Sportschool
In de zomermaanden noemen we onze tuin wel gewoon tuin, maar in de komende 3 maanden noemen we haar vaak een sportschool zonder verwarming.
De eerste spierpijnen zijn er, van het bukken en kruien en sjouwen en tillen. En dan hebben we nog geluk met zulk mooi weer, want het duurt vast niet lang meer voor we nog steeds hetzelfde doen maar dan met verkleumde handen en ijskoude voeten (ik dan, Ruud heeft daar vreemd genoeg maar zelden last van).
Even als voorbeeld, zaterdagochtend, 10.30 uur:
Een verhoogde bak met de laatste McGregor-bietjes (en veel onkruid :-)).
Een kwartiertje later zijn de bietjes geoogst en gaan in een emmer mee naar huis. En dit blijft dan over:
Onkruid dus :-). Maar dat is vrij snel verholpen. Het verwijderen van het onkruid tussen de stenen kost meer tijd dan het onkruid in de bak zelf.
Een half uurtje later……
Onkruid weg. En de grond in de bak weer aangevuld tot de rand. Ik heb daar in dit geval het mengsel voor gebruikt dat is overgebleven na het telen van de pompoenen en courgettes (die stond op broeimest, een grote hoop verteerde stalmest), het is veranderd van mest in een zachtkorrelige compost, ideaal voor in deze bak (al zit er natuurlijk geen voeding meer in, maar dat hoeft ook niet, dat ga ik in februari geven).
En nog een kwartiertje later:
Bedekt met een dikke laag stro, als een soort van deken voor de nacht. “Welterusten verhoogde bak, tot maart” 🙂
En zo al 4 bakken klaar. En eindelijk, eindelijk, eindelijk de knofloken gepoot, een stuk of 50 tenen, daar hebben wij in een jaar echt wel genoeg aan. En de aardbeienstekken die nu alweer aan de planten kwamen weggeknipt, want voor je het weet groeien ze vast en krijg je zo’n dicht tapijt van kleine aardbeienplanten veel te dicht op elkaar, en die weinig en kleine aardbeitjes geven volgend jaar.
Ruud heeft ook hard gewerkt, zaterdagochtend rond dezelfde tijd dat ik de bietjes oogstte en de bak schoonmaakte en afdekte:
In de kas gespit (want daar komt geen stro, is geen discussie over mogelijk). En gelijk compost onder gespit. Echt spitten lijkt het al bijna niet meer, in de afgelopen 24 jaar hebben we zoveel mest en compost toegevoegd en ondergespit dat er geen plak grond meer te zien is, alles is kruimelig en valt uit elkaar als je de spade omgooit.
En aan het einde van de ochtend ziet de linkerkant van de eerste kas er dan zo uit:
Gelijk na het spitten netjes aangeharkt. En er 2 x 2 zware stenen met een stukje stellingpijp op gelegd. En daar mogen dan in bossen de tonkinstokken en geplastificeerde stokken op. Zo liggen ze van de grond waardoor het vocht in de winter er niet voor kan zorgen dat ze gaan rotten.
En nu is het dinsdag. En hebben we dus wel wat spierpijn. Maar met een mooi en zonnig en vruchtbaar weekend achter ons. Ondertussen is kas 1 helemaal klaar. En de helft van kas 2 is al gespit en aangeharkt, daar worden eind deze week de weeuwenteelt kolen in geplant. Misschien ga ik er wel alvast nog wat in zaaien (mosterdblad, rucola, veldsla en radijsjes of zo, misschien nog wel een rijtje Parijse worteltjes). Daar kan ik in de winter dan niets van oogsten hoor. Maar wie weet hoe de winter verloopt, als er veel zon is en de kas daardoor opwarmt kan het zomaar zijn dat we ergens in februari toch al wat groene blaadjes van eigen tuin eten. En zo niet, geen man overboord, dan hebben we nog een vriezer vol groenten.
Helemaal geen vrolijke foto met een kleurtje dan in dit tuindagboek? Nou, heel langzaam verdwijnt de kleur uit de tuin. Maar we oogsten nog steeds pepers:
Op de foto de peper Orange Lantern. Geen idee waarom maar ik heb iets met lantaarnvormige pepertjes. En als ze dan ook nog zo zomers oranje zijn is dat extra vrolijk.
Tot slot nog 2 mededelingen van huishoudelijke aard;
Voor wie het nog niet eerder heeft gelezen, je kunt je nu links bovenaan deze pagina met je voornaam en mailadres aanmelden voor dit tuindagboek (op mobiele apparaten is dat onder de tuindagboeken, in een zwarte balk met het kopje NIEUWSBRIEF). Als je de gegevens invult krijg je een mailtje waarin je je aanmelding kunt bevestigen, en als je dat doet krijg je voortaan een mailtje wanneer ik een tuindagboek heb geschreven, met link er naartoe. En ook gelijk een link voor als je je weer af wilt melden. Met één opmerking; het werkt nog niet helemaal zonder fouten, en dat komt dat omdat er zich meer mensen voor aan hebben gemeld dan het programma nu aan kan. Maar als het goed is komt dat goed!
En mededeling 2;
Ik ga eind deze week de allerlaatste zaden van dit jaar oogsten. En die hebben dan nog wel een week of 3 nodig om geschoond, gedroogd en verpakt en beschreven te worden. Maar ik durf nu al wel te beloven dat tussen 20 en 25 november de zadenlijst op de website verschijnt. Welke dag precies weet ik nog niet (ik ben ook nog even jarig in die dagen :-)), maar dat laat ik hier weten zodra het duidelijk wordt.
He Diana,
ook ik ben druk bezig en hier ook spierpijn. Maar een vruchtbaar weekend achter de rug en met dit mooie weer is het niet helemaal een straf. Goed bezig!! Wat een werk die zadenlijst, maar ik ben er erg blij mee. Hou de datum in de gaten. Veel plezier met het werken met dit mooie weer. Groet, Angelique.
Hoi Angelique,
Zeker geen straf! Even van genieten maar, want er komt vast ook nog wel weer een periode met storm en regen :-).
Veel plezier en succes met alle opruimwerkzaamheden in de tuin!
Diana
Hoi Diana,
Is de link om je in te schrijven alleen te zien op een computer? Ik heb alleen een ipad, maar zie links bonenaan niks om aan te klikken. Ook wij zijn al een ruime week bezig met winterklaar maken van de moestuin. En dit jaar gaat er voor het eerst stro op! Ben benieuwd!
Geniet nog van de zon deze week , en ook ik wacht in spanning op de zadenlijst
Groet, Alie
Hallo Alie,
De link om in te schrijven voor de ‘nieuwsbrief’ staat op een desktop computer links bovenin.
Op mijn telefoon staat de aanmelding onder de tuindagboeken, in een zwarte balk, boven de laatste reacties op tuindagboeken.
Als je even nar beneden scrollt moet je het kopje met ‘NIEUWSBRIEF nieuw´ vanzelf tegenkomen, ik zal het ook even in de tekst zetten, zodat het voor andere mensen gelijk duidelijk is.
Ik hoop dat het zo lukt!
Diana
Hallo Alie,
Ik kon het eerst ook niet terugvinden op de ipad, maar als je de ipad een kwartslag draait (landscape) wordt het invulblokje linksboven vanzelf zichtbaar. Ik heb me zojuist aangemeld voor de nieuwsbrief.
Groet, Cilia
Hallo Cilia,
Dankjewel voor de tip!
Ik hoop dat je ondertussen ook al een mail ter bevestiging hebt gehad (dat gaat allemaal automatisch en dat gaat nog niet helemaal goed, maar het gaat goedkomen!).
groetjes,
Diana
Gelukt!! Inderdaad onder de reacties!
Na een lenteachtige dag nu de eerste nieuwsbrief maar eens lezen op mijn smartphone.
De indeling en leesbaarheid is prima.
De oogst is binnen, appels van de boom ,en nu maar afwachten wat de herfst ons verder brengt.
Groetjes uit de koekstad.
Hallo Opi,
Fijn dat het is gelukt en goed leesbaar is!
Op naar de winter, plannen maken, schoonmaken, opruimen, en voor we het weten is het weer januari en kunnen we prei gaan zaaien 🙂
groetjes en veel succes met het verwerken van de oogst!
Diana
Wat leuk die pepers! Wat vrolijk!
Groet,
Saskia
Hallo Saskia,
Ja, vrolijk hè!
En ook nog lekker, heet, kruidig.
Misschien moet ik eens oranje sambal maken 🙂
groetjes, Diana
Zo te zien op weeronline houden we tot eind volgende week droog en zacht najaarsweer. Is dat even mazzel hebben he? Beter dan in de zeikende regen te moeten spitten en kruien. Hier nog steeds rupsenplaag op onze boerenkool. Er zijn er al een paar niet meer te redden, grrr!
Gelukkig nog voldoende spinazie in de tuin die het geweldig doet en we oogsten de laatste paprika’s nu. Daarna zit het er voor ons ook weer op helaas. Volgend jaar nieuwe ronden, nieuwe kansen!
Hallo Diana,
Van al dat werken is het ook weer fijn als je klaar bent.
Mooie onkruid vrije tuin bij jullie toch?
Bij mij is het ook al vrij leeg, nog wat veldsla die al goed opkomt en wat boerenkool, Pastinaken, prei en winterwortels.
Geniet van je verjaardag die je binnenkort hebt.
Grt D’s
Hallo D’s,
Dankjewel!
En onkruidvrij nog niet, maar we werken eraan :-).
groetjes,
Diana
Hallo Diana ,
Ik heb een poosje niet meer op je site gekeken, er is wel het een en ander veranderd,
Ziet er mooi uit hoor!
Ik ben wel druk geweest hoor, ook met mijn landje, maar ook met veel andere zaken, maar nu weer een beetje rust, en weer naar de tuin, dus nu lekker de laatste wortels e.d geoogst, maar ook de kas weer aan het schoonmaken e.d
En zo kom ik toch weer bij jou terecht want ik heb weer een vraagje
Diana, ik wil ook afdekken met stro op mijn landje, maar moet ik er nu eerst mest of compost op strooien, of pas weer in het voorjaar? Ik wil ook een stuk afdekken met karton.
Ik ben benieuwd hoe het zal gaan.
Vorig jaar een gedeelte afgedekt met karton en houtsnippers, maar dat stuk was volgens mij
Niet zo vruchtbaar, ( weinig courgette geoogst) maar volgens een buurtje op de tuin , zijn houtsnippers niet goed voor de grond, dus die strooi ik niet meer.
Diana, veel Sukses met alles,
Groetjes Inge.
Hallo Inge,
Ik heb een pagina geschreven over de bedekking met stro op onze tuin: https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/bodembedekking/
Misschien kun je daar nog interessante informatie lezen, en daar kun je onderaan de pagina ook reacties van mensen lezen en dat is misschien ook nog handig om even te lezen.
Of en hoeveel mest en/of compost je op je tuin wit strooien kan ik helaas niet voor je bepalen, dat hangt heel erg af van hoe je grond is, wat je er gaat telen (uien, worteltjes en bonen geen mest!). Net als het tijdstip, wij doen het nu, in de herfst; opruimen, mest of compost op de veldjes die wel willen, afdekken met stro en dan is het klaar voor niet alleen de winter maar ook gelijk het voorjaar. Maar er zijn ook mensen die nu bedekken, in het voorjaar wegschrapen, dan mest en compost toevoegen en het stro weer terug. Wat je zelf handig vindt.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ik heb je pagina over bedekking met sro gelezen, en weer een beetje wijzer geworden.
Bedankt weer hoor! Groetjes Inge.
leuke site, voor zover ik al heb kunnen lezen en kijken. Ik meld me alvast aan voor de verdere berichten. Doe zo verder.
Hallo Stefaan,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Het aanmelden en ontvangen van berichten verloopt nog niet helemaal vlekkeloos hoor, maar dat gaat goed komen!
In ieder geval alvast bedankt voor je aanmelding!
Diana
Hoi Diana,
Met veel plezier lees ik je informatie, maar het lukt me niet om je zadenlijst te openen.
Weet je een alternatief?
Groet,
Hans
Hallo Hans,
Het klopt dat de zadenlijst niet te openen is hoor, die ben ik achter de schermen aan het bijwerken, er heel veel nieuwe soorten in aan het zetten, met foto’s en beschrijvingen maar dus ook nog zaden aan het oogsten en drogen en schonen. Het is hier erg druk :-).
Ik hoop de zadenlijst over 3 weken helemaal klaar te hebben en de zadenlijst dan ‘open’ op de website te zetten, dat zal waarschijnlijk tussen 20 en 25 november zijn, en nu denk ik vooral aan zondagmiddag 22 november, maar weet het natuurlijk nog niet helemaal zeker. Ik ga het in mijn tuindagboek zetten wanneer ik echt de zekere datum weet.
groetjes en wellicht tot over 3 weken!
Diana
Hoi Diana,
Ik dacht, kom ik ga Diana even melden dat ik de stoofpeertjes op witte wijn gemaakt heb, en het geweldig lekker vindt. Nu had ik nog wat wijn over, dus die gebruikt voor wat appels, ook een succes. De kelder begint al aardig vol te raken, al is dat geen probleem. We maken alleen nog recepten die we opmaken. Plus je kunt een ander altijd blij maken met iets vanuit de kelder
Binnenkort aan de groene tomatenchurney, altijd een succes!
Even iets anders, ik zit erover te denken om een elektrische passe vitte te kopen, ben jij er tevreden over? Alvast dank voor het beantwoorden.
Hallo Helma,
Leuk!! En ongetwijfeld ook prima en lekker voor appels!
Wij zijn gestopt met inmaken dit jaar, de stellingkast is overvol, de laatste appels eten we gewoon zo op of in taart, misschien nog wat bouillonpasta en dan is het wel genoeg geweest voor dit jaar :-).
Wij zijn erg tevreden over onze elektrische passe-vite, hebben hem al heel lang (nog gekocht in de guldentijd, dus zeker 10-15 jaar en werkt nog prima).
Nadelen: maakt veel herrie. En je moet regelmatig het apparaat even uitzetten om het schoon te maken, en wat je passeert moet wel zacht/gaar/klein zijn (maar dat is beiden niet anders dan met een niet-elektrische passe-vite)
Voordelen; geen zwaar werk, alleen maar vasthouden, daardoor ook stabieler (niet-elektrische passe-vite kan doordat je ook moet draaien wat makkelijker van de rand van de kom afglijden).
Ik hoop dat je iets aan mijn antwoord hebt!
Diana
Bedankt voor je antwoord. Ik ga ervoor. De passe vite komt hier met regelmaat uit de kast.
Nu staat de kerriezuurkool op. Uitje gefruit, wat chorizo worst en rode paprika. Scheutje wijn erbij, net even wat geproefd , gaat moeilijk worden om eraf te blijven.
De rest in de vriezer gedaan.
Hoi Helma,
Klinkt lekker!!
Ik heb ook nog 4 porties zelfgemaakte kruidenzuurkool in de vriezer liggen, leuk om het met chorizo en paprika te combineren, ga ik ook doen!
Diana
Hallo Diana,
De pompoencake was heerlijk! En wat een werk verzet je in de tuin. Met 2 uur sporten in de sportschool verbruik ik nog niet de helft aan calorieën van wat jij verzet in je tuin.
Mag ik via deze weg ook vragen of ik nog mensen een plezier kan doen met Kweeperen? Ik heb veels te veel gekregen. Wie ze wil mag me bellen op 0610591413.
Hallo Rodie,
Goed om te horen dat je de cake ook lekker vindt!
Ik wilde dat ik eens wat meer calorieën verbrandde, ik vrees dat het voor mij niet weggelegd is :-).
Wat leuk dat je een overschot aan kweeperen wilt delen!!
Is het misschien handig als je nog even vermeldt in welke stad je woont, zodat alleen mensen die in de buurt wonen je kunnen bellen?
Ik hoop dat mensen je komen helpen van je kweeperen af te raken!
groetjes,
Diana
Hallo Diana, ik woon in Hoogvliet. Net over de Spijkenisse brug.
Groetjes.
Hallo Rodie,
Oh, wat leuk, zo dichtbij!
Dan zal ik het ook even op onze tuinbouwvereniging melden, wellicht zijn er daar ook nog liefhebbers voor kweeperen.
groetjes,
Diana
Hallo Diana
Regelmatig lees ik dat men het moeilijk vind om goed te bemesten. Wat geef je, hoeveel en hoe kom je aan stalmest?
Sommige leden van onze tuinvereniging zijn enthousiast over het Compleet Moestuinpakket, dat besteld wordt bij Boerengoed.nu. Deze zit in Wilsum, bezorgt door heel Nederland, maar heeft ook wederverkopers.
Het pakket bestaat uit organische meststoffen en gesteentemelen, plus een groenbemester die niet winterhard is. Er is één zak voor vlinderbloemige, één voor bladgewassen en één voor knol- en bolgewassen. Er staat bij voor hoeveel m² grond het toereikend is. Als bodemverbeteraar is voor zandgrond een zak Bentoniet en voor kleigrond Lavameel toegevoegd. Je hoeft bij de bestelling alleen op te geven of je op veen/zand of kleigrond tuiniert.
Ideaal voor onzekere tuiniers, maar ook voor oudere en/of tuiniers met een zwakke rug, die geen kruiwagens vol stalmest kunnen kruien.
Boerengoed heeft ook allerlei andere interessante dingen voor de tuin. Men kan je goed adviseren en de prijs is heel schappelijk.
Diana, ik wens je in deze drukke tijd veel energie toe. Maar laat je niet opjutten. We zijn ook erg blij met je zadenlijst als die een week later komt.
Groet,
Wia
Hoi Wia,
Dankjewel voor de tip!!
Gelijk even op de website gekeken, hier vinden mensen de link: http://boerengoed.nu/index.php/product-categorie/compleet-moestuinpakket/.
En via de knop ‘webwinkel’ bovenaan die pagina kun je ook andere producten zoeken.
Dankjewel, ik weet het! Maar ik wil het zelf ondertussen ook afgerond hebben, ik doe het met heel veel plezier maar er komt ook altijd weer een tijd dat ik zelf ook kriegel word van al die bakjes en potjes en zakjes die hier overal staan :-). Ik ben met de allerlaatste soorten bezig, sommigen hebben gewoon nog tijd nodig om te drogen, en ik moet nog schrijven en labelen en verpakken. Maar zo heel langzaam komt het einde in zicht.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Als eerste een compliment: wat ben ik blij met jouw site! Als er wat moet gebeuren in de tuin, kijk ik er altijd eerst even op om te kijen hoe jij dit doet! Vandaar nu mijn vraag: binnenkort willen we een compostbak gaan maken, bestaande uit drie compartimenten. Ook wil ik paardenmest gaan halen zodat ik volgend jaar ook “oude paardenmest” heb. Maar…hoe ga ik dit aanpakken? Is dit de goede tijd hiervoor? Ik heb het gedeelte over compost wel gelezen maar hier kom ik toch niet uit! Gewoon 1 gedeelte vullen met verse paardenmest? Veel of weinig stro? We hebben net twee aanhangers weggebracht met blad en moestuinspul omdat we het nu nog niet kwijt kunnen. Waarschijnlijk wordt er nog wel een keer het gras gemaaid dus daar komt nog wel wat kruiwagens met gras vanaf…. Kan jij tips geven voor het aanmaken van compost en dan met name hoe ik een voorraadje paardenmest kan voorbereiden??
Groetjes Emily
Hallo Emily,
Als het goed is zit er in paardenmest veel stro, en dus bevat het zowel groen/nat materiaal als bruin/dor materiaal. Je hoeft het niet te mengen, want het is al gemengd. Dus je hoeft het ook niet voor te bereiden, je kunt het gewoon in een bak of op een hoop storten en eigenlijk is dat alles.
Je kunt het mengen met ander afval van de tuin, maar het hoeft niet, wat je wilt. En voor de rest van de compost geldt eigenlijk hetzelfde; nooit iets erop gooien wat ziek is, en verder alles altijd goed mengen, nooit een te dikke laag van grasmaaisel of een te dikke laag takjes, etc. erop, altijd liever dunnere lagen of bij het opgooien al mengen. En dan kan het nooit mislukken, het kan hooguit wat langer duren voor het goed gecomposteerd is.
En er is in principe geen slechte tijd voor het starten van een composthoop, al is dit wel de tijd dat de paarden op stal gaan en er dus mest vrij komt, en er in de tuin van alles op te ruimen is dat op de composthoop kan. Dus op zich een prima tijd. En je hoeft ook niks eerst weg te gooien, als je ergens een leeg plekje op je tuin heb kun je daar gewoon je groene en bruine afval op een hoop gooien tot je de compostbak hebt gebouwd, en het dan alsnog erin gooien. En dan kun je volgend jaar rond deze tijd eens wat afval weghalen en kijken wat eronder zit; is het al goed, dan vooral gebruiken – bevat het nog heel veel ongecomposteerd afval, dan gewoon nog een half jaar of langer laten liggen.
Ik hoop dat je hiermee verder kunt!
Diana
Hoi Diana!
Bedankt voor je reactie, daar kan ik zeker wat mee!! Nu weet ik in ieder geval hoe ik moet beginnen! Pfff….wat lijkt het me heerlijk dat je dat gewoon allemaal weet! Hoe ben jij aan al die kennis gekomen? Natuurlijk al jaren een groentetuin…maar toen je begon? En hield je toen ook een soort logboek bij ofzo per seizoen?
Groetjes Emily
Hoi Emily,
Door veel fouten te maken, boeken te lezen (internet was toen zeker nog niet overal, we hebben nog over de vorige eeuw, rond 1991 :-)).
Ik hield zeker geen logboek bij, alleen een vruchtwisselingsschema. Maar ons grootste voordeel was dat we op een volkstuin tuinierden, en nog. Dat betekent dat je er met medetuinders over kunt discussiëren, bij hen allemaal kijkt hoe zij het doen en dan vervolgens bedenkt op welke manier je zelf je tuin wel of niet wilt spitten, kool wilt zaaien, of wat dan ook. Oftewel, uiteindelijk leer je denk ik het meest van de ervaringen van anderen in combinatie met zelf ervaren en proberen (en een gezonde dosis eigenwijsheid :-)).
Succes met je eerste composthoop/bak!
Diana
Hoi Diana,
Ik schreef je laatst dat we een moestuin hebben sinds kort. Officieel pas per 1 januari, maar de huidige tuinhuurder heeft al laten weten dat hij, gelet op zijn gezondheid, de tuin niet meer helemaal “kaal” kan maken. Eigenlijk is de tuin behoorlijk verslonst dit jaar. Wel van alles gezaaid en gepoot, maar hij heeft eigenlijk nauwelijks geoogst. Op ongeveer de helft van de tuin nu nog allerlei groentes die al min of meer aan het vergaan zijn. We hebben al wat frambozenstruikjes gezet en blauwe bessen en zwarte bes. De grond zou wat aan de zure kant zijn zodat dit voor de blauwe bes prima is. Maar nu mijn vraag: gelet op de wat zure grond heeft een tuincentrum in het dorp ons geadviseerd om wat kalk mee onder te spitten zodat de voeding in het voorjaar beter wordt opgenomen. Maar bijna iedereen spit zo’n beetje in het voorjaar de tuin om. Volgens het tuincentrum heeft kalk wel tijd nodig om “op te lossen “. Wat is nu het beste? Er is behoorlijk wat onkruid te verwijderen en we willen het eigenlijk niet zo laten tot het vroege voorjaar.
Groet Margriet
Hallo Margriet,
Vaak zie je dat mensen die op zandgrond tuinieren de tuin in het voorjaar spitten (zodat het niet door alle regen en sneeuw, etc. na de winter al weer helemaal plat ligt).
En dat mensen die op kleigrond tuinieren in het najaar spitten (omdat juist door de vorst de harde kleikluiten zacht worden).
Ik weet niet hoe zuur je grond is, er zijn een aantal groenten die wat zuurdere grond prettig vinden (zoals je al de blauwe bessen noemt), maar 90% van alle bekende groenten houdt toch van een iets meer kalkrijke grond. Als wij kalken doen we dat in de winter, maar dat is vooral omdat wij dat handig vinden.
Of je moet kalken hangt dus echt vooral af van je grond en wat je erop wilt gaan telen. Er zijn in de handel Ph-testertjes te koop, vaak voor maar een paar euro, het zijn stripjes waarmee je de zuurgraad vrij nauwkeurig kunt meten. En aan de hand van zo’n eenvoudig testje kun je dan bepalen of en hoeveel je wilt kalken. Misschien nog belangrijker; vraag eens rond op het tuincomplex; je medetuinders met ervaring op die tuin kunnen je nog het best vertellen hoe je grond is, maar misschien ook nog wel hoe je voorganger heeft getuinierd. Wel heel verdrietig dat je voorganger niet meer kan tuinieren en gedwongen moet stoppen, ik hoop van harte dat hij een andere leuke hobby vindt om zijn tijd leuk mee te vullen!!
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Zoveel reacties!
Met dat kalken heb je wel degelijk gelijk. Het duurt namelijk maanden voor de kalk actief wordt en kan opgenomen worden door de planten. Ik heb ook gelezen dat de grond van de meeste moestuinen te zuur is. Een deel van de kalk spoelt uit en ook de planten verbruiken kalk.
Dat stro zie ik niet zitten. Je zou toch ook paardenmest kunnen gebruiken?
Ik heb met genoegen gezien dat jij ook wel wat onkruid gedoogt. Een troostende gedachte Tot slot nog een vraagje. Ik heb een week geleden veldsla in de kas gezaaid. Zal dat nog iets opleveren?
Groetjes
Eddy
Hoi Eddy,
Dankjewel voor de verduidelijking!
Dat elke moestuingrond uiteindelijk verzuurt is ons wel bekend, door intensief gebruik van een moestuin, vaak het toevoegen van ‘zuur’ materiaal zoals het planten van zaailingen en struiken, etc. die uit potten met potgrond = turf komen, uitspoeling, etc.. Daarom kalken wij op onze grond elk 3e jaar, op zuurdere gronden zouden we waarschijnlijk elk jaar kalken. Dat het zo lang duurt om actief tee worden eist ik, wellicht ga ik dan deze winter maar eens aan het begin van de winter al kalken.
Wij gebruiken zeker ook paardenmest als bodembedekking, en dan voor courgettes, pompoenen, kool, volwassen fruitbomen. Zeker voor groentesoorten die erg gevoelig zijn voor verse mest zoals bonen, uien, worteltjes, etc. gebruiken we dus stro als afdekking.
Wij hebben zeker ook onkruid, op dit moment ook best veel, de tijd niet om er heel strikt mee om te gaan (en dat hoeft van mij ook niet, het blijft altijd een beetje ‘vechten tegen de bierkaai’ en dat heeft volgens ons nou ook weer niet zo veel nut.
Maar vrienden zullen we nooit worden, laten we zeggen dat we wat dat betreft ons eigen gedoogbeleid hebben :-).
Of je veldsla nog wat oplevert durf ik niet te zeggen. Duimen voor nog wat mooie en niet te koude dagen. Het wordt hier komend weekend 15 tot 19 graden en ‘s nachts 10 tot 12 graden, dat zou mooi zijn voor jonge veldsla. Maar ik heb het ook wel eens te laat in de kas gezaaid, dat leek niks meer te worden, maar het begin in februari alsnog mooi te groeien en we hebben er nog prima van geoogst (het schiet dan alleen wat sneller door wanneer de eerste voorjaars-zondagen de kas verwarmen).
groetjes,
Diana
Hallo Diana, ik heb me direct aangemeld voor het ontvangen van je nieuwsbrief ; bij mijn mail op de computer stond ook dat de aanmelding gelukt was. Maar verder heb ik nog niets per mail ontvangen , komt dat nog ik ??
in een van de bovenstaande reacties las ik : ik heb de nieuwsbrief ontvangen Hier dus niets ontvangen maar misschien ben ik te ongeduldig
Groetjes Simone
Hoi Simone,
Ik durf het ook niet helemaal te verklaren want ik heb er echt geen verstand van. Rogier heeft het voor me erop gezet, maar blijkbaar was het berekend voor enige tientallen aanmeldingen. En het zijn er ondertussen al ruim 400, het programma kan dat blijkbaar niet aan (als ik het goed begrijp van Rogier). Om het te repareren, als dat lukt, moet hij het ‘script’ aanpassen en dat kost tijd. En tot die tijd zijn er mensen die wel een mail ontvangen wanneer ik een nieuw tuindagboek heb geschreven, en mensen die helemaal niets ontvangen, soms geen mail, maar soms zelfs ook geen bevestigingsmail.
Ik kan er zelf niets mee, wacht maar gewoon rustig af of het goed komt :-). Ik kan alleen iedereen die zich heeft aangemeld adviseren om de aanmelding voor de nieuwsbrief maar even te vergeten en zelf even te komen kijken of ik iets heb geschreven (ik hoop morgen). Zodra het is gelukt om het repareren meld ik het in het tuindagboek. Maar ik kan dus in mijn administratiegedeelte wel zien dat je je hebt aangemeld en dat je je aanmelding hebt bevestigd, je staat in ieder geval in de lijst hoor, dus uiteindelijk moet het goed komen. Ik wacht rustig af, ik hoop dat Rogier het kan repareren.
groetjes,
Diana
Hallo Diana, hoe dan ook ik blijf je trouw volgen hoor, maakt me niet uit hoe
Vr. gr. Simone
Simone, bij mij zat de nieuwsbrief van Diana in de spambox. Daar kun je ook eens kijken.
Vr.gr. Ria
Hallo Ria,
Dank je voor de tip! Dat kan natuurlijk ook nog!
Ik heb mezelf ook aangemeld voor de nieuwsbrief (als test hoor :-)), en ik krijg zelf ook geen mailtje als ik een nieuw tuindagboek heb geschreven.
Dus bij sommige mensen gaat het goed, bij sommigen komt de mail in de spambox, en het gros krijgt gewoon geen automatisch mailtje.
Rogier gaat er vast een keer naar kijken, ik wacht het rustig af.
groetjes,
Diana
Hallo Simone,
Dankjewel!! Het wordt vast opgelost, ik weet alleen even niet hoe en wanneer. En als het helemaal niet kan worden opgelost, dan ga ik voorlopig gewoon weer terug naar het oude, gewoon schrijven en hopen dat mensen zelf komen kijken.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Ik las onlangs dat men in ‘chique’ Engelse tuinen waar adellijke heren en dito dames de plak zwaaien, niet al te grondig wiedt. Ze laten bewust wat onkruid staan omdat dit ‘natuurlijker’ oogt.
Dus onze tuin valt dus eigenlijk ook onder die chique categorie.
Groetjes
Eddy (die uitkijkt naar je zadenlijst)
Hallo Eddy,
Dat is ook zo. Plus het principe van het natuurlijk tuinieren; onbedekte grond bestaat niet in de natuur, het wordt grijs, droogt uit, het leven verdwijnt eruit.
En het is ook vragen om meer werk; hoe meer onkruid je verwijdert, des te meer zal er al heel snel weer voor in de plaats komen. Beter 1 keer onkruid laten staan dan 20 keer opnieuw weghalen (en weer terugkomen en weer weghalen en weer terugkomen). Of voor stro of een andere bedekking zorgen. Ik ben wel heel anti lastige heerschappen als winde, kweekgras, heermoes, distels; ik probeer wel altijd zoveel mogelijk dat soort sterke wortelonkruiden weg te halen voor ze een hele mat vormen en voeding voor groenten wegnemen en de wortels in de weg gaan zitten.
Of ik mijn tuin nu chique zou noemen, zou zomaar kunnen…… maar mezelf zeker niet 🙂
groetjes,
Diana (die het leuk vind om te horen dat je al uitkijkt naar de zadenlijst en stevig haar best aan het doen is om op te schieten met schonen, labelen, verpakken en beschrijven)
Ziet er perfect uit 🙂
Hoi Aad,
Dankjewel, maar dit is wel echt een heel oud tuindagboek hoor, van voor de winter nog, ondertussen is het bijna zomer (zomer om precies te zijn :-)).
groetjes,
Diana