Paars (nog een keer)

Mand met tomatenVanaf nu zal ik helaas even wat minder vaak mijn tuindagboek schrijven, gewoon te druk; er staan nog veel groenten om ingemaakt of ingevroren te worden. En heel druk in de tuin, van wieden en oogsten tot opruimen. En ik moet nu echt hoognodig beginnen met de zaden, al heel veel geoogst en er komt nog veel meer aan, er staan al meer dan 100 bakjes te wachten op schonen, drogen, labelen, etc. Op de website elke dag al heel druk bezig met beschrijvingen, foto’s, etc., nog niet zichtbaar, maar het is er al wel :-).

Nog steeds tomaten oogsten, eergisteren weer ruim 2 emmers geoogst. En dat is nu al voor de derde of vierde week achtereen (ik ben de tel even kwijt) dat ik 5 of 6 emmers met tomaten per week kan oogsten. Ik weet niet meer wat ik er mee kan doen. Afgelopen week van de 2 emmers tomaten de benodigde foto’s gemaakt en zaden geoogst, en de pan met 15 liter tomatenstukken aan een tuinvriend weggegeven, met de melding ‘maak er maar soep van’. Het is ook een leuk cadeautje trouwens (zie foto, maar dan met de melding ‘rieten mand terug a.u.b.’).

Paprika Oda plant rijpenGeen idee waarom maar de kleur paars is dit jaar wel opvallend veel aanwezig in mijn tuin (misschien heb ik ook wel een zwak voor de kleur paars, zeker in groenten). Op de foto zie je de paprika Oda die nu begint te rijpen, nog half paars, maar ook al half rozerood. Uiteindelijk rijpt ze rood af, maar ook dan blijft er nog wat rozigs in het rood.

Ondertussen ook al wat andere paprika’s geoogst, Doe Hill (geeloranje) en Lipstick (rood) en Orange Bell (jawel, oranje), maar er zijn ook nog paprika’s die pas net hun eerste onrijpe vruchtje gaan maken.

Hetzelfde geldt voor de pepers. Er zijn planten die nog niet eens bloeien. En er zijn planten die al rijpe vruchten geven (Cayenne Violet, Heatwave, Aji Blanco Cristal, Fidalga Roxa not). En er zijn vooral veel planten waar al onrijpe vruchtjes in hangen die nog wel een tijdje nodig hebben om te rijpen. Ach, er is tijd genoeg, nu toch nog te druk met de tomaten, courgettes, komkommers, worteltjes, bonen, etc.

Peper Peru Scarlet Lantern plant onrijpOp de foto peper Peru Scarlet Lantern, kleine (hete) pepertjes die rijpen van donkerpaars via paarsig roze naar rozerood (eigenlijk net als de paprika Oda maar dan in een andere vorm, grootte en vooral smaak).

Waar in de groentetuin nog heel veel valt te oogsten, begint de bloementuin duidelijk naar het einde van de zomer te gaan. Al veel soorten uitgebloeid, sommige soorten (zoals de Papaver oriëntale) zelfs al weer teruggetrokken onder de grond. Aan de andere kant staan juist nu ook weer veel soorten vol in bloei, zoals Verbena bonariensis, de Amaranthussen beginnen nu goed te bloeien, Nicotiana’s, de Zinnia’s bloeien volop met felgekleurde bloemen.

En de Cobaea scandens, op de foto zie je de grote, klokvormige bloemen. Ik heb haar in de afgelopen 10 jaar zeker al wel 3 of 4 keer eerder gezaaid, maar tevergeefs; van slechte opkomst tot verpieteren in de grond. Afgelopen voorjaar was mijn laatste poging, had ik mezelf voorgenomen. En vooruit, dan maar eens in een pot.

Cobaea scandens paarsEn nu doet ze het! En niet een beetje. Ze staat in een zeer grote pot (diameter rond de 60 centimeter), met stokken. Maar die stokken zijn al te klein, ze is via de bonenstaken al de kas op aan het klimmen, en zelfs aan de andere kant van het schuine dak alweer aan het afdalen. Als ik het op zou meten zouden de stengels zeker al 3, maar eerder nog 4 meter lang zijn. Met op dit moment al meer dan 20 bloemen, in wit, lila en paars. Ik hoop er nog een paar weken van te mogen genieten, en ook de hommels die haar bezoeken.

En dan tot slot nog een foto van de Coleus scutellarioïdes Palissandra. Behoort zeker tot mijn favoriete éénjarigen. Helaas doet ze het dit jaar niet geweldig, blijft wat klein en bloeit niet erg goed. Maar als ik er in ieder geval genoeg zaden voor mezelf van kan oogsten ga ik volgend jaar een hele rij van deze planten zaaien.

Coleus scutellarioides PalissandraNiet winterhard en moet op tijd worden gezaaid (rond eind februari). En mag pas half mei naar buiten. Maar mag daar wel in de volle schaduw. Het meest mooie blad dat ik ken, fluwelig diep donkerpaars, de hele zomer en herfst. En bloeit dan met heel kleine blauwe bloempjes in aartjes. Maar het gaat vooral om het blad. En nu maar hopen op in ieder geval een paar zaden, want ik kocht de zaden bij T&M en daar kosten die zaden 3 Engelse ponden voor 15 ieniemini zaadjes. Er is in ieder geval 1 klein bloei-aartje, die ga ik dus maar koesteren :-). Ook een éénjarige die het best in een pot kan worden geteeld. En dus ben ik nu alweer plannen aan het maken voor 2014 🙂

 

23 reacties op Paars (nog een keer)

Froukje 22 augustus 2013 om 10:14

Wat is het toch een genot om dit alles te lezen en de mooie foto’s te bekijken.
Ik kan me nu alweer verheugen om zaden bij je te bestellen!

jan verschaeren 22 augustus 2013 om 10:38

Hoi Diana, vanaf verleden jaar zit ik met de regelmaat van de klok op jou site te snuisteren naar tips en tricks voor de tuin en de keuken, wat een werk verzet jij al niet hiermee zeg, al die tekst en die mooie foto´s prachtig gewoon.
Ik ben verleden jaar gestart met het aanleggen van een moestuin, maar ben nog steeds aan het organiseren en plannen voor hoe het nou een beetje mooi en overzichtelijk moet, niet makkelijk omdat ik alle zaai en oogst tijden nog niet vanbuiten ken en dus nog veel moet leren met schade en schande, zo zal ik volgende jaren een kooi maken om te verplaatsen voor de kolen onder te zetten want de bosduiven vreten hier alles op anders, maar van wat er nu al groeit en bloeit ben ik wel tevreden, dat komt helemaal goed als ik binnen twee jaar op pré-pensioen kan gaan, en lekker dat het is, ook dankzij de recepten voor sommige groenten die door jou vermeld zijn, proficiat en ga zo door!!

Diana 23 augustus 2013 om 08:02

Hallo Jan,

Ook hier vreten de duiven alle kool op, als ze de kans krijgen.
En zelf moet ik ook elk jaar weer opnieuw plannen hoor. Soms blijken we meer krootjes te eten dan ik dacht, soms mislukken de rode kolen, soms zet ik teveel bonen, elk jaar is weer anders, door het weer en andere omstandigheden. Elk jaar blijft het puzzelen. Vorig jaar amper krootjes kunnen oogsten door alle regenval, dit jaar maar extra veel gezaaid en nu zoveel kunnen oogsten dat we ze weggeven. Zo is er altijd wel wat, het houdt het in ieder geval wel spannend 🙂

Zelf vind ik deze lijst erg handig om uitgeprint bij me te hebben, zo kan ik altijd even snel spieken wat ik nog wel of niet zou kunnen zaaien:
https://mooiemoestuin.nl/wp-content/uploads/Groentezaaikalender-in-pdf1.pdf

groetjes,
Diana

Gea 26 augustus 2013 om 19:50

Hoi Jan
Misschien een tip voor het maken van een kooi. Rond pvc buis van 32 mm rond met boogjes op de hoeken. Ik heb van vliesdoek een vierkante dek gemaakte die er zo overheen getrokken kan worden. Precies op maat van het veldje wat ik wil bedekken voor bv. Kool. Zo heb je niet op de hoeken heel veel doek wat je weg moet werken en het is ook nog eens voordeliger omdat je er op voor en achterzijde een passend stukje tussen zet en daardoor veel minder vliesdoek nodig hebt.
Succes met het tuinieren en de voorbereiding (is ook altijd heel erg leuk toch?)
Groet Gea

jan verschaeren 27 augustus 2013 om 07:22

Hallo Gea, bedankt voor de tip, heb je hier misschien een foto van? Alvast bedankt!!

Gea 27 augustus 2013 om 18:18

Waarheen stuur ik die? Via Facebook misschien?

Diana 23 augustus 2013 om 08:06

Hallo Marthy,

Ziet er goed uit!!
Ik ben enorm jaloers op je terrasvloer (en de ruimte die je daar hebt)!

groetjes,
Diana

meatfreak 23 augustus 2013 om 18:53

Prachtige update weer, paars vind ik ook erg mooi in de tuin staan. Heb hier de Chinese 5-Color en iedereen vind hem prachtig. Vooral de verschillende kleuren terwijl de pepers afrijpen is een mooi gezicht. Ik las dat je een Not Fidalga Roxa had? Kun je hier misschien wat meer over vertellen? Wat voor pepers heeft deze en hoe ziet de plant er uit. Misschien dat deze gekruist is met een buurman/vrouw 😉

Van het weekend ga ik ook aan de slag met de oogst van gisteren, 10 kg verschillende tomaten geoogst en een kilo Tomatillo’s voor de Salsa Verde:D Veel succes nog de komende weken en hopelijk rijpen de pepers nog lekker af, hier zijn ze ook erg laat dit jaar.

meatfreak 23 augustus 2013 om 18:56

Nog een vraagje trouwens over je tomatenbasissaus? Hoe lang kun je deze nou eigenlijk bewaren in een gesloten pot op een donkere plaats? Er zit geen azijn of dergelijke in namelijk. Alvast bedankt voor je antwoord!

Diana 23 augustus 2013 om 21:55

Hallo Stefan,

Wij hebben zelf een week of 3 geleden de laatste pot tomatenbasissaus van vorig jaar opgemaakt en die smaakte nog prima. Dus mits donker en goed vacuüm moet ze zeker een jaar bewaard kunnen worden (en dat ‘donker’ heeft vooral invloed op de kleur van de saus, niet op de houdbaarheid).

Omdat er geen azijn of andere houdbaarheids-verhogende producten in zitten kun je een opengemaakte pot slechts kort (een paar dagen), in de koelkast bewaren. Alleen daarom al maak ik graag verschillende formaten potten met deze tomatensaus, zodat ik een formaat kan gebruiken die ik nodig heb en geen halve potten open heb staan. Zolang dat ze vacuüm is en er geen bacterie in de pot zit is de dichte pot dus heel lang houdbaar, eenmaal open kun je haar het beste in de koelkast bewaren en binnen enkele dagen op maken.

groetjes,
Diana

Diana 23 augustus 2013 om 22:07

Hallo Stefan,

Ik vind de Chinese Five Color ook altijd een erg mooie peper, vind het altijd net kerstverlichting als alle kleurtjes tegelijk in de planten te zien zijn.
Hier staat dit jaar de Centennial Rainbow, minder uitgesproken gekleurd als de Chinese 5 maar ook erg mooi met lilapaars, wit, creme, geel, oranje en rood.

In het voorjaar kon ik al zien dat 1 van de 3 Fidalga’s waarschijnlijk was gekruist, omdat ook het blad wel iets paars had, maar niet zo paars als de andere 2 planten. Voordeel: deze ‘Fidalga not’ heeft al rijpe pepers (die niet de juiste vorm en kleur hebben, ze rijpt rood af), de echte Fidalga heeft alleen nog onrijpe pepers. Dus wellicht gekruist met een vroege, ronde annuum, of vroege chinense. Maakt ook niks uit, ik hoop haar dit weekend eens te proeven, de pepertjes zijn vrij klein maar zien er best ‘gevaarlijk’ uit. Ik heb een foto gemaakt: https://mooiemoestuin.nl/wp-content/uploads/Peper-Fidalgo-Roxa-not-plant.jpg

Ik heb helaas heel weinig tijd om het tomatenforum een beetje ‘bij te houden’, maar mijn man kijkt er regelmatig en vertelt wel als er iets bijzonders gemeld wordt. Hij liet me vanavond je tomatenoogst zien (voor wie het ook wil zien: http://www.tomatenforum.nl/forum/viewtopic.php?f=39&t=450&sid=a048e4d440ab06868cf3c58be771bf42&start=160).

Ziet er goed uit!!
Ook jij staat nu vast tomaten schoon te maken, koken en soep of saus in grote hoeveelheden te maken 🙂

groetjes,
Diana

meatfreak 23 augustus 2013 om 23:22

Hartstikke bedankt voor de uitleg en informatie, Diana! Toevallig stond ik vanavond inderdaad in de keuken, heb houdbare Salsa de Verde gemaakt. Was vorig jaar ook een groot succes en m’n tomatillo planten waren wat geknakt door de wind afgelopen week waardoor ik een kg heb moeten oogsten.

Het is inderdaad lastig om alles bij te houden als je op verschillende forums zit, merk het zelf nou ook. Vooral met het onderhoud en de verwerking van je oogsten steek je stiekem aardig wat tijd in. Dan heb je geen puf om nog eens pagina’s door te spitten.

Reden waarom ik naar de Not Fidalga Roxa vroeg is dat iemand anders die ik zaden had gestuurd ook een kruising had. Rijpte ook rood af maar hadden de vorm van een Chupetinha. Die stond er ook naast vorig seizoen, maar de vorm van jouw pepers lijken meer op een kleine Habanero. Eindje verderop stond wel een West Indian Red Habanero. Ben benieuwd naar de smaak, gezien je ervaring zul je het snel proeven. Heb hier zelf ook een aantal verrassingen weer, waarvan eentje een nieuwe kruising is met een Pimenta de Neyde wat een mooi kleurverloop in het rijpingsproces oplevert. Zwart, groen/paars, roze/oranje en uiteindelijk een heel lichte peach kleur. Maar ik dwaal af 🙂 Prettig weekend!

Groetjes,
Stefan

Diana 25 augustus 2013 om 09:09

Hallo Stefan,

De West Indian Red heb ik zelf ook eens gehad en dat zou zomaar haar kruiser kunnen zijn, qua vorm/grootte, en vooral de helderheid van het rood. Ik ga er in ieder geval geen zaden van bewaren, maar vanavond ga ik haar wel eens proeven (voorzichtig :-)). De eerste vruchtjes van de echte Fidalga Roxa gaan nu trouwens zachter en lichter van kleur worden, dus wellicht zijn die nu ook binnen 1 of 2 weken oogstbaar. Erg benieuwd naar! Een nieuwe Cultivar uit een Pimenta da Neyde-kruising klinkt geweldig!

Veel succes met de oogst, en het verwerken ervan!
Diana

Kathleen 25 augustus 2013 om 11:23

Hey Stefan (en ook Diana natuurlijk),

Zou je het zien zitten om eens het recept te posten van de Salsa Verde? Heb hier ook 2 struiken staan (in grote potten op terras) en zou graag eens iets anders ermee maken dan konfituur. De konfituur maak ik niet te zoet en die is heerlijk bij kaas en paté’s!
Alvast bedankt en nog veel plezier bij het oogsten en verwerken van alles!

Groetjes,
Kathleen.

Diana 25 augustus 2013 om 11:54

Hallo Kathleen (en Stefan),

Goed idee!
Maar misschien heb ik een nog beter idee, zouden jullie hier zowel het recept van de Salsa Verde in pot als van de konfituur van Tomatillo’s willen posten?
Zelf heb ik dit jaar weinig of geen Tomatillo’s (helaas had ik geen goede plek voor ze, ze staan te droog en half in de schaduw), maar er zijn ongetwijfeld mensen die ze wel kunnen oogsten (en ik hopelijk volgend jaar weer), en zeker wat leuke recepten kunnen gebruiken waarin Tomatillo’s worden gebruikt.
(zelf zojuist ‘appeltaartjam’, een betere naam kan ik er niet voor verzinnen, gemaakt, dat recept zal ik ook één dezer dagen (eerst nog even proeven) op de website zetten.

groetjes,
Diana

Kathleen 25 augustus 2013 om 12:04

Hoi,

De konfituur maak ik in feite heel simpel. Tomatillo in stukken snijden, beetje citroensap erbij, wat laten stoven en dan geleisuiker toevoegen. Ik neem ongeveer 1kilo suiker op 1,4 kilo vruchten. Ze is dan niet te zoet en ook niet zo stijf als gewone konfituur.
Ik denk dat ik het de volgende keer ga proberen met wat ajuin en rozijnen erbij. Ik ben nogal nen foefelaar op da gebied, recepten volg ik niet tot op het puntje 😉

Vele groetjes!
Kathleen.

Diana 26 augustus 2013 om 08:28

Hallo Kathleen,

Bedankt!
Zeker met nog ui en rozijnen erbij is het vast lekker bij kaassoorten!
Diana

meatfreak 26 augustus 2013 om 23:09

Zeker, Diana. Geen probleem. Het is oorspronkelijk niet mijn recept maar heb het wel naar eigen smaak aangepast.

1 kg Tomatillo
2 grote uien
5 teentjes knoflook
1 bos verse koriander
4 Jalapeno’s (meer of minder naar gelang je de sterkte van de salsa wilt hebben)
2 theelepels komijn (dit maakt het geheel wat scherper van smaak)
1 eetlepel zout
1 theelepel zwarte peper
100ml limoensap
100ml azijn

Steriel maken van de potjes is van groot belang voor de houdbaarheid maar dat weet iedereen wel ondertussen mag ik hopen

Hak alles in stukjes, doe het in een grote pan en breng het geheel aan de kook. Het is ook lekker om vooraf de Tomatillo’s te roosteren, hierdoor haal je de zoetheid meer naar boven en een roostersmaak aan je salsa is altijd lekker. Gezien de hoeveelheid die je maakt moet je het rustig laten inkoken tot het de gewenste structuur heeft. Onthou dat na het afkoelen het altijd iets dikker wordt dus laat het niet te ver gaan. Op het einde proef je of er nog bv. zout of suiker in moet als het iets te zuur is. Het is vooral proberen tot je je favoriete samenstelling hebt gevonden, hier had ik het ook pas na 3 keer maken. Veel plezier ermee!

Nog een foto van de potjes.
http://i1094.photobucket.com/albums/i453/meat_freak/IMAG1526-1.jpg

Diana 27 augustus 2013 om 07:38

Hallo Stefan,

Hartelijk dank voor het recept!!
Ik zag zelf nu eindelijk wat heel kleine tomatillo’s in de planten hangen (maar pas zo groot als een erwt), ik hoop dat ik het recept zelf misschien zou kunnen proberen.
We hopen maar op een mooie nazomer :-)!

groetjes,
Diana

Marion 25 augustus 2013 om 11:19

Diana, ik geniet ontzettend van je blog. Je mooie verhalen, je prachtige plaatjes van bloemen en groenten. Ben wel een beetje jaloers op al dat moois, dat ook gewelidig zal smaken. Vind het zelf heel erg moeilijk om goed smakende groente en fruit te vinden. Je kunt er in de winkels eigenlijk nooit zeker van zijn hoe iets smaakt.

meatfreak 27 augustus 2013 om 20:41

Graag gedaan, Diana. Dat gaat vast wel lukken met je Tomatillo’s, heb vorig seizoen gemerkt dat de planten goed tegen ons koudere en natte klimaat kunnen. Toen heb ik uiteindelijk 18 november de planten geruimd en 8kg nog geoogst. Volgens mij hadden ze nog wel langer kunnen blijven staan 🙂

Kathleen 28 augustus 2013 om 19:33

Hey Stefan,

Inderdaad heel erg bedankt voor het recept! Ga het zeker eens uitproberen!
Vele groetjes en nog veel kookgenot!
Kathleen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!