Sportschool

In de zomermaanden noemen we onze tuin wel gewoon tuin, maar in de komende 3 maanden noemen we haar vaak een sportschool zonder verwarming.

De eerste spierpijnen zijn er, van het bukken en kruien en sjouwen en tillen. En dan hebben we nog geluk met zulk mooi weer, want het duurt vast niet lang meer voor we nog steeds hetzelfde doen maar dan met verkleumde handen en ijskoude voeten (ik dan, Ruud heeft daar vreemd genoeg maar zelden last van).

Even als voorbeeld, zaterdagochtend, 10.30 uur:

Verhoogde bak 10 uur

Een verhoogde bak met de laatste McGregor-bietjes (en veel onkruid :-)).

Een kwartiertje later zijn de bietjes geoogst en gaan in een emmer mee naar huis. En dit blijft dan over:

Verhoogde bak 10.30 uur

Onkruid dus :-). Maar dat is vrij snel verholpen. Het verwijderen van het onkruid tussen de stenen kost meer tijd dan het onkruid in de bak zelf.

Een half uurtje later……

Verhoogde bak 11.00 uur

Onkruid weg. En de grond in de bak weer aangevuld tot de rand. Ik heb daar in dit geval het mengsel voor gebruikt dat is overgebleven na het telen van de pompoenen en courgettes (die stond op broeimest, een grote hoop verteerde stalmest), het is veranderd van mest in een zachtkorrelige compost, ideaal voor in deze bak (al zit er natuurlijk geen voeding meer in, maar dat hoeft ook niet, dat ga ik in februari geven).

En nog een kwartiertje later:

Verhoogde bak 11.15 uur

Bedekt met een dikke laag stro, als een soort van deken voor de nacht. “Welterusten verhoogde bak, tot maart”  🙂

En zo al 4 bakken klaar. En eindelijk, eindelijk, eindelijk de knofloken gepoot, een stuk of 50 tenen, daar hebben wij in een jaar echt wel genoeg aan. En de aardbeienstekken die nu alweer aan de planten kwamen weggeknipt, want voor je het weet groeien ze vast en krijg je zo’n dicht tapijt van kleine aardbeienplanten veel te dicht op elkaar, en die weinig en kleine aardbeitjes geven volgend jaar.

Ruud heeft ook hard gewerkt, zaterdagochtend rond dezelfde tijd dat ik de bietjes oogstte en de bak schoonmaakte en afdekte:

Ruud spit kas

In de kas gespit (want daar komt geen stro, is geen discussie over mogelijk). En gelijk compost onder gespit. Echt spitten lijkt het al bijna niet meer, in de afgelopen 24 jaar hebben we zoveel mest en compost toegevoegd en ondergespit dat er geen plak grond meer te zien is, alles is kruimelig en valt uit elkaar als je de spade omgooit.

En aan het einde van de ochtend ziet de linkerkant van de eerste kas er dan zo uit:

Kas gespit en nu stokken

Gelijk na het spitten netjes aangeharkt. En er 2 x 2 zware stenen met een stukje stellingpijp op gelegd. En daar mogen dan in bossen de tonkinstokken en geplastificeerde stokken op. Zo liggen ze van de grond waardoor het vocht in de winter er niet voor kan zorgen dat ze gaan rotten.

En nu is het dinsdag. En hebben we dus wel wat spierpijn. Maar met een mooi en zonnig en vruchtbaar weekend achter ons. Ondertussen is kas 1 helemaal klaar. En de helft van kas 2 is al gespit en aangeharkt, daar worden eind deze week de weeuwenteelt kolen in geplant. Misschien ga ik er wel alvast nog wat in zaaien (mosterdblad, rucola, veldsla en radijsjes of zo, misschien nog wel een rijtje Parijse worteltjes). Daar kan ik in de winter dan niets van oogsten hoor. Maar wie weet hoe de winter verloopt, als er veel zon is en de kas daardoor opwarmt kan het zomaar zijn dat we ergens in februari toch al wat groene blaadjes van eigen tuin eten. En zo niet, geen man overboord, dan hebben we nog een vriezer vol groenten.

Helemaal geen vrolijke foto met een kleurtje dan in dit tuindagboek? Nou, heel langzaam verdwijnt de kleur uit de tuin. Maar we oogsten nog steeds pepers:

Peper Orange Lantern plant

Op de foto de peper Orange Lantern. Geen idee waarom maar ik heb iets met lantaarnvormige pepertjes. En als ze dan ook nog zo zomers oranje zijn is dat extra vrolijk.

Tot slot nog 2 mededelingen van huishoudelijke aard;

Voor wie het nog niet eerder heeft gelezen, je kunt je nu links bovenaan deze pagina met je voornaam en mailadres aanmelden voor dit tuindagboek (op mobiele apparaten is dat onder de tuindagboeken, in een zwarte balk met het kopje NIEUWSBRIEF). Als je de gegevens invult krijg je een mailtje waarin je je aanmelding kunt bevestigen, en als je dat doet krijg je voortaan een mailtje wanneer ik een tuindagboek heb geschreven, met link er naartoe. En ook gelijk een link voor als je je weer af wilt melden. Met één opmerking; het werkt nog niet helemaal zonder fouten, en dat komt dat omdat er zich meer mensen voor aan hebben gemeld dan het programma nu aan kan. Maar als het goed is komt dat goed!

En mededeling 2;

Ik ga eind deze week de allerlaatste zaden van dit jaar oogsten. En die hebben dan nog wel een week of 3 nodig om geschoond, gedroogd en verpakt en beschreven te worden. Maar ik durf nu al wel te beloven dat tussen 20 en 25 november de zadenlijst op de website verschijnt. Welke dag precies weet ik nog niet (ik ben ook nog even jarig in die dagen :-)), maar dat laat ik hier weten zodra het duidelijk wordt.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

49 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Angelique

He Diana,
ook ik ben druk bezig en hier ook spierpijn. Maar een vruchtbaar weekend achter de rug en met dit mooie weer is het niet helemaal een straf. Goed bezig!! Wat een werk die zadenlijst, maar ik ben er erg blij mee. Hou de datum in de gaten. Veel plezier met het werken met dit mooie weer. Groet, Angelique.

Alie

Hoi Diana,

Is de link om je in te schrijven alleen te zien op een computer? Ik heb alleen een ipad, maar zie links bonenaan niks om aan te klikken. Ook wij zijn al een ruime week bezig met winterklaar maken van de moestuin. En dit jaar gaat er voor het eerst stro op! Ben benieuwd!
Geniet nog van de zon deze week , en ook ik wacht in spanning op de zadenlijst

Groet, Alie

Cilia

Hallo Alie,

Ik kon het eerst ook niet terugvinden op de ipad, maar als je de ipad een kwartslag draait (landscape) wordt het invulblokje linksboven vanzelf zichtbaar. Ik heb me zojuist aangemeld voor de nieuwsbrief.

Groet, Cilia

Alie

Gelukt!! Inderdaad onder de reacties!

Opi B.

Na een lenteachtige dag nu de eerste nieuwsbrief maar eens lezen op mijn smartphone.
De indeling en leesbaarheid is prima.
De oogst is binnen, appels van de boom ,en nu maar afwachten wat de herfst ons verder brengt.
Groetjes uit de koekstad.

Saskia

Wat leuk die pepers! Wat vrolijk!
Groet,
Saskia

Mark en Marion

Zo te zien op weeronline houden we tot eind volgende week droog en zacht najaarsweer. Is dat even mazzel hebben he? Beter dan in de zeikende regen te moeten spitten en kruien. Hier nog steeds rupsenplaag op onze boerenkool. Er zijn er al een paar niet meer te redden, grrr!
Gelukkig nog voldoende spinazie in de tuin die het geweldig doet en we oogsten de laatste paprika’s nu. Daarna zit het er voor ons ook weer op helaas. Volgend jaar nieuwe ronden, nieuwe kansen!

Dees

Hallo Diana,

Van al dat werken is het ook weer fijn als je klaar bent.
Mooie onkruid vrije tuin bij jullie toch?
Bij mij is het ook al vrij leeg, nog wat veldsla die al goed opkomt en wat boerenkool, Pastinaken, prei en winterwortels.
Geniet van je verjaardag die je binnenkort hebt.

Grt D’s

Inge Wendrich

Hallo Diana ,
Ik heb een poosje niet meer op je site gekeken, er is wel het een en ander veranderd,
Ziet er mooi uit hoor!

Ik ben wel druk geweest hoor, ook met mijn landje, maar ook met veel andere zaken, maar nu weer een beetje rust, en weer naar de tuin, dus nu lekker de laatste wortels e.d geoogst, maar ook de kas weer aan het schoonmaken e.d
En zo kom ik toch weer bij jou terecht want ik heb weer een vraagje
Diana, ik wil ook afdekken met stro op mijn landje, maar moet ik er nu eerst mest of compost op strooien, of pas weer in het voorjaar? Ik wil ook een stuk afdekken met karton.
Ik ben benieuwd hoe het zal gaan.
Vorig jaar een gedeelte afgedekt met karton en houtsnippers, maar dat stuk was volgens mij
Niet zo vruchtbaar, ( weinig courgette geoogst) maar volgens een buurtje op de tuin , zijn houtsnippers niet goed voor de grond, dus die strooi ik niet meer.
Diana, veel Sukses met alles,
Groetjes Inge.

Inge Wendrich

Hallo Diana,
Ik heb je pagina over bedekking met sro gelezen, en weer een beetje wijzer geworden.
Bedankt weer hoor! Groetjes Inge.

stefaan

leuke site, voor zover ik al heb kunnen lezen en kijken. Ik meld me alvast aan voor de verdere berichten. Doe zo verder.

Hans

Hoi Diana,

Met veel plezier lees ik je informatie, maar het lukt me niet om je zadenlijst te openen.
Weet je een alternatief?
Groet,
Hans

Helma

Hoi Diana,

Ik dacht, kom ik ga Diana even melden dat ik de stoofpeertjes op witte wijn gemaakt heb, en het geweldig lekker vindt. Nu had ik nog wat wijn over, dus die gebruikt voor wat appels, ook een succes. De kelder begint al aardig vol te raken, al is dat geen probleem. We maken alleen nog recepten die we opmaken. Plus je kunt een ander altijd blij maken met iets vanuit de kelder
Binnenkort aan de groene tomatenchurney, altijd een succes!
Even iets anders, ik zit erover te denken om een elektrische passe vitte te kopen, ben jij er tevreden over? Alvast dank voor het beantwoorden.

Helma

Bedankt voor je antwoord. Ik ga ervoor. De passe vite komt hier met regelmaat uit de kast.
Nu staat de kerriezuurkool op. Uitje gefruit, wat chorizo worst en rode paprika. Scheutje wijn erbij, net even wat geproefd , gaat moeilijk worden om eraf te blijven.
De rest in de vriezer gedaan.

Rodie

Hallo Diana,
De pompoencake was heerlijk! En wat een werk verzet je in de tuin. Met 2 uur sporten in de sportschool verbruik ik nog niet de helft aan calorieën van wat jij verzet in je tuin.
Mag ik via deze weg ook vragen of ik nog mensen een plezier kan doen met Kweeperen? Ik heb veels te veel gekregen. Wie ze wil mag me bellen op 0610591413.

Rodie

Hallo Diana, ik woon in Hoogvliet. Net over de Spijkenisse brug.
Groetjes.

wia bonte

Hallo Diana

Regelmatig lees ik dat men het moeilijk vind om goed te bemesten. Wat geef je, hoeveel en hoe kom je aan stalmest?
Sommige leden van onze tuinvereniging zijn enthousiast over het Compleet Moestuinpakket, dat besteld wordt bij Boerengoed.nu. Deze zit in Wilsum, bezorgt door heel Nederland, maar heeft ook wederverkopers.
Het pakket bestaat uit organische meststoffen en gesteentemelen, plus een groenbemester die niet winterhard is. Er is één zak voor vlinderbloemige, één voor bladgewassen en één voor knol- en bolgewassen. Er staat bij voor hoeveel m² grond het toereikend is. Als bodemverbeteraar is voor zandgrond een zak Bentoniet en voor kleigrond Lavameel toegevoegd. Je hoeft bij de bestelling alleen op te geven of je op veen/zand of kleigrond tuiniert.
Ideaal voor onzekere tuiniers, maar ook voor oudere en/of tuiniers met een zwakke rug, die geen kruiwagens vol stalmest kunnen kruien.

Boerengoed heeft ook allerlei andere interessante dingen voor de tuin. Men kan je goed adviseren en de prijs is heel schappelijk.

Diana, ik wens je in deze drukke tijd veel energie toe. Maar laat je niet opjutten. We zijn ook erg blij met je zadenlijst als die een week later komt.

Groet,
Wia

Emily

Hoi Diana,
Als eerste een compliment: wat ben ik blij met jouw site! Als er wat moet gebeuren in de tuin, kijk ik er altijd eerst even op om te kijen hoe jij dit doet! Vandaar nu mijn vraag: binnenkort willen we een compostbak gaan maken, bestaande uit drie compartimenten. Ook wil ik paardenmest gaan halen zodat ik volgend jaar ook “oude paardenmest” heb. Maar…hoe ga ik dit aanpakken? Is dit de goede tijd hiervoor? Ik heb het gedeelte over compost wel gelezen maar hier kom ik toch niet uit! Gewoon 1 gedeelte vullen met verse paardenmest? Veel of weinig stro? We hebben net twee aanhangers weggebracht met blad en moestuinspul omdat we het nu nog niet kwijt kunnen. Waarschijnlijk wordt er nog wel een keer het gras gemaaid dus daar komt nog wel wat kruiwagens met gras vanaf…. Kan jij tips geven voor het aanmaken van compost en dan met name hoe ik een voorraadje paardenmest kan voorbereiden??
Groetjes Emily

Emily

Hoi Diana!

Bedankt voor je reactie, daar kan ik zeker wat mee!! Nu weet ik in ieder geval hoe ik moet beginnen! Pfff….wat lijkt het me heerlijk dat je dat gewoon allemaal weet! Hoe ben jij aan al die kennis gekomen? Natuurlijk al jaren een groentetuin…maar toen je begon? En hield je toen ook een soort logboek bij ofzo per seizoen?
Groetjes Emily

Margriet

Hoi Diana,
Ik schreef je laatst dat we een moestuin hebben sinds kort. Officieel pas per 1 januari, maar de huidige tuinhuurder heeft al laten weten dat hij, gelet op zijn gezondheid, de tuin niet meer helemaal “kaal” kan maken. Eigenlijk is de tuin behoorlijk verslonst dit jaar. Wel van alles gezaaid en gepoot, maar hij heeft eigenlijk nauwelijks geoogst. Op ongeveer de helft van de tuin nu nog allerlei groentes die al min of meer aan het vergaan zijn. We hebben al wat frambozenstruikjes gezet en blauwe bessen en zwarte bes. De grond zou wat aan de zure kant zijn zodat dit voor de blauwe bes prima is. Maar nu mijn vraag: gelet op de wat zure grond heeft een tuincentrum in het dorp ons geadviseerd om wat kalk mee onder te spitten zodat de voeding in het voorjaar beter wordt opgenomen. Maar bijna iedereen spit zo’n beetje in het voorjaar de tuin om. Volgens het tuincentrum heeft kalk wel tijd nodig om “op te lossen “. Wat is nu het beste? Er is behoorlijk wat onkruid te verwijderen en we willen het eigenlijk niet zo laten tot het vroege voorjaar.
Groet Margriet

Eddy

Hoi Diana,
Zoveel reacties!
Met dat kalken heb je wel degelijk gelijk. Het duurt namelijk maanden voor de kalk actief wordt en kan opgenomen worden door de planten. Ik heb ook gelezen dat de grond van de meeste moestuinen te zuur is. Een deel van de kalk spoelt uit en ook de planten verbruiken kalk.
Dat stro zie ik niet zitten. Je zou toch ook paardenmest kunnen gebruiken?
Ik heb met genoegen gezien dat jij ook wel wat onkruid gedoogt. Een troostende gedachte Tot slot nog een vraagje. Ik heb een week geleden veldsla in de kas gezaaid. Zal dat nog iets opleveren?

Groetjes

Eddy

Simone

Hallo Diana, ik heb me direct aangemeld voor het ontvangen van je nieuwsbrief ; bij mijn mail op de computer stond ook dat de aanmelding gelukt was. Maar verder heb ik nog niets per mail ontvangen , komt dat nog ik ??
in een van de bovenstaande reacties las ik : ik heb de nieuwsbrief ontvangen Hier dus niets ontvangen maar misschien ben ik te ongeduldig

Groetjes Simone

Simone

Hallo Diana, hoe dan ook ik blijf je trouw volgen hoor, maakt me niet uit hoe

Vr. gr. Simone

Ria

Simone, bij mij zat de nieuwsbrief van Diana in de spambox. Daar kun je ook eens kijken.

Vr.gr. Ria

Eddy

Hoi Diana,

Ik las onlangs dat men in ‘chique’ Engelse tuinen waar adellijke heren en dito dames de plak zwaaien, niet al te grondig wiedt. Ze laten bewust wat onkruid staan omdat dit ‘natuurlijker’ oogt.
Dus onze tuin valt dus eigenlijk ook onder die chique categorie.
Groetjes

Eddy (die uitkijkt naar je zadenlijst)

Aad

Ziet er perfect uit 🙂

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties