Even snel…

Inmaak appeltaartjam 10Eigenlijk geen tijd voor het tuindagboek, ik had ook al gezegd dat ik het wat minder vaak zou schrijven in de komende weken, door alle drukte met oogst, tuin, opruimen, zaden, etc. Maar ik wil hier toch even melden dat ik vanmorgen eens een nieuw recept had verzonnen; appeltaartjam. En dat het zo lekker is dat ik het iedereen aan kan raden.

Ik vond een recept in een inmaakboek, met appels, citroen, rozijnen en suiker. En dat klonk best lekker. Maar in het recept werd heel veel gewone suiker gebruikt, en dat vind ik lastig (want dan moet ik klokhuizen en schillen gaan koken voor de pectine, niks mis mee, maar het resultaat is dan altijd wisselend, afhankelijk van de hoeveelheid pectine die in de rijpere of minder rijpe schillen zat). En ik vind een halvajam ook altijd lekkerder dan zo’n mierzoete jam.

Bovendien bestaat een Hollandse appeltaart niet uit appels, citroensap, suiker en rozijnen. Zelf vind ik tenminste ook nog andere ingrediënten erg lekker, als kaneel, of gember, of noten.

En dus zelf dit recept maar verzonnen, met in likeur geweekte rozijnen, gember, steranijs, kaneel en amandelschaafsel. En ik moet zeggen dat ik het alleen nog maar warm heb geproefd. Maar nu smaakt het al bijna een beetje naar de vulling van appeltaart. Nog even wachten hoe het resultaat is (qua zoetheid, dikte, etc.) wanneer ze is afgekoeld, morgen proeven (eerst even op de fiets om een briochebrood te kopen). Maar ik heb er echt heel veel vertrouwen in, zo lekker als ze warm is, zo slecht kan het nooit worden als ze is afgekoeld :-).

Bramen 2013Ik heb er foto’s van gemaakt, het recept plaats ik zo direct nog op de website (onder “Inmaken”). En als het heel lekker is, is dat mooi, want er hangt nog een hele boom vol met Gloster-appels, die over een week of 2 geoogst kunnen gaan worden.

Maar komende week zijn eerst de bramen aan de beurt (zie foto).

En dat was eigenlijk het enige dat ik wilde melden. Want dan ga ik nu het recept met de foto’s erbij plaatsen, daarna afwassen, daarna de laatste courgettes snijden en deels invriezen, deels drogen. En Ruud gaat de eerste pepers snijden en drogen.

De dagen gaan snel zo :-). Naar aanleiding van een vraag in het tuindagboek heb ik verzonnen dat het misschien eens handig zou zijn om in de database van éénjarigen waar mogelijk foto’s te plaatsen van de zaden en waar ze zich bevinden. Ik weet niet of er nog meer mensen zijn die dat handig vinden, ik heb wel vaker vragen gehad van mensen die op zoek waren naar zaden van een bepaalde bloem/plant en vroegen of er zaden in komen, en zo ja, hoe ze er dan uitzien en/of waar ze zitten.

Zaden DahliaOp de foto zie je een uitgebloeide bloem van een Dahlia die ‘rijp’ genoeg is om te plukken en verder te laten drogen voor de zaden.

Het wordt wel een project voor de komende winter, en dan ga ik ook de hele éénjarigendatabase overzetten in een database zoals die van de tomatendatabase, en nog soorten toevoegen, etc. Maar nu al de eerste 20 foto’s gemaakt van zaden, uitgebloeide bloemen, etc. In ieder geval plannen genoeg voor de website, maar nog even geen tijd om ze ook uit te voeren…… komt vanzelf 🙂

p.s.: 15.30 uur: het verslagje met recept en foto’s is klaar en hier te vinden: Appeltaartjam in beeld

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Inge Wendrich

Hallo Diana,
Wat een lekker recept, ik ga het echt ook proberen te maken.Jullie zijn echt twee duizendpoten geloof ik, leuk hoor, wel een beetje aanstekelijk . Ikzelf ben ook in de weer met tomaatjes drogen en op olie zetten,en augurken op azijn e.d. Hartstikke leuk!
Sukses hoor met alles.
Groetjes, Inge.

Jlnda

Courgettes drogen?

johan

Uit je verhalen maak ik op dat je ( gelukkig ) nog niet aan stoppen denkt !!
Gelukkig is de overstap in het voorjaar goed uitgepakt en kun je weer een aantal jaren ( ? ) vooruit …
Nogsteeds al ik even snel iets moet weten raadpleeg ik je site.
Net zoals vandaag deed ik dat om te kijken of ik nog wel winterbloemkool voor de weeuenteelt kon zaaien.
Ik dacht dat ik al veel te laat was maar juist mooi op tijd.
Vorig jaar een groot succes..

Nancy

Hoi Diana,

Dit lijkt me ook een heerlijk recept.
Ik heb hier ook veel appels en maak bijna alles in voor appeltaart. Ideaal, hoef je alleen nog maar het deeg te maken.
De eerste appel-kruimeltaart is alweer gemaakt dit jaar!

Groetjes, Nancy

leonie

Hoi Diana,

Ik vroeg me af, denk jij dat je aan de hand van een foto kan zien of ik rudbeckia cappucino is?
Ik weet niet of ik je een foto ergens naar toe kan mailen?

Groetjes, Leonie

carla

Hoi Diana, sinds 2 jaar heb ik samen met mijn dochter een moestuin. jaren geleden heb ik een giga tuin gehad toen we in een leefgemeenschap woonden en voor 15 man groenten verbouwden. Ik voel me weer helemaal terug in die tijd. Net als zwemmen, tuinieren verleer je nooit. Ik volg jou op je site omdat ik die erg stimulerend en ‘up’ vindt. We hebben al heel wat tips opgevolgd en ideeen opgedaan. Nu zit ik met een vraag en ik hoop dat je er iets mee kunt. Graag had ik een foto meegestuurd maar dat kan niet volgens mij. Ik heb vorig jaar uit de Oekraine een zakje Butternut, grote peervorm, gladde bast, geel meegenomen. Nu blijkt dat er grote, (ruim 2 kilo) donkergroene peren aankomen. Wit vruchtvlees, zoete pompoensmaak, heerlijk voor soep. Weet jij hoe dat kan? Moeten we ze nog groter laten worden en rijpen ze dan geel? Ik heb alle pompoensites afezocht maar kan er geen naam bij vinden. Heb jij een idee?? Sterkte met de drukke weken, groetjes Carla

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties