Als eerste rijp

Als het zo koud is als nu is het fijn om in de kas te werken. Lekker uit de wind en relatief warm. En het komt goed uit want volgende week komt er blijkbaar een heel warme en zonnige periode, en dan komen we liever niet in de kas (nou ja, diep inademen, naar binnen, alle planten tikken, naar buiten, en weer uitademen). En water geven natuurlijk. Maar vandaag was het de grote dief, tik, top, bind op, verwijder blad en wied dag in de kas.

Ik had beloofd om te laten zien hoe het in de kas gaat. Bij deze. Even een foto van vanmorgen:

 

De meeste tomatenplanten zijn ondertussen ‘manshoog’, ik heb zelfs al 2 of 3 planten moeten toppen omdat ik er met uitgestrekte armen nog maar net bij kon.

Dezelfde kas na alle werkzaamheden, heel veel verschil lijkt het niet (maar toch hadden we per kas 1 ruime kruiwagen afval en heb ik weer ruim 75 bindertjes en een kwart rolletje touw gebruikt):

 

Zo, alles weer netjes. Nog lastig te zien maar we zijn zeker tevreden over de vruchtzetting, er groeien al behoorlijk wat tomaten in de trossen.

Om onduidelijke redenen (behalve dan dat ik het leuk vind) verdelen we de verschillende soorten tomaten over de 3 kassen: kas 1 krijgt de roma’s, kas 2 krijgt de cherry’s, cocktails en gewone ronde tomaten (maar daar heb ik er nooit zo veel van), en kas 3 krijgt de vleestomaten.

En er is bij de planning wel een klein foutje voor kas 2 gemaakt. Eigenlijk niet eens een foutje, maar ik heb wel veel cherry’s met een nogal uitbundige opbrengst gezaaid. Wat te denken van deze Ildi (met meer dan 100 gele cherrytomaten per tros):

 

Maar ook Piccolo, Geranium Kiss, Barry’s Crazy Cherry en Goldita lijken dit soort aantallen te gaan benaderen. We gaan ons alvast voorbereiden op cherrytomatensoep – lekker decadent 🙂 .

Het is elk jaar de vraag of we al een tomaat kunnen oogsten voor juli begint. En zo ja, welke zou dat dan zijn? En het gaat ook dit jaar weer lukken, en ik had het kunnen weten; het lijkt met afstand de Gardener’s Delight te worden  (in alle opzichten een favoriet):

 

Als het volgende week echt gemiddeld 25 graden wordt, en dat een paar dagen lang, dan eten we dus ruim voor volgend weekend de eerste rijpe tomaat (en die snijden we traditioneel doormidden en eten we samen op).

Hetzelfde vragen we ons altijd af bij de paprika’s (of pepers maar in 9 van de 10 jaren winnen de paprika’s van de pepers), zouden we al iets rijps kunnen oogsten voor juli? En ook dat gaat lukken! Met de Minibell Chocolate:

 

Let niet op de lelijke vlekjes op het kleine paprikaatje (dat rijpt van donkergroen naar chocoladebruin); dit ras maakt planten van slechts 30 centimeter hoog en Ruud heeft vorige week door de aanhoudende droogte hier de kas eens heel uitgebreid met de pomp water gegeven (en dat spat nogal op).

Een goede tweede gaat trouwens de Gypsy Baron worden. Mooie planten (met wat paars in blad en steel), prachtige wit met paarse bloempjes, en paprika’s die in het onrijpe stadium lakzwart zijn:

 

Uiteindelijk moeten de paprika’s donkerrood worden, maar nu verkleuren ze al naar een soort tussenkleur: lichtpaars met naar de punt toe al bijna iets rozerood

 

En zo hebben we de drie kassen vandaag drastisch onderhanden genomen; elke plant goed bekeken, de tomaten gediefd, de pepers en paprika’s aan de stokken gebonden, tomatenblad verwijderd, komkommers geoogst, lelijk geel blad bij de aubergines verwijderd, de meloen een handje geholpen bij het klimmen aan het rek, en natuurlijk het onkruid verwijderd en tenslotte water gegeven. We (of eigenlijk dus de planten in de kassen) zijn klaar voor een zomerse week!!

We hebben nog steeds geen ruiten gekalkt. We gaan in de komende warme week dag voor dag bekijken of het nodig is om dat alsnog te doen. Bij voorkeur doen we het niet, want het is vooral veel werk om het er in de herfst weer af te halen, en de paprika’s en pepers vinden die zon en warmte heerlijk. Maar als er tomatenplanten slap gaan hangen van de warmte kunnen we alsnog besluiten wel te kalken (en dan is dat ook in een uurtje gebeurd).

Na 3 kassen te hebben gedaan hebben we wel echt groene tomatenhanden. Voor wie niet weet hoe groen handen kunnen worden van tomaten dieven:

 

Donkerbruingroen op je vingers maar als je ze gaat wassen bijna lichtgevend groen 🙂

Tot slot nog een bloem want ik had beloofd om deze zomer elk blog met een bloemenfoto te eindigen. Dit keer wordt het de Lavatera trimestris Pink Blush:

 

Geen idee wat dat kleine felroze bloempje daaronder is, lijkt wel een beetje op een Silene maar die heb ik helemaal niet gezaaid 🙂 .

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

39 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Margriet

Hoi Diana. Wat een mooie dikke trossen! Ik zie dat je de onderste bladeren allemaal weghaalt? Haal je ook hoger in de tomatenplant blad weg? Ondanks het dieven groeit het aardig dicht met blad met blad in mijn kas… eigen schuld natuurlijk door alles zo dicht op elkaar te planten in een relatief kleine kas

Morgen ook nog even in de tuin bezig. Laatste doperwten plukken. Onze bietjes kunnen ook al bijna geoogst worden.. jammie

Groeten Margriet

lida

Dag Diana, ik heb enkele heel grote, stevige tomatenplanten in mijn kas staan die maar heel weinig tomaten geven. Ik heb ze gediefd , getikt, de bladen onder de eerste tros weggehaald, géén idee wat er mis is. Ze staan wel dichter bij elkaar dan bij jou in de kas, maar andere tomatenplanten doen het wél weer goed. Alvast dank voor je evt. antwoord.

Anoniem

Hallo Diana. Wat een leuk blog weer!! Vooral over de paprika’s, zo kunstig en kostelijk!!
Ik wil je een probleempje voorleggen. Bij 1 van mijn tomatensoorten, nl. coeur de boeuf, gaat de steel van de tomatentrossen knikken; hij breekt niet af, maar is wel verbogen. Weliswaar zijn de trossen zwaar, maar dat geldt ook voor de tros- en vleestomaten, die dat euvel niet hebben. Ik laat de geknikte trossensteel zitten, maar weet niet of die het gaat redden. Ken jij dit probleem en heb je misschien een oplossing voor de korte termijn en advies voor volgend jaar? Hoop op een oplossing.

P.s. Ik heb tot nu toe een fantastisch moestuinjaar. Had last van de preimineervlieg, maar dat is opgelost met … soda!! Het werkt!! Dus blogvolgers, heb je last van de preimineervlieg, een beetje soda in het hartje strooien … p[gelost!!

Wendy Frehé

Het roze bloemetje is de pekbloem. Zaait zichzelf gemakkelijk uit en is altijd een mooie verassing.

wil fransen

Wij noemen het roze plantje ook wel pek anjer: het kan zich flink uitzaaien met heel fijn zaad…..! Groet ,Wil.

Ivanca

Wat groeit alles hard! Heel leuk om te zien. Zijn er ook paprika planten die voor de buitenteelt geschikt zijn? Heb helaas niet de luxe van een kas.
Oh en hebben jullie al eens gedacht aan vloggen? Dat scheelt een hoop getyp en dan film je gewoon wat je doet. Groetjes!!

Herma

Hoi Ivanca
Paprika is een goede buur van lage boon tjes tussen de rijen zetten, staan ze luw en ze rijpen daar goed af! Succes, Herma

katrien

Wat leuk om al die lekkere paprika’s al te zien ! Hier zijn het nog maar bloemetjes, maar ik heb vandaag wel 3 gele kerstomaatjes aan m’n ministruikjes geoogst en dat buiten !!! Ben er best fier op (maar jammer genoeg nog geen komkommers en nog geen courgettes ook ..)
Groetjes !!

Miriam

Hallo Diana, wij witten de kas ook niet, ziet er niet echt fraai uit. Wij hebben het dak beplakt met plakplastic, mede omdat als er een glas klapt je niet gespiest gaat worden door glasscherven. Aan de overgangsrand dak staande deel, heb ik met kleine klemmetjes wit antiworteldoek gehangen. Kun je makkelijk weghalen en ziet er beter uit.

Jos van der Steen

Dag Ruud & Diana,

Weten jullie wat de oorzaak kan zijn bij prima groeiende komkommers in de kas waar bij één plant praktisch geen bloemen en komkommers aan komen?

Laura en niels

Welk ras komkommers heb je staan. Dit hebben we vorig jaar met het ras Johanna gehad. 1 plant die bijna niet gaf en wat hij gaf was bitter. Denk dat het een gen fout is geweest bij ons. Het kan ook zijn dat er te weinig voedingsstoffen beschikbaar zijn. Denk aan kali bijvoorbeeld. Als het toevoegen niet helpt dan halen wij de plant gewoon weg. Wij hebben nu f1 komkommers staan helemaal vol met vruchten en reeds al zeker 20 snack komkommers geoogst. Komkommer rassen die wij hebben staan zijn iznik en Bella.

Die tomaten zien er weer goed uit Diana. Wij hebben nu marmandes en wat cherrys staan. Groeien goed met ook al veel tomaatjes. De paprikas groeien heel hard bij ons er is geen 1 plant die zonder vruchten staat. Aubergines staan in bloei met zelfs de eerste 2 morden midgets al geoogst.

Buiten zijn zijn we net klaar met de peulen en hebben nog een 2e zaai erwten uitgeplant. We hebben een Frans ras gekregen van een buurman met het advies deze juni juli uit te planten omdat het warmte minnende erwten zijn. Ze zouden 15cm lange peulen geven dus we zijn erg benieuwd.
Courgettes… wat kunnen we er over zeggen… 1 woord Veerle haha. De zaaiuien zijn nu allemaal aan het omvallen met behoorlijke bollen. Terwijl de pootuien allemaal problemen hebben. Volgend seizoen gewoon weer zaaiuien doen het veel beter met grotere uien als opbrengst.

Ohja en niet te vergeten we hebben al zeker 10 potjes met kleine groene scherpe augurken en 35 potjes jam van kruisbessen tot aardbeien en aalbessen!

Veel tuinplezier allemaal. Dit zijn de mooiste maanden!

Groetjes laura en niels

Paulien

Hallo Diana, ik ben een beetje jaloers op je tomatenplanten. Ik heb prachtige zaden gekregen voor tomaten en paprika, helaas met het voortrekken gebeurde er al niet veel. Heb de plantjes 3 weken terug in een bak in de tuin gezet, alles weg. Had gelukkig nog wat zaden bewaard deze ozon geplant, ze doen gewoon niets. Wat doe ik niet goed?

sini dietvorst

Hallo Diana. Ik heb wat tomatenplanten in een kas, maar ik wil een aantal ook buiten proberen. Nu is dat vorig jaar helemaal mis gegaan, door ziekte . Het waren heel stevige planten en toch sneuvelden ze allemaal.
Nu heb ik een aantal planten gezet met daarboven een afdekking. Maar niet helemaal tot onderaan.

Ik zou graag mening(en) van anderen horen.
Gisteren kreeg ik groei en bloei. En wat leuk. De mooie moestuin kreeg plots een gezicht. Leuk hoor.

Ik ben benieuwd naar de tomatensuggesties.
Groet
Sini

manon van wijk

Hallo Diana en Ruud,

Inspirerend hoe jullie gestructureerd te werk gaan. Morgen zelf weer gemotiveerd aan de gang. Dank!
Bij de tomaten haal ik soms de klipjes weg, omdat de steel te dik wordt. Ik krijg dan een bruine wond te zien aan de steel. Ik denk:” aiiii niet fraai dit”……
Hoe voorkom ik dit nou?
Bij ook uitvergroten van jullie foto’s zie ik dit bij jullie planten niet.
Vrees ook voor extra risico met die wondjes op de beruchte schimmel.

groetjes, Manon

manon van wijk

Fijne geruststelling en zelf zoveel mogelijk verwonden proberen te voorkomen. Dank!
Groetjes, Manon

Saskia

Tomatenplanten buiten kweken is altijd risicovol. Die vallen vaak, vroeg of laat, afhankelijk van het weer, ten prooi aan de tomatenziekte. Je kunt alleen maar hopen dat je voor die tijd nog voldoende rijpe tomaten kan oogsten. Een afdakje helpt in ieder geval wel iets.

En nu nog tomaten zaaien is zinloos hoor, dat is te laat. Je kunt hooguit misschien nog planten kopen.

Janine

Hoi Diana, wat lees ik graag altijd je blogs en ik haal zo veel info van je website. Ik ben alleen nog niet zo ervaren, mijn vraag is dan ook; ik wil mijn peulen en erwten gaan ruimen kan ik op deze plek wat tomatenplanten in de plaats gaan zetten? Ik heb nl geen kas, ze staan nu in potten, en van een aantal vind ik het blad niet mooi(of ze het niet naar hun zin hebben) er komen wel al bloemen in en beginnende vruchtjes . Ik zou er graag wat van in de volle grond zetten maar weet niet of dat verstandig is op deze plek. Wij hebben kleigrond en ernaast staan bonen. Alvast dank voor je tijd

Janine

Bedankt voor je uitgebreide antwoord! Ik ga alle punten nog eens rustig na.

Sietske

Ah wat prachtig Diana!
Mijn tomaten in de kas (diverse soorten) zijn wat minder blij. Kleiner gebleven, de onderste bladeren worden geel. Wel hebben ze bloemetjes gehad en nog steeds wel wat bloem. Er zijn ook wel wat tomaatjes, maar bij lange na niet de glorie die jullie hebben. Ik denk toch te nat gestaan in het begin in april? Volgens mij is het geen phytophtra.
Ook de paprika planten zijn klein gebleven. Nauwelijke bloem. Te koud geweest bij de opkweek in huis in maart denk ik. Gelukkig doen de komkommers en augurken het heel mooi!

Henriet

Dat roze bloemetje kon wel eens een pekbloem zijn; die zaaien zich heel makkelijk uit, misschien ook wel via en schoen of zo.

Carine Parmentier

Dag Diana,
Hier in zuid-west frankrijk heb ik in 16jaar nog nooit zo’n zielige tomaten gehad. In mei hebben we zoveel harde regen en wind gehad, dat alle eerste bloemetjes afgewaaid zijn. Nu met temperaturen boven de 30 is de helft erdoor gekomen en de andere helft staat er net zo bij als begin mei bij het uitplanten. De regen heeft toch voor iets gediend, kilo’s boontjes. Hopelijk toch voldoende tomaten om te drogen…..
Ik had beloofd jou op de hoogte te houden I.v.m. de zoete aardappel. Nadat ik alles wilde wegkieperen en plots de scheuten zag, heb ik alles in de volle grond gestopt, daar zijn nu 2 van de 3 planten uitgekomen (2 doorsneden stukken zijn geplukt en de volledige doet voorlopig niks). Nu afwachten wat de oogst zal zijn.
Jouw stokbonen zijn grotendeels ook uitgekomen, ben benieuwd. Oh ja en de tomatillo’s staan prachtig, zo’n leuke plantjes.
Wat ik bizar vind zijn de bloemen. Wat ik rechtstreeks in de grond heb gezaaid van mijn eigen zaad (zinnia,zonnebloemen, dahlia etc) staat veel verder dan hetgeen ik voorgezaaid heb van jouw zaden en nadien uitgeplant. Bij het uitplanten blijkt de groei enorm geremd.
En om te eindigen, het slakkenverhaal die dit jaar mijn komkommers, mais etc verslonden. In totaal ongeveer 450 escargot geraapt. Gisteravond was het escargotfestijn en het was zeer lekker. Die beestjes hebben dan toch hun nut gehad
Groetjes en veel plezier met de tomaten en derest.
Groetjes carine

Carine Parmentier

2 doorsneden stukken zijn gelukt en niet geplukt. Die verdomde autocorrectie…
Tussen haakjes, ik heb bij aardig wat tomatenplanten waarbij de onderste bloemetjes weg zijn door de wind, toch met opzet dieven laten staan. Even uitproberen….
Groetjes carine

Carine

Oh, ik vind het niet zo erg hoor van de tomaten. De natuur is soms hard, maar daar leg ik mij bij neer. Gezien het feit dat ik veel tuinafval rond mijn planten leg tegen het uitdrogen van de grond, komen hier en daar vanzelf tomatenplanten tevoorschijn. Ik laat een deel ervan groeien zonder ze zelfs te dieven, Ik weet uiteindelijk niet welke soorten kiemen; best grappig. 2 rijen tomaten van jouw zaden vliegen dit weekend eruit, ze hebben nu genoeg kans gehad. Sommigen topten zichzelf zonder nieuwe dieven, dan hangt daar zo’n pieterig tomaatje aan. Eruit en nieuwe dingen zaaien., en zo blijven we bezig. Er blijven nog voldoende rijen over om wat oogst te hebben. Die glossary rose blue is zoooo mooi!
Deze morgen nog op de valreep witloof gezaaid. Vorig jaar was ik te laat met het recupereren van zaad van citroenbasilicum, en nu zie ik op verschillende plaatsen dit automatisch uitkomen. Da’s genieten.
Gezien ik niks zag uitkomen waar ik de volledige zoete aardappel in de grond gestopt heb, ben ik even gaan kijken. De zoete aardappel was volledig gerot. Dus, de stukken die ik in de grond gestoken heb, hebben mooie frisse bladeren.
Om even terug te komen op het rechtstreeks zaaien. Dit jaar heb ik geprobeerd veel voor te zaaien om minder werk te hebben met het onkruid, maar bij mij zijn de resultaten hierdoor minder. Pompoen, meloen, komkommer, courgette staan serieus achter t.o.v van vorige jaren. Dus volgend jaar opnieuw rechtstreeks zaaien.
Vele tuingroeten
Car8ne

Carine

Dag Diana,
Slimme beestjes hé die muizen. Wij hebben er enkel last van in het vroege voorjaar, erwten, sluimerwten, tuinbonen. Als ik de tuinbonen in november zaai, heb ik geen last van muizen. Dit ga ik nu eveneens doen met de erwten en sluimerwten. Capucijners ken ik niet, maar op jouw foto’s te zien heel mooi. Ik ga op zoek naar zaad hiervan.
Groetjes carine

Monique

Hallo Diana en Ruud,

Ik heb een vraagje, niet over tomaten en paprika’s maar over meloenen. Bij gebrek aan een kas heb ik cantaloup en watermeloentjes in de vensterbank in huis staan: met visdraad heb ik lijntjes van links naar rechts gespannen zodat ze daarlangs klimmen. En doordat de zon er de hele middag op staat hebben ze het lekker warm. Erg leuk gezicht trouwens, in de zomeravonden hoef ik de gordijnen niet dicht te doen. Zelf bestuiven is wel een dingetje, en ik ga ze dan ook elke dag even bij langs. Maar… ondanks dat de watermeloenen het super doen en er al echte meloentjes aanhangen, heb ik nog steeds geen vrouwtjesbloemen bij de cantaloup gehad! En met alleen mannetjes wordt het natuurlijk lastig bestuiven. Enig idee hoe ik de cantaloupplanten kan stimuleren om vrouwtjesbloemen aan te maken?
Groetjes van Monique

sini dietvorst

dank voor alle tomatenantwoorden elke reactie van ervarings “deskundigen” zijn welkom.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties