Kriebelen

Allereerst wil ik hiervandaan iedereen een gezond en gelukkig en groeizaam 2013 toewensen!

Gisteren de kerstboom afgetuigd. Nu die weg is lijkt het gelijk al wat lichter in huis. Of zou het komen omdat we de donkerste/kortste dag al ruim 2 weken achter ons hebben?

Citroengras loopt uitHoe dan ook, het begint te kriebelen. Terwijl het nu nog nat en koud is buiten, heb ik de neiging om alvast labels te gaan schrijven, en om de propagator van zolder te halen. Dat belooft niet veel goeds. Ik had mezelf voorgenomen pas op 31 januari pepers te gaan zaaien, maar ben al druk bezig om allerlei excuses te verzinnen waarom ik eerder zou kunnen gaan zaaien (zoals het feit dat ik flink wat soorten ga zaaien waarvan de zaden al oud zijn en die dus misschien wel 2 of 3 pogingen nodig hebben – dat vind ik zelf wel een erg sterk argument 🙂

Maar dit weekend niet, dus dat scheelt alweer 2 dagen. Zaterdag is er op de volkstuinvereniging een Nieuwjaarsreceptie, en zondag moet de achtertuin en voortuin nodig eens opgeruimd worden.

En volgende week staat er voor Ruud het grote project op het programma. Dan gaan we drainagebuis/slang kopen en wordt die ingegraven langs de kassen, van het begin van de tuin, tot de sloot aan het einde van de tuin – daar waar het water bleef staan afgelopen zomer. Ik doe dan ondertussen een ander, kleiner projectje; waterkoker mee en de raamwisser met telescoopsteel, en dan met lauwwarm water (zonder schoonmaakmiddelen) de ruiten van de 3 kassen en 2 minikasjes schoonmaken. Dat is altijd best veel werk (omdat het nu eenmaal ondertussen flink wat oppervlak is).

Ik heb altijd gehoord dat 10% meer licht 10% meer opbrengst geeft. Geen idee of het ook zo is, maar januari is hier standaard de maand voor het schoonmaken van de kassen (als je het in de herfst doet, zit er alweer groene aanslag op voor de zomer begint, en de schone, heldere, frisse kassen geven altijd een soort startsein voor het nieuwe seizoen – met zaden van spinazie, sla, andijvie, radijs, rucola, mosterdblad, etc. in de aanslag – en die kunnen dan optimaal gebruik maken van meer licht door de ruiten).

Yacon op 28 12 2012Ondertussen gaat het thuis ook langzaam op gang komen. Citroengras doet er best lang over om wortels te maken, maar de eerste worteltjes komen er nu wel aan (foto bovenaan). De Yacon (foto rechts) groeit boven verwachting goed, ondanks de donkere/korte dagen ziet ze er goed uit, volgende week mag ze al naar een grotere pot.

En tussen de bedrijven door probeer ik nog wat aan de website te doen. Dat valt niet mee, het is heel veel werk, en om de één of andere reden kom ik er elke dag om vijf uur in de middag achter dat ik veel plannen had maar uiteinde de hele dag bezig ben geweest met andere dingen en niet met de website. Ik hoop dat dat vandaag anders is en eindelijk de laatste zaaitabellen en foto’s en teksten kan aanpassen bij de groenten. Dan is dat klaar (maar dan zijn er nog ruim 150 andere pagina’s na te kijken, en dan heb ik het nog niet over de databases en nieuwe plannen). Ik ga mijn best doen maar ga dat niet afkrijgen deze winter.

Wat ik wel heb uitgedokterd is dat ik Excel- en PDF-bestanden kan uploaden. Ik kan ze niet plaatsen, maar ik kan er wel een link naar plaatsen en dan opent het bestand zich in een nieuw scherm. Wellicht handig voor de toekomst, voor nu als test even de Groentezaaikalender in pdf. Ik hoop dat je die kunt openen (als je er interesse in hebt natuurlijk).

Tot slot nog iedereen hartelijk dank voor de lieve wensen voor 2013 in mijn laatste tuindagboek van 2012! En voor de reacties m.b.t. de Cocopeat-blokken van de Action. Ik zal blijkbaar de voeding in de gaten moeten houden. En dat maakt dan juist dat er groenten/planten zijn die het er juist goed in zouden kunnen doen (zoals tomaten, die in potgrond altijd te snel groeien, maar ook bonen, doperwten, etc., die niet zoveel voeding willen – en dat geldt ook voor een aantal snelgroeieende éénjarigen). Pepers staan naatuurlijk zo lang in pot, voor ze de kas in mogen (van begin februari tot mei) dat ik die altijd, ook in potgrond dus, rond eind maart wat Osmocotekorrels geef als voeding met langzame afgifte.

Ik ga in ieder geval komende weken de uien en prei en de tuinbonen/Capucijners in de cocopeat-blokken voorzaaien, eens kijken wat dat voor resultaat geeft. Ik meld het hier vanzelf 🙂

Morgenochtend in ieder geval even een paar rijtjes radijs zaaien in de kas (uiteraard van een ras dat geschikt is voor onder glas (Ronde rode broei in dit geval)). Het begin is er!!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Angelika

Hallo Diana,

Allereerst wil ik je hartelijk danken dat je zo’n geweldige website bijhoudt. Voor zo ver ik heb kunnen vinden ben je de enige met dit complete verhaal. Ik heb er in ieder geval, als beginnende moestuinier, al heel veel informatie vanaf gehaald. De groentezaaikalender opent heel goed hoor. Al weer zo’n mooi overzichtelijk handig ding. Ik ga hem direct printen. Veel succes met de tuin dit jaar (en de kassen). En hopen op goed groeizaam weer, want dan heb ik dat ook (in Berkel en Rodenrijs).

Groetjes
Angelika

Nancy

Hallo Diana,

Wat een prachtige site heb je over je moestuin! Boordevol informatie waar ik als beginner heel blij mee ben.
Ik hoop dat het me ook gaat lukken om dit jaar eigen groente op tafel te krijgen.
Je schreef dat je de radijs zaadjes onder glas hebt gezaaid in je kas. Dus je hebt nog een extra glasbak in je kas staan? Het is nog te koud om ze zo in de kas te zaaien in een pot bv?
Ik wil me ook vooral richten op tomaten en lees hier al waardevolle tips over bv de potgrond waarin ze te snel zouden groeien.

Alvast bedankt!

Nancy

Diana, dank je wel voor de tip!

Groetjes,
Nancy

Henny Huppertz

de beste wensen voor dit jaar Diana, en dat we maar een hoop van elkaar mogen leren 🙂
(ik het meest van jou denk ik wel…)

Jessi

De beste wensen voor 2013! Dat het maar een mooi moestuinjaar mag worden. Bedankt voor de kalender, heel bruikbaar.

Paul

Hoi Diana en Ruud,

Bijna dagelijks check ik wel even je site, kijken of er nog nieuwtjes op staan. En sowieso als hier iets geplant gaat worden, zoek ik de soort altijd even op in jouw overzichten. Dit jaar komt de Mexican Sour Gherkin hier ook te staan, deze vond ik er zo leuk uitzien bij jou!

Al met al dus bedankt voor de mooie site, succes met het één en ander nog aanvullen! O ja, en je PDF-link werkt in ieder geval goed op de telefoon!

Hopelijk wordt 2013 voor iedereen een mooi kweekjaar!

Paul

Gea

Hoi Paul,
Ook ik heb de sour gherkin en ben benieuwd hoe het gaat. Leuk te weten dat jij het ook hebt en het lijkt me leuk om de ervaring te delen de komende maanden.
Komt hij bij jou ook buiten te staan?
Groet gea

meatfreak

Ik ga de de Mexican Sour Gherkin ook zetten dit jaar, ik was van plan ze te zetten in de kas of is dit te warm?

Paul

Precies zo wilde ik het doen ja, en dan lekker tegen een warme en zonnige schutting!

meatfreak

Bedankt voor de info, Diana!

aletta

hoi Diana en Ruud, ik wens jullie een heel goed en vruchtbaar 2013 toe, met veel tuinplezier. Ik geniet elke keer weer met volle teugen van de verslagen Diana. En ja de link naar de zaaikalender werkt als een speer.

Groene hexe

Oh Diana, dankjewel voor de zeeeeer bruikbare zaaikalender! Je neemt mij altijd zoveel werk uit handen, geweldig! Ik denk veel mensen met mij ontzettend blij zijn met jouw optimale info en praktische toepassing, heerlijk!
Nogmaals, dankjewel en dat goeie jaar wordt alleen nog maar beter!

Groeten, Saskia

mia

Hallo Diana
De beste wensen voor 2013
Ik gebruik al jaren cocopeat van praxis en een paar keer van de action. Deze vind ik niet zo prettig, vaak lossen de blokken niet goed op. Vorig jaar zag ik ze bij de aldi liggen en die zijn perfect. Hoop dat ze weer gaan verkopen want dan neem ik ze meteen. Hehe eindelijk kan ik jou eens een tip geven. dank je dat we mogen meegenieten van je mooie site. groetjes Mia

Frank (Breda)

Diana,

De allerbeste wensen. Ik hoop dat we allemaal weer een mooi moestuin jaar krijgen. Nog bedankt voor de plantkalender.

Kor ( Ten Boer )

De beste wensen voor 2013! Dat het maar een mooi tuin jaar mag worden. Bedankt voor de kalender.

Henny Huppertz

Diane, het is gelukt hoor, de zaaikalender is heel handig voor mij dus ik heb hem uitgeprint. Hartelijk dank! 🙂
henny

Margreet

Hallo Diana,
Nog de allerbeste wensen voor 2013, hopelijk wordt het een goed tuinjaar. Ook ik krijg de kriebels om weer te beginnen met zaaien. Nog even geduld… dan begin ik met de koudekiemers. Ik hoop me tot half februari te kunen beheersen met de bakjes binnen!
Veel succes met het aanleggen van de nieuwe drainage, dat is een hele klus!
groetjes van Margreet

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties