Dood en leven
Ik heb het in een tuindagboek in december gehad over cocopeat-blokken die bij de Action te koop zijn: Tuindagboek 28 december.
En dit is dan het resultaat. Ik hoorde van mensen goede verhalen over de cocopeat, en van andere mensen slechte verhalen. Ik heb haar zelf gemengd met half potgrond en er dan nog 3 flinke handen brekerzand (per pak/emmer) door gemengd. Onder de pepers zaait ze wel dood en verderf (zie foto van een ter ziele gegane peperzaailing Starfish), maar zeker niet bij alle planten.
Het is zeker geen gebrek aan voedingsstoffen, eerder een teveel aan voedingsstoffen die zorgen dat de tere worteltjes verbranden. Maar ook een teveel aan vocht (of een combinatie van die 2 factoren). Het is duidelijk dat de cocopeat het water heel goed vast houdt. Leuk voor volwassen planten en sterke zaailingen, maar bij de tere peperzaailingen zorgt het ervoor dat het worteltje rot. Ik heb een paar dode peperzaailingen voorzichtig uitgegraven en dan kun je zien dat het worteltje heel dun is, beigebruin wordt en heel slap, en gewoon afbreekt als je er zelfs maar voorzichtig tegen tikt.
Afijn, het was toch een leuk experiment, al liep niet alles goed af. Deze week nieuwe zaden in plaats voor de dode zaailingen zaaien. En zoals gezegd, zeker niet alle zaailingen zijn dood, er zijn er (van de 48) 6 dood en 2 zijn er slecht aan toe. De rest ziet er ongeveer uit zoals op de tweede foto, ze beginnen (nu eindelijk) hun eerste echte blaadje na de 2 kiemblaadjes te maken. En nu ben ik niet meer zo bang voor ze, nu gaan ze het wel redden, mits ik wel echt heel voorzichtig en matig watergeef tot ze echt 6 of 7 blaadjes hebben.
En ik heb ook nog andere planten gezaaid in het mengsel van half cocopeat/half potgrond/een paar handen brekerzand. En de normaal gesproken sterke soorten als uien, sjalotten, sugar snaps, peultjes en tuinbonen lijken geen last te hebben van het mengsel, sterker nog ze groeien (als kool :-)).
Op de foto rechts zie je de gekiemde tuinbonen: ik heb ze thuis op een koele kamer laten kiemen (in het cocopeat / potgrond / zandmengsel, als je goed kijkt, zie je het nog tussen de zaailingen door) en na de kieming naar de volkstuin gebracht, daar staan ze nu in de koude kas te wachten tot ze groot genoeg zijn om buiten uitgeplant te worden (volgende week waarschijnlijk, hopelijk nog ietsje gegroeid en nog even beschermd tegen de komende dagen met vorst).
Ook de gezaaide uien en sjalotten hebben geen problemen met het mengsel, groeien er prima in, over 3 tot 4 weken kunnen ze worden uitgeplant. Ik heb nog een flink aantal blokken en ga ze gemengd met potgrond gebruiken voor soorten als kool, prei, bieten, sla, andijvie, etc., maar alle bloemen en vocht- en mestgevoelige soorten als bonen, komkommers, courgettes krijgen gewoon hun eigen vertrouwde 4 delen potgrond en 1 deel brekerzand.
De kuipplanten als Brugmansia’s vinden wat extra vochtvasthoudende cocopeat ook wel prettig, denk ik (en zo groot en sterk als die zijn, wegkwijnen zullen ze niet). De tomaten ga ik voor alle zekerheid ook maar in een potgrond/zandmengsel zaaien en niet in cocpeat (hoewel tomaten wel sterker zijn, veel sneller groeien en wortels maken dan pepers hoor. Maar zekerheid voor alles…..
Gisteren (zaterdag) een daagje naar de tuin geweest, in de miezerige regen hebben we over de hele tuin (groentetuin, bloementuin, in de kassen, fruitgedeelte) kalk gestrooid (dat doen we op vette klei zo eens per 3 jaar). En ik was vergeten om de bessen te snoeien, dus dat op de valreep ook nog even gedaan (en bij de zwarte bes kun je bij het snoeien al de zwarte bessengeur ruiken, heerlijk!).
En als je zo bezig bent op de tuin voel je dat de lente eraan komt, niet alleen merk je het aan de fluitende vogels, maar je kunt het ook zien, o.a. de Jostabes en de Zwarte bes beginnen al heel voorzichtig uit te lopen.
En de kool in de kas (weeuwenteelt bloemkool en spitskool) gaat groeien (zie de onderste foto). En komende week gaan we echt beginnen; ik ga binnenshuis bloemen zaaien, op de tuin in de kas van alles voorzaaien (bietjes, prei, sla, andijvie, spitskool, etc.). De drukste tijd in de tuin gaat nu wel beginnen, over 3 weken kunnen de aardappelen worden gepoot, plantuien worden geplant, heel veel worden gezaaid, en noem maar op. Komende week gaan we naast het zaaien ook de tuin harken (op onze vette klei zijn de in de winter omgespitte bonken nu zacht van de vorst en het vocht, we kunnen het nu mooi los gaan harken (als we wachten tot het warm en droog wordt lukt dat niet meer en hebben we een hamertje nodig om alle kleibonken kapot te tikken :-)).
Tot slot nog even een huishoudelijke mededeling: de website wordt te groot 🙂 Ik heb in de afgelopen weken al tientallen foto’s op de diverse pagina’s geplaatst (en nog lang niet klaar, er moeten in de databases alleen al nog een paar honderd foto’s komen). En dus ga ik wellicht overstappen naar een duurder/groter abonnement. Dat zou betekenen dat de website wellicht een keer even niet beschikbaar is. Ik weet nog niet wanneer ik overstap, dat kan wellicht ook nog wel een maandje duren. Maar ik zal in ieder geval een paar dagen van tevoren even op de hoofdpagina aangeven wanneer ik de stap wellicht ga wagen.
Hallo,
Ben een beetje aan het grasduinen geweest in jouw tuin.
Het ziet er allemaal heel prachtig uit.
Wat si eigenlijk cocopat?
Een volgende vraag,zit er in compost geen voeding voor de planten?
Heb begrepen dat jij nog diverse materialen toevoegt in jouw tuin.
Gebruik jij ook bestrijdingsmiddelen tegen allerlei plagen?
Groeten.
Henk Lemaire
Hallo Henk,
Cocopeat is een potgrond die niet op basis is van turf maar op basis van kokosvezel.
Wij gebruiken wel eens bestrijdingsmiddelen (liever niet, liever zorgen we voor een tuin waarin elk beestje zijn eigen belager heeft). Er zijn echter wel eens jaren dat het meer dan normaal nat, droog of warm is, of na een zachte winter, etc., en er toch een soort van plaag is. We gebruiken dan zelfgemaakte middeltjes van bijvoorbeeld 1 liter water, 2 eetlepels zachte groene zeep en 1 eetlepel olie, maar gebruiken dan bijvoorbeeld ook wel eens slakkenkorrels van Ecostyle (Escargo), heel af en toe wel eens iets als Spruzit (ook van Ecostyle). Liever dus niet, maar heel soms kan het echter helaas niet anders.
groetjes,
Diana
Vorig jaar met goed resultaat je middeltje gebruikt tegen spint op mijn aubergines , wat ik niet kan zeggen van die Spruzit.
Hoi Kristien,
Het is best al wel weer een jaar of 3 of misschien zelfs 4 geleden dat we Spruzit kochten en gebruikten, en toen waren we er wel tevreden over. Maar eigenlijk werkt ons eigen mengseltje voor veel minder geld even goed, dus gebruiken we dat zelf nu ook eigenlijk alleen nog maar.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ik heb de pepers ook gezaaid volgens jouw experiment, maar dan zelfs in speciale potgrond van Intratuin, dus nog meer voeding….. De pepers kiemen nu goed, vanaf heden kan ik iedere dag pepers in de grond zetten. Maar…. ik ga toch maar voor de zekerheid morgen over potgrond met brekerzand, ik vertrouw op jouw ervaring. Er staan al wel aubergines en paprika’s in de cocopeat combinatie, maar die zijn geloof ik wat sterker. De enige peper die in bovengenoemde combinatie staat doet het nog wel, even afwachten.
Bedankt voor de uitslag van jouw test, ik kan er nu nog mijn voordeel mee doen!
Groetjes, Janneke
Hallo Diane,
Ik ben een nieuwkomer, maar volg al een tijdje je site, en leer een beetje tuinieren, we bezitten een klein jaartje een volkstuintje met een leuke kas, en heb in het afgelopen jaar een beetje met je mee getuinierd. Het is me erg goed bevallen, en hebben de hele zomer van ons tuintje gesmuld. Op het moment zijn we bij onze dochter op bezoek in Singapore, erg fijn maar ik kijk al weer uit naar begin maart,dan ga ik weer aan de slag met zaaien. Voor deze vakantie al naar de action geweest om chocopad te kopen, maar ga dit nu niet voor de pepers gebruiken, ik volg je gewoon. Zo af en toe zal ik je misschien in de toekomst wat vragen. Veel succes!!! Groetjes, Inge..
P.s. Wij wonen in de Hoeksche. Waard, dus vette kleigrond.
Diana,
Heb zelf een mix van potgrond met cocopeat (half/half) gebruikt voor de paprika’s en aubergines. Had zelf geen last van dode paprikas maar heb wel zoals je al zegt heel goed gelet op de vochtigheid, want dat zag er andrs uit dan normaal. Misschien is dat eerder de oorzaak dan de voeding uit de cocopeat! Leuk experiment zo….
groetjes, Mime
groetjes Mime
Compliment voor je heel interessante site.
Sinds 1 jaar heb ik een moestuin van 100m en kijk regelmatis op je site.
Hallo Diana,
Wat ben jij toch actief en ook zo vroeg. Je kunt niet wachten.
Ik maak wel door plannen, maar ga binnenkort toch beginnen.
Ik heb nog een vraag. Ik wil het zaaisel nu een smet vermiculiet afdekken.
Moet je hiervoor de groffere of juist fijne gebruiken?
Verder wens ik je vooral veel sterkte en succes.
Groetjes uit het hoge noorden (Baflo, ook klei!)
Anne Marie
Hallo Anne Marie,
Ik gebruik de fijnere vermiculiet, omdat het handzamer is. Zeker voor fijnere zadensoorten en dus kleinere zaailingen vind ik het prettig om niet van die grote stukjes te gebruiken. Als je het gebruikt om grond te verluchtigen om bijvoorbeeld te stekken, dan zou de grovere vermiculiet ook prima werken. Maar ik koop altijd de fijnere, die is voor alles geschikt.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Ik heb wat gedrasduind in jouw site en het ziet er allemaal wel erg leuk en lekker uit! Jouw experiment met Cocopeat klinkt wel interessant. Ik begin dit jaar voor het eerst met een vierkante meter tuin in mijn achtertuin. Ik ben benieuwd hoe dat gaat uitpakken. Misschien dat ik aan het mengsel dat ik wil gebruiken ook nog wat cocopeat toevoeg. Daar moet ik nog even over nadenken.
Ik wil ook wat zaken in huis gaan zetten/voorkweken om ook te kunnen genieten van bijvoorbeeld wat oosterse kruiden. Aangezien wij nogal wat oosterse kruiden gebruiken, zou het fijn zijn om die binnenshuis te kunnen kweken. Wat denk jij, zou dat binnenshuis lukken? BIjvoorbeeld Gember, Citroengras en dergelijke?
Uiteraard wil ik ook mijn oogst goed bewaren. Ik las dat jij ook veel inmaakt. Nu heb ik wel wat bekeken daarvoor en ik kwam bij de weckketels uit. Echter, in jouw stuk over inmaken, las ik meer over gewone kookpannen dan weckketels. Als ik jouw stuk goed begrijp heb ik eigenlijk geen weckketel nodig, klopt dat?
Ik wens je in elk geval dit jaart ook weer heel veel success en plezier in je moestuin!
Groetjes,
Ilse
Hallo Ilse,
Waarom niet 2 of 3 vakken van je vierkante metertuin gebruiken met een cocopeatmengsel, en andere vakken met alleen potgrond/brekerzand? Dan kun je gelijk zelf het verschil een beetje zien en ervaren, kijken wat je prettiger vind om mee te werken.
Gember is hier in huis nooit gelukt, maar citroengras kun je vanaf januari al (snijd een dun plakje van de verdroogde onderkant) in een glas water zetten. Dat heb ik ook gedaan en er zitten nu worteltjes aan (dat duurt wel een paar weken hoor). Als de citroengrasstengels genoeg worteltjes hebben kun je ze in pot planten. Hier gaan de planten zo rond eind april de kas in, maar in huis, lekker warm voor een zonnig raam kan natuurlijk ook. En dan kun je van 1 geplantte citroenstengel zo’n 5 tot 7 stengels oogsten in september/oktober. In de tuin lukken Koriander (Ketoembar) en Komijn (Djinten) ook goed. Ik heb wel eens laos in een pot gehad, dat ging redelijk maar niet overweldigend (weinig opbrengst).
Maar het is natuurlijk altijd leuk om gewoon zelf wat te proberen en kijken hoe het uitpakt, in het ergste geval kost het je een wortel, stek of zaden, in het beste en leukste geval zie je hoe dat soort kruiden eigenlijk groeien en kun je er van oogsten!
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Hartelijk bedankt voor de tips! De citroengras stukjes op water zetten, ga ik zometeen gelijk even uitproberen. Ik ben heel benieuwd! Ik heb nu pandanblad in een potje met wat water staan, maar dat lijkt nog niet zo’n succes. Het blad lijkt verder uit te drogen en er zitten twee kleine haarsprietjes (lijkt het wel) aan de onderkant. Ik laat het nog een poosje staan om uit te proberen 🙂
De cocopeat in een paar vakken doen is inderdaad ook wel een goed idee!
Hallo Ilse,
Niet elke plant is geschikt om er bladstekken van te nemen (het wordt vooral gedaan bij planten met dikkere bladeren zoals vetplanten, maar ook wel met andere planten). Of Panadanblad ervoor geschikt is weet ik niet, maar het is in ieder geval te proberen. Maar gewoon een pandablad in geheel in een bakje water zetten zal normaal gesproken niet genoeg zijn. Google eens op de term “Leaf cuttings” en je vindt veel Engelse websites met voorbeelden waarbij je duidelijk kunt zien dat de bladeren in bredere of smallere repen worden gesneden en dan in een zeer zanderig mengsel worden gestoken. Zo kan er vanuit de nerven wortels worden gemaakt. Zoals hier met een Sanseveria:: http://apps.rhs.org.uk/advicesearch/profile.aspx?pid=427 en op deze website met een primula: http://mytutorlist.blogspot.nl/2009/05/how-to-propagate-primulas-or-primroses.html
groetjes en succes ermee!
Diana
Hi Diana,
leuk experiment, zo blijf je bezig 😉
De gaatjes in de bloemkool, die zijn toch zeker door slakken eruit gehapt? Of is dat een ander beestje? Want zo ziet het er bij mij ook uit (heb nog koolrabi staan)
Groetjes, Monika
Gaatjes in de bloemkool had ik vorig jaar ook, maar dan niet van de slakken, maar van de rupsen van het koolwitje. Honderden waren er. Dit jaar maar eens geen reepjes planten, maar wat meer verspreid. Wil er proberen een eetbare tuin van te maken en het blog van Diana geeft mij daar lekker wat inspiratie voor.
Hallo Monika,
De gaatjes waren me zelf nog niet eens opgevallen 🙂
Het zullen wel slakjes zijn, in de kas hebben we eigenlijk nooit last van rupsen. Bovendien zijn de zaailingen in september in de kas uitgeplant, de gaatjes zijn er dus misschien al voor de winter in gemaakt. Bij jonge kool-zaailingen moet je heel goed opletten, want als je last van slakken in de kas hebt zijn de zaailingen heel snel opgegeten. Voor die ene slak die dit heeft gedaan ben ik niet bang, en voor de gezondheid van de plant ook niet. De planten worden nu per week groter en sterker (en dan vinden zelfs slakken het blad niet echt lekker meer). Uiteraard moet ik wel oppassen voor nieuwe zaailingen die wellicht binnenkort in de kas komen.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
heb kort geleden verteld dat er gaatjes in de blaadjes van mijn overwinterde koolrabi zitten – nu – een paar dagen later – zitten er helemaal geen bladeren meer aan! Helemaal afgevreten! Baal hier echt van.
Slakkenkorrels liggen er tussen – zouden ze het groen toch lekkerder vinden dan de korrels? Anders een ander beestje?
Ok, dan maar weer opnieuw zaaien!
Succes met de databases, ziet er heel goed uit! Juist de persoonlijke berichten/ervaringen maken deze site zo waardevol!
Groetjes, Monika
Hallo Monika,
Geen idee wat er aan je koolrabi vreet, ik heb eigenlijk ook nog nooit gemerkt dat slakken koolrabi lekker vinden (maar in deze tijd van kou en schaarste voor slakken vinden ze wellicht alles lekker). En zelf heb ik altijd zeer goede ervaringen met Escargo. Ik weet niet of je koolrabi’s buiten of in de kas staan. In de kas zijn er nu niet heel veel belagers, wat slakken en wat muizen die tussen de kieren door kruipen, maar verder toch weinig. Buiten is het een ander verhaal, daar heeft vanalles honger. Hier zag ik vorige week al bij een tuinbuurman winterbloemkool zonder net staan, tot op de nerf afgevreten door duiven. Slakken moet je uiteindelijk altijd kunnen herkennen door het glinsterend, opgedroogde slijmlaagje op of naast de plant.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
bedankt voor jouw reactie.
De koolrabi stond in de kas, maar ik zie inderdaad geen slakkensporen. Dus waarschijnlijk toch muizen?!
Moet ik weer iets verzinnen om ze zelfs in de kas te weren, bah!
Bedankt en groetjes, Monika
Hallo Monika,
Ik heb nog nooit muizen aan koolrabi zien vreten. Misschien dat iemand anders nog ideeën heeft, het lijkt me te vroeg voor rupsen…..
De muizen hebben hier trouwens in de kas wel de spinaziezaden opgevreten (scherpzaad, lijkt me toch pijnlijk en lastig eten :-)).
Ik hoop dat je nog ontdekt wie je koolrabi’s heeft opgepeuzeld, zodat je het volgend jaar kunt voorkomen!
Diana
Hallo Diana (en Jessica)
De rupsen van het koolwitje hebben een goede eetlust en in sluitkolen zitten ze meestal zo verstopt dat je er niet bij kunt komen.
Op mijn moestuin had ik er ook vaak last van. Maar sinds een paar jaar lukt het om de kolen helemaal voor onszelf te houden.
Het koolwitje vindt Oost-Indische kers (Nasturtium) nog veel lekkerder dan koolsoorten. Daarom zet ik hier en daar een plant tussen de kolen. De lange ranken hiervan slingeren zich door de koolplanten. Ook nog eens een prachtige combinatie.
Het koolwitje legt de eieren op het blad van de Oost-Indische kers en de rupsen die hier later uitkomen zitten ‘s morgens goed zichtbaar op de bovenkant van de bladeren. Vogels en ikzelf kunnen ze dan gemakkelijk wegvangen.
De bloemen van de Oost-Indische kers passen goed in een eetbare tuin. Ze zijn b.v. lekker in de sla. Hoe donkerder de kleur van de bloemen, hoe pittiger ze smaken.
Tip: bij Lidl verkopen ze deze week zaden van groenten, kruiden en bloemen voor een hele verleidelijke prijs. Zowel de rankende als de niet rankende Oost-Indische kers kost per zakje € 0,19.
Groetjes,
Wia
Even nog een aanvulling.
Wie veel van de bloemen van de Oost-Indische kers wil genieten kan de grond van het plantgat van deze plant beter wat verarmen met zand. Kolen vragen immers een flinke bemesting en op rijke grond maakt de Oost-Indische kers veel blad, maar weinig bloemen.
Groetjes,
Wia
Hallo Wia,
(ik heb je tweede berichtje met aanvulling even geknipt en onderaan je eerste berichtje geplakt).
Dank je voor de tip! Heb ik zelf nog nooit geprobeerd, en ga ik zeker eens doen (hoewel wij hier eigenlijk nooit echt explosieve vraat aan kool hebben, behalve dan van duiven maar die kunnen we met een net tegenhouden). Het klinkt niet alleen nuttig maar ook erg leuk (rode of gele Tropaolum naast paarse rodekool en paarse boerenkool).
Zelf zet ik heel vaak Tropaeolum naast bonen. Luis vindt Tropaeolum veel lekkerder dan bonen, en zo voorkomen we ook weer op een mooie manier de bonenluis.
Blijkbaar zijn er veel beestjes de Tropaeolum lekker vinden :-).
En ik zag gisteren inderdaad zakjes rankende en niet rankende Tropaeolum-zaden voor heel weinig geld bij de Lidl. Ik heb er zelf gelijk nog een zakje reuzenradijs meegenomen, Chinese Kool, Eschscholzia en Helichrysum.
groetjes,
Diana
Hallo,
Via onze website http://www.volrecepten.nl kunnen onze bezoekers grasduinen in meer dan 41.000 recepten vermeld in blogs en websites. Bovendien hebben we voor onze bloggers een lijst met Topblogs samengesteld, waar u andere bloggers kunt vinden én uw eigen blog kunt toevoegen: http://www.volrecepten.nl/topblogs-met-recepten. Wij indexeren uw recepten zodat onze bezoekers ze via onze zoekmachine kunnen vinden. Bovendien is Volrecepten.nl volledig gratis!
Volrecepten.nl heeft zuster-websites in onder andere Zweden, Brazilië, Duitsland, Engeland, de Verenigde Staten en Frankrijk. Waarom niet lid worden van deze grote familie?
Wij zijn ook aanwezig op Facebook: https://www.facebook.com/pages/Volreceptennl/329004727186165
Breng ons een bezoek!
Volrecepten.nl
hallo Diana,
Heb jij nog wat meer informatie over de tomaat Trska Gora Giant en een foto?
Ik ga nl met iemand een wedstrijd doen, wie de grootste tomaat heeft en wil natuurlijk graag winnen.
groet Yvonne
Hallo Yvonne,
Natuurlijk heb ik nog informatie en foto’s van de Trska Gora Giant.
Maar die ga ik natuurlijk niet aan jou geven……. in een goede wedstrijd is alles binnen de regels geoorloofd.
Voor mensen die Yvonne niet kennen; Yvonne is mijn tuinbuurvrouw (nou ja, echt nog wel een meter of 60 verderop, over de brug, daar waar het toch net allemaal een beetje minder is :-)). En daarom durf ik het ook wel aan om met Yvonne een wedstrijdje ‘wie teelt de grootste tomaat’ te houden. En dan nu maar hopen dat ik wel win, anders is mijn reputatie naar de knoppen 🙂
groetjes en succes (ik heb al minimaal 2 dagen voorsprong :-)),
Diana
p.s.: nou niet veel, maar dan toch een klein beetje informatie: http://t.tatianastomatobase.com:88/wiki/Tr%C5%A1ka_Gora