Eng

Nou, niet eng, maar als je voor de eerste keer zaailingen vanuit de denomethode overbrengt naar een potje, dan ziet het er zo teer uit. Ik kreeg de vraag afgelopen week; hoe zorg je nu dat het zaailingetje gezond in een potje terecht komt?

Vandaar wat foto’s gemaakt vandaag (ik heb voor het eerst geprobeerd een filmpje te maken, maar daar heb ik duidelijk geen talent voor, filmpje ondertussen gedelete, en ik ben tot de conclusie gekomen; ik word nooit een vlogger 🙂 ).

Een aantal pepers, paprika en aubergines zijn al groot genoeg om overgeplant te worden. Te herkennen aan het feit dat er 2 blaadjes te zien zijn (weliswaar nog samengevouwen), en het worteltje lang genoeg is). Op deze foto zie je de deno-zaailingen van de aubergine Zebra. De foto’s hieronder zijn van de peper Aji Blanco Cristal:

Foto 1:

Aji Blanco Cristal dus. Groot genoeg, hebben een kop en een staart, blaadjes en een worteltje dat lang genoeg is. Labeltjes liggen klaar.

Foto 2:

Potjes staan klaar. Klinkt kinderachtig maar is het niet. Op het moment dat je nu gaat beginnen met het overbrengen van de zaailingen zul je moeten zorgen dat alles klaar staat want de kale worteltjes kunnen niet lang zonder vocht. Je hebt geen tijd om tussendoor nog van alles te gaan halen, vullen, of wat dan ook. Dus ik heb potgrond gemengd met 1/5e deel brekerzand en daarmee de potjes gevuld. Ik heb de potjes kletsnat gemaakt, met lauwwarm water (want zaailingen van 27 graden krijgen een wel erg grote schok als je ze nu in ijskoude potgrond overplant). En er staat lauwwarm water klaar.

Ik plant altijd 3 zaailingen per potje, en dus maak ik gelijk ook met mijn wijsvinger 3  diepe gaten per potje, bijna tot onderin het potje.

Foto 3:

Eerst sproei je het papier met de zaailingen voorzichtig en met lauw water kletsnat, dan kun je de zaailingen makkelijk van het koffiefilterpapier af halen.

Pak een zaailing tussen wijsvinger en duim, bij de blaadjes of net eronder, nooit bij het worteltjes vastpakken (want dat is het meest bevattelijk voor breuk, ziekte, schimmels, kneuzen of wat dan ook).

Foto 4:

Het zaailingetje ziet er kerngezond uit, vind ik……..

Foto 5:

Laat het nu voorzichtig in een gaatje zakken en probeer uiteraard zo min mogelijk van de grond te raken zodat je het worteltje niet beschadigt.

Foto 6:

Misschien wel het meest precaire van de hele verhuizing, zaailingetje staat in het gaatje, nu heel voorzichtig iets dicht duwen met natte grond. Maar zeker niet te stevig want het worteltje kun je daarbij erg gemakkelijk breken. Ik duw het bovenaan voorzichtig iets dicht. En dan sproei ik nog flink wat lauw water rondom de zaailing, zodat de grond met water vanzelf rond het worteltjes dichtslibt.

Foto 7:

En zo ziet het er dan uit, als een ‘verzopen kat’ 🙂 . Twee overgebracht en nog één te gaan. Het potje gaat daarna in een droge bak zodat het teveel vocht eruit kan lopen.

En dan treedt nu de volgende stap in werking; Kraamkamer geopend! En dat betekent bovenlichtje van het veluxraam dicht, deur dichthouden zodat warmte van de schoorsteen binnen blijft en poes Lotje niet naar binnen kan om alles om te gooien. Zo vroeg mogelijk de gordijnen open voor zoveel mogelijk licht, maar direct na zonsondergang de gordijnen weer dicht, zodat het de kou van het raam een beetje tegenhoudt.

De eerste 12 potjes zijn gevuld, de komende week kan ik elke 2 of 3 dagen weer nieuwe zaailingen overpotten. Ondertussen zijn er trouwens ook nog zaaisels in de propagator helemaal niet gekiemd hoor, hebben meer tijd nodig.

In een volgend tuindagboek hoop ik te laten zien hoe de zaailingen er dan ondertussen bij staan. En eindelijk eens iets te laten zien van de tuin; want eerst was er storm en regen, nu is de grond bevroren en is die niet te bewerken. Hopen op een week droog weer met temperaturen boven nul!

Tot slot nog de mededelingen: Irene vraagt in een reactie op het vorige tuindagboek waarom we nog meer verhoogde bakken gaan maken. De laatste jaren hebben we steeds vaker last gehad van wateroverlast. Hier in Zuidwest Nederland liggen we al heel laag (heel ruim onder NAP). en met de enorme regenbuien die we de laatste jaren regelmatig krijgen hebben we steeds vaker last van de kleigrond die dan heel vast en moddernat is, etc.. Met verhoogde bakken lig je wat hoger, minder nat. Minder diep bukken ook, en omdat we geen 20 meer zijn, zijn we daar ook blij mee 🙂 . En we zijn gewoon tevreden over de kleine verhoogde bakken en zien steeds meer verhoogde bakken op de tuinen om ons heen en zien bij die verschillende tuinburen ook steeds vaker wat de voordelen zijn. We kunnen de bakken vullen met wat we willen (mest, zanderige grond, makkelijke moestuinmix, etc.. Ik verheug me nu al op rechte, ongevorkte worteltjes. Ter illustratie even wat pastinaken van onze tuinbuurvrouw van een paar weken geleden:

Het lijken wel spookjes 🙂 . Maar zij had in ieder geval pastinaken, wij hadden zelf 0 pastinaken, gewoon verdwenen in vette kleigrond met stilstaand water na flinke regenbuien. Daarom dus verhoogde bakken.

En laatste opmerking: ik heb afgelopen week een nieuwe pagina geschreven, over oerprei, te vinden via de groenteteeltpagina’s onder de wortelgewassen: Oerprei. En tot slot dan nog even een foto van de oerprei zoals die er nu bij staat in de tuin, morgen (als we de grond in kunnen komen) lekker een bosje oogsten voor in de soep:

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Henk. H.

Na al deze geweldige posts wil ik je bedanken voor weer een leuke en leerzame post. Ik geniet er echt van. Helaas wacht ik al 1.5jaar op een eigen tuin en tuinier ik al een tijd (wel efficiënt) met slechts 10m2 en een paar potten. Nog 6 maanden te gaan). Voor nu ga ik je tips over nemen om nog effectiever te worden 🙂

Groetjes,

Henk H.

Michel

Hebben jullie al gedacht om over te stappen naar no/low-till? Dan heb je geen problemen met stilstaand water, want je creëert geen harde laag door al dat spitten. Charles Dowding heeft een website en youtube kanaal waar hij veel info deelt. Hij is market gardener in Groot Britannië.

Hanneke

Michel, One Yard Revolution is ook een aanrader als het gaat om niet-spitten, geen onkruid en enorme opbrengsten.
https://www.youtube.com/user/OneYardRevolution

Mayra

Informatief!

Paula Bos

Ik tuin ook op zware klei in Haarlem, aan de Ringvaart om de Haarlemmermeerpolder. Van oorsprong veengrond met 30 jaar geleden tuingrond erboven op. Ook nat in de winter, dus ook bakken gemaakt van 1 tuinplank hoog. Deze heb ik vorig jaar verhoogd naar 2 plank, dus nu ruim 30 cm en ja hoor voor het eerst rechte pastinaken, zoals in de winkel. Ook voor mijn rug beter. Alleen de buren vinden het niet zo leuk, want nu liggen ze wel erg laag. Die gaan dus ook de boel verhogen.

Janneke

Je maakt het wel spannend hoor met al die ‘enge’ verhalen 😉
Hier staan de zaadjes op de plat neergelegde router. Mooi kacheltje.
Nu afwachten wat er gebeurd!

Anoniem

Na het zien van de foto’s beginnen mijn vingers ook te kriebelen. Heb helaas geen kas dus nog even gedud.

C J de Korte

Prachtig om dit allemaal te kunnen volgen op deze manier.
Zou je dit ook kunnen toepassen met wat grotere bloemzaden ???
Suc6 verder.

hans van beers

Wel een beetje vroeg al dat zaaien. Of niet?

Stefan

Ik denk dat het ook een kwestie van planning is,vroege oogst van b.v tuinbonen
En dan op die plek weer iets dat later kan?

martien

hoi diana,

ik heb ook een propagator aangeschaft je spreekt van ca 27 graden wat je aanhoudt is dat een constante temperatuur of heb je ook een nachttemperatuur.

Lanneke

Ik las dat je vorig jaar ook coco poting compost potgrond had gebruikt. Hoe is dat bevallen ? Want kan hier daarna niets meer over terug vinden op je site. En ik wilden het dit jaar eens gaan proberen.

Anneke

Hallo Diana,

ik had wel van koudekiemers gehoord maar mij daar niet in verdiept. Tot ik jouw stukje las en begreep waarom het zaad van mijn Zeeuws Knoopje, vorig jaar voorgezaaid in mijn kas, niets had gedaan. Een koudekiemer dus! Nu wederom gezaaid zoals jij beschreef en vanmiddag op mijn volkstuin neergezet. Ik wacht in spanning af.

Frieda Sleebos

Leuk, maar ik heb een pijnlijke bibberhand, het is voor mij niet te doen om kleine zaailingen over te potten!

Connie Kotvis

Hoi Diane

Heeft u voor mij het recept van stoofpeertjes.

Bvb dank

Ria

Het recept van stoofpeertjes staat op de website onder INMAAK.
Ik heb het vorige week ook gemaakt, heerlijk!

Prinses en de Erwt aka Sireen aka Silene

Hallo Ruud en Diana, hallo alle lezers,
Dank voor jullie enge bericht. Maar ik ben niet bang, hoor! Haha! Sterker nog; ik bied elke keer mentale weerstand als Diana weer met haar baby’s aan het troetelen is. Nee, zeg ik tegen mezelf, laat Diana maar. Jij doet nog helemaal niets. 🙂
Echter ….. echter ……. ik denk dat wij hier in FR misschien een vroege lente mogen verwachten. Dat komt omdat er een bepaald vogeltje al aan het zingen is. Elk jaar weet ik dat het mooier weer gaat worden als het bepaalde vogeltje een bepaalde tune gaat zingen. En als het vogeltje zoals elk jaar weer gelijk krijgt moet ik binnenkort ook een babykamer gaan inrichten.
Luisteren jullie ook naar de vogeltjes? En heeft iemand misschien ook al enkele lentetonen gehoord? Hoe heet dit vogeltje, of zijn er meer lente flierefluiters? Groeten.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties