Uitgepland

Gelukkig staan de kerstdagen voor de deur. Want klaar met de planning, alle zaden zijn besteld (nog niet alles in huis maar dus wel alles besteld, betaald en het is alleen nog wachten op de bezorging).

Te koud om naar de tuin te gaan, Ruud is wel naar de tuin want die moet nog 1 kas spitten, buiten is de grond nu bevroren. En dus zou nu de verveling toe kunnen slaan. Want alles is tot op de milimeter gepland, alles staat vast (nou ja, wisselen kan natuurlijk altijd maar is in principe niet de bedoeling).Planning 2013 de enveloppen

En zo liggen hier de zaden die ik komend jaar ga zaaien dus al klaar, in enveloppen. Een envelop voor januari, 1 voor februari binnen zaaien, 1 envelop voor februari in kas zaaien, 1 envelop voor maart, binnen, en maart kas, 1 voor april, etc. Alle enveloppen in een doos, die gaan straks naar een onverwarmde kamer, dat is altijd de beste bewaarplaats voor zaden. En dan kan ik in januari, februari, maart, etc. zo de envelop pakken en gaan zaaien.

De Kosmosagenda (dit jaar de agenda van Guurtje Kieft eens gekocht) ligt ook klaar en ingeruimd (al data voor het zaaien van de peper, tomaten, etc. gepland en de agenda ingeschreven).

Planning 2013 kassenindelingEn dan heb ik ook nog mijn planning en indeling in de kassen (zo kan ik ook niet teveel zaaien, alle soorten staan al op hun plaats in de kassen ingedeeld, en alles iv ol (overvol).

Een beetje overdreven lijkt dat misschien, maar bedenk dan dat ik 45 soorten pepers zaai, 12 soorten paprika’s en 60 soorten tomaten. Als ik niet nu al een soort van houvast maak ga ik het allemaal niet kunnen zaaien en indelen in een tijd dat ook de gewone maar belangrijke krootjes moeten worden gezaaid, aardappelen gepoot, en noem allemaal maar op.

Er kan nog van alles mis gaan, maar de planning in ieder geval niet 🙂

Komende week ga ik alvast labels maken (ik knip ze van oude kunststof lamellen), kan ook maar alvast klaar liggen. En dan zou ik me kunnen gaan vervelen, tot eind januari. Maar dat is natuurlijk niet zo. Eerst nog kerst, de boom is al opgetuigd, en ik begin alvast te neuzen in boeken, oude tijdschriften, op internet, op zoek naar leuke recepten.

En dan is de website nog. Nu ga ik daar zo voorzichtig aan tijd voor krijgen. De hoofdstukken van aardappel, artisjok, asperge en rabarber vanmorgen nagekeken, tekst aangevuld, foto’s bij geplaatst (indien nodig en voorradig). En ik hoop daar de komende weken nog verder mee te kunnen, er is nog heel veel te doen. Nieuw, nou ja, niet nieuw maar wel nieuw op deze nieuwe website zijn de zaaitabellen die ik met hulp weer heb kunnen maken en op elke pagina ingevoerd gaan worden.

En verder heb ik iets meer dan 1000 foto’s gemaakt. Die zijn niet allemaal bruikbaar en ik moet er ook nog wel een beetje mee oppassen, rond juli 2013 krijg ik er pas weer 1 GB ruimte erbij 🙂 Maar die foto’s moet ik nog uitzoeken, kijken wat er bruikbaar is, en er dus ook een flink aantal op de diverse pagina’s invoegen.

De databases moeten nog gemaakt worden, maar ik heb zelf een beetje het idee dat daar niet veel naar gekeken wordt. Het is heel veel werk om te maken, en dat geeft niks, het is ook best leuk om te doen, maar als mensen er niet veel interesse in hebben is het wellicht nuttiger wat anders op de website te doen (ik heb alle informatie en foto’s op mijn computer, dus ik heb al een soort van privé-database).

Sterker nog, bij deze, mocht je iets meer uitgebreid willen op de website, meldt het dan vooral in het contactformulier hieronder. Of is er iets wat je mist, of juist niet handig vindt, of wel, dan hoor ik dat in het formulier natuurlijk graag! Niet dat ik kan beloven dat ik dat dan gelijk ga maken (en misschien kan ik het ook helemaal niet, ik ben zeker niet zo goed in websites bouwen), maar ik kan wel een lijstje maken met wat mensen leuk zouden vinden.

Zelf was ik al op het idee gekomen eens lijstjes te maken van bijzondere kiemers. Dus een lijstje van echte koudekiemers, een lijstje van soorten die wisselende temperaturen willen, een lijstje van soorten waarvan de zaden geweekt zouden kunnen worden, etc. Maar eerst maar eens verder met de groentepagina’s, de zaaitabellen invoegen, teksten nakijken en aanpassen, foto’s plaatsen. Daar ben ik vast al tot kerst zoet mee.

Fiep december 2013Tot slot nog een foto van Fiep; ze is al 17 (we hopen dat ze in februari ook nog 18 mag worden, dat zou voor een Brits Korthaar een geweldige leeftijd zijn). Zo oud als ze is, had ze wel gelijk door dat voor mezelf eens een lekker warm en zacht woonkussen had gekocht, om me lekker in te nestelen tijdens de donkere dagen. Binnen 2 uur ingepikt en ze ligt er zo heerlijk op te slapen dat ik het lef niet heb om haar eraf te halen. En dus ga ik straks maar, zittend op een harde keukenstoel, op zoek naar recepten voor kerst. Ik ben trouwens bij elke groentepagina nu ook gelijk recepten met die groente aan het zetten. Moet nog heel veel doen, maar wellicht vind je er op tijd nog iets leuks voor kerst.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Janneke

Hallo Diana,

Heerlijk gevoel moet het zijn dat je planning klaar is, het ziet er perfect uit.
En inderdaad, een lijst van koude-, warmte-, donker- en lichtkiemers lijkt me helemaal top. Maar ik kijk ook graag naar je database(s), ik ben gek op lijstjes met foto’s en dan ook nog een prachtige uitleg erbij.
Fijn weekend verder,

Janneke

Janneke

….och jeetje, nou vergeet ik Fiep helemaal. Schitterende foto en koop jij maar mooi een nieuw kussen!
J.

Marjan Vos

Ik vind het fantastisch wat je allemaal in korte tijd voor elkaar krijgt en ben blij dat wij daar van mogen mee genieten. Fijne kerst en oud en nieuw gewenst!

Tamara

Alsof ik mijn oude kat zie liggen! Heeft uiteindelijk de mooie leeftijd van 20 gehaald!

harm deiman

Diana,

ik vind het rolmenu niet handig om bij de databases te komen. Ze lopen van mijn scherm af en kan daardoor slecht een goede keuze maken. Misschien erg anders onder hangen??
Succes

harm deiman

blijft altijd moeilijk ik zit er ook altijd mee te klooien op mijn websites. Maar dit is in ieder geval handiger.
succes verder

Kevin

Hallo Diana

Dit past helemaal niet bij dit onderwerp
Ma ik heb een veroudert mail adres van jou
Zou je mij of iemand die het goede mail adres heeft
Me dat willen mailen
Mijn adres is kevin_smeets @ hotmail.com

Mvg kevin

Robert

Hallo Diana,

Ik maak ook regelmatig gebruik van de data base, en de data base op de oude site werkte inderdaad wel wat makkelijker.
Ik denk dat deze door de liefhebbers van Tomaten, pepers en paprika’s regelmatig gebruikt zullen worden.

Groeten Robert.

Benjamin

Hoi Diana,

Ik zie de databases nu pas voor het eerst en ik ben heel benieuwd naar de peper database. Zodra mijn stevia is uitgebloeit wil ik deze gaan stekken, maar ik kan op je site geen informatie vinden over het stekken.
Misschien is het ook leuk om wat informatie toe te voegen over (eetbare) binnenplanten? Dit is vooral in de winter leuk om gewoon verder te gaan. Bijvoorbeeld het planten van een ananas in een pot, of het binnenshuis zaaien en houden van sinaasappel, citroen etc.

Mvg,

Benjamin

Benjamin

Hoi Diana,

Jammer dat je binnenshuis weinig succes heb gehad.
Bij mij is er ook een hoop niet opgekomen (dadels, kaki, lychee etc.), maar ik heb nu wel 2 moringa boompjes en een net opgekomen sinaasappelboompje. Ook heb ik vorige week met mijn neefje een ananas in een pot geplant, vond hij erg leuk en de ananas is nog steeds groen dus dat gaat hopelijk ook goed. Hierover heb ik vooral een hoop geleerd van youtube filmpjes (bijv. van Praxxus55712 en TheMIcroGarden).

Mijn stevia staat binnen, dus van de winter zal die weinig last hebben. Zodra de stevia uitgebloeid is ga ik informatie opzoeken over hoe en wanneer ik het beste kan stekken.

Mvg,

Benjamin

marjan

waar koop je een steviaplantje?

Mime

Hoi Diana, ook ik kijk regelmatig in je databases en ik ken vriendinnen die dat ook doen. Zoals ie nu is, is het iets minder handig als op de oude website. We raken erg verwend met jou handige website. En niet alles is nog gevuld, dat komt nog. Maar als je straks moet wachten tot eind januari komt alles wel weer terecht. Vergeet niet lekker te genieten, wij kunnen wel wachten, hoor!!!.

Wat een heeerlijke kat op een lekker kussen! Ik zou er lekker bijkruipen!

groetjes, Mime

Margreet

Hoi Diana,

Heerlijk hoor poes Fiep, opgerold op jouw heerlijke kussen, ze pikken altijd dat soort dingen in, maar dat mag op deze leeftijd toch :)Zolang ze er is mag ze verwend worden.
Ik wil je hartelijk bedanken voor de zaden, de kosmoskalender die ik elk jaar van je krijg, de leuke en minder leuke verhalen op je website, de recepten de tips ja wat al niet meer.
Ik wens jou en Ruud een fijne Kerst en een gezond, groeizaam en zonnig 2013 toe.

groetjes Margreet

Christa (Elst)

ha Diana, ik wil jou en Ruud (en Fiep natuurlijk!) heel fijne kerstdagen wensen en een goed nieuw TUINjaar! Ik heb weer volop genoten van je informatieve site en je leuke dagboekschrijfsels. Heerlijk inspirerend. Zelf ben ik, net als onze tuin, half november in winterrust gegaan. Doe af en toe eens een boek open, bestel alvast de piepers en en paar zaden, maar verder doe ik even niets met de tuin, behalve natuurlijk naar de vogels kijken 🙂
Voor de annalen nog even deze curiositeit: de in augustus nog gezaaide korianderplantjes staan ondanks vorst en een sneeuwdek van 15 cm nog altijd fier rechtop! Verse koriander uit eigen tuin met de kerst!
groetjes, Christa

diana

wat een goed idee om de zaden in enveloppen per maand te doen!
zelf lopen we wat achter op schema, de zaden zijn nog niet besteld, de planning is nog niet af en nog niet alles is bemest en gespit. We hebben namelijk vanaf vandaag een nieuwe moestuin! het zelfde complex maar dan een grotere tuin we hebben er heel veel zin in!

Marjan

Hi Diana,
In Margriet schrijf ik een kort stukje over biologisch tuinieren en dan vooral over fruit.
Ik was van plan dit stukje over jouw site schrijven. Vind je dat ok? Hartelijke groet, Marjan Huisman

http://www.mooiemoestuin.nl Dit is de webpagina van moestuinierster Diana. Ze geeft een mooi inkijkje in haar tuinleven. En legt veel uit over de teelt van fruit, maar bijvoorbeeld ook , heel handig als je plantgedrag wilt snappen, hoe het zit met meststoffen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties