Herfstbloemen en een mededeling

Twee blogs in 1 week, je zou bijna denken dat ik tijd over heb 🙂

En dat is echt niet het geval. Integendeel, ik kom tijd tekort. Dat komt mede door het mooie weer (dus ik ga er ook niet over zeuren). We zijn nog heerlijk aan het tuinieren, en er is nog zo veel te doen. Maar het betekent tegelijkertijd wel minder tijd voor de zadenlijst. Ik hoop nog steeds op de eerste week van november, of ik dat haal zullen we zien.

Maar terug naar dit blog en de titel ervan: ik moet wat melden. Soms wil je iets melden, soms wil je iets heel graag melden. Maar dit gaat verder; het moet eruit. Noem het enthousiasme, inspiratie, ongeduld of wat dan ook.

Tegelijkertijd kan ik helaas nog niet heel veel zeggen. Want ‘het’ staat nog in de kinderschoenen. Sterker nog, kinderschoenen is eigenlijk nog een te groot woord, ik kan het beter babysokjes noemen. Heel pril dus. Maar het is een begin.

Al enige jaren vragen mensen me waarom ik geen boek schrijf. Ik heb altijd gezegd dat er al zoveel tuinboeken bestaan. En dat mijn website mijn boek is. En dat meende ik ook echt. Maar ik ben gedeeltelijk van gedachten veranderd.

De beste reden om een boek te schrijven is als ik het zelf zou willen kopen. En nu ben ik dus aan iets begonnen wat ik zelf zou willen hebben maar in de vorm die ik wil niet kan vinden. Dus maak ik het zelf. Het klinkt allemaal nogal geheimzinnig, want het is dus geen boek, maar wat het wel is kan ik nog niet zeggen (want het is vooralsnog een babysokje). Als ik iets verder op weg ben ga ik het uiteraard hier in mijn blog melden. En ik verwacht dat ruim voor de jaarwisseling te kunnen doen. In ieder geval ben ik er heel druk mee bezig, het kan er in de komende maanden voor zorgen dat ik eens een blog oversla of inkort. Want ik kan mezelf nu eenmaal niet opdelen, er is ook nog een zadenlijst. En de veranderingen op de website. En een tuin.

“En een man!”, roept Ruud.

Zo. Ik moest het even kwijt; opgetogen, opgewonden, uitgelaten, noem het wat je wilt. Ik ben blij dat ik het hier nu heb gemeld. Dat heeft 2 redenen; de eerste is dat ik  het heel graag wil delen. En daarnaast zorgt het ervoor dat ik met nog meer enthousiasme verder ga. Ik heb A gezegd, houd me alsjeblieft aan B als ik eens twijfel!

Er zijn vast ook mensen die geen interesse in mijn plannen hebben. Vandaar ook nog wat foto’s. Nogal opgewekt (met dank aan het weer, de tuin, dit blog, en de plannen, Ruud noemde het bijna euforisch 🙂 ) heb ik vanmiddag wat foto’s gemaakt van de bloemen die nog steeds in de tuin bloeien. Normaal gesproken kunnen in een druilerige oktobermaand al wat planten omvallen (ziek of omgewaaid) of stoppen met bloeien (te koud). Maar dit jaar gaat de bloei maar door, ook na het vormen van zaden. En zelfs uitgezaaide soorten bloeien al weer. En met alle bloemen blijven ook de hommels en bijen naar de tuin komen. We vergeten bijna dat het al herfst is.

Met wat sierpompoenen op de achtergrond bloeien de planten van de eenjarige Zinnia elegans Senora nog steeds. Al vanaf juli, onophoudelijk. Het is een mooie combinatie van enkele en dubbele bloemen, in kleurschakeringen van zachtroze tot zalmoranje:

 

Oh ja, deze deed het dit jaar ook geweldig. Niet deed maar doet, want ook deze eenjarige Ageratum houstonianum Everest Blue bloeit al vanaf begin juli en maakt nog steeds nieuwe bloeistengels en bloemschermen. Het is een extra hoog ras, zo’n 60 tot wel 70 centimeter hoog. Ze staat hier naast rode boerenkool en dat is een kleurencombinatie die ik zeker ga onthouden:

 

Een matig winterharde vaste plant die ik een aantal jaren heb moeten missen (ik ben haar eens verloren na een strenge winter), en waarvan ik heel erg blij ben dat ik haar weer heb gekocht is deze Salvia uliginosa. Bloeit vanaf juli met babyblauwe bloempjes aan hoge slappe stengels. Niet voor nette tuinen, maar geweldig bij mijn blauwe hek, en ze hangt zo natuurlijke tussen andere planten in. En trekt ook nog eens enorme hoeveelheden hommels aan. En bloeit tot het gaat vriezen:

 

En dan mijn eeuwige favoriet, de eenjarige Tropaeolum majus. Deze plant heb ik helemaal niet gezaaid, ze  kwam spontaan en pas ergens in augustus op. Meestal verwijder ik zaailingen die op een niet erg handig plekje groeien, maar in dit geval maak ik een uitzondering. Jammer voor de bietjes erachter maar ze hangt zo vrolijk over het randje van de verhoogde bak dat ze mag blijven.

 

En dan nog één foto, van een knielkrukje of hoe noem je zoiets (rechtop kun je het als krukje gebruiken, ondersteboven kun je het als knielkussen-met-opstaanfunctie gebruiken). We vinden ze heel handig maar we hebben er al 2. En dus bedacht ik dat ik het derde krukje dat ik van een tuinbuurman kreeg wel als tafeltje in de tuin zou kunnen gebruiken. In de handvaten heb ik wat Sedumplantjes gepoot en die lijken het vooralsnog prima naar hun zin te hebben. Erachter zie je een donkerroze Salvia microphylla en links nog net de bloem van de eenjarige Salvia coccinea Forest Fire.

 

Zo mooi kan oktober dus zijn. We hebben dit jaar ook wel eens gescholden op het weer, in het voorjaar hopend op meer warmte, in de zomer smekend om regen. Maar nu heb ik niks te klagen. Ik kan echt niks bedenken.

 

46 reacties op Herfstbloemen en een mededeling

Sarah 7 oktober 2018 om 16:15

Yess! Een boek of zoiets.. ik sta graag op de wacht/bestellijst .

Henriëtte 8 oktober 2018 om 21:31

Ik kan niet wachten

Sarah 7 oktober 2018 om 16:18

Met de geweldige recepten? Heb je daar ook een plaatsje voor bedacht.? Geen druk hoor!

Yvonne 7 oktober 2018 om 17:08

Leuk! Een boek! Met recepten? En een ringbandje? En dan ook nog een zadenwebsite! Super!!

Ria 7 oktober 2018 om 18:31

Nee Yvonne, juist geen boek. Maar wat het dan wel wordt dat horen we pas later. Ook ik ben heel benieuwd. Diana laat ons wel in spanning zitten, vind je niet?

Yvonne 7 oktober 2018 om 19:45

Ja, spannend is het zeker!

Willy 7 oktober 2018 om 17:45

Fantastische, heel benieuwd wat en hoe het gaat worden!

Ria Snijders 7 oktober 2018 om 19:25

Hallo Diana,

Spannend! Ik ben heel benieuwd.
Succes hoor!!

Met vriendelijke groet,
Ria Snijders

Michel 7 oktober 2018 om 19:54

Hoi Diane wel benieuwd hoor maar zat even te denken en dacht ze gaat steeds een stapje verder dus na Facebook en insta gok ik op YouTube zon wekelijkse vlog over de moestuin met afwisselend de heerlijke recepten live gefilmd .
Iets anders als Enzo Knol maar met veel groente en fruit power.
Groet Michel

Marianne Berger 7 oktober 2018 om 22:23

Ik dacht al zoiets. Kon niet uitblijven.
Ik wacht met spanning op de geboorte.
Veel succes.

Ruud & Diana 8 oktober 2018 om 09:06

Iedereen dank voor de leuke reacties!!
En de speculaties 🙂
Ik ga zeker binnen enkele weken wat meer vertellen. Maar nu eerst naar de tuin (de laatste sperziebonen plukken, de planten eruit halen en het vak ‘winterklaar maken’.
groetjes,
Diana

Maria Van Brandt 8 oktober 2018 om 09:32

Wie kan mij helpen?
Wat is een goede notenkraker om amandelnoten te kunnen kraken.
Heb al twee volle emmers kunnen rapen.
Bedankt!
Maria

Lies Spaink 11 oktober 2018 om 14:50

Ik doe dat altijd met een hamer op twee stoeptegels op elkaar met een ondiep bakje ernaast. De eerste tien noten sla je beslist aan gruis, maar daarna weet je hoe hard het moet. Dan geef je per noot één gedoseerde klap , veegt het in het bakje en slaat de volgende stuk, waarna je een uurtje nootjes tussen de scherven gaat uitzoeken. Na enige oefening gaat dat erg snel.

Janine 8 oktober 2018 om 11:03

Wat leuk ben ook heel benieuwd! En ik ben al zo blij met wat je nu al allemaal doet. Heel veel succes!!

lizzie Evers 8 oktober 2018 om 11:07

Probeer het eens met een oelekan (indische vijzel). gebruik ik ook voor walnoten en hazelnoten.
Groet,
Lizzie

erbie 8 oktober 2018 om 12:41

Wat spannend Diana ik ben héél benieuwd wat het gaat worden en wens je veel succes. Wat ben je toch een ijverige, vrolijke tuinvrouw.

Paula Bos 8 oktober 2018 om 13:46

Heel veel succes met dat babysokje, hopelijk wordt het voorspoedig een compleet babypakje. Ben benieuwd Diana.

Ursula Blaauboer-Cichocka 8 oktober 2018 om 14:06

Hallo Diana, wat ben ik blij met jou blog! Ik volg het sinds ongeveer een jaar.Ik leest het met veel interesse en volg jou tips.Heb samen met mijn man een volkstuin, in mij moestuin vindt je ook van alles en nog wat, meestal een hele andere planten dan dat ik had gepland in het voorjaar.
Nu zit ik meet een vraag. Gisteren heb mijn aardbeienbak leeg geschept want er moet een nieuwe komen.Aarde heb ik in de kas verspreid en ondergespit.In de kas kweek ik voornamelijk tomaten.Kan het wel? Aardbeien hebben minimaal 3 jaar in de zelfde grond gezeten.Vinden tomaten het niet erg volgend jaar? Heb ook meteen gemalen eierschalen en koemest toegevoegd en alles ondergeharkt.Ben benieuwd wat je van vindt.
Met vriendelijke groeten
Ursula Blaauboer-Cichocka

Ruud & Diana 9 oktober 2018 om 08:58

Hallo Ursula,
Tomaten hebben zeker geen bezwaar tegen oude aardbeiengrond hoor. Het enige waar ik altijd voorzichtig mee ben is grond waar tomaten in hebben gestaan en grond waar aardappelen in hebben gestaan, die houd ik in de vruchtwisseling wel ver van elkaar. En het is altijd belangrijk om zieke plantdelen (van welke planten dan ook) op te ruimen voor je de grond hergebruikt.
Als ik het zo hoor heb je alvast een mooi plekje voor je tomaten voor volgend jaar gemaakt!
Wij gaan daar binnenkort ook aan beginnen (nog even genieten van alles wat we buiten kunnen doen, bij de eerste regendrup gaan we de kas in 🙂 ).
groetjes,
Diana

Kristof 8 oktober 2018 om 14:19

Dan doe ik ook een gok:)

Ik gok op een soort van fichebak. Fiches van alle groenten, kruiden en fruit gekoppeld aan een moestuinkalender en ingedeeld op welk bed ze moeten, eventueel aangevuld met goede en slechte buren. Hoe dan ook als er Diana van mooiemoestuin opstaat, dan wordt het een groot success 😉

Gerda 8 oktober 2018 om 14:21

Geweldig nieuws Diana !!!
Heel veel succes met de voorbereiding/uitvoering

Coos 8 oktober 2018 om 15:17

Beste Diana,

Ik ben heel erg blij met jouw website en ik zoek daar alles op wat ik weten wil over de moestuin. Geweldig vind ik het. En het idee van een boek of zoiets lijkt me heel spannend. Misschien is het mogelijk om in dat “boek” of op jouw website eens bij de planten te vermelden hoveel je ongeveer nodig hebt voor b.v. twee personen. Voor een beginnend tuinier is dat heel moeilijk in te schatten. Het eerste jaar had ik b.v. veel te veel sla. Ik snap dat het natuurlijk per jaar varieert omdat het het ene jaar nou eenmaal beter gaat dan het andere jaar, maar een beetje richtlijn zou erg welkom zijn. De boeken die ik heb over de moestuin vermelden dit ook niet. Misschien kun jij de eerste zijn.
Ga vooral zo door Diana. Ik ben erg blij met je
Groetjes,
Coos

Ruud & Diana 9 oktober 2018 om 09:09

Hallo Coos,
Het is een bijna niet te beantwoorden vraag. Wij hebben sinds 1991 een volkstuin en hebben elk jaar van het één weer teveel en van het ander te weinig. Je kunt met groenten die 1 op 1 groeien nog wel een beetje uitrekenen hoeveel je nodig hebt (1 plantui wordt 1 ui, 1 zaailing wordt 1 krop sla – maar na deze droge zomer zijn de uien kleiner dan normaal en hadden we er dus eigenlijk meer moeten planten). Bij soorten als tomaten, bonen, etc. is het nog veel lastiger. Bovendien is geen jaar in de tuin hetzelfde; er zijn jaren dat we van 20 slazaailingen 20 kroppen sla kunnen oogsten maar er zijn ook jaren dat ze worden opgevreten door slakken, in een vroeg stadium doorschieten of rotten in teveel regenbuien. Er zijn jaren dat we wel 35 courgettes per plant kunnen oogsten, maar er is ook wel eens een jaar dat de plant het (bijvoorbeeld door een mol of ziekte) na 8 courgettes begeeft. Soms mislukt een bonenoogst (door luis of koud weer), in een ander jaar gaat het zo goed en is de oogst zo groot dat we het niet op kunnen eten. En dan is er nog wat je wilt; alleen eten en hoe vaak dan, wil je ook invriezen, inmaken, weggeven. Nieuwe recepten zorgen ervoor dat je in een jaar bijvoorbeeld meer courgettes wilt, veel regen in de nazomer zorgt ervoor dat ze meeldauw krijgen en het begeven (of het blijft mooi weer en je kunt er nog een maand langer van oogsten).
Ik vrees dat het een jaarlijks terugkerend en bijna niet op te lossen cryptogram is zo lang geen tuinjaar hetzelfde is (en waar wij dus ook nog elk jaar moeite mee hebben 🙂 ).
groetjes,
Diana

Gea 8 oktober 2018 om 16:07

Wat ben jíj een enthousiaste tuinierster zeg. Geweldig !!!!!!! Het is me een raadsel
hoe je het allemaal in 24 uur per dag stopt. Maar het resultaat mag er zijn . Prachtige foto’s, mooie recepten en heel bruikbare tips. Vooral doorgaan.
En dan is nu het grote wachten begonnen. Succes!!!!

katrien 8 oktober 2018 om 16:33

Oh, dat is supernieuws !!! Daar kijk ik écht naar uit om het te kopen !!! Iedere week kijk ik uit naar het dagboek en pas dit dan ook zoveel mogelijk toe. Net klaar met het aardbeibed mooi te maken én de dennenaalden erop te gooien, ben benieuwd …
‘k Wens je heel veel succes toe en ik hoop dat alle lekkere inmaakreceptjes ook een plaatsje krijgen.

Jannie 8 oktober 2018 om 18:45

Geweldig Diana en Ruud!
Ik ben heel benieuwd!

Birgit Smit 8 oktober 2018 om 20:42

Ik ben zo benieuwd! Zal vast iets heel origineels worden. Succes met verder broeden.

Nancy 8 oktober 2018 om 20:56

Ben ook hartstikke benieuwd , maar ondertussen lees ik lekker verder op je blog. Waarbij ik met grote regelmaat dezelfde maand maar dan van verschillende jaren terug ook nog eens doorkijk, en nieuwe ideeën opdoe voor het nieuwe jaar.
Hier nog wel een aantal vraagstukken voor volgend jaar met dank aan de jonge hond die de naambordjes weggehaald heeft. Was het earliest red? veel rood en buidel-vormig.Oranje van goeijenbier maar dan meer roze en een beetje vlezig velletje , of glossy rose bleu zonder blauwe schouders? Dat kan volgens mij ook niet. De Yellow pear die oranje was , komt het door de zon?Geen idee volgens jaar nieuwe kans en wie weet kom ik er dan achter.
Maar ook dat is leuk.
En ik heb uitgebreid gekeken hoor op je database en op internet.

Ruud & Diana 9 oktober 2018 om 08:27

Hallo Nancy,
Ach honden….. het qua onhandigheid en vernielzucht dus net katten 🙂
Ik bewaar van elk jaar mijn planning en indeling in de kassen. Dus als je weet wanneer je de zaden hebt gekocht kan ik soms nog wel bedenken welk ras je dan zou kunnen hebben (mits je een foto of goede omschrijving hebt).
Voor een oranje van Goeijenbier in het roze of een Glossy Rose Blue zonder paarse schouders zou je bijvoorbeeld even kunnen kijken bij de Glossy Rose Blue, dat is een tomaat die ik in dat jaar ook had met een zeer grote opbrengst. Een Yellow Pear heb ik nog nooit geteeld, die heb je wellicht ergens anders gekocht? Mail me even als je 1 of meerdere foto’s hebt van rassen, wellicht kan ik je nog helpen.
groetjes,
Diana

Anoniem 9 oktober 2018 om 18:49

Dat is lief maar jij hebt het al druk genoeg. De meeste zaden komen bij jou vandaan en wat van div webshops.
De Yellow pear was vorig jaar echt geel en nu oranje zelfde zakje zaden geen andere in die vorm. De Earliest red (van jou) is de enige mogelijkheid van een rode paprika of een rode blok uit de winkel waar ik zaad van bewaard had , echter op foto,s van internet wel de buidelvorm gezien bij jou foto,s weer niet.. Van beide heb ik nog zaden en van de paprika nu ook bewaard en ga ik gewoon alle drie zaaien en dan kijken wat het meest op elkaar lijkt. Dat zelfde geld voor het tomaatje, vorm lijkt op de Oranje van Goeijenbier (van jou) maar de kleur is echt veel rozer. Idem zaden ge-oost volgend jaar opnieuw evenals de zaden die ik nog heb. En van de glossy (ook van jou) heb ik ook nog zaden . Dus het wordt en memory spelletje. in beide gevallen was de opbrengst goed en dat buiten.
Zo ie zo hebben de paprika,s het buiten beter gedaan dan in het kasje, Die ga ik volgend jaar allemaal in potten zetten dan kan ik ze verplaatsen al naar gelang het weer en hebben ze geen concurrentie van de tomaten. (klein kasje en niet de hele dag zon).
Ik laat het tegen die tijd nog wel eens weten. en voor volgend jaar goede naambordjes die ik bovenaan de bamboe stok ga vastmaken. Knappe hond die daar nog bij komt. 😉

Nancy 9 oktober 2018 om 18:50

dat was van mij Nancy en dus niet anoniem .

Anneke 8 oktober 2018 om 22:51

Hallo Diana,
Je site ziet er weer goed uit. Maar ben wel benieuwd naar al datgene wat ik zoal gelezen heb, wat je voor ons in petto hebt. Dit is echt een raadseltje, maar we hebben geduld en lezen het vanzelf wat of het gaat worden.

Ik heb nog wel een vraag over winterprei. Ik zie dat ik roest(tenminste dat denk ik)op de prei bladeren heb. Kan dat kwaad en zo ja, wat kan ik hier tegen doen.

Groetjes,
Anneke

Ruud & Diana 9 oktober 2018 om 08:20

Hallo Anneke,
Leuk!! Ik doe mijn best 🙂
Ook hier zitten elk jaar wel wat plekjes op de prei, ik oogst ze dan gewoon wat eerder en pel na de oogst het aangedane blad af tot ik ‘schone’ prei overhoud.
Google even op roest in prei en je vindt wat meer informatie en er zijn ook wel wat middeltjes verkrijgbaar, ik heb zelf geen verstand van ziekten en plagen.
groetjes,
Diana

Carine 10 oktober 2018 om 23:40

Dag Anneke en Diana,
Roest op prei. Aftreksel maken op basis van heermoes zou moeten helpen, heb het nog nooit gedaan gezien ik er geen last van heb. Ook geen verse mest en compost gebruiken.
Hopelijk heb je hier iets aan. Ik ben gewoon even gaan kijken tussen de verschillende aftreksels (=mijn dada) maar weet dus niet of het werkt.
Groetjes
Carine p

Majoh1966 9 oktober 2018 om 08:28

Leuk en spannend, nieuwe plannen. De ‘reis’ alleen al is vast fijn. Ik ben heel benieuwd wat het gaat worden 🙂

Oh en rest nog even de vraag waar hebben jullie die ‘knielkrukjes’ vandaan? Lijkt mij ook handig.

Groetjes Rietje

Ruud & Diana 9 oktober 2018 om 09:15

Hallo Rietje,
Wij hebben ze via internet gekocht, zoals deze: https://www.welkoop.nl/winkel/tuin/werken-in-de-tuin/opruimen-reinigen/opruimen-opbergen/2-in-1-tuinkrukje-knielkussen-_1152644. die zijn handig omdat ze opvouwbaar zijn, maar we gebruiken ze vooral om op de knieën te zitten en overeind te komen, als krukje vind ik ze niet stabiel genoeg. Dat is deze wel: https://www.tuinexpress.nl/tuinkruk-2-in-1, die is ook iets duurder maar behalve op je knieën zitten en opstaan kun j het ook als krukje gebruiken en in de vakjes kun je je snoeischaar, etc. zetten. Maar niet opvouwbaar. Ik meen dat deze laatste ook gewoon bij intratuin te koop was (maar dan heb ik het wel over zeker 7 of 8 jaar geleden). Zij verkopen nu deze: https://www.intratuin.nl/talen-tools-tuinwerkbankje.html
Ik hoop dat je hier in ieder geval iets aan hebt, en google andere even op tuinkrukje knielkussen, dan vind je nog wat meer merken, vormen en websites.
groetjes,
Diana

stefanie 9 oktober 2018 om 08:58

jaah gaaf een boek!!!
Doen..ik wil er alvast een…

Saskia 9 oktober 2018 om 14:55

Een app natuurlijk!
Zou heel handig zijn.

Carine 9 oktober 2018 om 21:04

Ik gis op een tuinkalender met jouw prachtige foto’s in een formaat dat je op een bureel kunt zetten met hierin verwerkt wanneer je wat kan zaaien en planten. Leuk gissen:-)
Groetjes
Carine P

Carola 10 oktober 2018 om 21:08

Awh … Awh… please, Diana (denk aan Paul Anka). Je geeft ons al zoveel. Het hele jaar rond zwelg ik in je website om inspiratie op te doen, terwijl ik echt geen beginner ben. Ik heb eigenlijk nooit vragen, maar ik vind hier altijd veel ideeën. En nu ga je bovenop de kennis en inspiratie die je toch al deelt, nog iets toevoegen. Waar haal je het vandaan?
Mijn insteek is een combi van Saskia en Carine: een app met adviezen van week tot week. Een digitale versie van het vroeger veelgebruikte boek “Van week tot week in eigen tuin” van Kromdijk. Misschien zit er compleet naast. Geeft niet, ik laat me graag verrassen door elk initiatief dat je neemt.
Zolang je ermee bezig bent, wens ik Ruud heel veel sterkte. En jullie samen veel succes. En veel tuingenot in de zonnige dagen die we nog krijgen.
Carola

Jessy 11 oktober 2018 om 05:43

Wat moedig en dapper van je. Ik wens je hierbij heel veel voorpret en natuurlijk succes!

Susan 11 oktober 2018 om 17:08

Succes Diana. Het wordt vast heel leuk!

Betty 11 oktober 2018 om 19:44

Hoi Diana.
Ben zo benieuwd wat je gaat maken ,heel veel succes en plezier
met het maken .Wordt vast hel erg leuk

Bettie 12 oktober 2018 om 15:07

Hoi Diana,
Ik wil je graag een persoonlijk bericht sturen. Waar vind ik een mailadres?
Groet,
Bettie

Ruud & Diana 13 oktober 2018 om 09:14

Hallo Bettie,
Ik heb je zojuist een mail gestuurd met mijn mailadres.
groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties