Pompoencake van D’s

Dit is even een kort tuindagboek, maar ik wilde het wel even snel melden (voor het weekend begint waarin toch best veel mensen wat lekkers bij de koffie willen :-)).

D’s leest (als ik het zo in kan schatten) regelmatig mijn tuindagboek, vraagt ook wel eens iets, geeft ook wel eens een mening of antwoord. En laatst kreeg ik dus van D’s in reactie op een tuindagboek een recept, van pompoencake. En die heb ik eergisteren gemaakt, en die is erg lekker. Zo lekker dat ik die hier even wil melden. Uiteraard zal ik het ook bij de recepten op de pagina van de pompoen plaatsen.

Elk pompoenrecept is op dit moment welkom, want ik heb er nog genoeg liggen. En ze zijn nu zo lekker, herfstig, zoet, warm.

Poempoencake 1

Ingrediënten:

 • 450 gram pompoenpuree (schoon gewogen)
 • 200 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
 • 4 eieren
 • 350 gram witte basterdsuiker
 • 400 gram bloem
 • 4 theelepels bakpoeder
 • 125 gram gedroogde cranberry’s
 • 50 gram rozijnen
 • 1 blikje zoete gecondenseerde melk (Friesche Vlag)
 • 4 eetlepels golden syrup (of ahornsiroop of honing)
 • 1,5 theelepel kaneelpoeder
 • 1 vanillestokje
 • snufje zout

Recept:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de pompoen doormidden, verwijder de draden en zaden en de schil. Snijd het pompoenvruchtvlees in niet te grote stukken en weeg daarvan 450 gram af. Doe dit in een ovenschaal en rooster dit in de oven ongeveer 30 minuten tot alle stukjes gaar zijn. Prak fijn met een vork of pureer in een keukenmachine en laat afkoelen.

Snijd het vanillestokje open en schraap de vanille eruit. Meng het vanilleschraapsel met de inhoud van het blikje gecondenseerde melk en de golden syrup (ik had nog erg lekkere ahornsiroop, dat heb ik gebruikt, maar anders is honing ook prima). Verwarm dit mengsel au-bain-marie en zet het vuur uit wanneer het goed is gemengd en opgelost. Laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Mix (met handmixer of in keukenmachine) de boter met de suiker tot het cremig is. Voeg dan tijdens het kloppen 1 voor 1 de eieren erdoor, klop tussen elk ei een minuut tot het ei goed is opgenomen voor je het volgende ei erbij doet.

Voeg vervolgens de afgekoelde pompoenpuree erdoor, samen met de kaneel en een snufje zout. Meng dit goed.

Voeg de helft van het gecondenseerde melk/siroop/vanillemengsel toe en zet de rest apart. Zeef de bloem en het bakpoeder en voeg dit in delen toe, roer ondertussen en meng zo tot een vrij dikke massa. Meng tot slot de cranberry’s en de rozijnen door het beslag.

Vet een cakevorm in met boter en stuif er wat bloem over, zodat de cake later makkelijker uit de vorm komt. Giet het cakebeslag in de ingevette vorm en bak ongeveer in 1 uur op 170 graden. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Laat afkoelen. Stort de cake vervolgens op een schaal of bord. Giet de resterende helft van het gecondenseerde mekmengsel vlak voor presentatie over de cake.

Pompoencake stukje

Let op het geweldig leuke pompoen-servetje dat ik van tuinbuurvrouw Ans kreeg!

Aanvullingen en opmerkingen over het recept:

Is voor een grote cake! :-). Ga zeker uit van 10 tot wel 12  personen. Als je niet al te grote cakevormen hebt kun je er zelfs 2 van bakken. Ik had een grote tulbandvorm (ruim 1 liter inhoud)) en maakte daarnaast nog een 2 persoonscakeje in een klein vormpje. D’s vind het gecondenseerde melkmengsel te zoet om ook nog aan het eind over de cake te gieten, en dan kun je de helft daarvan invriezen en dus alle ingrediënten halveren en 2 keer een half recept van deze cake bakken in een kleinere vorm voor een 6 persoonscake. Wij vinden het vanille-melkmengsel wel erg lekker om erover te druipen :-). Wel pas op het laatste moment doen want dan is het nog mooi wit, na een paar minuten smelt het melkmengsel in de cake en wordt het nat en doorzichtig (maar wel lekker zoet en smeuïg).

Ik ga de cake zelf niet meer in tulbandvorm maken, ik kreeg de cake niet goed uitgestort (op de bovenste foto zie je nog de breuk/plakrand). Door de pompoenpuree is het vrij stevig en smeuïg en viel hier dus in 2 delen uit de vorm. Hier gaat ze de volgende keer gewoon in 2 middelgrote cakevormen. En ik moest de cake 9 minuten langer bakken dan in het recept (maar dat komt ook doordat een tulbandvorm veel massa heeft, prik vanaf 50 minuten baktijd gewoon even tot in het midden van de cake om te kijken of ze gaar is (is de prikker nat, dan 5 of 10 minuten erbij tellen en weer prikken/controleren, komt een prikker er schoon uit, dan is de cake gaar en klaar.

En verder; heerlijke cake! Ga ik zeker vaker maken (over 2 weken alweer, staat al vast :-))! Mocht je dit lezen D’s; nogmaals hartelijk dank voor je recept!!

Verder niks over de tuin? Nee, het heeft hier vooral flink geregend dus geen tuinweer. Maar de knofloken zijn al halverwege (van thuis zijn ze nu naar de kas verhuisd). Morgen droog en dus gaan ze dan uiteindelijk de kas uit en eindelijk de grond in. Nog tijd genoeg trouwens, maar ik wil ze nu wel gewoon graag poten.

Tot slot dan wel nog even een foto van Salvia Amistad en de Asarina erubescens.

Salvia Amistadt en roze Asarina erubescens

De klimmende/slingerende roze Asarina erubescens bloeit nog volop. En ernaast staat een pot met de Salvia Amistad nog zo rijk te bloeien dat beide planten en bloemen door elkaar heen weven. Ik ga beiden proberen over te houden in de kas want beiden zeer waardevol in onze tuin. Helaas geeft de Salvia geen zaden, De Asarina wel maar de kans dat ik die voor het echt koud wordt kan oogsten wordt steeds kleiner. Maar nu genieten we er volop van (en de laatste hommels en bijen van dit jaar ook).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

36 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sofie

Dag Diana,

Hier een recept voor een pittige pompoensoep met kokosmelk.
De lijst ingrediënten staat ongeveer zo in het boekje Soep, ik geef hier de aanpassingen mee die ik er al aan heb gedaan, dan heb je ook mijn versie.

Ingrediënten
500g pompoenblokjes
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, geperst
1 rood pepertje, gesnipperd
2-3 eetlepels zonnebloemolie
1 tl komijn
1 tl koriander (poeder)
6-7 dl kippenbouillon (600/700 ml)
1 blik kokosmelk (400 ml)

Fruit de pompoenblokjes met de ui, knoflook en peper in de olie. Bestrooi met de specerijen en roerbak nog 3 minuten. Schenk hierbij de bouillon en kokosmelk en breng het geheel aan de kook. Laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes koken. Pureer de soep met de staafmixer.

Mijn versie bevatte in plaats van de rode peper een mespunt sambal oelek, een flinke scheut ketjap (manis of assin dat mag je kiezen, het ene is zoeter, het andere zouter). Als bouillon heb ik gewoon blokjes groentebouillon gebruikt, ook doe ik er een klein stukje foelie in, een paar stukjes rozemarijn, kerriepoeder, en twee wortelen (schoongemaakt en gesneden) en zelfs een heel klein snuifje gemberpoeder maar dat is verwaarloosbaar in het geheel denk ik (het was een experimentje).

Goed ik denk dat dit het zo een beetje is, het is in elk geval de basis de rest kun je zelf proeven of aan je fantasie overlaten.

Vriendelijke groet,
Sofie

Jaap Nooy

Dag Diana,

ik las je rubriek over vijgen. Dit slaat dus totaal niet op pompoen, maar ik wist niet hoe ik anders een reactie moet plaatsen.
De vijg is een binnenstebuitengekeerde bloem. De zogenaamde pitjes zijn meeldraden en stampers en die worden alleen pitjes, als de vijgen gedroogd worden.
Een vijg kun je helemaal opeten, alleen het steeltje er af en de rest opsmullen.
Ik heb zelf een Brown Turkey en die geeft als struik 130 vruchten per jaar.

Groet van Jaap Nooy.

Simone

Hallo Diana, wat een heerlijke taart lijkt me dat ;
ik heb vorige week ook een pompoen cake gemaakt Maar omdat ik dikke zomerwortelen had van de tuin werd het de helft pompoen en gemengd dus met de helft wortelen. Ook mijn ervaring was dat het een grote hoeveelheid deeg was voor eigenlijk twee cakes en ook ik moest het langer in de oven hebben.
Wat ik zeker (als zoetekauw ) ga maken is die saus die je erovergiet ,mmmm

Groetje Simone

D's

Hallo Diana,

Top dat het in de smaak valt en leuk dat je het op je site hebt gezet.
En net wat je zegt een grote cake, ik heb wat stukken in de diepvriezer liggen en neem zo af en toe een ervan om dit lekker op te eten bij de koffie.

Gisteren nog geroosterde pompoen met wortel in de oven klaar gemaakt met allerlei verse kruiden voor de risotto en als extra wat kapucijners erbij gedaan.
En wat ik overhad van de pompoen puree soep in potten gemaakt.

Mijn knoflook staat nu ook in de tuin en voor de rest is het nu rustig met tuinieren en inmaken.
Misschien een planning maken voor volgend jaar, het is altijd een uitdaging om de wisselteelt zo optimaal mogelijk te krijgen.

Groet D’s

josien

De cake ziet er heerlijk uit! Wij hebben vanavond pompoenrisotto gegeten. Het recept komt van 24-kitchen.
Voor twee personen heb je nodig:
400 ml water.
groenteboullontablet.
1 sjalotte
1 teen knoflook.
1/2 flespompoen
olijfolie.
150 gr risotto rijst
50 ml. witte wijn.
100 gr gerapste kaas.
75 gr. spinazie
pompoenpitten.

Sjalot en knoflook bakken, daarna 4 minuten de pompoen meebakken, en de rijst nog twee minuten.
Witte wijn erbij, en de hete bouillon. 15 zachtjes laten sudderen. Op het laatst, spnazie en kaas erdoor roeren, goed doorwarmen. pompoenpitten en een flinke draai peper maakt het af. Het smaakte heerlijk!

Guy de jong

Dat ziet er heel goed uit

Jullie site is tot nu toe heel erg behulpzaam geweest. Wij hebben sinds een paar weken ook een moestuin en als ik keer wat tijd over heb lees ik graag je site door. Zodoende leer ik elke leesbeurt weer wat meer.

Ga zo door 🙂

Alvast bedankt voor alle informatie

Met vriendelijke groet
Guy en ximena

Mayra

Nu baal ik nog harder dat ik alleen maar twee miniatuur pompoentjes had.
Ik sla hem op voor volgend jaar.

Mayra

Haha, ja I know.
Ik ga bij een vriendin paardemest ophalen en dat dan door de grond werken.
Het was te optimistisch gedacht dat ik met een zak compost een reuze-oogst zou krijgen 🙂

Mayra

Thnx Diana, die pagina heb ik al ongeveer 100 gelezen maar ik vond het erg lastig te begrijpen helaas, dat ligt niet aan jou maar aan het feit dat ik gewoon het niet goed begrijp en nu probeer te roeien met de riemen die ik wel begrijp…
Misschien kun ook een pagina voor de wannabee’s onder ons schrijven zonder lastige moeilijke namen, elementen enzo, maar gewoon in simpele taal, liefst ook zonder al te dure moestuinmixen oid.
Ik vind jou site wel verreweg de meest informatieve en leerzame site.
Maar voor iemand die van een flatje komt is de bemestingpagina erg moeilijk.

Mayra

dankjewel!

Saskia

Hoi Diana,
Heb jij, of iemand anders, nog een leuk idee voor de vele kleine, vaak niet al te zoete
druiven uit eigen tuin? Ik heb wel is geprobeerd er jam van te maken maar dat was me eigenlijk al afgeraden ; ) toch gedaan maar dat werd niet zoveel soeps…
Alvast bedankt!
Saskia

Pien

Ik maak graag chutney van druiven. Het mooiste zijn de pitloze druiven maar als je ze heel even stooft en door een zeef haalt kom je met de puree ook een heel eind. Ik kan geen favoriet recept geven, maak het altijd op gevoel. Uien, druiven, bruine suiker, balsamicoazijn en heel veel kruiden zoals kerrie, mosterdzaad, zout en rode pepertjes. Anders biedt “druivenchutney” als zoekterm vast wel goeie info! Heerlijk bij kaas en pate! En in een boeket bloemen staan die trosjes super! Leuk dat je zo’n goede oogst had! Gr. Pien

Saskia

Bedankt voor deze tip! Ga ik zeker proberen!
Groet,
Saskia

Lisanne

Ik heb pas druiven-port gelei gemaakt, van druiven die ik geplukt had op een braakliggend stuk land (zonde dat niemand er wat mee doet, staat meer fruit op dat land wat soms gebruikt wordt door buurtkinderen om over te gooien). Druiven waarvan het velletje niet lekker genoeg was om te eten dus een gelei was een goede oplossing. Dit recept heb ik er voor gebruikt: http://www.keukenliefde.nl/druivenjam-rode-port-kaneel/

Mark en Marion

Wij zouden er erg van genieten als er geen koolwitjesrupsen onze boerenkolen zouden opeten. Hoe lang duurt dat nog denk je? We worden er gek van Diana.

Wendy Frehé

Hallo Diana,

Ergens heb ik een keer een recept voor rode Linzen-pompoensoep vandaan, maar ik weet niet meer waar vandaan (kan zo maar ook van jou zijn) .
Ik heb het wat aangepast aan onze eigen tuin en smaak en we vinden het een topper!

ingrediënten:
1 oranje pompoen middelgroot
enkele wortelen
3 handen rode linzen (ik meet het nooit af)
3 uien
flinke handvol lavas
flinke handvol selderij
takje tijm
theelepeltje kurkuma
zout naar smaak
kleine Spaanse peper (hoeveelheid is afhankelijk van heetheid peper en smaak).
crème fraîche
takje platte peterselie voor garnering

Pompoen in stukken, binnenste eruit en dan afhankelijk of ik tijd en zin heb heb, eerst de stukken grillen of gewoon direct in een pan met water. (niet te veel)
Alle groenten , kruiden en pepertje in stukken en de rode linzen erbij doen.
Gaar koken. In de blender en dan zout en kurkuma erbij doen.
In de borden doen , crème fraîche erbij (kan evt ook al op het laatste in de pan), en garneren met fijngesnipperde platte peterselie.

smakelijk.

Christa

Leuk, al die spontane pompoenrecepten!
Gisteren heb ik pruimenchutney gemaakt, ik had nog een kilootje pruimen in de diepvries liggen dat plaats moest maken voor ander lekkers…
Ik heb jouw recept erbij gepakt, maar tijdens het maken viel me de enorme hoeveelheid suiker op die je erin doet. Klopt dat wel? ik heb maar een derde gebruikt en ik vind hem zo al behoorlijk zoet.
Verder een heerlijk recept! Dank je 🙂

Christa

Misschien dat het de houdbaarheid ongunstig beïnvloedt? Maar dat is niet zo erg want te lekker om te bewaren 🙂

Alexandra

Wat zien al die recepten hier er super lekker uit zeg! Ik heb flink wat pompoenen liggen dus dat komt goed van pas. 🙂 Kijk ook eens bij de recepten van De Groene Meisjes: http://www.degroenemeisjes.nl zij gebruiken heel vaak pompoen in hun recepten. Vooral de pompoenkoekjes vind ik een aanrader! Heerlijk met wat stukjes gedroogde dadels erdoor.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties