Nieuw project :-)

Ik ben gek op nieuwe projectjes, niets zo leuk als meerdere dingen met elkaar te vergelijken en dan te kijken wat het beste werkt of het mooist is, of het handigst. Het levert altijd wat op, in het allerslechtste geval altijd nog ervaring en inzicht :-).

Heb ik al verteld dat ik vanaf januari ook om de week een tuindagboek ga schrijven op de website van Pokon/Naturado? Later daarover mee! In ruil voor mijn stukjes krijg ik producten. En ik heb al wat gekregen, iets waar ik erg blij mee ben! Want het wordt mijn eerste projectje voor 2016:

“Welke bedekking werkt het beste in mijn tuin in mijn verhoogde bak?”.

Leuk!! En dus afgelopen week al een beginnetje gemaakt, elke keer wanneer een bak leeg is deze schoonmaken, opvullen met nieuwe compost, en tot slot dus afdekken.

Waar ik uit kan kiezen:

Verhoogde bak met stro

De verhoogde bak met stro…..

Verhoogde bak met cacaodoppen

De verhoogde bak met cacaodoppen…..

Verhoogde bak met kokosbodembedekker

De verhoogde bak met kokos-bodembedekker…..

De kokos-bodembedekker en de cacaodoppen dus van Pokon gekregen. Ik ben heel erg benieuwd hoe het in 2016 gaat lopen; wat is het verschil tussen de 3 soorten. Ik hoop er volgend jaar meer over te kunnen vertellen; wat houdt het best slakken tegen, wat verteert het snelst/langzaamst, wat verwaait het snelst, wat houdt het best vocht vast.

Mijn ervaring tot nu toe (ervaring van dus slechts 1 weekje hoor :-)):

  • Stro is natuurlijk het goedkoopst. Doordat het dunne en langwerpige strootjes zijn heb je er een vrij dikke laag van nodig voor je geen grond meer tussen het stro ziet. Het waait niet zo snel weg (de strootjes haken in elkaar vast), maar vogels zoeken er wel onder naar voedsel en maken er soms een rommeltje van.
  • cacaodoppen zijn heel zacht en licht, ze verwaaien wat makkelijker maar als ze nat zijn heb je daar wat minder last van. Ze zijn zuinig in gebruik (voor deze bak van 1.25 x 1.25 meter had ik aan 1 zak ruim voldoende, het ligt er in een dikke laag van zo’n 4 centimeter dik op). Ze kunnen wel wat schimmelen (vind ik geen probleem, lijkt mij een erg natuurlijk proces), ik ben wel  benieuwd hoe lang het duurt voor het gaat verteren, het bedekt de grond nu in ieder geval prima.
  • kokos-bodembedekker; is denk ik de duurste van de drie. De stukjes zijn vrij hard en scherp maar toch ook heel licht. Ik kan me voorstellen dat slakken en katten dit minder prettig vinden (het minst prettig van de drie) maar dat moet verder nog blijken. Waaide zelfs in de stevige windkracht 5 tot 6 van gisteren niet weg. Is wat minder zuinig in gebruik, voor de bak van 1.25 x 0.75 meter had ik 1 volle zak nodig. Maar dan ligt het er wel ook gelijk strak en netjes bij (en iets dat strak en netjes is in onze tuin ligt, is wel een unicum :-))

En zo hoop ik komend jaar te ervaren en hier te vertellen wat ik in welke bak het handigst vind.

Verder niets gedaan in de tuin dan verhoogde bakken legen, schonen, vullen en afdekken? Jawel hoor! Hij was er weer, en we waren er weer blij mee!

Mestkar 2015

En dat terwijl de paarden nog niet op stal staan (genieten nog even van het warme herfstweer buiten in de wei), maar toch was er een kar mest voor ons complex. En dus hebben we al wat kruiwagens mest op een veldje gegooid waar volgend jaar de pompoenen komen. Tuinieren is vooruitzien, dus de vruchtwisseling en grove planning/indeling voor 2016 is al zo ongeveer klaar.

De mestkar stond al een tijdje te wachten blijkbaar…

Mest 2015 al composteren

Onder de bovenlaag was de mest al aan het inklinken, en ook al aan het composteren; grijs, warm (wel een graad of 50), poederig. Op de tuin gaat die compostering vast in een wat lager tempo wel verder.

Kerstklimmer 11-11-15

Nog even een foto van de kerstklimmer. Ze heeft nog 6 weken om haar naam waar te maken :-). Het blad begint al af te sterven maar ik begreep dat dat heel normaal is. Van de eerste vruchtjes is ook het groenste groen af, het wordt meer geelachtig olijfgroen met zo hier en daar al een vleugje rood erdoor.  Ik ben benieuwd! Bij een tuinvriendin staat ze ook in de kas en daar is ze een enorme plant geworden met slechts 2 vruchtjes. Ik heb een plant die niet enorm groot is en wel meer dan 150 vruchtjes draagt. Geen idee wat het verschil is, hier staat ze in pot, is de kas wat hoger en is er meer raam (= meer bestuivers)? Ik geloof dat Emmy me een keer in een tuindagboek meldde dat zij haar kerstklimmer buiten heeft staan. Emmy, als je dit leest, wil je laten weten hoe het nu buiten met haar gaat? Rijpen de vruchten, leven de planten nog?

Tot slot nog 1 foto, voor toch een klein kleurtje in dit tuindagboek:

Bidens ferulifera bloeit in november

Een spontaan opgekomen zaailing van de Bidens ferulifera bloeit. Hoe sterk ben je als je kiemt in een vleugje zand tussen 2 stoeptegels in, blijkbaar toch genoeg wortels weet te maken onder die stoeptegels, nog zo’n 30 centimeter hoog wordt, en dan ook nog bloeit, en dat dan ook nog in november. Dan ben je echt heel erg dapper en mag je blijven :-).

Tot slot: de nieuwsbrief per mail versturen werkt nog niet goed, dat hebben vast al wel een aantal mensen gemerkt. Het gaat nog even duren voor het is opgelost. Ik hoop dat je tot die tijd gewoon zelf even wilt komen kijken of ik nog iets heb geschreven!

En tot slotst: de datum voor het openen van de zadenlijst staat vast: op donderdag 26 november ga ik in de namiddag de zadenlijst op de website zetten. Voor wie er interesse in heeft…..

 

48 reacties op Nieuw project :-)

Thea 11 november 2015 om 13:17

Hallo Diana,

Over de kersklimmer, die kan je al oogsten hoor.
De ranken afknippen alle bladeren eraf, en dan als sierfruit binnen decoreren.
Ze kleuren dan vanzelf naar rood. Hier vlak bij is een kwekerij met o.a. kersklimmer (diplocyclos)en die worden altijd vanaf half september geoogst. Ze worden veel gebruikt bij het bloemschikken. Op de kwekerij staan ze ook in potten. Bij een warme zomer wil het buiten ook wel eens lukken.
Tuingroeten van Thea

Diana 12 november 2015 om 17:21

Hallo Thea,
Hartelijk dank voor je reactie! Ik hoorde wel dat je ze ook groen kon oogsten maar dat leek me heel slecht voor de kiemkracht. Ik begrijp nu dat ze vrij vlot na het rood verkleuren zacht worden. Ik ga ze komend weekend oogsten! En er volgend jaar voor de kas (lekker warm en beschut) een mooi plekje voor vinden, dan mag ze buiten blijven.

groetjes, Diana

Rika ter Beek 11 november 2015 om 14:30

Hallo Diana,

Vorig jaar ook een goede oogst aan de kerstklimmer, dit jaar niet. ( jammer )
De lange stengels had ik afgeknipt, gele bladeren eraf, toen in de warme kamer
Opgehangen. Tegen de kerst zijn ze rood gekleurd.( de groene bolletjes verkleuren naar rood)
Staat ontzettend leuk , aan de muur of op tafel.
Groetjes rika

Diana 12 november 2015 om 17:25

Hallo Rika,

Dankjewel voor je reactie en uitleg! Wat jammer dat je er dit jaar niet zo veel van hebt kunnen oogsten. Aan het weer vanaf juni zal het toch niet hebben gelegen?

groetjes, Diana

Emmie engel 11 november 2015 om 17:16

De kerstklimmer had ik vorig jaar buiten, dat ging prima, beschut op het zuiden.
Dit jaar in de kas, doet het ook weer goed.
Allang geoogst trouwens, het leuke van deze plant zijn de bessen die veranderen van kleur en dat lukt in een warme huiskamer ‘gedecoreerd’ op een schaal heel goed.
Daarna gaan ze rotten.
Groet,Emmie

Diana 12 november 2015 om 17:29

Hallo Emmie,
Dankjewel voor je reactie!
Ik ga ze volgend jaar eens buiten proberen: in de zon, voor de kas, en dan maar hopen op een mooie zomer! En zaterdag ga ik de bessen oogsten.

groetjes,
Diana

Gerard 11 november 2015 om 20:50

Hoi diana,
Heb je bij de proef ook nog over een bak met bladeren als vergelijkingsmateriaal gedacht? Behalve de tijd voor het opvegen helemaal gratis

Diana 13 november 2015 om 09:26

Hallo Gerard,

Ja, maar ik vind gevallen blad gewoon niet zo mooi. Maar ik weet wel dat het ook heel goed spul is, en het lang duurt om te verteren, het blijft er alleen ook in de zomer zo herfstig uitzien. Ik ga er 1 bak mee proberen (de achterste ☺). Ga vandaag wat bij elkaar rapen….

groetjes,
Diana

Veronique 11 november 2015 om 22:37

Hoi Diana, wat leuk dat je gevraagd bent door Pokon/Naturado. Jouw tuindagboeken, tips, uitgebreide moestuin informatie en recepten zijn zo waardevol, wij hebben er al erg veel aan gehad. Je mag trots op jezelf zijn dat het harde werk niet onopgemerkt blijft. :-). Wij kijken al weer uit naar het volgende dagboek, waar we overigens keurig een mailtje van ontvangen als deze gepost is. Veel succes! Groetjes Veronique

Diana 13 november 2015 om 09:36

Hallo Veronique,
Dankjewel voor je aardige woorden! Ik hoop dat je op de website van Pokon ook af en toe eens komt kijken naar mijn schrijfselen! Want daar ga ik gewoon hetzelfde soort stukjes schrijven als op mijn eigen website.
Goed om te horen dat jij wel de mail krijgt na een tuindagboek. Ik vrees dat je één van de weinigen bent ☺.
Het schijnt heel lastig te zijn om het weer goed te krijgen, ik hoop dat het Rogier lukt het te repareren.

groetjes,
Diana

Inge Wendrich 12 november 2015 om 00:14

Hallo Diana,
Een vraagje,…kan ik ook afdekken met hooi??? mijn man heeft nl. een paar balen hooi gekocht,i.pv. Stro.

Of zal daar teveel graszaad in zitten? B.v.d.
Groetjes, Inge

Diana 13 november 2015 om 09:43

Hallo Inge,

Ongetwijfeld kan het ook met hooi, want ook dat dekt af. Voor nu lijkt me er niks mis mee. Maar omdat het een veel fijnere structuur heeft (stro is gedroogd graan, hooi is gedroogd gras) zal het (denk ik hoor, weet ik niet zeker) sneller gaan rotten en verteren in en na de winter. Maar dat kun je dan in en na de winter ervaren en bedenken wat je daarna liever zou willen gebruiken.

groetjes,
Diana

Zuhal 19 november 2015 om 22:11

Hi Inge en Diana,

Zat laatst een artikel te lezen (ergens op een Amerikaanse site) die aangaven dat hooi zelfs veel meer voordelen heeft dan stro. O.a meer voedingsstoffen die de grond ingaan en betere humusrijke grond die het schijnt op te leveren. Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen straks Inge, zou je ze willen delen hier?

Groet,
Zuhal

Diana 20 november 2015 om 09:06

Hoi Zuhal en Inge,
Ik kan me er zeker iets bij voorstellen. Stro is graan, hooi is gras; hooi bevat dus in principe meer stikstof. Omdat het zo veel kleiner/dunner is dan stro zal het waarschijnlijk wel eerder verteren, maar dus ook sneller iets goeds (compost + voeding) toevoegen aan de grond. Ik ben ook erg benieuwd hoe je het gaat ervaren!
groetjes,
Diana

Diniedam 12 november 2015 om 15:24

Hoi Diana,
Leuk om te lezen hoe het allemaal op je tuin gaat. Ben zelf ook heel benieuwd wat je bevindingen gaan zijn met de 3 verschillende soorten “bodembedekkers”.
Ik heb vanaf volgend jaar ook een nieuw stukje tuin. (Oftewel veeeel groter dan wat ik nu heb). Heb jij jouw hele tuin in bakken verdeeld? Ik twijfel nog wat ik het beste kan doen. Heb zo’n 160 tot 200m2 tuin met een tegelpad ertussen. Ik twijfel over evt bakken of bredere paden aan te leggen om het makkelijker in te delen. (En hopelijk het onkruid wat tegen te gaan). Heb jij nog tips of ideeën?
Bedankt alvast en tot mails 26 november. Hahaha.
Groetjes
Danielle

Diana 13 november 2015 om 10:08

Hallo Danielle,

Gefeliciteerd met je extra tuinruimte!!
Wij hebben naast de kassen nu zo ongeveer 90 vierkante meter verhoogde bakken, maar ook nog gewoon zo’n 250 vierkante meter vollegrond hoor. Verhoogde bakken kosten relatief veel ruimte (want om elk bakje heen moet toch een looppad komen), maar het werkt wel heel lekker Het kan in de zomer wel heel droog zijn, maar in herfstregen dus ook minder nat. Wij zijn er erg blij mee, maar zijn toch ook blij dat we ook nog een deel tuin zonder bakken hebben. Leuk om te kunnen kiezen wat we waar willen planten.

Veel succes met de start van he nieuwe tuingedeelte!! En wellicht tot 26 november ☺!!
Diana

Diniedam 15 november 2015 om 11:06

Hoi Diana,

Heel blij met m’n extra tuinruimte, maar ook heel spannend. Dit is wel veeel meer als wat ik had. Ik hoop dat ik het allemaal “aan” kan. Ik ga dan deze winter ook meer eens goed nadenken hoe ik alles het beste kan indelen en vooral om het mezelf makkelijk te maken, zodat ik niet teveel onkruid krijg. Die verhoogde bakken hou ik in m’n achterhoofd. ;-). Het neemt ruimte weg, maar mss is dat net wat ik nodig heb. Hahaha. Maar je zegt dat het in de zomer heel droog kan zijn, met onze zandgrond is het mss niet zo’n goed idee.. Ach, ik heb nog even om erover na te denken;-). Alle tips zijn iig welkom!
Tot de 26e.. Ik kan haast niet wachten wat voor leuks je dit jaar hebt;-))
Groetjes,
Danielle

Diana 16 november 2015 om 09:24

Hallo Danielle,
Als je tuin zo veel groter is dan tot nu toe, dan is het zeker goed om na te denken hoe he het jezelf zo makkelijk mogelijk kan maken. Bodembedekking helpt heel goed tegen zadenonkruiden. En een verhoogde bak is inderdaad wel droog in de zomer. Wij hebben een 1000-litervat in de buurt gezet zodat we wat minder ver hoeven te lopen met gieters. En we telen er wat minder vocht-behoeftige groenten in als mediterrane kruiden, worteltjes, doperwtjes, nieuw-zeelandse spinazie, maar bietjes ging ook prima, en vreemd genoeg de bleekselderij ook. Aardappelen gingen wel echt duidelijk minder goed in de bak. Het was ook wel vanaf half juni tot september een erg droge zomer (waar we veel van hebben genoten trouwens ☺).

groetjes,
Diana

Diniedam 17 november 2015 om 11:44

Hoi Diana,

Ik zat ook al aan bodembedekking te denken. Ben alleen bang dat ze bij ons vd vereniging niet blij zullen zijn als ik m’n kavel met stro bedek. Ze zijn best streng mbt aanzicht ed. Wat ik wel wil overwegen is om van die cocos rondom m’n aardbeien te doen. Weet jij zo of fruitbomen en struiken “last” zullen krijgen van cocos of zal dit geen probleem zijn? De aarbeienplanten staan nl allemaal rond de fruit;-). Maar als dat zou kunnen heb ik alweer een heel stuk minder zorgen. Hahaha
Thx!
Groetsss
Danielle

Diana 17 november 2015 om 12:01

Hallo Danielle,

Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, dit wordt voor ons ook het eerste kokos-bodembedekjaar :-).
Ik vind de kokos er in ieder geval erg decoratief uit zien, daar zal men toch niet over gaan zeuren, neem ik aan.
En voor zover ik weet krijgen de planten er geen last van, al heeft Agnita (zie reacties ergens hieronder) er slechte ervaringen mee, maar heeft Ria (ook reacties hieronder) er juist goede ervaringen mee). Belangrijk blijft dat je het al bedekking gebruikt en het niet onder spit of woelt omdat het dan gaat composteren en daarvoor stikstof gebruikt (en je aardbeien dus een voedingsgebrek krijgen).
Misschien gewoon eerst eens een jaar een stukje proberen? Zo ga ik het ook maar doen.

groetjes en succes ermee!
Diana

Diniedam 17 november 2015 om 22:18

Hoi Diana,
Ik ga gewoon wat proberen. Projectjes zijn leuk, toch? Haha. Als de aarbeien het niet redden.. Jammer dan. Maar de dik 30 jaar oude fruitbomen mogen er geen last van hebben.
Ik zal jouw project in de gaten houden en je tzt ook van die van mij laten weten;-)
Groetjessss

Simone 17 november 2015 om 19:04

Hallo Danielle, wij hebben op de tuin hele droge (stuif) zandgrond en dat blijft juist mooi vochtig door in de bakken strobedekking te doen. Misschien een oplossing
Vr.gr. Simone

Diniedam 17 november 2015 om 22:22

Hoi Simone, wij hebben hier ook van die lekkere droge (stuif)zandgrond. Ik ga me nog even bedenken, maar het gaat iig of cocos, houtsnippers of …. worden. Ik moet iig zorgen dat de fruitbomen het prettig gaan vinden. (Aarbeien zijn bijzaak voor me) Houd jullie op de hoogte. 😉
Groetjes Danielle

Mayra 12 november 2015 om 17:15

De cocos lijkt me wel wat, de cacaodoppen kunnen helaas niet ivm mijn hondje.

Diana 13 november 2015 om 10:13

Hallo Mayra,

Het gebruik van cacaodoppen is inderdaad minder verstandig als je een hond hebt (dat staat ook wel heel netjes op de website van Pokon bij de productonschrijving aangegeven).

groetjes,
Diana

Mayra 13 november 2015 om 17:16

ik wacht jouw bevindingen nog even af hoor Diana!

Agnita 13 november 2015 om 10:45

hallo Diana,
ik ben ook gek op experimentjes. Ben dus erg benieuwd naar het verloop van jouw bakken, vooral die met cocosvezel. Ik heb nl aardbeien in bakken en heb ze augustus in allerlei variaties van grond gedaan. Wat ik niet verwachtte was, dat de aardbeien, waarin cocosvezel zat verwerkt op stervens na dood waren, vergeleken met de rest. Het waren planten uit hetzelfde zakje.
Ja, en waar ligt dat nu aan? Is cocosvezel gewoon niet goed, of houden alleen aardbeiplanten daar niet van? Ik neem aan, dat je je winterbedekking uiteindelijk door de grond mengt en ben dus benieuwd hoe de planten, die je daarin gaat kweken zich gaan ontwikkelen.
(Begin inmiddels geluiden te vernemen, dat cocos niet goed voor de grond is, zijn er mensen met ervaringen??)
groetjes
Agnita

Diana 15 november 2015 om 08:51

Hallo Agnita,

Heb je voor je aardbeien kokosvezelgrond gebruikt (cocopeat) of kokos-bodembedekker? Wat jammer dat het met je aardbeien niet goed is gegaan!!
Ik ga hier elke bodembedekker die ik gebruik vooral laten liggen, dus ook als zomerbodembedekker, want juist dan heeft ze het meeste nut (vochtvasthoudend, onkruidwerend, bodemleven activeren). Dat verklaart wellicht ook gelijk waarom het bij je aardbeien fout ging: als je de bodembedekker na de winter door je grond gaat werken gaan de stukj3s bidemvedekker verteren/composteren. En voor dat proces is er stukstof nodig. En hebben je aardbeien dus geen voeding gehad want dat is gebruikt voor de compostering (waar ook nog warmte bij vrij komt, misschien teveel warmte voor tere aardbeiplantenwortels).
Bodembedekkers zijn echt heel handig maar er is 1 voorwaarde: nooit ondetwerken in de gtond maar altijd gewoon wegharken en later er weer op leggen als dat nodig is.

groetjes,
Diana

Bert Bakker 15 november 2015 om 13:59

Hallo Diana,

De kerstklimmer ( geen idee wat de juiste naam is) heb ik al een paar jaar uit zaadjes van een paar gekochte strengen destijds.
Eerst in potten op ons balkon en dit jaar in de volle grond op onze tuin, die wij sinds 1 juni
bezitten. ( met een klein kasje )
Zaadjes uit groene vruchtjes kiemen prima is mijn ervaring.
Wij hebben dit jaar redelijk veel vruchten aan onze plant in de volle grond.
Enkele jaren geleden al eens zaadjes bij je besteld van o.a Black Russian tomaat , was heel leuk
om ze in potten op te kweken.
Nu we zelf een tuin hebben kan ik niet wachten op jouw zadenlijst.
Zal er als de kippen bij zijn om enkele leuke zaden bij je te bestellen.
Rest me nog te melden dat we jouw site geweldig vinden.

groetjes,

gerda & bert

Diana 16 november 2015 om 09:29

Hallo Gerda en Bert,

Dank voor jullie aardige eoorden!
En dank voor de informatie over de kerstklimmer! Ik heb eergisteren wat vruchten met kale stengel geplukt. Ben benieuwd, al vind ik ze zo groen met wit ook al leuk.
Gefeliciteerd met jullie tuin!! Ik hoop dat jullie er veel plezier van hebben!!

groetjes en wellicht tot 26 november!!
Diana

Adriane 15 november 2015 om 16:36

Dag Diana,
Onlangs je website ontdekt, en ik geniet en leer ervan! Ook herkenningsfeestjes.
Mbt bodembedekking doe ik voor een deel van de tuin iets waar je misschien van gruwelt, ik ben benieuwd naar jouw idee, of misschien ervaringen ermee…
Ik dek nl na de oogst, als ik gewied heb, en compost opgebracht, een groot deel af met anti-worteldoek. Daar heb ik toevallig grote stukken van. Dus voor mij goedkoop, goed onkruidwerend, ik leg het vast met wat stenen. De grond er onder warmt lekker op, en spoelt niet uit. Als ik het er af haal in het voorjaar, tref ik daaronder altijd best goede grond.
Mooi is anders….maar desalniettemin zijn er altijd veel wandelaars en fietsers enthousiast over het mooie geheel gedurende het grootse deel van het jaar.
Groet, Adriane

Diana 16 november 2015 om 09:38

Hallo Adriane,

Ik gruwel zeker niet van antiworteldoek als bodembedekking hoor, iedereen mag vooral gebruiken wat hij of zij handig vondt, ik heb er zelf gewoon geen goede ervaring mee (maar onze tuin en grond is anders dan die van jou). Ik heb mijn ervaring met antiworteldoek beschreven in het hoofdstuk over Bodembedekking onder het tabblad Moestuin in het bovenmenu, mocht je daar interesse hebben.
En wij laten de bedekking hier het hele jaar liggen hoor, ik begrijp dat jij het vooral als winterbedekking gebruikt.
Allemaal goed, zoveel tuinders, zoveel manieren om te tuinieren ☺.

groetjes,
Diana

Agnita 16 november 2015 om 10:23

hoi Adriane,
ik doe het ook al jaren, alleen met landbouwplastic, dat laat niets door, waardoor de bodem ook niet kletsnat wordt en werkelijk geen stukje onkruid kans krijgt. (heb kleigrond)
Mijn grond komt dan ook vrij rul en vol bodemleven in het voorjaar tevoorschijn. Je kunt ook een paar weken eerder zaaien/planten omdat de grond inderdaad wat opgewarmd is. Spitten hoeft ook niet meer, daar verniel je alleen het bodemleven maar mee.
groetjes
Agnita

Agnita 16 november 2015 om 08:30

hallo Diana,
ja het was inderdaad bodembedekker, van die lekkere kleine pakjes, die je makkelijk mee kan nemen en zich volzuigen met water, zodat je dan ineens een emmer vol hebt.
De ramp is niet groot hoor, ik heb 14 bakken en 2 had ik met die cocos. Op zich leuk te zien hoe zich dat in die bakken ontwikkeld, de mooiste planten heb ik gekregen met 50 procent compost en 50 procent turfstrooisel. Had ook grond van de mix voor de vierkante meter tuin, die zijn ook prima, maar net iets minder, dat is fijn, want die grond is nogal duur. Nu natuurlijk nog afwachten hoe de oogst volgend jaar gaat zijn, want daar gaat het uiteindelijk om.
Hier alvast weer veel van geleerd en bedankt voor je uitleg, ik denk, dat die helemaal klopt.
groetjes
Agnita

Diana 16 november 2015 om 09:47

Hallo Agnita,

Volgens mij zijn die kleine geperste pakjes die je in een emmer water kan laten verzesdubbelen potgrond of compost hoor. Wel van kokosgrond (cocopeat) maar geen kokos-bodembedekker (want dat kun je niet geperst kopen maar alleen in grote zakken – het zijn stukjes bast van ongeveer 2 tot 4 centimeter groot).
Ik was zelf ook heel erg ontevreden over de cocopeatblokken, heb er in 2013 heel veel prperplanten door verloren. Ik weet niet waar je ze hebt gekocht, de mijne kwamen van de Action en in dit geval bleek goedkoop duurkoop te zijn. Ik ga het in ieder geval nooit meer kopen.

groetjes,
Diana

Agnita 16 november 2015 om 10:18

ja van de action, ik koop ze dus ook nooit meer,
maar het zijn wel degelijk geperste cocosvezels , als je ze laat weken krijg je inderdaad 2-4cm grote stukjes bast.
groetjes
Agnita

Janneke Pietersma 16 november 2015 om 10:44

…….jullie hebben allebei gelijk, Action verkoopt (verkocht) 2 soorten :))

Groet, Janneke.

Ria 16 november 2015 om 11:38

Action heeft inderdaad 2 soorten geperste cocosvezels. Ik heb dit jaar de cocosbodembedekker gebruikt om een grote plantenbak met eenjarigen af te dekken. Ik ben er wel enthousiast over: de planten hebben schitterend gebloeid (sommigen nu nog trouwens), onkruid kreeg geen kans en het stond ook nog heel mooi.

Diana 17 november 2015 om 09:18

Hallo Agnita, Janneke en Ria,

Dank voor jullie reacties. Dat maakt veel duidelijk. Sinds het debacle met de cocopeat-potgrondblokken van de Action loop ik met een grote boog om dat schap heen ☺.
Leuk om te horen dat Ria wel goede ervaring heeft met de kokos-bodembedekker.
Ik ga de Pokon-kokosbodembedekker in de verhoogde bakken gebruiken en komend voorjaar ook als afdekking in potten met kruiden en eenjarigen. Ik ga het zeker niet onderwerken maar jaarrond als bedekking laten liggen tot het uit zichzelf verteert en dan mag er gewoon een nieuwe laag bodembedekking op.

groetjes,
Diana

Tessa 16 november 2015 om 16:57

Hoi Diana,
Ik kan bijna niet meer wachten op de zadenlijst! De Jalapeno pepers waren een groot succes. Ik ga zeker dit jaar weer mooie zaden bij je bestellen 🙂 Groetjes Tessa

Diana 17 november 2015 om 09:26

Hallo Tessa,
Leuk om te horen dat de zaden van vorig jaar het goed hebben gedaan!
Nog een weekje flink doorwerken (het is er mooi weer voor ☺) en dan is alles gelabeld en verpakt en beschreven. Op 26 november heb ik in de ochtend nog een afspraak maar als ik in de middag thuiskom ga ik alles op de website zetten en de links maken. Voor mij ook elk jaar weer spannend!

groetjes en wellicht tot 26 november!
Diana

Patrick 16 november 2015 om 20:25

Beste Diana,

Allereerst mijn complimenten met je mooie mooiemoestuin website. Ik maak al 2 jaar graag gebruik van je kennis. Ik ben sinds 3 jaar erg bezig met permacultuur en mijn vraag heeft met spitten te maken. Of eigenlijk met het niet spitten. Wij wonen in Dordrecht ( klei) en thuis spit ik in de moestuin al 3 jaar niet en in plaats daarvan doe ik elk jaar een flinke laag compost op de bodem. Dit jaar ben ik begonnen met een volkstuintje van ca. 200m2 en ook dit najaar ga ik hier niet spitten. Een flinke laag compost ligt er al op. Wat is jouw mening hierover en heb je enige ervaring hiermee( bijv in je verhoogde bedden).

Groeten uit Dordrecht,

Patrick

Diana 17 november 2015 om 09:38

Hallo Patrick,

Wij gaan ook niet meer spitten maar alles bedekken met of mest of compost en vervolgens stro eroverheen leggen. Ik moet daarbij wel zeggen dat onze grond in de afgelopen 20 jaar heel veel verbeterd is, door elk jaar mest, compost onder te spitten. Als onze grond nu nog zo vette-kleiachtig zou zijn als 20 jaar geleden zou ik niet weten of ik het aan zou durven om niet te spitten, 20 jaar geleden was onze grond zo hard en vet en niet-luchtdoorlatend dat spitten toen waarschijnlijk wel noodzakelijk was (hoop ik maar want anders is het wel jarenlang zwaar werk voor niks geweest ☺).
Ik ben zelf dus ook wel heel benieuwd hoe ons eerste jaar van niet spitten gaat worden. Ik ga wel de luchtigheid van de grond in de gaten houden en wellicht deze winter een grelinette kopen, maar twijfel daar nog over.

groetjes en veel plezier en succes met je volkstuin!!
Diana

Madelon 17 november 2015 om 13:29

Hallo Diana,

Ook wij hebben onze moestuin bedekt met een laag compost en stro. We willen niet meer spitten in de kleigrond en zijn benieuwd of het werkt. Ben ook heel benieuwd naar het resultaat van jouw experimenten.

Gr. Madelon

Diana 18 november 2015 om 10:24

Hallo Madelon,
Ik ga het de komende maanden zeker regelmatig in het tuindagboek laten zien en laten weten!
Julie ook veel succes met alle bedekkingen!
Diana

Gerard 19 november 2015 om 19:03

Hoi Diana,
Een vraagje over mijn aalbessen: is het verstandig om hier rondom houtsnippers te leggen?
Groeten Gerard

Diana 19 november 2015 om 21:12

Hallo Gerard,
Wij hebben zelf rond en onze aalbessenstruiken mest met flink wat stro erin liggen, dat vinden we hier prettig. En dat geldt ook voor de bramen.
Onder onze blauwe bessen liggen houtsnippers. Bedenk dat uiteindelijk de houtsnippers zullen vergaan en bij dat proces stikstof wordt gebruikt, dus je zult de bemesting van je aalbessen goed in de gaten moeten houden en aan moeten passen. Wij gebruiken mest met stro omdat we dat nooit weg hoeven te halen, er gaat elk jaar gewoon een nieuwe laag op, alleen als het teveel wordt scheppen we wat weg (om elders in de tuin weer te gebruiken). Eigenlijk doen we hetzelfde bij blauwe bessen maar die staan in pot en kunnen we wat nauwkeuriger bemesten.
groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties