Zaaien, kiemen en verspenen

Nemophila maculata zaailingen na regenAllereerst even de foto; die vind ik zelf gewoon mooi, vandaar 🙂 Het is een zaailing van de Nemophila maculata. Waar na het water geven bij andere zaailingen de waterdruppels langs het blad wegglijden en het blad opdroogt, blijven bij de Nemophila de waterdruppels ‘hangen’ in de haartjes op het blad.

Het meeste ‘werk’ nu is zaaien en verspenen. Bijna alles is nog te klein of te jong om uit te planten, maar te groot voor een traytje. En dus vandaag bijna de hele dag bezig geweest met het verspenen van zaailingen. Veel bloemen. Maar ook bijvoorbeeld snijselderij, bleekselderij, peterselie, de koolsoorten (met 3 blaadjes gewoon nog erg klein om buiten uit te planten, maar in een P7 of P9-potje zullen ze binnen 1 tot anderhalve week al zo goed groeien – meer dan in het kleine traytje – dat ze dan met 5 blaadjes de tuin in kunnen). De kooi is al gemaakt (en met ‘kooi’ bedoel ik dan een rek van plastic buizen waar we een vogelnet over kunnen draperen en vastmaken wanneer de zaailingen uitgeplant gaan worden).Zilveruitjes kiemen

Ook buiten gaan er soorten kiemen; op de foto de kiemende zilveruitjes. Grappig altijd om te zien dat de zaailingen van Alliums als dubbelgevouwen groene sprietjes uit de grond ‘piepen’. Ook de radijs is gekiemd, de winterprei (en zomerprei), volgens mij zag ik een mini-zomerwortelzaailing maar dat kan ook nog gezichtsbedrog zijn. Ik verwacht dat binnenkort de aardperen boven de grond komen, over een week of 2 de aardappelen. De uien en sjalotten zijn aangeslagen, de knoflook is al zo’n 25 centimeter hoog en de stengels ervan beginnen al dikker te worden.

Rabarber 19-04-2013De rabarber komt eindelijk boven (foto, erg lang koud geweest maar de planten staan ook nog in de halfschaduw). De peer staat in knop, de appel staat in knop. De eerste blaadjes komen aan de kweepeer, de aardbeien komen weer aan de groei.

Het gaat dus goed in de tuin. Één laatste koud weekend (hoop ik). Maandag gaan we echt de tomaten, pepers/paprika’s en aubergines in de kas uitplanten. Dit weekend staan ze nog in potjes onder vliesdoek (overdag beschermd tegen de felle zon, in nacht wat profijt van de warmte onder het vliesdoek). Morgen andere dingen te doen, maar zondag hopen we alvast te kunnen gaan beginnen met het inruimen van de kassen – oftewel, de stokken uit te meten en uit te zetten, zodat we maandag bij elkaar ruim 150 zaailingen uit kunnen gaan planten.

Bak met zaailingenTot slot nog een foto van een bak met zaailingen. En zo staan er dus nu 7 van in de kas, en daar heb ik dan de zaailingen van tomaten, paprika’s, pepers nog niet bij gerekend. Maandag komen de eerste bakken leeg. En dan komt er dus ook gelijk ruimte in de kas.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

36 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
natuurlijk-rijk

Wat, 150 plantjes in de kas, hoe groot is die wel niet, dat moet immens zijn, leuk zoveel plaats! Wat ben je druk bezig seg!

Gea

Hoi
In welke G&B staat Diana

Brenda

Hallo Gea,

In de moestuin special staat het artikel. Deze krijg je bij een abonnement (helaas) niet automatisch thuisgestuurd, maar is verkrijgbaar in de kiosk…

Gr Brenda

Gea

Dag Brenda en Diana
Bedankt voor de info. Ik ga op zoek naar deze special . Lijkt me erg leuk om een artikel over onze tuin goeroe te kunnen lezen.
Groet
Gea

Brenda

Ja,ikvond hetoook alzo vreemd dat deze specialnietgewoon bezorgd werd én dat er geen aankondiging was.Blijkbaar heeft de crisis ook bij g&b toegeslagen!;-)

Gr.Bremda

Monika

Hi Diana,

Ik ga vanmiddag je tips opvolgen wat betreft de rabarber en dan moet ik maar afwachten. Het liefst zou ik het niet verplaatsen, maar heb weinig keus. Het zit naast de waterkant waar de beschoeiing moet komen. Dus eigenlijk is het of helemaal weghalen of verplaatsen.

Groetjes,
Monika

Gea

Dag Diana,
Ik begrijp uit een van de reacties dat je in het vakblad groei en bloei hebt gestaan. Kun je mij ook zeggen welke maand dit is geweest? Ook bij jullie zullen de planten nu wel de grond uitschieten, want ook hier in het Noorden gaat het nu snel. De zwarte best heeft volgens mij al de eerste kleine trosjes bloemen/ kleine besjes hangen. Alle kapucijners en peultjes staan nu in de volle grond. De laatste zijn al wel 35 cm hoog geworden. ik had er al 15 plantjes 2 weken geleden geplant, maar die hadden al die kou nog op hun hoofd gehad. Dat had me doen besluiten om de kleinsten nog even in de kas te houden. Nu zijn ze echter de grootste. Maar met dit weer gaan ze nu allemaal wel goed groeien. De drukke periode komt er wel aan want ook ongevraagde groeiers zoals zevenblad groeit volop.

Groet
Ga

Faye

Met naar buiten gaan bedoel ik over een paar weken zodra het echt warmer is, heb helaas nog geen tuinkas maar die gaat volgend jaar komen. Kan nu al niet wachten.

kristel

Hoi Diana

Altijd leuk die site van je en heel leerrijk, ga er dagelijks toch een keer of drie en meer op kijken.
De tomaten doen het heel goed in de serre, de pepers en paprika staan hier nog in de veranda, heb ook een tunnelserre vanaf dit jaar en weet niet zo goed of ik de pepers en de paprika’s er al kan in zetten. Hier in België word er eind deze week nog als nachttemperatuur 1 graad verwacht. Kunnen ze dan al in de tunnelserre of niet? Mijn andere serre is van dubbelglas (gemaakt van oude vensters die we ergens gekregen hadden) en die houd de koude beter buiten dan een plastieken tunnelserre. Omdat ik hier nog geen ervaring mee heb weet ik niet zo goed wat ik moet doen.

Groetjes Kristel

Janneke

Hoi Diana,

Heerlijk dat we nu zo lekker kunnen tuinen. Ook mijn pepers gaan heel erg goed na jouw tips en de tips op het forum. Nog wel klein, maar zo langzamerhand allemaal aan het 7e en 8e blad bezig. Zelf de little elf, die maar niet op wilde komen heeft uiteindelijk het licht gezien. Twee mooie plantjes die nu hun best doen het 3e en 4e blad te maken.
Alvast hartelijk dank, en ook voor je tuinverslagen, ik haal er heel veel informatie uit die ik goed kan gebruiken in onze tuin!
Hartelijke groet, Janneke

yvonne hesseling

Hallo Diana,

Ik vindt het moeilijk hier goede aarde te vinden. Die bestaat wel maar is ontzettend duur. Er zijn best veel Nederlanders hier die met bloemen op de markt staan, maar alle halen aarde, koemestkorrels noem maar op uit Nederland. Ik heb het geprobeerd met de gewone tuinaarde die ze hier verkopen maar daar zitten nog veel te veel stukjes hout enz in. Voor het zaaien heb ik wel special zaaigrond maar daarna ben ik aan het experimenteren en heb nog niet de optimale mixtuur gevonden. Heb uit NL wel cocos van de Action meegenomen .maar ik ben bang dat die te zuur is voor kleine planten. zou ik die met compost kunnen mengen? Gek is ook dat sommige zaden van de zelfde soort alleen in een ander pootje niet kiemen. En helaas is het ook nog niet met de Mex. Sour Gherkin gelukt. Die wil gewoon niet kiemen . Zou ik het nog een keer kunnen proberen of ben ik daarmee nu te laat?
Ik heb nog een vraag. In mijn kas wordt het wel soms zo 40 graad. Die noppenfolie houd de felle zon wel tegen maar kunnen de bloemen wel tegen de warmte of is het beter die uit de kas te zetten als het te warm wordt?

Hartelijke groeten van Yvonne

Gea

Dag Yvonne en Diana
Een vraag over de mex. Sour gherkin. Yvonne je schrijft dat hij bij jou ook niet wil kiemen.
Ik heb het begin maart gedaan en half april opnieuw. Op de goede vruchtdagen gezaaid. Beide situaties geen enkel zaadje is gekiemd. Ik heb nu geen zaden meer dus laat de potjes staan, zowel in huis, in de kas en in de tunnelkas. Maar begrijpen doe ik het niet. Hetzelfde is me overkomen met de courgette zaden. Van de 25 zaden heb ik met veel moeite 3 plantjes. Terwijl pompoen zaden prima zijn gekiemd. Het blijft lastig. Diana heb jij de Mex.Sour Gherkin dit jaar zelf gezaaid en is er wel wat opgekomen? Hebben ze misschien weinig water nodig, of juist veel. Ik besproei ze dagelijks in het begin, tenminste als de bovenlaag droog is. Ik ben benieuwd ook naar andere ervaringen.
Groet
Gea

Gea

Hoi Diana
Dank voor het delen van je ervaring. Ik zal met argusogen de laatste zaadjes die ik gezaaid in de tunnel gaan volgen. De rest zit al zo lang in de grond en heb ik zeer regelmatig water gegeven dat ik daar niets meer van verwacht.
Volgende keer beter zullen we maar zeggen. Groet
Gea

Anouk

Hoi Diana,

Bedankt voor al je tips! Ik ben dit jaar voor het eerst met een moestuin begonnen. Ik ben blij met alle uitleg die je geeft. Bij mij zijn net de sla, spinazie en bietjes gekiemd. Spannend!

Groeten,
Anouk

Kathleen

Hey Diana,

Ik gebruik nu reeds veel van je tuin- en inmaaktips en het is steeds een plezier.
Gelukkig beginnen de temperaturen nu toch een beetje te stijgen, zodat we weer volop in ons moestuintje en serre kunnen werken. Wat is dat toch steeds een leuke ontspanning!

Groetjes,
Kathleen.

Kathleen

Ik kijk al uit naar deze zomer om augurken te kunnen inmaken en salsa’s te maken. En die tomatenbrushetta van jou van vorig jaar was jummie!!!!!!
Vele groetjes en bedankt!
Kathleen.

Jurrina

Hoi Diana,
Wat is het toch een leuke site! Met zoveel leuke tips!
Hellaas is mijn kas helemaal stuk gewaaid met de storm van vorige week.
Verzekering gebeld, was de kas geeneens verzekerd, en zo ja, dan had ik ook nog een eigen risico van 250 Euro (misschien een advies voor alle mensen die niet weten dat een kas niet automatisch bij de verzekering hoort). Dus vreselijk balen… Maar inmiddels weer druk en een andere kas (tunnelkas) besteld. Alle plantjes die nu nog binnen staan (en eigenlijk al in de kas hadden moeten staan) zijn er inmiddels helemaal klaar voor. En hopelijk deze week eindelijk alles “bijna” af te hebben.

Groetjes uit Groningen

Mar

Hoi Diana,

Een poosje terug heb ik diverse zaden van je ontvangen van peperplanten die niet te groot, en in een pot gekweekt kunnen worden. Het gaat mij zowel om de pepers als om de sierwaarde van de plant. Ze zijn allemaal ontkiemd! Ze staan nu in afzonderlijke 9cm potten in de kas en zijn al zo,n 15-20 cm hoog. Nu vraag ik me af of ik moet toppen om mooie bossige planten te krijgen of maken ze zelf zijscheuten?

Groetjes Mar

Eveline

Beste Diana, ik lees nog altijd met veel plezier je tuindagboek. Maar er moet me iets van het hart ditmaal: je aanbod om lezers van je site een boek toe te sturen in pdf vormt een inbreuk op het auteursrecht, tenzij de auteur al minstens 70 jaar geleden overleden is. Ik neem aan dat je dit niet besefte toen je je aanbod deed… maar het geldt in Nederland als misdrijf.

Sacha

Ik heb je website vorig jaar ontdekt en opgeslagen om ooit te gaan ‘uitpluizen’. Met vier kinderen vergeet je wel eens wat 😉 en kom je niet veel toe aan lezen, maar vanmorgen bedacht ik dat ik zo’n leuke leerzame en enthousiaste moestuinlink had opgeslagen. Ik ga lekker bijlezen. Bedankt voor je inspiratie! Ik ga veel van je leren.

Eveline

Hi Diana, dank je voor je reactie en goed dat je het dagboek hebt aangepast. Met alles wat er om gaat op internet worden tegenwoordig natuurlijk talloze recepten gedeeld. En wat te denken van een ‘service’ als google books… maar daar wordt dan ook actie tegen ondernomen! Dat het een Amerikaans boek is, doet niet terzake, auteursrecht geldt wereldwijd. Misschien kun je een aantal recepten uitzoeken en die plaatsen op je site, met bronvermelding, dat mag wel volgens mij.
Hartelijke groeten,
Eveline

Erna

Hallo Diana,
Wat een fantastische site heb jij, ik kijk vaak en steek er veel van op!
Fijn dat je dit met iedereen deelt.
Je zou ook auteursrecht kunnen vragen…;-)
Ik hoop nog lang van jouw tuindagboek te mogen genieten.
Hartelijke groet, Erna

Bozo

Dit vind ik dus geneuzel en muggenzifterij!
Helaas is tegenwoordig de hele samenleving vergeven van dit soort statements……..bah!

Anne Marie Noordendorp

Hallo Diana,

Ik bekijk bijna elke dag je site.Aan alle reacties te lezen, is het een groot succes!
Nu mijn vraag: ik heb toch weer veel te veel tomatenzaailingen. Ik wilde toch een aantal verschillende zaden van je uitproberen en in de verwearmde propegator gaat het als een tierelier. Ik heb nu alle zaailingen in de kas in 9cm-potjes (1 per potje).
De eerste zijn al vrij groot (20 cm) en moeten nu uitgeplant worden (ik doe het in ingegraven emmers). Nu ga ik 13 mei een dag of 10 op vakantie en wil ik buren en kennissen weer verblijden met wat plantjes. Maar zij hebben geen kas. Kunnen ze tegen die tijd al buiten worden uitgeplant? Anders moeten ze tot eind mei in potjes blijven. Ze zijn niet allemaal zo groot, dus een deel laat ik wel in potjes.
Graag je advies en alvast bedankt.

Groetjes,
Anne Marie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties