Nog meer blaadjes

Het kan niet op dit jaar: … en nog een week mooi weer…. en nog één. Maar nu wordt het einde van deze mooie (na)zomer en herfst wel aangekondigd; het schijnt op korte termijn heel regelmatig te gaan regenen. Dat zal een vreemde gewaarwording zijn 🙂 . We maken tot die tijd nog even gebruik van elke droge en warme dag. Ondertussen zijn er al 4 vakken leeg en opgeruimd voor de winter. De rest staat gewoon nog vol, met winterpeen en pastinaken, met knolvenkel en schorseneren, met bieten en kool. Maar de fruitbomen zijn gesnoeid en Ruud is aan het verzinnen en verzamelen voor de compostbak; die stort na jaren trouwe dienst in elkaar en moet deze winter gerepareerd of vervangen worden (daar verzint Ruud dus nog over).

Ieder z’n taak, ik oogst ondertussen de laatste zaden en maak potten leeg en schoon (want ik had een afspraak met Ruud gemaakt; we zouden ernstig gaan minderen in potten). Daarover volgende week meer.

Voor nu oogsten we nog volop, elke dag kunnen we nog kiezen wat we willen oogsten en eten uit eigen tuin. En dat is wel bijzonder, half oktober. En het oogsten is ook nog zo’n fijn en schoon werkje, zonder de modder die we normaal gesproken in deze tijd van het jaar aan de groenten en ook aan handen, broek en in kilo’s onder onze laarzen hebben.

In de kas staat de basilicum er nog bijna net zo fris en groen bij als vorige maand. En dat is wel bijzonder, meestal zakken de planten in deze tijd al volledig in. Het blad hoort trouwens zo hoor, het is het ras Amethyst dat helaas niet zo paars is als beloofd maar meer gevlekt (maar wel heel lekker hoor).

Dat mooie geldt trouwens niet voor de Chinese kool; die is elk jaar weer foeilelijk. Vroeger maakte ik daar geen foto’s van, want wie wil er nu lelijke moestuingroenten zien? Maar tegenwoordig kan ik er zelf wel genieten van een klein beetje oorspronkelijkheid/vergankelijkheid. Ik heb dan ook nog nooit een Chinese kool in eigen tuin gehad die eruit zag zoals in de winkel.

Onze Chinese kolen zien er altijd uit zoals op de foto, vol met gaatjes. Maar daarom niet minder lekker. En de gaatjes zitten alleen in de buitenste bladeren. Nou ja, ik geef toe dat er ook jaren zijn dat de hele kool geperforeerd is. Dat valt dit jaar erg mee, eigenlijk is ze dit jaar dus no nog best mooi 🙂 . En trouwens, wij eten gewoon om de gaatjes heen. de smaak is er niet minder om.

Dan nog even een foto van iets bijzonders deze oktobermaand: de vijg. De dagen worden korter en het blad begint al te vallen. Maar de vijgjes die in de zomer zijn gemaakt en normaal gesproken volgend jaar groeien en rijpen zijn in de war; een deel ervan rijpt nu al. En ze zijn nog lekker ook.

 

We oogsten ook nog wat allerlaatste frambozen. Maar dat is volgende week voorbij en dan kunnen we de planten gaan snoeien.

Mooi weer of niet, het is herfst. De blauwe bessen maken dat wel het best duidelijk:

 

O-zo mooi maar o-zo tijdelijk. Bij de eerste wind en regen volgende week zal het blad gaan vallen. Voor de winterrust. En dat is ook goed. Want de tuin is er aan toe. En wij zelf eerlijk gezegd ook. Het was een prachtige zomer, maar we hebben nog nooit zoveel met water gesjouwd. Eens een weekje niet naar de tuin is best een lekker vooruitzicht (dat zeg ik nu, maar als we een week niet kunnen tuinieren heb ik al heimwee hoor). Uiteindelijk is het over iets meer dan 10 weken al weer kerst. Dan hebben we de kortste dag gehad en ga ik bedenken welke paprika’s, pepers en aubergines ik eind januari wil gaan zaaien 🙂

Dan nog even over instagram; wat een bron van inspiratie. Ik moet alleen nog even de tijd vinden om er wat meer vertrouwd mee te raken zodat ik weet wat ik waar kan zoeken en vinden en plaatsen). De mensen die facebook en/of instagram hebben zullen de 3 volgende foto’s al hebben gezien. Maar voor de mensen die niet aan social media doen (en dat zijn er denk ik ook best veel) plaats ik die foto’s ook nog even hier. Want ik vind ze zelf best mooi. En de foto’s op instagram facebook maak ik met mijn telefoon, de foto’s hieronder heb ik van dezelfde borden gemaakt maar dan met mijn fototoestel, en die zijn kwalitatief toch iets beter.

Ik maakte deze week 3 foto’s van 3 borden vol oogst. Ik had er wat haast mee want als het volgende week gaat regenen zullen een aantal soorten stoppen met bloeien of groeien of in ieder geval minder mooi zijn.

Bord 1:

 

Met de laatste sperziebonen van dit jaar (gisteren voor het laatst vers gegeten), onrijpe paprika’s van het ras Iko Iko en Gypsy Baron, een rijpe paprika Yellow Elephant, wat rijpe pepers Habanada, 2 Dahliabloemen, en een flinke hoeveelheid aubergines van het ras Pingtung Long (heerlijke curry van gemaakt, samen met de sperziebonen).

Bord 2: is in de kleuren rood, wit en grijs:

 

Met de witte meloen Silver Star, en een soort boerenkool met de naam Emerald Ice (mooi!). Daarbij wat witbont blad van Tropaeolum, grijsbladige Salvia officinalis, wat allerlaatste rode tomaatjes, 2 pepers, een paar takjes colakruid, een paprika (met de naam Coral), Tagetes patula Fireball, knolvenkel en wat Dahlia’s.

En tot slot bord 3:

 

Altijd mijn favoriet; geelgroen met geel, rood en oranje en een vleugje donkerpaars. Met geelgroene snijbiet Lucullus, onrijpe en rijpe paprika’s Zorza, 2 paarse onrijpe paprika’s van het ras Iko Iko, rode boerenkool, wat snijselderij, Tropaeolum, 3 rode uien, wat takjes Tagetes lucida, en pepers van het ras Jaloro (die zo mooi van crème via geel en oranje naar rood verlopen).  Oh ja, en nog wat bloempjes van Calendula en Bidens, en een paar Dahlia’s natuurlijk want die bloeien ook nog volop.

Inspiratie dus. Want misschien kan ik ook nog eens een pagina schrijven over kleurencombinaties. Dat is dan voor komende winter, als ik er aan toe kom. Want ik heb ook al foto’s gemaakt van bijvoorbeeld het stekken van rozen en van het verplanten van frambozen. Ook daar kan ik komende winter eens een pagina over schrijven. En over de herfstsaladebak waar we al uit oogsten. Plannen genoeg, tijd tekort.

Tot slot wil ik iedereen nog even heel hartelijk danken voor alle leuke en lieve reacties op mijn vorige blog met aankondiging!! Ik ga erg mijn best doen maar gemakkelijk wordt het niet. Ik kan wel verklappen dat het geen app wordt (ik zou niet eens weten hoe en waar en waarmee ik zoiets zou moeten maken, stiekem ben ik digibeet). Nee, als het gaat lukken wordt het iets met papier (want papier kun je zo lekker vasthouden en er in bladeren en zo). Maar ik kom wel wat hobbels tegen, zoals bijvoorbeeld de keuze voor bijvoorbeeld duurder maar dan wel prachtig en volledig gerecycled papier. Wikken en wegen 🙂 . Ik borrel vrolijk verder……

 

46 reacties op Nog meer blaadjes

Willy 12 oktober 2018 om 11:12

Hallo Diana, ik vind foto’s van iets minder mooie groenten ook heel fijn om te zien. Dat het niet alleen bij mijn groenten gebeurd .
Wel een vraagje welke fruit bomen hebben jullie nu gesnoeid?

Ruud & Diana 12 oktober 2018 om 11:51

Hallo Willy,
We hebben de pruimenbomen direct na de oogst gesnoeid, en gisteren de appel- en perenbomen.
Maar nog niet klaar hoor; de fruitstruiken (van aalbessen tot frambozen, etc.) gaan we in de komende weken snoeien.
groetjes,
Diana

Willy 13 oktober 2018 om 12:12

Dank je wel voor antwoord, dan moet ik ook aan het werk. De appel en peer doe ik in januari / februari maar kan dus nu ook.

Ans 14 oktober 2018 om 19:43

Hallo Diana,
Laat ik mij even voorstellen ik ben AnsClausen woon in Zoetermeer! Heb een kleine tuin maar ik heb wel bramen en frambozen, druiven, aardbeien rode en blauwe bessen.,maar in grote potten had ik tomaten,en twee courgette planten gezet.ik heb ook een perenboom maar
Die geeft geen vruchten. Ik moet er een bij kopen is mij verteld. Ik wil een kleine perenboom het liefst hebben want ik wijnig plek in mijn tuin. Wat kan je mij aanraden. Jouw foto’s van jullie tuin zijn prachtig ik kijk er graag naar. Ik las dat jullie de frambozen gaan snoeien mijn frambozen zitten nog volop in knop en kan er elke dag nog wat van plukken.Vorig jaar heb ik ze geplant moet ik ze ook snoeien en wanneer zou dat kunnen.
Met vriendelijke groet,
Ansclausen

Ruud & Diana 15 oktober 2018 om 09:56

Hallo Ans,

Er bestaan zelfbestuivende perenrassen en kruisbestuivende perenrasen. Ik neem aan dat je perenboom wel elk jaar bloeit.
Als je weet welk ras je perenboom is kun je gemakkelijk uitzoeken (op internet) of ze een zelfbestuiver is of niet. En zo niet, welke peer dan een goede kruisbestuiver is voor jouw boom. Want niet elke perenboom is geschikt als bestuiver voor elke perenboom. En hetzelfde geldt trouwens ook voor fruitsoorten als appels en pruimen. Een goede kweker adviseert iemand die een fruitboom in de achtertuin wil zetten altijd een zelfbestuivend ras maar dat is, als ik het goed begrijp, in jouw geval niet gebeurd.

Probeer te achterhalen welk ras je hebt staan en ga met die naam naar een fruitbomenkweker, hij kan je het best geschikte ras aanbevelen. En als je niet meer weet welk ras je hebt kan een kweker vaak met wat informatie (zoals vorm en grootte van de peer, bloeitijd, oogsttijd, etc.) een inschatting maken welk ras je hebt of welk ras geschikt is als kruisbestuiver voor jouw boom.
Gelukkig hoeven we hier zelf nooit over te verzinnen; op ons volkstuinencomplex staan, verdeeld over alle tuinen, zoveel fruitbomen van verschillende rassen dat wij nooit hoeven na te denken over zelfbestuiving en kruisbestuiving. Maar ik heb het even opgeschreven en ik zal zeker komende winter eens een stukje over dit onderwerp schrijven en aan de pagina over fruitbomen toevoegen.
Op een pagina zoals die van deze fruitbomenkweker wordt bijvoorbeeld met een tekentje al aangegeven welke rassen zelfbestuivend zijn (en welke dus niet): http://www.fruitbomen.net/perenboom/

Over het snoeien van de frambozen: lees vooral de pagina over de teelt van frambozen want dar heb ik denk ik best duidelijk uitgelegd hoe en wanneer je de diverse soorten frambozen snoeit: http://www.mooiemoestuin.nl/fruit/framboos/

groetjes,
Diana

Manja 16 oktober 2018 om 10:29

hoi hoi

als het goed is staan er voldoende peren en appel bomen in zoetermeer dus heb je aan een genoeg. De boom kan een jaartje overslaan met bloeien omdat hij an het plekje moet wennen , verder hebben peren en appels in hun jonge jaren vaak last van mast jaren en jaren dat ze niet dragen.
het komt vast goed met je peer. maar soms moet je wat geduld hebben 😉

groetjes Manja uit Zoetermeer

Ruud & Diana 16 oktober 2018 om 10:55

Hallo Manja,

Ik kan het voor een deel ook met je eens zijn. Maar uiteindelijk zijn we beide aan het gissen.
Het blijft heel lastig als mensen vragen stellen maar onvolledig zijn in hun informatie. Want welk ras is het, hoe oud is de boom, waar staat ze, hoe snoei je haar, waar komt ze vandaan, bloeit ze wel of ook dat niet, wie heeft je aangeraden een 2e boom te kopen (een kweker of een buurman en wat werd als reden opgegeven?), etc., etc.

Als voorbeeld; midden in ons tuincomplex, met al die fruitbomen om ons heen, was er jaren geleden eens iemand die ook elk jaar weer klaagde over het feit dat de appel- en perenbomen geen of amper vruchten gaven. Toen we eens een keer meeliepen naar haar tuin en vragen stelden zagen en begrepen we het probleem: elk jaar snoeide ze in de winter alle takken met 3/4e terug; het leken wel bonsaibomen 🙂 , alle vruchttakken eraf. Dat kan het ook nog zijn, en zo zijn er nog wel een aantal mogelijkheden. Wij hebben zelfs wel eens na aankoop van een 2-jarige pruimenboom 4 jaar gewacht maar nooit een pruim gekregen (en toen uit nijd de boom gerooid en daar staat nu de Ecolette-appel die zelfs in haar 1e jaar in onze tuin al 8 appels gaf).

Ik denk dat je met mastjaren hetzelfde bedoelt als wat wij beurtjaren noemen maar dat ben ik dan niet helemaal met je eens. We zien hier op het tuincomplex fruitbomen (zoals de Opal van onze buurman en onze appel Gloster en zo kan ik er nog meer noemen) die vanaf hun 2e jaar in de tuin elk jaar weer zeer betrouwbaar een goede oogst geven, jaar na jaar, al meer dan 15 jaar. Beurtjaren zijn naar mijn mening vooral rasafhankelijk (de peer Gieser Wildeman staat erom bekend en ook de pruim Reine Victoria bijvoorbeeld). In de Groente- en Fruitencyclopedie van Luc Dedeene en Guy de Kinder staat in het rassenoverzicht zelfs aangegeven welke rassen gevoelig zijn voor beurtjaren. Daarbij is standplaats, gezondheid en verzorging uiteraard ook heel belangrijk. Maar niet elke relatief jonge appelboom of perenboom heeft last van beurtjaren.

groetjes,
Diana

carine 12 oktober 2018 om 12:49

Dag Diana,
Mooie kleurencombinatie foto´s. Ook ik erger me niet aan gaatjes in de groenten, liever gaatjes dan gebruik van pesticides.
Even iets over de vijgen die zoals je schrijft in de war zijn. Er zijn verschillende soorten vijgenbomen, diegenen die slechts 1 keer per jaar vrucht dragen en die 2 keer per jaar vrucht dragen. Wij hebben beiden staan en diegenen die 2 keer per jaar vrucht dragen is bij ons normalerwijze in juni de 1ste keer en rond oktober de 2de keer. Als je deze bomen in België of Nederland hebt staan, worden de 2de vruchten niet meer rijp in hetzelfde jaar. Dit jaar is onze tweede oogst reeds in september gebeurd, wat heel vroeg is. Jouw vijgenboom is volgens mij zijn gewone cyclus aan het doen.
Waarom snoeien jullie de fruitbomen zo vroeg ? Wij wachten hiermee tot november en doen de snoei in de wintermaanden (behalve bij vriesweer). Zo zijn de bomen in hun rustfase.
Ik ga jouw pagina eens lezen voor het snoeien van frambozen. Ik heb verschillende soorten staan (van her en der gekregen) en er zijn frambozen waarvan de stok blijft leven en de meesten sterven volledig af en moet ik tot op de grond snoeien. Ik heb ook frambozen staan die vroeg in het voorjaar vruchten dragen en in het najaar opnieuw, eigenlijk weet ik nooit goed hoe ik best frambozen snoei, ik snoei altijd al het dode weg.
groetjes
CarineP

Ruud & Diana 13 oktober 2018 om 10:08

Hallo Carine,

Waarom wij (maar dat is persoonlijk) nu appels snoeien heeft denk ik met hetzelfde te maken als waarom Zinnia’s en Tagetes zich bij jou wel uitzaaien en bij mij niet: het feit dat het in jouw tuin in Frankrijk amper vriest. Hier wordt het blad al olijfgroen en gaat binnenkort vallen. Ik snoei de peren- en appelbomen altijd tussen half oktober en eind februari, maar het liefst zo vroeg mogelijk. Maar dat is persoonlijk. Volgende maand heb ik door de zadenlijst normaal gesproken heel weinig tijd voor de tuin, plus altijd veel persoonlijke afspraken, en dan zijn er ook vaak nog veel regenachtige dagen in november. Weinig tijd en we steken elkaar ook aan; de meeste mensen op ons tuinbouwcomplex zijn afgelopen week aan aan de snoei begonnen, de grote algemene afvalbak die door de gemeente wordt geleegd puilt nu al uit 🙂 . Daar moet ik ook wel bij zeggen dat wij leibomen hebben gemaakt van onze bomen, ik wil niet dat de uitstekende takken te lang en te dik worden, ik snoei de bomen in de vroege zomer ook altijd nog een keer.

Wij hebben 3 vijgen: de Signora (maar die is nog jong), de Peretta Two Timer (en die geeft inderdaad in een mooie zomer ook een tweede oogst). En een Brown Turkey maar daarbij heb ik nog nooit een tweede oogst gezien (ja, heel vroeger, toen we een vijg in de kas hadden hadden we ook 2 oogsten per jaar, maar zelfs dan niet elk jaar – alleen in een mooie zomer en zelfs dan nog pas wat verder in oktober). Ook dat heeft dus inderdaad alles met het verschil in klimaat te maken. Er staat ook een Brown Turkey vooraan op ons tuincomplex die al zeker 25 jaar oud is (stond er al toen wij op de de tuin kwamen, onze Brown Turkey is een stek daarvan) geeft dit jaar ook een tweede oogst. Maar dat is voor een Brown Turkey hier in ieder geval een zeldzaamheid.

Ik heb dit jaar voor het eerst een framboos Cascade Delight die ook 2 keer oogst kan geven. Ze heeft afgelopen zomer geen vruchten gegeven maar nu des te meer. En dan is het makkelijk snoeien. Maar ik ben benieuwd hoe het volgend jaar gaat lopen.
Ik heb trouwens nog een nieuwe framboos gekocht; de Golden Everest, omdat zowel de kweker als jij er zo positief over zijn 🙂

groetjes,
Diana

Carine 13 oktober 2018 om 16:16

Hey Diana,
Qua vijgenbomen ken ik weinig variëteiten, als ik ergens een lekkere variëteit tegenkom, neem ik gewoon een stek en ik begin een nieuwe boom . Planten zijn hier in vergelijking met NL en BE erg duur. Daarom stek ik aardig wat.
Ook van de frambozen ken ik geen variëteiten, behalve dan die golden die ik gekocht heb, maar hier superzoet. Heb net jouw pagina gelezen over frambozen, dus allicht ga ik hier een mengeling hebben staan van zomer- en herfstframbozen. Even een hint qua bewaring van frambozen. Je schrijft in diepvries enkel voor het maken van bv coulis. Probeer eens het volgende : in lage doosjes voor diepvries, zet je één voor één de frambozen recht, niet op elkaar. Bij het uithaken uit diepvries blijven dit netjes hele frambozen die ik op dessert leg tijdens winter periode. Dit gaat echt heel goed.
Groetjes carine

Ruud & Diana 14 oktober 2018 om 09:26

Hallo Carine,
Hier is zeker niet elke vijg geschikt voor ons klimaat, we moeten dus al zoeken naar rassen die in Nederland rijpe vruchten kunnen produceren en waarvan ook de plant ook wat meer kou kan verdragen.
De Brown Turkey en Peretta Two Timer zijn allebei geschikt voor ons klimaat maar de Signora gaan we bijvoorbeeld komende winter nog in de kas overwinteren en de jaren erna buiten wat inpakken met stro en jute als het wat langer en steviger gaat vriezen.

Ik durf het bijna niet te zeggen; we hebben dit jaar wel een kilo of 3 frambozen kunnen plukken, er is er nog nooit 1 thuis gekomen 🙂 . Elke tuindag is het onze eerste karweitje, frambozen plukken, delen en opeten bij de plant, als een soort ontbijt 🙂 . Maar in de wintermaanden koop ik wel eens frambozen en die zijn ook los gevroren. Hetzelfde doe ik al met blauwe bessen, die heb ik van eigen oogst losgevroren in de vriezer. Dank voor de tip, mochten er ooi nog frambozen mee naar huis gaan ga ik ze zeker invriezen. Ik zal de tekst op de pagina ook even aanpassen.

groetjes,
Diana

Gery 12 oktober 2018 om 19:34

Wat een prachtige composities heb je gemaakt en gefotografeerd Diana!

Ruud & Diana 13 oktober 2018 om 09:15

Dankjewel voor je mailtje Gery!!
Diana

Ann 12 oktober 2018 om 23:08

Komt er een mooie, handige, papieren, moestuinkalender aan?
Prachtige borden!

Ruud & Diana 13 oktober 2018 om 09:21

Dankjewel Ann!!
Ik vrees dat ik geen antwoord op je vraag kan geven, er zijn al best veel gokjes gewaagd (van een bak met fiches tot een boek, een app, een kalender en een agenda).
Ik kan er bijna een wedstrijdje van maken 🙂 . Erg leuk dat iedereen mee denkt, gokjes waagt en suggesties geeft!!
Ik ga maar gewoon verder met ‘het breien van mijn babysokje’ zoals ik het in mijn vorige blog noemde 🙂
groetjes,
Diana

Emmie 13 oktober 2018 om 07:04

Dag Diana, het recept van stoofpeertjes in bokbier was geweldig!
Nou ben ik ook zo nieuwsgierig naar de stoofpeertjes in rosé ……..
Groet,Emmie

Ruud & Diana 13 oktober 2018 om 09:26

Hallo Emmie,
Die ben ik blijkbaar vergeten erop te zetten? Ik ga dit weekend kijken of ik het papiertje nog ergens heb bewaard. Want we vinden de peertjes in rosé ook erg lekker, die met bokbier herfstig, die met rosé frisser en bijna lenteachtig.
Ik heb het zo druk dat ik niet aan recepten toe ben gekomen, maar ik heb ook nog papiertjes liggen met recepten van bijvoorbeeld bietjesspaghetti in gorgonzolasaus, een frisse appelcake met yoghurt en een lekkere aardappelsalade. Ik hoop de recepten er binnenkort eens op te zetten maar ik zal eerst kijken naar het recept van de peertjes in rosé.
groetjes,
Diana
p.s.: leuk om te horen dat de peertjes in bokbier lekker zijn!!

Lous 13 oktober 2018 om 07:19

Wat een mooie aubergines! Groeien die in de kas?

Ruud & Diana 13 oktober 2018 om 09:31

Hallo Lous,
Ja deze aubergines groeiden dit jaar in de kas (het is het ras Pingtung Long).
Of ze het ook goed buiten zouden kunnen doen: dit jaar was ze er vroeg genoeg voor maar dit jaar was wel een uitzonderlijk warm en zonnig jaar. Als je het zou willen proberen kan ik je adviseren om hetzelfde te doen als bij pepers en paprika’s: al vroeg zaaien (begin februari) zodat de zaailingen al een mooi formaat hebben als ze in mei naar buiten mogen. En houd ze dan vooral in pot op een zo zonnig en warm en beschut plekje.
groetjes,
Diana

roos 13 oktober 2018 om 08:49

Hallo Diana,
Hoe komt het dat je de appels nu al gesnoeid hebt?
Ik had gelezen dat dit pas in November mocht.
en mijn volgende vraag is kun je net als je bij het dieven van de tomaten dit met foto’s ook bij de appels laten zien wat wel en niet weg mag . bvd.

groetjes Roos

Ruud & Diana 13 oktober 2018 om 09:37

Hallo Roos,
Je hoeft niet te wachten tot het november is hoor. Ik snoei liever niet te vroeg (als ik ze al in september snoei gaan ze vaak nog groeien en moeten ze ergens in de winter nog een keer gesnoeid worden).
Maar het is half oktober, het blad wordt al olijfgroen en gaat ergens deze maand vallen. Je kunt zeker ergens tussen nu en eind februari snoeien (mits het niet vriest). Dat geldt voor appels en peren, steenfruit als pruimen moet je direct na de oogst snoeien.
Ik zou graag eens een stukje schrijven over het snoeien van appel- en perenbomen maar ik heb dit jaar voor het eerst een appelboompje gekocht dat ik niet ga leiden. Alle andere bomen in onze tuin staan langs de rand van tuin hen heb ik zelf tot leiboom gesnoeid. Trouwens, misschien ook eens leuk om te laten zien.
Ik zal in ieder geval foto’s van ons nieuwe boompje maken en laten zien hoe we die snoeien vanaf het eerste begin. Dank voor de tip en inspiratie voor een nieuwe pagina!!
Diana

Thérèse Zwaard 13 oktober 2018 om 09:19

Hallo Diana, prachtige kleurencombinaties!
Zie ik bij je laatste foto niet toevallig ook Tagetes lucida liggen?
En even over je opmerking over “papier” voor je boek….. Ik ben een recycle fan, maar heb nog geen boek gezien van gerecycled papier waarbij ik de foto’s echt mooi vond. Ik ben voor digitaal (de boekenkasten zijn overvol en stoffig), ik ben van de PC, laptop en tablet en de foto’s zijn dan zo mooi en je spreekt in beelden, dus……
Succes met het beslissen.

Ruud & Diana 13 oktober 2018 om 10:31

Hallo Thérèse,

Ja dat klopt, naast de rode uien liggen een paar takjes van de Tagetes lucida, die ben ik blijkbaar vergeten erbij te schrijven, ga ik zo gelijk nog even doen.
Foto’s zijn op gerecycled papier vaak wat korrelig en dof dus dat is inderdaad best lastig, het vraagt om oplossingen of andere inzichten. Want ik zou het eigenlijk wel het allerliefst van volledig gerecycled materiaal willen maken.
Het levert dus best wat puzzelwerk op. Voorlopig stort ik me eerst maar op de inhoud 🙂

Ik vind digitaal heel handig en ik hou van papier, dat is voor mij persoonlijk het meest van toepassing 🙂 .
En ik kan naast deze website niets met apps en computerprogramma’s, youtube-kanalen, etc., ik heb er gewoon geen verstand van. En zelf hou ik dus van papier; ik koop ook nog steeds kook- en tuinboeken, ook al kun je enorme hoeveelheden recepten en tuinwebsites op internet vinden. En ik krabbel ook nog steeds aantekeningen in een boekje, ook al ligt de tablet in de la en de telefoon op tafel.
En niks zo lekker als een koude winter, de kachel aan, een boek of tijdschrift op schoot, de kat naast me, en een kop hete thee of glas goede rode wijn erbij. Of hetzelfde in de zomer maar dan met een glas muntthee of koele witte wijn, lekker lang licht en buiten zitten, met een stapeltje tuin- en/of kookboeken bij me voor plannen, recepten, inspiratie, etc.

Maar het is wel lastig, ik ga er ook vast niet iedereen blij mee maken, dat kan nu eenmaal niet.
Ik kan alleen maar iets maken wat ik zelf zou willen hebben, en dat is denk ik het beste wat ik kan doen.

groetjes,
Diana

Desiree 13 oktober 2018 om 14:25

Oef, gelukkig: het wordt op papier!! Ben net als iedereen erg benieuwd, maar blij dat het ‘tastbaar’ wordt. Helemaal eens Diana, niets zo fijn als in de winter iets door te kunnen bladeren, even wegleggen, terug pakken en dromen van de komende zaai en oogstperiode!
Ik ga morgen de bakken eens aanpakken en ik twijfel of de courgettes nog iets serieus zullen produceren. Iemand advies? Er zitten nog wel beginnende nieuwe aan, maar ik vraag me af of het nog de moeite is. Rassen Zephyr en Raven. O ja, en best veel meeldauw sinds een paar weken helaas..

Ruud & Diana 14 oktober 2018 om 09:20

Hallo Desiree,
Leuk om te horen dat we onze liefde voor papier delen 🙂
Ik begreep dat het weer erg mee gaat vallen de komende week, steeds minder regen, meer zon en ook warmer dan eerst beloofd. En dus laten we hier onze courgetteplanten nog even staan. Ook hier hangen nog wat kleine courgettes, en we waren van plan om de planten te ruimen. Maar met het meevallende weer laten we ze toch nog maar 1 of 2 weken staan.
groetjes,
Diana

Manon 13 oktober 2018 om 14:35

Ha Diana,

Nou ik hoop toch heel erg op een diana boek met allerlei recepten en mooie plaatjes!
Wil ik graag in mijn boekenkast hebben.
Rustig verlangen en afwachten…het loopt immers richting sinterklaas tijd…..

Dank weer voor je welkome input.

Groet, Manon

marlo 13 oktober 2018 om 20:26

Met veel plezier heb ik je schrijven over de Physalis bes gelezen… zaden uit een bes heb ik vorig jaar gezaaid in 3Lrozen potten… overwinterd als kamerplant en dit voorjaar teruggesnoeid en naar buiten op het balkon… meerdere planten hebben geen bloemen of vrucht, terwijl ze genoeg vocht en volle zon hebben gehad? Enkele andere planten bloeien volop en dragen vrucht… Zitten er bij de zaden van de vrucht mannelijke en vrouwelijke zaden, dat hier planten uitkomen die geen vrucht dragen? Ik denk erover om de niet dragende planten weg te nemen en alleen de nu dragende over te houden voor volgend jaar… Heel graag een reactie. Vriendelijke groet, marlo

Ruud & Diana 14 oktober 2018 om 09:35

Hallo Marlo,
Het nadeel van zaden uit een gekochte vrucht halen is dat je niet weet waar ze vandaan komt. Niet erg maar dan wordt het ook lastiger om te bedenken waarom sommige planten wel bessen geven en sommige niet.
Ik kan je helaas verder niet helpen want ik weet het ook niet. In ieder geval is Physalis is tweeslachtig en dat betekent dat elke bloem zowel het mannelijke stuifmeel als de vrouwelijke stamper bevatten, er bestaan dus geen planten met mannelijke en planten met vrouwelijke bloemen (maar zelfs als dat wel zo was had dat geen gevolgen omdat je meerdere planten bij elkaar heb staan). Ik denk (maar weet het dus niet zeker) dat je het probleem moet zoeken in de verzorging (staan de planten in even grote potten, met evenveel zon, evenveel voeding, etc.) of anders zou ze bijvoorbeeld een F1-hybride kunnen zijn (maar ik heb nog nooit gehoord van een F1-hybride Physalis). Ik zou zelf in ieder geval de planten die geen bloemen/vruchten hebben gedragen weg doen, en ik zou ook eens van de planten die wel vrucht hebben gedragen de zaden uit een bes halen; wellicht worden volgende generaties stabieler.
Ik hoop dat je hier toch verder mee kunt!
groetjes,
Diana

Tan van Dooren 13 oktober 2018 om 21:01

Wat een prachtige foto’s van ‘kleuren op bord’!

Wil 13 oktober 2018 om 21:34

dag Diana,
Heerlijk, nog iemand die het gemak van het toetsenbord aanhangt, maar toch liever met een boek wegkruipt als het zo uitkomt.

Truus 13 oktober 2018 om 21:39

Wat een prachtige foto’s
Daar word je toch helemaal blij van….
Lees met veel genoegen jouw blog.

Agnita 14 oktober 2018 om 09:13

hallo Diana
ik raak wat in de war over de vijg. Ik heb zelf een Bornholms Diamont, die speciaal voor koudere klimaten is gekweekt en ook deze vijg heeft nu voor de tweede keer aardig wat vijgjes hangen, een cm of 4. Nu heb ik altijd gehoord, dat de tweede lichting vijgen in Nederland niet rijp worden en dat je ze er voor de winter af moet halen. Ook in Gardeners World van de BBC, die ik toch wel hoog heb zitten, werd hier 2 weken geleden melding van gemaakt, rond deze tijd alle vijgen verwijderen. Dus ik stond op het punt dit weekend die vijgen eraf te halen, maar nu beluister ik hier, dat jij andere ervaringen hebt en dat deze vijgen volgend jaar wel rijp worden? Meer mensen die dat ook hebben?

Ruud & Diana 14 oktober 2018 om 09:42

Hallo Agnita,
Ik heb zelf de aflevering van Gardener’s World nog niet gezien (ik neem ze op en loop een paar afleveringen achter 🙂 ) maar ik ben benieuwd waarom zij zeggen dat je de vruchtjes weg moet halen. Ik heb altijd begrepen dat de wat grotere vruchtjes de winter niet overleven en je dus weg kunt halen, maar dat de kleine vruchtjes (erwtjes) de winter wel kunnen overleven en volgend jaar rijpe vruchten kunnen geven.
Ik geef toe dat ik nooit vruchtjes verwijder, in de loop van de winter zie ik vanzelf welke vruchtjes zwart worden en afvallen en welke blijven zitten (en dat hangt dan heel erg af van de strengheid van de vorst, al dan niet met snijdende oostenwind, etc.). En die dode vruchtjes breek ik er dan af wanneer ze ook daadwerkelijk afsterven. De rest laat ik gewoon hangen.
Ik ben benieuwd wat de ervaring is van andere mensen die dit lezen!
Diana

Anoniem 15 oktober 2018 om 09:13

Ook ik heb naar aanleiding van Gardeners World de laatste vijgen weggehaald: risico op schimmels als je ze laat hangen. Wel de kleine knopjes laten hangen want dat zijn de vruchten voor volgend jaar. Aan de andere kant: in Italie waar ik woonde had ik een grote vijgenboom waar ik nooit de vijgen weghaalde en daar nooit problemen gehad. Ik denk dat het beetje om het even is eerlijk gezegd.

Ruud & Diana 15 oktober 2018 om 09:37

Hallo,
Dankjewel voor de verduidelijking! Het gaat dus om schimmel. Ik heb dat eerlijk gezegd ook nooit gezien bij onze vijgen.
aar ik ga deze week eindelijk de aflevering van Gardener’s World eens bekijken en wellicht zelf ook de wat grotere vijgjes die niet meer zullen rijpen weghalen.
groetjes,
Diana

Agnita 15 oktober 2018 om 11:49

Het gaat inderdaad om de grotere hoor. Die hele ienieminies zijn de nieuwe voor volgend jaar. Zitten we toch weer op 1 lijn :). Jammer genoeg zei hij er niet bij waarom en deze week is de laatste uitzending. Ik kan me zo voorstellen, dat grotere de plek innemen van de nieuwe, die volgend jaar rijpen. Daarom ga ik de grotere eraf halen en eens kijken of er nieuwe voor in de plaats komen. Bedankt voot je reactie. Heb voor volgend jaar alvast op mijn Sint lijstje “boek Diana” staan. (Of wat het ook maar wordt).

Maarten 15 oktober 2018 om 08:27

Hallo Diana & Ruud,

Dit voorjaar heb ik zelf ook nieuwe compostbakken gebouwd en als je wilt kan ik wel een paar foto’s toesturen want het is erg goed gelukt. Ik wilde compostbakken die zeker een jaar of 20 meegaan en daarom heb ik ze van eikenhout gemaakt. De planken aan de voorkant zitten in een gleuf zodat je ze er omhoog uit kunt schuiven waardoor je gemakkelijk de compost eruit kunt scheppen. Ik kan hier echter geen foto’s toevoegen dus dan moet je me even een mailadres sturen.

Bedankt verder voor je prachtige website, ik gebruik deze als belangrijkste naslagwerk voor mijn eigen moestuin.

Edit Diana:
ik ben de enige die foto’s op mijn website kan plaatsen, ik heb een foto van Maarten ontvangen en die kun je hier vinden: http://www.mooiemoestuin.nl/compostbak-van-maarten/

Inge de Munck 15 oktober 2018 om 08:34

Lieve Diana,

ik heb niet heel erg veel tijd om te lezen, maar als ik zo nu en dan jouw verhalen lees, word ik hier zo blij van en weer super enthousiast. Ik heb nu twee jaar een leuke moestuin op het erf, we eten er veel van, ik vind het zo geweldig om in de moestuin te zijn. Jouw verhalen dragen hiertoe bij. Een geweldige hobby, voor volgend jaar ga ik jouw adviezen nog meer opvolgen (ook de keuze van groenten), zo leuk om jouw groenten (soorten) ook eens te proberen. Ik kan niet wachten op het volgende seizoen. Diana, wat kan jij boeiend schrijven en de humor tussendoor is heerlijk ! Ik hoop dat jij nog jaren wilt schrijven, het is werkelijk prachtig ! Dank je wel, Inge

Ruud & Diana 15 oktober 2018 om 09:19

Hallo Inge,
Dankjewel voor je lieve woorden! Ik word er altijd een beetje verlegen van, uiteindelijk ‘klets ik maar wat over tuinieren’.
Ik vind het altijd heel bijzonder dat zoveel mensen mijn stukjes met plezier lezen, en ik geniet daar zelf dan weer van en krijg weer inspiratie voor nieuwe verhalen, pagina’s, foto’s, etc..
groetjes,
Diana

Michael 16 oktober 2018 om 13:55

Goedemiddag, ik doe het even op deze manier omdat ik geen mailadres kan vinden. Wij hebben een moestuin met diverse groenten. Van het voorjaar hebben wij een iets groter stukje grond eraan vast gekregen. Voor de zaaitijd heb ik een laag compost gestort. Kort daarna heb ik universele meststof gestrooid van ecostyle, NPK 6-3-5 bestaande uit oa beendermeel. Nu merkte ik bij diverse groenten vooral de rode bietjes de prei de boerenkool, radijs, kool etc dat het allemaal niet echt mooi doorgroeit. De bietjes zijn niet echt groot en de prei blijft nog redelijk klein. Tussendoor heb ik nog een keer die meststof gegeven maar ik zie nog niet veel verbetering. Mijn schoonvader die vroeger regelmatig groente verbouwde is vermoed dat grond een beetje arm is. Nu hoor ik regelmatig over lavameel, Is het verstandig om dat een keer te gaan proberen gezien de vele voedingsstoffen, mineralen die het bevat? Dit naast de meststof? Zo ja kan ik dat nu al in het najaar over de moestuin verspreiden. En dan eventueel voorjaar weer mest of een keer stalmest? De grond is een beetje zandgrond met daaronder wat meer klei achtige structuur (podzol grond)
Ik hoor graag van u.

Met vriendelijke groet Michael

Ruud & Diana 17 oktober 2018 om 13:50

Hallo Michael,
Lavameel bevat mineralen maar geen voedingsstoffen (NPK = stikstof, fosfor en kali).
En dat zijn de bouwstenen die wel in de meststof zaten die je hebt gegeven (NPK 6-3-5). Maar dat zijn geen grote hoeveelheden. En ik denk dat je maar 1 keer voeding hebt gegeven, in het vroege voorjaar?
Wij geven zelf een algemene moestuinvoeding in het vroege voorjaar, voor de eerste planten worden uitgeplant. En we geven het nog een keer in de zomer (eind juni, wanneer de eerste soorten zijn geoogst en er weer nieuwe planten worden geplant). Daarnaast krijgen sommige planten nog wat extra: prei houdt van extra stikstof, krootjes houden van wat extra kali, etc.. Het kan ook zijn dat er voldoende voeding is maar je groenten die voeding niet op hebben kunnen nemen (bijvoorbeeld door droogte). Ik kan je hoe dan ook aanraden om het hoofdstuk dat ik over bemesting schreef te lezen, dat maakt wellicht al veel duidelijk. En kijk voor elke groente die het niet goed deed op de teeltpagina van die groente want daar beschrijf ik altijd bij elke groente welke voeding wij wanneer geven en waarom. Eigenlijk kun je dus alle antwoorden op je vragen vinden op de diverse pagina’s van deze website.
groetjes,
Diana

Michael 17 oktober 2018 om 15:49

Hoi Diana,

Vriendelijk dank voor je antwoord. De site is zeker zeer compleet en ik zal daar zeker de tips e.d meer vandaan gaan halen. Ik heb ook na het voorjaar, in de zomer nog een keer een gift Van die meststof gegeven, nu van de week de prei ook nog een keer want die bleef weer achter. Ok ik zal op zoek gaan naar specifieke voeding voor de moestuin.
Die lavameel kon ik zo snel even niks over vinden. Zou het evengoed geen kwaad kunnen om dat naast de voeding te gebruiken omdat dat in de mest volgens mij geen mineralen en spoorelementen zitten? Om de bodem meer te verbeteren. Volgens mij ligt het nl niet direct aan een tekort aan mest los van de rode bietjes en prei.

Ik hoor graag van u.

Met vriendelijke groet Michael

Agnita 18 oktober 2018 om 13:14

Toevallig kwam het ondbedoeld ter sprake in de serie Tokidoki. Paulien Cornelisse ging op reis in Japan. Daar ontmoette ze oa een tuinder onder een vulkaan, hij had geweldige oogsten, omdat de vulkaan regelmatig uitbarstte en fijne deeltjes lava over zijn tuin uitstrooide. Lava zit vol met veel verschillende mineralen en sporenelementen. Kijk ook over de wereld, de beste grond ligt rondom vulkanen.
Ik heb ook nog even gegoogled op het wel of niet verwijderen van vijgen voor de winter en vond dit: Monty (van gardeners world) gaf als reden op, dat de plant veel energie kwijt raakt aan die grotere vijgen, die uiteindelijk toch niet meer rijpen. Dit gaat ten koste van de speldenknopjes, die nu aan de boom zitten. Gevolg; kans op minder rijpe vijgen volgend jaar.

Ruud & Diana 19 oktober 2018 om 15:29

Hallo Agnita,
Dankjewel voor de aanvulling op de vijgen!
Dus niet perse omdat ze zouden gaan schimmelen maar omdat ze energie verbruiken die niet heel nuttig is. En dat klinkt heel plausibel en logisch.
groetjes,
Diana

Mayra 23 oktober 2018 om 19:46

Prachtige flatlays van je oogst Diana!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties