Don’t Try this at home

En zo zien de tomatenzaailingen eruit sinds vorige week:

Tomatenzaailingen schuin door lichtgebrek

We hebben gewoon niet genoeg licht op de slaapkamer boven. De zaailingen worden niet echt lang en dun. En dat komt dan doordat het amper 13 graden is op de kamer (en dat komt dan weer doordat we eigenlijk nooit de verwarming aan hebben maar de houtkachel stoken, daardoor beneden heerlijk warm maar boven altijd koud).

Maar ze groeien ook gewoon niet. En liggen ondertussen helemaal plat. Liggen is eigenlijk ook niet het juiste woord, ze leunen gewoon naar het licht (dat er dus niet genoeg is). En staan te niksen, te wachten op meer warmte en vooral meer licht (en zon krijgen ze al helemaal niet).

En dus besloten om de tomatenzaailingen naar de volkstuin/koude kas te brengen. En ik zou dat echt iedereen heel erg af willen raden. Want:

  • het is pas 20 maart, veel te vroeg voor tomaten
  • als het gaat vriezen kunnen de zaailingen dood gaan
  • er zijn nog wel wat meer redenen te bedenken maar dit zijn wel de 2 belangrijkste.

Ik wil er hier niet over liegen of het verzwijgen, het is zoals het is. Wij hebben vandaag dus de zaailingen naar de kas gebracht. Zaailingen in de auto:

Tomatenzaailingen in auto

Ik hou nu ook nog maar de 2 zaailingen aan wanneer ze samen in een potje staan, het is natuurlijk de bedoeling om 1 zaailing per potje aan te houden maar met dit nogal onzekere avontuur voor de boeg hou ik nog maar even 2 zaailingen aan, voor het geval er één dood gaat en de ander dan toch nog blijft leven. Je kunt zien hoe klein ze zijn en hoe scheef ze staan. Bbrrr, zo de kou in. Ze staan nu allemaal in de kas.

Het is er nu nog warm, met de zon op de kas is het er ruim 20 graden.

Veel te warm eigenlijk. Maar vannacht veel te koud.

Tomatenzaailingen in de kasTomatenzaailingen in de kas met vlies

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tomatenzaailingen die nog geen enkele zonnestraal hebben gehad zouden verbranden in de zon in de kas (die bijna werkt als een vergrootglas). En daarom gaat er een vliesdoek over ze heen.

Het doek filtert het licht maar neemt wel de warmte op. Zo hoop ik dat het onder het vliesdoek overdag zo opwarmt dat de potgrond al warmer wordt en de zaailingen sterker worden. En dat in de nacht die warmte dan maar heel langzaam wordt afgestaan en de zaailingen er zo lang mogelijk profijt van hebben en het niet ijs- en ijskoud krijgen. Daarnaast is de grond ondertussen 7 graden warm, in een koude nacht kan de grond en het stro wat van die warmte afstaan zodat de lucht net boven de grond wat warmer is dan de lucht buiten de kas. Alle beetjes helpen. En voor wie onze tuin niet kent; er is op ons volkstuinencomplex geen elektriciteit dus we kunnen helaas niet bij verwarmen (want anders was het natuurlijk een heel ander en veel positiever verhaal).

Bedenk dat dit een soort van nood is. Vandaar het ‘don’t try this at home’. De kans dat dit slecht af gaat lopen is heel reëel aanwezig. Dan zal ik niet zeuren en klagen. En het hier ook eerlijk melden en laten zien.

Mocht je je tomatenzaailingen dus dan ook maar een spatje meer licht kunnen bieden dan wij, doe het niet en hou de zaailingen binnen. Mocht je niet zuidwest Nederland wonen, doe het niet en hou de zaailingen binnen (want daar echt nog flink kans op vorst in de komende dagen/week). Mocht je rustig willen slapen vannacht, doe het niet en hou de zaailingen binnen.

Want ik ga de komende dagen zo ongeveer elk uur alle bekende websites met weerberichten minutieus bestuderen. En mocht het nog gaan vriezen is de kans groot dat we de zaailingen weer op moeten gaan halen.

Maar in onze situatie is dit nu de beste oplossing. Vinden wij. Denken we. Of toch niet. Nou ja, we zien wel. Maar alsjeblieft, doe me niet na, en dat meen ik echt.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

45 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Thorsten

Beste Diana,

Ik ben 14 jaar oud en ik heb sinds dit jaar ook een moestuin. Nu zit ik met een vraag en ik hoopte dat u die kan beantwoorden. Ik heb begin maart mijn tomaten voorgezaaid en ze zijn erg lang en dun geworden. Nu ben ik een beetje in paniek geraakt en weet ik niet goed wat ik moet doen. Ik wil namelijk gewoon dat dit stevige planten worden. Nu stonden ze vanaf het zaaien ongeveer een week lang in de huiskamer waar het altijd 19,7 C is, maar ik dacht dat het misschien te koud was dus ik heb ze nu op mijn kamer gezet, want daar is het iets kouder en daar is ook meer licht. Ze zijn nu ongeveer 2 weken oud. Kunnen dit nog stevige, gezonde planten worden en wat moet ik daarvoor doen? Ik ga ze binnenkort verspenen.

Groetjes,
Thorsten

Heidi

Dag Diana,

Ik las ergens dat je de temperatuur in de kas enkele graden hoger kan houden door water (emmers, gieters ed) in je kas te zetten. Overdag warmt het water op, en ‘s nachts geeft het die warmte geleidelijk weer af, zodat het niet plots koud wordt.
In het Velt-tijdschrift vond ik ook de methode die Lieven David met succes toepast. Op zijn blog kan je het even nalezen.
http://delusthof.blogspot.be/2015/02/de-warme-start-broeien-met-paardenmest.html#more en http://delusthof.blogspot.be/2015/03/de-warme-start-deel-twee.html#more
Misschien een idee om al die tomaatjes zo te redden? In elk geval: succes!

'm(i)e'

Ik hoop dat het goed komt !
Maar ik doe je niet na : na veel jaren vruchteloos pogingen te hebben gedaan tomaten te kweken van zaadjes , ben ik daar mee opgehouden en koop ik nu gewoon planten. Ik heb ook maar een klein pottenstadstuintje .

cin

Ik heb de tomaten zaailingen ook naar de kas gebracht gisteren, ook vanwege gebrek aan licht, al twee jaar hield ik ze netjes binnen maar heb ik belabberde tomatenplanten en bijgevolg ook oogst en ik denk echt dat het met de slechte start heeft te maken. Wel staan ze bij mij niet op de grond, maar op een met zwart plastic bedekt composthoop waar recent een hoop mest werd aan toegevoegd. De laagste temperatuur die ik de afgelopen dagen heb gemeten was 10 graden dus dat zou moeten lukken. Ik hoef wel niet naar een tuin en kan ze s ‘avonds toch nog binnen zetten als het echt koud wordt. Als dat gebeurt hoop ik dat ik ze in de ochtend rukte niet vergeet terug naar de kas te brengen

suzanne

Mocht het heel slecht aflopen dan ben je van harte welkom om hier wat nieuwe zaailingen op te halen, ik heb ze in overvloed, mijn vensterbanken staan overvol!

stefan

Hoi Diana,

Veel succes met je tomaten 🙂 Zelf heb ik ze sinds eergisteren in de kas gezet. Wel heb ik ze op een tafel gezet zodat ze niet op de koude grond staan. Vorig jaar heb ik ze rond dezelfde periode al buiten gezet en dat was toen zelfs in de achtertuin. Op wat paarse blaadjes na groeiden ze toen nog best goed en kon ik begin Juli al de eerste tomaten oogsten. Hoop dit jaar nog vroeger te zijn, maar net zoals jou zal ik de komende periode ook het weer goed in de gaten houden 🙂

wouda

Hallo Diana,
Een kas in een kas, vier palen en plastic er omheen en er bovenop. Een paar terracottapotten met een groot en langbrandend waxinelichtje?
Niet bij het plastic zetten natuurlijk en ook niet bij het stro.
Het zijn maar ideetjes, of het een paar graden scheelt?

Gr W

Gjermund Kiserud

Hallo Diana
Ben jouw site tegengekomen en zit het allemaal te lezen en bewonderen. Erg leuk en ik zal er zeker vaker langskomen.
Groet Gjermund

Agnita

Hallo Diana,
misschien een wat onnozele vraag, maar heb je voor een raam met genoeg licht alleen zaailingen op de vensterbank staan?
Je kunt eventueel een verdiepinkje bouwen (misschien geen gezicht ,but who cares? het is maar voor even). De zon staat nog laag en schijnt dus schuin naar binnen. Zo kun je wel 3 vensterbanken maken voor je goede raam/ramen.
groetjes
Agnita

Jeroen

Hoi Diana,

Ik heb op dit moment tomaten- en paprika zaailingen staan in 1 kamer in de vensterbank op het zuiden met de kachel op 21 graden. Ook ‘ nachts daalt hier de temperatuur niet onder de 18 graden. Ik vroeg me af of dit niet te warm is voor een van beide soorten? Paprika’s hebben inmiddels hun 3e of 4e blaadje, tomaten pas 2 blaadjes.

Groetjes, Jeroen

barbara brinkman

Hallo Diana

Ik heb ook al drie soorten tomaat gezaaid(moneymaker, Tiny tim en roma) en ook paprika(California wonder). Ze zijn nu nog net iets kleiner als de jouwe. Nu vraag ik mij af, gaan ze het nog redden om een stevige plant te worden. Ik had van de week gelezen, dat als je ze had verspeend dat ze dan een groei spurt zouden krijgen. Verspeend had ik ze toen al, maar groeien zie ik ze nog niet echt. Mijn tomaten en paprika’s staan op een koele slaapkamer voor het raam. Ze krijgen s middags al vanaf 12 uur de zon en dit tot 17 uur op dit moment en als de zon schijnt natuurlijk.

groetjes Barbara

Georges

Diana,
ik vind dit toch wel heel erg voor je. Zelf kweek ik mijn tomaten/paprika’s op in mijn kelder (kort bij de verwarmingsketel) onder TL-lampen (LED kan ook). Ze doen het al jaren prima. Zorg er wel voor dat je lampen neemt met blauwe tinten (Cool-white lampen worden meestal in badkamers gebruikt). De aanwezigheid van de blauwe tinten zorgt voor groei, gebruik je daarentegen lampen met rode tinten dan ga je voor bloei en dat is toch een heel ander verhaal 🙂

succes met je zaailingen

Georges

Jan DB

Je kan zo’n ikea stellage nemen met een TL lamp net onder de schappen en na een dikke maand breek je dat gewoon weer af 🙂 zo zou ik het doen. Alleen wilt mijn madam helemaal niet dat ik zo’n stellage plaats :/ terwijl er plaats genoeg is eigenlijk 🙁

Sandra

Dag Diana, het zo moeten lukken met je zaailingen. Jaren zaaide ik tomaten voor in huis. Maar vorig jaar heb ik ze alleen maar in de koude kas gehad, want in huis heb ik niet zo veel geschikte plekken. Het duurt natuurlijk veel langer voordat ze kiemden, maar verder ging het zonder problemen. Misschien een gelukje? Ik woon wel in Zeeland, dus echte kou in het voorjaar hebben we niet zo snel hier. Ik zaai ze trouwens niet zo vroeg, rond 10 maart.
Groet, Sandra

Dees

Hallo Diana,

Wat een pech.
Het warme weer laat wel lang op zich wachten, vorig jaar was het een warm voorjaar en had je dit probleem niet.
Nu duimen dat de jonge tomaten de kou kunnen trotseren.

Zelf ben ik ook aan het worstelen of ik mijn koolplanten naar buiten kan zetten.
De overstap van kas naar buiten is misschien te groot.
Heb jij ook kolen in je kas staan of staan ze bij jou al buiten?
Groet D’s

Eddy

Hello Diana,
Wat sneu voor jou. Bij mij staan de zaailingen in de living maar ons katje laat ze ongemoeid. Ik moet zeker volgende week verspenen want de zaailingen groeien snel Ik heb de helft vroeg gezaaid en de andere helft een paar weken later. Die komen nu pas op. Ik ben benieuwd wat dat als resultaat zal opleveren.
Naar de kas brengen was wel de beste oplossing. Ik zou voor de nachten met een dubbele laag vliesdoek afdekken dan ben je gerust (dat verdraagt zeker -5°C). Voor de komende week wordt warmer weer voorspeld, zowel overdag als ‘s nachts. Dus dat komt wel goed.
Groetjes

Eddy

Linda Buteneers

Hallo Diana,
Hopelijk komt het goed met je tomatenplantjes, want het warme weer laat dit jaar echt wel lang op zich wachten. Ik had ook altijd problemen met mijn plantjes, met name door de grijpgrage pootjes van onze katten. Nu zet ik mijn planten in een verloren hoekje van de woonkamer, in een kleine balkonkas bij het raam. Die verkopen ze nu en dan bij Lidl voor een prikje. Zo’n kasje neemt niet veel plaats in, maar ze is wel 1,80m hoog, heeft een aantal leggers en een hoes errond die je kan dichtritsen. De katten kunnen er niet meer bij en er gaan heel wat planten in. Ik heb er inmiddels een tweede in een hoekje van de koude kas buiten staan. Erg handig voor de meest fragiele planten tijdens koude nachten. Als het warmer wordt gaan beide kasjes naar buiten en blijven dan op het terras staan voor de nieuwe zaailingen. Ik heb er al erg veel nut van gehad. We zullen hier in elk geval duimen dat het snel warmer wordt en dat je tomatenplantjes het halen. Groetjes!

barbara brinkman

hallo Linda,

wat een goede tip is dat. zo een kasje heb ik ook (niet van lidl dan). Maar wel een goede tip voor de zaailingen in huis. Ook mijn katten zijn erg gek op de zaailingen. Ik heb boven op mijn slaapkamer de sperziebonen staan en daar mis ik steeds een paar blaadjes van. Eerst dacht ik, ik heb last van een slak. al zou dat niet kunnen, want ik heb alle potjes schoongemaakt zoals Diana vertelt op haar site. Ik heb er ook al een bakje bier neer gezet, ook daar zit niks in. Dus het moet een kat geweest zijn.
Dus dit is een hele goede tip van jou. ik ga dan nog maar zo een kasje aanschaven en deze boven zetten in de zon.

DANK JE WEL, Linda. Ik wilde net de vraag stellen op de site, hoe ik dit kan oplossen. Zijn er nog meer mogelijkheden.

gr Barbara

Mark en Marion

Hoi Diana, we hopen met je mee dat ze het toch nog gaan overleven. Maar ja, we zijn de afgelopen 2 jaar zo verwend geweest met het weer in het voorjaar dat het nu gewoon ff tegenvalt. Wie weet zitten we eind april al weer met 25 graden op het terras een biertje te drinken! Hier kan het weer zo ineens omslaan he?

Tessa

Hoi Diana,

Ik hoop echt dat het goed komt! Heb van de week uit alle enthousiasme zelf al tomaten gezaaid in de kleine kas omdat Rob niet wee het hele huis vol wil hebben met stekjes… vanochtend stonden de buren te krabben dus ik houd m’n hart vast :S

Ik heb een vraag, heb jij ook een recept voor rumpot? (Rumtopf) Ik heb een hele mooie gevonden die ik komend jaar wil vullen met fruit uit de tuin en dan met kerst op zou willen eten (of iig een klein gedeelte daarvan). Het schijnt echt super lekker te zijn en ik was benieuwd of jij hier misschien ervaring mee hebt.

Renée van Esch

Hallo Diana,

Ook hier wat slungelige tomaten zaailingen, écht te weinig licht gekregen.
Ik heb in mijn achtertuin zo’n klein plastic kasje staan van 180 hoog.
Vanavond de boel maar verpotten en morgen erin zetten.
Maarrrrrrr mag ik ze iets dieper zetten ? Ik meen een keer gelezen te hebben dat je maximaal 1/3 van de stengel in de grond mag zetten ????
Of is dit “wishfull thinking”……
Alvast bedankt voor je reactie !

Groetjes Renée

yosri

hoi

ik heb een plant in de tuin denk dat het kruiden is licht blauw van kleur lijkt op naalden en daar zitten stippen op en bloeit geel

groetjes yosri

miep

Hey ik kwam per ongeluk op site.
wat leuk om te lezen.
Ik heb al een tijdje een groente tuin en kas achter huis.
waar ik veel tijd in besteed.
Eigelijk is hij te klein maar ik kan het mooi bij houden en genieten van dit alles.
nu had ik foto’s op je site gezien van je kas .
en heb je mij op ideeën gebracht.
ik had mijn tomaten komkommers en paprika netjes in potten.
maar op Den duurs de voeding uit de pot grond.
Dus zal binnen kort even de tegels uit de kas scheppen. Om mijn tomaten paprika’s en komkommers in de volle klei te zetten.
Dat gaat vast beter.
En mijn tomaten zaailinge zie er ook niet zo best uit.
Veel geluk mét die van jou. Hoop dat ze het redden.
groetjes miep

yosri

hoi

heb ze er al een jaar in staan daarom wistik dat ze geel bloeien en dat is pas in de zomer nu nog niet

groetjes yosri

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties