Hé Hallo

Nolana paradoxa

Ze stond zomaar te bloeien toen we vanmorgen op de tuin kwamen. Hé hallo, welkom in onze tuin! Nolana paradoxa, eenjarig, in maart gezaaid, en nu al de eerste bloem (en nog heel veel knopjes).

De afgelopen week zo druk gehad met alles schoonmaken en verzorgen na de vakantie, dat we eigenlijk amper tijd hadden om ook gewoon goed rond te kijken in de tuin. Morgen nog 1 dag hard werken en dan zijn we helemaal ‘bij’ (voor zover dat dat bestaat in een tuin, want we zien dat de eerste heermoes na het verwijderen van vorige week al weer voorzichtig boven komen). Maar toch, het idee dat we ons niet meer hoeven te haasten is heerlijk.

En dus durf ik ook wel weer eens een foto van de tuin te laten zien…..

Overzicht tuin 21-5-15

Foto gemaakt in het zonnetje, alles weer redelijk op orde. Netten bij de tuinbonen en doperwten weggehaald, want die begonnen daar al doorheen en in te klimmen. En de netten vervolgens over de aardbeienplanten gedrapeerd, want dat is het volgende dat goed beschermd moet gaan worden.

De uitgeplante maïs (vooraan op de foto) groeit al goed. De sjalotten doen het matig, maar de aardbeien dan weer prima. De aardappelen doen het ronduit slecht (gekochte pootaardappelen maar een kwart ervan komt helemaal niet op). De knofloken doen het geweldig, de bonen worden opgevreten door de slakken, de andijvie ook, de rabarber gaat goed, snijbiet ook, de bietjes ook maar wel een deel opgevreten dus even overnieuw zaaien. Oftewel; business as usual 🙂

Maar nu we iets meer tijd hebben ook weer eens wat beter kunnen kijken. En er is nog heel veel meer dat we verwelkomen in de tuin. Hé hallo, welkom eerste aardbeien!

Aardbei Induka onrijpNu nog wat warmere temperaturen en wat zon, dan kunnen we over een week of 2 aardbeien eten.

En hé hallo, welkom doperwten!

Doperwt Half PintHet blad wel wat gehavend (met dank aan de duiven), maar de peulen zijn er al, het is wachten op het erwtje erin.

En hé hallo Violet Jasper!

Tomaat Violet Jasper eerste tomaatjeOok welkom. Gelijk even gediefd en opgebonden, slokje water gegeven, en de kas natuurlijk goed dicht houden, lekker warm. Ze zal misschien niet de eerste rijpe tomaat worden, maar in ieder geval wel het eerste onrijpe tomaatje. Ze moet echt eerst nog flink groeien, streepjes krijgen en dan hopelijk ergens volgende maand gaan rijpen.

En zo zien we elke dag weer wat nieuws, ik zag vanmiddag de eerste Apios (Indianenaardappel) uit de grond komen. Ik zag de ieniemienie appeltjes in de appelboom (en ik zag ook gelijk larven van de spinselmot die ik met argusogen in de gaten ga houden). Ik zag de knopjes in de Arctotis, en ik zag de slakkenvraat (alsnog) in de Tagetes.

Tijd dus om, als morgen de tuin voor nu helemaal schoon en verzorgd is, alles eens op opnieuw goed te bekijken en te bedenken of we er mee moeten kunnen leven; klimrek bij de Melothria plaatsen, wat te grote takken in de aalbes weghalen, de potten goed water geven, de komkommer aan het klimrek vastbinden, de takken van de bomen die ik leivorm wil gaan maken horizontaal aanbinden, nog wat laatste soorten zaaien, wat uitplanten. De tuin mag dan morgen schoon zijn (voor nu), maar daarna zijn er weer zomaar 20 klusjes die ik op kan noemen en bedenken. En Ruud dacht dat hij zijn werkbriefje helemaal had afgewerkt…… vanavond maar eens een nieuwe schrijven :-).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

29 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marjolein

Ha Diana,

Wat een fijn jaargetijde is dit toch hè, alles weer nieuw en vol belofte. Ik merk dat het behoorlijk verslavend is, zo’n moestuin. Als je er een dag niet geweest bent, heb je al van alles gemist.

De Lathyrus die ik bij jou besteld had en die aangevreten was door de bladrandkever, lijkt zich prima te herstellen en is eindelijk aan het groeien geslagen. Ik kan niet wachten op al die bloemetjes!

Groetjes,
Marjolein.

rstnortier1@hotmail.nl

Hoi Diana, Ik heet Richard en heb een vraag weet niet hoe ik die kon plaatsen dus probeer via reactie dit bericht. Ik wil Limabonen zaaien heb je eventueel tips voor me? Je kan/mag me een bericht sturen naar ….
Alvast bedank met vriendelijke groet Richard

Marit

Hallo Diana, lees sinds twee jaar wekelijks je dagtuinboek waardoor ik inmiddels aan mijn tweede redelijk succesvolle moestuinjaar bezig ben. Rob Herwig heeft op zijn website Herwiggarden een goed YouTube filmpje staan over het planten van Limabonen. (en nog heel veel andere groenten en kruiden) https://www.youtube.com/watch?v=CM-RVsnRFrs&list=PL9C22EA1CEF56242B&index=14
Groet Marit

Mayra

yay, een nieuw tuindagboek!

Gerco

Beste Diana,

Wat een fantastische site, vooral voor iemand die met een moestuin wilt beginnen, zoals ik.
Mijn gedachten gast uit naar 6 verhoogde bakken van 240x90x20. Eerst zou ik voor makkelijke moestuinbakken gaan, maar dit klinkt wij te mooi. Ik heb te maken met zandgrond en mijn grootste angst is uitdroging. Wat is nu de beste basis mix welke ik de bakken kan doen om allerlei groente te kunnen kweken. Eventueel per bak bijmengen afhankelijk van de soort kweek.
Is het raadzaam om automatische bewatering toe te passen, b.v. auqabox wat zonder stroom werkt?
Moet je de verhoogde bakken wel elkaar spitten, ongeacht dat je er niet oploopt (begrijp me niet verkeerd, dat ik lui probeer over te komen!)?
Ook lees ik veel dat er worteldoek onder in de verhoogde bak moet zit, wat mij niet raadzaam lijkt i.v.m. het kweken van b.v. wortels, prei en/of pastinaak?

Misschien een beetje veel vragen in 1 keer, maar toch hoop ik dat uw mij antwoord kunt geven op mijn vragen.

Alvast bedankt en ik blijf uw blog zeker volgen!

Gerco

Bedankt voor uw reactie! Hoe diep zou de bak moeten zijn om alles te kunnen kweken? Ik denk zelf aan 30cm?
Wanneer dat voldoende is, dan maak ik de bakken 30cm diep en zet het 10cm verdiept in de grond.

Ben benieuwd naar uw mening?

miep

Geniet van al dat moois.
Hier is het ook een feest in de tuin
groetjes miep

Anna

Hallo Diana,

Geweldig die Nolana paradoxa! Heb ze ook weer gezaaid maar helaas niet gekiemd, vorig jaar lukte het ook al niet echt. Droog, natter het hielp niks. Ooit zal het lukken 🙂
Door al die kou heb ik de helft van de tomaten nog binnen staan in P9, er groeien zowaar al tomaten aan 😉
Ik ben heel benieuwd hoe het met de zoete aardappel gaat. De mijne krijgen gele bladeren met groene nerven, voedseltekort vrees ik, dus ik wilde ze gaan uitplanten. Maar hoeveel aardappels zouden er in zo’n plastic mand van 40L kunnen? En plant je de aardappel dan helemaal onder de grond of moet er een deel boven blijven?

Groetjes,
Anna

koen

Wat toevallig dat je die spinselmot noemt. Ik loop hier zo juist door de tuin en helaas vind ik deze jongens ook in de appelboom. En tot overmaat van ramp lijkt een takje in de grote pruimenboom die er langs staat ook als huis gebruikt te worden(morgen eens op de ladder om te kijken).

Wat is jouw remedie tegen deze rupsen?

Marieke

Ik had zowel spinselmot (1/3 van de boom) en groene luizen in de appelboom. De luizen had ik eerder gezien dus ik had het luizengoedje overal gespoten ook op de spinselmot. Dat vinden ze ook niet leuk hoor maar ze gingen er niet dood van. 3 dagen later zal de halve boom vol met spinselmot dus ik met spinselmot goedje aan de gang aan het eind van de dag in verband met de zon. Toen scheen de volgende morgen de zo’n heel fel en bijna alle bladeren hebben nu bruine vlekken. De vruchtjes zien er ook niet zo best meer uit. Kan ik nog wat verwachten qua oogst? Vorig jaar had ik zo’n Halloweenachtig netwerk van takken door de spinselmot en welgeteld drie appels kunnen oogsten…

Karin

Misschien een tip.
Vroeger hadden wij ook altijd spinselmot in de toppen van de appelboom. Ik deed er nooit wat aan, want de boom gaf toch wel genoeg appels. Maar een mooi gezicht was het niet.
Vorig jaar heb ik een paar terracotta potjes gevuld met stro opgehangen in de boom. En ….. Geen spinselmot meer gezien!
Het idee van die potjes is dat het de schuilplaats wordt voor oorwurmen, die op hun beurt ‘s nachts op jacht gaan naar de larfjes. Nou, dat hebben ze bij mij in ieder geval heel goed gedaan!

Karin

O ja, belangrijk is ok de potjes heel dicht tegen de stam aan te hangen en grof touw te gebruiken waarvanlangs de oorwurmen vanuit hun schuilplaats makkelijk omhoog de boom in kunnen klimmen. Dus geen ijzerdraad o.i.d. gebruiken, want dan glijden ze zo weer naar beneden en kunnen ze dus niet de boom in klimmen.

Marjolein

Hoi Karin,

Ik lees zeer belangstellend je tip over de potjes met stro, maar ik begrijp het geloof ik nog niet helemaal…

Is het de bedoeling om de potjes met grof touw aan de takken op te hangen? Of moet er grof touw gespannen worden vanaf de grond, zodat de oorwurmen ze kunnen gebruiken om de boom in te klimmen?

Groetjes,
Marjolein.

Marjolein

Dank je wel Diana, ga gelijk potjes kopen, want ze zijn er weer, in grote getale… Groet!

Karin

Ja Diana, zo bedoel ik het inderdaad! Ik heb trouwens 3 potjes in de boom gehangen, alledrie vrij dicht tegen de hoofdstam aan. 1 potje leek me zo weinig en als je ze aan het eind van de takken hangt, dan is de kans dat de oorwurmen hun schuilplaats vinden, weer kleiner. Tenminste, zo had ik het ooit begrepen. Ik hoop dat het bij jullie ook helpt, want bij mij was het effect echt spectaculair.

Mirjam

Hoi Diana,
met regelmaat lees ik je blog: wat een fijne bron aan informatie. Nu las ik ook jouw struggle met de heermoes. Sinds we naar een grotere tuin zijn verhuisd kunnen we onze mouwen ook weer opstropen en de strijd aangaan. Maar nu las ik pas wat over lavameel, wat de grond verrijkt, maar ook uiteindelijk de heermoes verdringt. zie: . wellicht ook een goeie voor jou?
groenegroetjes, Mirjam

Wouter

Hoi Diana,

Niet echt een reactie op je tuindagboek, maar wou toch even laten weten dat de peper ‘chocolate scorpion’ uiteindelijk dan toch ontkiemd is! 🙂
Ik had het opgegeven, maar het zaad gewoon in de zaaitray laten zitten. Hierdoor heeft het op regelmatige basis water gekregen, samen met de rest. En plots, na enkele maanden is 1 zaadje bovengekomen.

Groetjes,
Wouter

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties