Thee uit eigen tuin

Tomaat in knopEn weer veel gedaan dit weekend. Heel veel gezaaid, verspeend, en nog meer uitgeplant. Van peterselie en éénjarigen tot kruiden, nog wat tomaten en pepers. Zo langzamerhand begint het aantal bakken met zaailingen af te nemen, en dat is maar goed ook want alle zaaitray’s, potjes, bakken, etc. moeten met dit zonnige weer om de dag water. Bovendien staan tussen alle bakken en tray’s de tomatenzaailingen uitgeplant en die groeien al goed.

De eerste tomatenzaailingen gaan zelfs al bloeien. En dat heeft niks met kennis of kunde te maken, maar alles met rassen die vroeg zijn. Zelfs de struiktomaat Sophie’s Choice buiten begint al te bloeien (foto), maar in de kas ook Black Pear, Polar Star, etc. Er zijn trouwens ook nog genoeg tomatenzaailingen die nog heel klein zijn, of al groter maar gewoon later zijn en nog lang niet bloeien.

Sojaboon Fledderjohn zaaienOndertussen ook al stokbonen (Pastoral), stambonen (Amethyst), pronkbonen (Sun Bright) en sojabonen (Fledderjohn) voorgezaaid. ik zaai ze door 3 tot 5 bonen (afhankelijk van soort en ras)  in een bak te zaaien.

De bak is een plastic bak waar bijvoorbeeld vlees uit de supermarkt in zat, met een schaar gaten onderin gemaakt voor de afwatering, en gevuld met een mengsel van 3 delen potgrond en 1 deel brekerzand. Hoopjes zaden erop leggen, een centimeter of 2 tot 3 naar beneden duwen, afdekken met hetzelfde potgrondmengsel. 1 keer water geven maar verder zo min mogelijk (want bonenzaden rotten snel als ze te nat liggen). En dan hoop ik over een week of 2 ‘dotjes’ met 3 bonen uit de bak te kunnen halen en uit te planten.

Thee in potEn dan tot slot nog een foto van vanmiddag. In de zon, thee uit eigen tuin. We kunnen nog niet heel veel oogsten, maar dat komt vanzelf. In de theepot met kokend water hebben we plakjes rabarber, blad van zwarte bes, blad van Monarda, blad van citroenmelisse, blad van Stevia en bloemblaadjes van de bloeiende erenboom gedaan.

Het was erg lekker, maar nog vatbaar voor verbetering. Elke keer proeven en weer wat toevoegen of weghalen, zo hopen we een lekker recept te hebben komende zomer (en uiteraard meerdere recepten, voor zomerthee, vruchtenthee, winterthee, etc.).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
johan

Even een vraagje….
mijn bonen rijzen d epan uit !! de klimbonen zitten al in de luxaflex en de lage bonen zijn nu ongeveer 25 cm hoog.
kan ik ze zometeen in de tuin een stuk lager planten?
de eerste bladeren zitten op ca 10 cm , kan ik ze zo diep planten of gaat dat niet goed?

johan

dank je voor je uitleg…
ik ga ze morgen met grote durf uitplanten… ze zijn gewoon niet meer te houden in het bakje!! de stokbonen zitten al half in de luxaflex , eerst nog maar even een vliesdoekje erom en een schietgebedje kan nooit kwaad…

Nancy

Wat heerlijk hè eigengemaakte thee!
Ik heb toevallig ook afgelopen week wat blaadjes van de zwarte bes en salie gebruikt om thee te maken. Zo experimenteer ik ook verder. Smaak vind ik wel wennen.

Marco

ik heb de bonen vorige week gezaaid en heb al mooie dotjes…van de week gaan ze mn broeibak in om daar nog een klein weekje te blijven. Daarna plant ik ze uit, eventueel met behulp van een tunnel voor de zekerheid.
Mijn volle grond komkommers doen het ook top!

Janneke

Dag Diana,
Op deze prachtige koningsdag, nog even hangend op de bank, toch maar even mijn vragen aan jou stellen.
Ik ga vandaag de pepers thuis in grotere potten zetten, vanwege een vakantie op de vruchtendagen, gaan ze toch pas 17 mei de kas in, en volgens mij hebben ze toch echt nu meer ruimte nodig. Dus in grote potten in potgrond, dan hebben ze weer even genoeg te eten… Ik hoop dat ik daar goed aan doe, het bijft toch zoeken zo’n eerste jaar, zelfs met alle goede adviezen. Ben benieuwd hoe jij daar over denkt, al kun jij de planten niet zien… Wij wonen in Soesterberg op het zand, nog steeds nachtvorst.
Dan mijn andere vraag. Ondanks een kalkgift in februari, overal in de tuin en ook in de peperkas ph 5, behalve in de tomatenkas daar een ph van 7. Wat doe ik er aan? Mag nu geen kalk meer geven heb ik begrepen… In het najaar ga ik natuurlijk goed kalken, maar voor nu blijft het toch moeilijk wat te doen. De aardappels houden wel van zuur, maar de rest.. Wel heb ik begrepen dat op het zand de ph lager mag zijn. Misschien heb je nog een advies?
Alvast bedankt, en ik blijf genieten van jouw verslagen. O ja, nog een vraagje, heb je nog een fotootje van jouw bloemen zaailingen? Hoeveel zaai je bij elkaar, de groenten lukken wel, maar de bloemen vind ik nog lastig.

nick

plant je de bonen dan ook in groepjes van 3 of maak je ze los?

Nick Ringelberg

thanks, ik ga het eens testen 🙂

Nathalie

Wat betreft vleesschaalbakjes, ik prik er altijd gaatjes d.m.v een soldeerbout. Gaat heel rap en handig. Misschien heb je er wat aan.

Nathalie

Sanne

Hoi Diana,

Ik zie dat je bonen per 3 of 5 zaait. Doe je dit ook met kouseband?

Groetjes Sanne

Sanne

Bedankt!!!!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties