Planten

Ik ga niet meer wachten. Ik probeer altijd nog wat tijd te rekken, met het idee dat er altijd nog een nachtvorst kan komen. Maar de kassen staan hier zo overvol dat ik geen idee meer heb wat waar staat en ik een kwartier moet zoeken naar koolrabizaailingen. Of naar zaaisels van bepaalde eenjarigen (had ik nou al Cosmos gezaaid? En zo ja, zijn ze al gekiemd? En zo ja, waar staan ze dan?) 🙂 .

Het kost me zo allemaal teveel tijd, ik heb de zoete aardappelstekken sinds februari zeker al 20 keer in mijn handen gehad, ze staan nu verdeeld over 3 kassen en worden er niet beter op. En dan heb ik het nog niet over het elke 2 dagen water geven, en soms ben ik net te laat en hangt er een auberginezaailing ineens slap van de droogte (niet bevorderlijk voor de gezondheid).

Ik heb de weersvoorspelling nog eens goed bekeken en besloten dat we uit gaan planten. Nou ja, we……. Ruud. Ik probeer orde in de chaos te scheppen, zoek tray voor tray en potje voor potje uit en bedenk of ik het nog wil verspenen of het kan worden uitgeplant. En dan zet/leg ik elke soort op de plaats waar ze in de tuin mag komen. Ruud heeft er anders nooit last van maar is nu opvallend volgzaam en drentelt met een schepje en een gieter water achter me aan. Dat komt omdat hij ook blij is dat planten worden uitgeplant, hij dreigde vorige week al wat planten weg te gooien (die er minder florissant bij staan maar zeker nog een kans verdienen). Alles wat ik neerzet plant hij op die plaats en geeft het gelijk water. Tussendoor verspeen ik nog wat en krabbel op een blaadje wat ik nog ben vergeten te zaaien of wat niet is gekiemd. In één week is de tuin bijna vol (al is het nog zo klein dat je het bijna niet ziet). en zijn ook de kassen klaar.

Erysimum cheiri Giant King met daarachter knoflook en daarachter zaaisels van meiraapjes, zaaisjalotten en stengelui

Over het planten in de kassen heb ik nog wel een theorie. Of die klopt weet ik niet hoor, het is maar een redenatie: de zaailingen van tomaten, pepers, paprika’s stonden tot afgelopen week in de kassen in potjes. Overdag warmt de kas op tot ruim boven de 35 graden (en de potjes/grond/wortels warmen dus ook flink op). In de nacht koelt het flink af, tot rond de 5 graden, en dat geldt dus ook weer voor de potjes/grond/wortels. En dan is nog dat water geven en weer bijna opdrogen. Ik denk persoonlijk dat het beter is als planten langzaam maar gestaag kunnen groeien zonder al teveel wisselingen in omstandigheden. De grond in de kas is nu rond de 15 graden, maar er is weinig verschil in dag en nacht. En de grond is er vochtig, natuurlijk moeten we water geven maar de grond droogt nooit helemaal uit. Misschien redeneer ik een beetje naar mezelf toe, maar dat vind ik eigenlijk ook prima. Want het is hier heerlijk opgeruimd. Een foto van de helft van een kas:

Voor één keer ben ik het met Ruud eens; wat is het hier heerlijk opgeruimd, recht, opgemeten op de juiste afstand, het is bijna rustgevend!

En dan wil ik graag nog even wat zeggen: het lukt me simpelweg niet meer om alle vragen en reacties te beantwoorden. Ik heb dat al wel vaker gezegd, maar het zijn er ondertussen zoveel dat ik vaak niet eens meer zie op welke pagina of in welk blog ze worden gesteld. En ik krijg ze ook nog via mail, instagram, facebook en de nieuwbriefmail. Ik ben het ontbijten achter de computer al lang voorbij, ik zit ondertussen elke dag minsten 3 uur alleen maar te beantwoorden. Ik vind het helemaal niet erg om vragen te beantwoorden maar het lukt me gewoon niet meer, ik wil zo graag deze nieuwe website ook nog verbeteren. Dus geef ik zo snel en kort mogelijk antwoord en daar word ik ook niet gelukkig van. Ik geef liever 15 goede antwoorden per dag dan 30 afgeraffelde. Ik dank iedereen die helpt met het antwoorden op vragen! En ik hoop dat vragenstellers kunnen begrijpen dat ik mezelf nu eenmaal niet kan delen en ook tijd nodig heb voor de website. En vooral ook voor de tuin. En ik heb nog een nieuwtje: ik ben door het tijdschrift Landleven gevraagd om een rubriek over onze moestuin te schrijven, met tips en persoonlijke ervaringen. Het komt vanaf januari 2021 in het blad maar ik ben er nu al druk mee bezig en er komt bijvoorbeeld ook elke maand al een fotograaf voor de benodigde foto’s.

Dan tot slot nog even; Ik kreeg van Maartje de tip voor een leuk initiatief op radio 2: er wordt geprobeerd om 40.000 handtekeningen te verzamelen om zo een voorstel in te kunnen dienen om de wilde bij een beschermde status te geven. Je kunt hier meer informatie vinden (en de petitie tekenen): Bee Friendly . En onderaan die pagina kun je ook gelijk een gratis zakje gemengde bloemenzaden aanvragen (onder het mom ‘meer wilde bloemen = meer wilde bijen’).

Als afsluiter nog 1 foto, de blauwe bessen die voor de kas staan bloeien nu volop!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ria

Diana, ik zou zeggen:
1. de planten en alles wat daarbij komt kijken
2. de website

En mocht er dan nog tijd over zijn, rustig even genieten van alles wat je die dag hebt gedaan en je niet druk maken over vragen die je “moet” beantwoorden. Heel veel antwoorden kunnen de vraagstellers zelf vinden via je website of via internet.

Sterkte en veel succes met alles.
Groetjes,
Ria

Ria Snijders

Hallo Diana,

Helemaal eens met mijn naamgenoot !
En wat leuk dat je in Landleven gaat schrijven, gefeliciteerd!

Met vriendelijke groet,
Ria Snijders

Yvonne

Wat een geweldige – en in mijn ogen logisch klinkende verklaring – waarom je nu al gaat uitplanten! Daar kan ik wel in mee gaan, oftewel, goed excuus om komende week ook een start te maken om mijn mini-tuincentrum wat leger te maken!

Yael

Ik heb de zaden die ik in potjes laat ontkiemen, meteen buiten gezet. Is er een kans dat dit toch goed is gegaan en heeft het zin ze alsnog naar binnen te halen en achter het raam te zetten, vraagteken. Ik heb geen toegang tot het vraagteken op mijn toetsenbord, vandaar.

Ria

Yael, je schrijft helemaal niet over welke ontkiemende zaden je het hebt. En dat maakt heel veel uit.
Ria

Jan Altink

Gebruik de betreffende ALT-code, in dit geval ALT + 63. Houdt de ALT-toets ingedrukt, typ 63 en laat los: voilá; een vraagteken. ☺
Er zijn ALT-codes voor elk teken op je toetsenbord, googel maar eens op ‘ASCII tabel’.

M.v.g. Jan.

Petra

Hoi Diana,
Ik ben het helemaal eens met de reactie van de twee Ria’s !
Volgens mij speelt gemakzucht bij veel mensen ook mee, want jij geeft doorgaans heel snel antwoordt. En zouden die mensen zelf eens wat verder zoeken op jouw site, vinden ze vaak ook al de info, die ze zoeken.
En waarom én een website én Facebook én Instagram én…. ?
Vergeet jezelf niet en geniet van jullie tuin !
Groeten,
Petra

Wijnie

Hoi Diana,
Ook ik ben het helemaal eens met de Ria’s en Petra. Veel info is gewoon op jouw website/internet te vinden. Als ik een vraag tegen kom waar ik antwoord op weet probeer ik te antwoorden, maar vaak ben jij me al voor.
Wat ziet je kas er gestructureerd en rustgevend uit zo! Ik kan me wel iets voorstellen bij de potjesjungle die het was, dan is dit een oase!
Bij mij zijn de tomaten en peppers precies andersom: de tomaten zijn bijna allemaal al 25-30cm hoog en hebben al bloemknoppen. Ik denk dat de eerste deze week nog gaat bloeien. De peppers zijn 10-20cm hoog, maar daar ben ik ook al knopjes aan het verwijderen. Mijn tomaten staan onder een plastic tunnel waar ze eigenlijk te weinig ruimte hebben, dus ik ga ze binnenkort denk ik ook maar uitplanten buiten in potten op het zuidwesten. We zullen zien.. Zo leuk om alles te zien groeien en bloeien. En zo heerlijk om de hommels/bijen en andere insecten rond te zien vliegen. Veel plezier in je tuin! Ik zou zeggen: beantwoord alleen de belangrijke vragen, niet de vragen wat op internet ook te vinden is. (Dus op dit bericht hoef je ook niet te antwoorden! ;))
Groetjes Wijnie

Carine p

Dag Diana,
Eveneens dezelfde mening als de vorige reactie’s. Er is zoveel te lezen op internet. Als je daarbovenop ook nog vragen krijgt via mail en andere communicatiemiddelen, waar stopt het dan? Geniet van het planten. Vr groeten
Carine

Frouwke

Hoe herkenbaar: niet meer kunnen wachten met uitplanten.
Je toelichting voor mij een bevestiging van wat ik zelf ook dacht.
Geen nachtvorst meer (hoogstwaarschijnlijk), waarom nog wachten?
Je voorbeeld ga ik volgen.

Esther

Oh jee, nu wil ik ook mijn tomaten buiten gaan zetten! Ze staan te verbranden op de vensterbank en het is ook zo mooi! Maar ik ga streng zijn en wachten tot het volgende week iets bewolkter is zodat het afharden wat makkelijker wordt.
Geniet van je opgeruimde tuin en zoals de anderen hierboven al zeggen: Je kan maar 1 ding tegelijk 🙂
Groetjes,
Esther

Ria

Esther, met buiten zetten zou ik nog even wachten. Diana heeft de tomaten in de kas uitgeplant. Als je zelf geen kas hebt kun je de planten misschien overdag buiten zetten en aan het eind van de dag weer binnen zetten.

Succes,
Ria

Leon van de Kerkhof

Hoi Ria en Esther, afhankelijk van de grootte van die tomatenplanten, zou je kunnen overwegen om een doorzichtige plastic fles waarvan de bodem is verwijderd, als een soort stolpje over de plant in de buitenlucht te plaatsen.
Groetjes, Leon.

Wendy Frehé

Esther, uitplanten en dun fleecedoek erover helpt tegen verbranden en geeft voor de nacht wat extra beschutting

Margriet M

Hallo Diana, laat ik nou deze week net als jij gedacht hebben wat betreft het uitplanten, ik heb gisteren in mijn achtertuin 3 tomaten kanten buiten uitgeplant evenals de stokbonen die mijn kleinzoons laatst voor me in potjes voor gezaaid hadden. ( dit vroeg ik ze een klusje te geven tegen de verveling ivm coronavirus) ze hebben de eerste nacht glansrijk doorstaan, dus morgen zet ik er ook paar paprika’s en een Spaanse peper bij . Ingeval van nachttemperatuur onder 4C heb ik een vliesdoek achter de hand, en nog wat extra planten. Tuinbonen bloeien al volop, het is allemaal zo vroeg dit jaar, het is een puur genot . Verder Diana ik vind het fantastisch voor je dat je stuk in landleven krijgt veel succes daarmee. En dat je niet altijd kunt antwoorden jammer, maar antwoord van anderen krijgen en antwoord op vraag geven is toch ook goed en leuk.
Groetjes Margriet

Wijnie

Spannend Margriet! Ik ben heel benieuwd of alles het gaat overleven! Ik ben van plan om binnenkort mijn tomaten buiten te zetten, maar peppers durf ik nog niet aan. Zou je over een paar weken hier nog een keer willen laten weten hoe het met je planten gaat? Dan laat ik ook wetrn hoe het mijn planten vergaat. Zo leren we weer van elkaar.
Groetjes Wijnie

Margriet M

Hallo Wijnie, ja hoor dat wil ik best doen. Ik moet er wel bij vermelden dat ik vanuit mijn achtertuin tuinier, zuidtuin en helemaal beschut. Afgelopen 2 nachten is het goed gegaan, bonen hebben nu iets brand gehad van teveel felle zon, de paprika’s en pepers in de kas idem dito. Bij verwachte nachttemperatuur van 5C gaat er vliesdoek over. Dus houd dit wel in jouw achterhoofd met betrekking tot jouw eigen tuin. Heel veel tuinpleziet en je hoort nog van me, groetjes Margriet

Eddy Vrijdag

Hallo,

Ik heb een vraagje mbt bovenstaande foto : naast je (tomaten/peper)planten staan stevige groene stokken in steun. Waar koop je die, ik heb er ook maar vind ze niet onmiddellijk meer in de handel.
Dank bij voorbaat.

roos

Hallo Diana,of wie hier ook een antwoord op heeft.

Monty Don van Garderners world heeft het in zijn programma regelmatig over peak free compost.
Kan iemand mij vertellen wat hij daar mee bedoelt?

alvast bedankt Roos

Hannah

Monty heeft het over “peat free compost”. Peat betekent turf, het gaat dus om turfvrije compost.
Turf is gedroogd veen en wordt afgegraven (uit het veen). Hierbij wordt komt ook CO2 vrij. Het probleem van compost met turf is dus dat het bijdraagt aan klimaatverandering. En de veengebieden (vaak natuurgebieden met zeldzame planten en dieren) verdwijnen door turf af te graven.

roos

Dank je wel Hannah,

Roos

Jacqueline

Al surfend over het internet op Diana’s website terecht gekomen. Goeie informatie en serieuze reacties van lezers!
De discussie over “ wel of niet van de kas naar buiten” is heel herkenbaar. Zelf heb ik wel een tuin maar helaas geen kas. Ik zaai binnen in bakjes op de vensterbanken op het zuidwesten. Zodra alles goed is opgekomen verplaats ik ze naar de andere kant van het huis, het noordoosten dus. De plantjes staan daar wel goed in het licht, maar schieten niet door. Het worden stevige planten. Op “ZW” kan ik dan weer andere dingen zaaien.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties