Zucht…..

Citroengras in waterTe donker, te nat, geen tuinweer. Ruud is wel even naar de tuin, het laatste stukje spitten in de kas, waarschijnlijk vooral even uitwaaien. En ik wacht op beter tuinweer. Niet getreurd, genoeg te doen, kerstboom is opgetuigd, lekker in lange rijen staan in de supermarkt (alsof kerst 10 dagen duurt), recepten zoeken.

En ik ben begonnen met ‘surrogaat-tuinieren’, alvast zoekend naar iets wat in ieder geval met tuinieren te maken heeft. Ik heb het al lang geleden opgegeven om dadelpitten, citroenzaden, etc. te zaaien, we hebben er geen goede overwinteringsplaats voor, en het duurt me veel te lang voor ik er iets van kan oogsten (als ik al iets van kan oogsten), en dan heb ik het nog niet over spint, luis, schimmel en andere zaken die de lol er snel vanaf halen 🙂

Wat wel in 1 jaar een leuke opbrengst kan geven, mag dan Tropisch zijn, is prima, daar ben ik bereid heel erg mijn best voor te doen. Ik heb getwijfeld over de Naranjilla, waar ik zaden van heb. Zou dan nu wel gezaaid moeten worden, en dan hopelijk in november 2013 in de kas wat oogst. Maar het feit dat de kas is volgepland, samen met de brede groeiwijze van de plant en de gemene stekels (als van Litchitomaat – Solanum sisymbriifolium), heeft me doen besluiten daar in ieder geval voor 2013 vanaf te zien.

Wat dan wel. Nou, vorige week een pakje Citroengras gekocht, nodig voor een Indonesisch recept. Van de 5 citroengrasstengels heb ik er 2 gebruikt, ik hield er 3 over, zou ik in kunnen vriezen maar ze zagen er levend genoeg uit om de gok te wagen en de stengels in een potje water gezet (eerst even een heel dun laagje van het verdroogde onderkantje gesneden voor nieuw, vers leven). Lekker warm en licht staan ze nu, ik hoop dat ze wortels krijgen (ik zie al witte puntjes onderaan), dan mag ze uiteindelijk in de grote pot en dan de kas in in april. En dan verse Citroenstengels oogsten in september. Zo ver is het natuurlijk nog lang niet, maar ik kan me er nu al op verheugen.Yacon komt op

En de Yacon komt op, en daar ben ik erg blij mee! Van 2 mensen wat broedbolletjes gekregen en bij elkaar leven er 4, dat moet genoeg zijn. Van een wat koudere plaats heb ik ze zelfs al verhuisd naar mijn ‘voorjaars-kraamkamer’, daar waar een mooi plekje voor een raam op het Zuid-Westen is, en waar de schoorsteen van de kachel door de kamer gaat, die geeft lekker wat warmte af als de zon niet schijnt. Zo moet ze toch lekker kunnen groeien. Misschien alvast nog maar 2 zakjes potgrond kopen en ook wat grotere potten mee naar huis nemen (of misschien is dat wat voorbarig :-)).

Tayer komt opHetzelfde geldt voor Tayer, die heb ik van onze Surinaamse tuinbuurvrouw gekregen. Ook in P9-potjes geplant in potgrond en ook die gaan leven. De Yacon wil ik komende zomer in een grote pot voor de kas zetten, lekker warm en beschut, de Tayerplanten ga ik in de kas planten in mei, ik heb er een mooi plekje voor onder de zaaitafel.

En wellicht wat gewoontjes, maar dat maakt me niks uit, ik vind het gewoon lekker en het is ook een soort van tuinieren, maar dan op de vierkante centimeter; Tuinkers gezaaid. Ze staat licht en warm genoeg, misschien nog wel net op tijd voor kerst. En zo niet, ook goed, want erg lekker op een boterham met kas, of onder een gebakken eitje.

Tuinkers gezaaidAls je er goed over nadenkt is het toch bijzonder; zo gezaaid op alleen wat natte watten moet 1 zaadje voldoende energie en voeding in zich dragen om te kunnen zorgen dat het zaadje niet alleen kiemt maar ook nog zomaar 5 of 6 cm hoog kan groeien en 2 blaadjes kan maken, en dat allemaal zonder hulp (voeding) van buitenaf. En dan ook nog lekker zijn…….

Neemt allemaal niet weg dat de winter wel goed op weg is. Bedenk dat overmorgen de kortste dag is. Vanaf zaterdag wordt het alleen maar langer licht (al lijkt het altijd nog wel lang te duren voor we dat ook echt merken). Met een beetje optimisme kunnen we zeggen dat het voorjaar in de verte gloort 🙂

Dit was mijn laatste tuindagboekverslagje van 2012. Vanaf 1 januari zal ik een nieuwe map maken waar de verhalen van 2013 in komen. Ondertussen ben ik druk bezig met de website, van de bladgewassen en overige gewassen zijn de pagina’s nagekeken, zaaitabellen toegevoegd, tekst waar nodig aangepast en foto’s geplaatst. De helft van de bladgewassen zijn ook klaar, ik hoop die vandaag af te maken en voor 1 januari alle groenten te hebben nagekeken en aangepast aan de nieuwe website.Kerst 2012

Voor nu wens ik iedereen die dit tuindagboek leest heel fijne kerstdagen en een goed uiteinde van 2012!!

15 gedachten over “Zucht…..”

 1. Hoi Diana en Ruud
  Hele gezellige kerstdagen
  En een veilige jaarwisseling en voor 2013 gezondheid en geluk
  En een mooi tuinjaar !
  Groetjes Elly

 2. Diana
  Hoopvol kijkend naar een nieuwe horizon,deze van 2013,wensen we jou samen met je man een gezond en vruchtbaar nieuw jaar toe!
  Tot volgend seizoen!

 3. Vanuit Deventer wensen wij jullie fijne feestdagen, een goed uiteinde en vooral een een gezond en groeizaam 2013.

  ps Bedankt voor alle info de laatste jaren ( mag ook wel eens gezegd worden ).

 4. Ben dit jaar begonnen met (moes)-tuinieren en via google op jou site terecht gekomen. Sindsdien check ik hem regelmatig vooral je tuindagboek.
  Kijk nu al uit naar je verhalen in 2013 vooral je verhalen over wat je zaait en hoe. Zeer informatief voor de beginnende urban-tuinder. 🙂

  Fijne dagen.

 5. Hallo Ruud en Diana

  ik wens jullie vanuit een wit besneeuwd noorden van het land
  een fijne kerst en veel gezondheid om ook het volgende tuinjaar in te gaan
  en dat wij daar van mee mogen profiteren via je dagboek
  groetjes Simone

 6. Dag Diana en Ruud,
  Nog een groet uit het winterse witte noorden. Hele fijne kerstdagen en een goed uiteinde van 2013. Hoewel ik al jaren de wens heb voor een eigen citroenboompje blijf ik me maar beheersen, want het lukt me al niet eens om een geranium de winter door te helpen. Wel heb ik de afgelopen zomer twee avocado pitten in een potje gestopt en ja, ja, die zijn al zo’n 25 cm hoog en er groeien nog steeds nieuwe jonge blaadjes aan. Ik heb gelezen dat ze wel 10 meter hoog kunnen worden dus heb ik nog even te gaan en zal ik voor de rijpe avocado’s voorlopig nog wel even de supermarkt moeten bezoeken. In die zin kan ik toch misschien ook beter wat waterkers, broccolikers of i.d. gaan zaaien. Wederom een goede tip. Nogmaals fijne dagen en ik hoop dat we ook het komend jaar weer mogen genieten van alle moois op je site.

 7. Dag Diana
  Ik las nog even je info over de groene sperzieboon. Ook bij ons het afgelopen zomer soms teveel boontjes om in een keer te eten en dus toch maar ingevroren. Maar net als jullie daar geen goede herinneringen aan. Meestal flatterige boontjes uit de diepvries op tafel. Tot deze week. De boontjes had ik voor het invriezen echt heel kort, 1 minuut ongeveer, in kokend water geblancheerd. Nu opnieuw water gekookt en daar de bevroren boontjes toegevoegd. Op hoog vuur weer aan de kook gebracht, ongeveer 5 minuten doorlaten koken en voilà ” knapperige’ beetgare groene boontjes op tafel alsof ze zo uit de tuin kwamen. Wilde ik toch nog even kwijt,
  Groet
  Gea

 8. hoy diana en natuurlijk ruud
  ik ben begonnen met het kweken van franse chapignons ik ben benieuwd
  vanaf hier prettige feestdagen en een gezond 2013
  gr petro verschuren

 9. Hoi Diana,
  Ik heb op de Groene Passie beurs een kiembakje gekocht van 2 “verdiepingen”. Daarop stond de tip om niet alleen taugé en zo te proberen, maar allerlei soorten zaadjes. Dus ook daarin heb ik tuinkers gezaaid en pas geleden radijszaad. Daaruit komen kleine stevige stengeltjes, die heerlijk naar radijs smaken. Ook lekker op de boterham. Ik ben nu mijn kans aan het wagen met gemengde mini tuinsla. Ben benieuwd wat eruit komt!
  Fijne dagen gewenst (wat minder donker dan vandaag…) en ik lees vanaf 2013 weer graag mee! Groetjes, Yvonne

 10. Hoi Diana,

  Ik wens jullie alle goeds voor 2013.
  De tuin is nu in rust, maar ik ben nog steeds bezig mijn 25 potten uit de kas
  leeg te krijgen. In februari (of eerder) kan ik dan wat in de kas zaaien tot
  het tijd wordt voor de tomaten.
  Ik heb heel veel waardering voor je werkzaamheden in tuin, kas, keuken (inmaken, invriezen enz.). Dus ik wens jullie een goed en vruchtbaar jaar toe.

  Groetjes,

  Anne Marie uit Baflo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.