Herfst

Dat was al gelijk een mooie test voor de verschillende soorten bodembedekking. De hele week niet alleen flink wat regen maar ook veel wind, heel veel wind.

Geen tuinweer deze week, slechts 1 dag dat het droog was en er geen windkracht 7, 8 of zelfs 9 stond. Op die dag hebben we nog een bak gevuld met gevallen blad, om wel goed de eigenschappen te kunnen ervaren tussen de verschillende bodembedekkers.

Verhoogde bak met blad

Persoonlijk vind ik het niet de mooiste bak (het oog wil ook wat :-)), en daarom is het de achterste bak op de tuin met verhoogde bakken geworden, aan het einde van de tuin dus. En met windkracht 7 die dag ervoeren we gelijk al wel dat vers gevallen blad nog zo licht is dat het heel snel verwaait.

Verhoogde bak met blad en rek

Zo, opgelost. En dit rek zal een week of 3 mogen blijven liggen, en dan neem ik aan dat het blad nat en zwaar genoeg is om zichzelf in de bak vast te houden.

En dus ziet de tuin met verhoogde bakken er nu zo uit:

Verhoogde bakken andere bedekking

Niet op de foto te zien maar we hebben in totaal 14 bakken, daarvan hebben we er 3 bedekt met stro, 1 met blad, 5 met de gekregen kokos-bodembedekker van Pokon en 5 met de gekregen cacaodoppen. De rest van de tuin is bedekt met stro, een klein deel met verse mest (waar volgend jaar de pompoenen en courgettes mogen komen), en de kassen krijgen dus geen bedekking (absolute eis van Ruud :-)).

Voor nu, als ik zou moeten zeggen over de ‘verwaaibaarheid’ van de verschillende bedekkingen van laag naar hoog: het blad in deze staat komt even op 4 want verwaait dus zeer gemakkelijk (maar dat is niet eerlijk want moet eerst nog nat worden en zich zetten in de bak). Op plaats 3 komt dan het stro, dat we toch wel ook flink aan hebben moeten vegen na alle wind van deze week. Op plaats 2 komen dan de cacaodoppen die als ze nat zijn zeker goed blijven liggen, maar als de bovenlaag droog is ook wel iets verwaaien. En op nummer 1 komt de kokosbedekking; uit elke bak maximaal een stuk of 10 brokjes gewaaid en meer niet.

Is voor mij in ieder geval al een niet verwachtte uitkomst (want ik dacht dat naast het nog droge blad vooral de lichtgewicht cacaodoppen makkelijk zouden verwaaien). Er zijn vast ook mensen die dit allemaal erg oninteressant vinden, maar voor ons, 18 kilometer van zee, met altijd wind, en vaak ook wel veel wind, is dit toch wel belangrijk :-).

En dan……

De eerste knofloken boven

De eerste knofloken lopen uit! De foto een dag of 7 geleden gemaakt en eergisteren even andijvie van de tuin gehaald (want ja, we eten nog steeds meerdere keren per week van de tuin) en toen zag ik dat er al weer meer boven de grond stonden. Ik ben er blij mee.

Ook blij mee 🙂

Weeuwenteelt kolen gepoot

De derde kas is voor de helft gespit en de ‘weeuwenteelt’ bloemkool en spitskool staan in de grond, daartussen zie je nog wat andijvie. Het is elk jaar wel wat tobben met het weer, ik zaai de kolen begin september, en het ene jaar met mooie herfst groeien ze hard en zijn ze behoorlijk groot (mijn ervaring is dat extra groot wel ook extra kwetsbaar is). In dit jaar met veel regen en weinig zon in de herfst zijn ze wat kleiner dan normaal. Maar we zullen het wel zien, er hangt minstens zoveel af van het weer in de winter en de vroege lente (hoe meer zon, koud of niet, des te sneller zullen ze groeien, maar eigenlijk willen we dat ze pas vanaf februari goed gaan groeien).

Bij het rooien van de bieten bleven er wat kleintjes over (niet te klein natuurlijk, zo’n 4 tot 5 centimeter groot). Mooi formaat om te gebruiken voor zadenoogst.

Krootjes voor zaden inkuilen

Rode bieten zijn tweejarig (al kunnen sommige rassen in een droge zomer ook nog wel eens al doorschieten in hun eerste jaar, maar dat is dan eigenlijk al laat want in juli). Deze geoogste rode bietjes ga ik in een piepschuimen bak bewaren, op wat heel lichtvochtige grond, na de foto is er wat zand op gegaan en het deksel erop. En zo mogen ze in de kas blijven staan, koud maar niet bevriezen. Eind februari ga ik de bak openen, en 3 mooie exemplaren uitkiezen die ik dicht bij elkaar ga uitplanten. Ze zullen dan aan het eind van de lente al groot genoeg zijn en door gaan schieten, bloeien in juni en juli, en dan kan ik in augustus/september de zaden oogsten. Wat een gedoe voor de oogst van rode bietenzaden, hè? Maar wel leuk om eens te doen! En ik doe dit ook alleen maar bij een ras dat ik heel mooi en bijzonder vind en niet overal kan kopen. In dit geval de McGregor-kroot, met lekkere donkerrode krootjes die niet snel doorschieten, niet vezelig worden, lekker zoet zijn, en ook nog eens erg mooi met diep donkerpaars blad. Even voor alle duidelijkheid een foto….

Kroot McGregor

Ja, zo mooi dus. Daar wil ik zeker erg mijn best voor doen :-).

Tot slot nog een foto van een lekkere taart:

Speculaas appeltaart

Geen mooie foto, want de taart zit nog in z’n vorm en is nog heet, en het koude licht van de ledlamp boven het aanrecht helpt ook niet. Maar wel echt een lekkere taart, en zo toepasselijk in deze Sinterklaastijd. Op de bodem van de taart gaat amandelspijs, en gedroogde abrikozen en rozijnen die zijn gekookt in sinaasappelsap, en daar bovenop een dikke laag appelstukjes (natuurlijk van eigen tuin :-)), en tot slot van hetzelfde deeg als de bodem bolletjes die lijken op, en smaken naar kruidnootjes. Ik heb het recept op de pagina over Appel geplaatst, onderaan die pagina.

 

28 reacties op Herfst

D's 20 november 2015 om 15:28

Hallo Diana,

Leuk al die projecten ben benieuwd wat het oplevert voor het volgende moestuinseizoen.
De knoflook is weer de eerste die tevoorschijn komt met het minder koude weer gaat het bij mij ook sneller dan anders.
Wij eten ook nog steeds van de tuin en anders van de ingemaakte producten en uit de diepvries.
Gisteren nog brood gebakken met geraspte pompoen erg lekker en voedzaam.
En vandaag als lunch soep van de ingevroren asperges.
De palmkool is ook zo’n dankbare kool, je blijf er van eten de ene keer een pesto de andere keer een stampot of een Portugese soep met chorizo en aardappels.
En deze kool blijft groeien en ziet er ook zo mooi uit.
De gewone boerenkool daar en tegen niet, maar die heb ik ook staan ivm plaats gebrek want ik hou van veel variatie ga ik volgend jaar misschien alleen voor de Palmkool.

groet D’s

Diana 22 november 2015 om 09:28

Hallo D’s,
Ik ben ook benieuwd!
De palmkool ga ik volgend jaar ook weer eens proberen, een jaar of 4 geleden voor het laatst geprobeerd en toen zo’n enorme aanval van slakken en rupsen en witte vlieg dat ik er nog geen blaadje van heb kunnen (en willen :-)) oogsten, er zat zoveel gratis vlees op en in dat we de kool aan de compostbak hebben geschonken :-).
Een Portugese soep met kool en chorizo en aardappelen klinkt wel heel erg lekker! Zou je het recept met mij en wie dit nog meer leest willen delen?
groetjes,
Diana

D's 22 november 2015 om 14:06

Hallo Diana,

Natuurlij wil ik het recept delen ik heb de link van mijn blog voor de Caldo Verde soep met Pamkool hier staan http://eetinbalans.blogspot.nl/2015/07/caldoverde-soep-met-palmkool.html
Echt en aanrader voor als je bij het koude weer een stevige en makkelijke soep wilt.
Hieronder ook het recept. Als je volgend jaar de palmkool weet te oogsten ben ik benieuwd wat je ervan vind en natuurlijk ook voor degene die dit lezen.

Caldo Verde soep met palmkool

INGREDIENTEN
4 personen
• 1 grote ui, fijngesnipperd
• 2 tenen knoflook, gehakt
• 500 g aardappels, in blokjes
• 200 g boeren- of palmkool (cavolo nero), in dunne reepjes
• 150 g chorizo, in plakjes
• paprikapoeder
• bouillon blok

BEREIDEN
Verwijder de nerf van de palmkool bladeren
Rol de bladeren stok op en snij dan dunne repen ervan.

Verhit de olie in een steelpan met dikke bodem op middelhoog vuur en fruit de ui de knoflook de in plakken gesneden chorizo en wat paprikapoeder 5 minuten. Roer de blokjes aardappel erdoor.
Bak het nog 5 minuten.
Voeg dan 1,25 liter water en het bouillonblokje toe en laat 20 minuten koken tot de aardappels zacht zijn.

Pureer de aardappels met een stamper in het kooknat.
Laat nog wat stukken aardappel heel.
Voeg de reepjes palmkool toe en laat 5 minuten zacht koken.

Serveer er geroosterd brood bij.

Groetjes D’s

Diana 23 november 2015 om 09:56

Hallo D’s,

Dankjewel weer!! Klinkt heel makkelijk, en lekker!
Ik wist niet dat je een website hebt, gelijk even gekeken, leuk!!
Ik ga het dessert met yoghurt en de gelei van verse vruchten van je website (http://eetinbalans.blogspot.nl/search/label/dessert) gelijk opslaan voor volgende zomer, ziet er geweldig uit!
En het brood met pompoen klinkt ook erg lekker! Ik vind zuurdesembroden erg lekker, maar moet eens bedenken of ik me er toe kan zetten er eens iets mee te gaan doen, het klinkt als veel werk, geduld, veel mogelijkheid tot mislukken, en ingrediënten die ik ergens moet gaan zoeken. Ik kijk ook graag op de website van ‘De keuken van Levine’ (http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/), zij heeft naast desserts, taarten, etc. ook prachtige broden en de recepten daarvan op haar website.

groetjes,
Diana

D's 24 november 2015 om 19:38

Hallo Diana,

Leuk dat je meer hebt gevonden op mijn blog, en die yoghurt met vruchten is zeker lekker. vooral in de zomer fris dessert om je vingers bij af te eten en met jou vers fruit komt het helemaal goed.
De site van Levine ken ik deze is zeker de moeite waard om stap voor stap brood te maken.
Een ander site is op You Tube deze heet The BreadKitchen een goede uitleg misschien heb je hier ook iets aan.
BreadKitchenhttps://www.youtube.com/user/TheBreadKitchen.

Groet D’s

Diana 25 november 2015 om 08:36

Hallo D’s,
Dankjewel voor de tip, ga ik onthouden!!
groetjes,
Diana

Pien 20 november 2015 om 18:40

Hoi Diana! Uit een eerder dagboek begreep ik dat je ongeveer rond deze tijd jarig bent. Welke dag weet ik niet maar ik dacht…een felicitatie van een van je onbekende fans zal toch vast gezellig zijn. Helemaal uit de verte een hele dikke digitale gelukswens! Ik hoop nog vele jaren van je tuinbelevenissen te mogen genieten! Bovenal wens ik jou een heel gezond en gelukkig nieuw levensjaar! Pien

Diana 22 november 2015 om 09:31

Hallo Pien,
Wat aardig dat je dat onthouden hebt!
Het klopt, gisteren op 21 november jarig, 48 jaar al weer, de tijd gaat snel, ik ga me oud voelen 🙂
Dankjewel voor je gelukwensen!!
Diana

Maartje 20 november 2015 om 19:35

Hi Diana,

Leuk nieuw bericht! Ik heb de taart vanmiddag ook gemaakt en we gaan hem zo proeven! Een vraag over het recept: je hebt het over los maken van de amandelspijs, toen ik de bijsluiter op het pakje zag werd er gezegd dat je dit met een half geklopt ei moet doen. Heb ik niet gedaan, ik heb het gewoon verkruimeld. Ik heb nog nooit met spijs gewerkt dus ik vroeg me af wat jij hebt gedaan met de spijs?

Groetjes maartje

Diana 22 november 2015 om 09:36

Hallo Maartje,
Ik heb er geen ei door gedaan maar het verkruimelde amandelspijs gemengd met het nog half warme abrikozen (die in het sinaasappelsap hadden gekookt) en cranberries. En zo over de taartbodem uitgespreid en met een lepel aangedrukt. Op die manier vormt het amandelspijs ook een soort van natuurlijk barrière tussen bodem en de appels en blijft ook de dag erna de bodem nog lekker krokant (want het vocht van de appels kan niet makkelijk door de spijslaag geen en dus in de bodem dringen).
Ik hoop dat de taart goed is gelukt en lekker was?
groetjes,
Diana

Maartje 22 november 2015 om 22:51

Ja was heel lekker! Nog gefeliciteerd met je verjaardag trouwens!

Diana 23 november 2015 om 09:58

Hallo Maartje,
Leuk dat het geslaagd was!
Echt een recept voor deze donkere dagen, vond ik.
Dankjewel voor je gelukwensen!
Diana

margriet 21 november 2015 om 09:42

Hoi Diana.
Zou ik komende week nog knoflooktenen kunnen poten?

Groetjes margriet

Diana 22 november 2015 om 09:42

Hallo Margriet,
Ja hoor, dan kan zeker nog wel, ik zou niet langer meer wachten, dat niet.
En eventueel wat afdekken met een vliesdoek of zo wanneer het plotseling al snel gaat vriezen en de knofloken nog niet of pas net uitgelopen zijn.
Uiteindelijk kan het, mits het niet vriest, ook volgende maand nog. Maar hoe later je poot, des te groter de kans dat de knoflookbolletjes volgend jaar kleiner blijven. Maar niet minder lekker. Er zijn mensen die ook nog knoflook in januari of zelfs begin februari poten en dan in juli kleine maar erg sterke bolletjes oogsten.
groetjes,
Diana

Aranka Vos 21 november 2015 om 12:45

Beste Diana,

Wat heb je toch een hoop zinvolle info op je site staan.
Ik heb even gekeken bij het bestellen van de zaden, maar daar is een wachtwoord voor nodig.
Hoe kom ik aan dat wachtwoord ;-))

Groetjes, ik geniet,
Aranka

Diana 22 november 2015 om 09:48

Hallo Aranka,
Het klopt, de zadenlijst is op 1 beschrijving na helemaal klaar en staat al op de website, onder een wachtwoord. Maar ik moet dus nog 1 beschrijving maken en van 4 soorten de allerlaatste zaden schonen en labelen en verpakken. Dat ga ik vandaag en morgen doen. En dan heb ik op dinsdag en woensdag en donderdagochtend verplichtingen, en ga ik in de namiddag van aanstaande donderdag de 26e de wachtwoorden verwijderen en kun je dus de zadenlijsten bekijken.
Ik hoop dat je vanaf donderdagmiddag nog een keer wilt komen kijken en wellicht dan ook nog iets leuks in de lijst ziet!
groetjes,
Diana

Aranka Vos 22 november 2015 om 14:29

Super Diana, ik kan niet wachten, hahahaha.
Ik ga donderdag kijken en bestellen, dank je!
Groetjes Aranka

d v d burg 21 november 2015 om 20:43

Kan je ook boomschors geruiken voor af te dekken van alebessen groete David

Diana 22 november 2015 om 09:50

Hallo David,
Ja hoor, dat kan prima. Je moet wel altijd zorgen dat de schors niet onder de grond terecht komt en dus gaat composteren en daarbij voeding uit de bodem gebruikt, het is echt bedekking en mag niet door de grond gewerkt worden.
groetjes,
Diana

Mayra 23 november 2015 om 18:03

gefeliciteerd!

Diana 24 november 2015 om 09:05

Dankjewel!
Diana

Ilse 24 november 2015 om 14:36

Hoi Diana,

Ik woon duidelijk in een warmer deel van het land. Ik heb echt al flink uitgelopen knoflook staan! Het zijn echt al plantjes.
Hoop dat ze de winter goed doorkomen, vind het groen in ieder geval gezellig staan zo in mijn lege tuin.

Groeten,
Ilse

Diana 25 november 2015 om 08:29

Hallo Ilse,
Ja, soms hebben grotere plantjes het moeilijker in de winter (zoals jonge zaailingen in het voorjaar ook vaak beter tegen kou kunnen dan volwassen exemplaren van dezelfde plant). Maar dat hangt altijd af van het ras, het moment van poten, de bodemwarmte, grondsoort en voedingstoestand en natuurlijk hoe nat of droog, koud of zacht de winter gaat verlopen. Voorlopig verregenen we hier compleet :-).
Succes met je knofloken!!
Diana

Willeke 24 november 2015 om 16:01

Hallo Diana,

Wat een fijne website heb je toch! Ik kijk er regelmatig op. Ik heb twee vraagjes over de houten bakken. Welk houtsoort kun je hiervoor het beste gebruiken? En wat zijn de handigste afmetingen?
Groetjes, Willeke

Diana 25 november 2015 om 08:36

Hallo Willeke,
Kies sterke houtsoorten die lang mee gaan, dat is het enige advies dat ik kan geven. Wij hebben steigerplanken gebruikt, en die gaan best een paar jaar mee. Maar bijvoorbeeld hardhout zou veel langer meegaan, maar is natuurlijk ook wel heel veel duurder. Kies in ieder geval geen geperste vezels zoals mdf, hardboard of dat soort dingen, want door het vocht zal dat snel uitzetten, vocht opnemen en gaan rotten.
Steigerplanken zijn 2.50 meter lang en zo konden we van 2 steigerplanken 1 bak van 1.25 x 1.25 meter maken, en dat vinden we zelf een mooie maat, ik kan bij elke bak overal in die bak goed wieden of planten of wat dan ook zonder dat ik erin hoef te gaan staan. En langwerpige bakken vinden we ook leuk, als afwisseling, een bak hoeft natuurlijk niet perse vierkant te zijn.
Ik hoop dat je hier verder mee kunt!
Diana

Corine Ruiter 24 november 2015 om 20:22

Ik ben een tijdje weggeweest, maar heb je weer gevonden. Wat heerlijk dat je nog steeds alles met ons deelt! Nieuwe website, mooi hoor! Ik zie alleen dat ik een wachtwoord nodig heb om in de tomatendatabase te kunnen. Hoe kom ik daar aan?
Ik wil graag net als vorige jaren weer zaadjes bij je bestellen…
Verder: alle complimenten!

Diana 25 november 2015 om 08:41

Hallo Corine,
Dankjewel!
De tomatendatabase is gewoon open hoor (onder databases in het hoofdmenu in de zwarte balk), maar ik denk dat je de zadenlijst bedoelt want uit de database kun je geen zaden bestellen. De zadenlijst is bijna helemaal klaar en staat al op de website, maar dan onder een wachtwoord, zodat ik zelf zonder inloggen kan controleren of alles erop staat en goed wordt weergegeven. Ik heb vandaag en morgenochtend verplichtingen, maar morgenmiddag ga ik de wachtwoorden verwijderen en kun je dus de zadenlijsten bekijken, zonder wachtwoord. Ik hoop dat je iets leuks in de lijst vindt!
groetjes,
Diana

Tessa 25 november 2015 om 21:46

Wat leuk om dit te zien! Jouw site is al een tijdje een bron van inspiratie voor mijn eigen tuintje. Aan verhoogde bakken had ik nog niet gedacht. Het ziet er leuk uit vind ik en zo te zien geeft het overzicht. Ik hoor graag welke bodembedekking bij jou het beste werkt 😉

groetjes van Tessa


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties