Eindelijk

Eerste zaaisels 2013Na de pepers, paprika’s en aubergines nu eindelijk echt begonnen. En dat terwijl er nog flink wat sneeuw ligt. Maar heerlijk met een zonnetje in huis gezaaid. Nog wat pepers en paprika’s die niet willen kiemen – dit wordt poging 3 (en dat is gelijk de laatste poging, de laatste zaden van die soort opgemaakt – als ze nu binnen 2 weken nog niet willen kiemen ga ik andere soorten uitkiezen).

En bloemen. Nog niet heel veel hoor, ik weet dat het nog heel vroeg is, maar er zijn zo van die soorten waarvan ik niet eens weet of het wel zaden zijn: bijvoorbeeld wat ‘kaf’ met toch heel kleine puntjes ertussen geoogst van de Santolina viridis, Olijfkruid, en ik ga eens kijken of het iets is, of niet :-). En dat geldt bijvoorbeeld ook voor Anthemis Susanna Mitchell. Maar ook wat bijzondere vaste planten gezaaid zoals Papaver apokrinomenon, Meconopsis wallichii, Mirabilis nyctaginacea, etc.. In principe winterharde planten, dus wanneer de zaden (hopelijk) kiemen, kunnen de zaailingen, als ze groot genoeg zijn, over een week of 4 tot 6 naar de koude kas.

Op de foto bovenaan zie je de tray met zaailingen die ik vandaag gezaaid heb. Nog niet eens voor 1/8e deel gebruikt. Wees niet ongerust, de rest van de soorten die ik nog wil zaaien ligt al met labels klaar, maar ik ga me beheersen (de vraag is alleen ‘hoe lang’ :-)).

Peperzaailingen 10 februari 2013Ook vandaag nog wat pepers en paprika’s verspeend waardoor de bak met zaailingen nu wel vol is. Helaas zit er nog niet veel groei in (hoewel je, als je goed kijkt, wel kunt zien dat de bovenste soorten, de oudste soorten, al wat forser zijn met hun 2 blaadjes, dan de piepjonge nieuwe zaailingetjes rechts en onderin).

En het komt vanzelf, het leeft, en nu nog even wachten op zon, minder koude nachten. Wel sinds vorige week de deur dicht van het kamertje (zodat de warmte overdag van de zon blijft hangen en in de avond de schoorsteen die door die kamer loopt de kamer verwarmt en die warmte in de nacht vasthoudt. Dat gaat vast ook al schelen.

Crosne 10 febr 2013Verder ook de Crosne (foto rechts, met het harige blad)en de Yacon (foto onder, als flink groot aan het worden), en Tayerblad verpot, allemaal al groot genoeg om een grotere maat pot te kunnen gebruiken. Die zullen wel nog een flinke tijd in huis moeten blijven, en dus moet er een kamertje 2 worden leeggeruimd, voor een wat koelere plaats, voor een raam op het Noord-Oosten. Het lijkt nu nog mee te vallen, pas beginnen aan kamertje 2, maar ik weet heel goed hoe ons huis er over 8 weken uitziet.

Natuurlijk gaat hiert nu ook weer niet alles goed. Ruud kwam zaterdag thuis met de melding dat alle Spinaziezaaisels op de tuin (in de kas) zijn opgevreten. Muizen, en die hebben nu ook honger. En dus komende week daar nog maar eens een nieuwe poging mee wagen. Ik vrees alleen dat vliesdoek niet helpt (daar kruipen ze gewoon onder, of ze knagen er doorheen), gif is echter ook geen optie, dus ik ben benieuwd of we komend voorjaar spinazie uit eigen kas eten. Kleine afleidingsmanoeuvre; ik ga in ieder geval eens in een andere kas zaaien, misschien helpt het.Yacon 10 febr 2013

En verder hoop ik deze week nog veel aan de website te doen, het is nog te koud om echt te gaan tuinieren (al staan we in de starthouding :-)), en nog veel te doen. Iedereen die gereageerd heeft op mijn tuindagboek hartelijk dank voor de reacties over de pagina met error, fijn dat ze in ieder geval zichtbaar is!!

Het blijkt dat elke pagina die groter is dan normaal zo’n error geeft en voor mij is het dan niet meer mogelijk om erin te werken, het gaat dan om pagina’s als de peper, tomaat, bloemenzaai-informatie, tuinieren in potten, de mooie moestuin, etc. (pagina’s met veel tekst en veel foto’s). Ik ga uitzoeken wat het is en wat ik eraan kan doen, maar de kleinere pagina’s kan ik in ieder geval wel gewoon bijwerken, afgelopen week al flink wat pagina’s nagekeken, typfouten eruit gehaald, tekst waar nodig aangepast, zaaitabellen, en heel veel foto’s geplaatst. Komende week verder daarmee…….

Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marco

Ha Diana,

Het blijft leuk je avonturen te volgen. Ook ik zie uit naar het nieuwe seizoen. vanavond gaan de eerste zaadjes de bakjes in om voor te komen. Ik neem ze mee naar mn werk, daar is het warm en heb ik een raam op het zuiden. Thuis heb ik dat niet. Ik wil een poging wagen met vroege bietjes en sla.

Gr. Marco

Anja

Beste Diana,

Wat een superinformatieve website heb je toch. Hoewel ik eigenlijk andere dingen te doen heb, gluur ik toch telkens weer even om mijn tuinhonger te stillen met allerlei zaaitips enz. Heb zelf o.a. de (bij jou bestelde) peperzaadjes inmiddels volgens de deno-methode voorgezaaid. Heel spannend!

Misschien een ideetje voor je ‘te grote’ pagina’s die een error geven: je zou ze wellicht kunnen opdelen (‘algemene zaai-info deel 1’, ‘algemende zaai-info deel 2’ etc.).

Veel succes met alles!

Groetjes,
Anja

petro verschuren

Hoy Diana
ik ben toch denk ik te vroeg geweest met mijn tuinbonen
ik kon niet anders dan vorige week mijn tuinbonen uit te planten ik ben nog niet wezen kijken maar ik vrees dat de plantjes het niet hebben overleefd met de kou
ik heb maar gauw andere tuinbonen gezaaid in trays dan weet ik zeker dat ik dit jaar tuinbonen heb
de pepers groeien wel maar het gaat heel langzaam volgend jaar een propagator
maken of laten maken heb een handige zwager die dit wel kan gewoon met een speciaal verwarmings lint en een thermostaat en een plaatje alluminium
ik hoop dat het weer snel beter word want maart april word weer een drukke tijd in de tuin
gr petro

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties