Gevonden

Druk… druk… druk… druk. In de achtertuin, in de volkstuin, in de kas, thuis, met de zaden. Dus deze week slechts één keer naar de volkstuin geweest, wel veel gedaan die dag. Ruud heeft 1 kas helemaal gespit en compost toegevoegd, 2e kas bijna klaar, en daar staan ook (eindelijk) nu de weeuwenteelt bloemkool en spitskool zaailingenin de grond. Komend weekend aan kas 3 beginnen en dan komt het eind in zicht.

En buiten doen we stukje voor stukje. Alleen daarom houd ik al zo van vakken, elke dag een vak klaar en niet ergens beginnen en voorlopig geen einde in zicht. Makkelijk een target te halen want ik ga altijd uit van 1 vak per dag :-). En dus is het vak achterin de tuin bij de fruitbomen klaar, en dan ook echt helemaal klaar: onkruid weg, wat compost erop, stro erover, bomen gesnoeid.

Hetzelfde geldt voor het stukje met de bramen:

Braam gesnoeid en opgebonden

Heel lastig te zien op foto’s; omdat er achter onze tuin nu eenmaal weer een andere volkstuin ligt. We hebben onze braam aan de rand van onze tuin staan; dat is heel handig maar we moeten dus wel ook goed voor haar zorgen, we willen niet dat ze onze tuin in groeit en zeker ook niet dat onze buurman aan de andere kant van het hek last van haar krijgt.

En dus snoeien we haar nu; want het snoeien van bramen is nu echt heel gemakkelijk, je kunt nu nog heel duidelijk zien wat oud en wat nieuw is. Oud is heel donkerbruin, kaal, bevat vaak nog restjes van trosjes bramen. Deze takken snoeien we helemaal tot op de grond terug. Nieuw bevat nu nog blad, het zijn sterke, groeikrachtige en extra lange takken, die binden we aan langs het gaashek dat er staat.

Bramen gesnoeid

We binden alles op, alles wat echt heel veel te lang wordt korten we gewoon wat in. En we laten geen takken op de grond komen (want bramen stekken zo gemakkelijk, voor je het weet heb je 24 vierkante meter ondoordringbare braam :-)).

Zo is ze goed en mag ze haar ‘winterslaap’ in gaan, in maart gaan we haar eten geven en begint de hele cyclus van groeien en bloeien en vrucht zetten weer opnieuw.

En kunnen wij nu dus weer aan een nieuw vak beginnen; snoeien, onkruid verwijderen, compost erop, stro erover klaar. Volgende vak. etc.

Kijk, zomaar gevonden:

Tomatillo in bladnerven

Een vergeten tomatillo, nog helemaal intact. Alleen de nerven zijn nog over van het hoesje dat ze afgelopen nazomer had. Zo sterk zijn dus nerven, ook bladnerven, zo zonder bladmassa ertussen doet het me denken aan zowel een skelet als bloedvaten van een mens; het heeft maandenlang alles gevoed en alles bij elkaar gehouden en zelfs nu beschermt ze de vrucht nog.

Ik wil niet al te sentimenteel overkomen, vandaar dat ik wel gelijk maar even meld dat ze nu gewoon op de composthoop ligt :-).

Maar ik ken iemand die van gedroogde bladeren (de nerven dus) en vruchten kerstdecoraties maakt, door eventuele vruchten te verwijderen en de nerven goud- of zilverkleurig te verven met een spuitbusje.

En zo vind ik dus nog wel eens wat bij het opruimen. Gevonden naast kas 2, onder de bonenstaken die we daar uit de grond hebben gehaald:

Barbarea vulgaris variegata gevonden

Groen, bont blad, laag. Zou het zomaar een zaailing van de Barbarea vulgaris variegata kunnen zijn? Even geproefd, en jawel, heel zeker weten (ze smaakt groenig met een licht pittigheid als van rucola). Ik probeer haar al 2 jaar te zaaien maar het lukt me maar niet, misschien niet de goede methode, temperatuur of zaden. Maar nu vind ik haar, zomaar midden in onze tuin, een zaailing van een plant die ik een jaar of 5 geleden had.

En dus gelijk Ruud geroepen; “Ruud, Ruud, kom eens kijken. Kijk, een zaailing van de bonte Barbarea vulgaris. Die moet blijven staan hè! Niet eruit halen hè!”. Ruud werpt er een vluchtige blik op en zegt “Tuurlijk”. Maar ik weet allang dat als Ruud ‘tuurlijk’ zegt er gewoon 75% kans is dat de zaailing over 4 weken ineens is verdwenen en in een emmer met onkruid ligt. Ik heb al lang geleden geleerd dat als er dingen belangrijker voor mij zijn dan voor Ruud, dat woorden dan niet genoeg zijn. En dus sla ik 4 paaltjes om de plant heen in de grond, in de hoop dat het zo een beetje lijkt op een waarschuwingsbord met rood kruis :-). Zo, nu is ze pas veilig.

Komend weekend gaan we weer verder; vak voor vak; opruimen, snoeien en/of onkruid wieden, compost of mest erop, stro erover, vak voor vak gaat de tuin de winterrust in.

Op de foto zie je de Fuchsia die in een pot vrolijk doorbloeit.

Fuchsia herfst

Die potten komen dus als laatste aan de beurt, zo lang de planten nog bloeien genieten we er nog even van. De Fuchsia in pot gaat over een paar weken (als het echt koud wordt) de kas in; zonder water, en met wat stro tussen de potten en planten hopen we dat ze de winter weer overleeft.

En tot slot dan nog een foto van een toetje dat ik gisteren maakt:

Bladerdeeg gebak met stoofpeertjes

Bladerdeeg, gevuld met een laagje amandelspijs, daarop stoofpeertjes uit eigen tuin/inmaak, daarop wat zwarte bessengelei (ook uit eigen inmaak natuurlijk), afgedekt met bladerdeeg en bestrooid met poedersuiker. We hebben het gegeten met wat lobbig geklopte slagroom met wat kaneel erdoor. Was lekker :-). Recept zal ik voor nu nog even op de pagina met peren zetten.

Maar, en dat zijn tot slot dan nog even de meldingen van huishoudelijke aard:

  • komende winter ga ik alle recepten die nu nog op de pagina’s van de verschillende groenten, etc.  staan daar weg halen en in een nieuwe pagina zetten met alleen maar recepten (een beetje zoals de pagina met inmaakrecepten er nu uitziet)
  • het versturen van de nieuwsbriefmail nadat ik een tuindagboek heb geschreven werkt nog niet goed, sommige mensen krijgen wel een mail, maar heel veel mensen ook niet. Daar wordt aan gewerkt, ik hoop dat iedereen tot het goed werkt gewoon af en toe wil komen kijken of ik iets in het tuindagboek heb geschreven!
  • de zadenlijst gaat volgens schema, en ik hoop en verwacht nog steeds dat de zadenlijst ergens tussen 20 en 26 november op de website staat. Zodra ik een definitieve datum weet meld ik het hier.
Abonneer
Laat het weten als er
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Angelique

Ha Diana,
inderdaad lekker werken zo; vak voor vak. Ik heb mijn tuin ook zo ingedeeld en opgeruimd. Geeft iedere keer een lekker gevoel: weer een vak af. Geweldig dat je de tijd gaat vinden om een aparte receptenpagina te maken. Fijn! en inderdaad werkt de melding dat je een nieuwe pagina hebt geschreven niet helemaal. Maar ik weet je te vinden; dus ….
Veel werkplezier dit weekend en bedankt maar weer voor je energie om dit allemaal te doen!
Groetjes, Angelique

Isadora

Hallo Diana,

Ook bij ons is het einde van dit seizoen in zicht en ook ik ben al weer druk bezig met een plan voor volgend jaar. Nu heb ik twee vragen voor je waarop jij (en misschien ook anderen) antwoord op kunnen geven.

De eerste vraag gaat over bladgroenten. Wij hebben een moestuin met twintig (roulerende) bedden, waarvan vier bedden voor de bladgewassen. Ieder jaar opnieuw breek ik mijn hoofd over wat ik daarop moet zaaien. We zijn met z’n tweeën en we krijgen al die bladgroenten gewoon niet op. Eén bed is al gevuld met prei, maar de rest moeten we toch echt vullen met slasoorten, waarvan een rijtje van één meter als genoeg sla opbrengt voor een half seizoen.

Weet jij (of anderen) misschien nog een goede tip om mijn bladgewas-bedden te vullen, zonder de teeltwisseling in de war te schoppen?

Dan had ik nog een tweede vraag; over bijmesten. Wij gooien in de winter altijd verse stalmest over de bedden. Verder gooien we vóór het zaaien of uitplanten respectievelijk koemestkorrels, bloedmeel en kali op de bedden. Nu is mijn vraag: ook wanneer de gewassen groter zijn kun je bijmesten, maar welk moment is daar goed voor? Want er zijn, neem ik aan, ook momenten waarop je niet meer mag bijmesten i.v.m. verbranding van de wortels?

Vriendelijke groeten en keep up the good work!

Isadora

Simone

Hallo Isadora, in een vak bestemd voor de bladgroenten kun je toch ook kruiden zetten , hoef je niet veel van te eten maar je hebt toch zo opvulling van je vak. Ik heb ook altijd een vak met dahliaknollen gevuld, mooie bloemen en het worden grote planten .
Vr. Gr. Simone

Jo

Hoi Isadora,

Een idee voor je vakken met bladgroenten: snijbiet. Ik kende het niet, maar het is na twee jaar snijbiet in de tuin een van mijn favorieten: Het is een makkelijk gewas, je kunt het heel goed invriezen en in heel veel gerechten gebruiken. Wij, ook onze kinderen, zijn dol op de torta pasqualina uit de Zilveren Lepel (staat ook hier: picknickmand.blogspot.nl/2009/03/paastaart.html), pasta met zalm/room/snijbiet en lasagne met snijbiet. Kijk ook eens op snijbiet.nl. Gewoon ui en knoflook fruiten, snijbiet erbij en dan kun je het zo eten of, in plaats van spinazie bijvoorbeeld, in allerlei gerechten gebruiken.

Simone

Hoi Diana, ik heb een vraag Jullie plaatsen de weeuwenteelt planten in de grond in de kas ? Ik heb ze in potjes in een bak in de kas, want ik had gelezen dat ze anders te hard groeiden maar wat is jullie ervaring en wanneer zet je ze dan buiten ?

Vr. Groeten Simone

Simone

Hallo Diana, mijn muurkasje is te klein om de weeuwenteelt bloemkolen tot mei te laten staan: dan is hij allang weer nodig voor andere kwekelingen , dus gaat de kool inderdaad eerder naar buiten . Ook ik vind deze eigen gekweekte bloemkool heerlijk ! Hoef je inderdaad maar even te koken .

Vr.gr. Simone

Maartje

Hi Diana,

Leuk weer je tuindagboek! Ik vroeg me af of jullie de bessen ook al hebben gesnoeid of wachten jullie hiermee totdat ze hun blad hebben verloren?

Groetjes, maartje

Mayra

heeerlijk, twee nieuwe berichten!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties