Eindelijk weer eens een tuindag

We troffen een mooie dag voor onze eerste tuindag in 2019; koud maar zonnig. We waren van plan om hard te werken (want er is echt nog heel veel te doen): er kwam niks van terecht.

We hebben vooral gekletst met tuinburen. En daarnaast wat pastinaken geoogst, en een spitskool. En we hebben de rozenstekken (in september gestekt) water gegeven: de helft gaat heel voorzichtig uitlopen en heeft dus wortels gemaakt en leeft!

En we hebben vooral de tuin bekeken, gezien wat er allemaal nog groeit (en zelfs bloeit), bedacht wat er nog moet gebeuren en daar in ons hoofd een prioriteitenlijstje van gemaakt.

Zoals deze aalbessenstruik die duidelijk nog gesnoeid moet worden:

 

Dat staat in ieder geval voor deze of volgende week op het programma. Net als het het omwoelen van de grond in de kas zodat ik er in kan gaan zaaien. En het leeg maken en opruimen van verhoogde bakken. En het schoonmaken van alle potjes, bakjes, tray’s, etc.. Het wordt tenslotte al snel lente (in ieder geval altijd sneller dan je denkt).

We zagen dat knofloken eindelijk uitlopen:

 

Sommige knofloken (niet te zien op de foto) zijn al 15 centimeter hoog, maar deze liepen pas heel laat uit. Op dezelfde dag gepoot, in dezelfde verhoogde bak. Grappig om te zien dat er zo veel verschil in uitlopen kan zijn tussen 2 rassen.

We kunnen nog heel veel kool oogsten; er staan nog 5 savooikolen, 3 grote palmkoolplanten, nog 1 koolrabi, 3 rode kolen, 1 witte kool, 3 Emerald Ice kolen, en bij elkaar nog 5 boerenkolen. Ze staan verspreid over 4 vakken (omdat we de vruchtwisseling wat meer los laten en verschillende groenteplanten mengen: de winterkolen blijven uiteindelijk in elk vak over).

Deze paarse boerenkool staat daarom in haar eentje tussen selderij en rode bieten in. Eigenlijk valt dan juist extra op hoe mooi ze is:

 

En zo lopen we vak voor vak door de tuin. We zien dat de artisjok groter is dan ooit, dat we uit de wintersaladebak nog volop blaadjes kunnen oogsten, dat we nog steeds snijbiet kunnen oogsten, dat we de stokrozen terug kunnen knippen. En we spreken dus af om vrijdag nog een hele dag naar de tuin te gaan, en dan wel hard gaan werken 🙂

Op de foto hieronder: de Dianthus barbatus Kaleidoscope (Duizendschoon) bloeit nog steeds, op een klein pitje, maar toch.

 

Het zegt waarschijnlijk ook veel over deze winter; op een paar lichte nachtvorstjes na stelt die nog niet zo veel voor. Maar het kan nog komen. Ik krijg de neiging om een beetje overmoedig te worden en sla te gaan zaaien maar daar wacht ik beter toch nog maar even mee 🙂 .

Tot slot nog even de mededelingen:

Ik heb het recept van de meringuetaart met chocolade, hazelnoten en verse vruchten op de website gezet.

En ik heb een recept geplaatst van lekkere en makkelijke muffins met blauwe bessen die ik een paar weken geleden eens maakte.

En ik heb nog een stukje geschreven op de pagina over de zaaiagenda voor de moestuin die Laura en ik hebben gemaakt. Onder andere over het feit dat de eerste oplage bijna is uitverkocht (en daar zijn we zelf verbijsterd over). En ik laat er een pagina uit de handleiding zien. En ik meld er ook wat onze overwegingen zijn m.b.t. een 2e druk en de prijs: pagina Zaaiagenda voor de moestuin (het laatste stukje kun je onderaan vinden, bij 8 januari

Tot slot nog een foto die ik ook al op instagram en facebook plaatste: de drukker is begonnen!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

28 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Dinet

Wat een mooi gezicht die grote stapels gedrukt papier! Ik kan niet wachten tot hij hier op de mat valt!

Sjouk Fleurke

Diana, ik dacht dat ik een tijdje geleden op je blok iets gelezen had over paarse boerenkool! Deze zou, in tegenstelling tot gewone boerenkool, minder gevoelig zijn voor witte vlieg!
Maar ik kan het artikel helaas niet terugvinden.
Mijn vraag is nu: klopt het ook?
Wij hebben al jaren last van de aantasting van witte vlieg. Alles geprobeerd! Onder insectengaas helpt niets! Op de wind, in de luwte! Vorig jaar heb ik er Zegekruid tussen geplant. Ik had gelezen dat dat zou helpen. Nou niks helpt! Daarom ben ik erg nieuwsgierig naar jouw verhaal als laatste redmiddel!
Vriendelijke groet,
Sjouk

Sjouk Fleurke

Dank je wel voor de reactie!
Groetjes Sjouk

Jenny Brinkerink

Beste Diana en Laura,

Voor het vele werk, de zorgvuldigheid en de liefde voor de moestuin waarmee deze agenda tot stand is gekomen bedanken wij jou en Laura van harte, maar zeker ook Ruud als grote supporter. Hij doet denk ik op de achtergrond hele belangrijke taken, anders redt je zoiets als een boek schrijven of een agenda opzetten met een deadline gewoon niet. Ik heb de agenda besteld en het is voor mij en mijn man een cadeautje. Ik zet bij de aantekeningen de maanstanden erbij want wij houden daar niet alleen voor de moestuin, maar ook in ons dagelijks leven zoveel mogelijk rekening mee.

Inge de Munck

Diana, wat een enthousiasme spreekt er weer uit je verhaal. Je neemt ons mee door je tuin, ik zie het voor mij ! Wat mij opvalt is dat jullie nog zoveel hebben staan.
Bij ons helaas weinig meer, behalve wat snijbiet en bijna kaalgevreten boerenkool. Ik ben echt jaloers op de kolen die jullie hebben staan. Komend jaar maar weer proberen ! Super blog weer, ik geniet er van ! Ik ga je agenda nog bestellen, ben erg benieuwd !

wil

Van harte gefeliciteerd trio…! Het voelt euforisch denk ik: de klus geklaard en zoveel respons! Zelf moestuinier ik niet, maar volg alles met grote interesse: hoort bij mijn weekend geneugten. Veel tuinplezier met of zonder agenda!!

Elfi Edwards

Beste Diana, volgens mij sta je toch weer te poepelen om te beginnen met het zaaien en wat knap van je dat je je weet te bedwingen 😉 Dit jaar heb ik mij voorgenomen om echt naar je te luisteren, en ook naar Ruud hoor, en dus ben ik nog niet begonnen…hmmm alhoewel…. achter mij staan 4 zaai/kweek bakken met Spilanthes Acmelia (Toothace plant), zonnebloemen, stokrozen en Achillea Ageratum (Moonwalker) maar verder niets hoor!! :-)) Je weet niet half hoe zeer wij tuinmeiden hier in Enkhuizen uitkijken naar jullie agenda. Wat een werk hebben jullie eraan gehad. Na jouw verslag te hebben gelezen van jullie tuin ga ik nu met een glimlach en goed humeur verder met de dag. Diana, bedankt voor jouw vrolijkheid, gevatheid, recalcitrant zijn bij Ruud :-))), eerlijkheid bij missers maar vooral de mooie fotografie en jouw gevoel voor humor. Puur genieten, dank je

Anoniem

Hallo Diana. Zie dat de drukker het nog druk krijgt, maar ben wel benieuwd hoe of het wordt.
Dan nog een vraagje over een weckpot met boontjes. Daar zie ik onderin de pot dat het wat troebel is. Is dit normaal of is er dan iets mis met de inhoud. De pot is goed gesloten.
Groetjes,

Anneke

Carine

Dag Anneke,
Ik ga hier even op antwoorden omdat ik veel weck en omdat Diana het oh zo druk heeft.
Boontjes wecken moet gedurende 2 uur, indien je dit wil minderen kan dit door het toevoegen van azijn. Zo kan je d e duur halveren naar 1 uur maar krijg je een azijn smaak. Dit is natuurlijk persoonlijk, maar ik vind dit niet lekker. Een weckpot waar je een troubel zicht hebt of onderaan een licht wazig filmpje is voor mij stante pede vuilbak. Sorry hoor, maar je zou hiermee teveel risico nemen.
Persoonlijk vind ik boontjes wecken niet zo lekker, beter in diepvries.
Groetjes Carine p

Anneke

Dank je wel Carine. Zal hier voorzichtig mee zijn en dan is het maar beter dat het weggegooid wordt.
Groetjes, Anneke

micky

Hoi Diana, altijd leuk jou verhalen te lezen en kijk uit naar de agenda, zit bij de bestelling. Nu werd ik net een beetje verdrietig, toen ik las over de mooie artisjok die bij jou zo mooi staat te pronken. Dat stond hij bij mij ook, alleen heb ik ergens gelezen dat je ze in de winter moet afdekken en ik heb ze dus gesnoeid. Ik begrijp dus dat je dit dus juist niet hoeft te doen. Hopelijk komt hij wel weer terug…snik!

Carine

Dag Nicky,
Artichok snoeien is geen probleem, hij zal er wel doorkomen zodra opnieuw betere temperaturen. Hopelijk heb je niet tot op de grond gesnoeid, want dan kan je brute pech hebben. Je mag artichok altijd snoeien ingeval koude weersomstandigheden of een bescherming errond, maar een artichok plant kan gerust een vries van -6 verdragen. Vooral belangrijk is de voet te beschermen. Onze artichokken staan reeds 40 cm hoog en we hebben nachten gehad van -6, aan de voet ligt wel verhakseld gerief, belangrijk!
Groetjes en succes
Carine

mMickMicky

Dank je Carine helaas is er nu niks meer van de plant te zien..ik houd hoop en zaai als reserve maar bij. Volgend jaar pak ik het anders aan. Gr Micky

Mies

Wat is precies dat doek over de aarde bij de knoflook? En waarvoor? Ik heb dit niet eerder geplaatst. Ik vind het heel leuk om je blogs te volgen en de wijsheden eruit te halen.

Micky

Worteldoek om onkruid tegen te gaan

Ria

Hoi Diana,

Fijn dat je nu even alles wat betreft de zaaiagenda los kunt laten. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoeveel exemplaren er gedrukt gaan worden, de foto van al die stapels ziet er indrukwekkend uit.
Vandaag, 10 januari, heb ik nog tomaatjes van de Mount Vesuvius gegeten! Een beetje gerimpeld en natuurlijk niet meer zo lekker als toen ze geplukt werden, maar toch wel bijzonder.

Groetjes,
Ria

Micky

Worteldoek om onkruid tegen te gaan.

Linda

Oh het begint bij mij te kriebelen. Twee jaar door knie operaties bijna niets kunnen doen, maar dit jaar ga ik weer aan de slag. Met de agenda natuurlijk, want die heb ik al besteld. Dit jaar wil ik eigenlijk eens iets anders proberen met de tomaten. Zelf zaaien is maar steeds geen succes, dus dit jaar wil ik planten kopen.

Diana , of andere blogbezoekers, weet jij/jullie een goed vertrouwd adres waar ik mooie tomatenplanten kan kopen?

Wijnie

Hoi Linda,

Ik weet niet waar je woont en of dit bij jou in de buurt is, maar bij Tuinbouwbedrijf de Gier, Bovenkerkseweg 82A in Stolwijk hebben ze in het voorjaar/zomer meerdere soorten tomatenplanten (en nog veel meer). Ik denk alleen dat je ze wel moet halen, verwacht niet dat ze verzenden via de post. Misschien kun je er iets mee.

Groetjes Wijnie

Mayra

Nu nog een moestuin heilige graal schrijven? Ik zou hem kopen.
Ik ga ook weer opnieuw beginnen in mijn nieuwe tuin.

Daan

Hallo Diana,
Allereerst ook de beste wensen. Sinds kort lees ik met veel belangstelling je blog en eigenlijk alle info op de site. Ook is de zaaiagenda besteld!
De info op je site is zo ontzettend fijn te lezen, duidelijk en volledig. Zeker voor een beginner!
Wij hebben namelijk een moestuin en kas en vorig jaar wat aangerommeld…
Dit jaar willen we er wat meer structuur in aanbrengen.
Na het inlezen hebben wij een keuze gemaakt voor verschillende soorten groenten (uit jouw lijsten). Ik heb nu dus een lijstje, maar geen idee waar ik het beste de zaden kan bestellen.
Ik wil natuurlijk ook graag de soorten die ik uit jouw info heb genoteerd.
Kun je mij daar misschien wegwijs in maken?
Alvast bedankt en we blijven je volgen. (stiekem een beetje jaloers op je kennis….. hoop dat wij net zo enthousiast zullen worden!)

Ria

Daan, op de website van Diana staan allerlei nuttige adressen, ook van binnen- en buitenlandse zadenfirma’s.
https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/tuinieren-overig/mijn-favoriete-links/

Succes er nee,
Ria

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties