Oogst

Het is pas mei, maar nu begint de eerste oogst al. We hebben al (weeuwenteelt) bloemkool gegeten, andijvie, kropsla, rucola, mosterdblad, heerlijk allemaal!! Het wordt tijd om de 2 vriezers die we hebben na te gaan kijken, schoon te maken en te bekijken wat we allemaal zouden kunnen en willen invriezen.

We hebben het heel druk in de tuin, zoals ik in het vorige tuindagboek schreef moet er na de vakantie heel veel gewied worden. We hebben al kruiwagens heermoes, distels en winde verwijderd (de grote vraag is altijd ‘voor hoe lang’ maar dat is geen vrolijk idee als we met wieden bezig zijn, dat soorten gedachten bewaren we maar voor later :-).

En alles is gegroeid, of gaat bloeien. De eerste geelgroene vruchtjes zitten in de aardbeienplanten, de aalbessen zijn al zichtbaar, we zien welke peertjes en appeltjes zijn gezet, de belofte van de oogst is al zichtbaar.

De rabarberplant is al flinke groot:

Rabarberplant

Deze groene rabarber staat in de halfschaduw, daardoor is ze altijd wat later dan de rode rabarber die vol in de zon staat. De rode rabarber bewaren we voor verse desserts en taarten, de groene gebruiken we vooral voor de inmaak.

Als we de grote bladeren wat opzij vouwen zien we al een deel van de oogst;

Rabarber stelen

Schuin erachter, buiten de foto, ligt nog zo’n heel stuk met stengels. Ik heb er bij elkaar 10 geplukt (al ‘pluk’ je rabarber niet, je ‘snijdt’ ze ook niet, je ‘trekt’ ze los van de plant uit de grond, met de witte hiel er nog aan).

En dan…….. wat te doen met ruim 2,5 kilo rabarber – de eerste moes van dit jaar inmaken. Ik zal het recept ook nog even op de pagina over inmaken zetten, we vinden het resultaat zelf zeer geslaagd. En ik moet dan gelijk eens op de pagina over inmaak schrijven dat water goed is voor de dorst, maar dat er geen smaak zit aan water. En dus is alles wat je in water kookt verlies van smaak in je inmaak.

Aan de andere kant kun je allerlei zaken verzinnen die wel lekker zijn maar uiteindelijk wil je ook dat je inmaak smaakt naar de vruchten of groenten die je inmaakt. En dat als je teveel soorten toevoegingen verzint het een soort ratjetoe wordt waar je geen smaak meer kunt onderscheiden van andere smaken. Ik probeer altijd 3 of maximaal 4 extra smaakjes toe te voegen en meer niet. Grote uitzondering is chutney want daarvan is de smaak juist gebaseerd op een mengsel van veel verschillende soorten groenten, kruiden, etc.. Maar voor al het andere geldt; voeg vooral iets met veel (en passende) smaak toe, maak het lekker, maar beperk het aantal soorten.

De combinatie van rabarber met aardbeien is erg lekker. Dat is alleen erg lastig als je een eigen tuin hebt; nu kan ik rabarber oogsten maar heb ik nog geen aardbeien. En eind volgende maand kan ik aardbeien oogsten, maar dan loopt de tijd van de rabarber weer ten einde. Maar dit jaar heb ik geluk, we hebben vorig jaar zoveel aardbeien kunnen oogsten dat ik nog aardbeien in de vriezer heb.

En dus gekozen voor een moes van rabarber met aardbeien:

Inmaken Rabarbermoes in pan

In principe komt er zoveel vocht uit de rabarber en aardbeien dat extra vocht niet nodig is. Maar om te starten vind ik dat toch heel handig (het vocht voorkomt het aanbranden van de rabarberstukjes in de hete pan). En om daar dan al iets voor te kiezen dat smaakvol is heb ik gekozen voor het sap van 2 sinaasappels. Daar heb ik het merg en de stokjes van 2 vanillepeulen aan toegevoegd (en aan het einde van het koken natuurlijk de 2 stokjes weer verwijderd). En ik heb de fijne rasp van een stukje verse gember van zo’n 7 x 2 centimeter aan toegevoegd.

Dat heb ik aan de kook gebracht, en vervolgens de 2,5 kilo rabarber in stukjes toegevoegd, en de 1,5 kilo aardbeien uit de vriezer. Kwartiertje gekookt tot het gaar was en toen ook al gelijk gezien dat het behoorlijk nat/dun was. En daarom niet alleen gewone suiker gebruikt maar ik heb op deze hoeveelheid 500 gram geleisuiker speciaal en 350 gram gewone kristalsuiker gebruikt. Maar bij andere mensen kan de rabarber minder of juist meer zuur zijn, de aardbeien minder of juist meer zoet zijn, en dus is het gewoon heel belangrijk om zelf te proeven en zoveel suiker/geleisuiker toe te voegen als je zelf lekker vindt.

En dan gaat het zoals altijd; potten schoonmaken met soda en kokendheet water en naspoelen met kokendheet water, het hete water in de potten laten staan tot je ze wilt gaan vullen. Hete water eruit, aardbeien-rabarbermoes erin, deksel erop en goed aandraaien en ondersteboven laten staan tot afgekoeld (en vacuüm). En dan is het zeker een jaar houdbaar (alleen moeten geopende potten natuurlijk in de koelkast worden bewaard en binnen een week of 3 worden opgemaakt). En dat is geen probleem hier :-).

Dit is ons resultaat:

Inmaken Rabarbermoes klaar

 

En dan heb ik nog een half potje dat ik gewoon gelijk in de koelkast heb gezet, voor morgenochtend, door de yoghurt. Lekker! Wij vinden dit recept voor herhaling vatbaar.

En dat is dan ook gelijk al weer het einde van dit tuindagboek, ik ga het recept gelijk even op de pagina van de inmaak schrijven, voor ik het vergeet. En zoals altijd tot slot nog 1 foto.

Kapucijner bloempje

En dat is dan de belofte van hoogstwaarschijnlijk de eerstvolgende oogst: doperwten en kapucijners, de foto is van de bloem van een kapucijner. Ik verheug me er nu al op!!

 

37 reacties op Oogst

Jolanda 21 mei 2015 om 16:01

Dat hoeft toch geen probleem te zijn, ik heb altijd in juni aardbeien en ook eet ik dan nog eigen rabarber. Je kunt rabarber wel langer eten dan alleen in deze maand, als je maar een aantal stengels laat staan voor het nieuwe seizoen.
Ik maak de rabarber ook in met het principe van kokend vullen. Ik maak ook aardbei-rabarberjam, heerlijk!
Knap dat je zelf bloemkool teelde!

Diana 21 mei 2015 om 16:10

Hoi Jolanda,

Ja, ik weet het. Het is alleen zo dat ik in juni ook weer veel aan het zaaien ben, en ook dan al weer veel aan het oogsten; van aardbeien en aalbessen tot krootjes en noem maar op. Ik probeer altijd in te maken wat ik op dat moment kan inmaken, zodat ik later niet in de knel kom als de grote oogst van tomaten en paprika’s en pepers komt. Daarnaast wil ik eigenlijk liever niet na 1 juli nog rabarber oogsten (i.v.m. het oxaalzuur dat dan in een verhoogde concentratie in de rabarber zit).

groetjes en veel plezier in tuin en keuken!
Diana

Christa 24 mei 2015 om 13:47

Grappig, ik doe het precies omgekeerd: heb al rabarber ingevroren en haal deze eruit zodra ik verse aardbeien heb om er dan jam van te maken 🙂

Diana 25 mei 2015 om 07:21

Oh ja, dat kan ook natuurlijk 🙂
Diana

Simone 21 mei 2015 om 19:03

Hallo Diana, ik zit weer met verbazing je dagboek te lezen en naar de foto,s te kijken het was hier een paar dagen geleden 9 graden alles is nog ieniemieni klein en jullie hebben al bloemen in de capucijners en je hebt het al over tomaten dieven . Je leeft voor mij in een ander wereld deel ik zal maar denken dit komt allemaal nog

Groetje Simone

Diana 22 mei 2015 om 08:18

Hallo Simone,

Ik durf ook niet te zeggen wat de reden is, hoogstwaarschijnlijk woon je in het Oosten of Noorden van Nederland en hebben wij gewoon vlak bij zee minder kou gehad, is de grond iets minder koud en loopt alles dus wat eerder uit dan bij jou. Hoewel alles juist hier ook al weer wat later is dan in andere jaren.
Maar elk voordeel heeft ook een nadeel, onze kapucijneroogst is ongetwijfeld eind juni voorbij terwijl jij dan nog volop aan het oogsten bent.

groetjes,
Diana

Arnold Spek 21 mei 2015 om 21:10

Beste Diana,

Tot mijn verdriet zijn mijn met zorg opgekweekte tomatenplantjes met zaden uit jouw tuin bij de wortel net boven de grond afgeknaagd. Daar lijkt het op tenminste. Ik heb zeker 6 planten verloren. Zonde!! De paprika en komkommers staan er nog gewoon. Heb jij een idee hoe het komt en wat ik eraan kan doen? Ik heb al geprobeerde de stammetjes te beschermen met doorgeknipte potjes, maar vandaag bleek dat dit ook niet hielp.

Heb jij advies?

Groet,
Arnold

Diana 22 mei 2015 om 08:26

Hallo Arnold,

Wat vervelend! Klinkt als pissebedden hoewel ik dat natuurlijk niet zeker weet, maar het op grondhoogte afknagen van de stammetjes van de tomaten klinkt in ieder geval wel als pissebedden. Over doorgesneden potjes lopen pissebedden gewoon heen, dat deert ze niet.

Als wij er wel eens last van hebben hogen we de grond rond de stammetjes wat op (dus alsof de tomatenplant in een bergje staat). Dat helpt al wel, je hebt daarmee de rand van wortel naar stammetje onder de grond verstopt. En we leggen doorgesneden aardappelen neer waar de pissebedden in vreten en gaan zitten. De met pissebedden gevulde aardappelen gooien we vervolgens op de algemene composthoop voor de gemeente. Als de stammen eenmaal dikker worden lijken pissebedden ze niet lekker meer te vinden. Pas ook op met je meloenen, ook daar hebben wij zelf wel eens ellende met pissebedden mee gehad.

Ik hoop dat je hier verder mee kunt en je nog ruim voldoende tomatenplanten overhoudt!
(en bedenk dat je ze ook nog wel nog steeds kunt stekken vanaf een dief, wellicht ook nog een optie om daarmee het aantal planten weer aan te vullen)

groetjes,
Diana

Jeroen 21 mei 2015 om 21:20

Hallo Diana,

Sinds Albert Heijn is begonnen met de moestuinactie waren mijn kinderen besmet met het virus. We zijn er al snel achter gekomen dat het spul wat ze daar kregen nu niet echt eerste klas kwaliteit was. Dus naar het plaatselijke tuincentrum en daar gewoon fatsoenlijke zaadjes aangeschaft. Je snapt het al, het virus is bij de kinderen overgewaaid maar gelukkig heb ik de smaak nu goed te pakken. Ik heb een groot gedeelte van mijn tuin ( gelukkig hebben we een behoorlijk grote tuin) omgetoverd tot moestuin. Nooit geweten dat je daar zoveel plezier mee kon hebben. Nu heb ik één vraag. Ik hoor van allerlei kanten dat het bijna niet mogelijk is om tomaten te kweken buiten de kas. Helaas ben ik niet in het bezit van de kas en dus aangewezen op de volle grond. Is dit waar? Ik heb hier al een boel tomatenplantjes opgekweekt binnen en die moeten zo langzamerhand naar buiten ( kans is anders groot dat ik naar buiten wordt gewerkt 😉 ). Mocht dit dus bijna onmogelijk zijn dan moet ik iets anders gaan planten op de ruimte die ik nog over heb.

Diana 22 mei 2015 om 08:36

Hallo Jeroen,

Allereerst gefeliciteerd met je eerst moestuinjaar! En dan blijkt de moestuintjesactie van AH toch geslaagd, elke nieuwe moestuinder is welkom :-).
Tomaten zijn planten die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komen, en daarmee kun je bedenken dat ze gevoelig zijn voor kou en een langer seizoen nodig hebben dan wij soms in Nederland kunnen bieden. En helaas zijn ze nogal vatbaar voor aardappelziekte, een gevreesde schimmel die de oogst van aardappelen en tomaten kan verwoesten. Je voordeel is dat je bij huis tuiniert, daar heb je minder kans op besmetting door de schimmel dan op bijvoorbeeld een volkstuinencomplex waar meerdere mensen meerdere rassen tomaten en aardappelen telen en de ziekte zich makkelijker en sneller door de wind verspreidt.

Oftewel, gewoon proberen! Zorg voor een zonnige standplaats, en er moet wat wind door de planten kunnen waaien (zodat de planten na regen goed op kunnen drogen). Ik hoop dat je vroege rassen hebt gekocht (vroege rassen zetten eerder vrucht en rijpen sneller dan late rassen). En natuurlijk hopen op een mooie, zonnige, warme zomer :-). Ik heb er ook een heel stuk over geschreven op mijn tomatenpagina, misschien kun je daar nog even kijken (gelijk voor verzorgingstips als dieven, tikken, toppen, planten in pot, voeding, etc.): https://mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/tomaat/

groetjes en veel plezier en succes in je moestuin!
Diana

Cilia 23 mei 2015 om 11:56

Of de tomaten onder een afdakje zetten, zodat ze niet nat kunnen worden. Dan is de kans groot dat de tomaten het ook gaan redden.

Mayra 24 mei 2015 om 09:09

Ik probeer al jaren tomaten te kweken maar het mislukt altijd op het einde, mijn man heeft met kippegaas en krimpfolie een soort een-plants kasje gemaakt, en ik heb voor cherrytomaatjes gekozen dit jaar, en nu heel hard hopen op een oogst groter dan slechts 2 eetbare tomaten..

Diana 25 mei 2015 om 07:21

Hallo Mayra,

Tomaten in de buitenteelt in Nederland blijft heel lastig. Maar een zonnig plekje, een afdakje, op tijd zaaien, en natuurlijk het juiste (vroege) ras helpen veel om de kans op een goede oogst te vergroten. Ik hoop dat we een mooie zomer krijgen en dat je een goede oogst krijgt!

groetjes,
Diana

barbara brinkman 25 mei 2015 om 10:42

Hallo Allen
die mee denken met tomaten in eigen tuin.
Ik heb ook nog een tip.
Ik heb ook al jaren tomaten in eigen achter tuin en ik heb er tomatenbeschermhoes voor gekocht. Deze maak je om de plant met een stevige bamboe stok. Die laat ik er dan om heen staan, tot het een echte plant met bloemen. Daarna haal ik ze er vanaf, dan is het warm en zonnig genoeg voor ze en kunnen de tomaten komen en kleuren.
Ik heb ze gekocht bij ‘huis en comfort.nl’ misschien ook nog een goed idee voor anderen.

gr Barbara

Kristel 21 mei 2015 om 21:51

Hoi Diana,

Prachtig om jouw vorderingen te zien. Hier zijn de Red Robin en Manö tomaat planten (van jouw zaden), tot op heden, een succes. Wat een krachtige planten! Alles heeft al knopjes en/of bloemen, heel mooi om te zien.
Verder ben ik trots op mijn mini doperwt plant, die doet het prima in de vensterbank en heeft al peultjes gemaakt.

Veel succes en genietse van al het moois/lekkers!

Groetjes Kristel

Diana 22 mei 2015 om 08:39

Hallo Kristel,

Leuk om te horen dat de zaden goed zijn gekiemd en de zaailingen het goed doen!
De Red Robin en Manö zijn hier ook altijd rassen die klein en struikvormig zijn en alleen al om die reden mooi gedrongen groeien, met stevige stammetjes en korte bladertakken.
En gefeliciteerd met je doperwt!! Ook hier beginnen de eerste peultjes te verschijnen, en met het mooie en vooral warmere weer in het vooruitzicht zullen ze nu wel snel uit gaan groeien tot doperwtjes.

groetjes,
Diana

Karin 22 mei 2015 om 10:08

Hoi Diana,
Bij mij hebben de Red Robin tomaten ook al bloemen. Ik vroeg me alleen af of je die dwergtomaten ook moet dieven? Of kan je alles maar gewoon lekker laten groeien?
Groetjes,
Karin

Diana 23 mei 2015 om 08:20

Hallo Karin,

Nee hoor, hoef je niets aan te doen, lekker laten groeien.
Zelf haal ik (in een later stadium) wel eens een takje met bladeren weg als er eenmaal tomaatjes in de struikjes zitten, zodat die tomaatjes wat meer licht krijgen en in de zon kunnen rijpen. Niet teveel, gewoon het takje dat voor het trosje tomaten hangt.

groetjes,
Diana

Mary de Beaufort 22 mei 2015 om 12:32

Hoi Diana

Misschien wel wat laat maar heb jij voor mij een zaaikalender 2015.
Ben op een zorgboerderij begonnen en het is heel handig, ook voor de helpers.

Alvast bedankt,

groeten,

Mary

Diana 23 mei 2015 om 08:25

Hallo Mary,

Ik heb geen kosmoskalender meer hoor, heb zelf dit jaar voor het eerst de agenda niet meer gekocht.
Een aantal zorgboerderijen verkoopt ook de kosmosagenda van Guurtje Kieft, en google anders even op “de zonnetuin Guurtje Kieft” en dan kom je op de website waar je de agenda kunt bestellen.

groetjes,
Diana

Hannah 22 mei 2015 om 16:38

Hallo Diana, wat een luxe zoveel rabarberstengels! Mijn bladeren worden enorm, maar de stengels kort en dun… Ik heb bloedmeel gekocht en daar krijgt ze dit weekend wat van. Ik heb net één aardbeibloem, het blijft koud op de tuin! Terwijl ik niet eens in het oosten van het land zit (Amsterdam). De tomaten opgekweekt uit jouw zaden gaan weer als een speer 🙂

Hannah

Diana 23 mei 2015 om 08:32

Hallo Hannah,

Of jouw rabarber heel veel baat heeft bij bloedmeel betwijfel ik. Van bloedmeel krijg je nog meer blad, en uiteindelijk heb je daar al heel van en wil je nu vooral stelen. Ik zou dan nu zelf eerder een samengestelde meststof kiezen waar naast stikstof ook nog fosfor en kali in zit, misschien dat de combinatie kan helpen te zorgen dat de plant weer in verhouding komt en naast grote bladeren ook dikke stelen geeft. Het zou misschien ook nog aan het ras kunnen liggen, onze rode rabarber heeft ook veel dunnere stelen, en bij dat ras hoort dat gewoon zo.

groetjes,
Diana

Irene 22 mei 2015 om 20:31

Hallo Diana,

Ik ben dit jaar voor het eerst gestart met een moestuin. Het is een van 10 bij 8 en 2 kassen. Jouw website helpt me enorm om te leren moestuinen hahaha.

Ik kijk altijd uit naar jou berichtjes in je tuindagboek. Mijn tomaten gaan enorm goed ik heb aan de meeste planten al 5-6 trossen en bij een aantal krijgen ze al kleur. Maar ik heb ook een groene chery, hoe weet ik wanneer die rijp is?

Ik wou een fotootje mee sturen van de groene chery maar dat lukt niet .

Diana 23 mei 2015 om 08:40

Hallo Irene,

Gefeliciteerd!! Jeetje, dan zul je de tomaten toch nog voor het nieuwe jaar hebben gezaaid, neem ik aan?
Hier nog lang geen kleuring van tomaten hoor, hier pas bij sommige rassen het 2e trosje tomaten, en ik verwacht zoals elk jaar geen enkele kleuring/rijping voor eind juni.

Groene tomaten verkleuren ook, het blijft groen maar dan anders groen, meer geelgroen, gewoon lichter groen, of soms juist oranjegroen. Maar opvallend genoeg om een rijp groen tomaatje tussen de onrijpe groene tomaatjes te herkennen (tenzij je kleurenblind bent, dan schijnt het wel echt heel erg lastig te zijn).
Daarnaast worden de tomaatjes natuurlijk ook zacht, als je het lastig vindt om het te zien dan kun je het ook voelen.

Je kunt inderdaad helaas geen foto’s uploaden naar mijn website, maar als je zelf een foto op een eigen website, of in je dropbox of op een fotowebsite zoals imageshack of zo zet, kun je daar natuurlijk altijd de link van plaatsen.

groetjes,
Diana

Irene 23 mei 2015 om 21:56

Hallo Diana,

Ja ik had moeite om lang te wachten met zaaien en heb eind januari al gezaaid en toen februari-maart nog een keer. Zoals je adviseerde heb ik verschillende soorten gedaan (vroeg, midden en laat). Ook staan de planten bij mij in de serre waar het altijd warm is (kachel) ze volledig omringt met glas in de zon staan. Het is misschien wat ongeloofwaardig (vandaar dat ik graag een foto wilde bijvoegen) maar ik heb echt de planten vol hangen :).

Blijkbaar heb ik gewoon ideale omstandigheden voor de tomaat! Ben er wel trots op elke keer als er iemand langs komt zijn ze verbaast dat ik dit zelf van een zaadje heb laten groeien! Ik ook eigenlijk, toch bijzonder dat dat zo werkt.

Ik durf ze alleen niet zo goed naar buiten te doen. Ben bang dat het toch nog wat te koud is savonds nog. (wonen in Drenthe) Het zijn stevige planten geworden maar ik wil toch nog even wachten omdat ze al zo vol hangen, zou zonde zijn als het nu nog mis ging!

Ik heb net 6 rode tomaatjes geplukt en bij de groene cherry zie ik wel dat er bij een aantal tomaten (de grotere) donkerdere groene strepen komen, ze zijn echter niet zachter dan de rest, wel groter en donkerder groen. Ik wacht dus toch maar even. Vind dat wel lastig om te zien.

Ik heb trouwens ook rabaraber gezaaid dit jaar en die is mooi opgekomen (heeft aardig wat blaadjes gekregen). Ik las dat ik nog 2 jaar moet wachten voor ik mag gaan oogsten. Maar als ik jou verhaal hier boven lees gaat dat wachten lastig worden haha, klinkt erg lekker!

groetjes,

Irene

Diana 24 mei 2015 om 07:21

Hallo Irene,

Het vroege zaaien en vooral de kachel in je serre verklaart veel, ik heb in mijn koude kas nog nooit zo vroeg tomaten gehad, ben jaloers :-).
Pas inderdaad wel op als je de planten naar buiten wilt verplaatsen, als je ze zo lang zo warm hebt gehouden dan zullen ze waarschijnlijk wel schrikken van de nog steeds behoorlijk koude nachten als ze naar buiten gaan. Kies er een week voor waarin het wel warm buiten is maar er niet teveel zon is (want teveel zon kan zorgen voor het verbranden van bladeren).

Ja, voor de allereerste rabarber moet je wel geduld hebben als je vanaf zaaien begint. Goed voeden dit jaar helpt de rabarber dit jaar om al zo groot te worden dat ze zonder problemen de eerste winter door kan komen.

Je vraag over de groene tomaat beantwoord ik even onder je berichtje met foto.

groetjes,
Diana

Jeannette 23 mei 2015 om 08:25

Hallo Diana
Bedankt voor je prachtige en vooral informatieve website!
Ik heb er als beginnende moestuinier er veel van geleerd en ik kijk bijna iedere dag op jouw site.
Ik heb een vraag:
Ik woon in het ” koude” noorden en ik vraag me af of dat misschien de reden is dat mijn snijbonen en sperziebonen gele bladeren krijgen. Het heeft hier ook steeds hard gewaaid, zou dat de reden zijn of hebben mijn plantjes gebrek aan iets?
Jeannette

Diana 24 mei 2015 om 07:06

Hallo Jeannette,

Gele bladeren kunnen zeker een voedings-gebrek aangeven, maar onze bonen-bladeren zijn ook geel, gewoon nog veel te koud (2 weken geleden zelfs nog een nachtvorstje gehad), de planten hebben tijd nodig om daarvan te herstellen. En het wordt tijd dat de grond eens warmer wordt, want warme lucht is prima, maar de wortels staan ook hier nog steeds in koude grond die amper 12 graden is. Veel zon, en minder koude nachten, dat is wat we nodig hebben :-).

Let vooral goed op je bonen, binnen een week of 2 moet je gaan zien dat ze langzaam door die koude periode heen gaan groeien, nieuwe blaadjes maken. Als ze er dan nog steeds heel slecht uitzien kun je aan voedingsgebrek gaan denken, maar wij houden het hier nog steeds echt op kou als oorzaak.

groetjes,
Diana

Tina 23 mei 2015 om 13:16

Hallo Diana,

Ik ben sinds een paar maanden (sinds de AH actie) aan het moestuinieren geslagen, en ben sindsdien groot fan van jouw website. Wat fijn zeg, 1 site met zoveel informatie! Ik begin klein, vooral in potten en 2×1 meter grond in mijn eigen tuin.
Nu heb ik 3 flinke cherrytomaat-planten van zo’n 40cm, waar de eerste bloemtrosjes in beginnen te komen. 2 staan er in een foliekasje buiten, en 1 binnen op de vensterbank. Nu sinds een week hangen de jonge bladeren in de top, van de plant die ik binnen heb staan, steeds slapper. Weet jij waardoor dit zou kunnen komen? Te weinig licht, teveel of te weinig water? Voedigstekort? Ik heb bij verpotten steeds potgrond met een deel kokos potgrond gebruikt, en 1x algemene plantenvoeding gebruikt (vloeibaar).
Als de link werkt, is dit de betreffende plant https://imageshack.us/i/exoR3WLoj
Groetjes,
Tina

Diana 24 mei 2015 om 07:02

Hallo Tina,

Leuk om te horen dat je net als Jeroen na de AH-minimoestuinactie verder wilt gaan met (moes-)tuinieren!! Ik hoop dat je een goed eerste jaar krijgt!, en net als wij een mooie zomer :-).

Je tomatenplant ziet eruit alsof er beestjes in de top zitten. Als planten ziek zijn, of een gebrek hebben, is dat vaak in de hele plant te zien of juist bij de onderste bladeren. En bij jouw plant ziet alles er meer dan prima uit, behalve de naar binnen gevouwen bladeren in de top. En dat zou dan kunnen wijzen op luis. Bedenk dat er groene luis, witte luis, zwarte luis en nog veel meer luissoorten bestaan, dus als je voorzichtig de blaadjes openvouwt zou je ze moeten zien zitten, let erop dat ze dus heel klein en bijvoorbeeld ook groen van kleur kunnen zijn. Maar ik zou echt denken dat er in ieder geval een sapzuigend insect in de bovenste bladeren zitten.

Mocht het luizen zijn, kijk dan even hier voor een simpel, biologisch en doeltreffend middeltje: https://mooiemoestuin.nl/moestuin/milieuvriendelijke-bestrijdingsmiddelen/ (direct onder het kopje ‘Bestrijdingsmiddelen’). Mocht het iets anders zijn dan luizen, dan kun je wellicht achterhalen welk beestje het is.

groetjes,
Diana

yffke veneberg 23 mei 2015 om 21:14

Hoi Diana,
Ik las bij het moes maken van rabarber met aardbeien dat je de potten schoonmaakt met soda enz. maar ik zet ze daarna wel omgespoeld natuurlijk met open deksel in de magnetron. Bij een temperatuur van 110 graden en ong. 10 min. zijn alle bacteriën dood. Ik doe dit al een tijdje en heb ook na 2 jaar bewaren geen schimmels in de potten. het werkt prima en vlot, misschien een idee.
Lees je dagboek met veel plezier en heb er veel van geleerd en nog.
groetjes Yffke

Diana 24 mei 2015 om 07:12

Hallo Yffke,

Ja, dat kan ook prima. (ik heb geen magnetron).
Er zijn trouwens ook mensen die de potten steriliseren in de oven, en er zijn ook mensen die er een sterilisator voor babyflesjes (elektrisch of voor de magnetron) voor gebruiken. Allemaal goed, als de potjes maar schoon en vrij van bacteriën zijn.
Ik ga me bijna ouderwets voelen met mijn waterkokertje en potje soda :-). Maar alle genoemde manieren werken prima, het is maar iemand prettig vindt, of welke mogelijkheden er zijn.

groetjes,
Diana

Marjolein 23 mei 2015 om 21:28

Wat een rijkdom! Prachtig om te lezen en te zien. Heel inspirerend, ook al doe ik alles maar in het klein op mijn balkonnetje. Maar ook daar begint het nu heerlijk groen en bloeierig te worden. De luizen houden zich zelfs nog enigszins koest… *afkloppen*.

Lekker recept, en heel toepasselijk. Ik heb net weer voor de 1e keer dit jaar weer rabarber als aardbeien in huis, maar te enthousiast en te veel en in m’n achterhoofd al op zoek naar een recept. Dat wordt deze :).

Succes met al het wieden en wateren en zaaien en alles en ook genieten van zo’n prachtige gezonde oase.

Vriendelijke groet,
Marjolein

Diana 24 mei 2015 om 07:15

Hallo Marjolein,

Leuk dat je ook de rabarbermoes gaat maken! Ik vind het heel lekker, al moet ik wel zeggen dat het geen moes meer is geworden voor bij hartige gerechten. Waar we gewone rabarbermoes ook echt heel lekker vinden bij bijvoorbeeld gebakken aardappelen en een kipfiletje, zo vind ik de rabarber-aardbeienmoes echt een toetjes-moes, heerlijk voor door de yoghurt of een schepje bij vla of ijs of wat dan ook.

groetjes en veel plezier met de inmaak!
Diana

Irene 24 mei 2015 om 03:36

Hallo Diana,

Ik heb toch even een berichtje op mijn blog geplaatst over de tomaten. Misschien ben ik wel kleurenblind hoor, maar ik vind het erg lastig in te schatten wanneer die groene cherry klaar zou zijn. De achterste zien er wel anders uit dan de voorste maar ze zijn eerder groenen dan roder of geler. Zou je even mee kunnen kijken? Ik heb 2 duidelijke foto’s op deze weblink gezet:

http://irsamoestuintje.blogspot.com/2015/05/moestuintje.html

Dan kun je meteen mijn trots zien! Dankzij jou adviezen voor het eerst mijn eigen tomaten!

Diana 24 mei 2015 om 07:32

Hallo Irene,

Je planten zijn al groot! En de tomaatjes ook, en al kleuren, geweldig! Hier moeten we echt nog wel een week of 4 geduld hebben voor de allervroegste rassen gaan beginnen te rijpen, ik heb hier nog geen tomaatjes gezien die groter dan een erwt zijn.

Je kunt trouwens nog prima nieuwe courgettes zaaien hoor, de oogst valt wat later maar des te handiger want dan kun je er dus ook nog wat langer van oogsten (ik zaai zelf vaak in juni nog een keer courgettes, voor de oogst in september, wanneer de planten van de eerste zaai uitgeput en op zijn).

Over je tomaatje; nog steeds heel lastig te zien. Ze moeten in ieder geval zachter worden. En de kleur moet veranderen, van het koude blauwgrijzegroen dat onrijpe tomaten hebben naar een warmere tint. Even wat voorbeelden van mijn eigen website, en kijk daarbij vooral even naar de foto van de tros tomaten met onrijpe en rijpe tomaten erin:

https://mooiemoestuin.nl/tomaat2/michael-pollan/ (worden wat gelig groen)
https://mooiemoestuin.nl/tomaat/green-bell-pepper/ (worden ook geelgroen)
https://mooiemoestuin.nl/tomaat/dwarf-beryl-beauty/ (de groenste tomaat die ik tot nu toe teelde, maar zelfs die verkleurt van koud groen naar warm groen).

Ik hoop dat je aan de hand van de foto’s kunt bedenken hoe groene tomaten verkleuren als ze rijpen.
En veel plezier met de oogst!!
Diana

Irene 24 mei 2015 om 18:50

Dank je wel Diana,

Heel duidelijk gezien wat je bedoeld met die verkleuring. Ze moeten echt nog blijven hangen..

En er kwam vandaag weer een courgette boven dus ik ga ze gewoon nog een keer proberen.

Groetjes,

Irene


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!