Dilemma

Allereerst iedereen hartelijk dank voor de aardige reacties op mijn vorige blog! En nogmaals heel hartelijk dank aan iedereen die helpt met het beantwoorden van vragen!! Daardoor heb ik wat meer tijd en kan ik een extra blog schrijven 🙂 .

Ik kreeg vorig jaar in oktober van tuinburen Peter en Elise winteruien. Zij hadden winterui-plantuitjes gekocht (bij zaadhandel van der Wal), van 4 verschillende rassen (Snowball, Red Arrow, Shakespeare en Radar). En ik kreeg er ook flink wat, om eens te proberen. Wat aardig en wat leuk!! Ik heb wel eens winteruien gezaaid, dat was leuk om te proberen, maar het duurde wel lang; de zaailingen namen vanaf de nazomer al plaats in beslag en uiteindelijk konden we de uien in de zomer van het jaar erop oogsten. Daardoor vond ik de meerwaarde niet heel groot. Maar misschien was dat anders met winterplantuien.

Ik plantte er een aantal buiten en een aantal in de kas. Buiten werd een deel aangetast door de preimineervlieg, die heb ik uiteraard gelijk verwijderd. Dat wat nog niet is aangetast staat er nu best goed bij (onder het fijnmazige net, bij de sjalotten, rode uien, etc.). Maar vooral in de kas doen de winteruien het echt heel erg goed. En daar ligt dan ook het dilemma. Want ik heb de plaats nodig waar ze staan.

Kijk, dit zijn 2 rijtjes winteruien in de kas:

Ze zien er gezond uit, groeien, beginnen onderin al iets dikker te worden, geen spoor van preimineervlieg of andere plagen, ziekten of schimmels. Maar je ziet al stokken staan. Niet voor niets, want net buiten beeld staan er al 2 tomatenzaailingen te wachten tot ze uitgeplant kunnen worden.

2 wachtende zaailingen van het tomatenras Delta Diver Yellow (voor alle duidelijkheid/volledigheid: struiktomaten met aardappelblad)

En nu? De tomatenzaailingen kunnen het nog wel even ‘uitzingen’ maar ook geen maand meer. En de uien hebben zeker nog wel 2 maanden nodig om volwassen te worden. In de andere kas hetzelfde euvel:

Het ziet er wat rommelig uit, maar je kunt zien dat de uien er prima bij staan, terwijl 3 zaailingen van het tomatenras Gary Ibsen’s Gold al staan te dringen om hun plek in te nemen.

Dilemma……… wie gaan er voor; de uien of de tomaten? Het is misschien geen eerlijke wedstrijd, ik kan hier maar weinig competities bedenken waarbij de tomaat niet wint; lekkere, sappige, veelzijdige, prachtig gekleurde zomerse, vlezige, geurige, zoete, frisse tomaten krijgen hier eigenlijk altijd wel voorrang 🙂 . Dat is jammer voor de uien, dat vind ik ook. Maar tegelijkertijd is dit toch een heel leuk experiment. Want we oogsten nu wat van de uitjes wanneer we die willen eten. De rest mag blijven staan tot de volgende oogst, later deze week of volgende week, en misschien zelfs ook nog een paar in de week daarop. En zodra er zoveel uien zijn geoogst dat er genoeg plaats is voor een tomatenzaailing, dan kunnen we die gelijk planten.

We oogsten de dikste uitjes, en de uien die al door gaan schieten (dat laatste is niet vreemd want in de kas is het behoorlijk droog, de dagen worden langer, en de temperatuur loopt op een zonnige dag al op tot richting de 40 graden).

De eerste winteruien schieten door, het ene ras is er iets gevoeliger voor dan het andere, dit is het ras Red Arrow

En uiteindelijk ben ik toch heel blij. Het zit vooral in mijn hoofd, die neiging om te wachten tot de uien volgroeid zijn. Want deze te vroeg geoogste winteruien blijken heerlijk te zijn! Zacht en sappig, fris en pittig. En we eten ze met huid en haar (nou ja, dat is overdreven, we snijden het kontje met de wortels er nog wel af, maar verder eten we de hele ui, inclusief loof. Ze smaken als superdeluxe XXL lenteuien.

De oogst van gisteren. Op de achtergrond zie je trouwens de doperwtenplanten, die groeien ook goed!

Ik ga ze dus zeker komende herfst weer telen, misschien ook buiten maar zeker onder glas (je kunt natuurlijk ook denken aan een platte bak of folietunneltje of zoiets). Misschien plant ik ze zelfs wat krapper, want ik weet nu dat de kans dat ik ze volgroeid oogst klein is maar dat ze onvolgroeid minstens zo lekker zijn!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

27 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Laetitia Kuijpers

Kan je ze niet alsnog buiten uitplanten?

Petra

Hoi Diana,
ik zou de tomatenplanten in een grote pot overzetten en die, tegen de tijd dat de winterui volgroeid en geoogst is, ingraven in de kas.
Groeten,
Petra

Ria

Hallo Diana,

Wat herkenbaar!
Ik heb ook tomatenplantjes in pot klaar staan, maar ik heb nog rijtjes radijs, babyleafsla, witte dunsel staan. De sla gaan we morgen eten, maar de radijs schiet niet erg op, dat gaat nog een tijd duren voordat die plek vrijkomt. Maar ook bij mij gaan tomaten voor. Dan maar geen radijs of in het gunstigste geval ieniemienie-radijsjes. Dus eigenlijk is het geen dilemma want ik wil toch in de eerste plaats tomaten in allerlei kleuren, vormen en smaken.

Groetjes,
Ria

Carine p

Dag Diana,
Ik zou ook een gedeelte winterui buiten planten. Worteltjes gedeeltelijk afsnijden, alsook het loof en planten.
Groetjes
Carine

Ria

Hoi Diana,
Is het misschien een idee om op de openings-pagina van je website een mededeling te plaatsen dat je in deze drukke periode geen tijd hebt om vragen te beantwoorden? Want niet iedereen leest natuurlijk de pagina PLANTEN waarop je dat uitlegt.

Wijnie

Die uien zien er heerlijk uit Diana! Ik heb vorig jaar 25-10 winterplantuien gezet. Een deel heeft de natte winter niet overleeft, alleen de buitenste schilletje stonden er nog, de binnenkant was leeg (gerot Of gegeten?). Maar die er nog staan (meer dan de helft) staan er prachtig bij. De eerste uien beginnen al dikker te worden. Ze hebben heel de winter onder fleece gestaan, ben benieuwd of dat nu ook genoeg bescherming voor de PMV gaat zijn. De winterknoflook en gezaaide zomer- en winterprei staan er ook onder.
Veel succes met je dilemma. En misschien is buiten uit planten idd een idee.
Groetjes Wijnie

Bertus Niezing

Elk jaar zet ik plantuitjes en daar sorteer ik dan de kleintjes uit. Meestal deed ik daar niets mee, maar afgelopen jaar heb ik die ook geplant maar niet geoogst. In het najaar zijn ze uit gaan lopen ( gelukkig hadden we een zachte winter) en nu zijn het net lente uitjes. Ze hebben nog geen plannen om te gaan bloeien.

Rudy Roels

Ik zou ze er gewoon tussen planten, heb dat nu ook gedaan maar dan met sla die nog. niet klaar is om geoogst te worden.

Marc Dufraing

Hier in zuid frankrijk wordt de ui en de sjalot al samen met de knoflook geplant in de loop van de tweede helft van december. Dat staat er nu allemaal al mooi op! Na het oogsten komen deze ruimtes weer vrij en ga ik op zoek naar andere planten die ik kan zaaien/planten. Heb jij misschien nog tips?

Wijnie

Hoi Marc,
Heb je de zaaiagenda van Diana? Daar staat precies per begin/midden/eind per maand in wat je kunt zaaien of planten. Mocht je die niet hebben, kijk dan op de pagina van de gewassen die je evt wilt zaaien/planten. Op iedere groentepagina heeft Diana een tabel staan met wanneer je dat gewas kun zaaien/uitplante/oogsten. Of zoek in haar groentezaaikalender wat je nog kunt zaaien: https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/groentezaaikalender/.
Veel succes!
Groetjes Wijnie

Carine p

Dag Marc,
Ik woon eveneens in Frankrijk, maar ZW. Dit is nog niet zo ver als het zuiden, maar qua zaaien is dit vrij gelijkaardig. De grote moeilijkheid was in het begin de zaai momenten. Dit is zo verschillend als in Be en Nl. Begin november plant ik de look, zaai ik tuinbonen, kan je erwten, sluimerwten, spinazie, rucola etc zaaien. Deze zaken kan je hier best niet in maart zaaien omdat door de hitte dit allemaal te snel doorschiet. Om even terug te komen op de zaaikalender van Diana, mag je de periodes niet volgen. Deze zijn gebaseerd op weersomstandigheden in Nl en Be.
Vele groetjes carine

Marc Dufraing

ZW? waar ergens dan? ik zit hier te tuinieren +/- 80 km zw onder Toulouse… goede info dat je al een aantal dingen plant/zaait einde november – dan ben ik normaal nooit hier maar begin december wel. We kunnen misschien nog meer info uitwisselen…

Carine p

Dag Marc,
Dan zit u niet ver van de pyrenëen? Indien zo, kan ik me veronderstellen dat de weersomstandigheden ook specifiek zijn. Even kijken naar de buren, daar leer je ook veel van. Wijzelf zitten in het departement lot et garonne. Diana kan misschien onze e-mails uitwisselen indien nodig, zodat we de andere lezers niet lastigvallen. Groetjes carine

Leidy

@ Carine, @ Marc.
Ik zou ook graag meedoen met uitwisselen van informatie, kan dat? Woon in het noorden van de Dordogne en zou dat heel interessant vinden. Zou mooi zijn als we van elkaars ervaringen wat opsteken.
Diana, zou je dan ook mijn mailadres willen doorgeven?
Leidy

Mirjam Lankreijer

Beste Diana,
graag doen wij een verzoek. We zijn een sociaal ANBI project wat nu voor de coronatijd een moestuin thuis tuin maakt voor kinderen omdat ze niet bij ons op de tuin mogen komen. Nu zouden we graag foto’s van u gebruiken voor de uitleg. Tomaat, afrikaantje, tuinboon, ui en wortel. We hopen dat u dat goed kan vinden

simone

Wat een mooie uien en een leuk tomaten ras. Zelf heb ik ook winter uien (Radar van Bouma) en knoflook in de kas de uien gaan super en zijn over een maandje wel klaar begin oktober gezet. Knoflook duurt nog wel even. Wat ik doe is alles in golven zetten dus geen rechte rijen zo kunnen mijn tomaten tussen de rest in en kunnen de uien en knoflook blijven staan. Misschien iets voor volgend jaar.

Margriet M

Hallo Diana, ik heb in november buiten voor het eerst winteruitjes geplant, ook v/der Wal merk Shakespeare, ze staan er prachtig bij. Ik heb er laatst ook een paar gebruikt voor door de sla, ze hebben een heerlijke smaak. Ik had rekening gehouden bij aanplant om er bietjes tussen te kunnen zetten.
Ze staan er mooi bij, en ik ga dit zeker vaker doen.

Johanna

Ik heb al 2 jaar plantuien Radar in november buiten gepoot met een super goed resultaat. Waarschijnlijk ook mede door de zachte winters. Geen last van ongedierte en op deze manier kan ik 2 keer oogsten. De uien zijn ook heel groot.

Ellen Weenk

Goede morgen Diana,
Allereerst wil ik jullie even complimenteren met jullie acties. Geweldig wat jullie allemaal doen en delen met anderen. Chapeau.
In bovenstaande herken ik mij. Maar ik kijk met hele grote ogen naar die mooie stek van
de tomaat. Bij mij zijn ze altijd zo ielig. Wat is het geheim van jouw fors uitziende zaailing
van deze tomaat? Mag ik daar iets van weten?
Succes met het seizoen en alle werkzaamheden. Ik blijf je graag volgen.
groetjes

Esther Versterre

Hoi Diana,
Ik heb je gelukkig weer terug gevonden! ik had al eerder een abonnement op jou blogs maar was je ineens kwijt. Ik miste jou ervaring en verhalen. Ben jaloers op jou uien. Ik heb zins dit jaar 60 vierkanten meter moestuin kunnen huren. En leef mij helemaal uit.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties