Mooi van lelijkheid

Iemand vroeg me in reactie op een positief en vrolijk blog eens of er hier dan nooit iets mislukte. Natuurlijk wel, er mislukt hier elk jaar ook van alles. Het beste voorbeeld is misschien wel de niet gekiemde bonen een week of 6 geleden. Maar ook de verhoogde bak met kolen doet het niet geweldig. Ter illustratie:

 

Dit is, of wellicht beter gezegd, dit was savooikool. En normaal gesproken schrikken wij niet van wat gaatjes die rupsen in de kool vreten. Wij eten daar gewoon omheen. Maar als er meer gat dan kool is wordt het lastig snijden :-).

De koolrabi’s doen het trouwens wel goed. We eten ze nu volop en ik heb ze ook nog snel weer gezaaid (net als spitskool, nieuwe savooikool, boerenkool, Chinese kool en paksoi). En ik heb nieuwe sla gezaaid. Want het is voor mensen heel fijn dat het zo warm en zonnig is, maar de meeste groenten willen nu wel eens een goede bui regen. De sla vanmorgen:

 

Doorgeschoten. Wat een kracht zit er in zo’n kropje sla, hè? Deze is ondertussen geoogst en opgegeten (met de eerste eigen tomaatjes, een komkommer uit eigen kas, een klein zelf geoogst paprikaatje en een rood uitje uit eigen tuin, we hebben er wat aardappeltjes bij gebakken die we vorige week hebben geoogst – feestmaal!)

We lusten zeker artisjokken maar we hebben eigenlijk niks aan één exemplaar. De plant hebben we afgelopen oktober gedeeld en verzet. Ze mag dit jaar gewoon groeien en krachten opdoen voor volgend jaar. Nu ziet ze er lelijk, zelfs bijna angstaanjagend uit:

 

Maar als ze gaat bloeien in een mooie diep paarse kleur, dan zijn we dubbel zo blij.

En wat er verder mislukt in onze tuin? De sjalotten zijn helaas maar klein gebleven (mede dankzij de droogte vermoeden we want de uien zijn ook niet zo groot als in andere jaren). De raapjes groeiden sneller dan wij ze op konden eten en dus schoten ze door, ze liggen ondertussen op de composthoop. En de radijsjes zijn opgevreten door de slakken (maar we geven niet op en gaan ze in augustus weer zaaien).

Ook niet fraai:

 

Omdat het zo droog is zijn de watertonnen leeg. We vullen ze met behulp van een benzine-pomp met het water uit de sloot naast onze tuin. En na een paar dagen ziet het water er zo uit. Het is geen blauwalg maar helemaal fris lijkt het ons ook niet. We geven het water wel gewoon aan planten, daar verdroogt het vanzelf weer. Maar om er nu onze handen in te wassen voor we gaan lunchen…… toch maar niet.

Ook lelijk maar dan op een goede manier:

 

Het blad van de knofloken is ondertussen geel en dor. Er missen er een paar, en dat komt omdat we al regelmatig een bol oogsten voor gebruik in de keuken. En eigenlijk vinden we ze wel goed zo. We hebben ze na de foto uit de grond gehaald en mee naar huis genomen:

 

Morgen hangen we ze op onder het afdakje in de achtertuin, daar mogen ze drogen tot we ze voor de de komende herfst en winter in de schuur op kunnen slaan.

Een hoop lelijkheid in een blog. Maar gelukkig wel weer een bloem tot slot. Eerst nog even de link naar mijn blog op de website van Pokon, met daarin een wellicht wat overbodige maar toch zeer belangrijke boodschap aan het einde van de maand juni: Genieten in de moestuin

Op de foto een hommel in de Malva sylvestris mauritiana:

 

40 reacties op Mooi van lelijkheid

Suzanne 30 juni 2018 om 09:33

Hoi! Welke knoflook heb jij gezet Diana? Mijn knoflook is erg klein gebleven, en ik ben een beetje de weg kwijt qua soorten. De jouwe ziet er prachtig uit!

Vicky 30 juni 2018 om 20:13

Hallo, bij mij ook kleine knofloken (soort: Germidour). Ik heb ze al een hele tijd geleden moeten oogsten want ze hadden last van roest.
Wat zou een betere soort zijn om biologisch te kweken? En grote bollen krijgen. We willen het allemaal natuurlijk
Hoe doen jullie dat Diana?
Warme groeten!

Ruud & Diana 1 juli 2018 om 10:11

Hallo Suzanne en Vicky,
Knoflook houdt van kali en van voldoende vocht. En dus geven we in februari en in april/mei nogmaals een handje kali voor de ontwikkeling van de bol (hetzelfde doen we trouwens bij uien en sjalotten). En hebben de knofloken in de afgelopen 4 droge weken regelmatig een extra gieter water gekregen. Daarnaast heb ik een ras gezocht dat bekend staat om grote tenen (ik heb een hekel aan het schoonmaken van kleverige kleine knofookteentjes, ik heb liever een bol met 5 grote tenen erin dan een bol met 12 kleine teentjes). En ik heb dat gevonden in het ras Oosterdel (te koop bij Leven van het Land), maar er zijn vast meer rassen die die eigenschap heeft hoor. Wij vinden Oosterdel in ieder geval een fijn ras; flink pittig, grote tenen, goed bewaarbaar, gezond ras).
groetjes,
Diana

Suzanne 1 juli 2018 om 21:06

Bedankt! Ik ga je tips meenemen! Fijn weekend!

Vicky 7 juli 2018 om 16:12

Hartelijk dank!
We weten weer wat bestellen en waar op te letten.
Warme groeten!

Anoniem 30 juni 2018 om 13:10

Hallo Diana , bij mij komen er ook bijna geen stokslabonen op .
Men zegt dat het aan de wind kan liggen ?
Klopt dit ?

Groetjes
Arend
Almere

Ruud & Diana 1 juli 2018 om 09:51

Hallo Arend,
Ik sluit nooit iets uit maar ik zie niet direct hoe de wind kan zorgen dat bonen niet kiemen. Hier was de oorzaak in ieder geval te natte grond (ik kwam er later achter dat ik in de zaaibak geen afwateringsgaten had gemaakt).
Andere mogelijke oorzaken kunnen zijn: kou en natte grond (want dat vergeten we maar een week of 8 geleden was het nog erg nat en de grond was extra koud van de vorst in april). Of natuurlijk de droogte van de laatste 4 tot 6 weken (waarbij het jonge kiempje verdroogt), maar natuurlijk ook duiven, muizen, etc..
groetjes,
Diana

Tan van Dooren 30 juni 2018 om 14:40

Hoi Diana, over mislukken gesproken: ik heb nu twee keer zinnia’s gezaaid en er komt niets op. Nog geen sprietje! Dat vind ik nog erger dan dat de tuinbonen vakkundig door de kauwen zijn opgegeten (bij iedereen in ons volkstuinencomplexje overigens) en de aardappelen door coloradokevers werden belaagd, om over de slakken in de sla en in de dahlia’s maar niet te spreken…. De afgelopen jaren heb ik namelijk tot ver in het najaar zinnia’s in de vaas gehad. Ik ga ze vreselijk missen dit jaar. Heb je enig idee waardoor dat kan komen….?
Groetjes Tan

Ruud & Diana 1 juli 2018 om 09:56

Hallo Tan,
Ik heb dit jaar ook 3 keer Zinnia’s moeten zaaien. Hier was de oorzaak slakken. Bij de uitgeplante zaailingen vond ik na slechts 1 enkele nacht alleen nog meer 1 millimeter boven de grond afgevreten steeltjes.
hetzelfde deden ze trouwens bij de Dahlia’s, maar omdat die wat sterker zijn (omdat ze vanuit een knol groeien in plaats vanuit zaden) groeiden ze uiteindelijk doorheen, maar dat duurde wel toch ook tot ver in juni.
Ik weet niet of de slakken bij jou ook de oorzaak zijn maar hier was het nu al het derde jaar dat Zinnia’s (en afrikaantjes en Dahlia’s) extra werden belaagd door slakken.
groetjes,
Diana

Anoniem 30 juni 2018 om 16:23

ook hier veel slakken in de dhalia,s veel sla gezaaid niet opgekomen(te warm)tuinbonen en sperziebonen perfekt eerste pluk in de diepvries.dit alles in de n.o.p.

Carine 30 juni 2018 om 20:32

Dag Diana,
Ik zie op de foto 3 artichokken, genoeg om een lekker voorgerecht te maken! Super lekker en heel gezond voor de lever. Dan kunnen we weeral een wijntje drinken zonder schuldgevoel hihi.
Geniet van het goede weer. Carine

Ruud & Diana 1 juli 2018 om 10:13

Hallo Carine,
Ja, er zijn na die ene grote artisjok ondertussen nog wat kleine artisjokjes bij gekomen.
Ik weet nooit heel goed wat ermee te doen (behalve dan de artisjokharten in de pasta), als je een lekker recept hou ik me van harte aanbevolen!
groetjes,
Diana

Carine 1 juli 2018 om 15:28

Oh ja hoor Diana, recepten heb ik zeker. In onze streek is het natuurlijk makkelijk artichokken te kweken, zaden oogsten en opnieuw zaaien. Elk jaar zo’n 100-tal te snijden en op een bepaalde plaats laat ik ze bloemen om nadien in een schaal te leggen. Zo prachtig, vol met hommels.
Terug te komen op artichokrecepten. De meeste mensen koken dit, maken een lekkere vinaigrette en reken op 1 artichok per persoon. Blaadje per blaadje dop je in de vinaigrette en zuig je het onderste gedeelte van de artichok leeg.
Ik maak ze op een andere manier:
-snijd artichok in vier (hoe kleiner hoe lekkerder) en wrijf onmiddelijk met citroen in.
– geef een inkeping met een mesje en snijd de haartjes eruit.
– ondertussen zet je een pot met olijfolie op het vuur en leg ondertussen de artichokken erin. Deksel op de pot en geregeld een beetje water toevoegen, om niet te laten aanbranden.
– vervolgens sjalot of ajuin toevoegen (gesneden) , telkens wat omroeren en verder laten stoven, zorg dat het niet aanbrandt
– idem met look
– idem met spekblokjes; ik gebruik liever gedroogde hesp (jambon du pays, bayonne etc)
– peper en zout (afhankelijk spek, hesp… , gedroogd of gerookt)
– in totaal zo’n 30 minuten op klein vuur laten stoven
– eten met stuk brood en ook blaadje per blaadje afzuigen. C’est une délice! Op het einde heb je de bodem over (le moment suprême). Dit eet je grotendeels met de handen.

Ik kook ook de artichichokbodems om op pizza te leggen en eveneens gaan er veel bodems in humus (artichokbodems, kikkererwten,gepelde amandelen). De bodems kan je makkelijk invriezen om nadien op pizza te leggen of humus te maken. Opleggen op olijfolie, vind ik persoonlijk minder lekker. Etc……
Ik hoop dat ik duidelijk genoeg ben, want dit zit in mijn hoofd en ik ben niet gewoon recepten op te schrijven (laat staan volgen )
Groetjes
Carine
Ps snijd de grote artichok eruit zodat de zijtakken verder goed kunnen groeien.

Ruud & Diana 2 juli 2018 om 09:21

Dankjewel Carine, ik ga het zeker eens proberen!!
Vanavond naar de tuin, overdag veel te warm, en kijken of de artisjokjes nog goed genoeg van kwaliteit zijn
groetjes, Diana

Jo 30 juni 2018 om 21:28

Knoflook is hier ook klein.
Om even terug te komen op tomaten buiten kweken. Ik doe dat al zo’n 4 jaar en dat gaat heel goed. ze staan hier op een heel smal stukje grond tegen een schuttingmuur en onder een afdak zodat ze niet nat worden. Ik heb alleen vroege cherrytomaten zoals bartelly, rose quartz, glossy rose blue, oranje van goeijenbier, tomatito, blush (artisan seeds) en vleestomaat malakhitova shkatulka, de meeste van Diana. Topper is elk jaar Clementine; enorme oogst kleine oranjegele tomaatjes die ik soms tot in november kan oogsten.
Ik zaai binnen rond half maart meteen in grote potten zodat ik ze niet hoef te verpotten, begin mei gaan ze overdag naar buiten en ’s nachts binnen, half mei plant ik ze buiten. Water krijgen ze via een druppelslang 1x per 2 dagen 10 minuten. Eind juni zie ik eerste groene tomaatjes aan plant verschijnen, eind juli/begin augustus eerste rijpe tomaatjes. Nog nooit phytophthora gehad. Hopelijk blijft dat zo

Ruud & Diana 1 juli 2018 om 10:17

Hallo Jo,
De oorzaak van kleine knofloken kan wellicht de droogte zijn? Uiteindelijk groeit de bol het meest in de laatste weken en het is al weer een tijd erg droog.
Leuk om te horen dat je elk jaar zo’n goede oogst van tomaten hebt!! Die Clementine klinkt heel erg leuk (en ziet er op google ook geweldig uit). Misschien heb je interesse om er komende herfst wat zaden van te ruilen? Nog maar even niet aan denken, de zomer begint pas net, maar mocht je interesse in hebben dan hoor ik het graag een keer!
groetje,
Diana

Jo 30 juni 2018 om 23:46

Diana,
Ik zie net dat de recepten onderaan de pagina Raap niet met rapen zijn.

Ruud & Diana 1 juli 2018 om 10:21

Hallo Jo,
Ja, dat klopt, ik heb zelf ook wel waker zo’n ‘error’ gezien. Er gaat ergens dit jaar een nieuwe website worden gebouwd, en dan hoop ik dat dat soort fouten verdwijnen (ik kan dat zelf ook helemaal niet, eigenlijk ben ik digibeet, ik kan alleen schrijven en foto’s uploaden en op ‘bevestigen’ klikken 🙂 ).
Ik hoop dat je er voor de laatste maanden maar even niet naar wilt kijken, op de nieuwe website komt het goed.
Maar bedankt voor de melding, ik geef het allemaal door aan Augus (die de nieuwe website gaat maken).
groetjes,
Diana

Anoniem 4 juli 2018 om 21:11

Hi Diana en Ruud,

Nu zijn de rapen gaar!

Moeilijk om hommel en bloem scherp te krijgen, maar je kunt de “haartjes” van de hommel tellen. Prachtig

Wij kennen sperciebonen, princessebonen?, Wat zijn slabonen?

In onze streken zie je nooit sperciebonen, wel haricot vert, botersnijbonen en snijbonen. 2 e zaai (boter)snijbonen van 10 dagen terug komt deels goed op; 10 á 15 cm hoog, maar een deel nog niet, zullen we nog een week wachten voordat we bijzaaien Diana?

Liz & Co

Ruud & Diana 5 juli 2018 om 09:35

Hallo Liz & Co,
Ach, het is echt geen verdienste van mij hoor, maar als ik 50 foto’s maak zullen er toch vast wel enkele tussen zitten die wel lukken 🙂 .
Slabonen is een wat minder bekende naam voor sperziebonen. En een haricot vert is hier ook een vorm van een sperzieboon (aka princesseboon aka sperzieboon aka slaboon 🙂 ).
10 tot 15 dagen is best lang voor het kiemen in deze warme tijd. Ik zou zelf eens een boon voorzichtig opgraven, kijken of ze er nog zijn, wel of niet kiemen, of zijn verdwenen en zijn weggerot.
groetjes,
Diana

Liz & Co 9 juli 2018 om 14:25

Dankjewel voor je advies, we gaan kijken en aan de binnenkant van de bamboestokken opnieuw zaaien. Het weer is hier echt van slag, weken van 35 +C a 40 C + dan onweer met hagelstenen zo groot als tennisballen. En 2 dagen regen zoals normaal in een maand valt. Op het doosje van de snijbonen staat dat je de jonge bonen een dag of 3/4 na opkomst /kiemen met grond moet aanharken (bine) (butter)
Doen jullie dat ook in Nederland?
Je verdienste is dat je 50 foto’s neemt en dan selecteert, zo hoort het.

Merci van liz & Co

Ruud & Diana 10 juli 2018 om 09:16

Hallo Liz & Co,
Wij harken een paar dagen na opkomst de bonen niet aan hoor, maar dat ligt wellicht ook een beetje aan hoe diep je ze hebt gezaaid, ze moeten uiteraard wel ‘stevig in de grond kunnen wortelen’.
groetjes en sterkte met alle vreemde weerswentelingen!!
Diana

Belia 1 juli 2018 om 01:57

Dit jaar klagen velen over het slecht kiemen van sla- en snijbonen. Hebben jullie dat ook gemerkt of gehoord? Wat zou er aan de hand zijn?

Ruud & Diana 1 juli 2018 om 10:25

Hallo Belia,
Hier kiemden de bonen niet door mijn eigen schuld (geen afwateringsgaten in de zaaibak = te nat en dus weggerot). Maar je kunt bij het niet kiemen denken aan bijvoorbeeld de koude grond begin mei (want het heeft ik april nog flink gevroren), of juist de droogte van de afgelopen 4 weken. Vaak kun je, als je zoekt naar de bonenzaden onder de grond, bedenken wat er mis is gegaan; als je niets meer vindt zijn ze door muizen of duiven opgevreten, als je alleen nog maar kleine wittige snotachtige hoopjes vindt zijn ze door teveel vocht weggerot. Gelukkig kunnen we zeker nog wel nieuwe bonen zaaien (ik heb zaterdag nog wat stamsperziebonen gezaaid)
groetjes,
Diana

Ria 1 juli 2018 om 11:29

Aan iedereen die tomaten teelt,

Het valt me heel erg op dat ik dit jaar haast niet hoef te dieven. Ik heb 15 verschillende tomatenrassen staan, maar het aantal dieven is dit jaar te verwaarlozen. Ben ik de enige met die ervaring of is dat bij jullie ook zo. En waar zou dat aan kunnen liggen.

Groetjes,
Ria

Carine 1 juli 2018 om 22:36

Dag Ria,
Ik heb een aantal soorten die automatisch getopt zijn en normalerwijze pak ik dan een dief om verder te gaan en ook bizar geen dieven. Waarom is mij ook een raadsel. Derest moet ik wel dieven hoor.
Grt Carine

Ruud & Diana 2 juli 2018 om 09:19

Hallo Ria en Carine,
Ik heb eigenlijk (onder glas) geen ander jaar dan andere, dieftechnisch gezien 🙂 . Maar in kas 1 heb ik 2 tomatenrassen die zich ook toppen maar geen dieven maken om mee verder te gaan. Ik dacht dat het een raseigenschap van die 2 (voor mij ook nieuwe) rassen was, maar na jullie verhaal ga ik daar aan twijfelen. Ik ben benieuwd of er nog meer reacties komen van mensen die tomaten telen en dezelfde ervaring hebben!
groetjes,
Diana (die gisteren samen met Ruud een paar Goldita, Piccolo en Gardener’s Delight tomaatjes heeft geoogst en geproefd – en we vonden ze heerlijk 🙂 !!)

Marthy 1 juli 2018 om 18:28

Ha, Diana.
Ik maak al enige jaren jouw tomatenbasissaus en daarbij ook nog passata. Alles gaat in potten, heerlijk voor de winter. Nu vertelde een vriendin mij dat je de steeltjes van de tomaten mee kan koken voor de passata, daarna in de blender of door de passe-vite. Het verhoogde de smaak. Ik heb er mijn twijfels over, kan jij er iets zinnigs over zeggen. Bij voorbaat dank, Marthy.

Carine 1 juli 2018 om 22:31

Dag Martha,
Ik zou dit zelf zeker niet doen. Voor zover ik weet bevatten onrijpe tomaten, bladeren en steeltjes tomatine. Je kan een kleine hoeveelheid verdragen, maar dit kan voor hoofdpijn, diaree en braken zorgen. De theorie zegt dat je vanaf 25 mg tomatine vergiftigingsverschijnselen krijgt; dit is echt wel veel hoor. Je zou al ongeveer 80 kilo rode tomaten moeten eten om deze hoeveelheid binnen te krijgen. Groene tomaten bevatten dus meer tomatine dan rode tomaten. Maar ik zou dan toch geen steeltjes toevoegen. Enfin, dit is mijn persoonlijke mening.
Groetjes Carine

Ruud & Diana 2 juli 2018 om 09:13

Hallo Marthy,
Carine, hartelijk dank voor je antwoord/uitleg!!
De steeltjes en bladeren van tomaten smaken erg bitter (en dat is dan weer een teken aan de wand want veel stoffen die (licht) giftig zijn, zijn ook bitter – denk bijvoorbeeld aan bittere courgettes en komkommers).
Ik heb ze nooit direct geproefd maar zo heel af en toe krijg ik er wel eens een vleugje van binnen; als ik mijn rondje tomaten dieven/tikken/opbinden, etc. doe, dan lukt dat me nooit zonder een keer aan mijn voorhoofd of wang te krabben. En als ik dan later mijn handen driedubbel heb gewassen en eens over mijn wang of voorhoofd wrijf en nog weer later iets met mijn handen eet, dan proef ik wel eens het bittere van tomatenblad/-stelen. Altijd herkenbaar aan het bitter en aan de karakteristieke geur. En dus zijn het blad en de stelen van tomaten niet alleen licht giftig maar ook nog eens heel vies. Ik kan je van harte aanraden gewoon eens 1 keer je vinger langs een steeltje te halen en dat op de punt van je tong te duwen, dan proef en weet je wat ik bedoel. Misschien kun je het ook eens bij je vriendin proberen, ik ben benieuwd wat ze er van vindt!!

Ik heb trouwens mijn eigen recept voor de tomatenbasissaus wel ge-upgrade 🙂 . Vorig jaar voor het eerste geprobeerd en ik heb nu een nog veel lekkerdere manier/recept voor de inmaak van tomatenbasissaus. Kost iets meer werk/tijd maar is dan dubbel en dwars waard. Nog 2 weekjes en dan kunnen we de eerste portie gaan maken, en dan ga ik het nog een keer testen en als we het dan weer even lekker vinden maak ik gelijk foto’s en zet ik het recept op mijn website.

groetjes,
Diana

Carine 2 juli 2018 om 15:29

Dag tomatenliefhebbers,
Gewoon ter info wat ik met tomaten doe voor gebruik in de winterperiode:
– coulis aan de hand van een machine. Ik hoef niks op te koken en dit bespaart me veel werk. 30 kilo tomaten heb ik op 20 minuten verwerkt, ik heb meer tijd nodig om machine te reinigen. Deze coulis steek ik in dozen in diepvries en kan je ten allen tijden gebruiken voor verschillende soorten gazpacho, soep , sauce, etc. Desgewenst kan je dit steriliseren, maar ik vind diepvries lekkerder.
– met deze coulis maak ik dikke saus voor pizza. Zet de coulis op klein vuur, zeef erin leggen en al het vocht afscheppen. Je houdt een dikke brij over. Het afgeschepte vocht giet ik in bokaals en steriliseer ik. Superlekker bij warm weer om te drinken.j
Voor de pizza saus, maak ik een kruidenbuiltje, ajuin, look en stoof ik dit in een pan. Nadien voeg ik dit toe bij de dikke tomatensaus. Ik doe alles in kleine potjes en steriliseer. Zo kan ik de hele winter hiervan gebruik maken.
– de kleine tomaatjes snijd ik in 4 en droog deze ( zoals gewenst, in de zon, oven of droogtoestel). Deze doe ik nadien in kleine portie’s in vriezer.
Voila, voor diegenen die geinteresseerd zijn.
Groetjes carine

Marthy 4 juli 2018 om 22:22

Bedankt voor jullie antwoord, Carine en Diana. Het leek me al niets maar nu weet ik het zeker. Ik kijk uit naar je nieuwe recept van de tomatenbasissaus, Diana.

Harm Posthumus 2 juli 2018 om 16:34

Hallo Ruud en Diana,

Wij hebben vandaag onze kruisbessen geoogst om er sap van te maken.
Elke keer weer zijn de stekels heel vervelend bij het plukken.
We lazen ergens op jullie site dat jullie eind 2017 een doornloze soort gingen proberen, de Tatjana. Jullie hadden twijfels of de smaak wel goed zou zijn.
Valt er al iets te zeggen over jullie ervaring.
In het overzicht op jullie site over kruisbessen, staat ook een andere doornloze soort genoemd, de Captivator. Hebben jullie daar ook ervaringen mee.

Vriendelijke groeten,
Fam. Posthumus

Ruud & Diana 3 juli 2018 om 08:52

Hallo Harm,
Wij zijn erg tevreden over de Tatiana, helemaal geen enkele stekel en wat is dat fijn plukken, zeg!
Over de kwaliteit; de nog kleine struik geeft een prima opbrengst. En we vinden de smaak ook goed.
Het enige ‘minpuntje’ is dat de bessen iets kleiner zijn, maar dat kan in haar eerste echte oogstjaar ook aan de droogte liggen want volgens de verkoper zijn de bessen juist vrij groot: http://www.fruitbomen.net/kruisbes/tatjana/
Op die website staat bij de rode Captivator wel dat de smaak redelijk goed is (maar blijkbaar dus niet helemaal geweldig), ik zag ook dat er een nieuwkomer is van de diep gele Lady Sun die bijna doornloos is.
Wij zijn in ieder geval helemaal blij met onze Tatjana.
groetjes,
Diana

Ria 3 juli 2018 om 09:08

Beste Harm en Diana,

Ik heb sinds vorig jaar zowel de Tatjana als de Captivator, beiden ook afkomstig van Fruitbomennet.
Over de smaak kan ik nog weinig zeggen, want de vogels snoepen alle bessen eraf. In mijn vorige tuin had ik ook kruisbessen, maar dan met stekels. Ook toen had ik geen net er over maar ik denk dat die vervelende stekels ook voor de vogels niet prettig waren. Dus ik ga volgend jaar ook mijn kruisbessen maar beschermen tegen de vogels.

Saskia 2 juli 2018 om 22:53

Wat grappig dat jullie ook de Oosterdel knoflook hebben. Ik woon in de gemeente Langedijk waar deze geteeld wordt. Dat stond ook bij de beschrijving en ik moest dit soort natuurlijk wel gaan proberen. En idd een hele goede bol! Er hangt nu al n hele bos te drogen. Heerlijk!
Groetjes, Saskia

Martin 3 juli 2018 om 08:08

Hoi Diana,

Op dit moment is mijn hele tuin ‘ mooi van lelijkheid’ vanwege de aanhoudende droogte. Ik zou best wat tips kunnen gebruiken over een hele simpele handeling, namelijk: water geven!
Wat is het beste tijdstip? Hoeveel/hoe lang? Extra voeding? Sproeien of alleen bij de voet van de plant? Hoe schadelijk is het als de bladeren ‘ verbranden’ van de regendruppeltjes op het blad op een snikhete dag? jij kunt vast een heleboel mensen blij maken door hier een topic aan te wijden! Ik rijd elke dag op weg naar mijn werk langs jouw tuin, dus elke dag denk ik: ‘wat zou Diana vandaag op haar tuin hebben gedaan? ‘ Ik denk dat water geven daar nu een belangrijk onderdeel van is! 🙂

Ruud & Diana 3 juli 2018 om 08:44

Hallo Martin,
Dat is ook toevallig, ik was gisteravond op de volkstuin en bedacht toen dat ik wel eens iets over de droogte zou kunnen schrijven.
Dus ga ik doen :-)!!
groetjes,
Diana

Els Peeters 3 juli 2018 om 16:12

Dag Diana,
Ik was deze week nog aan’t denken…Bij Diana lukt (na al die jaren ervaring) zo goed als alles, maar ben ondertussen toch “héél”blij met je laatste verhaal van kolen met gaten en doorgeschoten raapjes en te kleine sjalotten…. Jou verhaal is een plakker op mijn gekwetst tomatenhart !
Na regen komt zonneschijn…Ik heb ondertussen niet stil gezeten en had door jou raad al okselscheuten uit mijn tomatenplanten genomen, de planten die nadien zooo ziek waren geworden… Die scheuten had ik zéér goed verzorgd, ze bleven leven maar bewogen niet…
Bewortelingspoeder en vocht, ze stonden en bleven gelijk kleine onbeweegbare soldaatjes in de schaduw, naast mijn mesthoop…
Dan …3 Frisse nachten en de meeste lieten hun kopje hangen…
Ik dacht aan warmte !
Ik heb ze allen binnen gezet, in mijn garage, achter een groot venster, voetjes vochtig en kopje droog en overdag volle zon en ja….
Na 1 week beweging !
Nu zijn de meeste al een stukje (10 cm) gegroeid en ga ik ze in de tuin zetten, “op een nieuwe plaats”, op hoop van zege !
Van mijn oude moederplanten heb ik 2/3 moeten weggooien, maar ik vond dat ik niets meer te verliezen had en heb nog enkel “zieke” planten laten staan, want die waren zich ondertussen goed aan’t herpakken. Die wilden leven en groeien en bloeien ! (Olé!)
Vandaag heb ik de 1e mooie “gele” tomaat geoogst van zo’n zieke plant…
Heel raar…Ik had al de zieke bladeren afgesneden, zelfs 1 plant tot op de grond terug gesneden en de bruine vruchten ook weggesneden. (Dit was mijn experiment!)Die afgesneden plant van tot op de grond is ondertussen weer 20 cm hoog en (blijkbaar visueel) gezond nu !
Ik had wel niemand nog water gegeven gedurende 2 weken…Ik wou ze niet meer zien en bezien (wegens mijn overpampering voordien…) Ik was zo teleugesteld !
Ik denk dat ik een lesje geleerd heb….
Mensen zie uw planten niet té graag…, dan gaat het mis …
Ik had ze waarschijnlijk te veel bewaterd, voordien, en omdat hier geen wind komt, maar enkel brandende zon, die héél de dag al dat water laat verdampen, heb ik de pech gehad, van die schimmel te activeren…(waarschijnlijk !)
Mijn aardappelplanten, 9 m. verder zijn nog steeds gezond…dus, ik denk dat het een eigen schuld…dikke bult …is.
Ik wou deze ervaring aan iedereen meegeven en ook …Nooit opgeven..Wees creatief en experimenteer…Er is niets te verliezen, wel veel te winnen, vooral verstand !

Groetjes,
Els

Ruud & Diana 4 juli 2018 om 09:50

Hallo Els,
Gefeliciteerd met je stekjes!1 Ze kunnen er inderdaad lang sneu uit blijven zien, maar uiteindelijk komt na 1 tot 3 weken (afhankelijk van de kwaliteit van de stek, de grondsoort, standplaats, temperatuur en noem allemaal maar op) hier bij ongeveer 6 tot 9 van van de stekjes goed.
En gefeliciteerd met het 2e leven van je moederplanten; dan zal het geen phytophthora zijn geweest. Ik heb het dit jaar zelf met de tomaat Whipper Snapper gehad, die stond thuis in een pot. En ik had dit jaar voor het eerst kleikorrels om te proberen, en daar ben ik zeker tevreden mee maar er is nadeel; je kunt zien zien hoe vochtig de grond nog is, en die bleek te nat te zijn (en de planten kregen elke 2 of 3 dagen weer nieuw en dus extra water). En ook hier begaf de plant het, met iets wat op phytophthora leek maar uiteindelijk ‘waterrot’ was (ik ken de officiële naam niet, mijn vader noemde dat zo bij aardappelen die in het late voorjaar teveel regen te verduren kregen en ook dat leek veel op phyophthora).
Ik ben benieuwd en hoop dat je van zoveel moederplanten als stekken nog een goede opbrengst krijgt!!
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!