Dood en leven

Peperzaailing doodIk heb het in een tuindagboek in december gehad over cocopeat-blokken die bij de Action te koop zijn: Tuindagboek 28 december.

En dit is dan het resultaat. Ik hoorde van mensen goede verhalen over de cocopeat, en van andere mensen slechte verhalen. Ik heb haar zelf gemengd met half potgrond en er dan nog 3 flinke handen brekerzand (per pak/emmer) door gemengd. Onder de pepers zaait ze wel dood en verderf (zie foto van een ter ziele gegane peperzaailing Starfish), maar zeker niet bij alle planten.

Het is zeker geen gebrek aan voedingsstoffen, eerder een teveel aan voedingsstoffen die zorgen dat de tere worteltjes verbranden. Maar ook een teveel aan vocht (of een combinatie van die 2 factoren). Het is duidelijk dat de cocopeat het water heel goed vast houdt. Leuk voor volwassen planten en sterke zaailingen, maar bij de tere peperzaailingen zorgt het ervoor dat het worteltje rot. Ik heb een paar dode peperzaailingen voorzichtig uitgegraven en dan kun je zien dat het worteltje heel dun is, beigebruin wordt en heel slap, en gewoon afbreekt als je er zelfs maar voorzichtig tegen tikt.

Peperzaailing groeit 17 februari 2013Afijn, het was toch een leuk experiment, al liep niet alles goed af. Deze week nieuwe zaden in plaats voor de dode zaailingen zaaien. En zoals gezegd, zeker niet alle zaailingen zijn dood, er zijn er (van de 48) 6 dood en 2 zijn er slecht aan toe. De rest ziet er ongeveer uit zoals op de tweede foto, ze beginnen (nu eindelijk) hun eerste echte blaadje na de 2 kiemblaadjes te maken. En nu ben ik niet meer zo bang voor ze, nu gaan ze het wel redden, mits ik wel echt heel voorzichtig en matig watergeef tot ze echt 6 of 7 blaadjes hebben.

En ik heb ook nog andere planten gezaaid in het mengsel van half cocopeat/half potgrond/een paar handen brekerzand. En de normaal gesproken sterke soorten als uien, sjalotten, sugar snaps, peultjes en tuinbonen lijken geen last te hebben van het mengsel, sterker nog ze groeien (als kool :-)).

Tuinbonen gekiemdOp de foto rechts zie je de gekiemde tuinbonen: ik heb ze thuis op een koele kamer laten kiemen (in het cocopeat / potgrond / zandmengsel, als je goed kijkt, zie je het nog tussen de zaailingen door) en na de kieming naar de volkstuin gebracht, daar staan ze nu in de koude kas te wachten tot ze groot genoeg zijn om buiten uitgeplant te worden (volgende week waarschijnlijk, hopelijk nog ietsje gegroeid en nog even beschermd tegen de komende dagen met vorst).

Ook de gezaaide uien en sjalotten hebben geen problemen met het mengsel, groeien er prima in, over 3 tot 4 weken kunnen ze worden uitgeplant. Ik heb nog een flink aantal blokken en ga ze gemengd met potgrond gebruiken voor soorten als kool, prei, bieten, sla, andijvie, etc., maar alle bloemen en vocht- en mestgevoelige soorten als bonen, komkommers, courgettes krijgen gewoon hun eigen vertrouwde 4 delen potgrond en 1 deel brekerzand. Uien gekiemd 1

De kuipplanten als Brugmansia’s vinden wat extra vochtvasthoudende cocopeat ook wel prettig, denk ik (en zo groot en sterk als die zijn, wegkwijnen zullen ze niet). De tomaten ga ik voor alle zekerheid ook maar in een potgrond/zandmengsel zaaien en niet in cocpeat (hoewel tomaten wel sterker zijn, veel sneller groeien en wortels maken dan pepers hoor. Maar zekerheid voor alles…..

Gisteren (zaterdag) een daagje naar de tuin geweest, in de miezerige regen hebben we over de hele tuin (groentetuin, bloementuin, in de kassen, fruitgedeelte) kalk gestrooid (dat doen we op vette klei zo eens per 3 jaar). En ik was vergeten om de bessen te snoeien, dus dat op de valreep ook nog even gedaan (en bij de zwarte bes kun je bij het snoeien al de zwarte bessengeur ruiken, heerlijk!).Bes loopt uit

En als je zo bezig bent op de tuin voel je dat de lente eraan komt, niet alleen merk je het aan de fluitende vogels, maar je kunt het ook zien, o.a. de Jostabes en de Zwarte bes beginnen al heel voorzichtig uit te lopen.

En de kool in de kas (weeuwenteelt bloemkool en spitskool) gaat groeien (zie de onderste foto). En komende week gaan we echt beginnen; ik ga binnenshuis bloemen zaaien, op de tuin in de kas van alles voorzaaien (bietjes, prei, sla, andijvie, spitskool, etc.). De drukste tijd in de tuin gaat nu wel beginnen, over 3 weken kunnen de aardappelen worden gepoot, plantuien worden geplant, heel veel worden gezaaid, en noem maar op. Komende week gaan we naast het zaaien ook de tuin harken (op onze vette klei zijn de in de winter omgespitte bonken nu zacht van de vorst en het vocht, we kunnen het nu mooi los gaan harken (als we wachten tot het warm en droog wordt lukt dat niet meer en hebben we een hamertje nodig om alle kleibonken kapot te tikken :-)).

Kool groeit in februariTot slot nog even een huishoudelijke mededeling: de website wordt te groot 🙂 Ik heb in de afgelopen weken al tientallen foto’s op de diverse pagina’s geplaatst (en nog lang niet klaar, er moeten in de databases alleen al nog een paar honderd foto’s komen). En dus ga ik wellicht overstappen naar een duurder/groter abonnement. Dat zou betekenen dat de website wellicht een keer even niet beschikbaar is. Ik weet nog niet wanneer ik overstap, dat kan wellicht ook nog wel een maandje duren. Maar ik zal in ieder geval een paar dagen van tevoren even op de hoofdpagina aangeven wanneer ik de stap wellicht ga wagen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Henk Lemaire

Hallo,

Ben een beetje aan het grasduinen geweest in jouw tuin.
Het ziet er allemaal heel prachtig uit.
Wat si eigenlijk cocopat?
Een volgende vraag,zit er in compost geen voeding voor de planten?
Heb begrepen dat jij nog diverse materialen toevoegt in jouw tuin.
Gebruik jij ook bestrijdingsmiddelen tegen allerlei plagen?

Groeten.

Henk Lemaire

Zandeik

Vorig jaar met goed resultaat je middeltje gebruikt tegen spint op mijn aubergines , wat ik niet kan zeggen van die Spruzit.

Janneke

Hallo Diana,

Ik heb de pepers ook gezaaid volgens jouw experiment, maar dan zelfs in speciale potgrond van Intratuin, dus nog meer voeding….. De pepers kiemen nu goed, vanaf heden kan ik iedere dag pepers in de grond zetten. Maar…. ik ga toch maar voor de zekerheid morgen over potgrond met brekerzand, ik vertrouw op jouw ervaring. Er staan al wel aubergines en paprika’s in de cocopeat combinatie, maar die zijn geloof ik wat sterker. De enige peper die in bovengenoemde combinatie staat doet het nog wel, even afwachten.
Bedankt voor de uitslag van jouw test, ik kan er nu nog mijn voordeel mee doen!
Groetjes, Janneke

Inge Wendrich

Hallo Diane,
Ik ben een nieuwkomer, maar volg al een tijdje je site, en leer een beetje tuinieren, we bezitten een klein jaartje een volkstuintje met een leuke kas, en heb in het afgelopen jaar een beetje met je mee getuinierd. Het is me erg goed bevallen, en hebben de hele zomer van ons tuintje gesmuld. Op het moment zijn we bij onze dochter op bezoek in Singapore, erg fijn maar ik kijk al weer uit naar begin maart,dan ga ik weer aan de slag met zaaien. Voor deze vakantie al naar de action geweest om chocopad te kopen, maar ga dit nu niet voor de pepers gebruiken, ik volg je gewoon. Zo af en toe zal ik je misschien in de toekomst wat vragen. Veel succes!!! Groetjes, Inge..
P.s. Wij wonen in de Hoeksche. Waard, dus vette kleigrond.

Mime

Diana,

Heb zelf een mix van potgrond met cocopeat (half/half) gebruikt voor de paprika’s en aubergines. Had zelf geen last van dode paprikas maar heb wel zoals je al zegt heel goed gelet op de vochtigheid, want dat zag er andrs uit dan normaal. Misschien is dat eerder de oorzaak dan de voeding uit de cocopeat! Leuk experiment zo….

groetjes, Mime

groetjes Mime

Joop Wigman

Compliment voor je heel interessante site.
Sinds 1 jaar heb ik een moestuin van 100m en kijk regelmatis op je site.

Anne Marie Noordendorp

Hallo Diana,

Wat ben jij toch actief en ook zo vroeg. Je kunt niet wachten.
Ik maak wel door plannen, maar ga binnenkort toch beginnen.
Ik heb nog een vraag. Ik wil het zaaisel nu een smet vermiculiet afdekken.
Moet je hiervoor de groffere of juist fijne gebruiken?

Verder wens ik je vooral veel sterkte en succes.

Groetjes uit het hoge noorden (Baflo, ook klei!)

Anne Marie

Ilse

Hoi Diana,
Ik heb wat gedrasduind in jouw site en het ziet er allemaal wel erg leuk en lekker uit! Jouw experiment met Cocopeat klinkt wel interessant. Ik begin dit jaar voor het eerst met een vierkante meter tuin in mijn achtertuin. Ik ben benieuwd hoe dat gaat uitpakken. Misschien dat ik aan het mengsel dat ik wil gebruiken ook nog wat cocopeat toevoeg. Daar moet ik nog even over nadenken.
Ik wil ook wat zaken in huis gaan zetten/voorkweken om ook te kunnen genieten van bijvoorbeeld wat oosterse kruiden. Aangezien wij nogal wat oosterse kruiden gebruiken, zou het fijn zijn om die binnenshuis te kunnen kweken. Wat denk jij, zou dat binnenshuis lukken? BIjvoorbeeld Gember, Citroengras en dergelijke?
Uiteraard wil ik ook mijn oogst goed bewaren. Ik las dat jij ook veel inmaakt. Nu heb ik wel wat bekeken daarvoor en ik kwam bij de weckketels uit. Echter, in jouw stuk over inmaken, las ik meer over gewone kookpannen dan weckketels. Als ik jouw stuk goed begrijp heb ik eigenlijk geen weckketel nodig, klopt dat?

Ik wens je in elk geval dit jaart ook weer heel veel success en plezier in je moestuin!
Groetjes,
Ilse

Ilse

Hoi Diana,

Hartelijk bedankt voor de tips! De citroengras stukjes op water zetten, ga ik zometeen gelijk even uitproberen. Ik ben heel benieuwd! Ik heb nu pandanblad in een potje met wat water staan, maar dat lijkt nog niet zo’n succes. Het blad lijkt verder uit te drogen en er zitten twee kleine haarsprietjes (lijkt het wel) aan de onderkant. Ik laat het nog een poosje staan om uit te proberen 🙂

De cocopeat in een paar vakken doen is inderdaad ook wel een goed idee!

Monika

Hi Diana,

leuk experiment, zo blijf je bezig 😉
De gaatjes in de bloemkool, die zijn toch zeker door slakken eruit gehapt? Of is dat een ander beestje? Want zo ziet het er bij mij ook uit (heb nog koolrabi staan)
Groetjes, Monika

jessica

Gaatjes in de bloemkool had ik vorig jaar ook, maar dan niet van de slakken, maar van de rupsen van het koolwitje. Honderden waren er. Dit jaar maar eens geen reepjes planten, maar wat meer verspreid. Wil er proberen een eetbare tuin van te maken en het blog van Diana geeft mij daar lekker wat inspiratie voor.

Monika

Hallo Diana,
heb kort geleden verteld dat er gaatjes in de blaadjes van mijn overwinterde koolrabi zitten – nu – een paar dagen later – zitten er helemaal geen bladeren meer aan! Helemaal afgevreten! Baal hier echt van.
Slakkenkorrels liggen er tussen – zouden ze het groen toch lekkerder vinden dan de korrels? Anders een ander beestje?
Ok, dan maar weer opnieuw zaaien!
Succes met de databases, ziet er heel goed uit! Juist de persoonlijke berichten/ervaringen maken deze site zo waardevol!
Groetjes, Monika

Monika

Hoi Diana,
bedankt voor jouw reactie.
De koolrabi stond in de kas, maar ik zie inderdaad geen slakkensporen. Dus waarschijnlijk toch muizen?!
Moet ik weer iets verzinnen om ze zelfs in de kas te weren, bah!
Bedankt en groetjes, Monika

Wia Bonte

Hallo Diana (en Jessica)

De rupsen van het koolwitje hebben een goede eetlust en in sluitkolen zitten ze meestal zo verstopt dat je er niet bij kunt komen.
Op mijn moestuin had ik er ook vaak last van. Maar sinds een paar jaar lukt het om de kolen helemaal voor onszelf te houden.
Het koolwitje vindt Oost-Indische kers (Nasturtium) nog veel lekkerder dan koolsoorten. Daarom zet ik hier en daar een plant tussen de kolen. De lange ranken hiervan slingeren zich door de koolplanten. Ook nog eens een prachtige combinatie.
Het koolwitje legt de eieren op het blad van de Oost-Indische kers en de rupsen die hier later uitkomen zitten ‘s morgens goed zichtbaar op de bovenkant van de bladeren. Vogels en ikzelf kunnen ze dan gemakkelijk wegvangen.
De bloemen van de Oost-Indische kers passen goed in een eetbare tuin. Ze zijn b.v. lekker in de sla. Hoe donkerder de kleur van de bloemen, hoe pittiger ze smaken.
Tip: bij Lidl verkopen ze deze week zaden van groenten, kruiden en bloemen voor een hele verleidelijke prijs. Zowel de rankende als de niet rankende Oost-Indische kers kost per zakje € 0,19.

Groetjes,
Wia

Even nog een aanvulling.
Wie veel van de bloemen van de Oost-Indische kers wil genieten kan de grond van het plantgat van deze plant beter wat verarmen met zand. Kolen vragen immers een flinke bemesting en op rijke grond maakt de Oost-Indische kers veel blad, maar weinig bloemen.
Groetjes,
Wia

Emilie

Hallo,

Via onze website http://www.volrecepten.nl kunnen onze bezoekers grasduinen in meer dan 41.000 recepten vermeld in blogs en websites. Bovendien hebben we voor onze bloggers een lijst met Topblogs samengesteld, waar u andere bloggers kunt vinden én uw eigen blog kunt toevoegen: http://www.volrecepten.nl/topblogs-met-recepten. Wij indexeren uw recepten zodat onze bezoekers ze via onze zoekmachine kunnen vinden. Bovendien is Volrecepten.nl volledig gratis!

Volrecepten.nl heeft zuster-websites in onder andere Zweden, Brazilië, Duitsland, Engeland, de Verenigde Staten en Frankrijk. Waarom niet lid worden van deze grote familie?

Wij zijn ook aanwezig op Facebook: https://www.facebook.com/pages/Volreceptennl/329004727186165

Breng ons een bezoek!
Volrecepten.nl

Yvonne

hallo Diana,

Heb jij nog wat meer informatie over de tomaat Trska Gora Giant en een foto?
Ik ga nl met iemand een wedstrijd doen, wie de grootste tomaat heeft en wil natuurlijk graag winnen.
groet Yvonne

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties