Gezaaid

Spullen voor pepers zaaienIk had iedereen nog gewaarschuwd, mezelf ook. Ruud zei nog “Je bent weer erg vroeg, hè”. Ik weet het. Maar ik heb dan dit jaar ook een echt goede smoes; ik zaai dit jaar heel veel soorten pepers die ik al eens eerder zaaide, maar waarvan de zaden ondertussen wel 4 jaar oud zijn. Sommige soorten ook door ruil verkregen, 2 of 3 jaar geleden, en ik weet niet hoe oud de zaden toen al waren.

Ik ga er dus vanuit dat sommige soorten wellicht helemaal niet meer kiemen (en dan kan ik daar later nog een ander soort voor in de plaats kiezen en zaaien). En van sommige soorten kiemen er wellicht nog maar 1 of 2 zaden, en dan heb ik nog een tweede poging nodig en daar genoeg tijd voor (want ik zet altijd graag, als het lukt, 3 planten bij elkaar voor een mooie, volle ‘bos’).

Oftewel, gisteren lekker gezaaid; de paprika’s, pepers, en aubergines (stonden gepland voor 29 januari, ben ik toch uiteindelijk maar 18 dagen te vroeg, valt best nog mee (in deze ‘tuinarme’ tijd).

Propagator voorbereidenHet is ook een beetje de schuld van het weer; eergisteren viel het me al op dat het om 17.00 uur nog niet zo donker was als 2 weken geleden. De dagen beginnen echt al iets langer te worden (een lekker zonnetje helpt dan natuurlijk wel).

Ik zaai pepers, paprika’s en aubergines altijd (bijna zonder uitzondering) via de denomethode. Dus gistermiddag eerst alles in orde gemaakt, propagator gevuld met zilverzand en dat nat gemaakt. Potje gevuld met potgrond zodat de temperatuurvoeler daar in kan (want in zand lukt dat niet goed). Propagator gesloten, temperatuur op ongeveer 27 graden gezet, die kon alvast lekker opwarmen.

En in de namiddag gaan zaaien. Labels klaar, zaden klaar, koffiefilters klaar, alles bij de hand. En zo in het lekkere namiddagzonnetje 2 uur lang bezig gewwest om alle 55 soorten voor 2013 te zaaien.Zaaien in papier

Voor wie de denomethode niet kent: ik vind deze methode voor pepers, paprika’s en aubergines ideaal. Je zaait niet in grond maar in koffiefilters, het neemt dus heel weinig plaats in. En ik heb het geluk dat ik een propagator heb maar als je die niet hebt kun je het bakje met zakjes zaaisels dus heel gemakkelijk op een plaats zetten waar het constant lekker warm is en het niet afkoelt in de nacht (op een dvd-recorder, modem, of ander apparaat dat altijd aan staat). Neemt weinig plaats in, kiemt prima, en na het kiemen hoef je alleen nog maar de zaailingen in een potje met goede grond te planten (nou ja, dat is vooral geschikt voor iemand met geduld en niet al te dikke/grote vingers :-)).

Voor wie ondertussen meer interesse heeft gekregen in de deno-methode; ik heb er een pagina met stap-voor-stap uitleg over gemaakt: denomethodePeperzaden in zakje.

En zo dus alle soorten gezaaid, elke soort zit nu met een eigen labeltje tussen een 3-dubbelgevouwen koffiefilter dat goed natgemaakt is, in een open plastic zakje. En al die zakjes (ruim 55 stuks) nemen niet veel meer ruimte in dan 10 x 25 cm. Ik zet ze rechtop in een diepvriesdoos (want kiemende zaden willen altijd naar het licht toe, dus leg de zakjes niet horizontaal neer, dat kost veel kracht en heeft geen nut).

En dan nu maar wachten……. Ik had nog plannen om in de kas wellicht wat te gaan zaaien, wellicht wat mosterdblad, rucola, peterselie, wat pluksla of spitskool, maar dat heeft niet zo veel nut, nu het de hele week gaat vriezen (de zaden gaan niet dood, maar wachten gewoon op beter weer), en dus het zaaien van dat soort vroege groenten voor in de kas maar zeker een week uitgesteld.

Maar ik heb dus nu wel wat anders leuks te doen. Vanaf komende woensdag om de 2 dagen kijken of er al iets kiemt. En als iets dan al echt een steeltje heeft, een worteltje en 2 blaadjes wilt maken, dan wordt het tijd om de zaaisels over te gaan zetten in potjes. Poeh, moet ik me nog haasten, P9-potten controleren en schoonmaken (tegen slakkeneitjes en schimmels), en potgrond en brekerzand kopen.

Vandaag niet, vandaag naar de volkstuin, om in het zonnetje de ruiten van de kassen te soppen. Wel een waterkoker mee want het water in de regenton is ongetwijfeld al zo koud dat de lol er snel vanaf is als ik alleen daar mee moet schoonmaken.Pepers gezaaid klaar

Tot slot nog een foto van de propagator nu; met die zaaisels in een bakje daarin. Lekker warm, 27 – 28 graden. Schuifjes dicht, voor de warmte en een hoge luchtvochtigheid. Ik hoop hier volgende week om deze tijd een foto te kunnen plaatsen van een eerste, levend kiempje!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
johan

Hallo,
Graag wil ik je wat vragen over de tabaksplant.
Ik heb gehoord dat dit een goede biologische bestrijder is tegen bv bladluizen en witte vlieg in een kas.
Heb je hier ervaring en mee en evt ook zaad hiervan of een site waar ik dat kopen kan?

Robert

Ik zetzelf ook altijd een tabaksplant bij de ingang , binnen in de kas. witte vlieg heb ik nooit gehad in de kas, maar wel volop luis in de tabaksplant.

meatfreak

Leuk hoor, het seizoen is weer begonnen. Veel succes! Ik had trouwens nog een vraagje over je opmerking “want ik zet altijd graag, als het lukt, 3 planten bij elkaar voor een mooie, volle ‘bos’.” Zet je deze na het verpotten direct dicht bij elkaar in een p9 of eerste gespreid in de p9 en bij het uitplanten weer bij elkaar? Ik wil dit namelijk ook doen ivm ruimtebeperking binnen en zo kan ik alles lekker in de p11 laten 🙂

meatfreak

Bedankt voor de duidelijke uitleg, Diana 🙂 Ik ga braaf 2 zaailingen per soort aanhouden, mocht er een 3e ontkiemen gaat die naar de liefhebbers.

Gea

Dag Diana,
Nu heb ik toch vragen nav aantallen zaden in een potje. Wanneer je deze nu gaat uitplanten hoever zet je dan de planten uit elkaar en is dat meer dan wanneer je gewoon 1 plantje per potje hebt gezaaid? Een andere vraag, hoe gaat dat met dieven. Wil dat nog wel met 3 planten zo dicht op elkaar ?
Verder wens ik je veel succes. Ik wacht nog even want ik weet nog van het vorig jaar dat het wel erg veel gezeul was in april, met eigenlijk al te grote sprieten maar te koud voor de kas. Hopelijk houd ik me zelf nog even in bedwang hoewel het wel gaat kriebelen wanneer ik je dagboek lees.
Groet en veel succes

Gea

Dag Diana
Bedankt voor de uitleg. Ik heb weinig ruimte en veel wensen (haha) dus elke methode om nog efficiënter om te gaan met de ruimte is welkom.
Begrijp ik het goed dat je tussen de planten in de kas de normale afstand kunt houden, of je nu 1 of 3 bijelkaar gaat zetten? Zou mooi zijn.
Zondag ga ik met de deno methode aan de slag. Mooi om jou te kunnen volgen.
Groetjes

Roos

Hallo Diana,
Complimenten voor je leuke en informatieve site.
Ik wil dit jaar met makkelijke groenten beginnen, voornamelijk in potten en vind hier bijna alles wat ik moet weten. Ik begrijp alleen nog steeds niet het verschil tussen lenteui, bosui en stengelui. Op internet lees ik dat ik ze niet met elkaar moet verwarren en in denk dat de bosui echt een uitje vormt.Maar ik zoek dus diegene die je in de supermarkt koopt, soort minipreitje, dunne stengels die je rauw over salades doet, in soepen verwerkt enz. (zowel wit als het groene blad) Is dat nu de lenteui of de stengelui? En hoe heet deze officieel? Want ik wordt er ook niet veel wijzer van op de zaaiverkoperssites, op plaatjes lijken ze allemaal erg op elkaar. Ik vind het erg verwarrend en hoop dat je me wat verder wilt helpen.
Met vriendelijk groet Roos

Roos

Hallo Diana, hartelijk dank voor je uitleg en alle uitgebreide informatie. Ik vind het super van je dat je al deze info en ervaring met iedereen deelt, zo kunnen ook de noobs zoals ik een begin maken met een eerste moestuintje.
groetjes Roos

Lydia

Diana,
Ik wil graag even kwijt dat ik deze site echt bijzonder mooi vind.
Prachtige stijl.
Ik hoop er dan ook veel plezier aan te beleven (ben pas begonnen met plantjes kweken maar dit helpt echt).
MVG. Lydia

padro

allemaal gedu. ik koop een peper uit de winkel vul een pot vol met de goedkoopste potgrond van 1 euris van lidl. maak de peper kapoet en gooi in de pot en bedek met aarde. na 12 dagen komen de plantjes

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties