Een dominee en een vliegende kraai

Als ik op internet zoek lijkt dit gezegde niet eens te bestaan. Maar toch gebruiken veel mensen hier in de buurt wel de uitdrukking (want dat is dan misschien een beter woord) “Een dominee en een vliegende kraai vangen altijd wat”.

En dat geldt niet zo voor mij, want eigenlijk is vooral Ruud degene die niet langs een ophaalplaats voor grof vuil kan lopen of fietsen zonder te kijken of er iets van zijn gading bij zit.

Maar nu vond ik toch iets. Nou ja, eigenlijk vond Ruud het en liet het aan me zien, eerlijk is eerlijk. Het werd nota bene op de volkstuin door iemand weggegooid.

We zijn nog niet ´bij´, maar vak voor vak halen we de achterstand in. En het vak waar de doperwten en tuinbonen in stonden hebben we vandaag opgeruimd (ja, die met de schuine hekken die nu dus ook door Ruud met veel plezier zijn weggehaald :- ) ). Aan de achterkant van het vak staan de stokbonen maar Ruud heeft de rest van het vak leeg- en schoongemaakt. En een heerlijk rechttoe rechtaan bouwsel  gemaakt zodat we er een net overheen kunnen draperen. Want hier komen de late kolen.

 

En achterin zie je het rekje al staan. Zomaar door iemand weggegooid. Ik kan het niet begrijpen. Maar eens weggegooid blijft weggegooid en nu is het dus van mij, en ik ben er blij mee.

Een uurtje later:

 

Ruud heeft het aan het blauwe hek vastgemaakt. Het is een beetje rommelig dit jaar want ik heb er nu eigenlijk niet de juiste potten voor, en ook niet de juiste planten (het is tenslotte al half juni en ik heb nog maar wat zaailingen bij elkaar geschraapt), en zelfs dan ben ik er al blij mee. In de potten een wit met lila-paarse Fuchsia, een rood bloeiende Salvia, 2 keer Asarina procumbens en een Tagetes lucida die ik nog in een zaaitray vond. Misschien niet ideaal maar dat komt volgend jaar wel. En ik ben niet altijd even blij met Ruud als ‘stadsjutter’, maar dit keer dus wel!!

Jammer dat ik dan vervolgens de sneer krijg dat het tijd wordt voor een blog waarin ik net als vorig jaar potten tel (en daarin duidelijk schreef dat we ‘gaan minderen’ met het aantal potten). Ruud weet zeker dat het er dit jaar meer zijn dan vorig jaar, ik twijfel daaraan maar de potten op dit rek zorgen er misschien voor dat Ruud toch net gelijk heeft. Dus binnenkort een blog met de potten van dit jaar, maar ik wacht nog heel even tot de meeste planten in de potten bloeien, dat is toch altijd leuker om te laten zien dan potten met alleen maar groen blad.

Deze kan ik wel alvast laten zien:

 

Een witte Brugmansia in een speciekuip. Het is bijna zielig dat dit haar laatste jaar is. De afgelopen jaren heb ik haar in de herfst in een (ook al veel te zware) pot naar zolder gesjouwd, en omdat we gingen minderen met het aantal potten heb ik Ruud beloofd dat ze nog 1 mooie zomer in een extra grote pot = speciekuip krijgt en dan komende winter af mag sterven (een Brugmansia is niet winterhard). Terwijl ik dit typ word ik er bijna verdrietig van. Wellicht neem ik komend najaar wat stekken om te overwinteren (sssttt, niet tegen Ruud zeggen).

Ondertussen hebben we het erg druk. Want we kunnen onze tijd maar één keer besteden: en er kan al zoveel geoogst worden. Gisteren 4 bakken aardbeien ingevroren, en 1 bak aalbessen. Er liggen 6 courgettes te wachten om ingevroren te worden, en vandaag nog 3 komkommers geplukt. We hebben nog wat kapucijners geoogst, nog één keer plukken en dan is dat voorbij. Maar dan kunnen we ondertussen weer sla oogsten, en worteltjes. De sjalotten zijn ook bijna klaar. En de knofloken worden langzaam geel. Vanavond de zadenbox eens nakijken voor alles wat er nog gezaaid kan worden (en dat is nog best veel, kijk daarvoor even in de groentezaaikalender. Over een week is het ‘de langste dag’ (wat gaat het snel hè) dus daarna kunnen we ook late kolen als paksoi en Chinese kool gaan zaaien.

En ook in de kassen gaat het voorspoedig. Ik denk niet dat ik dit jaar al in juni de eerste rijpe tomaat kan oogsten, ik was natuurlijk wat later met zaaien en het is nog wel flink koud geweest in de kas in april. Maar de belofte van de oogst is er:

 

Op de foto Carneros Pink, wordt uiteindelijk rozerood met gele streepjes. Ziet er nu al goed uit (ik word om onduidelijke redenen altijd vrolijk van gestreepte tomaten). En ook de paprika’s ontwikkelen zich goed, nog klein maar de eerste vruchten verschijnen:

 

Paprika Osmarsko Kambe, kleine paprika’s die uiteindelijk rood gaan worden en leuk zijn om te vullen. Er is dus een hoop te doen, maar ook nog een hoop te verwachten.

Tot slot nog even 2 dingen: ik heb op de website van Pokon ook nog een blog geschreven, over wanneer je de vroege peulgewassen als tuinbonen, doperwten, kapucijners, etc. oogst (want je kunt ze ook te laat plukken, of te laat eten/invriezen): Peulgewassen op tijd plukken en verwerken

En ik beloofde al eerder deze zomer elk blog te besluiten met een foto van een bloem. En dit is de Zinnia elegans Inca. Ik had haar gezaaid maar de eerste uitgeplante zaailingen werden allemaal in één nacht opgevreten door slakken. Gggrrr. En toen had ik nog maar 3 of 4 zaden over. Uiteindelijk heb ik met zorg 2 planten op weten te kweken tot volwassen exemplaren. En die ga ik koesteren en er zaden van oogsten. Want ik wil er volgend jaar een tuin vol van, zo zomers is ze:

 

37 reacties op Een dominee en een vliegende kraai

loes 15 juni 2018 om 22:32

hallo Diana

hoe kan het dat brugmansia al zo veel bloemen heeft

demijne staat in de volle grond heeft alleen nog maar blad

gr loes

Ruud & Diana 16 juni 2018 om 08:52

Hallo Loes,
Het heeft waarschijnlijk meerdere oorzaken:
Dit is al een 6 jaar oude plant, die bloeit wat eerder dan een jonge plant.
Ze staat in pot en een pot warmt altijd sneller en meer op dan de koude volle grond.
Ze krijgt hier flink wat voeding, ik geef haar eens per week vloeibare NPK 20-20-20
groetjes,
Diana

Danielle 15 juni 2018 om 22:37

Hoi Diana,

Kunnen de courgettes zo de vriezer in of verwerk je dit eerst nog?

Groetjes
Danielle

Ruud & Diana 16 juni 2018 om 08:56

Hallo Danielle,
Ik snijd de courgettes in kleine blokjes en vries ze rauw in.
Je kunt ze dan niet meer bakken maar zijn nog prima voor bijvoorbeeld soep, pastasaus, stoof, etc..
Als ik haast heb rasp ik ze soms ook wel grof, ook weer om rauw in te vriezen. En ook dan gaan ze bijvoorbeeld in soep of saus, doordat het raspen nog fijner is dan de blokjes vind ik er vaak in een gerecht niks meer van terug maar was het wel gezond en werkte het bijna als een soort natuurlijk bindmiddel.
groetjes,
Diana

Danielle 16 juni 2018 om 20:05

Dank voor het antwoord, gaan we proberen!

Jeroen 16 juni 2018 om 00:11

Hallo Diana, zonde toch om zo’n mooie grote Brugmansia te laten doodvriezen? Mocht hij ter adoptie worden aangeboden, dan wil ik me wel over hem ontfermen 🙂

Ruud & Diana 16 juni 2018 om 09:02

Hallo Jeroen,
Als je haar komende herfst wilt adopteren, dan ben je van harte welkom om haar op te halen hoor (Spijkenisse)!!
Ze is wel echt heel zwaar hoor. En ik wil wel heel graag mijn speciekuip behouden, dus je zult een eigen pot of kuip mee moeten nemen (of mij een nieuwe speciekuip moeten geven, die kosten euro 4,99 bij de Gamma).
Laat maar weten of je over een paar maanden naar Spijkenisse wilt komen rijden om haar op te halen, dan bewaar ik haar voor je.
groetjes,
Diana

Suzanne 16 juni 2018 om 07:54

Ohh Diana, ik zou de brugmansia dan verloten onder je lezers ofzo, afsterven, dat kan toch niet!

Ruud & Diana 16 juni 2018 om 09:03

Hallo Suzanne,
Ik geloof dat er al iemand is die haar wilt adopteren 🙂
groetjes,
Diana

Anoniem 17 juni 2018 om 17:38

Hoi Ruud & Diana,

Toen we je blog openden zaterdagochtend rond 01:30 dachten we; mmmm misschien kunnen we aanbieden de brugmansia te adopteren, maar ongeveer 1000 km naar jullie en 1000 terug, misschien niet zo’n goed idee.

“Een vliegende kraai heeft altijd wat” kennen wij. De andere niet.

Vraagje over tuinbonen; wij hebben ze al volop gegeten sinds maart/Avril vnl als voorgerecht en als snack. Sedert een week of 4 hebben we er genoeg geoogst en deels gegeten. Nu staan er nog ongeveer 5 x 5 lengtemeters en die zijn bruin en we denken, geinspireerd door jouw database, en door 2 voorspelde meteoweken van 26 tot 33 C de tuinbonen te laten drogen. De vraag; we willen ze afknippen bij de grond en het geheel ergens ophangen om ze te laten drogen. Wat denk je.

Wederom een heel leuke leerzame blog, rekje van Ruud is gaaf en hij krijgt de potten erbij kado

Anoniem 17 juni 2018 om 19:15

Hier boven was van Liz & Co

Ruud & Diana 18 juni 2018 om 09:11

Hoi,
Als je de tuinbonen wilt laten rijpen voor de zaden, dan rijpen bijna alle zaden het best aan de plant. Controleer vooral een peul met inhoud en kijk of die al rijp genoeg is en ook wat ingedroogd (want tuinboonpeulen bevatten behoorlijk wat vocht). Als ze rijp genoeg zijn haal ik ze persoonlijk het liefst uit de peul voor het drogen, maar als de peulen en het weer droog genoeg zijn kun je ze wellicht ook aan de lucht drogen en ophangen (dat doen we eigenlijk wel altijd met sperzie-, snij- en pronkbonen maar dus niet met tuinbonen, maar dat komt hier mede door de hoge luchtvochtigheid; de kans op schimmelen in Nederland is vrij hoog, zeker in vochtig blijvende peulen).
groetjes,
Diana

Anoniem 18 juni 2018 om 13:34

Merci beaucoup diana,

We gaan een beetje experimenteren, jouw systeem met losse bonen en een deel aan de “plant” aan een tak of waslijn oid. De zaai/plant tuinbonen die we normaal in November kopen om te planten/zaaien zijn bruin en droog. Mooi uitgangspunt. We hebben dit nog nooit zo gedaan, als ze bruin zijn zijn ze dan goed?

Liz & Co

Ruud & Diana 19 juni 2018 om 09:25

Hallo Liz & Co,
Afhankelijk van het ras zijn de zaden meer groenbruin, bruin of bruinrood, als ze maar goed gevormd zijn en al in beginnen te drogen.
Succes!!
Diana

Anoniem 19 juni 2018 om 22:38

Dankjewel Diana voor weer een ander facet van het moestuinieren.

Liz &Co

Margriet 16 juni 2018 om 08:36

Hoi Diana, al een tijdje niet gereageerd, maar je zeker wel gevolgd hoor! Wat ziet het er weer goed uit allemaal! En wat een oogst. Heerlijk. Hier iets later met de doperwten en ze lang niet zo goed gegroeid als vorig jaar, toen hadden we echt vele emmers vol. Nu bijna groot genoeg om te oogsten, het blad wordt zelfs al geel. We waren de courgettes even vergeten. Ook daarmee was ik laat, maar niet gedacht dat ze al zo snel de eerste vruchten zou geven. Dus nu 1 mega courgette en nog 1 die eigenlijk te groot is. Dus nu goed opletten. Dit jaar meerdere soorten van bijna alles omdat we een stukje tuin extra hebben dit seizoen. Boontjes gaan ook super hier. Bietjes op zich wel, behalve dat het blad ziek lijkt. De bietjes groeien gelukkig wel. Er zijn bij ons meer tuintjes waar het bietenblad aangetast is. Op ons complex een invasie van coloradokevers gehad. Uiteindelijk konden we ze niet meer van de planten “plukken” en moest bijna iedereen spuiten. Wij hadden ze aardig onder controle, maar niet alle tuinders waren actief om te bestrijden. Jammer, want nu moesten we toch spuiten. In de kas uiteraard weer te enthousiast tomatenplanten gezet. Nu alles groot wordt, blijkt het wederom te dicht op elkaar te zijn. Tja… je zou denken dat ik het wel zou leren… maar met een kleine kas en een wens om verschillende soorten tomaten etc te hebben…. stink ik er elk voorjaar toch weer in… . Fijn weekend!

Anoniem 17 juni 2018 om 17:44

We zijn zo vrij om te reageren op je maxi courgettes, die hele groeten hollen we flink uit en vullen ze dan met een gehakt-vulling of vegetarische vulling en dan onder de grill of in de oven.

Liz & Co

Marieke 16 juni 2018 om 08:37

Hoi hoi, ik snap die Ruud wel: toen bij ons nog eens in de maand het grof vuil werd opgehaald heb ik er ook regelmatig wat weggehaald. Liep ik erlangs om de kinderen naar school te brengen en zag ik wat leuks dan zette ik het even apart (lees: verstopte het een beetje) zodat ik het op de terugweg mee kon nemen.
Een soort gratis marktplaats.
Zo jammer dat je nu zelf je grofvuil weg moet brengen .
Ik zou zeggen: hou die man in ere…!

Groetjes, Marieke

Janke Bruinsma 16 juni 2018 om 10:21

Hoi Diane
Wat doe jij aan de slakken in de Brugmansia?
Groet Janke

Ruud & Diana 17 juni 2018 om 10:29

Hallo Janke,
Eigenlijk niks. Heel veel last hebben we er niet van, en als er een blad wordt opgevreten (of om een andere reden lelijk wordt) verwijderen we het gewoon.
Als we een slak vinden gaat die de compostbak in. Als je heel veel last hebt van slakken zou je in de avond in de pot met Brugmansia een bakje met kattenbrokjes kunnen zetten, al heel snel komen slakken daarop af en dan kun je ze vangen.
groetjes,
Diana

Anne-marijke 16 juni 2018 om 14:05

Hallo Diane,

Met veel plezier lees ik je nieuwsbrief en ik leer er veel van.
Vandaag las ik dat je 4 bakken aardbeien in de vriezer gedaan hebt.
Van een ervaren tuinier las ik dat het verstandig is om vóór eind mei alle bloemetjes van de aardbeienplant plant te knippen zodat de plant grotere bloemen en mooiere vrucchten geeft.
Omdat ik vorig jaar kleine harde vruchten had (ondanks mest en veel water) heb ik dat gedaan. Nu heb ik dus helemaal geen vruchten.
Ik heb in het voorjaar een nieuw bed aangelegd met deels stekken van de oude planten en deels nieuwe planten.
Heb jij ervaring met bloemetjes wegknippen?

Hartelijke groet, Anne-Marijke

Ruud & Diana 17 juni 2018 om 10:15

Hallo Anne-Marijke,
Geeft niks, ik heb je dubbele post verwijderd. Soms duurt het blijkbaar even voor een post wordt geplaatst of zichtbaar is.
Wij knippen nooit bloempjes van aardbeien weg, onze ervaring is dat de eerste aardbeien die we kunnen oogsten (en dus van de eerste bloempjes) de grootste aardbeien opleveren.
Hoe ervaren de tuinder was die je de tip gaf weet ik niet, wil je even de link vermelden? Dan kan ik het zelf even lezen, misschien bedoelde hij of zij het anders, of gaat het in dat geval om doordragers, of wat dan ook.
Kleine harde vruchten kan te maken hebben met omstandigheden als voeding, maar het ene ras is ook duidelijk lekkerder, groter, zachter, vroeger of later, etc. dan het andere ras. Het is hier heel droog (geweest en nog steeds), wij hebben de planten alleen groene Culterra gegeven, en toch kunnen we heerlijke aardbeien oogsten. Kijk ook nog even op de pagina over de teelt voor aardbeien, voor algemene informatie en onze favoriete rassen.
groetjes,
Diana

Martine 16 juni 2018 om 17:42

Wat heerlijk om dit allemaal te lezen, ik geniet ervan.
Leuk rekje heeft Ruud gescoord en zo praktisch.

Kun je die Brugmansia niet inpakken voor de winter, ik zou moeten huilen als ik zo’n schoonheid moest wegdoen………………

Ruud & Diana 17 juni 2018 om 10:17

Hallo Martine,
Ja, heeft Ruud goed gedaan!
Nee, een Brugmansia inpakken heeft geen zin, ze kan echt geen enkele graad vorst verdragen en de enige kans op overleving is bij minimaal 5 tot 8 graden overwinteren.
Maar er heeft zich wellicht al iemand gemeld die haar wil adopteren 🙂 .
groetjes,
Diana

Anne-Marijke 17 juni 2018 om 12:56

Hallo Diana,
Dank je wel voor het antwoord.
Deze wijsheid komt uit het moestuin e- book van Rob Herwig, ik heb van de betreffende pagina een screenfoto gemaakt en zal hem per mail naar je toesturen.
Het gaat inderdaad over doordragende aardbeien, dezelfde waar wij ook een klein bed van hebben.
Ik geef altijd gewone koemestkorrels maar ga nu zeker ook groene Cultera proberen.

Het is trouwens erg leuk dat jouw foto bij de artikelen van Groei en Bloei staan, ik heb nu een beeld van je als ik je nieuwsbrief lees.
Nu nog een foto van Ruud.

Hartelijke groet, Anne-Marijke

Dufraing Marc 17 juni 2018 om 14:21

Ik volg je blog al even en leer nog steeds van alles bij. Hier in zuid frankrijk is het een rampjaar geworden – veel te koud en veel te nat dit voorjaar! De tomaten staan (in volle grond) er pietepeuterig bij en er komen nu pas de eerste kleine tomaatjes aan. De grond is heel zompig geworden – een heel aantal groenten heb ik nu voor de derde keer (jawel – je leest het goed) moeten zaaien omdat alles gewoon rotte in de bodem. Alleen de vroege aardappelen en de tuinbonen hebben het tot nu toe goed gedaan. Vanaf deze week komen er voor de eerste keer dit jaar echt zuiderse temperaturen – we moeten afwachten wat de tuin dan gaat doen. Vanuit mijn vroegere werkervaring als kringloopmedewerker kijk ik ook steeds aan containers en containerparken of er iets staat wat ik kan gebruiken<. Je wilt ook niet weten wat ik allemaal op mijn zolder heb "bewaard". Goed gedaan van Ruud. Grt vanuit het zuiden

Jakob Bos 18 juni 2018 om 09:23

Jouw mooie plant toen dacht ik gelijk “inkuilen” dit wordt vaak gedaan bij Fuchsia,s heb bij jouw nooit iets gelezen over inkuilen vroeger werden de poot aardappelen ook zo bewaard ik doe het nog steeds in de tuin. Je Blog vind ik prachtig zeker in conbinatie met Frank Anrijs door hem spit ik de tuin ook niet meer maar gebruik een Grenilette
Groeten vanuit Hengelo.

Ruud & Diana 19 juni 2018 om 09:32

Hallo Jakob,
Dankjewel voor je reactie. Ik heb vroeger nog wel een tijdje Fuchsia’s ‘gespaard’ en die bewaarden we tussen lagen lichtvochtige zanderige grond in een oude diepvries die gewoon buiten stond.
Mijn vader kuilde vroeger aardappelen in, maar bijvoorbeeld ook kolen. Dat ging niet altijd goed, afhankelijk van de hoogte van het grondwater.
Ik ben blij dat iemand haar wil komen halen komende herfst, dan hoef ik er niet meer over te verzinnen, en hou ik nog meer dan genoeg planten in potten over 🙂
groetjes,
Diana

Anneke 18 juni 2018 om 13:27

Hallo Diana,
Wat een mooie Brugmansia is het. Heb je wel altijd handschoenen gedragen, i.v.b. met de sappen die dan vrijkomen bij het verwijderen van blad en bloemen.
Wij hebben er ook eens eentje gehad en kreeg er uitslag van aan mijn handen omdat ik geen handschoenen droeg. En dat bleek achteraf eczeem te zijn maar dat is nu al weer een hele tijd over, heb een hele tijd bij een Dermatoloog gelopen. Op Internet las ik toen over de giftige stoffen die er in zitten.
Misschien een tip voor iemand die jouw site bezoeken, om op te letten als ze deze plant ook hebben.

Nog even een vraag over mijn sla stokbonen.
Heb grote bladeren maar zie nog geen bonen, komt dit meer voor of ligt dat ergens aan.

Groetjes,
Anneke

Ria 18 juni 2018 om 13:42

Anneke, ik heb ook nog geen boontje aan mijn stokbonen, maar wel aan de lage struiksperziebonen. De stokbonen zijn altijd wat later, dus we moeten nog een beetje geduld hebben.

Anneke 18 juni 2018 om 19:07

Hallo Ria,
Leuk dat je op mijn vraag reageerde over de stokbonen. Oké, zal dan nog even wachten en geduld hebben.
Groetjes,
Anneke

Ruud & Diana 19 juni 2018 om 09:27

Hallo Anneke,
Ik draag zelf nooit handschoenen bij het verzorgen van de Brugmansia’s, maar was na het verzorgen (we hebben er 5) wel altijd even mijn handen.
Ook hier nog geen bonen hoor, ik denk nog wel een week of 2 (de eerste bonenbloempjes bloeien hier net).
groetjes,
Diana

Anoniem 18 juni 2018 om 14:35

Hello Ruud en Diana,

Vele tuin jaren geleden nen ik in contact gekomen met een Nederlander die een hele verzameling Brugmansia had. Vroeg ik hem hoe hij die de winter doorkreeg. ‘Wij graven die in in de kas
en dekken af met stro’, antwoordde hij. Misschien een suggestie?

Eddy

Ruud & Diana 19 juni 2018 om 09:23

Hallo Eddy,
Dankjewel voor je reactie! Ik heb ooit wel eens ergens een website gezien waarbij mensen aangaven de kale wortels met ingekorte stam droog in een schuur te bewaren. Maar ik kan er niets meer over vinden op internet. Dan zal dat niet de meest ideale manier zijn geweest :-). Inkuilen lijkt mij ook best een goed idee, ware het niet dat het grondwater hier op Voorne-Putten zo hoog staat dat de kans op rotting heel groot wordt. Ik heb vroeger nog wel eens Fuchsia’s buiten in een oude diepvries bewaard, dat ging ook heel goed (maar voor de Brugmansia’s heb ik dan wel een echt heel grote diepvriezer nodig 🙂 ). Ik vind het niet zo erg dat ze vertrekken, ik heb er jaren plezier van gehad. Ik ben vooral blij dat iemand ze wil hebben en ze niet weggegooid hoeven worden.
groetjes,
Diana

Petra 23 juni 2018 om 19:12

Hoi Diana. Ik ben een beginnend tuinder.
Nu heb ik vraagje. Ik heb een courgette struik maar twee verschillende soorten courgettes eraan. Donkergroene en witte. Is dit gevaarlijk? Of kan ik beide eten?

Ruud & Diana 24 juni 2018 om 09:33

Hallo Petra,
Zijn het zelfgeoogste zaden of gekochte zaden? En horen de courgettes groen of wit te zijn (dus welk ras)? Zijn het niet per ongeluk 2 planten die tegen elkaar aan staan?
Ik heb zelf nog nooit 2 verschillende kleuren vruchten aan 1 courgetteplant gezien, ik weet het niet zeker maar volgens mij is het botanisch gezien niet mogelijk.
Hoe dan ook; mocht er om welke reden dan ook een vreemde kruising zijn, een courgette wordt dan altijd erg bitter, en dan is ze ook licht giftig (maar zo bitter dat je haar ook echt niet kunt eten). Dus even voorzichtig proeven en als ze goed smaakt lijkt mij er geen probleem te zijn. Of nog even wachten tot er meer vruchten komen en kijken welke kleuren die hebben.
groetjes,
Diana

Petra 24 juni 2018 om 21:35

Het is volgens mij maar een plantje. Als plantje gekocht. Horen groen te zijn volgens de bijsluiter. Maar er is maar één groene bij. De rest is wit. Maar smaken prima. Dus ga ze maar gewoon eten.. bedankt voor het antwoord!!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!