Een vliegende kraai….

Tafel gevondenen een dominee, die vangen altijd wat :-).

Afgelopen week gevonden, stond klaar om weggegooid te worden, een oude werktafel. Samen opgepakt en naar de tuin meegesjouwd. Nog wel lastig om er een plekje voor te vinden, beetje passen en meten. Maar ze staat, achter het kleine kasje, bij de bloementuin, bij het terrasje. En dan nog zien er iets leuks van te maken natuurlijk.

Eerst van wat oude restjes verf een kleurtje gemaakt dat een beetje op het duifgrijze van de tafel lijkt. En vandaag in het zonnetje geverfd. Niet te netjes natuurlijk, vooral wat druppels en vegen om het oud te laten lijken.

En wat ga ik er dan mee doen. Het wordt een kruidentafel, heb ik besloten. Voor de thee, maar ook wat andere spulletjes hoor, voor ‘de leuk’. Morgen eens kijken op zolder, daar heb ik nog wel een oud waxinelichtjeshoudertje, een rieten mandje, misschien nog iets anders. Komende zomer kan er misschien een klein vaasje bij, bosje Lathyrusjes erin.

Tafel aankledenEn afgelopen week kruiden gekocht. Voor de thee dus. Maar ook thijm, want die blijkt de winter niet te hebben overleefd. Ik heb appelmunt gekocht, chocolademunt en ananasmunt. Alle drie geuren ze erg lekker. Alle drie moeten ze in pot, want munt woekert zo erg dat ik ze liever niet in de tuin wil. Grapefruitmunt had ik al, die mag er ook bij. En citroenmelisse gekocht, maar dan niet de gewone maar de ‘Aurea’, met geel-groen bont blad, want het oog wil ook wat.

En verder nog Agastache Kolibri gekocht, en Artemisia abrotanum. En Foeniculum vulgare Giant Bronze. Bij Seven Hills Garden Plants, een erg leuke kwekerij in Oostvoorne. Mocht je in de buurt wonen, zeker eens langs gaan; erg aardige mensen, behulpzaam bij het zoeken naar soorten, erg leuke prijs en een groot assortiment vaste planten en kruiden. Ik had 10 planten, mooie, flinke pollen in P13 potjes, voor euro 24,90 (dat is gemiddeld nog geen euro 2,50 per pot, en dat voor toch behoorlijk bijzondere soorten). Ze zijn niet elke dag open maar dat staat allemaal vermeld op de website.

In de gieter afwateringsgaten gemaakt en gevuld met potgrond. Moet nog even verzinnen wat ik erin zal planten, denk nu aan een Tropaeolum Empress of India, maar ik denk ook nog even verder.

Dus daar wel druk mee gehad vandaag, verven, planten oppotten. En verder natuurlijk water gegeven in de kassen, we kunnen ondertussen radijsjes eten, en komende week spinazie. We hebben de tomaten die we afgelopen week naar de tuin brachten afgedekt met vliesdoek, met de zon erop zagen we in het begin van de middag dat de zaailingen slap werden, het blad witte vlekjes kreeg (verbranden), met vliesdoek erover en de deur open (het was in de kas ruim 40 graden) hopen we dat ze weer bij komen.

En verder; bijna teveel om op te noemen; schorseneren gezaaid, en haverwortel, paarse worteltjes en Parijse worteltjes, winterpeen. Crosne geplant. De bonenstaken gezet, 12 dubbele stokken voor de stoksperzieboon Pastoral. Die ga ik volgende week thuis voorzaaien. De tuin lijkt nog kaal, maar onder de grond begint ze al aardig te vullen; aardappelen, uien, sjalotten, radijs, pastinaken, zilveruitjes, aardperen. Het is wachten tot alles boven de grond komt.

Plantui komt omhoogMorgen de plantuitjes terug de grond in duwen. Op onze vette klei komen ze bijna altijd omhoog als ze de eerste worteltjes krijgen, de vette klei geeft teveel tegendruk :-). Morgen ze allemaal even iets terug duwen en dan redden ze het verder zelf wel.

Morgen weer naar de tuin. Natuurlijk. Want het wordt mooi weer. En meer dan genoeg te doen, er is nog van alles te zaaien, verspenen, planten. We springen van de winter plotseling halverwege in de lente. Krootjes niet vergeten, had ik al gezaaid en zijn gekiemd maar ik wil ook nog wat oranjegele krootjes zaaien, voor de inmaak (rode krootjes in inmaak kleurt alles paarsrood, van uien tot de azijn, oranjegele krootjes niet, vandaar mijn voorkeur).

En morgen na gedane arbeid lekker zitten, op ons eigen terras, bij de nieuwe (oude) kruidentafel. Misschien maar een flesje koele witte wijn meenemen, en proosten op de lente…. eindelijk 🙂

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
natuurlijk-rijk

Wat een leuke vondst, je hebt er al gelijk iets heel gezellig van gemaakt. Je restjes kleuren mengen is echt geslaagd!

Gea

hoi Diana
wat een mooi tafeltje en dat worden vast leuke fotos en lekkere thee. Ik ben meer van de koffie, hoewel soms een kop verse muntthee er ook wel ingaat. Maar ik volg je graag met de ontwikkelingen en wie weet later ook met de verschillende soorten kruidenthee.
Vanavond om 18.00 uur in de kas verse spinazie en 5 verschillende soorten sla geknipt en om 18.30 een heerljk voorgerecht op tafel met deze ingredienten, geitenkaas en honing. Dan is het echte zomergevoel er en nu we weten dat het morgen echt zomer wordt is het helemaal goed.
Over die zon nog iets anders. Ik hang aan de buitenkant van de kas van die rieten rolgordijntjes. in het gootje 2 haakjes en daardoor de ringentjes van de rol. Bij felle zon doe ik ze dan naar beneden en wanneer de zon er even niet is rol je ze met 1 beweging weer op en ook al laat je ze naar beneden dan nog is er voldoende licht van boven en van de andere zijde van de kas. Ik hang ze alleen maar aan de westzijde. vaak zijn ze bij de kringloop voor een paar euro`s te koop. wie weet kan iemand daar iets mee.
groet en morgen werkse
gea

Juliette

Nou, ik weet niet of Diana er wat aan heeft maar ik in ieder geval wel.. Dus thx gea
toedeloe

diana

Dat klinkt super, leuk zon gevonden schat fantasie en creativiteit doen de rest 🙂 enjoy

johan

Een beetje nieuwsgierig ben ik naar je bloemkool….
Vorig jaar heb ik het voor het eerst gedaan en nu beginnen de witte kooltjes zicht te vormen , wat leuk zeg !!
Begint er bij jou ook al een kooltje( bloemknop ) in te komen?

petro verschuren

hoy diana ik heb je stuk gelezen van de teelt van komkommers
ik heb van de week 2 komkommers planten gekocht snoep kommkomers en gewonen deze planten zijn ge ente komkommers een kennis heeft die al jaren hele grote opbrengst ik ben benieuwd is het verstandig om de tomaten en de pepers en de komkommers nu al in de kas te zetten of kan ik beter een weekje wachten en uit te planten
gr petro

Bozo

Hoi Diana,

Ik neem aan dat je met pepers, paprika’s, aubergines en komkommers nog wel even wat langer wacht?
Tot na ijsheiligen?

Wia Bonte

Hallo Diana

Wat een energie hebben jullie allebei. En alles zo stipt geordend. Ik lees er altijd met bewondering over.
Ook mijn vensterbanken raken leger en de moestuin voller. Veel zaailingen waren zichtbaar opgelucht dat ze in de volle grond mochten, ze maakten een groeispurt.
Heel benieuwd ben ik naar je ervaring met de Crosne. Die staat al vele jaren in mijn tuin met (humeuze) zandgrond. Ik heb er een haat-liefde verhouding mee. Ze zijn lekker. Mijn favoriete recept is: de schoon geborstelde crosne 3 minuten koken in kippenbouillon, eruit halen en laten afkoelen en daarna bakken in roomboter en bestrooien met peterselie. Voor zoiets lekkers wil je wel iets doen. Maar het oogsten is monnikenwerk. Ieder knolletje kan wel 25 nieuwe maken en die zitten verspreid in de grond. Soms schepte ik de grond eenvoudig op een zeef. Als je op zandgrond tuiniert gaat het oogsten dan redelijk goed. Ook heb ik de crosne eens in vijvermanden gepoot. Dat vond ik een heel slim idee van mezelf. Vijvermand uit de grond halen en oogsten maar, zonder hinderlijke “achterblijvers” die je wisselteelt in de war sturen. De crosne groeide echter zonder moeite door de kleine openingen en zo stonden er meer crosneplantjes buiten, dan binnen de vijvermanden. Omdat ik nu wat minder tijd heb voor de tuin heb ik besloten om de crosne niet meer te telen. Maar doordat er altijd wat knolletjes blijven opduiken op mijn tuin kan ik ze gemakkelijk weer inplannen.
Diana, heb jij de crosne in de volle (klei)grond gezet? Of heb jij een geniaal teel- en oogstplan? Ik ben heel benieuwd.

Groetjes en veel tuinplezier.
Wia

johan

Haha . goed dat ik lees !!!!
ik heb ze nu ook nog in kleine potjes staan en wilde ze binnenkort uitplanten in de volle grond….. dus niet !!
dan maar een grote kuip inspitten en daarin doen… goede tip !!!! ps is dat met indianenaardappel net zo?

Martha

Hoi Diana,

Wat heerlijk om je ervaringen te lezen. Dit jaar begin ik voor het eerst met mijn moestuintje van ongeveer 10m2. Ik ben er helemaal trots op 😉
Heel onze achtertuin staat in het teken van moestuinieren! De borders zijn gevuld met fruitstruiken (aalbes, zwarte bes, gele framboos, ‘gewone’ framboos, braam en druif), één losse bak van 1m2 ga ik inzaaien met vlinderbloemen, één losse bak van 1m2 wordt gevuld met kruiden (appelmunt, aardbeimunt, peterselie, basilicum, marokkaanse munt, selderie, etc.etc.) en het moestuintje is verdeeld in plantvakken waar ik van alles en nog wat wil laten groeien.
Ben wel wat te laat begonnen met voorzaaien merk ik. Alle plantjes zijn nog erg klein, maar ik zie wel wat het gaat doen…

Aan de ene kant geniet ik ervan om de verhalen te lezen van mensen die een heel stuk grond hebben voor een moestuin, aan de andere kant ben ik stiekem een beetje jaloers! 🙂

En dan die grapefruitmunt waar je over schrijft….die zou ik ook wel willen!

Veel plezier met tuinieren!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties