Oogst

Het is pas mei, maar nu begint de eerste oogst al. We hebben al (weeuwenteelt) bloemkool gegeten, andijvie, kropsla, rucola, mosterdblad, heerlijk allemaal!! Het wordt tijd om de 2 vriezers die we hebben na te gaan kijken, schoon te maken en te bekijken wat we allemaal zouden kunnen en willen invriezen.

We hebben het heel druk in de tuin, zoals ik in het vorige tuindagboek schreef moet er na de vakantie heel veel gewied worden. We hebben al kruiwagens heermoes, distels en winde verwijderd (de grote vraag is altijd ‘voor hoe lang’ maar dat is geen vrolijk idee als we met wieden bezig zijn, dat soorten gedachten bewaren we maar voor later :-).

En alles is gegroeid, of gaat bloeien. De eerste geelgroene vruchtjes zitten in de aardbeienplanten, de aalbessen zijn al zichtbaar, we zien welke peertjes en appeltjes zijn gezet, de belofte van de oogst is al zichtbaar.

De rabarberplant is al flinke groot:

Rabarberplant

Deze groene rabarber staat in de halfschaduw, daardoor is ze altijd wat later dan de rode rabarber die vol in de zon staat. De rode rabarber bewaren we voor verse desserts en taarten, de groene gebruiken we vooral voor de inmaak.

Als we de grote bladeren wat opzij vouwen zien we al een deel van de oogst;

Rabarber stelen

Schuin erachter, buiten de foto, ligt nog zo’n heel stuk met stengels. Ik heb er bij elkaar 10 geplukt (al ‘pluk’ je rabarber niet, je ‘snijdt’ ze ook niet, je ‘trekt’ ze los van de plant uit de grond, met de witte hiel er nog aan).

En dan…….. wat te doen met ruim 2,5 kilo rabarber – de eerste moes van dit jaar inmaken. Ik zal het recept ook nog even op de pagina over inmaken zetten, we vinden het resultaat zelf zeer geslaagd. En ik moet dan gelijk eens op de pagina over inmaak schrijven dat water goed is voor de dorst, maar dat er geen smaak zit aan water. En dus is alles wat je in water kookt verlies van smaak in je inmaak.

Aan de andere kant kun je allerlei zaken verzinnen die wel lekker zijn maar uiteindelijk wil je ook dat je inmaak smaakt naar de vruchten of groenten die je inmaakt. En dat als je teveel soorten toevoegingen verzint het een soort ratjetoe wordt waar je geen smaak meer kunt onderscheiden van andere smaken. Ik probeer altijd 3 of maximaal 4 extra smaakjes toe te voegen en meer niet. Grote uitzondering is chutney want daarvan is de smaak juist gebaseerd op een mengsel van veel verschillende soorten groenten, kruiden, etc.. Maar voor al het andere geldt; voeg vooral iets met veel (en passende) smaak toe, maak het lekker, maar beperk het aantal soorten.

De combinatie van rabarber met aardbeien is erg lekker. Dat is alleen erg lastig als je een eigen tuin hebt; nu kan ik rabarber oogsten maar heb ik nog geen aardbeien. En eind volgende maand kan ik aardbeien oogsten, maar dan loopt de tijd van de rabarber weer ten einde. Maar dit jaar heb ik geluk, we hebben vorig jaar zoveel aardbeien kunnen oogsten dat ik nog aardbeien in de vriezer heb.

En dus gekozen voor een moes van rabarber met aardbeien:

Inmaken Rabarbermoes in pan

In principe komt er zoveel vocht uit de rabarber en aardbeien dat extra vocht niet nodig is. Maar om te starten vind ik dat toch heel handig (het vocht voorkomt het aanbranden van de rabarberstukjes in de hete pan). En om daar dan al iets voor te kiezen dat smaakvol is heb ik gekozen voor het sap van 2 sinaasappels. Daar heb ik het merg en de stokjes van 2 vanillepeulen aan toegevoegd (en aan het einde van het koken natuurlijk de 2 stokjes weer verwijderd). En ik heb de fijne rasp van een stukje verse gember van zo’n 7 x 2 centimeter aan toegevoegd.

Dat heb ik aan de kook gebracht, en vervolgens de 2,5 kilo rabarber in stukjes toegevoegd, en de 1,5 kilo aardbeien uit de vriezer. Kwartiertje gekookt tot het gaar was en toen ook al gelijk gezien dat het behoorlijk nat/dun was. En daarom niet alleen gewone suiker gebruikt maar ik heb op deze hoeveelheid 500 gram geleisuiker speciaal en 350 gram gewone kristalsuiker gebruikt. Maar bij andere mensen kan de rabarber minder of juist meer zuur zijn, de aardbeien minder of juist meer zoet zijn, en dus is het gewoon heel belangrijk om zelf te proeven en zoveel suiker/geleisuiker toe te voegen als je zelf lekker vindt.

En dan gaat het zoals altijd; potten schoonmaken met soda en kokendheet water en naspoelen met kokendheet water, het hete water in de potten laten staan tot je ze wilt gaan vullen. Hete water eruit, aardbeien-rabarbermoes erin, deksel erop en goed aandraaien en ondersteboven laten staan tot afgekoeld (en vacuüm). En dan is het zeker een jaar houdbaar (alleen moeten geopende potten natuurlijk in de koelkast worden bewaard en binnen een week of 3 worden opgemaakt). En dat is geen probleem hier :-).

Dit is ons resultaat:

Inmaken Rabarbermoes klaar

 

En dan heb ik nog een half potje dat ik gewoon gelijk in de koelkast heb gezet, voor morgenochtend, door de yoghurt. Lekker! Wij vinden dit recept voor herhaling vatbaar.

En dat is dan ook gelijk al weer het einde van dit tuindagboek, ik ga het recept gelijk even op de pagina van de inmaak schrijven, voor ik het vergeet. En zoals altijd tot slot nog 1 foto.

Kapucijner bloempje

En dat is dan de belofte van hoogstwaarschijnlijk de eerstvolgende oogst: doperwten en kapucijners, de foto is van de bloem van een kapucijner. Ik verheug me er nu al op!!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

37 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jolanda

Dat hoeft toch geen probleem te zijn, ik heb altijd in juni aardbeien en ook eet ik dan nog eigen rabarber. Je kunt rabarber wel langer eten dan alleen in deze maand, als je maar een aantal stengels laat staan voor het nieuwe seizoen.
Ik maak de rabarber ook in met het principe van kokend vullen. Ik maak ook aardbei-rabarberjam, heerlijk!
Knap dat je zelf bloemkool teelde!

Christa

Grappig, ik doe het precies omgekeerd: heb al rabarber ingevroren en haal deze eruit zodra ik verse aardbeien heb om er dan jam van te maken 🙂

Simone

Hallo Diana, ik zit weer met verbazing je dagboek te lezen en naar de foto,s te kijken het was hier een paar dagen geleden 9 graden alles is nog ieniemieni klein en jullie hebben al bloemen in de capucijners en je hebt het al over tomaten dieven . Je leeft voor mij in een ander wereld deel ik zal maar denken dit komt allemaal nog

Groetje Simone

Arnold Spek

Beste Diana,

Tot mijn verdriet zijn mijn met zorg opgekweekte tomatenplantjes met zaden uit jouw tuin bij de wortel net boven de grond afgeknaagd. Daar lijkt het op tenminste. Ik heb zeker 6 planten verloren. Zonde!! De paprika en komkommers staan er nog gewoon. Heb jij een idee hoe het komt en wat ik eraan kan doen? Ik heb al geprobeerde de stammetjes te beschermen met doorgeknipte potjes, maar vandaag bleek dat dit ook niet hielp.

Heb jij advies?

Groet,
Arnold

Jeroen

Hallo Diana,

Sinds Albert Heijn is begonnen met de moestuinactie waren mijn kinderen besmet met het virus. We zijn er al snel achter gekomen dat het spul wat ze daar kregen nu niet echt eerste klas kwaliteit was. Dus naar het plaatselijke tuincentrum en daar gewoon fatsoenlijke zaadjes aangeschaft. Je snapt het al, het virus is bij de kinderen overgewaaid maar gelukkig heb ik de smaak nu goed te pakken. Ik heb een groot gedeelte van mijn tuin ( gelukkig hebben we een behoorlijk grote tuin) omgetoverd tot moestuin. Nooit geweten dat je daar zoveel plezier mee kon hebben. Nu heb ik één vraag. Ik hoor van allerlei kanten dat het bijna niet mogelijk is om tomaten te kweken buiten de kas. Helaas ben ik niet in het bezit van de kas en dus aangewezen op de volle grond. Is dit waar? Ik heb hier al een boel tomatenplantjes opgekweekt binnen en die moeten zo langzamerhand naar buiten ( kans is anders groot dat ik naar buiten wordt gewerkt 😉 ). Mocht dit dus bijna onmogelijk zijn dan moet ik iets anders gaan planten op de ruimte die ik nog over heb.

Cilia

Of de tomaten onder een afdakje zetten, zodat ze niet nat kunnen worden. Dan is de kans groot dat de tomaten het ook gaan redden.

Mayra

Ik probeer al jaren tomaten te kweken maar het mislukt altijd op het einde, mijn man heeft met kippegaas en krimpfolie een soort een-plants kasje gemaakt, en ik heb voor cherrytomaatjes gekozen dit jaar, en nu heel hard hopen op een oogst groter dan slechts 2 eetbare tomaten..

barbara brinkman

Hallo Allen
die mee denken met tomaten in eigen tuin.
Ik heb ook nog een tip.
Ik heb ook al jaren tomaten in eigen achter tuin en ik heb er tomatenbeschermhoes voor gekocht. Deze maak je om de plant met een stevige bamboe stok. Die laat ik er dan om heen staan, tot het een echte plant met bloemen. Daarna haal ik ze er vanaf, dan is het warm en zonnig genoeg voor ze en kunnen de tomaten komen en kleuren.
Ik heb ze gekocht bij ‘huis en comfort.nl’ misschien ook nog een goed idee voor anderen.

gr Barbara

Kristel

Hoi Diana,

Prachtig om jouw vorderingen te zien. Hier zijn de Red Robin en Manö tomaat planten (van jouw zaden), tot op heden, een succes. Wat een krachtige planten! Alles heeft al knopjes en/of bloemen, heel mooi om te zien.
Verder ben ik trots op mijn mini doperwt plant, die doet het prima in de vensterbank en heeft al peultjes gemaakt.

Veel succes en genietse van al het moois/lekkers!

Groetjes Kristel

Karin

Hoi Diana,
Bij mij hebben de Red Robin tomaten ook al bloemen. Ik vroeg me alleen af of je die dwergtomaten ook moet dieven? Of kan je alles maar gewoon lekker laten groeien?
Groetjes,
Karin

Mary de Beaufort

Hoi Diana

Misschien wel wat laat maar heb jij voor mij een zaaikalender 2015.
Ben op een zorgboerderij begonnen en het is heel handig, ook voor de helpers.

Alvast bedankt,

groeten,

Mary

Hannah

Hallo Diana, wat een luxe zoveel rabarberstengels! Mijn bladeren worden enorm, maar de stengels kort en dun… Ik heb bloedmeel gekocht en daar krijgt ze dit weekend wat van. Ik heb net één aardbeibloem, het blijft koud op de tuin! Terwijl ik niet eens in het oosten van het land zit (Amsterdam). De tomaten opgekweekt uit jouw zaden gaan weer als een speer 🙂

Hannah

Irene

Hallo Diana,

Ik ben dit jaar voor het eerst gestart met een moestuin. Het is een van 10 bij 8 en 2 kassen. Jouw website helpt me enorm om te leren moestuinen hahaha.

Ik kijk altijd uit naar jou berichtjes in je tuindagboek. Mijn tomaten gaan enorm goed ik heb aan de meeste planten al 5-6 trossen en bij een aantal krijgen ze al kleur. Maar ik heb ook een groene chery, hoe weet ik wanneer die rijp is?

Ik wou een fotootje mee sturen van de groene chery maar dat lukt niet .

Irene

Hallo Diana,

Ja ik had moeite om lang te wachten met zaaien en heb eind januari al gezaaid en toen februari-maart nog een keer. Zoals je adviseerde heb ik verschillende soorten gedaan (vroeg, midden en laat). Ook staan de planten bij mij in de serre waar het altijd warm is (kachel) ze volledig omringt met glas in de zon staan. Het is misschien wat ongeloofwaardig (vandaar dat ik graag een foto wilde bijvoegen) maar ik heb echt de planten vol hangen :).

Blijkbaar heb ik gewoon ideale omstandigheden voor de tomaat! Ben er wel trots op elke keer als er iemand langs komt zijn ze verbaast dat ik dit zelf van een zaadje heb laten groeien! Ik ook eigenlijk, toch bijzonder dat dat zo werkt.

Ik durf ze alleen niet zo goed naar buiten te doen. Ben bang dat het toch nog wat te koud is savonds nog. (wonen in Drenthe) Het zijn stevige planten geworden maar ik wil toch nog even wachten omdat ze al zo vol hangen, zou zonde zijn als het nu nog mis ging!

Ik heb net 6 rode tomaatjes geplukt en bij de groene cherry zie ik wel dat er bij een aantal tomaten (de grotere) donkerdere groene strepen komen, ze zijn echter niet zachter dan de rest, wel groter en donkerder groen. Ik wacht dus toch maar even. Vind dat wel lastig om te zien.

Ik heb trouwens ook rabaraber gezaaid dit jaar en die is mooi opgekomen (heeft aardig wat blaadjes gekregen). Ik las dat ik nog 2 jaar moet wachten voor ik mag gaan oogsten. Maar als ik jou verhaal hier boven lees gaat dat wachten lastig worden haha, klinkt erg lekker!

groetjes,

Irene

Jeannette

Hallo Diana
Bedankt voor je prachtige en vooral informatieve website!
Ik heb er als beginnende moestuinier er veel van geleerd en ik kijk bijna iedere dag op jouw site.
Ik heb een vraag:
Ik woon in het ” koude” noorden en ik vraag me af of dat misschien de reden is dat mijn snijbonen en sperziebonen gele bladeren krijgen. Het heeft hier ook steeds hard gewaaid, zou dat de reden zijn of hebben mijn plantjes gebrek aan iets?
Jeannette

Tina

Hallo Diana,

Ik ben sinds een paar maanden (sinds de AH actie) aan het moestuinieren geslagen, en ben sindsdien groot fan van jouw website. Wat fijn zeg, 1 site met zoveel informatie! Ik begin klein, vooral in potten en 2×1 meter grond in mijn eigen tuin.
Nu heb ik 3 flinke cherrytomaat-planten van zo’n 40cm, waar de eerste bloemtrosjes in beginnen te komen. 2 staan er in een foliekasje buiten, en 1 binnen op de vensterbank. Nu sinds een week hangen de jonge bladeren in de top, van de plant die ik binnen heb staan, steeds slapper. Weet jij waardoor dit zou kunnen komen? Te weinig licht, teveel of te weinig water? Voedigstekort? Ik heb bij verpotten steeds potgrond met een deel kokos potgrond gebruikt, en 1x algemene plantenvoeding gebruikt (vloeibaar).
Als de link werkt, is dit de betreffende plant https://imageshack.us/i/exoR3WLoj
Groetjes,
Tina

yffke veneberg

Hoi Diana,
Ik las bij het moes maken van rabarber met aardbeien dat je de potten schoonmaakt met soda enz. maar ik zet ze daarna wel omgespoeld natuurlijk met open deksel in de magnetron. Bij een temperatuur van 110 graden en ong. 10 min. zijn alle bacteriën dood. Ik doe dit al een tijdje en heb ook na 2 jaar bewaren geen schimmels in de potten. het werkt prima en vlot, misschien een idee.
Lees je dagboek met veel plezier en heb er veel van geleerd en nog.
groetjes Yffke

Marjolein

Wat een rijkdom! Prachtig om te lezen en te zien. Heel inspirerend, ook al doe ik alles maar in het klein op mijn balkonnetje. Maar ook daar begint het nu heerlijk groen en bloeierig te worden. De luizen houden zich zelfs nog enigszins koest… *afkloppen*.

Lekker recept, en heel toepasselijk. Ik heb net weer voor de 1e keer dit jaar weer rabarber als aardbeien in huis, maar te enthousiast en te veel en in m’n achterhoofd al op zoek naar een recept. Dat wordt deze :).

Succes met al het wieden en wateren en zaaien en alles en ook genieten van zo’n prachtige gezonde oase.

Vriendelijke groet,
Marjolein

Irene

Hallo Diana,

Ik heb toch even een berichtje op mijn blog geplaatst over de tomaten. Misschien ben ik wel kleurenblind hoor, maar ik vind het erg lastig in te schatten wanneer die groene cherry klaar zou zijn. De achterste zien er wel anders uit dan de voorste maar ze zijn eerder groenen dan roder of geler. Zou je even mee kunnen kijken? Ik heb 2 duidelijke foto’s op deze weblink gezet:

http://irsamoestuintje.blogspot.com/2015/05/moestuintje.html

Dan kun je meteen mijn trots zien! Dankzij jou adviezen voor het eerst mijn eigen tomaten!

Irene

Dank je wel Diana,

Heel duidelijk gezien wat je bedoeld met die verkleuring. Ze moeten echt nog blijven hangen..

En er kwam vandaag weer een courgette boven dus ik ga ze gewoon nog een keer proberen.

Groetjes,

Irene

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties