Don’t Try this at home

En zo zien de tomatenzaailingen eruit sinds vorige week:

Tomatenzaailingen schuin door lichtgebrek

We hebben gewoon niet genoeg licht op de slaapkamer boven. De zaailingen worden niet echt lang en dun. En dat komt dan doordat het amper 13 graden is op de kamer (en dat komt dan weer doordat we eigenlijk nooit de verwarming aan hebben maar de houtkachel stoken, daardoor beneden heerlijk warm maar boven altijd koud).

Maar ze groeien ook gewoon niet. En liggen ondertussen helemaal plat. Liggen is eigenlijk ook niet het juiste woord, ze leunen gewoon naar het licht (dat er dus niet genoeg is). En staan te niksen, te wachten op meer warmte en vooral meer licht (en zon krijgen ze al helemaal niet).

En dus besloten om de tomatenzaailingen naar de volkstuin/koude kas te brengen. En ik zou dat echt iedereen heel erg af willen raden. Want:

  • het is pas 20 maart, veel te vroeg voor tomaten
  • als het gaat vriezen kunnen de zaailingen dood gaan
  • er zijn nog wel wat meer redenen te bedenken maar dit zijn wel de 2 belangrijkste.

Ik wil er hier niet over liegen of het verzwijgen, het is zoals het is. Wij hebben vandaag dus de zaailingen naar de kas gebracht. Zaailingen in de auto:

Tomatenzaailingen in auto

Ik hou nu ook nog maar de 2 zaailingen aan wanneer ze samen in een potje staan, het is natuurlijk de bedoeling om 1 zaailing per potje aan te houden maar met dit nogal onzekere avontuur voor de boeg hou ik nog maar even 2 zaailingen aan, voor het geval er één dood gaat en de ander dan toch nog blijft leven. Je kunt zien hoe klein ze zijn en hoe scheef ze staan. Bbrrr, zo de kou in. Ze staan nu allemaal in de kas.

Het is er nu nog warm, met de zon op de kas is het er ruim 20 graden.

Veel te warm eigenlijk. Maar vannacht veel te koud.

Tomatenzaailingen in de kasTomatenzaailingen in de kas met vlies

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tomatenzaailingen die nog geen enkele zonnestraal hebben gehad zouden verbranden in de zon in de kas (die bijna werkt als een vergrootglas). En daarom gaat er een vliesdoek over ze heen.

Het doek filtert het licht maar neemt wel de warmte op. Zo hoop ik dat het onder het vliesdoek overdag zo opwarmt dat de potgrond al warmer wordt en de zaailingen sterker worden. En dat in de nacht die warmte dan maar heel langzaam wordt afgestaan en de zaailingen er zo lang mogelijk profijt van hebben en het niet ijs- en ijskoud krijgen. Daarnaast is de grond ondertussen 7 graden warm, in een koude nacht kan de grond en het stro wat van die warmte afstaan zodat de lucht net boven de grond wat warmer is dan de lucht buiten de kas. Alle beetjes helpen. En voor wie onze tuin niet kent; er is op ons volkstuinencomplex geen elektriciteit dus we kunnen helaas niet bij verwarmen (want anders was het natuurlijk een heel ander en veel positiever verhaal).

Bedenk dat dit een soort van nood is. Vandaar het ‘don’t try this at home’. De kans dat dit slecht af gaat lopen is heel reëel aanwezig. Dan zal ik niet zeuren en klagen. En het hier ook eerlijk melden en laten zien.

Mocht je je tomatenzaailingen dus dan ook maar een spatje meer licht kunnen bieden dan wij, doe het niet en hou de zaailingen binnen. Mocht je niet zuidwest Nederland wonen, doe het niet en hou de zaailingen binnen (want daar echt nog flink kans op vorst in de komende dagen/week). Mocht je rustig willen slapen vannacht, doe het niet en hou de zaailingen binnen.

Want ik ga de komende dagen zo ongeveer elk uur alle bekende websites met weerberichten minutieus bestuderen. En mocht het nog gaan vriezen is de kans groot dat we de zaailingen weer op moeten gaan halen.

Maar in onze situatie is dit nu de beste oplossing. Vinden wij. Denken we. Of toch niet. Nou ja, we zien wel. Maar alsjeblieft, doe me niet na, en dat meen ik echt.

 

45 reacties op Don’t Try this at home

Thorsten 20 maart 2015 om 16:40

Beste Diana,

Ik ben 14 jaar oud en ik heb sinds dit jaar ook een moestuin. Nu zit ik met een vraag en ik hoopte dat u die kan beantwoorden. Ik heb begin maart mijn tomaten voorgezaaid en ze zijn erg lang en dun geworden. Nu ben ik een beetje in paniek geraakt en weet ik niet goed wat ik moet doen. Ik wil namelijk gewoon dat dit stevige planten worden. Nu stonden ze vanaf het zaaien ongeveer een week lang in de huiskamer waar het altijd 19,7 C is, maar ik dacht dat het misschien te koud was dus ik heb ze nu op mijn kamer gezet, want daar is het iets kouder en daar is ook meer licht. Ze zijn nu ongeveer 2 weken oud. Kunnen dit nog stevige, gezonde planten worden en wat moet ik daarvoor doen? Ik ga ze binnenkort verspenen.

Groetjes,
Thorsten

Diana 20 maart 2015 om 16:56

Hallo Thorsten,

Ik weet natuurlijk niet hoe lang ze precies zijn, daar zitten nog wel wat verschillen in. Als je echt een steeltje van 10 centimeter hebt en maar 2 heel kleine kiemblaadjes, dan wordt het allemaal al wel heel lastig. Maar als het steeltje minder lang is, de kiemblaadjes al wat groter, of er misschien zelfs al een 3e blaadje is, dan wordt de kans dat het allemaal nog prima in orde komt steeds groter. Kijk vooral ook nog even op deze pagina: http://www.mooiemoestuin.nl/zaailingen-te-lang-en-te-dun/. Daar vind je ook nog wat voorbeelden. Nu mogen tomatenzaailingen natuurlijk nog niet naar buiten, maar zet ze zoeler en vooral zo licht mogelijk, liefst in een raamkozijn op het zuiden of zuidwesten, in de zon. En als je dan het idee hebt dat de zaailingen sterk genoeg zijn kun je overwegen om ze heel voorzichtig opnieuw maar een stuk dieper op te potten, daarbij zorg je dat ongeveer 1/3e deel van het steeltje dan onder de grond komt te zitten en nog maar 2/3e deel boven de grond. En dan uiterlijk koel en zo licht en zonnig mogelijk houden.

Ik hoop dat het zo gaat lukken met je zaailingen!
Diana

Heidi 20 maart 2015 om 17:03

Dag Diana,

Ik las ergens dat je de temperatuur in de kas enkele graden hoger kan houden door water (emmers, gieters ed) in je kas te zetten. Overdag warmt het water op, en ’s nachts geeft het die warmte geleidelijk weer af, zodat het niet plots koud wordt.
In het Velt-tijdschrift vond ik ook de methode die Lieven David met succes toepast. Op zijn blog kan je het even nalezen.
http://delusthof.blogspot.be/2015/02/de-warme-start-broeien-met-paardenmest.html#more en http://delusthof.blogspot.be/2015/03/de-warme-start-deel-twee.html#more
Misschien een idee om al die tomaatjes zo te redden? In elk geval: succes!

Diana 20 maart 2015 om 21:09

Hallo Heidi,

Dankjewel voor je reactie!
Ja, dat klopt, zo heb ik in eerdere jaren met volle gieters water al wel eens zaailingen een koudeperiode in de kas helpen door te komen. Het heeft maar 1 nadeel en dat is dat muizen het water lekker vinden om te drinken maar niet meer uit de gieter kunnen komen en dan een echt heel akelige dood sterven in de tuit van de gieter. Maar morgen ga ik volle emmers water neerzetten zodat een eventuele muis daar gewoon over de rand heen weer naar beneden kan vallen. Niet dat ik elke muis wil redden hoor, en ik vind dood ook niet zo erg, maar de manier waarop wel. Zoals ik wel vaker zeg, ik ben een watje aan het worden… 🙂
Vannacht niet koud, 4 graden wordt er gezegd. Maar voor komende week zag ik een paar keer -1 of 0 graden staan. Maar met zon en dus ga iki morgen emmers vullen en neerzetten.

Wat ook helpt (voor wie er verder interesse in heeft):
ramen op het kleinste kiertje zetten (er moet nog wel wat wind in en uit kunnen waaien), en de deur dicht houden
vliesdoek over de zaailingen draperen (of een glazen plaatje op een onderbak over zaaisels leggen)
een hoopje verse paarde- of koeienmest in de kas leggen, het composteringsproces geeft warmte

We gaan ons best doen!
Diana

'm(i)e' 20 maart 2015 om 17:04

Ik hoop dat het goed komt !
Maar ik doe je niet na : na veel jaren vruchteloos pogingen te hebben gedaan tomaten te kweken van zaadjes , ben ik daar mee opgehouden en koop ik nu gewoon planten. Ik heb ook maar een klein pottenstadstuintje .

Diana 20 maart 2015 om 21:12

Hallo M(i)e,

Ja, dat is het makkelijkste, ik word bijna jaloers :-). Maar voor mij helaas dan toch geen optie omdat ik niet alleen heel veel planten nodig heb, maar het ook zo enorm leuk vind om ze zelf op te kweken, zelf soorten uit te zoeken en vooral zo veel rassen, kleuren, vormen en smaken te kweken en oogsten en proeven.

groetjes,
Diana

cin 20 maart 2015 om 19:04

Ik heb de tomaten zaailingen ook naar de kas gebracht gisteren, ook vanwege gebrek aan licht, al twee jaar hield ik ze netjes binnen maar heb ik belabberde tomatenplanten en bijgevolg ook oogst en ik denk echt dat het met de slechte start heeft te maken. Wel staan ze bij mij niet op de grond, maar op een met zwart plastic bedekt composthoop waar recent een hoop mest werd aan toegevoegd. De laagste temperatuur die ik de afgelopen dagen heb gemeten was 10 graden dus dat zou moeten lukken. Ik hoef wel niet naar een tuin en kan ze s ‘avonds toch nog binnen zetten als het echt koud wordt. Als dat gebeurt hoop ik dat ik ze in de ochtend rukte niet vergeet terug naar de kas te brengen

Diana 20 maart 2015 om 21:19

Hallo cin,

Dat is natuurlijk ook een mooie optie, de temperatuur zal door de composterende massa onder het plastic flink oplopen. Helaas is het voor ons ondoenlijk om ’s avonds naar de tuin te gaan en de zaailingen naar huis/binnen te brengen, we hebben er ook licht en het is gewoon veel te veel in veel te zware bakken, we hebben vandaag al 2 keer met de auto moeten rijden om alles te brengen. Maar met een kas bij huis zou ik ze waarschijnlijk niet eens in huis hebben gezaaid, maar ze gelijk in de kas gezaaid, en dan ’s avonds even naar binnen halen. Of de kas verwarmen.

Veel succes met de opkweek (gaat vast lukken :-))!
Diana

suzanne 20 maart 2015 om 19:09

Mocht het heel slecht aflopen dan ben je van harte welkom om hier wat nieuwe zaailingen op te halen, ik heb ze in overvloed, mijn vensterbanken staan overvol!

Diana 20 maart 2015 om 21:20

Hallo Suzanne,

Dankjewel, wat aardig!!
Maar ik hoop echt dat mijn eigen tomaten het allemaal gaan overleven, zaailingen zijn wel veel sterker dan wij denken.

Veel succes met de verdere opkweek!
Diana

stefan 20 maart 2015 om 21:17

Hoi Diana,

Veel succes met je tomaten 🙂 Zelf heb ik ze sinds eergisteren in de kas gezet. Wel heb ik ze op een tafel gezet zodat ze niet op de koude grond staan. Vorig jaar heb ik ze rond dezelfde periode al buiten gezet en dat was toen zelfs in de achtertuin. Op wat paarse blaadjes na groeiden ze toen nog best goed en kon ik begin Juli al de eerste tomaten oogsten. Hoop dit jaar nog vroeger te zijn, maar net zoals jou zal ik de komende periode ook het weer goed in de gaten houden 🙂

wouda 20 maart 2015 om 21:32

Hallo Diana,
Een kas in een kas, vier palen en plastic er omheen en er bovenop. Een paar terracottapotten met een groot en langbrandend waxinelichtje?
Niet bij het plastic zetten natuurlijk en ook niet bij het stro.
Het zijn maar ideetjes, of het een paar graden scheelt?

Gr W

Diana 20 maart 2015 om 21:41

Hallo Wouda,

Ook jij bedankt voor het meedenken!
Zelf willen we liever geen vuur gebruiken. Ruim 20 jaar geleden lag er eens wat hout in de kas en is dat door vandalen in de fik gestoken. Als men wil kan men blijkbaar toch op de tuin komen, desnoods met een plank over de sloot 🙂 of eigenlijk :-(.
Maar een tentje bouwen in de kas is zeker een optie. En dan kan het in het tentje zo opwarmen overdag in de zon dat de zaailingen er ’s nachts profijt van hebben.

Morgen ook eerst maar eens kijken hoe de zaailingen eraan toe zijn na de verhuizing, voorzichtig de kas in stappen 🙂
groetjes,
Diana

Gjermund Kiserud 21 maart 2015 om 07:44

Hallo Diana
Ben jouw site tegengekomen en zit het allemaal te lezen en bewonderen. Erg leuk en ik zal er zeker vaker langskomen.
Groet Gjermund

Diana 21 maart 2015 om 09:18

Hallo Gjermund,
Dankjewel voor je aardige woorden, ik hoop dat je op mijn website de informatie kunt vinden die je zoekt!
Diana

Agnita 21 maart 2015 om 08:47

Hallo Diana,
misschien een wat onnozele vraag, maar heb je voor een raam met genoeg licht alleen zaailingen op de vensterbank staan?
Je kunt eventueel een verdiepinkje bouwen (misschien geen gezicht ,but who cares? het is maar voor even). De zon staat nog laag en schijnt dus schuin naar binnen. Zo kun je wel 3 vensterbanken maken voor je goede raam/ramen.
groetjes
Agnita

Diana 21 maart 2015 om 09:22

Hallo Agnita,

Bij een recht raam zou dat wel kunnen, maar wij hebben op elke slaapkamer op het zuidwesten maar 1 velux raam van ongeveer 1.20 x 1.20 meter, en omdat dat schuin is past er geen 2e verdieping, anders zou het zeker een optie zijn. In de woonkamer heb ik wel genoeg licht en ruimte voor het grote raam, maar daar woont poes Lotje en poezen en zaailingen zijn allesbehalve vrienden……. Jammer :-).

groetjes,
Diana

Jeroen 21 maart 2015 om 09:17

Hoi Diana,

Ik heb op dit moment tomaten- en paprika zaailingen staan in 1 kamer in de vensterbank op het zuiden met de kachel op 21 graden. Ook ‘ nachts daalt hier de temperatuur niet onder de 18 graden. Ik vroeg me af of dit niet te warm is voor een van beide soorten? Paprika’s hebben inmiddels hun 3e of 4e blaadje, tomaten pas 2 blaadjes.

Groetjes, Jeroen

barbara brinkman 21 maart 2015 om 14:32

Hallo Diana

Ik heb ook al drie soorten tomaat gezaaid(moneymaker, Tiny tim en roma) en ook paprika(California wonder). Ze zijn nu nog net iets kleiner als de jouwe. Nu vraag ik mij af, gaan ze het nog redden om een stevige plant te worden. Ik had van de week gelezen, dat als je ze had verspeend dat ze dan een groei spurt zouden krijgen. Verspeend had ik ze toen al, maar groeien zie ik ze nog niet echt. Mijn tomaten en paprika’s staan op een koele slaapkamer voor het raam. Ze krijgen s middags al vanaf 12 uur de zon en dit tot 17 uur op dit moment en als de zon schijnt natuurlijk.

groetjes Barbara

Diana 22 maart 2015 om 08:39

Hallo Barbara,

Jawel hoor, nog meer dan genoeg tijd. Maar als ze zo klein zijn duurt het nog even, de tomatenzaailingen zullen eerst even moeten herstellen van het verspenen en vervolgens meer worteltjes moeten maken om boven de grond meer blad en steeltjes te maken. Maar als ze niet 24 uur per dag te koud staan (onder de 15 graden) zullen ze binnen een week aan hun derde blaadje beginnen. En vanaf dat moment gaat het steeds sneller.

groetjes,
Diana

Georges 21 maart 2015 om 21:34

Diana,
ik vind dit toch wel heel erg voor je. Zelf kweek ik mijn tomaten/paprika’s op in mijn kelder (kort bij de verwarmingsketel) onder TL-lampen (LED kan ook). Ze doen het al jaren prima. Zorg er wel voor dat je lampen neemt met blauwe tinten (Cool-white lampen worden meestal in badkamers gebruikt). De aanwezigheid van de blauwe tinten zorgt voor groei, gebruik je daarentegen lampen met rode tinten dan ga je voor bloei en dat is toch een heel ander verhaal 🙂

succes met je zaailingen

Georges

Diana 22 maart 2015 om 08:44

Hallo Georges,

Dankjewel voor je reactie! Zo erg is het niet voor me hoor, het is vooral mijn eigen schuld om zoveel meer te willen dan ik plaats heb :-).
Ik heb wel eens gedacht aan lampen maar ook daar heb ik eigenlijk geen plaats voor. Het zou wel lukken maar dat zou dan veel tijd en ruimte kosten, en dat eigenlijk alleen maar voor een aantal zaailingen en voor een periode van maximaal 4 weken, want volgende maand zou het allemaal niet meer nodig zijn. En de paprika’s en pepers hebben een prima plek voor het raam op het zuidwesten en groeien gezond. Het gaat alleen elk jaar om 115 tomatenplanten die dan een tweederangs plekje in huis hebben. Ik zou bijvoorbeeld ook gewoon 3 weken later kunnen zaaien, ben ik nog steeds op tijd. Maar nee, eigenwijs als ik ben wil ik dan elk jaar weer te vroeg tomaten zaaien op een plats die (nog) niet geschikt is :-).

groetjes,
Diana

Jan DB 23 maart 2015 om 09:08

Je kan zo’n ikea stellage nemen met een TL lamp net onder de schappen en na een dikke maand breek je dat gewoon weer af 🙂 zo zou ik het doen. Alleen wilt mijn madam helemaal niet dat ik zo’n stellage plaats :/ terwijl er plaats genoeg is eigenlijk 🙁

Diana 23 maart 2015 om 21:14

Hallo Jan,

Dat is een optie. Heb ik alleen een man zoals jij een vrouw hebt; die daar niet bij mee is :-).
Hier valt het wel mee hoor, maar ons huis is er nu eenmaal niet zo geschikt voor.
Maar dank voor de tip!
Diana

Sandra 22 maart 2015 om 09:29

Dag Diana, het zo moeten lukken met je zaailingen. Jaren zaaide ik tomaten voor in huis. Maar vorig jaar heb ik ze alleen maar in de koude kas gehad, want in huis heb ik niet zo veel geschikte plekken. Het duurt natuurlijk veel langer voordat ze kiemden, maar verder ging het zonder problemen. Misschien een gelukje? Ik woon wel in Zeeland, dus echte kou in het voorjaar hebben we niet zo snel hier. Ik zaai ze trouwens niet zo vroeg, rond 10 maart.
Groet, Sandra

Diana 22 maart 2015 om 21:37

Hallo Sandra,

Dankjewel voor je verhaal! Gisteren op de tuin geweest en de zaailingen stonden er eigenlijk gewoon prima bij. En ik ben erg blij met het weer van vandaag, door de zon is de potgrond in de 9-cm potjes hopelijk al zoveel opgewarmd dat de zaailingen daar onder het vliesdoek vannacht van kunnen profiteren. Zeeland is nog iets minder koud dan Voorne-Putten maar ook hier is het altijd wel warmer dan in het noorden, oosten en zuiden van Nederland.
We houden gewoon de weerberichten goed in de gaten, ik ga er voorzichtig aan wel vertrouwen in krijgen.

groetjes,
Diana

Dees 22 maart 2015 om 10:12

Hallo Diana,

Wat een pech.
Het warme weer laat wel lang op zich wachten, vorig jaar was het een warm voorjaar en had je dit probleem niet.
Nu duimen dat de jonge tomaten de kou kunnen trotseren.

Zelf ben ik ook aan het worstelen of ik mijn koolplanten naar buiten kan zetten.
De overstap van kas naar buiten is misschien te groot.
Heb jij ook kolen in je kas staan of staan ze bij jou al buiten?
Groet D’s

Diana 22 maart 2015 om 21:44

Hallo D’s,

Ja, zo is het elk jaar wel wat met het weer, we klinken soms als boeren :-).
Ik heb de kool pas net gezaaid, maar als ik al goede plantjes zou hebben zouden ze van mij naar buiten mogen, kool kan goed tegen kou. Voorwaarde is hier wel dat er gelijk een bescherming omheen gaat tegen vogelvraat, duiven zijn gek op malse koolblaadjes en vreten ze hier tot op de nerf op.

groetjes,
Diana
(en als ze in de koude kas staan zijn ze toch ook genoeg afgehard, lijkt mij (licht genoeg, warm overdag maar toch dichtbij het vriespunt in de nacht)).

Eddy 22 maart 2015 om 17:48

Hello Diana,
Wat sneu voor jou. Bij mij staan de zaailingen in de living maar ons katje laat ze ongemoeid. Ik moet zeker volgende week verspenen want de zaailingen groeien snel Ik heb de helft vroeg gezaaid en de andere helft een paar weken later. Die komen nu pas op. Ik ben benieuwd wat dat als resultaat zal opleveren.
Naar de kas brengen was wel de beste oplossing. Ik zou voor de nachten met een dubbele laag vliesdoek afdekken dan ben je gerust (dat verdraagt zeker -5°C). Voor de komende week wordt warmer weer voorspeld, zowel overdag als ’s nachts. Dus dat komt wel goed.
Groetjes

Eddy

Diana 22 maart 2015 om 21:47

Halo Eddy,

Mijn ervaring is dat zaailingen van 3 weken later heel snel net zo groot zijn als de eerste zaaisels. Ik zou ook prima nu pas kunnen zaaien, ware het niet dat ik nu eenmaal vaak wat oudere zaden zaai en dus regelmatig een 2e poging met dezelfde of andere soorten waag, en dan is het toch fijn als daar nog tijd genoeg voor is. Blijft een dilemma :-).

groetjes,
Diana

Linda Buteneers 22 maart 2015 om 23:59

Hallo Diana,
Hopelijk komt het goed met je tomatenplantjes, want het warme weer laat dit jaar echt wel lang op zich wachten. Ik had ook altijd problemen met mijn plantjes, met name door de grijpgrage pootjes van onze katten. Nu zet ik mijn planten in een verloren hoekje van de woonkamer, in een kleine balkonkas bij het raam. Die verkopen ze nu en dan bij Lidl voor een prikje. Zo’n kasje neemt niet veel plaats in, maar ze is wel 1,80m hoog, heeft een aantal leggers en een hoes errond die je kan dichtritsen. De katten kunnen er niet meer bij en er gaan heel wat planten in. Ik heb er inmiddels een tweede in een hoekje van de koude kas buiten staan. Erg handig voor de meest fragiele planten tijdens koude nachten. Als het warmer wordt gaan beide kasjes naar buiten en blijven dan op het terras staan voor de nieuwe zaailingen. Ik heb er al erg veel nut van gehad. We zullen hier in elk geval duimen dat het snel warmer wordt en dat je tomatenplantjes het halen. Groetjes!

barbara brinkman 23 maart 2015 om 09:36

hallo Linda,

wat een goede tip is dat. zo een kasje heb ik ook (niet van lidl dan). Maar wel een goede tip voor de zaailingen in huis. Ook mijn katten zijn erg gek op de zaailingen. Ik heb boven op mijn slaapkamer de sperziebonen staan en daar mis ik steeds een paar blaadjes van. Eerst dacht ik, ik heb last van een slak. al zou dat niet kunnen, want ik heb alle potjes schoongemaakt zoals Diana vertelt op haar site. Ik heb er ook al een bakje bier neer gezet, ook daar zit niks in. Dus het moet een kat geweest zijn.
Dus dit is een hele goede tip van jou. ik ga dan nog maar zo een kasje aanschaven en deze boven zetten in de zon.

DANK JE WEL, Linda. Ik wilde net de vraag stellen op de site, hoe ik dit kan oplossen. Zijn er nog meer mogelijkheden.

gr Barbara

Diana 23 maart 2015 om 21:12

Hallo Linda,

Dankjewel voor de tip!
Ik heb zelf ook een plastic toren in de kas maar die gebruik ik niet elk jaar.
Maar met de tomatenzaailingen gaat het in ieder geval goed, en daar ben ik erg blij mee!

groetjes en veel succes met je zaaisels en zaailingen!
Diana

Mark en Marion 23 maart 2015 om 10:16

Hoi Diana, we hopen met je mee dat ze het toch nog gaan overleven. Maar ja, we zijn de afgelopen 2 jaar zo verwend geweest met het weer in het voorjaar dat het nu gewoon ff tegenvalt. Wie weet zitten we eind april al weer met 25 graden op het terras een biertje te drinken! Hier kan het weer zo ineens omslaan he?

Diana 23 maart 2015 om 21:17

Hallo mark en Marion,

Ja, het weer is nu eenmaal nooit te voorspellen.
Maar ach, ook hier al wel mooie dagen gehad, al een paar keer op een beschutte plaats buiten gezeten.
Helaas is het bijna altijd zo dat hoe mooier het weer, hoe koude de nacht :-).

groetjes,
Diana

Tessa 23 maart 2015 om 12:57

Hoi Diana,

Ik hoop echt dat het goed komt! Heb van de week uit alle enthousiasme zelf al tomaten gezaaid in de kleine kas omdat Rob niet wee het hele huis vol wil hebben met stekjes… vanochtend stonden de buren te krabben dus ik houd m’n hart vast :S

Ik heb een vraag, heb jij ook een recept voor rumpot? (Rumtopf) Ik heb een hele mooie gevonden die ik komend jaar wil vullen met fruit uit de tuin en dan met kerst op zou willen eten (of iig een klein gedeelte daarvan). Het schijnt echt super lekker te zijn en ik was benieuwd of jij hier misschien ervaring mee hebt.

Diana 23 maart 2015 om 21:21

Hallo Tessa,

Ik heb wel recepten voor een rummtopf maar zelf geen ervaring ermee (nou ja, 1 keer, lang geleden en dat was niet echt een succes, maar dat had vast voor een groot deel met onervarenheid te maken, of een slecht recept).
Als je googled op de naam vind je veel recepten. Ik kan je alleen adviseren om een drank te gebruiken met een hoog alcoholpercentage, het vocht uit de vruchten verlaagt het alcoholpercentage flink (en dat gaat ten koste van de houdbaarheid).

groetjes,
Diana

Renée van Esch 23 maart 2015 om 15:39

Hallo Diana,

Ook hier wat slungelige tomaten zaailingen, écht te weinig licht gekregen.
Ik heb in mijn achtertuin zo’n klein plastic kasje staan van 180 hoog.
Vanavond de boel maar verpotten en morgen erin zetten.
Maarrrrrrr mag ik ze iets dieper zetten ? Ik meen een keer gelezen te hebben dat je maximaal 1/3 van de stengel in de grond mag zetten ????
Of is dit “wishfull thinking”……
Alvast bedankt voor je reactie !

Groetjes Renée

Diana 23 maart 2015 om 21:23

Hallo Renée,

Met tomaten gaat wat dieper terug planten van zaailingen heel goed, inderdaad tot wel een derde van de stengel onder de grond is geen probleem.
Veel succes ermee!
Diana

yosri 23 maart 2015 om 20:14

hoi

ik heb een plant in de tuin denk dat het kruiden is licht blauw van kleur lijkt op naalden en daar zitten stippen op en bloeit geel

groetjes yosri

Diana 23 maart 2015 om 21:25

Hallo Yosri,

ik neem aan dat je van mij wilt weten wat het zou kunnen zijn?
Ik heb geen idee, lichtblauwe naalden met stippen en gele bloemen, in deze tijd (dat er amper wat bloeit)?
Maar ik wens je veel succes met zoeken!
Diana

miep 23 maart 2015 om 21:08

Hey ik kwam per ongeluk op site.
wat leuk om te lezen.
Ik heb al een tijdje een groente tuin en kas achter huis.
waar ik veel tijd in besteed.
Eigelijk is hij te klein maar ik kan het mooi bij houden en genieten van dit alles.
nu had ik foto’s op je site gezien van je kas .
en heb je mij op ideeën gebracht.
ik had mijn tomaten komkommers en paprika netjes in potten.
maar op Den duurs de voeding uit de pot grond.
Dus zal binnen kort even de tegels uit de kas scheppen. Om mijn tomaten paprika’s en komkommers in de volle klei te zetten.
Dat gaat vast beter.
En mijn tomaten zaailinge zie er ook niet zo best uit.
Veel geluk mét die van jou. Hoop dat ze het redden.
groetjes miep

Diana 23 maart 2015 om 21:28

Hallo Miep,

Dankjewel, leuk om te horen dat mijn kas je op ideeën brengt!
Er bestaan meerdere manieren om te tuinieren, en eens wat anders proberen kan nooit kwaad.
Mocht het je niet bevallen kun je altijd volgend jaar toch maar weer planten in potten houden.
Zelf ben ik erg tevreden over het telen in de vollegrond in de kas, maar juist wij gaan bij een aantal pepers eens proberen om deze in potten in de kas te houden. Altijd leerzaam om te zien wat beter gaat, meer opbrengst geeft, etc..

Succes ermee!
Diana

yosri 24 maart 2015 om 20:04

hoi

heb ze er al een jaar in staan daarom wistik dat ze geel bloeien en dat is pas in de zomer nu nog niet

groetjes yosri

Diana 25 maart 2015 om 11:01

Hallo Yosri,

Dan misschien komende zomer een foto maken en een link daarvan hier plaatsen, met alleen deze beschrijving is bijna niet te bedenken om welke plant het gaat (er bestaand tienduizenden planten die in Nederland kunnen groeien en bloeien).

groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties