de slechte ervaringen dit jaar willen we een warme kas laten plaatsen. Het is ons dit jaar niet meer gelukt, iedereen schijnt nu een kas te willen. Binnen voorzaaien gaat ook slecht. Ons huis is hoog isoleert en wordt automatisch gelucht met 20% luchtvochtigheid. Onder deze omstandigheden komt nauwelijks wat op.
Ik heb nog een vraagje over de kalender die ik op de website niet kon vinden, wordt ook vermeld welke planten graag en welke niet naast elkaar gezet kunnen worden, dat interesseert mij zeer, vooral omdat in een kas de plaats beperkt is. Alvast hartelijk dank. Con

Lisa

Hoi! Leuke blog weer om te lezen 🙂 De tomatenplanten bij mij zien er nog iets zieliger uit dan die op jouw foto, maar er zitten toch al wel vier (mini)tomaatjes aan dus ik hou hoop!

Wel heb ik ontzettend veel last van slakken. Ik heb een klein stukje moestuin (ongeveer 10 m2) en misschien wel 100 slakken per avond. Ik denk door het natte weer. Ik heb al een soort slakkengrint (van het tuincentrum) en kopertape geprobeerd als barrière, maar daar gaan ze gewoon overheen. Slakkenkorrels mochten ook niet baten. Vorige week heb ik ‘aaltjes tegen slakken’ gekocht en in de tuin verspreid, maar ook die houden de slakken niet tegen. Ondertussen vreten ze (letterlijk) al mijn planten op. Hebben jullie misschien nog tips?

Carine p

Dag Lisa,
Idd, dit jaar is het een slakkenjaar 🙁 ik heb er ook verschrikkelijk veel last van. Diana schreef destijds over een bordje met katten brokken dat je dan s’ avonds laat wegdoet of iemand heeft eens geschreven over broodkruimels die je dan nadien ook wegneemt. Goede trukjes misschien als er geen honden rondlopen. Ik had het in de koude kast toch eens geprobeerd, alhoewel de honden absoluut daar buiten moeten blijven, maar hoeps op een bepaald moment toch leeg 🙂
Wat ik het beste en meest efficiënte vind, is gewoon ‘s avonds laat of ‘s morgens net voor het licht wordt met een lamp en emmer rondlopen. Zo vang ik er letterlijk honderden. Niet de leukste bezigheid, maar wel heel makkelijk.
Groetjes
Carine

Johan

Hallo Lisa,
Zelf doe ik het met bakjes bier.
Iedere nacht vang ik er een aantal, tot wel 30 per bakje.
En die nacht blijven ze dan van je plantjes af.
Net zo lang herhalen totdat er geen slakken meer in het bakje zitten (wel iedere avond vers bier erin).
De hele kleine naaktslakken die vind je toch bijna niet met een zaklantaarn.

Con

Hallo Lisa,
in de loop der jaren hebben we een aantal methodes uitprobeert om de slakkenvraat te verminderen. Hierbij een aantal van degene waarmee we het meest succes hebben.

We hebben gemerkt dat onze planten, in de buurtje van de vogelvoerhuisjes, minder te lijden hebben van slakken. Als de slakken nog heel klein zijn worden ze graag door de vogels gegeten. Bij ons wordt nu het hele jaar de huisjes gevuld om de vogels te blijven aantrekken. Elk huisje krijgt 1 soort voer, de ene vogel lust dit en de ander weer wat anders. Zo vliegen ze direct naar het huisje met hun favoriete voer. Het voordeel daarvan is dat veel minder voer op de grond valt. En leuk voor ons, we kunnen daar aan zien welke vogels er waren.

Gevoelige plantjes zoals sla etc., staan in potten en de potten staan weer in grote bakken. Eerst was dat alleen om het water geven daardoor makkelijk is. Als de planten in de bak aangevreten worden halen we de bak weg en nemen zo veel mogelijk zichtbaren slakken weg. Het probleem zijn altijd de kleine slakjes. We hebben een soort van natuursteen tafel met hele scherpe hoeken en randen, daar komt geen slak omhoog. Op deze tafel komt dan de bak met slakken korrels, en alle aangevreten stukken worden afgesneden. De korrels doen we in een klein bakje in de bak (dus niet bij de plant), die wordt bij het water geven eruit gehaald, zo heb langer nut van de korrels. Als er geen nieuwe blaadjes meer aangevreten worden, gaat de bak weer terug de tuin in.

We hebben gemerkt dat radijsblaadjes het meest aangegeten worden, ookal staat er sla naast. We planten nu tussen onze gevoelige plantjes radijsjes. Wel jammer van de radijsblaadjes want zijn heerlijk in de salade, maar zo behouden we wel de sla.

We hebben een wildroosstruik met kleine, hele scherpe doorns. Ik offer daar regelmatig een stak van, die wordt in stukjes bij de planten gelegd, wel oppassen dat ze vrij liggen, want elk blaadje of grasspriet kan als bruggetje worden gebruikt door de slak.

Schelpenzand schijnt ook functioneren, hebben wij nog niet probeert.
Veel succes

Carine p

Dag Con,
Helaas leuk te lezen dat jullie erg bezig zijn met de slakken, wat blijkbaar een beetje overal een probleem is dit jaar omwille van het weer. Ook de planten die ze lusten blijken wel te verschillen. Hier hebben wij vooral de huisjesslakken, minder de naaktslakken. Hun voorkeur gaat vooral naar bladeren van jonge bloemen, paprika, peperplanten, peterselie, selder…al wat jong en fris is. Haal ik een krop sla of snijbiet uit de tuin heb ik 2handen vol huisjesslakken…. de radijsjes zijn dan weearal niet aangeraakt…. vreemd toch hé… het leggen van assen rond de uitgeplante zaailingen, het helpt hier voor geen fluit. Er bestaat wel een kruid dat de slakken zou weren volgens mijn buur, ik ga het even terug navragen.
Bier valletjes helpen idd heel goed, maar nogmaals als je geen dieren hebt, anders lopen ze een beetje anders rond 🙂
Groetjes carine

Con

hoi Carine,
De ervaring met as was bij ons ook negatief, dat brengt niks. En om nu de hele winter as op te sparen is ook een heel gedoe. Eier schaal sparen we wel op maar ook daar heb je niet veel effect van, als ze dat blaadje willen hebben dan zijn eierschalen geen barrière, maar we strooien ze een beetje kapot gemaakt toch, omdat we de indruk hebben dat ze zich wat langzamer bewegen en daardoor makkelijker te vangen. We hebben eigenlijk alleen maar naaktslakken en dat zijn veel eters, helaas. Doordat we overgegaan zijn op potten in boxen, zijn ze beter te bestrijden. We weten waar ze zitten, dus bestrijden we ze net zo lang dat we ze allemaal hebben in een box. Bij ons komen de korrels of het bier (dat drinken liever zelf) alleen in de boxen met slakken en daar kunnen geen andere dieren bij. Het blijft behelpen. Een goede vriend heeft ze hele tuin met hoogbeetbakken nieuw ingericht. En toch heeft hij weer slakken, vermoedelijk zitten ze al in de gekochte aarde of in de plantjes.
Groetjes Con

Ingridjeleertmoestuinieren

Lisa ga eens op een vochtige avond buiten op je tuinpad kijken, dan zijn de slakken op wandel, kun je ze vangen en allemaal in het bos uitzetten. Rond de jonge planten die je absoluut wilt beschermen leg je een hoopje stekelige takken, snoeitakken van roos, framboos of braam, daar kruipen ze echt niet zomaar over. Ik beschermde zo mijn jonge riddersporen – want die vinden ze superlekker- en het hielp echt!

Esther

Hoi Diana en Ruud,

Dit blog deed me deugd om te lezen afgelopen zaterdag (altijd fijn om je weekend te beginnen op deze site :)) maar ik wilde vooral even zeggen dat ik zojuist mijn allereerste rabarber-oogst van het jaar heb verwerkt in jullie recept “Rabarbercake met macadamia en witte chocolade” en het is GODDELIJK. Bedankt 🙂
Groetjes,
Esther

Cindy

De paprikaplanten hier hebben de kou en de slakken niet echt overleeft , naast dat ik er van het weekend ook nog een paar vakkundig heb weten plat te trappen door er perongeluk op te gaan staan met het plaatsen van een. Die zaaiagenda komt ook hier dus goed van pas! Waarschijnlijk ga ik voor rode kool, venkel en misschien maar een extra pompoen. Dat jaarrond van de tuin gebruik maken blijf ik als beginner het ingewikkeldst vinden.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties