Druk…druk….druk

Volkstuin 15-04-13Wat je nu niet zaait, verspeent en plant kun je komende zomer niet oogsten, is een mooi gezegde (net als ‘geen betere raad dan voorraad’ :-)). En dus hebben we het er maar druk mee. En gelukkig treffen we het in die drukte met het weer, vanmiddag lekker in de zon op een bankje nog wat soorten gezaaid en verspeend.

De tuin lijkt nu meer een bouwtuin dan een plantentuin, maar dat komt omdat er nog heel veel heel klein of onder de grond zit. Sjalotten en uien (onderaan) maken al wat blad. Stokken voor de bonen zijn gezet. Onder het blauwe net staan koolsoorten, onder het groene net staan peultjes. Links achterin zie je ook nog een net, daaronder staan de tuinbonen en dat net mag binnenkort weg. En dan kunnen we dat net bewaren voor de aardbeien, daar staat al een wit bouwwerkje overheen, maar het net gaat er natuurlijk pas na de bloei (in juni) over.

Aardappel komt boven de grondEn hoera!! De aardappelen komen boven! Nog maar net hoor, maar we zien ze wel, gezond en wel. Er komt een koud weekend aan, maar als het volgende week ‘warm water’ gaat regenen zal alles sneller gaan groeien (het onkruid helaas ook).

Dit jaar veel aardappelen, vooral vroege en middelvroege rassen. En dat betekent dat als de groei nu toch flink doorzet, we toch nog op tijd kunnen gaan oogsten om nog wat nateelt op die stukjes grond te zetten. Dat toch nog snelle boven de grond komen heeft natuurlijk ook wel te maken met de uitlopers die al wat langer werden voor het poten. Morgen regen, en dus vandaag kali gegeven (voor de ontwikkeling van de knol), dan kan dat morgen mooi inregenen.

Tafel vult zichDe tafel waar ik 2 weken geleden over schreef begint zich te vullen. De kruiden beginnen te groeien, en wat is het toch leuk dat er een kringloopwinkel is. Daar kun je erg leuke spulletjes vinden voor een leuke prijs; vaasjes, potjes, een mandje voor een viooltje.

Ondertussen druk met de thee, gisteren eens het verschil geproefd tussen gewone munt, ananasmunt en chocolademunt (en daar zit van geur maar zeker ook van smaak verschil in!). En ook nog wat nieuwe soorten voor de thee gezaaid, van anijs (Pimpinella) tot komijn (Cuminum), van suikerriet (Sorghum) tot basilicum in verschillende rassen. En dan maar hopen dat we veel kunnen oogsten, proeven en mengseltjes voor de winter kunnen maken.

Peer in knopTot slot nog een foto van de peer (Gieser Wildeman); ze staat nog in knop, maar de eerste bloempjes zag ik aan het einde van de middag al open gaan.

Vandaag eten we weer sla, alweer ja, maar zo vroeg in het jaar kan ik geen genoeg krijgen van eigen sla uit de kas, met radijsjes, en vooruit dan… gekochte tomaatjes. Nog heel even en we eten weer volop van de tuin, zondag andijvie, ook de rucola is al oogstbaar (uit de kas). Het eerste dat we van de volle grond kunnen gaan eten (over een week of 2) wordt de rabarber, die begint nu echt stelen te maken die al wat dikker worden.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bozo

Hoi Diana,

Het is idd heel druk nu op de tuin, mede dankzij het fantastische weer.
Maar alles schiet nu de grond uit, ik had op 6 maart mijn uien, sjalotten en voorjaarknoflook geplant en door de kou deed dat nix en dat lijkt nu warempel een raket zeg, wat gaat dat hard!
Ondertussen staat mijn sla, andijvie en kooltjes al een paar weken op de koude grond en ook die doen het prima. 🙂
Gisteren de eerste komkommers in de platte koude bak gelegd, 4 stuks met een ingegraven emmer met een handdoek ernaast, deze voorziet de komkommers van water en je hoeft alleen maar de emmers bij te vullen, mooi systeem! 😉
De rest van de komkommer moet op de koude grond, daar wacht ik nog ff mee tot de komende koude periode voorbij is.
Dan ga ik zondag of maandag de pepers, paprika’s en aubergines in de kas uitpoten en ook daanvan gaat een aanzienlijk deel de koude grond op.
Vorig jaar heb ik een heel goed paprikajaar gehad op de koude grond.
Ik heb nu in totaal zo’n 250 paprika en peperplanten, die eten wij heel veel! 🙂
Uiteraard staan ze nu per 3 bij elkaar, zoals jij dat ook doet, ik ben heel benieuwd!
Blijf daarom vooral doorgaan met deze site, ik haal er ontzettend veel info van af!
Bedankt daarvoor en veel tuinplezier! 🙂

Nick Ringelberg

heb je een foto van dat komkommer watermanagent systeem?

Bozo

Hahaha…..geweldig wat er soms “at home” in elkaar word gedraaid…..prachtig! 🙂
Maar idd is het een dergelijk systeem.
Wat Diana al zegt, je hebt flinke emmers nodig, ik gebruik zelf 25 liter emmers die in de horeca worden gebruikt.
Daar gaat 2,5 gieter in. 😉

Nick Ringelberg

aaahhh, thanks 🙂

Bozo

Och……wat we over houden gaat naar familie, vrienden, buurtjes en eventueel mijn tuincollega’s.
Ik had bij rareseeds.com heel veel verschillende paprikasoorten gekocht, je wilt dan toch weten of ze het doen.
Geweldige site en geweldige kwaliteit zaad trouwens!
En in de zomer eten wij veel roerbak en pasta, dus goed voor ongeveer 10 a 12 paprika’s per week.
En ik maak vaak soep die ik voor een deel weer invries.
Dus we gooien absoluut niets weg!
En dat geld eigenlijk voor alles, weggooien is zonde!
Bovendien eten we met 2 gezinnen van de tuin (ong. 200m) dus het is allemaal goed besteed.
Ik had ook nog 50 paprikaplanten aan m’n tuinbuurtjes gegeven, de kweek liep bij hun niet zo, kreeg ik weer 9 cm potjes voor terug. 🙂
@ Nick, nee sorry, ik heb er geen foto van, maar het lijkt me niet al te moeilijk…… 😉

Inge Wendrich

Hallo Diane,
Wat ziet je landje er goed uit zeg, ik ben ook al druk in de weer, maar vooral nog in de kas, heel veel tomaten en pepers, maar ook artisjok en aubergine e.d.
Ik durf nog niet uit te planten, ik wacht tot ik wat van jou site mee krijg,maar de plantjes worden al best groot. Morgen het plan om komkommers te zaaien, ik begrijp niet goed wat Bozo bedoeld met ,,,,een emmer en handdoek?
Ik denk dat ik maar gewoon zal zaaien in een potje.
Nou Diane, sukses met alles.
Groetjes,,Inge.

Bozo

Emmer en handdoek……..je graaft een emmer in op de plaats waar je komkommers wilt planten, je hangt een ouwe hand of theedoek o.i.d. over de rand en het uiteinde graaf je in net naast de komkommer.
Het andere uiteinde hangt dus in de emmer, deze gooi je vol met water en de komkommer krijgt z’n vocht via de handdoek aangevoerd, precies hoeveel hij nodig heeft.
Je hoeft dus alleen maar de emmer bij te vullen en dat kun je dus best wel een dag of paar daagjes uitstellen.
Ik doe 2 komkommers op 1 emmer.
Werkt prima! 😉

Inge Wendrich

Hallo Bozo, ik moet mijn zaden van de komkommers nog zaaien, ik zal het in gedachten houden!
Groetjes Inge. B.v.d.

Yvonne

Hoi Diane,
Ik heb van onze Turkse groenteboer een stukje gemberwortel gekregen en dit in een pot gedaan. Kunnen we gezonde gemberthee maken., als het wil gaan groeien!!
http://www.gembergezond.nl/gemberthee/
http://www.gembergezond.nl/category/gemberthee-recepten/
tot morgen, Yvonne

Janneke

Vorig jaar febr. vond ik een uitgedroogd stukje gember in de groentela van de koelkast. Niet geschoten altijd mis, dus eerst in een klein potje, lekker op de verwarming in de zon in de serre. Na verloop van tijd kwamen er sprieten boven de grond die het midden hielden tussen gras en bamboe. Vervolgens in een hele grote pot gezet en toen kwam er een groeispurt waarbij ik alle zeilen bij moest zetten. Stokken erbij en vastgebonden en maar groeien!
Uiteindelijk toen er ruim een jaar voorbij was, heb ik voorzichtig de pot omgekiept en ja hoor, er zat een heuse gemberknol aan. Niet te vergelijken met die dikke knollen uit de winkel maar oh zo veel mooier want zelfgekweekt!! Als ik me nog een poosje had kunnen inhouden was’ie misschien wat dikker geworden, maar ik ben apetrots.
groet, JannekeP

Janneke

…..nog even reageren op je receptje gember/citroengrasthee. Jaren geleden hebben mijn man en ik een rondreis door Indonesie gemaakt. Bijna aan het einde van de reis, op Sulawesi werd ik vreselijk verkouden en hoestte ik mijn longen uit mijn lijf. Niet erg prettig als je in een restaurant zit te eten, met andere gasten om je heen. Hoe dan ook, op een gegeven moment kwam de kok met een glas donkerbruin gloeiend goedje wat ik zo warm mogelijk moest opdrinken. Ik zal het nooit vergeten, zo attent! Natuurlijk heb ik gevraagd wat er in zat (weet je veel!) en met hulp van onze reisleidster die het voor me vertaalde kreeg ik het volgende “recept”.
Verse gemberwortel – citroen – goela djawa aangevuld met kokend water, ik doe het nog vaak.
JannekeP

johan

Beste diana , even een vraagje aan je over de tuinbonen…
ik heb ze voorgezaait binnen en mooie plantjes 3 weken gelden uitgeplant , ging prima met de vorst met een vliesdoek erom.
nu zijn de planten nog maar 30-35 cm en gaan ze al bloeien !!! klopt dat wel?
ik heb het soort karmozijn , de roze tuinbonen.
graag hoor ik van je of dit normaal is of wat ik zou kunnen proberen…..

johan

ja prima ,
nu weer een paar dagen verder en ze gaan inderdaad met mooie witte bloemen bloeien, ik laat je weten hoe het afloopt..

Diana

Wij hebben de aardappels nog niet in de grond hopelijk dit weekend of in de loop van deze week evenals de uien.
Ik heb al wel komkommer en augurk voorgezaaid die staan nu in de koude kas dat is iets te vroeg dus ik zaai nog bij mocht het mis gaan.
Zet jij de paprika ook met 3 bij elkaar? ik wilde de paprika in de kas zetten maar kan het ook buiten?ik heb een beetje veel tomaat en een kleine kas 🙂 klopt het dat de lollipop niet zo snel groeit? ze zijn een stuk kleiner en fragieler dan de anderen.

petro verschuren

hoy diana ik had mijn pepers per stuk uitgepland ik las in het dagboek dat jij de pepers per 3 uitplanten dat heb ik nu ook maar gedaan kon nog net zaten pas in de grond
dat heb ik gedaan ivm ruimte gebrek en mooiere volle planten zoals jij vertelde
mijn kas is maar 3bij 3 meter
volgend jaar wil ik een grotere kas gaan bouwen 8 bij 4
dat wil ik gaan bouwen van tunnel folie gaat jaren mee word ook niet zo heet als met glas en bij ons doen ze een beetje moeilijk mijn tuintje is gelegen bij een klooster
dus vandaar mijn keuze voor een kas van tunnel folie
gr petro

Robert

Hoi Petro,

Een tunnelkas wordt zeker wel zo warm als een glazen kas. Op een dag als vandaag is het al gauw 35 graden in de kas.

Groeten Robert

Gea

Hoi Pedro
Wij hadden een kas van 3×3 en hebben sinds dit voorjaar ook een tunnel van folie. 6×4. Het wordt in de tunnel warmer dan in de kas. Ze staan beide in de zon.
Groet
Gea

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties