Zaailingen

Kas 3 april 2013Bijna alle planten/zaailingen zijn naar de tuin (in de kas). Alle tomaten, veel bloemen, bakken vol. En dus lijkt het wel een uitdragerij in de kassen 🙂 Nu ook nog niet netjes (komt wel hoor), maar alle bakken staan nu nog tussen de spinazie, bloemkool, potten, stokken, etc. in.

Als we op de tuin zijn haal ik de glasplaatjes en perspexplaatjes van de bakken af, zodat de zaaisels en zaailingen frisse lucht krijgen, niet al te warm worden door de zon (onder perspex warmt het flink op en dat gaat ‘zweten’). En zo geef ik ze water als dat nodig is, laat ze wat opdrogen als het te nat lijkt, etc. Als we naar huis gaan, gaan de plaatjes er weer op (om zaailingen te beschermen tegen de muizen, en soms ook tegen de koude (oftewel, de voorgzaaide bietjes en sla, etc. krijgt geen plaatje want die hebben het niet snel koud en worden ook niet opgevreten, de Lathyrussen, Capucijners, vorstgevoelige bloemenzaailingen, etc. krijgen wel een plaatje).

Kas 2 april 2013Ook de tomaten zijn overgebracht, afgelopen maandag, toen er heel weinig wind stond en het bewolkt was. Ik had wel verwacht dat ze het even slecht zouden hebben, want de zaailingen zijn dit jaar (met dank aan het koude, donkere voorjaar) extra lang en dun, groeiden ook scheef naar het licht. Maar na de eerste nacht leken de zaailingen er prima bij te staan, zelfs al wat meer rechtop. We hebben ze in de kas gezet waar we het isolatiemateriaal langs de onderrand hebben gezet. Als het nog eens flink koud wordt kunnen we de bakken met zaailingen bij elkaar zetten en er een dubbel vliesdoek voor de nacht overheen draperen, dat scheelt ook weer een paar graden. En we zetten nu elke dag dat we op de tuin komen gieters vol met water in de kassen; om zo al wat opgewarmd water te kunnen geven aan zaailingen, spinazie, bloemkool, etc. Maar op zonnige dagen warmt het water ook zoveel op dat dat in de nacht ook weer iets afstraalt. En verder staan de ramen van de kas op een klein kiertje en niet helemaal open. Allemaal maar tienden van graden, maar alles bij elkaar is het er nu hopelijk zo warm dat we hebben besloten vandaag ook een deel van de pepers en paprika’s over te brengen.

Doe ons dat vooral niet na, ook wij kijken elke dag naar alle weerwebsites, en passen daar onze plannen op aan. Komende nacht hier in het Zuidwesten 5 graden, maar in Noord- en Oost-Nederland kan de temperatuur nog dicht bij het vriespunt liggen. We hopen hier in de kas nog een graad of 2 warmer te scoren dan buiten, dus dat zou rond 7 graden zijn. En daarna wordt het (zowel overdag als in de nacht) alleen maar warmer. En ook zonniger. Vandaar dat we toch vandaag de pepers gaan brengen, dan kunnen de zaailingen wennen aan heel veel meer licht voor ze ook de zon krijgen, zo zullen ze hopelijk niet verbranden als de zon komend weekend schijnt. Maar ook dan houden we uiteraard alles in de gaten. Bij veranderingen in het weerbericht halen we wellicht de zaailingen weer terug.

En zoals gezegd gaan nog niet alle pepers en paprika’s; alleen de planten die 6 blaadjes of meer hebben. De ‘kleintjes’ blijven nog thuis. De aubergines ook, die lijken toch altijd nog net iets gevoeliger voor kou en vocht dan pepers en paprika’s. En dat betekent dat iets meer dan de helft van de pepers en paprika’s vandaag naar de kas gaan, de rest blijft op de warme kamer tot ze nog wat meer gegroeid zijn.

BroeimestEn dat geeft dus veel ruimte, na (bijna) alle bloemen, ruim 100 tomatenzaailingen, etc. wordt het hier leeg. Maar niet voor lang; morgen ga ik komkommers, courgettes, maïs, etc. zaaien. Ik zaai ze in huis voor. In de kas zou ook prima kunnen maar daar is het al zo vol, in huis daalt de nachttemperatuur niet zo sterk en duurt het kiemen daardoor iets minder lang. En muizen zijn gek op dat soort zaden, en dus zou er ook daar weer een plaatje perspex voor moeten worden gebruikt. In huis hoef ik dat dus niet te doen en vind ik het (dit jaar in ieder geval) op deze manier wel zo handig. Vanavond alvast eens uitzoeken welke soorten ik wil gaan zaaien.

Ruud heeft ondertussen een soort alternatieve ‘broeimesthoop’ gemaakt, voor de pompoenen. Een stuk of 4 kruiwagens verse mest  met veel stro daarin op een hoop gestort. In het midden daarvan is een kuil van zo’n 30 centimeter diep gemaakt en die is opgevuld met grond, over de mesthoop zelf ook nog een dun laagje grond. En hier worden dan volgende maand de pompoenzaailingen in geplant (dus niet in mest, maar in de grond die in de kuil van de mest is aangebracht). Planten in de mest geeft verbranding van de wortels. Maar planten die in de grond die daaronder ruim een halve kubieke meter verse mest heeft zullen extra warm staan (omdat de mest gaat composteren en daarbij komt warmte vrij). Wel oppassen dat de zaailingen voldoende vocht krijgen want op zo’n hoop wordt het wel al snel wat droog.

Zo, en dan nu de peper- en paprikazaailingen uit gaan zoeken die naar de tuin/kas mogen…..

Tot slot nog een paar leuke “kooptips”:Cassia corymbosa plant

  • de Lidl verkoopt vanaf morgen (donderdag) voor 4 euro doosjes van 1 kilo lang werkende meststof (zoals Osmocote, maar dan dus een stuk goedkoper). Erg handig voor kuipplanten en potplanten (van Brugmansia’s in pot tot bakken met Geraniums, etc.), hoef je maar 1 keer te geven en geeft dan regulerend de hele zomer langzaam meststoffen af.
  • de Aldi verkoopt nu doosjes planten; rozen, etc., maar ik zag er ook weer de Cassia corymbosa tussen. En als er 1 mooie, sterke, dankbare kuipplant is, dan is het deze Cassia. Foto van vorig jaar ter illustratie. Ze gaat hier komend weekend naar buiten, moet in november wel weer naar binnen, maar bloeit dan van eind mei tot ze in november naar binnen moet, zonder pauze maandenlange, rijke bloei. Wij hebben haar zelf op stam en hier overleeft ze op een donkere koude zolder probleemloos de winter, wij hebben haar al meer dan 10 jaar, echt een geweldige maar onbekende kuipplant.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Leonie

Dag Diana,
Leuke blog weer! Ik lees al enige maanden enthousiast mee op je website, heb al heel wat handige tips en trucs eraf gehaald. Dus: bedankt daarvoor!
Bij mij staan de zaailingen nog flink te dringen voor de ramen want ik heb helaas geen kas in mijn stadstuintje, dus nog even wachten tot half mei!

groeten Leonie

Nancy

Hallo Diana,

Wow, ruim 100 tomaten zaailingen, wat veel zeg! Heb je zoveel plaats of zoek je hieruit de sterkste?
Ik heb nu ruim 30 tomatenzaailingen maar vindt dit al ontzettend veel.
Bedankt voor de tip van de osmocote, das ideaal.

Groetjes,
Nancy

Diana

je hebt veel gedaan ik twijfel of ik de zaailingen al naar de kas breng. De tomaten zijn idd wat lang en sommige bladeren slap ondanks dat ze niet te droog staan.
de pepers lijken het ook zwaar te hebben. Zou het nog zin hebben om ze te verspenen en wat dieper te zetten? ze staan nu in kleine potjes.
Ik had al komkommer en augurk en meloen voor gezaaid ik denk dat dat te vroeg is…
zie dat jij nog moet zaaien. Courgette wilde ik in mei zaaien maar dat doe jij ook nu al dat brengt me op een idee.

Monika

Hoi Diana,
mooi, al de zaailingen! Jij durft wel, hoor. Maar het wordt lekker weer, dus eigenlijk moet het nu in de kas beter gaan dan thuis.
Ik zag op jouw site dat je de kassen wel kalkt, maar is dat nu nog te vroeg of doe je dat dit jaar niet? En als je kalkt, doe je de temperzon alleen op de zijkanten of ook op het dak? Tot nu toe heb ik altijd iets van een doek in de kas gehangen tegen teveel zon, maar daardoor blijft het te lang vochtig, vind ik.
Groetjes, Monika

Gea

Dag tuinders,
Ik heb ondanks de onzekerheid ook heel veel naar de kas gebracht en in de tunnel gezet, ondanks het feit dat ik in het noorden woon. Nou ja, behalve de pepers, paprika’s en aubergines. Ook de meloenen, courgettes en de komkommersoorten had ik al wel gezaaid en degene die warm stonden zijn gekiemd en hebben 2 mooie grote blaadjes en degene die kouder stonden zijn nog niet gekiemd. Dus ga ik dat omdraaien en ook dit alles nog een poosje in huis houden. Mijn ervaring is echter dat het in de kas beter gaat dan thuis. Zal wel met het licht te maken hebben. Mijn denomethode ging dit jaar minder goed, waarschijnlijk te nat en te koud geweest. Ik heb ze echter allemaal alsnog in potjes gestopt en in de propagator gestopt. En ja hoor velen komen nog op. Dus wat ook Diana altijd zegt, niet te gauw weggooien. Er kunnen best nog mooie plantjes uitkomen.
Succes met vooral de onzekere nachten
Groetjes
Gea

natuurlijk-rijk

Wat een werk en een mooie hoop voor de pompoenen!!!

petro verschuren

hoy diana
ik heb dit jaar voor het eerst zelf zaden geoogst van gekochten cantaloup meloenen en ze kiemmen goed de eerste 2 blaadjes zijn al gevormd
de rest van de gekochten zaden pepepers en paprika van jou kunnen volgende maand in de kas uitgeplant worden de tomaten gaan ook goed dus alles loopt op rolletjes gr petro

Juliette

Hoi, Sinds kort heb ik een volkstuin. 104m2 is niet zo groot maar voor een beginneling toch prima… Er staat een kleine kas op en ik heb inmiddels zo’n vierkante meter kas bij gezet en ook zo’n 1.40 bij 1.80 kas (zo’n tent) Vandaag heeft iemand me geholpen om de stokken (bonen) op te zetten en zo gaat het echt al wat worden. Ik heb een vraagje.. Ik heb allerlei soorten bonen gekocht bij de jumbo,. van die zakken van het merk farmer volgens mij. Kiemen prima trouwens. Het verschil tussen stam en stok weet ik nu maar ik weet nou niet of ik dan een lage soort of een hoge soort te pakken heb bij de jumbo. Zo heb ik bijvoorbeeld gewoon bij het tuincentrum rijs-kapucijners gekocht maar dan weet ik dus dat ze op stok moeten. Maar hoe zit dat dan met de kapucijners, kidney, bruine,witte bonen en linzen die ik uit de supermarkt heb. Omdat ik natuurlijk op moet letten dat ik geen dingen verkeerd neerzet ivm de ruimte wil ik dus graag weten of ik die nou aan de stok of tegen gaas in de grond moet zetten. Ik heb vandaag een rij Sugar snaps neergezet,. verheug me nu al op de oogst hihi.. Doei en bedankt voor alle info die je deelt.. Groetjes Juliette

Juliette

hoi Diana.
Ja daar heb ik zeker wat aan.. Kan ik aan de slag. Zo leren we elke dag weer bij he.. Vandaag heb ik wat rijs kapucijners op stok gezet. Ze zijn wat aan de lange kant maar ik d8 toch proberen. Linzen ga ik dus aan gaas in de grond zetten. Ik zou het wel jammer vinden als ik geen opbrengst heb.. Zonde van de ruimte dan.. Weet jij hoeveel planten ik neer moet zetten om er een paar keertjes van te kunnen eten met 2 a 3 man? Bijv van erwten of snijboon?? Sorry voor mijn lastige vragen maar ik volg je al een tijdje en ik denk dat je weet waar je het over hebt.. Lieve groetjes Juliette

Juliette

Super bedankt voor alle info.. Ik hoop dat het snel een beetje droger gaat worden want hier in het westen regent het nu en ik wil aan de slag.. toedeloe

Janneke

Dag Diana en verdere tuinliefhebbers,
Wat heerlijk om met mooi weer in de tuin bezig te kunnen zijn! Vandaag volgens de kosmos de aardappels, uien en sjalotten gepoot en wortels en bieten gezaaid. Vorige week ook veel gezaaid zoals komkommers, pompoenen, mais etc. etc. Bijna alle tomaten zaden van jou zijn ontkiemd en groeien prima. De pepers doen het goed na het moeilijke start. Ook de pepers die ik op jouw advies in de potgrond in de propagator heb gezaaid zijn goed opgekomen. Ze zijn nog wel klein, maar ze groeien gestaag. Ik heb natuurlijk je hoofdstuk over de pepers aandachtig gelezen en ook nog tips gehaald op het chili forum. Ik heb nog wel een vraag. Je raadt aan de pepers te kweken in potten, maar dat geldt toch niet wanneer je de pepers verder opkweekt in de kas? Dan gaan ze toch zonder pot de aarde in? Een aantal pepers heb ik half februari in de potjes 9 x 9 aarde gezet. Mijn vraag is, zouden ze nog genoeg voeding hebben? Jij schrijft bij pepers 10 tot 12 weken. Ik ga ze 17 mei in de kas zetten zetten, en hopelijk in de week daar voor overbrengen naar de kas (als het niet te warm is)…. Ik wil namelijk rekening houden met de Kosmos en ik werk ook nog (dat kost ook veel vrije tijd…). Ik neig dus zelf naar een iets grotere pot met wat osmocote. Ik ben heel benieuwd naar jouw ideeën hierover. Hartelijke groet, Janneke

Janneke

Dank voor je antwoord Diana,
Mijn zaailingen zijn nog niet zo groot, maar groeien nu door het licht en de zon goed. Ik dacht dat ze niet voor ijsheiligen de kas in mochten, maar ik begrijp dat dat wel kan. Ik vind ze nu echt nog te fragiel, maar misschien kan ik ze dus wel eerder uitplanten in de kas. Ik zet ze wel in de volle grond. Jouw tip om de grond op te warmen door plastic op de bodem te leggen ga ik ook in de praktijk brengen. We waren gisteren in Rotterdam, en dat scheelde duidelijk in temperatuur en het groen worden van de planten. Het blijft een heel project zo het eerste jaar, maar ik ben super trots op mijn plantjes. Ik ga niet bijmesten, maar hou ze goed in de gaten. Nogmaals dank voor je antwoord en site!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties