Bbbrrrrr

Veel te koud. Gisteren naar de volkstuin. Dat moest ook omdat de zaden van van der Wal dinsdag waren geleverd.

Even voor alle duidelijkheid: als je er als volkstuinverneiging gezamenlijk inkoopt, en je bestelt voor een minimaal bedrag, krijg je korting. En dus doen wij dat, al zeker 20 jaar. En al die tijd verzorgen Ruud en ik dat, in het najaar zaadgidsen uitdelen en versturen, rond de jaarwisseling de bestellijsten weer innemen, controleren, optellen, opsturen. En afgelopen dinsdag werd de bestelling dus geleverd. Voor meer dan 1000 euro aan zaden, per persoon verpakt in zakjes, pakjes, etc. En dus alle leden die hadden besteld gebeld, afgesproken, en gisteren naar de tuin met alle pakken en zakken en de bestellingen aan de betreffende leden uitgedeeld. Daar hadden we het dan druk mee.

Gelukkig maar want er was verder dan ook geen aardigheid aan. Koud, en een smerige wind. Ik had mijn fototoestel nog meegenomen, maar het was zo koud dat ik niet eens op de volkstuin ben geweest, iedereen die even van de kas (met houtkachel) naar zijn tuin liep, kwam met een rooie neus en diep in de jas gedoken terug.

En vanmorgen bij opkomst is het een witte wereld, alweer. En koud, alweer. Ik heb geen hekel aan de winter hoor, helemaal niet, vind het heerlijk om in november met een bokbiertje bij de kachel te zitten, gezellig in de donkere decembermaand met de kerstboom aan. En januari is nog prima, het is nog winter, dat weet ik. Maar in februari ga ik bedenken dat het dan wel weer genoeg is geweest. En dan krijgen we nog zo’n koude maand, februari lijkt net zo lang te duren als december en januari samen.

En dan is het ook niet raar dat je te snel en te vroeg begint. Gisteren op de volkstuin bij het uitdelen van de pakketjes al weer verhalen gehoord van mensen die al komkommers hebben gezaaid, en sla in huis. Iemand die al naar een tuincentrum was geweest en sla- en andijviezaailingen had gekocht voor bijna de prijs van een volwassen krop sla in supermarkt :-). Het ligt dus niet alleen aan mij, het is echt tijd om lente worden. Alleen lijkt het weer dat nog niet helemaal te begrijpen.

Neemt niet weg dat over een week of 2 er al uien gepoot kunnen worden, en enorm veel gezaaid (kijk maar eens achterop gekochte zakje zaden, bij heel veel staat er ‘ zaaien vanaf maart’, en volgende week is het toch echt maart).

Gezaaid op 22 februari 2013En dus toch maar alvast tomaten gezaaid, eergisteren, het was niet eens een vruchtdag volgens de kosmoskalender, maar ik kon gewoon niet meer wachten. Stel je voor dat ik te laat ben :-). En bloemen gezaaid. Vooral vaste planten en bloemen die een lang seizoen nodig hebben om te groeien en bloeien (zoals Asarina erubescens, Coleus scutellarioïdes, Symphyandra wanneri, Rhodochiton atrosanguineum, etc.).

Gelukkig zijn er nog vakjes over in de tray, want ik ben nog niet eens op een tiende van wat er allemaal gezaaid gaat worden. En nu is de eerste zaaikamer al weer vol aan het worden, er staan meer dan 50 potjes met peperzaailingen, de rode tray met bloemen van de foto, een witte tray met tomatenzaaisels, en een flink aantal potjes met Yacon, Crosne, Citroengras, Tayerblad.

Zakjes zaden opruimenEn de laatste zaden die heb gekocht en geruild uitgezocht, wat ik nog wil zaaien, wat moet wachten tot later dit jaar, of misschien wel tot volgend jaar. En soorten die ik al heb gezaaid. Voor je het weet wordt het een onoverzichtelijk berg met zakjes zaden, ik heb de neiging om ze allemaal wel netjes in zakjes en potjes te stoppen en in 1 kamer te bewaren (daar waar geen zon komt en het zo koel mogelijk is), maar dat neemt niet weg dat het op een gegeven moment zoveel is dat ik er geen wijs meer uit kan worden en het tijd wordt alles weer overzichtelijk in de zadenboxen op te ruimen, op alfabetische volgorde, anders ben ik zowel het overzicht als de zaden zelf kwijt.

In mijn hoofd is het al lente, terwijl het buiten wit is van de sneeuw. En als we dan niet naar de tuin kunnen (of willen vanwege de kou en sneeuw), dan zaaien we dus gewoon binnen, bloemen, tomaten, prei (en die nemen we dan komende week alsnog mee naar de tuin). We doen het er maar mee, voor nu, maar komende week, dan reken ik er toch echt op dat het weer eens iets beter wordt, en we eens op de tuin zelf wat kunnen gaan doen.

p.s.: nu het toch nog geen tuinweer is, hoop ik vandaag en morgen eindelijk eens verder te gaan met het maken van de databases (te vinden via de menubalk).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Diana

hier vergaat het me al net zo. Wij hebben een nieuwe tuin die nog gespit moet worden, compost nog en dan nog een week rusten voor het zaaien ik krijg dan ook behoorlijk de kriebels en voel een soort stress want er moet nog zoveel gebeuren en het is al bijna maart maar nu kunnen we niets alleen maar uit het raam naar buiten staren en de vlokken tellen die naar beneden dwarrelen.

Zandeik

Ja, de winter duurt nu wel erg lang … hopelijk krijgen we daarna een lange periode mooi weer…

Marjan Vos

De winter duurt toch niet langer dan anders? Ik lees een soort tuin/zaaistress in bovenstaande. Er MOET zoveel. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Neem de natuur gewoon zoals ie is. Dat geeft een hoop rust.

Marjan Vos

Hoi Diana, ik snap het wel hoor, maar de winter is ook ergens goed voor. En ik volg misschien iets meer dan andere mensen de dag en het weer zoals het komt. Maar het is fijn om vandaag onder de 20 cm sneeuw te zien dat de bolletjes er zin in hebben. Fijne dag.

Elly Opdam

Hoi Diana
Ook ik sta te popelen om te gaan beginnen,maar de grond op mijn tuin was nog te nat om het om te spitten.vanmiddag ga ik zwel tabletten kopen en ga dan maar eens beginnen met voorzaaien !
Ik zie in de witte bak bij jou een gedeelte witte steentjes ,is dat Vermiculite ?
Ik heb hier nog geen ervaring mee ,maar wil dat wel gaan proberen .
Het zonnetje gaat hier nu schijnen ! hoop aan de horizon !
Succes met alles Diana !
Groetjes Elly Opdam

Heidi

Dag Diana,
Via andere tuinblogs ben ik op je site terechtgekomen, en zag ik dat ik hier nog heel vaak zal komen lezen 😉
Echt mooi, en overzichtelijk. Ik zal dit jaar voor het tweede jaar moestuinieren, dus een beetje tips van ervaringsdeskundigen zijn altijd welkom.
Bij het stukje teeltplan zag ik Rucola bij de bladgewassen staan. Rucola (zandkool), hoort echter bij de koolsoorten. Niet dat ik wil muggenziften hoor, maar die kan dus ook de gevreesde knolvoet in de tuin brengen, als je te vlug op dezelfde plaats terugkeert.
Hier staan al heel wat zaailingen op de vensterbank, en morgen maken we de moestuin zaaiklaar, in de hoop dat de lente dan volop losbarst. Ook hier kriebelt het om te beginnen!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties