Stro en stro en stro en stro

Elke dag dat we naar de tuin gaan (maar dat is nu minder vaak dan we willen, met dank aan de regen) hebben we plannen. Voor we weggaan spreken we vaak even af wat we gaan doen. Want dat betekent dat ik dan bijvoorbeeld zaden moet meenemen, of tassen f een emmer  voor een oogst, etc..

Zo doen we dat al jaren. Geen idee waarom, want de keren dat we doen wat we afspreken zijn in al die jaren op één hand te tellen :-). Maar zaterdagochtend wisten we het zeker, we gingen knoflook poten. Dus de knoflooktenen die ik al had uitgezocht in zakjes mee naar de tuin, labeltjes geschreven.

Maar bij aankomst op het complex zagen we het al…..

Strobaal

Een baal stro voor ons! Gebracht door de plaatselijke manegehouder, een paar weken geleden besteld, maar dan is het maar afwachten wanneer hij het komt brengen, want het is geen baaltje. Het lijkt zo niet zoveel maar het is een baal geperst stro zo groot als een flinke tuintafel (ruim 2 meter breed, ruim 1 meter hoog, en weegt ruim 300 kilo). Het wordt met een tractor gebracht.

En nu was het er voor ons. We zijn er erg blij mee. Maar de knofloken bleven dus in de tas :-). Het stro weegt heel weinig maar we zijn er toch een tijdje zoet mee. heen en weer om naar de tuin te kruien, met gratis stoflongen en een irritant kuchje aan het eind. Maar daar ligt het dan:

Stro op de tuin 1

Oh ja, en hier ook nog wat:

Stro op de tuin 2

Hebben we er genoeg aan voor onze tuin? Het is alleen voor buiten, in de kas komt (strenge afspraak met Ruud) geen stro meer. Maar het stro dat we vorig jaar hadden (en dat was een halve baal) is wel grotendeels verteerd. Veel meer dan ik had verwacht. Elke keer als we iets gingen oogsten afgelopen maanden harkten we het stro bij elkaar om het na de oogst weer terug te leggen. Maar altijd bleek er dan  net wat minder stro over te zijn, een deel (de onderlaag)veranderd in compost.

Zodat dit het einde van ons tuinseizoen is:

Rodekool met stro

Dit zijn onze laatste 2 rodekooltjes, je ziet nog stro maar het is nog maar een dun laagje, er vallen zelfs wat gaten in waar de grond doorheen komt. Maar waar nog stro ligt groeit geen onkruid, je ziet een paar onkruidjes zo links en rechts. Maar dat lijkt niets in verhouding tot het stukje tuin waar na de aardappeloogst helemaal geen stro meer hadden. Dat is dit stukje:

Sla zonder stro

Als je heel goed kijkt zie je tussen al het straatgras en knopkruid en noem het allemaal maar op nog 3 kropjes sla staan :-). Hier was dus geen stro meer voor en dit is dan het resultaat. We gaan het in één van de komende weken schoonmaken, de sla opeten 🙂 en vervolgens alles afdekken met een deel van het stro dat nu ligt te wachten.

En dus ook bedenken of we genoeg stro hebben. Dat kunnen we nu natuurlijk nog niet inschatten maar met de ervaring die we ne hebben weten we wel dat de laag stro dikker moet zijn om te zorgen dat er in het najaar van volgend jaar ook nog genoeg stro ligt.

We gaan nu beginnen met het opruimen van de tuin, de kassen leeg maken en daar gaan we wel spitten (want daar komt geen stro), het stro dat we hebben gaan we verdelen over elk stuk dat we schoon hebben. En dan zien we daarna of komende winter of voorjaar of het genoeg is voor een laag die dubbel zo dik is als de laag van dit jaar. En dan kunnen we altijd nog besluiten dat we nog meer nodig hebben.

Zo, dat was het stro. En toen was de dag al voor een deel voorbij. En hebben we de allerlaatste tomaat van dit jaar geplukt:

Tomaat Bychok

De Bychok, lekkere vleestomaat. En dan gaan we komende week de laatste tomatenplanten uit de kas halen en gaan we daar op de peperplanten na alles opruimen. Dan kunnen we nog wat winterandijvie in de kas uitplanten, en de weeuwenteelt bloemkool en spitskool. En natuurlijk buiten de knofloken poten. Want daar begon dit tuindagboek mee. Weer onze target niet gehaald :-). Maar wel erg blij met het stro, we kunnen nu de tuin winterklaar gaan maken.

Tot slot nog een foto van afgelopen week…..

Tagetes in de regen

De Tagates patula Bonita mix; ze bloeit nog steeds, regen of geen regen, koud of niet. Ik heb haar beloofd dat ze mag blijven staan zo lang ze bloeit.En dat haar kinderen volgend jaar zeker gezaaid zullen worden, in de hoop dat ze net zo rijk en lang gaan bloeien!

Helemaal tot slot dan nog even wat huishoudelijke mededelingen:

Ik ben erg druk met de zadenlijst, ik kan nog niets beloven maar wel inschatten dat ik zo rond de 3e week van november alles heb geoogst en geschoond en verpakt en beschreven. Als er meer duidelijkheid over is laat ik het hier weten.

Ook erg leuk: vanaf nu (met enorm veel dank aan Rogier die dit voor me heeft gemaakt!) kun je je aanmelden voor nieuwe tuindagboeken. Als je links bovenaan op deze pagina je naam en mailadres invult en verstuurt, dan krijg je vervolgens een mailtje met een link waarin je je aanmelding kunt bevestigen. En dan krijg je voortaan een mailtje wanneer ik een nieuw tuindagboek heb geschreven (je kunt je trouwens ook heel gemakkelijk weer afmelden, onderaan een mail met melding en link naar een nieuw tuindagboek staat ook weer een linkje om je af te melden).

En tot slot; ik heb contact met een bedrijf dat geïnteresseerd is in een soort van samenwerking. Ze willen graag adverteren op mijn website en ze willen graag dat ik af en toe een soort van weblog op hun website schrijf. Het is nog niet helemaal rond maar mocht je binnenkort reclame op mijn website zien, schrik niet, het is van een gerenommeerd bedrijf dat met tuinieren te maken heeft, en de inhoud van mijn website verandert natuurlijk nooit. Zodra ik er meer over kan melden zal ik dat uiteraard in dit tuindagboek doen!

 

29 reacties op Stro en stro en stro en stro

serai Bressers 18 oktober 2015 om 13:52

Hoi Diana,

Mooi verhaal over het stro als wintermulch. Ik gebruik graag blad van de bomen. Heb jij dat ook weleens gebruikt? Wat is jou ervaring daarmee? Groeten Serai, eetjetuin.nl

Diana 18 oktober 2015 om 13:59

Hallo Serai,

Ik neem aan dat je het gevallen, verdorde blad van de bomen gebruikt, geen verse groene bladeren?
Ik heb het zelf nog nooit gebruikt, maar er wel compost van gemaakt. Verdorde herfstbladeren maken erg mooie compost, het duurt alleen wel lang om te composteren en dat maakt haar dan juist natuurlijk weer zeer geschikt als bedekkingsmiddel (omdat het lang blijft liggen en niet snel composteert).
Grootste voordelen: het is gratis en dichtbij, er is nu al genoeg bij elkaar te vegen en te rapen, en er komt nog heel veel meer in de komende weken!
Grootste nadeel (heb ik gehoord want dat weet ik dus niet uit eigen ervaring maar kan me er wel iets voorstellen): het is heel licht en daardoor waait het wat sneller weg. Maar goed, stro waait ook wel wat op.
Misschien ga ik wel eens 1 veldje met blad proberen deze herfst en dan volgend jaar eens kijken wat langer blijft liggen, sneller opwaait, etc..

groetjes en succes met het verzamelen van alle blad!
Diana

serai Bressers 18 oktober 2015 om 16:50

Hoi Diana, ja ik bedoel het gevallen blad. Ben al druk in de weer met verzamelen. Het is idd lekker gratis en geeft ook nog eens voedingsstoffen af. Dat weg waaien heb ik nog niet als probleem ervaren. In de winter is het toch vaak nat. Maar heb het nog nooit op open terrein gebruikt, zoals de moestuin. Dat ga ik dit jaar doen, de gezaaide groenbemesters worden namelijk opgepeuzeld door fazant en konijn. Op de beschutte plekken in de eetbare siertuin. Daar blijft het goed liggen blijft het blad gewoon liggen. Groet Serai

Diana 19 oktober 2015 om 16:24

Hallo Serai,
Wat leuk toch altijd om over die verschillende manieren van tuinieren te horen, en vooral de verschillende omstandigheden! Wij hebben hier zelden of nooit last van konijnen en fazanten. Maar wij hebben dan weer duiven, ratten en muizen. En omdat wij slecht 18 kilometer van zee wonen staat hier altijd flink wat meer wind dan in het binnenland, stro waait hier al snel weg en is toch in principe zwaarder dan blad. Maar na regen valt ook dat hier wel mee, water houdt alles inderdaad wel beter op z’n plaats. Hier wordt het stro ook wel flink omver gegooid door vogels die weten dat muizen en insecten zich onder het stro verstoppen.

Sterkte met de fazanten en konijnen!
Diana

Chantal 18 oktober 2015 om 14:30

Ha Diana,
ik ben benieuwd welke partij dat is! Ik was laatst ook al gevraagd door een bedrijf om tuinblogjes te schrijven. (ik vertel je privé wel hoe dat afgelopen is) Je moet er wel een mooie vergoeding voor vragen hoor! Jouw kennis en kunde is dat waard!
groetjes!
Chantal

Saskia 18 oktober 2015 om 18:43

Hallo Diana,

Ik ga een deel van m’n tuin dat nu overwoekert is met onkruid afdekken met karton en daarop stro. Ik heb echter geen idee wat zo’n beetje de prijs van een baal stro is. Waar moet ik ongeveer op rekenen?

Groeten, Saskia.

Diana 18 oktober 2015 om 22:43

Hallo Saskia,
Wij betaalden voor de grote baal 40 euro. Ik zag zojuist op internet dat de maat van een grote baal 2.40 x 1.20 x 0.90 meter is en de baal 300 tot 400 kilo zwaar weegt. De baal werd gratis bij ons bezorgd omdat de manege heel dichtbij de tuin is en we altijd goed contact hebben (hij is blij dat hij een deel van de paardenmest bij ons mag brengen, en wij zijn daar dan weer blij mee voor onze broeimest en compostbak). Ik keek even op marktplaats en daar liggen de prijzen ook zo rond die prijs, alleen komen er dan natuurlijk nog verzendkosten bij. Als je googlet op ‘stro kopen’, dan vind je heel veel aanbieders van verschillende soorten stro.

groetjes en veel succes met tuin en het vinden van een goed adres!
Diana

Angelique 19 oktober 2015 om 14:35

Hallo Diana,
komt me bekend voor: je voornemen welke werkzaamheden je gaat doen en op de tuin aangekomen met veel andere dingen bezig (moeten) zijn ha, ha. Maar is toch altijd wel een voldaan gevoel bij het weggaan. Wat een mooie, lage, bijna zwarte rode kool heb je staan. Bij mij zijn het altijd van de weg zakkende planten. Heb je daar straks zaden van? Ik hou je berichten over de zadenlijst zeker in de gaten. Leuk om weer in te snuffelen!
Groetjes, Angelique

Diana 19 oktober 2015 om 16:17

Hallo Angelique,

Nou, zo heel geweldig zijn de laatste rode kolen nou ook weer niet hoor. De donkere kleur komt van de kou, in de nazomer is rodekool altijd flink lichter (rozer ook) van kleur.
Maar ze zijn vandaag gerooid, we eten ze morgen (en zo matig zijn ze dus, ik heb ze allebei nodig om er nog een goed maal voor 5 personen voor van te maken :-).

Ik oogst nooit zaden van koolsoorten, het zijn kruisbloemigen die enorm makkelijk kruisen, zeker op een open volkstuin waar veel verschillende rassen worden geteeld. Maar bij http://www.zaadhandelvanderwal.nl kun je prima rodekoolzaden kopen, in verschillende prijsklassen (en in dit geval geldt ook echt dat goedkoop duurkoop is, wij geven voor koolzaden in het algemeen altijd wat meer geld uit omdat het vaak ook echt betere planten/kolen/spruiten of wat dan ook oplevert.

Ik hoop dat je iets aan het adres hebt!
Diana

Angelique 21 oktober 2015 om 15:10

Dank voor je advies; ik ken de site. Ik zoek eerst bij jou en dan bij hen voor wat over blijft.
Groet, Angelique

Rietje 20 oktober 2015 om 14:01

Beste Diana,
Even een vraag over je stro gebruik. Als je een bed schoon hebt gemaakt, bemest je die dan voordat je het bed afdekt met stro??
Ik voel er wel voor om het ook eens op een paar bedden uit te proberen.
Geniet van de herfst in al zijn facetten.
Met hartelijke groet,
Rietje

Diana 21 oktober 2015 om 08:22

Hallo Rietje,

In principe hebben we onze vruchtwisseling al klaar voor volgend jaar. Dus kunnen we al zien waar komend jaar de kolen, prei, bonen, bietjes, etc. komen en dus ook bedenken welk vak er wel of geen oude of verse paardenmest krijg, wel of geen compost. En zo kan ik dus vak voor vak schoon gaan maken, wel of geen stalmest erop, wel of geen compost erop, en dan afdekken mest stro. Zelf noemen we dit geen bemesten omdat er maar heel weinig voeding in mest en compost zit, we noemen mest en compost grondverbeteraars. Echt voeding geven (in de vorm van meststoffen toedienen) doen we pas vanaf februari, wanneer het nieuwe seizoen gaat beginnen.

Ik hoop dat het antwoord is op je vraag!
leuk dat je het ook eens op een deel van je tuin wilt gaan proberen!
Diana

Rietje 21 oktober 2015 om 10:00

Ja zeker Diana, bedankt voor je reactie.
Groet, Rietje

Mime 20 oktober 2015 om 14:37

Groot gelijk, Diana, het werd tijd dat je eens gaat oogsten op je website.
al dat werk en die gratis tips mogen je best wat opleveren.

Diana 21 oktober 2015 om 08:24

Hallo Mime,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Diana

Simone 20 oktober 2015 om 16:12

Hallo Diana, ik heb een vraag over de lege kas je zegt dat je daar gaat spitten , doe je daar voor de winter verder nog iets mee qua bv bemesting ? Nwe. aarde o.i.d. Bij mij staan in de lege kas ook de bakken met bloemkool en spring greens ? (zoiets) voor de weeuwenteelt .
Ik vind het heel goed dat je nu ook eens financieel profijt kunt krijgen voor al je werk wat je voor ons moestuinders doet .
Vr.gr. Simone

Diana 21 oktober 2015 om 08:30

Hallo Simone,

Wij gaan vanaf vandaag elke keer een stukje in de kas schoonmaken, spitten, dan gaat er een goede laag 2 jaar oude mest op en geven we (omdat er nu helemaal geen voeding meer in de grond zit) wat koemestkorrels, eigenlijk alleen maar om wat ik nog zaai een klein beetje voeding mee te geven (er zit maar weinig voeding in koemestkorrels). En dan mogen de weeuwenteelt bloemkoolplantjes en spitskoolplantjes erin (die heb ik vorige maand gezaaid en die staan in potjes te wachten), en ga ik nog wat mosterdblad en rucola zaaien, en er staan nog wat winterandijviezaailingen die misschien nog een kans maken.
En dan gaan we ergens in maart of april de kas weer echt voeden voor het volgende zomerseizoen.

groetjes,
Diana

Mayra 20 oktober 2015 om 18:14

leuk, leuk! Heb me meteen ingeschreven en heb nu al zin in volgend jaar.

Diana 21 oktober 2015 om 08:34

Hallo Mayra,

Leuk!! En Rogier heeft het zo gemaakt dat ik er niets aan hoeft te doen. Ik vink een vakje aan en er wordt automatisch een mailtje naar iedereen die zich heeft ingeschreven gestuurd met de link naar het nieuwe tuindagboek. Ik ben er echt heel erg blij mee! Hij is alleen geschrokken van de hoeveelheid mensen die zich hebben aangemeld en moet daarom nog wel iets aan het systeem doen (vraag me niet wat, want verder begrijp ik dus niks van).

groetjes en veel succes met je plannen voor 2016!
Diana

Mirjam 20 oktober 2015 om 22:18

Hoi Diana,

Begrijp ik uit de tekst dat jullie de tuin (bedden) zelf niet spitten?
Ik heb vorig jaar namelijk een behoorlijk vervuilde tuin toegewezen gekregen en ben op zoek naar opties om toch gebruik te kunnen maken van zoveel mogelijk ruimte.
Het achterste stuk zit vol met heermoes, iets wat hier “pispotjes” genoemd wordt, kweek, paardebloemen en nog wat andere dingen.
Het voorste deel is redelijk en zit voornamelijk met wat grassoorten, dus daar zou misschien stro kunnen?

Groet,
Mirjam

Diana 23 oktober 2015 om 10:17

Hallo Mirjam,

Wij spitten nu niet meer (en dat wordt voor ons ook de eerste winte), wij hebben dat heel veel jaren wel gedaan hoor. Eerst zal de grond goed genoeg moeten zijn (zo veel mogelijk vrij van hardnekkig wortelonkruiden en vooral een gezond, levende grond met veel humus.
Wij hebben ook heermoes (het heet in het Latijn Equisetum en een andere Nederlandse naam is kattenstaarten).
Pispotten zijn weer een ander onkruid, Latijnse naam Convulvulus, en een andere Nederlandse naam Haagwinde.
Wij hebben ze allebei, allebei heel vervelend omdat ze ook door stro heen komen (omdat het geen onkruiden die zich door zaden vermeerderen maar door wortels die in de grond achterblijven en zo sterk zijn dat ze door het stro heen komen).
Zelf zou ik eerst nog een jaar of waarschijnlijk wel meer blijven spitten, heermoes- en windewortels er zoveel mogelijk uit halen (makkelijk te herkennen, heermoeswortels zijn zeer vertakt en zwart, windewortels zijn dik, ook zeer vertakt en wit). En heel veel mest en compost op de tuin brengen. En dan stoppen met spitten en de tuin gaan afdekken. Maar dat is mijn mening en manier, er zijn altijd meerdere manieren om tot je doel (een gezonde, rijke grond die veel leven bevat en een prima opbrengst geeft). Lees vooral ook nog even de pagina die ik over bodembedekking heb geschreven: http://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/bodembedekking/ (plus de reacties die daar worden geschreven want daar staan ook nog handige vragen maar ook tips en informatie tussen).

groetjes,
Diana

Margriet 21 oktober 2015 om 16:31

Hallo Diana,

Nog steeds druk met de tuin zie ik. Leuk! Hier moet ik de tuinkas nog leegmaken, de planten eruit en potten erin voor de winter. Vandaag op het moestuincomplex een tuin gekozen. Er waren wel 4 die vrij waren of kwamen. We hebben gekozen voor de zonnigste plaats, een tuin van ca 120 m2. Voor ons meer dan genoeg als beginners. Er waren ook nog tuinen van ruim 240 m2 maar dat leek ons iets te veel van het goede. De tuin is nog niet helemaal leeg gehaald door de huidige eigenaar. Er staan nog flink wat wortels en boerenkool en andijvie wat natuurlijk al min of meer aan het vergaan is, maar we mochten gerust alvast wat fruitstruiken plaatsen. We willen graag wat blauwe bessen, die hebben we ook bij huis in een pot, en flink wat frambozenstruiken. Daar zijn de kinderen echt dol op. Nu al zin in. Maar het duurt nog even voor we echt flink aan de slag kunnen. Er staat al een klein houten schuurtje voor tuingereedschap. Heb jij nog tips over groenten/fruit die in het najaar het beste geplant kunnen worden?
Groet Margriet

Diana 22 oktober 2015 om 15:52

Hallo Margriet,

Gefeliciteerd met jullie volkstuin!! Klinkt als een goede keus, lekker in de zon, en 120 vierkante meter is qua onderhoud nog best goed te doen. Ik ken mensen die van 120 vierkante meter moestuin met een heel gezin jaarrond eten, al kost dat uiteraard wel wat handigheid in planning, etc..
Je kunt nu niet zo heel veel meer zaaien, de dagen worden al zo kort en donker, zaden kunnen nu nog wel kiemen maar de kans dat ze ook nog groeien voor de kortste dag is de vraag. Als je wilt kun je bijvoorbeeld nog wat rucola of mosterdblad of stengelui zaaien. En je kunt natuurlijk knofloken poten. Maar als er nog heel veel te doen is gaan jullie je vast niet vervelen, voor je het weet is het februari en dan kun je zoveel zaaien dat het fijn is als je dan helemaal klaar bent met spitten, mesten, paden maken, opruimen, snoeien of wat er allemaal moet gebeuren. En dit is wel de mooiste tijd om planten te verzetten, te snoeien, te planten, etc.. En vanaf half-eind november kun je fruitbomen en -struiken ook weer van de kale grond kopen, nu ook maar dan in pot (handig maar wel vaak duurder en minder keuze). Kijk vooral even op de pagina’s van de verschillende soorten fruit voor wat tips m.b.t. planttijd, standplaats, bemesting, etc..

Ik hoop dat je in ieder geval hiermee verder kunt.
Heel veel plezier met de start op jullie nieuwe tuin en het maken van alle plannen!!
Diana

Roanna 21 oktober 2015 om 23:40

Hoi Diana,

Wat een topsite, zo veel informatie! Ik heb denk ik ondertussen elke pagina volledig gelezen, ook fijn om te lezen, als beginner, welke het lekkerste of makkelijkste zijn. Of wat de beste manier is!

Ik ben druk bezig met een plan maken voor mijn tuin. Ik begin net met een moestuin en dus druk bezig met informatie opzoeken! Nu kom ik overal van die mooie rassen tegen maar ik kan ze nergens terugvinden in de berg catalogussen die ik hier heb liggen.

Waar haal jij de meeste zaden vandaan?

Groetjes Roanna

Diana 22 oktober 2015 om 16:02

Halo Roanna,

Dankjewel voor je aardige woorden, leuk om te horen dat je handige informatie op de website kunt vinden!
En gefeliciteerd met je eerste moestuin!! Ik hoop dat je er plezier in krijgt!

Wij kopen heel veel algemene groenterassen (zoals prei, kool, andijvie, venkel en worteltjes, etc. bij http://www.zaadhandelvanderwal.nl. Goede prijs, veel keuze, en prima kwaliteit. En voor wat meer bijzondere rassen van bijvoorbeeld kruiden of vruchtgewassen, en gekleurde peentjes en krootjes, etc. koop ik elk jaar wel weer ergens anders.
Google vooral eens op bijvoorbeeld:

Thompson & Morgan
Graines de Baumaux
Baker Creek
De Nieuwe Tuin
Seeds of Distinction
Tabernal zaden

Je vindt dan heel veel leuke en bijzondere rassen, het zijn zadenwebshops in verschillende landen. Maar uiteindelijk kun je natuurlijk ook prima voor andere rassen kiezen hoor, het is maar wat je wilt en wat je er voor wilt betalen. Lees vooral altijd goed de beschrijving bij elke soort want daar wordt duidelijk op aangegeven dat een ras bijvoorbeeld voor zomerteelt of herfstteelt is, of ze hoog of laag wordt, wanneer je ze moet zaaien, etc.. En als ik zelf iets heel leuks in een catalogus heb gezien, dan google ik altijd nog even op de naam (in het Nederlands en in het Engels), want dan kun je nog even bij beschrijvingen op andere websites lezen en wellicht prijzen vergelijken.

Ik hoop dat je in de catalogus of via websites leuke soorten kunt vinden!!
Diana

Bas 14 januari 2016 om 21:32

Beste Diana,
Leuke uitgebreide enthousiaste site van al je bevindingen, ziet er zeer verzorgd uit!

Ik heb met interesse je stuk gelezen over het gebruik van stro op kleigrond. Dat wil ik ook gaan proberen. Ik heb ook kleigrond waarop ik vooral vaste planten, struiken en fruit heb. Nu ben ik aan het rekenen geslagen met de gegevens op jouw site om er achter te komen hoeveel stro ik nodig heb…. Mijn vraag is of het klopt dat jullie ongeveer 2 grote balen gebruiken voor 430 m2 tuin, met daarop een 15 tot 20 cm dikke stro laag ? Zitten de paden ook in de 430 m2 oppervlak?

Groene groet uit Arnhem,

Bas

Diana 15 januari 2016 om 10:21

Hallo Bas,

Wij hebben 1 grote baal gekocht. De paden zijn niet bedekt met stro (en die zitten wel ook in de 443 vierkante meter die we officieel hebben). En we hebben 3 wat grotere kassen en 2 mini’s en daarin ligt geen stro. En in de tuin met de verhoogde bakken gebruik ik dit jaar als test eens een deel stro, een deel cacaodoppen, een deel blad en een deel kokosschors. Verder bedekken we 2 vakken met een flinke hoop broeimest voor pompoenen en courgettes, etc.. Ik denk dat als we 443 vierkanter meter gebruiksgrond hadden, dat we wel 2 hele balen nodig zouden hebben, of in ieder geval 1 en 3/4e (en het is heel handig om wat extra over te hebben voor als het ergens te dun ligt of aan t vullen na bijvoorbeeld oogst, want uiteindelijk gaat het ook wel van onderaf aan verteren, de laag wordt steeds dunner.

Ik ben benieuwd hoe je het gaat ervaren!!
Heel veel succes en plezier ermee!
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties