Nieuw project :-)

Ik ben gek op nieuwe projectjes, niets zo leuk als meerdere dingen met elkaar te vergelijken en dan te kijken wat het beste werkt of het mooist is, of het handigst. Het levert altijd wat op, in het allerslechtste geval altijd nog ervaring en inzicht :-).

Heb ik al verteld dat ik vanaf januari ook om de week een tuindagboek ga schrijven op de website van Pokon/Naturado? Later daarover mee! In ruil voor mijn stukjes krijg ik producten. En ik heb al wat gekregen, iets waar ik erg blij mee ben! Want het wordt mijn eerste projectje voor 2016:

“Welke bedekking werkt het beste in mijn tuin in mijn verhoogde bak?”.

Leuk!! En dus afgelopen week al een beginnetje gemaakt, elke keer wanneer een bak leeg is deze schoonmaken, opvullen met nieuwe compost, en tot slot dus afdekken.

Waar ik uit kan kiezen:

Verhoogde bak met stro

De verhoogde bak met stro…..

Verhoogde bak met cacaodoppen

De verhoogde bak met cacaodoppen…..

Verhoogde bak met kokosbodembedekker

De verhoogde bak met kokos-bodembedekker…..

De kokos-bodembedekker en de cacaodoppen dus van Pokon gekregen. Ik ben heel erg benieuwd hoe het in 2016 gaat lopen; wat is het verschil tussen de 3 soorten. Ik hoop er volgend jaar meer over te kunnen vertellen; wat houdt het best slakken tegen, wat verteert het snelst/langzaamst, wat verwaait het snelst, wat houdt het best vocht vast.

Mijn ervaring tot nu toe (ervaring van dus slechts 1 weekje hoor :-)):

  • Stro is natuurlijk het goedkoopst. Doordat het dunne en langwerpige strootjes zijn heb je er een vrij dikke laag van nodig voor je geen grond meer tussen het stro ziet. Het waait niet zo snel weg (de strootjes haken in elkaar vast), maar vogels zoeken er wel onder naar voedsel en maken er soms een rommeltje van.
  • cacaodoppen zijn heel zacht en licht, ze verwaaien wat makkelijker maar als ze nat zijn heb je daar wat minder last van. Ze zijn zuinig in gebruik (voor deze bak van 1.25 x 1.25 meter had ik aan 1 zak ruim voldoende, het ligt er in een dikke laag van zo’n 4 centimeter dik op). Ze kunnen wel wat schimmelen (vind ik geen probleem, lijkt mij een erg natuurlijk proces), ik ben wel  benieuwd hoe lang het duurt voor het gaat verteren, het bedekt de grond nu in ieder geval prima.
  • kokos-bodembedekker; is denk ik de duurste van de drie. De stukjes zijn vrij hard en scherp maar toch ook heel licht. Ik kan me voorstellen dat slakken en katten dit minder prettig vinden (het minst prettig van de drie) maar dat moet verder nog blijken. Waaide zelfs in de stevige windkracht 5 tot 6 van gisteren niet weg. Is wat minder zuinig in gebruik, voor de bak van 1.25 x 0.75 meter had ik 1 volle zak nodig. Maar dan ligt het er wel ook gelijk strak en netjes bij (en iets dat strak en netjes is in onze tuin ligt, is wel een unicum :-))

En zo hoop ik komend jaar te ervaren en hier te vertellen wat ik in welke bak het handigst vind.

Verder niets gedaan in de tuin dan verhoogde bakken legen, schonen, vullen en afdekken? Jawel hoor! Hij was er weer, en we waren er weer blij mee!

Mestkar 2015

En dat terwijl de paarden nog niet op stal staan (genieten nog even van het warme herfstweer buiten in de wei), maar toch was er een kar mest voor ons complex. En dus hebben we al wat kruiwagens mest op een veldje gegooid waar volgend jaar de pompoenen komen. Tuinieren is vooruitzien, dus de vruchtwisseling en grove planning/indeling voor 2016 is al zo ongeveer klaar.

De mestkar stond al een tijdje te wachten blijkbaar…

Mest 2015 al composteren

Onder de bovenlaag was de mest al aan het inklinken, en ook al aan het composteren; grijs, warm (wel een graad of 50), poederig. Op de tuin gaat die compostering vast in een wat lager tempo wel verder.

Kerstklimmer 11-11-15

Nog even een foto van de kerstklimmer. Ze heeft nog 6 weken om haar naam waar te maken :-). Het blad begint al af te sterven maar ik begreep dat dat heel normaal is. Van de eerste vruchtjes is ook het groenste groen af, het wordt meer geelachtig olijfgroen met zo hier en daar al een vleugje rood erdoor.  Ik ben benieuwd! Bij een tuinvriendin staat ze ook in de kas en daar is ze een enorme plant geworden met slechts 2 vruchtjes. Ik heb een plant die niet enorm groot is en wel meer dan 150 vruchtjes draagt. Geen idee wat het verschil is, hier staat ze in pot, is de kas wat hoger en is er meer raam (= meer bestuivers)? Ik geloof dat Emmy me een keer in een tuindagboek meldde dat zij haar kerstklimmer buiten heeft staan. Emmy, als je dit leest, wil je laten weten hoe het nu buiten met haar gaat? Rijpen de vruchten, leven de planten nog?

Tot slot nog 1 foto, voor toch een klein kleurtje in dit tuindagboek:

Bidens ferulifera bloeit in november

Een spontaan opgekomen zaailing van de Bidens ferulifera bloeit. Hoe sterk ben je als je kiemt in een vleugje zand tussen 2 stoeptegels in, blijkbaar toch genoeg wortels weet te maken onder die stoeptegels, nog zo’n 30 centimeter hoog wordt, en dan ook nog bloeit, en dat dan ook nog in november. Dan ben je echt heel erg dapper en mag je blijven :-).

Tot slot: de nieuwsbrief per mail versturen werkt nog niet goed, dat hebben vast al wel een aantal mensen gemerkt. Het gaat nog even duren voor het is opgelost. Ik hoop dat je tot die tijd gewoon zelf even wilt komen kijken of ik nog iets heb geschreven!

En tot slotst: de datum voor het openen van de zadenlijst staat vast: op donderdag 26 november ga ik in de namiddag de zadenlijst op de website zetten. Voor wie er interesse in heeft…..

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

48 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Thea

Hallo Diana,

Over de kersklimmer, die kan je al oogsten hoor.
De ranken afknippen alle bladeren eraf, en dan als sierfruit binnen decoreren.
Ze kleuren dan vanzelf naar rood. Hier vlak bij is een kwekerij met o.a. kersklimmer (diplocyclos)en die worden altijd vanaf half september geoogst. Ze worden veel gebruikt bij het bloemschikken. Op de kwekerij staan ze ook in potten. Bij een warme zomer wil het buiten ook wel eens lukken.
Tuingroeten van Thea

Rika ter Beek

Hallo Diana,

Vorig jaar ook een goede oogst aan de kerstklimmer, dit jaar niet. ( jammer )
De lange stengels had ik afgeknipt, gele bladeren eraf, toen in de warme kamer
Opgehangen. Tegen de kerst zijn ze rood gekleurd.( de groene bolletjes verkleuren naar rood)
Staat ontzettend leuk , aan de muur of op tafel.
Groetjes rika

Emmie engel

De kerstklimmer had ik vorig jaar buiten, dat ging prima, beschut op het zuiden.
Dit jaar in de kas, doet het ook weer goed.
Allang geoogst trouwens, het leuke van deze plant zijn de bessen die veranderen van kleur en dat lukt in een warme huiskamer ‘gedecoreerd’ op een schaal heel goed.
Daarna gaan ze rotten.
Groet,Emmie

Gerard

Hoi diana,
Heb je bij de proef ook nog over een bak met bladeren als vergelijkingsmateriaal gedacht? Behalve de tijd voor het opvegen helemaal gratis

Veronique

Hoi Diana, wat leuk dat je gevraagd bent door Pokon/Naturado. Jouw tuindagboeken, tips, uitgebreide moestuin informatie en recepten zijn zo waardevol, wij hebben er al erg veel aan gehad. Je mag trots op jezelf zijn dat het harde werk niet onopgemerkt blijft. :-). Wij kijken al weer uit naar het volgende dagboek, waar we overigens keurig een mailtje van ontvangen als deze gepost is. Veel succes! Groetjes Veronique

Inge Wendrich

Hallo Diana,
Een vraagje,…kan ik ook afdekken met hooi??? mijn man heeft nl. een paar balen hooi gekocht,i.pv. Stro.

Of zal daar teveel graszaad in zitten? B.v.d.
Groetjes, Inge

Zuhal

Hi Inge en Diana,

Zat laatst een artikel te lezen (ergens op een Amerikaanse site) die aangaven dat hooi zelfs veel meer voordelen heeft dan stro. O.a meer voedingsstoffen die de grond ingaan en betere humusrijke grond die het schijnt op te leveren. Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen straks Inge, zou je ze willen delen hier?

Groet,
Zuhal

Diniedam

Hoi Diana,
Leuk om te lezen hoe het allemaal op je tuin gaat. Ben zelf ook heel benieuwd wat je bevindingen gaan zijn met de 3 verschillende soorten “bodembedekkers”.
Ik heb vanaf volgend jaar ook een nieuw stukje tuin. (Oftewel veeeel groter dan wat ik nu heb). Heb jij jouw hele tuin in bakken verdeeld? Ik twijfel nog wat ik het beste kan doen. Heb zo’n 160 tot 200m2 tuin met een tegelpad ertussen. Ik twijfel over evt bakken of bredere paden aan te leggen om het makkelijker in te delen. (En hopelijk het onkruid wat tegen te gaan). Heb jij nog tips of ideeën?
Bedankt alvast en tot mails 26 november. Hahaha.
Groetjes
Danielle

Diniedam

Hoi Diana,

Heel blij met m’n extra tuinruimte, maar ook heel spannend. Dit is wel veeel meer als wat ik had. Ik hoop dat ik het allemaal “aan” kan. Ik ga dan deze winter ook meer eens goed nadenken hoe ik alles het beste kan indelen en vooral om het mezelf makkelijk te maken, zodat ik niet teveel onkruid krijg. Die verhoogde bakken hou ik in m’n achterhoofd. ;-). Het neemt ruimte weg, maar mss is dat net wat ik nodig heb. Hahaha. Maar je zegt dat het in de zomer heel droog kan zijn, met onze zandgrond is het mss niet zo’n goed idee.. Ach, ik heb nog even om erover na te denken;-). Alle tips zijn iig welkom!
Tot de 26e.. Ik kan haast niet wachten wat voor leuks je dit jaar hebt;-))
Groetjes,
Danielle

Diniedam

Hoi Diana,

Ik zat ook al aan bodembedekking te denken. Ben alleen bang dat ze bij ons vd vereniging niet blij zullen zijn als ik m’n kavel met stro bedek. Ze zijn best streng mbt aanzicht ed. Wat ik wel wil overwegen is om van die cocos rondom m’n aardbeien te doen. Weet jij zo of fruitbomen en struiken “last” zullen krijgen van cocos of zal dit geen probleem zijn? De aarbeienplanten staan nl allemaal rond de fruit;-). Maar als dat zou kunnen heb ik alweer een heel stuk minder zorgen. Hahaha
Thx!
Groetsss
Danielle

Diniedam

Hoi Diana,
Ik ga gewoon wat proberen. Projectjes zijn leuk, toch? Haha. Als de aarbeien het niet redden.. Jammer dan. Maar de dik 30 jaar oude fruitbomen mogen er geen last van hebben.
Ik zal jouw project in de gaten houden en je tzt ook van die van mij laten weten;-)
Groetjessss

Simone

Hallo Danielle, wij hebben op de tuin hele droge (stuif) zandgrond en dat blijft juist mooi vochtig door in de bakken strobedekking te doen. Misschien een oplossing
Vr.gr. Simone

Diniedam

Hoi Simone, wij hebben hier ook van die lekkere droge (stuif)zandgrond. Ik ga me nog even bedenken, maar het gaat iig of cocos, houtsnippers of …. worden. Ik moet iig zorgen dat de fruitbomen het prettig gaan vinden. (Aarbeien zijn bijzaak voor me) Houd jullie op de hoogte. 😉
Groetjes Danielle

Mayra

De cocos lijkt me wel wat, de cacaodoppen kunnen helaas niet ivm mijn hondje.

Mayra

ik wacht jouw bevindingen nog even af hoor Diana!

Agnita

hallo Diana,
ik ben ook gek op experimentjes. Ben dus erg benieuwd naar het verloop van jouw bakken, vooral die met cocosvezel. Ik heb nl aardbeien in bakken en heb ze augustus in allerlei variaties van grond gedaan. Wat ik niet verwachtte was, dat de aardbeien, waarin cocosvezel zat verwerkt op stervens na dood waren, vergeleken met de rest. Het waren planten uit hetzelfde zakje.
Ja, en waar ligt dat nu aan? Is cocosvezel gewoon niet goed, of houden alleen aardbeiplanten daar niet van? Ik neem aan, dat je je winterbedekking uiteindelijk door de grond mengt en ben dus benieuwd hoe de planten, die je daarin gaat kweken zich gaan ontwikkelen.
(Begin inmiddels geluiden te vernemen, dat cocos niet goed voor de grond is, zijn er mensen met ervaringen??)
groetjes
Agnita

Bert Bakker

Hallo Diana,

De kerstklimmer ( geen idee wat de juiste naam is) heb ik al een paar jaar uit zaadjes van een paar gekochte strengen destijds.
Eerst in potten op ons balkon en dit jaar in de volle grond op onze tuin, die wij sinds 1 juni
bezitten. ( met een klein kasje )
Zaadjes uit groene vruchtjes kiemen prima is mijn ervaring.
Wij hebben dit jaar redelijk veel vruchten aan onze plant in de volle grond.
Enkele jaren geleden al eens zaadjes bij je besteld van o.a Black Russian tomaat , was heel leuk
om ze in potten op te kweken.
Nu we zelf een tuin hebben kan ik niet wachten op jouw zadenlijst.
Zal er als de kippen bij zijn om enkele leuke zaden bij je te bestellen.
Rest me nog te melden dat we jouw site geweldig vinden.

groetjes,

gerda & bert

Adriane

Dag Diana,
Onlangs je website ontdekt, en ik geniet en leer ervan! Ook herkenningsfeestjes.
Mbt bodembedekking doe ik voor een deel van de tuin iets waar je misschien van gruwelt, ik ben benieuwd naar jouw idee, of misschien ervaringen ermee…
Ik dek nl na de oogst, als ik gewied heb, en compost opgebracht, een groot deel af met anti-worteldoek. Daar heb ik toevallig grote stukken van. Dus voor mij goedkoop, goed onkruidwerend, ik leg het vast met wat stenen. De grond er onder warmt lekker op, en spoelt niet uit. Als ik het er af haal in het voorjaar, tref ik daaronder altijd best goede grond.
Mooi is anders….maar desalniettemin zijn er altijd veel wandelaars en fietsers enthousiast over het mooie geheel gedurende het grootse deel van het jaar.
Groet, Adriane

Agnita

hoi Adriane,
ik doe het ook al jaren, alleen met landbouwplastic, dat laat niets door, waardoor de bodem ook niet kletsnat wordt en werkelijk geen stukje onkruid kans krijgt. (heb kleigrond)
Mijn grond komt dan ook vrij rul en vol bodemleven in het voorjaar tevoorschijn. Je kunt ook een paar weken eerder zaaien/planten omdat de grond inderdaad wat opgewarmd is. Spitten hoeft ook niet meer, daar verniel je alleen het bodemleven maar mee.
groetjes
Agnita

Agnita

hallo Diana,
ja het was inderdaad bodembedekker, van die lekkere kleine pakjes, die je makkelijk mee kan nemen en zich volzuigen met water, zodat je dan ineens een emmer vol hebt.
De ramp is niet groot hoor, ik heb 14 bakken en 2 had ik met die cocos. Op zich leuk te zien hoe zich dat in die bakken ontwikkeld, de mooiste planten heb ik gekregen met 50 procent compost en 50 procent turfstrooisel. Had ook grond van de mix voor de vierkante meter tuin, die zijn ook prima, maar net iets minder, dat is fijn, want die grond is nogal duur. Nu natuurlijk nog afwachten hoe de oogst volgend jaar gaat zijn, want daar gaat het uiteindelijk om.
Hier alvast weer veel van geleerd en bedankt voor je uitleg, ik denk, dat die helemaal klopt.
groetjes
Agnita

Agnita

ja van de action, ik koop ze dus ook nooit meer,
maar het zijn wel degelijk geperste cocosvezels , als je ze laat weken krijg je inderdaad 2-4cm grote stukjes bast.
groetjes
Agnita

Janneke Pietersma

…….jullie hebben allebei gelijk, Action verkoopt (verkocht) 2 soorten :))

Groet, Janneke.

Ria

Action heeft inderdaad 2 soorten geperste cocosvezels. Ik heb dit jaar de cocosbodembedekker gebruikt om een grote plantenbak met eenjarigen af te dekken. Ik ben er wel enthousiast over: de planten hebben schitterend gebloeid (sommigen nu nog trouwens), onkruid kreeg geen kans en het stond ook nog heel mooi.

Tessa

Hoi Diana,
Ik kan bijna niet meer wachten op de zadenlijst! De Jalapeno pepers waren een groot succes. Ik ga zeker dit jaar weer mooie zaden bij je bestellen 🙂 Groetjes Tessa

Patrick

Beste Diana,

Allereerst mijn complimenten met je mooie mooiemoestuin website. Ik maak al 2 jaar graag gebruik van je kennis. Ik ben sinds 3 jaar erg bezig met permacultuur en mijn vraag heeft met spitten te maken. Of eigenlijk met het niet spitten. Wij wonen in Dordrecht ( klei) en thuis spit ik in de moestuin al 3 jaar niet en in plaats daarvan doe ik elk jaar een flinke laag compost op de bodem. Dit jaar ben ik begonnen met een volkstuintje van ca. 200m2 en ook dit najaar ga ik hier niet spitten. Een flinke laag compost ligt er al op. Wat is jouw mening hierover en heb je enige ervaring hiermee( bijv in je verhoogde bedden).

Groeten uit Dordrecht,

Patrick

Madelon

Hallo Diana,

Ook wij hebben onze moestuin bedekt met een laag compost en stro. We willen niet meer spitten in de kleigrond en zijn benieuwd of het werkt. Ben ook heel benieuwd naar het resultaat van jouw experimenten.

Gr. Madelon

Gerard

Hoi Diana,
Een vraagje over mijn aalbessen: is het verstandig om hier rondom houtsnippers te leggen?
Groeten Gerard

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties