Eindelijk

Capucijners klaar voor uitplantenEn toen was het zover. Zon, warm, weinig wind, het leek wel lente 🙂 En dus met de eerste zaailingen naar de tuin (blijven nog wel even in de kas natuurlijk).

Nog wel een beetje voorzichtig want de zon brandt al fel, zaailingen die van thuis komen en zo met felle zon de kas in gaan kunnen makkelijk verbranden. Dus de zaailingen om de hoek gezet, in de schaduw van de deur, met de deur open (en zelfs met de deur open was het al ruim 30 graden in de kas).

Vrijdag zijn de aardappelen gepoot, netjes op 35 x 35 centimeter uitgezet (beetje krap maar dat heet chronisch ruimtegebrek :-)). En de voorgezaaide zaai-uien en zaai-sjalotten uitgeplant. Op de foto zie je de zaailingen van de Capucijners, die waren vandaag klaar om uitgeplant te worden.

En wat dan te doen op een dag als deze. Eigenlijk meer dan er tijd is. Uiteindelijk heb ik er voor gekozen eerst alle planten in de kassen (sla, andijvie, zaaisels, spinazie, rucola, weeuwenteelt kolen, etc. water te geven. En vervolgens hebben we wat gekochte viooltjes uitgeplant, voor het eerste kleurtje in de tuin. Daarna de voorgetrokken capucijners uitgeplant, en er natuurlijk gelijk een bescherming van een net voor geplaatst (anders hebben de duiven alle plantjes morgen al weer opgegeten :-)).

Bij het water geven van alle zaaisels in de kas gelijk maar alles geïnspecteerd, boekje en pen erbij. En daarin gekrabbeld wat goed is gekiemd, van welke soorten ik nog wat meer wil zaaien, van welke soorten er niets is gekiemd en ik nog een tweede poging ga wagen.

En dus nu bij thuiskomst een kleine waslijst uit mijn tas halen en vanavond de soorten die ik nog wil gaan zaaien opzoeken en morgen meenemen. Dus morgen ook genoeg te doen.

Ondertussen vandaag nog wat zaailingen van spitskool verspeend. Ik vind het zelf prettig om de jonge zaailingen nog een week of 2 tot 3 in P9-potjes te zetten, daar groeien ze in verse potgrond flink in. Nu uitplanten heeft toch niet zoveel nut, nog zo klein, maar niet klein genoeg voor de ogen van de vogels, ook die zouden morgen volledig opgepeuzeld zijn. Als de zaailingen al 15 centimeter groot zijn worden ze trouwens nog steeds opgevreten, dus komende week gaan we alvast een ‘kooi’ maken van stokken en netten, daar mogen de koolplanten dan onder wanneer ze al wat groter zijn. Tot die tijd kunnen ze lekker in ruimere potjes nog flink groeien in de warmte van de kas.Sla zaailingen

Sla en andijvie en kool zaai ik nooit thuis voor, dat wordt heel snel hoog en lang en dun. En deze soorten kunnen best wat vorst verdragen, dus een week of 2-3 geleden in de kas voorgezaaid en zo zien ze er nu uit (foto). Nog maar klein hoor, ze mogen eerst nog even verder groeien in de tray, maar ze zien er goed uit; kort, gedrongen, geen steeltjes maar rozetjes blaadjes.

Zo uit mijn hoofd is rechts de Fristina sla, links met de mooie spikkels Hivert de Tremont. Verder kiemen ondertussen ook de bietjes, koolrabi, peterselie en snijselderij, andijvie, wilde rucola, tuinkers, etc. Ook van de groenten vanavond even noteren welke soorten er nog/al gezaaid kunnen gaan worden, en morgen meenemen.

Of ik aan al dat zaaien toe kom durf ik niet te zeggen. Want morgen is de “grote migratie” :-). Ruim 100 te dunne, lange zaailingen van tomaten gaan mee naar de tuin (in de kas uiteraard). Morgen is het daar erg mooi weer voor; niet teveel wind (we moeten de zaailingen eerst naar de auto brengen en op de volkstuin is het nog een kleine 50 meter lopen naar de kas, tere, hoge zaailingen van tomaten kunnen bij wat wind makkelijk breken). Geen zon, beetje bewolkt en miezerig, ook nog voorspeld voor dinsdag, dus ook geen kans op verbranden van het blad, En overdag niet te warm maar in de nacht ook niet te koud meer. Ideaal dus.Spinazie kas 7 april 2013

Maar ook dan houden we goed het weerbericht in de gaten. En mocht er dan deze week nog een flink zonnige dag komen zullen we wat vliesdoek over de zaailingen hangen (om verbranden te voorkomen, als we een week verder zijn met af en toe bewolking en af en toe zon zijn de zaailingen er zo aan gewend dat ze niet meer zullen verbranden).

Tot slot nog een foto van de spinazie; ook nog klein, maar met dit weer groeit het wel heel snel. Volgend weekend wellicht ons eerste maaltje eigen spinazie!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Simone

Eindelijk wat te doen op de tuin :-)) mijn spikkeljes sla is in de broeibak aangevallen door een slak dus een waarschuwing onze vijand de slak is ook weer wakker . Meteen korrels escart go gestrooid.
Groetes simone

Angelika

Hoi Diana,

Ik had thuis wat kool (spruiten en broccoli) voorgezaaid. Na het verspenen in potjes verschrompelen de plantjes helemaal. Het begint met de bladrandjes van de kiemblaadjes en daarna verpietert het hele plantje. Ik had ze op een onverwarmde zolder in een raam op het zuiden staan. Heb jij enig idee wat ik verkeerd doe?

Groetjes
Angelika

Angelika

Diana, dank voor je advies. Ik zet ze inmiddels dagelijks buiten. Eentje heeft de geest gegeven maar daar was ook al geen redden meer aan. Bij de anderen zie ik (na 2 dagen) nog geen vooruitgang maar ook geen achteruitgang. Voor de zekerheid in de kas inmiddels maar nieuwe spruiten en broccoli gezaaid.

harm deiman

ik heb vandaag de eerste tomaten in de kas gezet. daarnaast nog wat verspeend en ook de eerste courgettes richting de kas verplaatst. Mijn muurkas is al weken vorstvrij dus ik gok erop dat dit ook vannacht zo zal zijn.
Zojuist ook bericht gekregen dat de laatste zaden onderweg zijn.
Weer wat gekke dingen besteld ……

spaarmoeder

Vandaag de aardappelen voor een gedeelte in de grond gedaan. Morgen weer verder in de tuin. Helaas zijn mijn voorgezaaide tomaten niet echt blij. Ik hoop dat ze buiten wel ineens blij worden 🙂

Inge Wendrich

goedemorgen Diane, je heb me na het lezen van je tuindagboek weer aangezet tot een daagje lekker tuinen, ik heb er zin in!!
Bedankt! Steeds weer leuk even je site te bezoeken, ik heb gisteren op de tuin een nieuwe tuinkabouter gewezen op je leuke site, vol met informatie.
Zij zal je site, zeker gaan bezoeken.
Fijne dag, Inge.

Bozo

Zo…….vandaag de tomaten naar de kas verhuisd.
En de eerste slaplanten op de koude grond gezet, ben benieuwd!
Ook meteen de kool en vruchtvakken nog van wat compost voorzien, eind deze week hoop ik de eerste kooltjes te planten op de koude grond.
Ze gaan meteen onder gaas.
Kortom, het seizoen is begonnen!

johan

Eindelijk mooi en beter weer….
nu eerst nog over de grote schrik heen komen , ze hebben mijn tuinhuis in de fik gestoken !!! alles weg , tafels , stoelen . laarzen , grasmaaier enz…. de brandweer moest eraan te pas komen om alles te blussen….zucht…. mijn dochtertje zei nog…. pap, zulke gemene mensen bestaan toch niet , jawel schat …echt waar…. zie blog

anne marie noordendorp

Over wat Johan is overkomen, kan ik alleen maar zeggen: wat een ellendelingen.
En wat heb je eraan?
Bij ons in Noord Groningen (Baflo) is een klein (geworden) moestuincomplex, dat
niet is afgesloten.Er staat alleen een bord: verboden voor onbevoegden. Wij hebben geen kassen (alleen platte bakken). Tot op heden is er op die plek geen vandalisme.
Ook elders valt het mee. Alleen sneuvelen af en toe ruiten van de abri bij het station.We hebben wel een actieve jeugdsoos, die veel organiseert voor alle leeftijden. Voor ons fijn om op deze plek te wonen.
Diana, laat jij je tomatenzaalingen ook ‘s nachts al in de kas? Ik heb ze overdag op de grond in de kas, en haal ze om een uur of zes weer binnen.

Veel succes metalles en Johan sterkte.
Anne Marie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties