Herfstzon

Nog even genieten, het wordt een heerlijk weekend, belooft de KNMI ons. En ook vandaag zaten we na gedane arbeid weer te genieten in het zonnetje in de tuin.

de-nieuwe-tuin-in-de-herfst

Nog steeds behoorlijk groen maar als je goed kijkt wordt het wel duidelijk dat de zomer voorbij is, er is veel geoogst, veel uitgebloeid en de kleuren veranderen langzaam in geelgroen of geel of olijfkleurig, het frisse is er wel vanaf, sommige planten verliezen hun blad al.

Toch blijft er nog genoeg over om van te genieten. Zowel buiten als in de kassen begint het grote opruimen; tomatenplanten eruit, peperplanten mogen nog even blijven, komkommer dik in de meeldauw en gaat eruit, stokken verzamelen, labels wassen en opbergen, de maïsplanten eruit, we oogsten de laatste boontjes, de composthoop groeit, stukje voor stukje en veldje voor veldje opruimen. Maar tegelijkertijd bloeit de Tulbaghia nog volop, de hommels blijven nog af en aan vliegen bij de afrikaantjes. De Cosmos-planten zijn omgevallen maar bloeien vrolijk door:

cosmos-bipinnatus

We oogsten nog wat laatste tomaten:

tomaat-the-amateur-22-09-16

Tomaat The Amateur.

En we vriezen nog maar wat pepers in:

chilipepers

Van links naar rechts en van boven naar beneden: Jamaican Hot Chocolate, Habanero Peach, Numex Suave Orange en de Habanero Black. We vriezen ze nu maar even in, wellicht later tijd om er sambal van te maken, maar nu niet.

Op de website van Pokon heb ik trouwens eergisteren een stukje geschreven over de teelt in potten en daar laat ik zien hoe veel beter pepers hier in de kas in een pot groeien ten opzichte van de teelt in de volle grond in de kas: Potten

Dan nog even wat mededelingen; er zijn blijkbaar wat mensen bezorgd dat ik ga stoppen met de website, maar dat is zeker niet het geval, ik ga na volgend jaar stoppen met de zadenlijst, maar zeker niet met de website.

En ik heb al meerdere mailtjes gekregen van mensen die de zadenlijst hebben bekeken en dan een wachtwoord tegen komen. Dat klopt, want ik ben ook nog helemaal niet klaar met de zadenlijst 🙂 . Ik ben er nu volop mee bezig,  oogsten maar ook beschrijvingen maken. Ergens in november hoop ik klaar te zijn, dan zal ik dat hier melden en ga ik het wachtwoord eruit halen en de zadenlijst open zetten.

Ik heb trouwens nog iets leuks bedacht, of ik denk in ieder geval dat het leuk zou kunnen zijn. Is het misschien leuk om een klein wedstrijdje te houden met als 1e, 2e en 3e prijs een aantal zakjes zaden uit mijn zadenlijst? En daarbij dus ook eerste keus, nog voor de zadenlijst op de website staat.

Ik zou het leuk vinden als mensen laten weten of daar interesse voor is (of misschien juist helemaal niet). En zo ja, dan misschien ook een idee voor welk soort wedstrijdje dan. Ik dacht er zelf aan dat ik bijvoorbeeld een aantal foto’s zou kunnen plaatsen van verschillende soorten zaden, en dat mensen dan kunnen raden van welke planten die zaden zijn. De mensen die de meeste soorten goed hebben winnen dan een 1e, 2e en 3e prijs. Maar ik zou ook zoiets ook kunnen doen met bijvoorbeeld tomaten, of met pepers en paprika’s. Of gewoon zo’n ouderwetse berg zaden op een hoop en dan raden hoeveel het er zijn.

Ik hoor het graag!! Dan ga ik wel of niet verzinnen hoe ik dat eens aan moet pakken.

Tot slot nog even een vrolijke foto van vandaag (al is het maar voor de heerlijke blauwe lucht op 23 september, de herfst al begonnen):

tagetes-minuta

Enig idee wat het is, de hoge plant achter de Amaranthus Dreadlocks? Ze groeit al boven de kas uit, ik denk ondertussen ruim 2,5 meter hoog. Het is een afrikaantje 🙂

Tagetes minuta, een heel grote plant die helaas heel laat gaat bloeien, volgende maand pas, met heel kleine gele bloempjes in rechtopstaande trosjes. Maar de planten zonder bloempjes zijn ook heel mooi, en ze geuren enorm sterk (naar sinaasappelschillen, in mijn beleving). Ze heeft ook nog een extra leuke eigenschap, ze werkt sterk tegen aaltjes. We hebben haar al eens eerder geteeld en de plantdelen toen in de kas in de winter ondergespit. Geen idee of het heeft geholpen, maar het voelde wel goed 🙂 . Ik hoop dat ze nog op tijd gaat bloeien, en ik nog zaden kan oogsten, want ik zou er volgend jaar wel een hele rij van willen planten, vind het donkergroene, en sterk geurende blad heel mooi, zeker in combinatie met gele of roze bloeiende planten ervoor.

En dan gaan we nu, terwijl we stukje voor stukje opruimen, ook nadenken over volgend jaar, wat we willen gaan zetten. Ik schreef de vorige keer dat ik komend jaar mijn meest favoriete soorten nog een keer zou zaaien, maar dat zijn er best veel, dat worden nog lastige keuzes. Ik kreeg ook al een mailtje van een Engelse zaadhandel die 10% korting geven op een vroege bestelling. Ik heb het niet gedaan, maar dat viel niet mee. Het begint nu al te kriebelen, en de herfst begint pas net, wat een geduld moeten wij moestuinders toch elk jaar weer opbrengen.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Alie

Heerlijke september maand dit jaar. Ook wij gaan komende week beginnen met ruimen. En ja, ik zou een wedstrijd heel leuk vinden!

Wilma

Van de tagetes minuta kan je ook heerlijke thee zetten. Het is een aanwinst voor de tuin, mooi hoog, nuttig en heerlijk geurend.
Vorig jaar weer spontaan opgekomen, maar dit jaar geen 1. Zal vast met het rare weer te maken hebben. Volgend jaar dus weer opnieuw zaaien!

Han heck

He Wilma, kun je me wat zaadjes toezenden van die grote Tagetes minute? Zeg maar wat het kost.

Groet, Han Heck, Losser

wilma

hoi Han,

Ik heb nieuwe zaden besteld bij ‘denieuwetuin.be’ . Ze staan onder eetbare bloemen als tagetes nema.
Volgend jaar hoop ik weer genoeg zaad te hebben om weg te geven.

Anoniem

Hoi Diana en anderen,

Even een reactie met betrekking tot de potten in de kas en water geven. Ik heb onlangs bij een tuincentrum dat stopte van die watergeefbakken gekocht van 60×125 cm. Daar staan nu mijn potten in de kas in en het is ideaal met water geven. Gewoon aan een kant water ingieten en alle potten zuigen het zelf op. Dus ook niet meer zo pielen tussen de planten door omdat je toch verleid bent om er toch nog een paar bij te zetten.

Tip van de dag 🙂

Groeten Marieke

Mayra

Ja treurig dat het weer bijna voorbij is!

Yvonne

Wat een prachtige dag vandaag, heerlijk in de tuin gewerkt. Een nieuw aardbeienbed aangelegd. Nagedacht over volgend jaar, een afscheidingshek met een klimplant met een soort gekleurd appeltje. Ik weet de naam niet meer, wie weet het? Een klimmer die lijkt op een kerstslinger. Diana heeft er eens over geschreven maar ik heb een hele ris dagboeken doorgelezen, wel erg leuk, maar kan de naam niet vinden. Alvast dank voor jullie meedenken! Groet, Yvonne

Ria

Bedoel je de Kerstklimmer (Diplocyclos palmatus)? Hij heeft eerst groen gestippelde vruchtjes die later vuurrood kleuren, heel decoratief. Maar hij heeft veel warmte nodig en kan dus eigenlijk niet buiten tegen een hek groeien. Bij mij in de kas groeit hij als een gek.
Groetjes,
Ria

Yvonne

Ja, die bedoel ik. Ik was dus vergeten dat hij veel warmte nodig heeft. Jammer maar misschien zaai ik hem dan toch in de kas. Bedank Ria voor het antwoord. Groet, Yvonne

arie geervliet

Kerstklimmer?

Rita

Weeral een mooi stukje over de tuin. Ik ging even kijken naar de zadenlijst maar blijkbaar moet je hiervoor een login hebben. Hoe kan ik die bekomen? Ik ben wel ingeschreven op de nieuwsbrief. Dank voor een antwoord, Rita

liz & co

Eindelijk een beetje regen morgenochtend, tsja vandaag was het weer rond de 30°C, weersvoorspelling tot 6 oktober rond de 24°C, op 6 oktober eerste keer onder de 20°C en geen druppel regen.
Dat “Afrikaantje” van 2,5 meter lijkt veel op de wilde Mimosa bij ons, kun je misschien een close-up van een blad plaatsen svp Diana?
Die wedstijd is een heel erg leuk idéé, wat precies? misschien één van je voorstellen; een bergje zaden en dan maar raden hoeveel zaden of het gewicht van het bergje raden, da’s het minste werk voor jullie.

Lotte

Als eerste de zadenlijst kunnen bekijken, is vast een voorrecht waar idd al je lezers van dromen hoor Diana! 🙂
Zeker weten dat je wedstrijdje veeeeel aandacht zal krijgen!
Was aan het denken dat het ook leuk zou zijn om iets te bedenken waar we allemaal wat aan kunnen hebben. “De beste tip van 2016” ofzo. Maar ja. Dat is zo subjectief he.
Afijn. Hoe dan ook. Leuk idee!
En los daarvan: wat super dat jij (en Ruud) alweer zo druk bezig zijn voor ons 🙂 🙂

Margriet

Hoi Diana,

Wat is het nog prachtig weer he? Wel wat warm voor de tuin. Ook hier alvast aan het opruimen in de moestuin. De prei leek zo goed te gaan, maar helaas wordt het hard minder. Maar vooruit. Daarentegen gisteren de laatste walnut butternut geoogst. Nu heb ik een overschot aan pompoenen. Gelukkig kunnen ze even bewaard worden. Een deel doe ik in blokjes in de vriezer, maar die begint wel vol te raken. Al een flinke pan pompoensoep, pastinaaksoep en preisoep gemaakt. En dat neemt ook flink ruimte in. Maar ik kreeg gisteren een recept voor pompoencake en pompoenpannekoeken. En ook de buurvrouw en mijn zus wilden wel een pompoen.
Al veel veldjes leeg. We wisten niet zo goed wat we nog voor de herfstoogst moesten telen, dus we hebben niet veel veldjes opgevuld die al een tijdje leeg zijn. Volgend maar eens goed in verdiepen. We hebben nog wat pastinaken en prei en palmkool en winterwortels staan. Ach, dat is ook prima voor een eerste jaar. In de kas ook de laatste tomaten en komkommers. Die gaan eruit. Ik wil nog wat radijsjes in de kas zetten en nog wat Sylvetta. Ik probeer nog wat kropsla Wonder der vier jaargetijden. Al is dat wellicht gedoemd te mislukken in de kas zo laat in september. Ach, we proberen het.
Gelukkig stop je niet met de website… Zoveel waardevolle informatie. Ik vind het geweldig wat je allemaal opgebouwd hebt.
En een wedstrijdje! Leuk idee hoor.

Groetjes Margriet

ad huijben

Ad huijben op de lege veldjes compost strooien kan het lekker verteren en grond slaat niet dicht.

ad huijben

Ad nog even het volgend tuinseizoen begint eigenlijk alweer door goed op je grond “te passen”

Margriet

Dank je wel Ad voor je tip.

Esther

Hoi Diana, wat je ook eens kunt maken met je pepertjesis Srirachisaus. Heb het eens geprobeerd. Ik vond het erg lekker. http://www.culy.nl/recepten/diy-pittige-thaise-sriracha-saus-maken/

Jolanda uit Doesburg

Een wedstrijdje is altijd leuk op zijn tijd.
Vandaag ook de tuin samen met mijn vriend en onder toeziend oog van moeders eens onder handen genomen. Wat een kaalslag weer in de tuin, en dat gaat alleen maar meer worden. Merk wel dat ik met volgend jaar nog niet bezig ben, het is nog een te mooi weer en ben eerlijk gezegd ook wel een beetje tuinieren moe, wellicht omdat het moestuinseizoen er bijna op zit.

Dori

Goed idee van zadenwedstrijd.Ik doe mee. Leuke uitdaging
en vergroot kennis!
gr.

Jolanda

Hoi Diana,
Zoals Lotte al schreef: als eerste mogen shoppen in jouw zaden-‘snoepwinkel’, daar dromen alle Diana-lezers natuurlijk van! 😉 Een wedstrijd met die hoofdprijs is dus echt heel leuk!
Maar bedenk in ieder geval iets objectiefs, zodat mensen niet de aandrang gaan voelen om na afloop met de jury te corresponderen… je hebt het zonder dat al druk genoeg.
Los van je wedstrijd had ik me al voorgenomen om dit jaar niet nóg meer soorten te gaan kopen voor onze ‘slechts’ 100m2 moestuin, maar de kans is reëel dat dat voornemen in november toch weer gaat sneuvelen… Jouw zadenlijst is gewoon té leuk!
Groetjes & succes met oogsten etc.
Jolanda

PS: Je hebt het signaal al eerder gekregen, maar soms zie ik in dit reactie-invulscherm weer een andere naam & mailadres staan, niet eens van iemand die al heeft gereageerd (i.i.g. niet bij deze blog), maar zelfs van mensen die hierboven helemaal niet bij staan…

Anja van Driel

Hallo Diana,
even een vraag met betrekking tot het inmaken. Kun je stoofperen ook inmaken?
Dank je wel voor het antwoord.
Anja

Ria

Anja, dat gaat heel goed, ik doe het ook altijd. De hete gekookte peertjes met het kookvocht in goed schoongemaakte glazen potten doen. Deksel erop en omgekeerd laten afkoelen.
Succes er mee.

Ria

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties