Hé Hallo

Nolana paradoxa

Ze stond zomaar te bloeien toen we vanmorgen op de tuin kwamen. Hé hallo, welkom in onze tuin! Nolana paradoxa, eenjarig, in maart gezaaid, en nu al de eerste bloem (en nog heel veel knopjes).

De afgelopen week zo druk gehad met alles schoonmaken en verzorgen na de vakantie, dat we eigenlijk amper tijd hadden om ook gewoon goed rond te kijken in de tuin. Morgen nog 1 dag hard werken en dan zijn we helemaal ‘bij’ (voor zover dat dat bestaat in een tuin, want we zien dat de eerste heermoes na het verwijderen van vorige week al weer voorzichtig boven komen). Maar toch, het idee dat we ons niet meer hoeven te haasten is heerlijk.

En dus durf ik ook wel weer eens een foto van de tuin te laten zien…..

Overzicht tuin 21-5-15

Foto gemaakt in het zonnetje, alles weer redelijk op orde. Netten bij de tuinbonen en doperwten weggehaald, want die begonnen daar al doorheen en in te klimmen. En de netten vervolgens over de aardbeienplanten gedrapeerd, want dat is het volgende dat goed beschermd moet gaan worden.

De uitgeplante maïs (vooraan op de foto) groeit al goed. De sjalotten doen het matig, maar de aardbeien dan weer prima. De aardappelen doen het ronduit slecht (gekochte pootaardappelen maar een kwart ervan komt helemaal niet op). De knofloken doen het geweldig, de bonen worden opgevreten door de slakken, de andijvie ook, de rabarber gaat goed, snijbiet ook, de bietjes ook maar wel een deel opgevreten dus even overnieuw zaaien. Oftewel; business as usual 🙂

Maar nu we iets meer tijd hebben ook weer eens wat beter kunnen kijken. En er is nog heel veel meer dat we verwelkomen in de tuin. Hé hallo, welkom eerste aardbeien!

Aardbei Induka onrijpNu nog wat warmere temperaturen en wat zon, dan kunnen we over een week of 2 aardbeien eten.

En hé hallo, welkom doperwten!

Doperwt Half PintHet blad wel wat gehavend (met dank aan de duiven), maar de peulen zijn er al, het is wachten op het erwtje erin.

En hé hallo Violet Jasper!

Tomaat Violet Jasper eerste tomaatjeOok welkom. Gelijk even gediefd en opgebonden, slokje water gegeven, en de kas natuurlijk goed dicht houden, lekker warm. Ze zal misschien niet de eerste rijpe tomaat worden, maar in ieder geval wel het eerste onrijpe tomaatje. Ze moet echt eerst nog flink groeien, streepjes krijgen en dan hopelijk ergens volgende maand gaan rijpen.

En zo zien we elke dag weer wat nieuws, ik zag vanmiddag de eerste Apios (Indianenaardappel) uit de grond komen. Ik zag de ieniemienie appeltjes in de appelboom (en ik zag ook gelijk larven van de spinselmot die ik met argusogen in de gaten ga houden). Ik zag de knopjes in de Arctotis, en ik zag de slakkenvraat (alsnog) in de Tagetes.

Tijd dus om, als morgen de tuin voor nu helemaal schoon en verzorgd is, alles eens op opnieuw goed te bekijken en te bedenken of we er mee moeten kunnen leven; klimrek bij de Melothria plaatsen, wat te grote takken in de aalbes weghalen, de potten goed water geven, de komkommer aan het klimrek vastbinden, de takken van de bomen die ik leivorm wil gaan maken horizontaal aanbinden, nog wat laatste soorten zaaien, wat uitplanten. De tuin mag dan morgen schoon zijn (voor nu), maar daarna zijn er weer zomaar 20 klusjes die ik op kan noemen en bedenken. En Ruud dacht dat hij zijn werkbriefje helemaal had afgewerkt…… vanavond maar eens een nieuwe schrijven :-).

 

29 gedachten over “Hé Hallo”

 1. Ha Diana,

  Wat een fijn jaargetijde is dit toch hè, alles weer nieuw en vol belofte. Ik merk dat het behoorlijk verslavend is, zo’n moestuin. Als je er een dag niet geweest bent, heb je al van alles gemist.

  De Lathyrus die ik bij jou besteld had en die aangevreten was door de bladrandkever, lijkt zich prima te herstellen en is eindelijk aan het groeien geslagen. Ik kan niet wachten op al die bloemetjes!

  Groetjes,
  Marjolein.

  1. Hallo Marjolein,

   Goed om te horen dat de Lathyrus zich heeft hersteld!
   Hier zien we dat ok vaak, bij tuinbonen, etc., de bladrandkever kan bij jonge zaailingen veel schade aanrichten maar bijna altijd komt het uiteindelijk weer goed en groeien planten door de schade heen. Ik hoop dat ze mooi gaat bloeien!!

   groetjes,
   Diana

   1. Hoi Diana, Ik heet Richard en heb een vraag weet niet hoe ik die kon plaatsen dus probeer via reactie dit bericht. Ik wil Limabonen zaaien heb je eventueel tips voor me? Je kan/mag me een bericht sturen naar ….
    Alvast bedank met vriendelijke groet Richard

    1. Hallo Richard,

     Ik heb gelijk even het mailadres in je berichtje weggehaald hoor, ik beantwoord vragen gewoon hier en dan is het veiliger om geen mailadressen te laten staan.
     Ik heb zelf nog nooit Limabonen geteeld. En in het Nederlands vind ik op internet niet heel veel informatie. Maar ik vond wel dat de Latijnse naam Phaseolus lunatus is, en als dat eenmaal duidelijk is kun je veel meer (Engelstalige) informatie vinden.
     Wikipedia over Limabonen: http://en.wikipedia.org/wiki/Phaseolus_lunatus
     En google dus verder vooral op de Latijnse naam, dan vind je veel informatie. Als ik het zo oppervlakkig las lijkt de teelt veel op die van sojaboontjes, hoewel Limabonen dus wel echt familie van onze gewone stambonen zijn (maar vooral in Florida worden geteeld en dus veel warmte nodig hebben).

     Ik hoop dat je met deze tips verder kunt zoeken en de informatie vindt die je zoekt!
     Diana

 2. Beste Diana,

  Wat een fantastische site, vooral voor iemand die met een moestuin wilt beginnen, zoals ik.
  Mijn gedachten gast uit naar 6 verhoogde bakken van 240x90x20. Eerst zou ik voor makkelijke moestuinbakken gaan, maar dit klinkt wij te mooi. Ik heb te maken met zandgrond en mijn grootste angst is uitdroging. Wat is nu de beste basis mix welke ik de bakken kan doen om allerlei groente te kunnen kweken. Eventueel per bak bijmengen afhankelijk van de soort kweek.
  Is het raadzaam om automatische bewatering toe te passen, b.v. auqabox wat zonder stroom werkt?
  Moet je de verhoogde bakken wel elkaar spitten, ongeacht dat je er niet oploopt (begrijp me niet verkeerd, dat ik lui probeer over te komen!)?
  Ook lees ik veel dat er worteldoek onder in de verhoogde bak moet zit, wat mij niet raadzaam lijkt i.v.m. het kweken van b.v. wortels, prei en/of pastinaak?

  Misschien een beetje veel vragen in 1 keer, maar toch hoop ik dat uw mij antwoord kunt geven op mijn vragen.

  Alvast bedankt en ik blijf uw blog zeker volgen!

  1. Hallo Gerco,

   Ik vrees dat er niet zo snel 1 duidelijk antwoord op je vragen is.
   Op zandgrond heb je altijd te maken met uitdroging, de beste remedie daartegen is zelfgemaakte compost erdoor te mengen omdat dat beter vocht vasthoudt dan zandgrond. Wat de beste basis is voor in je verhoogde bakken ligt vooral aan wat je wilt en hoeveel geld je er voor uit wilt geven. Er zijn mensen die zakken met makkelijke moestuinmix kopen maar onze tuingrond is geweldig in voeding, structuur en bodemleven, met heel veel compost van de afgelopen 20 jaar erdoor, daar kan naar mijn mening geen moestuinmix tegenop, maar daar zullen andere mensen anders over denken. Ik heb een aantal bakken gemaakt met wat meer klei, wat bakken met compost en oude mest en wat bakken met brekerzand gemengd door de grond – zo heb ik goede grond voor kool (met mest), voor worteltjes, pastinaken en wortels (zanderig), voor aardappelen (klei). Maar er zijn heel veel andere mensen die het allemaal op een andere manier vullen, er is niet 1 manier, afhankelijk van je eigen wensen en mogelijkheden kun je je eigen samenstelling maken of kopen. En wellicht variëren zodat je zelf kunt ervaren wat in jouw situatie het beste werkt.

   Of je in de bakken moet spitten hangt heel erg af van het mengsel waar je de bak mee vult. Ik spit hier niet in onze verhoogde bakken, zelfs niet de bakken die gevuld zijn met kleigrond, ik vind het niet nodig, maar ook daar zijn wellicht mensen het met me oneens. En automatisch bewateren is wel erg handig, maar vaak prijzig. Ik geef gewoon water met de hand, en dan hebben wij nog het geluk dat we op vochtvasthoudende kleigrond tuinieren, maar in verhoogde bakken is de grond wel veel droger dan de vollegrond in de tuin, dus zeker geen overbodige luxe als je een goed systeem voor een goede prijs kunt kopen.

   Anti-worteldoek heeft 1 belangrijk voordeel: het houdt wortelonkruid tegen. En 1 belangrijk nadeel; het heeft een bodem waar diep wortelende groenten dus inderdaad niet doorheen kunnen. Met bakken van 20 centimeter hoog, zoals je beschrijft, zal met worteldoek de teelt van worteltjes, pastinaken, prei, aardappelen, etc. lastig worden. Maar zonder worteldoek kun je wellicht veel onkruid verwachten. Het blijft een dilemma :-). Wellicht kun je overwegen een aantal bakken met, en een aantal bakken zonder worteldoek te maken, zodat je in de bakken zonder worteldoek wortelgewassen kunt telen, met de kans dat je dan wel iets meer werk hebt aan het wieden in de bakken.

   Geen overduidelijk antwoord (ik vrees dat tuinieren geen hobby is waarbij er maar 1 manier is voor succes :-)), maar ik hoop dat je in ieder geval met dit antwoord verder kunt!

   groetjes,
   Diana

   1. Bedankt voor uw reactie! Hoe diep zou de bak moeten zijn om alles te kunnen kweken? Ik denk zelf aan 30cm?
    Wanneer dat voldoende is, dan maak ik de bakken 30cm diep en zet het 10cm verdiept in de grond.

    Ben benieuwd naar uw mening?

    1. Hallo Gerco,

     Ik denk eigenlijk dat je voor de echt diepgewortelde gewassen zoals pastinaken, rettich, winterpeen echt een diepere bak nodig hebt dan 30 centimeter, omdat die groenten al makkelijk zo diep groeien en onder die groenten ook nog haarwortels maken om voeding en vocht op te nemen. Maar kies dan bijvoorbeeld voor andere gewassen dan dat. Of laat in die bak het worteldoek weg. Of maak een bak die ruim dieper is dan 30 centimeter (eerder 40 centimeter, in ieder geval voor rettich en pastinaken). Of probeer het gewoon in de minder diepe bakken, planten zullen nooit dood gaan maar gewoon stoppen met langer worden als ze niet verder kunnen, in ruil daarvoor zullen ze waarschijnlijk breder worden, of gaan vertakken – maar allemaal nog levend en eetbaar :-).

     groetjes,
     Diana

 3. Hallo Diana,

  Geweldig die Nolana paradoxa! Heb ze ook weer gezaaid maar helaas niet gekiemd, vorig jaar lukte het ook al niet echt. Droog, natter het hielp niks. Ooit zal het lukken 🙂
  Door al die kou heb ik de helft van de tomaten nog binnen staan in P9, er groeien zowaar al tomaten aan 😉
  Ik ben heel benieuwd hoe het met de zoete aardappel gaat. De mijne krijgen gele bladeren met groene nerven, voedseltekort vrees ik, dus ik wilde ze gaan uitplanten. Maar hoeveel aardappels zouden er in zo’n plastic mand van 40L kunnen? En plant je de aardappel dan helemaal onder de grond of moet er een deel boven blijven?

  Groetjes,
  Anna

  1. Hallo Anna,

   Jammer dat de Nolana bij jou niet is gekiemd! Hier duurde de kieming dit jaar wel wat langer dan in mijn geheugen, wel 2 tot 3 weken (bij kamertemperatuur).
   Een deel van de tomaten hier (in de kas) staan er ronduit slecht bij; geen idee of het door de kou, een teveel aan kali, pissebedden of te lang in een te klein potje staan is, waarschijnlijk een combinatie van alle factoren. En zo is het helaas ook met de zoete aardappelen, 2 zijn er dood gegaan (gewoon door kou), er staan er nu nog 3, 2 gaan prima, maar 1 heeft ook geel blad. Maar dat is wel allemaal in de vollegrond in de kas – grond nog veel te koud maar in een glas met water konden de aardappelen ook niet meer blijven staan. Volgend jaar maar wat later laten spruiten :-).

   Op een gegeven moment is de voeding die de aardappel in zich draagt op en zal ze gewoon een andere voedingsbron moeten krijgen (in de vorm van bijvoorbeeld potgrond). Volgende week lijkt het eindelijk eens wat warmer te worden (met nachttemperaturen die we hier aan de kust nu overdag hebben). Dus misschien een mooie moment voor de aardappelen om opgepot te worden en naar buiten te gaan. Ik zou voor een potinhoud van 40 liter kiezen voor 2 of hooguit 3 aardappelen, een beetje afhankelijk van de vorm van de pot (breed en niet te hoog), en natuurlijk van de maat van de aardappel zelf. Ik laat zelf ongeveer 1/5e deel van de aardappel boven de grond, 4/5e deel onder de grond.

   groetjes en succes ermee!
   Diana

 4. Wat toevallig dat je die spinselmot noemt. Ik loop hier zo juist door de tuin en helaas vind ik deze jongens ook in de appelboom. En tot overmaat van ramp lijkt een takje in de grote pruimenboom die er langs staat ook als huis gebruikt te worden(morgen eens op de ladder om te kijken).

  Wat is jouw remedie tegen deze rupsen?

  1. Hallo Koen,

   Zolang het maar om een paar plekjes gaat maak ik me er niet druk om, ze mogen ook leven en hebben nu eenmaal blaadjes nodig om zich te voeden. Maar ik heb voor mezelf gesteld dat als het meer dan 10 ‘nesten’ van rupsen in 1 boom worden, dat het dan tijd wordt om ze maar te gaan bestrijden.
   Geslaagd middeltje: 1 liter lauwwarm water en daar 1 eetlepel olie (zonnebloemolie, slaolie of wat dan ook) en 2 eetlepels zachte groene zeep uit een pot in oplossen. Af laten koelen en onverdund vernevelen. Akelig gezicht, de rupsen vallen direct uit de boom, wat er niet uit valt is de dag erop dood en verdroogd. Soms moet je het nog een keer herhalen. Ik hoop dat het dit jaar niet nodig is, maar als er veel ‘nesten’ in de boom zitten kunnen ze echt een hele boom kaalvreten tot een bijna Halloweenachtig kaal netwerk van takken, zonder vruchten en zonder bladeren – is ook heel slecht voor de gezondheid van de boom.

   groetjes,
   Diana

   1. Ik had zowel spinselmot (1/3 van de boom) en groene luizen in de appelboom. De luizen had ik eerder gezien dus ik had het luizengoedje overal gespoten ook op de spinselmot. Dat vinden ze ook niet leuk hoor maar ze gingen er niet dood van. 3 dagen later zal de halve boom vol met spinselmot dus ik met spinselmot goedje aan de gang aan het eind van de dag in verband met de zon. Toen scheen de volgende morgen de zo’n heel fel en bijna alle bladeren hebben nu bruine vlekken. De vruchtjes zien er ook niet zo best meer uit. Kan ik nog wat verwachten qua oogst? Vorig jaar had ik zo’n Halloweenachtig netwerk van takken door de spinselmot en welgeteld drie appels kunnen oogsten…

    1. Misschien een tip.
     Vroeger hadden wij ook altijd spinselmot in de toppen van de appelboom. Ik deed er nooit wat aan, want de boom gaf toch wel genoeg appels. Maar een mooi gezicht was het niet.
     Vorig jaar heb ik een paar terracotta potjes gevuld met stro opgehangen in de boom. En ….. Geen spinselmot meer gezien!
     Het idee van die potjes is dat het de schuilplaats wordt voor oorwurmen, die op hun beurt ’s nachts op jacht gaan naar de larfjes. Nou, dat hebben ze bij mij in ieder geval heel goed gedaan!

     1. O ja, belangrijk is ok de potjes heel dicht tegen de stam aan te hangen en grof touw te gebruiken waarvanlangs de oorwurmen vanuit hun schuilplaats makkelijk omhoog de boom in kunnen klimmen. Dus geen ijzerdraad o.i.d. gebruiken, want dan glijden ze zo weer naar beneden en kunnen ze dus niet de boom in klimmen.

      1. Hoi Karin,

       Ik lees zeer belangstellend je tip over de potjes met stro, maar ik begrijp het geloof ik nog niet helemaal…

       Is het de bedoeling om de potjes met grof touw aan de takken op te hangen? Of moet er grof touw gespannen worden vanaf de grond, zodat de oorwurmen ze kunnen gebruiken om de boom in te klimmen?

       Groetjes,
       Marjolein.

        1. Ja Diana, zo bedoel ik het inderdaad! Ik heb trouwens 3 potjes in de boom gehangen, alledrie vrij dicht tegen de hoofdstam aan. 1 potje leek me zo weinig en als je ze aan het eind van de takken hangt, dan is de kans dat de oorwurmen hun schuilplaats vinden, weer kleiner. Tenminste, zo had ik het ooit begrepen. Ik hoop dat het bij jullie ook helpt, want bij mij was het effect echt spectaculair.

      2. Hallo Karin,

       De potjes met stro gebruik ik ook wel eens. Maar 1 jaar zo’n enorme explosie van spinselmotrupsen gehad dat de hele boom volledig werd kaalgevreten, in 1 week tijd. En dan helpen de potjes met oorwurmen niet meer. Maar zeker voor een niet te ernstige aantasting heel goed te gebruiken. Laat de natuur het zelf maar oplossen, dat lijkt mij eigenlijk altijd het beste :-).

       groetjes,
       Diana

    2. Hallo Marieke,

     Heb je dan wel het mengsel van 1 liter water, 1 eetlepel olie en 2 eetlepels groene zeep gebruikt? Want dat is dan vreemd, hier gaan de spinselmotrupsen wel dood van het mengsel van water/groene zeep/olie. Ik moet er natuurlijk wel het spinnenweb een beetje voor open breken want het spinsel beschermt de rupsen. Maar hier 1 groot akelig kerkhof van rupsjes.
     Ik weet niet goed wat je een bedoelt met ‘spinselmotgoedje’, is dat iets wat je in de winkel hebt gekocht? En zo ja, heb je het dan volgens de aanwijzing op de verpakking gebruikt? Ik heb geen verstand van ziekte en plagen, heb me er ook nooit zo in willen verdiepen en van iets anders als water/zeep/olie weet ik niets hoor.

     Ik zou in ieder geval de boom overnieuw spuiten, maar nu met schoon water, zodat wat er op de bladeren zit afgespoeld wordt en verder geen kwaad meer kan. Het behandelen van wat dan ook met welk middel dan ook is ook altijd erg risicovol bij volle zon, dat geldt ook voor water/olie/zeep, er is bij volle zon altijd meer kans op verbranden.

     Of je nu nog een goede oogst kunt verwachten durf ik niet te zeggen, het zal liggen aan de boom zelf, of ze sterk genoeg is om en de spinselmot en de behandeling tegen te gaan en ook haar blad en vruchten daarbij kan behouden. Ik hoop van harte dat ze er nog goed van herstelt!!

     groetjes,
     Diana

 5. Hoi Diana,
  met regelmaat lees ik je blog: wat een fijne bron aan informatie. Nu las ik ook jouw struggle met de heermoes. Sinds we naar een grotere tuin zijn verhuisd kunnen we onze mouwen ook weer opstropen en de strijd aangaan. Maar nu las ik pas wat over lavameel, wat de grond verrijkt, maar ook uiteindelijk de heermoes verdringt. zie: http://moezziez.nl/product/lavameel/. wellicht ook een goeie voor jou?
  groenegroetjes, Mirjam

  1. Hallo Mirjam,

   Dankjewel voor de tip! Ik heb zelf nog nooit lavameel gebruikt, maar ik zal dat zeker eens overwegen.
   Ik twijfel overigens wel over de juistheid van de tekst in het stukje van de link, ik heb in de afgelopen jaren ervaren dat dierlijke mest in principe niet voldoende is als bemesting voor een intensief gebruikte moestuingrond. Maar Velt beweert hetzelfde. Het blijft altijd een beetje puzzelen wat de juiste voedingsstoffen zijn om een moestuin te bemesten, ik heb het na 25 jaar in ieder geval nog niet helemaal door :-).
   Ik ga zeker eens verder over de voor- en nadelen van lavameel zoeken!

   groetjes,
   Diana

 6. Hoi Diana,

  Niet echt een reactie op je tuindagboek, maar wou toch even laten weten dat de peper ‘chocolate scorpion’ uiteindelijk dan toch ontkiemd is! 🙂
  Ik had het opgegeven, maar het zaad gewoon in de zaaitray laten zitten. Hierdoor heeft het op regelmatige basis water gekregen, samen met de rest. En plots, na enkele maanden is 1 zaadje bovengekomen.

  Groetjes,
  Wouter

  1. Hallo Wouter,

   Nou, het is niet geweldig, 1 zaadje na 1 maand, maar ik ben blij dat je er in ieder geval 1 zaailing uit hebt kunnen halen!
   Chinense-pepers zijn in mijn ervaring wel de pepers die het lastigst kiemen; hebben meer tijd, meer warmte nodig. Nou ja, eigenlijk vind ik pubescens net zo lastig.
   Vergeleken bij pepers buiten de groep annuums is het zaaien van tomaten echt peanuts :-).
   Ik hoop dat je in ieder geval van de Chocolate Scorpion toch nog een leuke oogst haalt!

   groetjes,
   Diana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.