Oeps

Oeps, gezaaid 🙂Gezaaid december 2012

De kortste dag is geweest (al lijkt het nog steeds even donker dan vorige week, ik vrees dat het nog even duurt voor we het verschil echt gaan merken). Nog 2 dagen en 2012 is voorbij. Van mij mag het, niet omdat 2012 geen goed jaar was (nou ja, geen best tuinjaar), maar van mij mag 2013 gewoon wel beginnen.

En dus gisteren zomaar ineens gezaaid. Plotsklaps. Duidelijk een geval van ongeduld, zin in een nieuw jaar, nieuwe ronde / nieuwe kansen, beetje dat idee 🙂

Action blokken CocopeatEigenlijk is het de schuld van Yves uit België, die gaf me een tip over blokken Cocopeat bij de Action, hij had er erg goede ervaringen mee. En dus vrijdag eens bij de Action wat blokken gekocht (zie foto). Je moet een blok in een emmer doen die je voor de helft vult met water. En dan absorbeert het samengeperste blok dat water en wordt het potgrond. 1 blok kost 65 eurocent en levert bijna 10 liter potgrond op. En dus ook nog eens heel goedkoop (want als je even snel uitrekent komt 40 liter op euro 2,60 en ik ken geen tuincentrum dat Cocopeat (altijd een stuk duurder dan gewone potgrond op basis van Turf) voor die prijs verkoopt.

En zelf had ik er dus nog geen ervaring mee maar volgens Yves is de kwailteit prima, hij heeft er met succes ook pepers, etc. in geteeld. En dus gisteren een dagje naar de tuin, en eens 2 blokken meegenomen (en dan gelijk ook maar wat zaden, want wat doet een mens met potgrond zonder iets wat er in gezaaid kan worden).

Geen groenten gezaaid hoor, alleen koudekiemers en wat gokjes (dat komt ook doordat het gisteren volgens de kosmoskalender bloemendag was, volgende week zijn de uien en prei aan de beurt, misschien al een rijtje radijs, rijtje rucola, daar moet ik nog eens over verzinnen. Het lijstje van soorten die ik heb gezaaid:

  • Alcea pallida
  • Allium carinatum pulchellum (Alliums staan erom bekend graag wat kou voor de kieming te willen)
  • Anthriscus sylvestris Ravenswing (vorig jaar ook gezaaid en toen kiemde ze ook alleen na een koudeperiode – nu nog eens want of ze de winter na de natte zomer heeft overleefd durf ik niet zomaar te geloven)
  • Aquilegia Royal Purple (met donkerpaarse Clematisachtige bloemen)
  • Aquilegia Woodside Gold (met opvallend geelgroen blad)
  • Cirsium canum (kiemde hier vaak na de winter in de tuin, maar afgelopen jaar niet en dus zelf maar weer eens zaaien)
  • Dracocephalum argunense (erg leuke vaste plant die ik in 2012 kocht, en gelijk al wat zaden kunnen oogsten, volgens Tom Clothier koudekiemer, ik zaai haar om te vergelijken nu koud, maar ook in februari warm, kijken wat het beste gaat)
  • Eustachys distichophylla (idem als de Dracocephalum)
  • Gypsophylla cerastioïdes (gokje, zou kou nodig hebben maar ook bij deze spreid ik de kansen en zaai haar koud en in februari warm, kijken wat ze beter doet)
  • Iris chrysographes (heb ik als plant sinds 2011 in de tuin, dit jaar voor het eerst zaden kunnen oogsten en ik wil eens kijken hoe ze het beste kiemt en of ze dan goed groeit, etc.)

En dat was het, dus niet zo veel hoor 🙂 Maar toch was het leuk om alvast weer eens even met tuinieren bezig te zijn (het hielp ook mee dat ik in trui in de kas stond, lekker zonnetje erbij, een graad of 17 in de kas).

Cocopeat in tray en emmerEn dan nog even terugkomen op de Cocopeat van de Action. Ik kan natuurlijk nog niets zeggen over het resultaat, of het een goed kiemmedium is, etc., want dat moet de tijd uitwijzen. Maar wat ik er wel alvast over kan zeggen: mooie losse structuur (met dank aan het materiaal – Cocopeat wordt gemaakt van kokosvezel, er zitten dus geen stukken hout, brokjes, klonten in, vind ik zelf erg prettig. Er zit, volgens de verpakking, voldoende voeding in voor 6 weken, daarna moet je dus gaan bijmesten (vergelijkbaar met potgrond), maar ik kan op de verpakking niet vinden wat dan de samenstelling is van de voeding (NPK, hoeveel stikstof, kali, etc.). Ik heb in eerdere jaren al wel eens gewoon zakken Cocopeat gekocht en weet wel dat je wat meer aandacht moet besteden aan water geven, de grond lijkt vrij snel uit te drogen, maar dat komt ook omdat de kokosvezel meer vocht vast lijkt te kunnen houden, het wordt bij teveel vocht niet zo nat en vast in structuur als potgrond, gewoon even mee om leren gaan dus. Op de website van Ecostyle kun je nog wat meer informatie vinden over de eigenschappen van Cocopeat: EcostyleOverzicht volkstuin 2012 december 29

Ik ga er nog niet de pepers in zaaien, eerst maar eens kijken hoe dit bevalt. En misschien ga ik het ook eens mengen (20 liter potgrond met 20 liter Cocopeat van blokken en 10 liter brekerzand is misschien wel een ideale samenstelling als zaaigrond, geen idee, ik moet het maar eens proberen allemaal :-))

Tot slot nog even een foto van de tuin zoals die er nu bij ligt, kaal, gespit en wachtend op 2013. Het enige dat nu nog in de tuin groeit is de knoflook. Ze zijn nu zo’n 10 cm hoog, de rode Sulmona is later boven de grond gekomen en is pas 5 cm hoog. Eer we 8 weken verder zijn begint de tuin zich al weer te vullen en staan er (hopelijk) al jonge zaailingen van tuinbonen, capucijners, peultjes en doperwten, maar ook pootuitjes, sla, andijvie, sjalotten in. Het lijkt ver weg maar het is zo voorjaar 🙂Knoflook december 2012

Ik wens iedereen een fijne jaarwisseling morgen!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
meatfreak

Hoi Diana,

zelf heb ik afgelopen seizoen in het begin ook alles puur op cocosgrond gezet (uit blokken) en hier waren de resultaten een stuk minder goed. Zelfs met het toevoegen van Chilifocus stonden de planten op den duur volledig stil en begonnen af te takelen. M’n ervaringen zijn er erg slecht mee en zal het enkel nog gebruiken om de grond luchtiger te maken als mix (60% potgrond, 20% cocos en 20% perliet gaf hier een goed resultaat). Ik ben er veel zaailingen door verloren dus wees gewaarschuwd.

Braziliaanse boerin

Meatfreak, dat komt door dat een kokosboom groeit dichtbij de zee. En de zeezout komt in de kokosvezels. Zeezout is niet goed voor planten en de resultaat is dat de planten niet goed groeien of nog kunnen doodgaan.
Je kunt combineren kokospotgrond met mest, misschien krijgt je een betere chemie voor de samenstelling van de grond.
Toch rad ik af om kokospotgrond te kopen.
De enige voordeel is dat meer zuurstof aanwezig is op de grond wat ook goed voor de planten is, maar de nadelen zijn zwarder…

Gea

Dag Diana,
Op internet zag ik een site waarin een mix van 4 gelijke delen brekerszand, cocopeat, compost en gewone tuingrond werd aangeraden als stek en zaaigrond. Voor planten in pot werd een extra deel compost toegevoegd met wat extra mest. Wel aan te raden om compost en tuingrond te zeven.
Ik heb cocopeat gekocht bij een tuincentrum, maar ga ook morgen maar even bij de action kijken. Vandaag spinazie en enkele slasoorten in de kas gezaaid. In de tuin heeft eind van de zomer de rucolasla gebloeid en bij het opruimen heb ik de zaden uitgeschud met als resultaat nu een veldje verse rucola. Ik heb nooit geweten dat deze slasoort gewoon sneeuw en vorst kan doorstaan. Maar wel een mooi cadeautje zomaar in de winter.
Ook jullie een mooie jaarwisseling en alvast een prachtig tuinjaar toegewenst.
Groet gea

Groene Hex

Dag Diana en Ruud,

Een gezellige jaarwisseling toegewenst en een prachtig 2013! Al “bladerend” op je site kwam ik je recept tegen van bruschetta, kan je vertellen hoe is inmiddels is met de smaak en houdbaarheid van de gevulde potten? Ik verzin vaak vantevoren wat ik wil gaan inmaken en pas daar ook mijn teeltplannetje op aan, als blijkt dat ik iets vergeten ben. Volgend jaar bijvoorbeeld nog meer aardbeien want ik had de flessen aardbeiensiroop veel te snel op en daarbii moet ik ook voldoende over houden om jam van te maken en als het even kan ook wat kilo’s voor wijn.. keuzes..moeilijk hoor als je een klein stukje hebt! Gelukkig word je er ook creatief van en belanden er ook allerhande zaailingen in alle soorten en maten containers. En toch..stiekum ben ik aan het kijken naar een kasje erbij, ik kijk altijd smachtend naar jullie kassen vol met heerijke tomaten! Zelfs als het eens iets minder is..

Vriendelijke groeten, Saskia

Kathleen

Hoi Ruud en Diana,

De beste wensen voor 2013 vanuit het “verre” Belgenlandje! Hopelijk dit jaar een droger en warmer jaartje met heel veel oogst!
En bedankt voor de prachtige site waar ik toch steeds op kijk vooraleer ik iets begin te zaaien!

Groetjes,
Kathleen.

Tjomme

Hallo Ruud en Diana,

Een goed (tuin)jaar gewenst! Ik heb niet zoveel ervaring met cocos grond van action en heb een beetje gebruikt voor planten binnen.
Leuk om je dagboek te lezen; het verveelt mij nooit!
Ik gebruik sinds een paar maanden wat ik hier vind langs het Markermeer: aangespoeld en door de golven fijn geslagen plant afval: riet, waterplanten en vast nog meer. Ik heb geen idee wat de samenstelling is 🙂 Het is heel fijn van structuur en er zitten ook vaak regenwormen in. Intussen heb ik al een deel van de tuin voorzien van een laagje. Op de kleigrond kunnen de planten misschien wat beter wortelen.

Groet!

Jolanda

Hallo
Ik heb gisteren die blokken gekocht
Mijn vraag is kan het ook voor binnen gebruikt worden

Jolanda

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties