Een bijzonder jaar

Allereerst wil ik graag ik iedereen die dit leest een gelukkig en gezond 2024 wensen!!

Ik zou dit blog natuurlijk kunnen vervolgen door te vertellen dat ik weer niet naar de tuin ben geweest, omdat het stortregende, zowaar even droog was maar de tuin wel onder water stond, omdat het stormde, of een combinatie van daarvan. Maar dan vertel ik niets nieuws, het is nu al maanden hetzelfde liedje (dat ondertussen wel eentonig en er niet leuker op wordt). En dus verheug ik me bijna op de komende week; zon en vrieskou, het is weer eens wat anders. Helemaal gerust ben ik er trouwens niet op, het lijkt mij persoonlijk heerlijk (al kan ik dan ook weer weinig in de grond doen omdat die bevriest) maar vorst na maanden van regen kan bij een aantal van mijn lievelingsplanten (denk aan Salvia’s, oregano, rozemarijn, lavendel, etc.) ervoor zorgen dat de kletsnatte wortels bevriezen en afsterven. Ik ga dit weekend die planten dus een beetje vertroetelen; de planten in pot sjouw ik de kas in (voor zover dat ik dat niet in november al deed), de planten in de volle grond krijgen een extra mulchlaag, of wat takken en bladeren als bescherming of wat vliesdoek over zich. En ik ga de laatste groenten oogsten die niet volledig winterhard zijn, zoals knolselderij, radicchio en groenlof. Boerenkool, pastinaken, winterpostelein, aardperen en al die andere winterharde groenten zullen niet schrikken van de komende vorst en kan ik gewoon laten staan.

Radicchio

Dit wordt een bijzonder tuinjaar. Ik vrees dat ik het de afgelopen maanden al nauwelijks aankon, en door de toenemende zorgen om en voor Ruud zal dat komend jaar zeker nog erger worden. Ik kan me daar druk om maken maar dat heeft niet zoveel nut want het is zoals het is (het is ook de reden waarom ik minder actief op facebook en instagram ben). Zal ik een stuk tuin gaan afdekken? Of een stuk tuin wegdoen? Of de tuin opzeggen? Maar dat laatste is echt geen optie. Integendeel, na al die halfbakken overwegingen heb ik besloten dat ik de tuin ga aanpassen. En dat betekent bijvoorbeeld dat, na al die jaren van veel te veel potten, ik ze nu echt ga opruimen. En ik ga de tuin beter toegankelijk maken. En ik ga geen soorten meer zetten die extra veel tijd/werk/inspanning kosten en/of die weinig opbrengst geven en/of die we niet vaak eten. Ruud zou het jaren geleden hebben toegejuicht :-).

Daarnaast leek vroeger een (stuk) tuin afdekken een goede oplossing om onkruidgroei tegen te gaan. Nu denk ik: de tuin moet juist voller dan ooit, om dezelfde reden maar dan vanuit nieuw inzicht. Dus ga ik voor nog meer vaste planten, kruiden, fruitstruiken, etc. En voor minder wieden en meer genieten, ook van onkruid, doorgeschoten sla en rommelige hoekjes. Ik hoorde vorige week Chantal Quak op tv bij De Slimste Mens zeggen dat ze een podcast heeft die ‘De Luie Tuin’ heet, over een tuin waar je meer van kunt genieten door zo min mogelijk in te grijpen. En dat sluit dan weer naadloos aan op het blog dat ik in mei schreef over een column van Alice Fowler in the Guardian: Mijmeren

Deze groenlof ziet er niet best uit maar na het afpellen van de snotterige buitenbladeren bleek ze van binnen nog heel licht, fris en knapperig te zijn. Dat lukt helaas niet meer na de komende matige vorst, dus de allerlaatste kroppen ga ik dit weekend oogsten.

Of het toeval was of niet: ik schrijf komend jaar een aantal artikelen voor de tijdschriften Tuinseizoen en De Tuin op Tafel. En ik werd gevraagd om iets te schrijven voor een brochure over groenbemesting. Ik weet daar wel wat van, denk aan mijn ervaring met Westerwold’s Raaigras, Phacelia, Japanse Haver, etc. maar ik geef toe dat er ook soorten zijn die ik nooit eerder zaaide (vooral de vlinderbloemige soorten die invloed hebben op een vruchtwisseling of de kruisbloemige soorten die gevoelig zijn voor knolvoet). Daarnaast zag ik bij het zoeken op internet steeds meer mengsels: verschillende soorten groenbemesters en/of andere/aanvullende planten waar ik enthousiast van word. Voor een heel pakket aan voordelen: de grond voeden, minder wateroverlast, verbetering van de grondstructuur door diep wortelende soorten, bloemen voor de insecten, minder onkruidgroei, ontsmettende werking op de grond, verbetering van het bodemleven, etc. Eureka!! Dat is het: ik ga dit jaar verschillende soorten groenbemesters zaaien en testen want het erover schrijven maakte me steeds meer nieuwsgierig en enthousiast.

Het blad van het savooikoolras Bloemendaalse Gele is in de zomer ‘gewoon’ lichtgroen. Pas als het serieus koud wordt verandert het in deze gele kleur, op een donkere en grijze dag lijkt het bijna licht te geven.

En dus ga ik dit jaar geen uien zaaien, en geen tuinbonen, geen doperwten, geen worteltjes, geen schorseneren, misschien zelfs geen aardappelen. Al twijfel ik nog over die aardappelen. En het doet ook wel een beetje zeer terwijl ik dit schrijf hoor. Maar ik ga natuurlijk wel heel veel tomaten zaaien, en paprika’s, pepers, slasoorten, komkommers, courgettes, en natuurlijk heel veel bonen voor Ruud (en ik vind ze ook best lekker :-)). Alles wat veel opbrengst geeft, wat minder arbeidsintensief is, en wat we nu eenmaal ook heel vaak eten.

Oh ja, nog even terugkijken naar een foto van de tomaten van 2023; ik zou echt niet zonder kunnen!!

En zo weet ik zeker dat het toch ook weer een mooi tuinjaar wordt. Want elke nieuwe ervaring is op een bepaalde manier leerzaam, en daarmee ook waardevol en soms zelfs een verrijking. En dat blijkt ook niet alleen voor tuinieren te gelden.

Tot slot van dit blog nog een opmerking en een tip:

Bij deze wil ik iedereen hartelijk danken die zaden heeft besteld in mijn winkeltje!! Ondanks weinig ruchtbaarheid wisten veel mensen de zadenlijst toch te vinden en is een deel al weer uitverkocht. Ik heb in principe alle enveloppen tot nu toe verstuurd. Voor de mensen die gisteren en vandaag bestelden: die enveloppen durf ik niet meer te posten want het wordt serieus koud met matige vorst. Rond volgende week donderdag lijkt de vorst voorbij te zijn en verstuur ik weer zaden.

De tip kreeg ik van Frans op Instagram, over Ostfreeske Groenkohl. Hij liet foto’s zien van heel grote planten die volop oogst gaven. Dus zaaide ik deze soort afgelopen zomer ook eens. En dit is het resultaat (je ziet het ook bovenaan dit blog):

Misschien niet heel duidelijk te zien maar de 5 planten die ik in de tuin heb staan zijn ondertussen allemaal ruim 1,5 meter hoog. Dit heel oude boerenkoolras schijnt niet makkelijk te bloeien en daardoor soms ook één of enkele jaren te kunnen blijven staan. Dat zou helemaal leuk zijn!! En als ze wel gaat bloeien moet dat een uitbundig bloeifeest worden (en kan ik misschien zelf zaden oogsten want zaden zijn niet makkelijk te vinden – of snel uitverkocht). De smaak lijkt op die van boerenkool en de ruim 50 centimeter grote bladeren zorgen voor een meer dan prima opbrengst. Zeker een aanrader!

Tot slot nog 1 foto die ik deze week maakte. Vroeger zou ik zo’n foto nooit maken of plaatsen, want wat een onkruid en opslag van goudsbloemzaailingen. Nu zie ik er de schoonheid wel van in en besef ik wat een enorm sterke planten goudsbloemen toch zijn.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

42 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Helmi

Beste diana, Voor jou ook de beste wensen voor het nieuwe jaar, hopelijk wordt het een mooi tuinjaar. Voor Ruud ook alle goeds en kracht, ik heb net je zaaiagenda binnen gekregen en las in de blogs erin hoe Ruud je steun en toeverlaat is in de tuin. Hopelijk kunnen jullie nog lang een team zijn.
Ik heb nog wat stukjes weide die ik wil omtoveren tot moestuin of verhoogde bedden, ik volg graag je ervaringen met groenbemesting, zodat ik ze dit jaar kan prepareren en volgend jaar misschien gebruiken.
groetjes Helmi

Priscilla

Alsje er dit jaar bruin karton op het gras legt en dan afdekt met een flinke laag compost, dan kun je meteen dit jaar beginnen met je moestuin. Google op ‘Charles Dowding’ voor meer info.

Jakob

Klopt doe het bijna elk jaar ook nooit spitten wel met de grelinette luchten

Tessa

Yep, als je weinig tot geen sterke wortelonkruiden/ heermoes/kweekgras in je gazon hebt is dit echt de meest fantastische methode 🙂
Ik heb wel veel van bovenstaande ellende dus ik doe om het jaar spitten (lees zeven) / afdekken.

Helmi

hoi, dank je. Ik weet van charles dowding. maar het is hier arme zandgrond, dus ik wil in het voorjaar de grond omfrezen en er flink wat paardenmest door doen, en er dan een vang-gewas op zetten dit jaar, en pas volgend jaar beginnen met planten op dat stuk. Ik heb dat nu al een stukje gedaan waar ik aardappels wil poten, en een paar verhoogde bedden wil maken. Maar ik denk dat het op de lange termijn meer helpt om er wat compost/voedingsstoffen aan toe te voegen voor ik begin. hopelijk kan ik er jaren moestuinbedden volgens charles dowding onderhouden. 🙂

anita

Beste Diana en Ruud, ik wens jullie een prachtig tuinjaar, ook al is het anders dan anders. Veel geluk en gezondheid, Anita

Greetje

Hallo Diana en Ruud,

Een mooi/goed/allerbest 2024 gewenst.
(en natuurlijk ook voor alle blog lezers)
Tja, nat natter, natst….máár we houden moed en hoop op betere tijden!
En wat is het dan fijn om jou zaden te ontvangen en weg te dromen van een prachtige oogst.
En toch maar weer es de complimenten voor het verpakken en verzenden van de zaden die ik vandaag mocht ontvangen!👍
Nog heel even geduld en dan mogen de eerste zaadjes alweer de grond in, volgens jullie mooie zaai agenda.
Ben er alweer lekker in aan het rondsnuffelen en weet nu al dat mijn kleine groentetuin en kas te klein zijn.
We hebben een vrij grote kippenren en volgens mij moeten ze maar een stukje inleveren 😉
Geniet allen lekker van de voorpret.

Groeten uit de tuin van de Bruin

Margie

Een pracht van een kracht in het jaar van de 8!

Mariel

Hee wat een pech, heel veel mooie rode tomaten zaden al weg! Hihi. Hoe hadden we kunnen weten dat de zadenlijst geopend was? Ik volg je en ben geabonneerd op je mail maar ik wist van niks.. maar alsnog wat zakjes besteld net natuurlijk!

Verder vraag ik me ook af wat er met Ruud is..? Heb ik het niet gelezen of ben ik het vergeten (iets met post covid)?

Dankjewel in ieder geval weer voor de zaden en je fijne blog Diana. Succes met het wat rustiger aanpakken en het opruimen van de potten etc.

Riekie de Sain

Ha Diana, keuzes mag je gelukkig zelf maken,maar voor Ruud zorgen en de tuin wat makkelijker,ik heb dit jaar eerst wol op de grond gelegd waar niets komt te staan en daar bovenop huidschilfers,1e jaar maar bijna geen onkruid gehad
Sterkte met alles maar ook heel veel genieten van alles wat je mag doen😀

Margot van de Wiel

Huidschilfers? Wellicht een typefout? 😀

Irene

Houtsnippers, denk ik. 🤭

Elisabeth

Dag Diana en Ruud, van harte een goed, gelukkig en vooral gezond nieuw jaar ! Met nog genoeg en niet té veel uitdagingen om nog veel plezier en voldoening te hebben in jullie (tuin)leven!

Stella

Hallo Diana, ik wil jou en Ruud voor dit jaar vooral dat het een gezond jaar word , als je dat hebt heb je alles , ik heb het zeker gemist dat Ruud ziek is of was .En dat je aanpassingen in de tuin moet doen daar weet ik alles van ivm ziekte van mijn man , maar opgeven dat niet ,de tuin is my happy place ❤ heb dit jaar veel bloemenzaad besteld ,mijn man kan geen groenten op dit moment meer eten ivm ziekte dus daar zit ik met een vriezer vol 🙈
Maar ik zou mischien toch nog zaad willen zaaien van aubergine Vera ,vind die zo mooi .Heb je deze nog ? Groenbemester daar wil ik wel wat meer over weten ,beter dan die lelijke afdekdoeken ,maar hetgeen me tegenhoud is dat je het moet onderwerken of uittrekken en phaceliia zaait zich uit .En daar mis ik mijn man wel voor want die had de kracht voor de zwaardere klussen .Dus hier ook aanpassen en minderen. Ga het stukje mijmeren eens lezen denk ik 😁 groetjes Stella

martien

Mid Finland, heel de week al min 30/35. I ga amper naar buiten, alleen om hout binnen te halen. Maar binnen bloeien de Cactusen en somige hangplanten, en niet te vergeten Orchideen

Frans

Hoi Diana,
Allereerst de beste wensen voor 2024. laat het een mooi en gezond jaar worden.
Veel succes met je nieuwe aanpak. Het lijkt mij dat 2024 toch nog een druk jaar gaat worden met al je nieuwe ideeën.
Veel succes.
Groeten,
Frans

Priscilla

Beste Diana en Ruud, een gelukkig en gezond 2024 toegewenst, met extra veel goeds voor Ruud 💚 Bedankt voor de mooie zaden, en ook zo goed verpakt. Ik was blij dat ik het toevallig zag. Bijzonder om zaden van jullie te mogen grootbrengen! Een beetje Diana & Ruud in mijn eigen tuin 🙂 Geniet van jullie tuin en van elkaar, lieve groet!

Margriet.M

Hallo Diana en Ruud,
Ook ik wens jullie een heel Gelukkig Nieuwjaar toe in een zo goed mogelijke gezondheid.💜 Jouw wens ik extra sterkte toe omdat er steeds meer op jouw schouders komen zal.
Wat gemakkelijker tuinieren is dan mogelijk een gezamenlijk rustpunt om te genieten. Ik zag jouw winkel ook te laat, Maar wat een leuke zaadjes had je weer, ik heb niets nodig maar was toch erg benieuwd.
Hopelijk word het een mooi moestuin jaar voor jouw en alle mede moestuin fanaten. Lieve Groet

Esther

Beste Diana en Ruud, jullie ook de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar. Hopelijk zijn de zorgen om Ruud van tijdelijke aard en niet heel ernstig! Sterkte daarmee in ieder geval. Nog heel erg bedankt voor de zaadjes, we mogen alweer bijna pepers en aubergines gaan zaaien ^_^ Groetjes!

Esther

Ach, ik zie het nu. Wat verdrietig! Ik wens jullie heel veel sterkte allebei. Ik word altijd zo vrolijk van je beschrijvingen van jullie één-tweetjes in de tuin, ik hoop dat jullie toch nog heel lang echt een team kunnen blijven <3

Marjolein

Ik maak me ook zorgen om Ruud, maar kan niks vinden op de site verder. Waar vond jij meer info? Het klinkt allemaal heel heftig.. 🙁

Esther

Oh, nog een kleine opmerking: ik kom de afgelopen tijd af en toe een pagina tegen die kapot lijkt. Zo klikte ik bijvoorbeeld op https://www.mooiemoestuin.nl/database/database-eenjarigen/ en daar staat een lege pagina met wat rare tekst. Zo ziet het eruit:

GOODBYEMMMMMMMMMMMW0ollllllllllllllllllllllllldKMMMM
TOMMMMMMMMMMWWWWWWNOooooooooooooooooooooooodl,,OMMMM
MMMMMMMMMMMXxllllllccccccccccccccccccccccco0Kc,OMMMM
MMMMWWWWWWNKo:::::::::::::::::::::::::cc;’,k0c,OMMMM
MMMWOccccccc::::::::::::::::::::::::::o0k,,kKc,kMMMM
MMMWd…..,col;…,loooooooooooooooc,.:0k,,kKc,OMMMM
MMMWd…..’cOXKx;’,lONWMMMMMMMMMWWWK:.:0k,,kKc,kMMMM
MMMWd…….,lOXKd;’,o0WMMMMMMMMMMMK:.:0k,,kKc,kMMMM
MMMWd..”…..,lOXKd;’,o0NWMMMMMMMMK:.:0k,,kKc,kMMMM
MMMWd.’oxc’…..,lOXKd;’,:o0WMMMMMMK:.:0k,,kKc,kMMMM
MMMWd.,xNNkc’…..,lOXKd;”,o0WMMMMK:.:0k,,kKc,kMMMM
MMMWd.,xWMMXkc’…..,42XKOd;’,o0WMMK:.:0k,,kKc,kMMMM
MMMWd.,xWMMMWXkc’…..,lOXNKd;’,o0WK:.:0k,,kKc,kMMMM
MMMWd.,xWMMMMMMNkc’…..,;lOXKx;’,od:.:0k,,kKc,kMMMM
MMMWd.,xWMMMMMMMWXkc’……,lONKd;”’.:0k,,kKc,OMMMM
MMMWd.,xWMMMMMMMMMMNkc’……,lOXKd;..:0k,,kX0kXMMMM
MMMWd.,xWMMMMMMMMMMMMXkc’……,lOXO;.:0k,,kWMMMMMMM
MMMWd.,xWMMMMMMMMMMMMMMXkc’……,lo;.:0k;,kWMMMMMMM
MMMWd.,xWMMMMMMMMMMMMMMMMWXkc’……..:0KddKWMMMMMMM
MMMWd.,xWMMMMMMMMMMMMMMMMMMWXkc’……:KMMMMMMMMMMMM
MMMWd.’cxxxxxkxxxxxxxxxxkkxxkxo;……:KMMMMMMMMMTHE
MMMWx;,,;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;,,,,,,lKMMMMBLEEDING
MMMMNXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXWMMMMMMMMEDGE

Esther

Ah op die manier! Gelukkig is het te verklaren dus 🙂 Het heeft natuurlijk geen haast, ik meldde dit omdat ik weet dat je het graag netjes wilt hebben maar voordat ik doorhad wat er aan de hand was…

Lili

Hallo Diana,
Ook van mij een gezond en gelukkig 2024 toegewenst en tegelijkertijd ook veel sterkte om de moeilijke tijden te doorstaan. Ik hoop dat je samen met Ruud nog veel van jullie tuin zult genieten.

Toevallig wordt 2024 voor mij en mijn man ook een bijzonder jaar, maar om een andere reden. Wij hebben plannen om te verhuizen en met veel verdriet moet ik afscheid nemen van mijn riante moestuin (23 grote moestuinbedden, eentje minder dan vorig jaar), mijn mooie kas (3x6m) en fruitkooi (8×8 m). Wat hebben we hard aan gewerkt de afgelopen jaren, ik kon voorzien in bijna alle groente, aardappels en wat fruit die we in een jaar samen aten. Ik grapte altijd dat ik ‘naar de winkel ging’ als ik naar de schuur ging om wat uit de 5 grote vriezers te halen.
Dus dit jaar is onze moestuin voor een hele groot gedeelte afgedekt en ga ik geen aardappels, uien, knoflook poten en ook een heleboel andere gewassen niet kweken. Eerlijk gezegd weet ik niet wat ik moet telen dit jaar en het doet erg pijn. Het is vrij onzeker allemaal, want ja, ik kan de toekomst niet voorspellen. Ach, ik hoop dat de volgende bewoner de moestuin niet afbreekt en bijvoorbeeld een paard op zet of zoiets, maar ook dat heb je niet in de hand.
In welke vorm dan ook, laat dit moestuin jaar voor iedereen die hier meeleest, mooie momenten en een leuke oogst brengen.
Groetjes,
Lili

Petra

Dank je wel! En wat schrijf je mooi Lili! Hopelijk is er straks plek voor een mooie bak met kruiden? Sterkte met deze veranderingen. Dat het ten goede mag komen. Groeten, Petra

Anja

De beste wensen voor jou en Ruud, Diana! Maarrrr….zorgen om en voor Ruud? Heb ik iets gemist, terwijl ik toch trouw volg?

Bea

Lees eens het verhaal van Diana in de reacties op het blog ‘Zomerdrukte’, dan begrijp je het vast

Johanna

Gelukkig nieuw moestuin jaar.

Kattie

Beste Diana en Ruud, het allerbeste voor 2024 voor jullie beiden. En net als zovelen: heel veel dank voor al jullie voorgeleefde wijsheid in de tuin, en al wat daaromheen zich afspeelt. Ik doe enorm mijn voordeel met alle kennis, maar geniet bovenal van de wijze waarop jij erover schrijft Diana!

Tessa

Ik verwacht komend jaar(en) ook weinig in de tuin te kunnen werken (studie met nieuwe baan) dus ik volg jouw voorbeeld. Zoveel mogelijk bloemen en hoge opbrengst/weinig werk soorten. Maar net als jij is afscheid nemen van mn tomaten en pompoenen geen optie 😉 Prioriteiten! Ik ben nieuwsgierig naar jouw groenbemester-experimenten. Ik zou dit graag meer doen maar dan krijgt heermoes zo verschrikkelijk de overhand. Nou weet ik dat jij hier ook de nodige ervaring mee hebt dus ik ben benieuwd.

Gemmie

De beste wensen Diana en Ruud.
Wat ik elk jaar doe is afdekken met carton en daarop de mest of compost bijna geen onkruid! Groetjes Gemmie

katrien

beste Ruud en Diana, ‘k wens jullie samen nog heel veel mooie momenten en moed toe en dat je nog telkens je batterijen kan bliijven opladen al wroetend in de grond en al genietend van je oogst !!!! Heb het bij m’n schoonfamilie ook meegemaakt en nu helaas met m’n zus …

Annemieke

Beste Diana, Jij ook een goed 2024! Ik ben nieuw op jouw website en ben superblij met alle info en erg blij met jouw groenten zaaikalender. Ik heb hem uitgeprint en helaas staan de kopjes met de maanden en de legenda die op de laatste pagina staat, niet op alle pagina’s, wat het lezen wat lastig maakt als ie geprint is. Zou je dit misschien kunnen wijzigen 😁 Ik vermoed dat ik deze reactie bij het betreffende onderwerp had moeten plaatsen, maar kon niet vinden waar dat moet, sorry.

Con

Hallo Annemieke,
Met een beetje knip en plak werk kom je een heel eind. Of je schrijft het met een fijne stift er zelf boven. De kleuren zijn logisch, blauw buiten, roze binnen.
Een Excel document aanpassen is veel werk en meestal gaat er wat schuiven.
Succes.

Marjolein

O jeetje, wat is er met Ruud? Het klinkt ernstig! Heel veel sterkte in ieder geval, voor jullie beiden!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties