Stro en stro en stro en stro

Elke dag dat we naar de tuin gaan (maar dat is nu minder vaak dan we willen, met dank aan de regen) hebben we plannen. Voor we weggaan spreken we vaak even af wat we gaan doen. Want dat betekent dat ik dan bijvoorbeeld zaden moet meenemen, of tassen f een emmer  voor een oogst, etc..

Zo doen we dat al jaren. Geen idee waarom, want de keren dat we doen wat we afspreken zijn in al die jaren op één hand te tellen :-). Maar zaterdagochtend wisten we het zeker, we gingen knoflook poten. Dus de knoflooktenen die ik al had uitgezocht in zakjes mee naar de tuin, labeltjes geschreven.

Maar bij aankomst op het complex zagen we het al…..

Strobaal

Een baal stro voor ons! Gebracht door de plaatselijke manegehouder, een paar weken geleden besteld, maar dan is het maar afwachten wanneer hij het komt brengen, want het is geen baaltje. Het lijkt zo niet zoveel maar het is een baal geperst stro zo groot als een flinke tuintafel (ruim 2 meter breed, ruim 1 meter hoog, en weegt ruim 300 kilo). Het wordt met een tractor gebracht.

En nu was het er voor ons. We zijn er erg blij mee. Maar de knofloken bleven dus in de tas :-). Het stro weegt heel weinig maar we zijn er toch een tijdje zoet mee. heen en weer om naar de tuin te kruien, met gratis stoflongen en een irritant kuchje aan het eind. Maar daar ligt het dan:

Stro op de tuin 1

Oh ja, en hier ook nog wat:

Stro op de tuin 2

Hebben we er genoeg aan voor onze tuin? Het is alleen voor buiten, in de kas komt (strenge afspraak met Ruud) geen stro meer. Maar het stro dat we vorig jaar hadden (en dat was een halve baal) is wel grotendeels verteerd. Veel meer dan ik had verwacht. Elke keer als we iets gingen oogsten afgelopen maanden harkten we het stro bij elkaar om het na de oogst weer terug te leggen. Maar altijd bleek er dan  net wat minder stro over te zijn, een deel (de onderlaag)veranderd in compost.

Zodat dit het einde van ons tuinseizoen is:

Rodekool met stro

Dit zijn onze laatste 2 rodekooltjes, je ziet nog stro maar het is nog maar een dun laagje, er vallen zelfs wat gaten in waar de grond doorheen komt. Maar waar nog stro ligt groeit geen onkruid, je ziet een paar onkruidjes zo links en rechts. Maar dat lijkt niets in verhouding tot het stukje tuin waar na de aardappeloogst helemaal geen stro meer hadden. Dat is dit stukje:

Sla zonder stro

Als je heel goed kijkt zie je tussen al het straatgras en knopkruid en noem het allemaal maar op nog 3 kropjes sla staan :-). Hier was dus geen stro meer voor en dit is dan het resultaat. We gaan het in één van de komende weken schoonmaken, de sla opeten 🙂 en vervolgens alles afdekken met een deel van het stro dat nu ligt te wachten.

En dus ook bedenken of we genoeg stro hebben. Dat kunnen we nu natuurlijk nog niet inschatten maar met de ervaring die we ne hebben weten we wel dat de laag stro dikker moet zijn om te zorgen dat er in het najaar van volgend jaar ook nog genoeg stro ligt.

We gaan nu beginnen met het opruimen van de tuin, de kassen leeg maken en daar gaan we wel spitten (want daar komt geen stro), het stro dat we hebben gaan we verdelen over elk stuk dat we schoon hebben. En dan zien we daarna of komende winter of voorjaar of het genoeg is voor een laag die dubbel zo dik is als de laag van dit jaar. En dan kunnen we altijd nog besluiten dat we nog meer nodig hebben.

Zo, dat was het stro. En toen was de dag al voor een deel voorbij. En hebben we de allerlaatste tomaat van dit jaar geplukt:

Tomaat Bychok

De Bychok, lekkere vleestomaat. En dan gaan we komende week de laatste tomatenplanten uit de kas halen en gaan we daar op de peperplanten na alles opruimen. Dan kunnen we nog wat winterandijvie in de kas uitplanten, en de weeuwenteelt bloemkool en spitskool. En natuurlijk buiten de knofloken poten. Want daar begon dit tuindagboek mee. Weer onze target niet gehaald :-). Maar wel erg blij met het stro, we kunnen nu de tuin winterklaar gaan maken.

Tot slot nog een foto van afgelopen week…..

Tagetes in de regen

De Tagates patula Bonita mix; ze bloeit nog steeds, regen of geen regen, koud of niet. Ik heb haar beloofd dat ze mag blijven staan zo lang ze bloeit.En dat haar kinderen volgend jaar zeker gezaaid zullen worden, in de hoop dat ze net zo rijk en lang gaan bloeien!

Helemaal tot slot dan nog even wat huishoudelijke mededelingen:

Ik ben erg druk met de zadenlijst, ik kan nog niets beloven maar wel inschatten dat ik zo rond de 3e week van november alles heb geoogst en geschoond en verpakt en beschreven. Als er meer duidelijkheid over is laat ik het hier weten.

Ook erg leuk: vanaf nu (met enorm veel dank aan Rogier die dit voor me heeft gemaakt!) kun je je aanmelden voor nieuwe tuindagboeken. Als je links bovenaan op deze pagina je naam en mailadres invult en verstuurt, dan krijg je vervolgens een mailtje met een link waarin je je aanmelding kunt bevestigen. En dan krijg je voortaan een mailtje wanneer ik een nieuw tuindagboek heb geschreven (je kunt je trouwens ook heel gemakkelijk weer afmelden, onderaan een mail met melding en link naar een nieuw tuindagboek staat ook weer een linkje om je af te melden).

En tot slot; ik heb contact met een bedrijf dat geïnteresseerd is in een soort van samenwerking. Ze willen graag adverteren op mijn website en ze willen graag dat ik af en toe een soort van weblog op hun website schrijf. Het is nog niet helemaal rond maar mocht je binnenkort reclame op mijn website zien, schrik niet, het is van een gerenommeerd bedrijf dat met tuinieren te maken heeft, en de inhoud van mijn website verandert natuurlijk nooit. Zodra ik er meer over kan melden zal ik dat uiteraard in dit tuindagboek doen!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

29 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
serai Bressers

Hoi Diana,

Mooi verhaal over het stro als wintermulch. Ik gebruik graag blad van de bomen. Heb jij dat ook weleens gebruikt? Wat is jou ervaring daarmee? Groeten Serai, eetjetuin.nl

serai Bressers

Hoi Diana, ja ik bedoel het gevallen blad. Ben al druk in de weer met verzamelen. Het is idd lekker gratis en geeft ook nog eens voedingsstoffen af. Dat weg waaien heb ik nog niet als probleem ervaren. In de winter is het toch vaak nat. Maar heb het nog nooit op open terrein gebruikt, zoals de moestuin. Dat ga ik dit jaar doen, de gezaaide groenbemesters worden namelijk opgepeuzeld door fazant en konijn. Op de beschutte plekken in de eetbare siertuin. Daar blijft het goed liggen blijft het blad gewoon liggen. Groet Serai

Chantal

Ha Diana,
ik ben benieuwd welke partij dat is! Ik was laatst ook al gevraagd door een bedrijf om tuinblogjes te schrijven. (ik vertel je privé wel hoe dat afgelopen is) Je moet er wel een mooie vergoeding voor vragen hoor! Jouw kennis en kunde is dat waard!
groetjes!
Chantal

Saskia

Hallo Diana,

Ik ga een deel van m’n tuin dat nu overwoekert is met onkruid afdekken met karton en daarop stro. Ik heb echter geen idee wat zo’n beetje de prijs van een baal stro is. Waar moet ik ongeveer op rekenen?

Groeten, Saskia.

Angelique

Hallo Diana,
komt me bekend voor: je voornemen welke werkzaamheden je gaat doen en op de tuin aangekomen met veel andere dingen bezig (moeten) zijn ha, ha. Maar is toch altijd wel een voldaan gevoel bij het weggaan. Wat een mooie, lage, bijna zwarte rode kool heb je staan. Bij mij zijn het altijd van de weg zakkende planten. Heb je daar straks zaden van? Ik hou je berichten over de zadenlijst zeker in de gaten. Leuk om weer in te snuffelen!
Groetjes, Angelique

Angelique

Dank voor je advies; ik ken de site. Ik zoek eerst bij jou en dan bij hen voor wat over blijft.
Groet, Angelique

Rietje

Beste Diana,
Even een vraag over je stro gebruik. Als je een bed schoon hebt gemaakt, bemest je die dan voordat je het bed afdekt met stro??
Ik voel er wel voor om het ook eens op een paar bedden uit te proberen.
Geniet van de herfst in al zijn facetten.
Met hartelijke groet,
Rietje

Rietje

Ja zeker Diana, bedankt voor je reactie.
Groet, Rietje

Mime

Groot gelijk, Diana, het werd tijd dat je eens gaat oogsten op je website.
al dat werk en die gratis tips mogen je best wat opleveren.

Simone

Hallo Diana, ik heb een vraag over de lege kas je zegt dat je daar gaat spitten , doe je daar voor de winter verder nog iets mee qua bv bemesting ? Nwe. aarde o.i.d. Bij mij staan in de lege kas ook de bakken met bloemkool en spring greens ? (zoiets) voor de weeuwenteelt .
Ik vind het heel goed dat je nu ook eens financieel profijt kunt krijgen voor al je werk wat je voor ons moestuinders doet .
Vr.gr. Simone

Mayra

inderdaad!

Mayra

leuk, leuk! Heb me meteen ingeschreven en heb nu al zin in volgend jaar.

Mirjam

Hoi Diana,

Begrijp ik uit de tekst dat jullie de tuin (bedden) zelf niet spitten?
Ik heb vorig jaar namelijk een behoorlijk vervuilde tuin toegewezen gekregen en ben op zoek naar opties om toch gebruik te kunnen maken van zoveel mogelijk ruimte.
Het achterste stuk zit vol met heermoes, iets wat hier “pispotjes” genoemd wordt, kweek, paardebloemen en nog wat andere dingen.
Het voorste deel is redelijk en zit voornamelijk met wat grassoorten, dus daar zou misschien stro kunnen?

Groet,
Mirjam

Margriet

Hallo Diana,

Nog steeds druk met de tuin zie ik. Leuk! Hier moet ik de tuinkas nog leegmaken, de planten eruit en potten erin voor de winter. Vandaag op het moestuincomplex een tuin gekozen. Er waren wel 4 die vrij waren of kwamen. We hebben gekozen voor de zonnigste plaats, een tuin van ca 120 m2. Voor ons meer dan genoeg als beginners. Er waren ook nog tuinen van ruim 240 m2 maar dat leek ons iets te veel van het goede. De tuin is nog niet helemaal leeg gehaald door de huidige eigenaar. Er staan nog flink wat wortels en boerenkool en andijvie wat natuurlijk al min of meer aan het vergaan is, maar we mochten gerust alvast wat fruitstruiken plaatsen. We willen graag wat blauwe bessen, die hebben we ook bij huis in een pot, en flink wat frambozenstruiken. Daar zijn de kinderen echt dol op. Nu al zin in. Maar het duurt nog even voor we echt flink aan de slag kunnen. Er staat al een klein houten schuurtje voor tuingereedschap. Heb jij nog tips over groenten/fruit die in het najaar het beste geplant kunnen worden?
Groet Margriet

margriet

Dankjewel!

Roanna

Hoi Diana,

Wat een topsite, zo veel informatie! Ik heb denk ik ondertussen elke pagina volledig gelezen, ook fijn om te lezen, als beginner, welke het lekkerste of makkelijkste zijn. Of wat de beste manier is!

Ik ben druk bezig met een plan maken voor mijn tuin. Ik begin net met een moestuin en dus druk bezig met informatie opzoeken! Nu kom ik overal van die mooie rassen tegen maar ik kan ze nergens terugvinden in de berg catalogussen die ik hier heb liggen.

Waar haal jij de meeste zaden vandaan?

Groetjes Roanna

Bas

Beste Diana,
Leuke uitgebreide enthousiaste site van al je bevindingen, ziet er zeer verzorgd uit!

Ik heb met interesse je stuk gelezen over het gebruik van stro op kleigrond. Dat wil ik ook gaan proberen. Ik heb ook kleigrond waarop ik vooral vaste planten, struiken en fruit heb. Nu ben ik aan het rekenen geslagen met de gegevens op jouw site om er achter te komen hoeveel stro ik nodig heb…. Mijn vraag is of het klopt dat jullie ongeveer 2 grote balen gebruiken voor 430 m2 tuin, met daarop een 15 tot 20 cm dikke stro laag ? Zitten de paden ook in de 430 m2 oppervlak?

Groene groet uit Arnhem,

Bas

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties