Lente!

Sjalot loopt uit 17-04-13Eindelijk, nu begint de lente echt. 2 nestkastjes zijn al bezet door respectievelijk een koolmees- en een pimpelmeespaartje. Een vrouwtjeseend zit waarschijnlijk in de heg te broeden, de bessenstruiken gaan uitlopen, de appelbomen  en perenbomen staan in knop, de sjalotten beginnen uit te lopen (foto)…….. en we eten de eerste maaltijd van de tuin. Vandaag sla, rucola en radijsje meegenomen. En morgen eten we spinazie. Die zou eventueel ook nog wel even kunnen wachten, maar de kas moet leeg. Of in ieder geval minder vol.

Want we willen de stokken uit gaan zetten voor alles wat er volgende week in gaat; tomaten, pepers, paprika’s, aubergines, alvast het rek maken voor meloenen en komkommers (die zijn pas net gezaaid hoor, maar het kan maar klaar en uitgemeten staan, scheelt later weer werk).

Tomatenzaailingen 17-04-13 in de kasKijkend naar het weerbericht, op korte en op langere termijn, staan de meeste tomaten en pepers/paprika’s en aubergines in de planning om volgende week maandag uitgeplant te worden. Het schijnt komend weekend nog heel zonnig te worden, en heel koud in de nachten. We hebben stukken vliesdoek over de bakken met tomatenzaailingen, etc. gelegd, om verbranden te voorkomen. En dat komt komend weekend dus goed uit (overdag helpt het tegen verbranden, maar het warmt eronder wel flink op, en die warmte straat dan in de nacht weer wat af, waardoor de zaailingen hopelijk wat minder te lijden van de kou hebben. We gaan ook alle gieters vullen, het water dat overdag in de zon opwarmt helpt in de nacht ook weer wat warmte af te stralen.

Tomatenzaailing verbrandtEn dan gaan we dus volgende week voor een deel van de zaailingen de gok wagen. De tomatenzaailingen zien er goed uit (even voor de foto het vliesdoek opgetild :-)). Maar helaas niet allemaal. Vooral voor wat soorten die tot anderhalve week geleden te donker in huis hebben gestaan was de overgang naar de lichte, zonnige kas erg groot. En dat had dan verbranding tot gevolg, op de foto zie je al de miezerige groei, lang, dun, iel, en het beetje blad dat erop zat heeft voor een deel te felle zon gehad (toen ik het zag en vliesdoek ging draperen was het dus voor sommige soorten al ‘te laat’). Dat deel dat wit is gaat ook afsterven, dan ziet ze er zo mogelijk nog sneuer uit. Maar het hart is intact en ze heeft nog genoeg gezonde blaadjes om verder te leven. Fink diep planten volgende week en dan maar hopen dat ze nog bijkomt.

Lathyrus vernus roseus 17 april 2013Er komen dus 2 drukke weken aan, nog heel veel zaaien, nog veel meer verspenen, al links en rechts wat uitplanten, plaats maken, het eerste wieden kan beginnen, noem maar op. In ieder geval vandaag genoten van de temperatuur (de zon bleef hier weg), en van het eerste bloempje in de tuin. Nog half in knop maar het is leuk om eindelijk weer eens een tuindagboek te schrijven met een kleurtje; de Lathyrus vernus Roseus gaat bloeien. En dan wordt het dus echt lente :-).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jose Ronhaar

Goeiemorgen Diana,
De zaden die je mij hebt gestuurd doen het allemaal goed.
Mijn Turkse buurvrouw op de moestuin heeft al ruim een week de peperplanten (zij noemt het paprika) op het land staan. Begin dit jaar in februari/maart heeft ze stalmest opgebracht en daarna diepe geulen gemaakt. Daarin staan nu de jonge plantjes die nog maar amper 4 blaadjes hebben. Ik durf het nog niet aan om ze nu al buiten te planten. Ik wacht nog minimaal een week. Maar diep planten in geulen met mest, dat ga ik ook doen. Lekkere warme voeten.

Daphne

Die lathyrus vernus probeer ik nu ook te kweken. Hoe eerder er bloemen in de tuin verschijnen, hoe beter. Zag elders hier dat je enthousiast was over Thompson & Morgan dus ben er ook maar eens gaan neuzen. Gelijk aantal zaden besteld. Wat een fijne webshop is dat. Snelle levering, schattige zakjes (oog wil ook wat he) en leuk assortiment. Ik heb trouwens eerder gezegd dat de Hearts Delight Black niet opkwam. Daar heb ik toen maar andere tomatenzaden in gezaaid, en nou komen de etters alsnog op. 2 Maanden hebben ze erover gedaan, maar ineens komen ze tevoorschijn, duidelijk niet van plan om hun plek in te laten pikken. ;0

Christa

ha Diana, lekker gegeten vanavond :-)? Ben wel een beetje jaloers… heb zooo’n zin in raapstelen en sla! Maar ik heb alles in de volle grond staan en het begint nu mooi te groeien, dus over een paar weken zijn wij vast ook aan de beurt. Je schreef al eerder dat de klei bij jou de sjalotjes en plantuitjes omhoog duwt. Wij hebben hier ook klei, maar ik week de uitjes eerst 24 uur in een bak water en plant ze dan. Ik hoef ze nauwelijks terug te duwen. Misschien een idee? groetjes Christa

Gea

Dag Diana
Laat ik nu vandaag bietjes uit de vriezer hebben gegeten. Dit is voor het eerst, want wat jij had met koolraap heb ik met bietjes. In mijn hoofd smaakten bietjes eigenlijk alleen maar naar grond. Maar ik weet nu beter. Vooral als salade met haring vinden wij erg lekker. Helaas uit de diepvries is het toch veel wateriger dat zo uit de tuin. Heb jij een tip over invriezen? Nu heb ik ze gekookt totdat het schil er gemakkelijk afgaat en dan in blokjes de vriezer in. Wellicht hebben anderen ook tips
Groet
Gea

Gea

Dag Diana
Bedankt voor het antwoord. Ik zal het eens proberen op deze manier en ze dan gaan koken. Kijken of we dat ook lekker vinden. Ik zoetzuur heb ik nog nooit gedaan, wie weet dit jaar bij voldoende opkomst.
Succes met alles
Groetjes gea

Marco

zo doen wij het ook, ideaal…mestal zet ik dan de pan op de pan met kokende aardappels, zijn ze na 20 min ook opgewarmt zonder gas te verbruiken…goedkoper kan het niet haha…

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties